Referat
Børne- og Undervisningsudvalget torsdag den 14. december 2023 kl. 16.30

Mødelokale Tårnbjerget

Sagsfremstilling

Af årshjulet for sager til Børne- og Undervisningsudvalget i 2023 fremgår det, at der på mødet i december skal være en temadrøftelse om SFO. 

Pædagogisk konsulent i Center for Dagtilbud og Uddannelse Morten Aagaard Bælum, skoleleder på Gildbroskolen René Aistrup og SFO-ansvarlig på Gildbroskolen Rie Hedegaard deltager under dette punkt. 

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Børne- og Undervisningsudvalget.

Sagsfremstilling


  • Årshjul for Børne- og Undervisningsudvalget for 2023 er vedhæftet dagsordenen.
  • Årshjul for Børne- og Undervisningsudvalget for 2024 er vedhæftet dagsordenen. Af årshjulet fremgår de planlagte sager i 2024, driftsstedbesøg samt datoer for møder i møder i skoleforum og dagtilbudsforum. Ifølge den tidligere vedtagne besøgsplan skulle Tryghed og Kriminalitetsforebyggelse have været på besøg i udvalget på mødet i januar 2024. Besøget er taget ud af planen, da Tryghed og Kriminalitetsforebyggelse fremadrettet er placeret under Økonomi- og Planudvalget.
  • Notat om prioriteringer af Børne- og Undervisningsudvalgets politiske pejlemærker er vedhæftet dagsordenen.
  • Nyt fra skole- og dagtilbudsbestyrelser.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Børne- og Undervisningsudvalget.

Bilag

Sagsfremstilling

Strategien for Stærke fællesskaber for alle børn og unge har til hensigt at skabe tydelig retning og mål for inkluderende børne- og ungefællesskaber i de lokale dagtilbud og skoler i samarbejde med fritidslivet. Strategien har været i høring frem til den 22. november 2023, og følgende punkter fremhæver de særlige fokusområder, som er blevet indskrevet eller skærpet i strategien som følge af høringssvarene:

  • Kompetenceudvikling er blevet præciseret i strategien med henblik på, at ledere, lærere og pædagoger tilegner sig de nødvendige kompetencer og færdigheder til at håndtere opgaven.
  • Rekruttering og fastholdelse af personale er blevet tilføjet i strategien og skal understøtte opgaven med at tiltrække kvalificeret pædagogisk personale, således at kerneopgaven og ambitionen for stærke fællesskaber kan indfries.
  • Fysiske rammer er blevet tilføjet i strategien med henblik på, at de fysiske rammer tilpasses, så de kan imødekomme børn og unges forskellige behov.
  • Økonomiske ressourcer er blevet skærpet i strategien, sål det fremgår, at der vil være en særlig opmærksomhed på investering i almenområdet, der skal sikres gennem en reducering af udgifterne på specialområdet.
  • Implementering er blevet formuleret, så det er tydeliggjort, at implementeringen skal ske via en inddragende og samskabende proces med henblik på at inddrage aktørerne på børne - og ungeområdet, der skal bidrage til at indsatserne forankres.
  • Procesplanen for implementering af strategien er blevet revideret og udvidet. Der er lagt særlig vægt på en tidsramme, der skal understøtte en smidig og vedvarende indsats.

Høringssvarene fra de forskellige fora giver et samlet indtryk af, at "Stærke fællesskaber" er et anliggende, som optager alle interessenter på børne – og ungeområdet. Derfor forventes det, at arbejdet med at omsætte strategien til praksis vil blive prioriteret både kommunalt og lokalt i årene 2024 - 2027. Her vil der særligt være fokus på udarbejdelsen af lokale handleplaner med aktiv inddragelse af ledere, medarbejdere og andre relevante aktører. Med henblik på at understøtte denne proces anbefaler administrationen, at Børne - og Undervisningsudvalget betragter arbejdet med at omsætte strategien til praksis som en fortløbende proces, hvor organisationen har mulighed for at afprøve forskellige løsninger, videndele og tilpasse undervejs.

Af bilag 1 fremgår de indkomne høringssvar, og det er indskrevet i bilaget, hvilke rettelser, der er foretaget på baggrund af høringssvarene. Udover de rettelser, der er foretaget i strategien, tages samtlige høringssvar til efterretning. I bilag 2 ses den tilrettede strategi for Stærke fællesskaber for alle børn og unge med rettelsesmarkeringer, mens strategi for Stærke fællesskaber for alle børn og unge uden rettelsesmarkeringer fremgår af bilag 3. Alle de indkomne høringssvar fremgår af bilag 4.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling


at
Strategi for stærke fællesskaber for alle børn og unge godkendes med de foreslåede ændringer.

Beslutning

Tiltrådt.

Milishia Moradi (L) kan ikke tilslutte sig indstillingen. Milishia Moradi (L) begrunder sin afvigende mening med: Der mangler inddragelse af relevante parter hele vejen. Strategien afspejler ikke høringsvarende og de bekymringer, der følger med. 

Beslutningskompetence

Børne- og Undervisningsudvalget.

Beslutningstema

Med baggrund i Børne- og Undervisningsudvalgets prioritering af fokusområder er det besluttet at udarbejde tre politiske strategier på udvalgets område. På dette møde fremlægges Strategi for Stærke fællesskaber for alle børn og unge til endelig godkendelse.

Bilag

Sagsfremstilling

Driften og aktiviteter på Bredekærgård foregår i dag i et tæt samarbejde mellem Center for Ejendomme og Arealer, Center for Kultur og Fritid og Center for Dagtilbud og Uddannelse. Mange borgere og institutioner benytter sig af stedets aktiviteter og muligheder. Med etablering af en FGU-afdeling på Bredekærgård vil der være gode muligheder for at samarbejde om relevante aktiviteter på Bredekærgård med henblik på at sikre lokale uddannelsesmuligheder for kommunens unge.

Af bilag 1 fremgår et udkast til en erhvervslejekontrakt vedrørende lokaler og arealer på Bredekærgård. Erhvervslejekontrakten beskriver de formelle rammer for udleje til FGU Vestegnen på Bredekærgård. Denne aftale er ikke forhandlet med FGU endnu. I lejeaftalen lægges der op til en løbetid på 2 + 5 år, heraf 2 år i midlertidige lokaler og 5 år i permanente lokaler. Lejeaftalen baserer sig på løsningerne i scenarie 1 og scenarie B. Aftalen vil blive fremlagt til godkendelse i byrådet, når den er færdigforhandlet.

Bilag 2 indeholder udkast til ramme for samarbejde mellem FGU Vestegnen og Ishøj Kommune om en lokal FGU-afdeling placeret på Bredekærgård. Samarbejdsaftalen indgås for at give Ishøjs unge de bedste muligheder for at vælge en ungdomsuddannelse på et lokalt uddannelsessted. Uddannelse af lokale unge er et fælles ansvar, og samarbejdet mellem Ishøj Kommune og uddannelsesinstitutioner er afgørende for, at unge i Ishøj får mulighed for at træffe gode valg og gennemføre en ungdomsuddannelse på højt fagligt niveau. Rammen for samarbejdet færdiggøres i løbet af foråret i samarbejde mellem aktørerne på Bredekærgård, og forelægges for Børne- og Undervisningsudvalget, Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget samt Byrådet i marts 2024.

Bilag 3 viser et økonomisk overblik over de forskellige scenarier for henholdsvis den midlertidige løsning og den varige ombygning af staldene. Her fremgår følgende scenarier:

Midlertidig løsning fra marts 2024-2026:

Scenarie 1:  

  • Brug af mandskabshus + ekstra pavillon + etablering af bygning ved Dyreparken. 

Ved scenarie 1 er konsekvensen, at det kommunale personale flytter til en bygning, der skal etableres i Dyreparken.

Scenarie 2:

  • Stor pavillon inkl. toilet og omklædning ved nuværende mandskabshus

Ved scenarie 2 er der ingen ændringer for det kommunale personale. 

Permanent løsning fra medio 2026:

Scenarie A:

  • Ombygning af staldbygning inkl. 1. sal

Ved dette scenarie understøttes perspektiverne for ikke blot et samarbejde med FGU, men ligeledes muligheden for at understøtte de nuværende og mulige kommende aktiviteter på Bredekærgård. I den forbindelse kan det nævnes, at der er indgået politisk aftale om ny arbejdspligt (nytteindsats) pr. 1. januar 2025. Aftalen er endnu ikke udmøntet, men det er en mulighed at se på en placering på Bredekærgård i forbindelse med udmøntningen. 

Scenarie B: 

  • Ombygning af staldbygning uden 1.sal

 Ved dette scenarie er der potentielt en udfordring i forhold til at overholde energirammen, hvilket uddybes i bilag 3.

Procesplan for det videre arbejde fremgår af bilag 4. 

Lovgrundlag

Økonomi

Alt efter, hvilket scenarie der vælges, til henholdsvis den midlertidige udlejeløsning og den permanente udlejeløsning, vil der være behov for tildeling af bevilling, som dels kan påvirke servicerammen og anlægsrammen på forskellig vis. Nedenfor er angivet overslag på priser for etablering af den midlertidige og den permanente løsning.

 Alle tildelte bevillinger skal finansieres via kommunekassen. 

Midlertidig løsning
Ved scenarie 1 er der behov for en samlet anlægsbevilling på 2,0 mio. kr. til etablering og drift i en 2-årig periode. Såfremt scenarie 1 besluttes, skal der afsættes 1,7 mio. kr. i 2024 og 0,15 mio. kr. i 2025 og 2026. Herudover skal der afsættes 0,05 mio. kr. til varig drift af den nye kommunale bygning fra 2025.

Ved scenarie 2 er der behov for en samlet anlægsbevilling på 0,6 mio. kr. til etablering af drift i en 2-årig periode. Såfremt scenarie 2 besluttes, skal der afsættes 0,35 mio. kr. i 2024 og 0,15 mio. kr. i 2025 og 0,1 mio. kr. i 2026 til etablering og drift i perioden.

Ved de midlertidige løsninger vil bevillingen udelukkende påvirke kommunens råderum under anlægsloftet.

Permanent løsning
Ved scenarie A er der behov for en anlægsbevilling på 13,6 mio. kr. og en årlig driftsbevilling på 0,4 mio. kr. fordelt med 8,0 mio. kr.  i 2025 og 6,0 mio. kr. i 2026.

Ved scenarie B er der behov for en anlægsbevilling på 7,0 mio. kr. og en årlig driftsbevilling på 0,2 mio. kr. ved ibrugtagning. Fordelt med 3,0 mio. kr. i 2025 og 4,0 mio. kr. i 2026.

 Ved begge permanente scenarier påvirkes både anlægsloftet og servicerammen.

Kommunen vil modtage en lejeindtægt fra FGU. Forventningen er, at der i perioden fra 1. marts 2024 til 30. juli 2026 vil være en lejeindtægt på 0,3 mio. kr. årligt, mens der fra 1. august 2026 vil være en årlig lejeindtægt på 0,6 mio. kr. (bilag 1).

Indstilling

at Byrådet træffer beslutning om

  • at bemyndige borgmesteren til at indgå erhvervslejekontrakt vedrørende lokaler og arealer på Bredekærgård
  • at scenarie 2 besluttes som midlertidig løsning, så der afsættes 0,35 mio. kr. i 2024 og 0,15 mio. kr. i 2025 og 0,1 mio. kr. i 2026 til etablering og drift i perioden.
  • at scenarie A besluttes som permanent løsning, så der frigives en anlægsbevilling på 13,6 mio. kr. og en årlig driftsbevilling på 0,4 mio. kr. fordelt med 8,0 mio. kr.  i 2025 og 6,0 mio. kr. i 2026.
  • at anlægsbevillingen finansieres af kassebeholdningen.
  • at tillægsbevillingen vedr. drift indarbejdes i budget 2024-27.
  • at administrationen bemyndiges til at indgå samarbejdsaftale omkring det faglige samarbejde.

Beslutning

Tiltrådt.

Milishia Moradi (L) afventer stillingtagen.

Beslutningskompetence

Byrådet.
Teknik- og Bygningsudvalget i forhold til byggesagen samt udlejning af lokaler.
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget, Børne- og Undervisningsudvalget samt Teknik- og Bygningsudvalget i forhold til det faglige samarbejde.

Beslutningstema

Ishøj Kommunes Byråd besluttede den 5. december 2023, at administrationen skal fortsætte arbejdet med at skabe grundlag for, at FGU Vestegnen kan etablere en afdeling/skole på Bredekærgård.

I sagen forelægges et politisk beslutningsgrundlag for en samarbejdsaftale, der beskriver det faglige samarbejde, et overblik over anlægsinvesteringerne samt lejebetingelserne mellem FGU Vestegnen og Ishøj Kommune.

Bilag

Sagsfremstilling

Som en del af A20 skal Ishøj Kommune med udgangspunkt i kommunens overordnede målsætninger for det samlede skolevæsen udarbejde en skriftlig redegørelse til Ishøj Lærerkreds. Redegørelsen skal indeholde:

  • Det forventede gennemsnitlige undervisningstimetal for lærerne i kommunen, som i Ishøj Kommune er aftalt som en del af lokalaftalen mellem Ishøj Kommune og Ishøj Lærerkreds.
  • Kommunale beslutninger, som har konsekvenser for prioriteringer af lærernes arbejdstid i det kommende skoleår, herunder kommunalt initierede projekter og den forventede andel af arbejdstiden, der medgår hertil.

Den kommunale redegørelse tager afsæt i følgende:

  • Ishøj Kommunes uddannelsesmanifestet, vedtaget i forbindelse med budget 2016: ”Karakterniveauet skal over en årrække hæves i folkeskolen, specielt med fokus på fagene dansk og matematik”
  • Budgetmål, jf. det vedtagne budget for 2024, herunder udvikling af specialtilbud og nedlæggelse af familieklasser
  • Fælles kommunale indsatsområder, som har konsekvenser for prioritering af lærernes arbejdstid.

Af lokalaftalen mellem Ishøj Kommune og Ishøj Lærekreds (bilag 3), fremgår det af tidsplanen for samarbejdsaktiviteter, at den kommunale redegørelse skal afleveres til lærerkredsen senest den 1. december, samt at det efterfølgende samarbejdsmøde mellem kommune og kreds herom afholdes den 15. december.

Efter samarbejdsmødet sendes den kommunale redegørelse til skolerne. Punkterne i den kommunale redegørelse indgår herefter i grundlaget for skoleledernes prioriteringer og i skoleplanen for den enkelte skole, som drøftes på samarbejdsmøder mellem skoleleder og tillidsrepræsentant, jf. A20.

Lovgrundlag

Aftale om arbejdstid for undervisere i kommunerne mellem KL og Lærernes Centralorganisation.

Lokalaftale mellem Ishøj Kommune og Ishøj Lærerkreds marts 2021.

Økonomi

Udgifter forbundet med aktiviteterne i den kommunale redegørelse afholdes inden for det eksisterende budget.

Indstilling

at den kommunale redegørelse for skoleåret 2024/25 tages til efterretning

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Børne- og Undervisningsudvalget.

Beslutningstema

Af Aftale om arbejdstid for undervisere i kommunerne (A20) fremgår det, at kommunen med udgangspunkt i kommunens overordnede målsætninger for det samlede skolevæsen skal udarbejde en skriftlig redegørelse til lærerkredsen efter vedtagelsen af det kommunale budget og inden ressourceudmeldingen til skolerne. Aftalen er vedlagt som bilag 1.

Redegørelsen drøftes på et samarbejdsmøde med lærerkredsen. Med sagen fremlægges den kommunale redegørelse for skoleåret 2024/25 til orientering. Redegørelsen er vedlagt som bilag 2.

Bilag

Sagsfremstilling

Gildbroskolen og Vejlebroskolen har siden september 2022 arbejdet med pilotprojektet, og har erfaret, at indsatserne i projektet har haft en positiv effekt på eleverne. Skolerne har arbejdet med forskellige systematiske tilgange og indsatser som en del af pilotprojektet. Særligt indsatsen ”Diamantforløbet” oplever skolerne kan noget særligt i forhold til at styrke elevernes trivsel. Diamantforløbet har til formål at arbejde med elevernes følelsesmæssige reaktioner, trivsel og gøre dem mere opmærksomme på deres eget følelsesliv. Derudover har tiltag som uddannelse af Undervisningsmiljørepræsentanter (UMR) og kompetenceudvikling af medarbejdere i ICDP (International Child/Caregiver Development Program) bidraget til en øget opmærksomhed på undervisningsmiljøet samt udbredelse af nye professionelle forståelser, konkrete værktøjer og metoder for lærere og pædagoger.

Trods de positive erfaringer har det vist sig udfordrende at pege på en specifik indsats, der entydigt kan påvirke trivslen og mindske fraværet. Dette skyldes, at pilotprojektets arbejde har været forankret i en helhedsorienteret tilgang, der har været kendetegnet ved forskelligartede indsatser og metoder. På baggrund af dette er der taget initiativ til at udarbejde en katalogisering af de forskellige indsatser i pilotprojektet, der skal skabe et systematiseret overblik over, hvilke tiltag der med fordel kan forankres, udbredes, samt videndeles på de øvrige skoler. Der planlægges en workshop for medarbejdere fra øvrige skoler, og derudover vil tovholderne på henholdsvis Gildbroskolen og Vejlebroskolen tilbyde vejledning og assistance i forhold til de gode erfaringer, rutiner og metoder.

Det kommunale netværk af AKT-vejledere (adfærd, kontakt og trivsel) vil arbejde videre med både Gilbroskolens, Vejlebroskolens og de øvrige skolers erfaringer og metoder til at fremme elevernes trivsel. Ligesom erfaringerne fra pilotprojektet vil blive drøftet på ledelsesniveau med henblik på at drøfte, hvordan pilotprojektets erfaringer kan forankres i organisationen.   

Den sidste fase af projektet vil således have fokus på, at de virksomme indsatser fra pilotprojektet fremadrettet vil integreres i organisationen.
Strategi for stærke fællesskaber og Strategi for det sunde børne- og ungeliv forventes ligeledes at skabe en god ramme for den langsigtede vision om at opretholde og kvalificere de virksomme tiltag i pilotprojektet, med henblik på en vedvarende indsats for at forebygge mistrivsel, skolefravær og lavt selvværd blandt kommunens skoleelever.

Lovgrundlag

Politisk aftale om budget for Ishøj Kommune 2022 – 2025.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Børne - og Undervisningsudvalget.

Beslutningstema

I forbindelse med budgetforliget 2022 – 2025 blev det besluttet, at: ”Investeringspuljen forøges med 0,1 mio. kr., og der bruges 0,95 mio. kr. på initiativer, der skal styrke trivsel og selvværd blandt kommunens skoleelever”. Denne beslutning førte til et pilotprojekt på Gildbroskolen og Vejlebroskolen med henblik på at afprøve, hvilke metoder og tiltag, der har en forebyggende effekt for skolefravær og mistrivsel på mellemtrinet (4. – 6. klasse). Derudover skal pilotprojektet bidrage til at afdække, hvilke metoder og tiltag, der med fordel kan udbredes på kommunens folkeskoler fremadrettet. Projektbeskrivelsen er vedhæftet dagsordenen (bilag 1)

Bilag

Sagsfremstilling

Ankestyrelsen henvendte sig til Ishøj Kommune den 30. november 2022 (bilag 1) vedr. sagsbehandlingsfrister på social- og beskæftigelsesområdet. Formålet med henvendelsen var at gøre kommunen opmærksom på manglende overholdelse af lovgivningen og der blev i den forbindelse varslet en mulig tilsynssag. Dette skete på baggrund af en klage fra organisationen "Én Million Stemmer", hvor det blev konstateret, at Ishøj Kommune ikke overholdt forpligtelsen til at fastsætte og offentliggøre sagsbehandlingstider på ansøgningsbestemmelser inden for social- og beskæftigelsesområdet, jf. retssikkerhedslovens § 3, stk. 2.

I forlængelse heraf gennemgik administrationen sagsbehandlingsfristerne på social- og beskæftigelsesområdet og udarbejdede et forslag til sagsbehandlingstider, som blev godkendt i de respektive fagudvalg og endelig godkendt i byrådet i marts 2023 (bilag 2).

Ishøj Kommune modtog den 27. juli 2023 en ny henvendelse fra organisationen "En Million Stemmer" (bilag 3), hvori de meddeler, at de fortsat ikke mener, at Ishøj Kommune lever op til sine forpligtigelser i forhold til retssikkerhedsloven. Ishøj Kommunes svar på henvendelse vedr. sagsbehandlingsfrister er vedlagt som bilag 4.

Ishøj Kommune har som opfølgning herpå kontaktet Ankestyrelsen, der oplyste telefonisk, at der ikke er nogen 'facitliste' over, hvilke paragraffer, der er omfattet af retssikkerhedslovens § 3, stk. 2, og at det således op til kommunen at foretage en vurdering. Lovgivningen og principafgørelser fastsætter en stor del af sagsbehandlingsfrister efter serviceloven. På visse områder er der dog ikke fastsat sagsbehandlingsfrister, hvilket betyder, at kommunerne selv skal fastsætte sagsbehandlingsfrister for disse ydelser.

Administrationen har på baggrund af henvendelsen genbesøgt oversigten over sagsbehandlingsfrister og har konstateret, at Ishøj Kommune stadig mangler at fastsætte og offentliggøre sagsbehandlingsfrister på visse områder. Administrationen har ved samme lejlighed undersøgt flere andre kommuners praksis på området og har konstateret, at der er forskel på, hvor der er fastsat sagsbehandlingsfrister i de enkelte kommuner. Dette kunne tyde på, at det ikke er helt entydigt, hvornår der er tale om en ansøgningsbestemmelse, der skal fastsættes sagsbehandlingsfrist for.

På baggrund af ovenstående har Ishøj Kommune på mødet i Social- og Sundhedsudvalget den 12. oktober 2023 forslået, at der indenfor de respektive fagudvalg fastsættes og offentliggøres sagsbehandlingsfrister på de ansøgningsparagraffer, der mangler. I vedhæftede bilag 5 er oplistet status på bestemmelser under henholdsvis Børne- og Undervisningsudvalget, Social- og Sundhedsudvalget og Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.

Forslag til sagsbehandlingsfrister på ansøgningsparagraffer under Center for Børn og Forebyggelse og Center for Dagtilbud og Uddannelse
De ansøgningsparagraffer, der mangler offentliggjorte sagsbehandlingsfrister efter serviceloven, er angivet nedenfor. Ud for hver ansøgningsparagraf er angivet administrationens forslag til sagsbehandlingsfrist:

  • Serviceloven § 11, stk. 4, nr. 1 - Vejledning, undersøgelse, økonomisk støtte og behandling: 4 uger
  • Serviceloven § 11, stk. 4, nr. 2 - Vejledning, undersøgelse, økonomisk støtte og behandling: 7 dage
  • Serviceloven § 11. stk. 7 - Støtte til børn med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne samt deres familier: 4 uger
  • Serviceloven § 13, stk. 2 - Anmodning om VISO-udredning: 4 uger
  • Serviceloven § 52, stk. 3, nr. 1-9: 1) Ophold i dagtilbud, fritidshjem, ungdomsklub, uddannelsessted el. lign. 2) Praktisk pædagogisk eller anden støtte i hjemmet 3) Familiebehandling eller behandling af barnets eller den unges problemer 4) Døgnophold, jf. 55, for både forældremyndighedsindehaveren, barnet eller den unge og andre medlemmer af familien i en almen plejefamilie, i en forstærket plejefamilie, i en specialiseret plejefamilie, på et opholdssted eller på en døgninstitution, jf. § 66, stk. 1, nr. 1-3, 6 og 7, eller i et botilbud. jf. § 107 5) Aflastningsordning jf. § 55, i en almen plejefamilie, i en forstærket plejefamilie, i en specialiseret plejefamilie eller i en netværksplejefamilie, på et opholdssted eller på en døgninstitution, jf. § 66, stk. 1, nr. 1-4, 6 og 7 6) Udpegning af en fast kontaktperson for barnet eller den unge eller for hele familien 7) Anbringelse af barnet eller den unge uden for hjemmet på et anbringelsessted, jf. § 66 8) Formidling af praktiktilbud 9) Anden hjælp, der har til formål at yde rådgivning, behandling og praktisk og pædagogisk støtte: 4 uger fra afsluttet børnefaglige undersøgelse
  • Serviceloven § 52, stk. 4: Vordende forældre, særlig støtte: 4 uger
  • Serviceloven § 52a: Økonomisk støtte: 4 uger
  • Serviceloven § 54, stk. 2: Støtte til forældre med anbragte børn eller, hvor børnene er involveret i kriminalitet: 4 uger
  • Serviceloven § 76, stk. 2: Tilbud til unge fra 18-22 år i efterværn (hjemmeboende): 1 mdr. før 18 år
  • Serviceloven § 76, stk. 3, nr. 1: Tilbud til unge fra 18-22 år i efterværn (opretholdt anbringelse): 3 mdr. før 18 år
  • Serviceloven § 76, stk. 3, nr. 2: Tilbud til unge fra 18-22 år i efterværn (videreført kontaktperson): 3 mdr. før 18 år
  • Serviceloven § 76, stk. 4: Tilbud til unge fra 18-22 år i efterværn (genetablering af efterværn): 6 uger
  • Serviceloven § 76, stk. 5: Tilbud til unge fra 18-22 år i efterværn (kontaktperson til anbragte uden samtykke: 3 mdr. før 18 år
  • Serviceloven § 76, stk. 6: Tilbud til unge fra 18 - 22 år i efterværn (kontaktperson til anbragte på eget værelse eller lign.): 3 mdr. før 18 år


Herudover manglede der en sagsbehandlingsfrist efter dagtilbudsloven:

  • § 16 a, stk. 3: Fritagelse fra et sundt frokostmåltid: 10 arbejdsdage


Alle de sagsbehandlingsfrister under Børne- og Undervisningsudvalget ansvarsområde, som er fastsat som følge af Ankestyrelsen henvendelse i november 2022, fremgår af af bilag 6.

Når alle sagsbehandlingsfristerne er godkendt, vil de blive offentliggjort på Ishøj Kommunes hjemmeside samt indarbejdet i relevante vejledninger og arbejdsgangsbeskrivelser.

Lovgrundlag

Retssikkerhedsloven, serviceloven og dagtilbudsloven.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at sagsbehandlingsfristerne godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Børne- og Undervisningsudvalget.

Beslutningstema

Administrationen indstiller manglende sagsbehandlingsfrister på ansøgningsparagraffer i dagtilbudsloven og serviceloven på baggrund af henvendelse fra foreningen "En Million Stemmer".

Bilag

Sagsfremstilling

Regeringsudspillet Forberedt på fremtiden II - Frihed og fordybelse
Den 11. oktober 2023 fremlagde Børne- og Undervisningsminister Mattias Tesfaye regeringens bud på en styrket folkeskole: Forberedt på fremtiden II - frihed og fordybelse.

De overordnede temaer i udspillet er:

  • Frihed under ansvar
  • Mere praktisk undervisning og valgfrihed til de ældste elever
  • Mere indflydelse til skolebestyrelserne
  • Et styrket lærerværelse
  • Stærkere fællesskab i klassen


Med udspillet lægger regeringen op til, at folkeskoleområdet tilføres 800 mio. kr. årligt efter fuld finansiering. Herudover prioriteres 2,6 mia. kr. til investeringer i bedre faglokaler på skolerne.
Regeringsudspillet Forberedt på fremtiden II - frihed og fordybelse (bilag 1) er vedhæftet dagsordenen sammen med faktaark vedr. økonomi for det samlede kvalitetsprogram (bilag 2), økonomi vedr. den understøttende undervisning (bilag 3) og faktaark vedr. afkortning af skoleugen og den understøttende undervisning (bilag 4).

Optagelse på parallelsamfundslisten
Ishøj Byråd blev på mødet den 5. december 2023 orienteret om, at Vejleåparken er kommet på listen over parallelsamfund. På Børne- og Undervisningsudvalgets område har optagelse på listen betydning for anvisning af børn i dagtilbud samt sprogprøver i folkeskolen. Der gives en mundtlig orientering på mødet. Administrationen vil i starten af 2024 vende tilbage med en redegørelse vedr. konsekvenserne på dagtilbuds- og skoleområdet samt en plan for håndtering.

Klar livet - uden røg og rusmidler - bevilling fra Trygfonden
Klar livet -uden røg og rusmidler
, som er et samarbejde mellem vestegnskommunerne inkl. Dragør og Tårnby, har i samarbejde med Steno Diabetes Center Copenhagen og Det Sektorfri Forebyggelseslaboratorie søgt Trygfonden om midler til et forskningsprojekt om en sundhedsfremmende skoleindsats målrettet elever i 10. klasse. Trygfonden har bevilget 5 mio. kr. til projektet, som løber over tre år med start den 1. februar 2024. Projektet er forankret i Vallensbæk Kommune, under Klar livet – uden røg og rusmidler. Det er Vallensbæk, som har udviklet indsatsen og afprøvet den ad fem omgange med gode resultater. Bevillingen fra Trygfonden skal bruges til at videreudvikle og teste forløbet, så det kan bruges af andre 10. klasser. Erfaringerne fra Vallensbæk viser, at Mit liv – Jeg bestemmer understøtter klassetrivsel og elevernes sammenhold. Eleverne lærer nye sider af sig selv og deres kompetencer, de får mere styr på hverdagen og opdager sammenhænge mellem trivsel og deres sundhedsvaner. Deres motivation for at gennemføre en ungdomsuddannelse styrkes.

Mit liv – jeg bestemmer gennemføres af kommunale sundhedskonsulenter, og beror på udeskole-konceptet ved at samarbejde med lokale aktører fra nærmiljøet, fx den lokale spejderhytte eller fitnesscenter. Det består af 28 lektioner, som afvikles over 7-10 uger i starten af skoleåret. Eleverne inddrages aktivt i forbindelse med deres læring bl.a. ved valg af aktiviteter og ved, at de selv står for dele af undervisningen. Eleverne undervises i det brede sundhedsperspektiv omhandlende fysisk sundhed (motion, kost, rygning, alkohol) og mental sundhed (selvbevidsthed, evnen til at mestre livet og troen på egen formåen og sociale relationer).
Perspektiverne i projektet er spændende. Konceptet falder fint i tråd med anbefalede veje i forebyggelsen med inddragelse af de unge og lokale aktører og samarbejde på tværs af forvaltningsområder.

I 2023 er det kun Vallensbæk, som bliver involveret i projektet. Herefter skal erfaringer fra Vallensbæk opsamles og bearbejdes af forskerne. Først i skoleåret 2025/2026 skal de øvrige kommuner og 10. klasser involveres.
Der er interessetilkendegivelse fra 10. klasserne i kommunerne. Skolerne er blevet orienteret om, at projektet har fået midler. Alle 10. klasseskolerne vil blive kontaktet igen i efteråret 2024 med henblik på, at de bliver inddraget i god tid i forhold til planlægningen af udbredelsen.
Klar livet – uden røg og rusmidler har på vegne af alle kommunerne udarbejdet kommunikation om projektet.

Status på Tip Tab Tynde for skoleåret 2022/2023
Tip Tab Tynde er Ishøj Kommunes tilbud til børn med overvægt og deres familier. Statusbeskrivelsen for Tip Tab Tynde i skoleåret 2022/2023 opsummerer resultater og samarbejdet omkring indsatsen. Resultaterne i børnenes BMI viser, at familierne i Tip Tab Tynde fortsat er udfordret af væsentlige overvægtsproblematikker. Statusbeskrivelse for Tip Tab Tynde er vedhæftet som bilag 5.

Det fremgår af statusbeskrivelsen, at der i skoleåret 2022/2023 deltog i alt 31 børn i Tip Tab Tynde. Heraf er 13 børn nyindskrevet i skoleåret 202/-2023, hvoraf 9 var svært overvægtige. Ud af de børn, som indgik i skoleåret 2022/2023, har 7 børn reduceret deres vægt, og 4 børn har taget på i vægt. Ud af de børn, som indgik i skoleåret 2021/2022, har 10 børn reduceret deres vægt, og 6 børn har taget på i vægt. Resultaterne viser, at trods reduktionerne i børnenes BMI, er familierne i Tip Tab Tynde dog fortsat udfordret af væsentlige overvægtsproblematikker ligesom i de foregående år. Det må dog formodes, at børnenes overvægtsproblematikker ville have været endnu større, hvis ikke de havde deltaget i indsatsen. Målgruppen for Tip Tap Tynde omfatter børn i familier, hvoraf en del formentlig ikke ville deltage i en sportsaktivitet, hvis ikke de deltog i svømmeundervisningen i Tip Tab Tynde.

På baggrund af resultaterne i skoleåret 2022/2023 og foregående år vurderer administrationen, at der et løbende behov og opmærksomhed for at nytænke Tip Tab Tynde-indsatsen med henblik på at sikre, at familierne får et større udbytte af indsatsen. I den forbindelse tilbydes børnene i Tip Tab Tynde svømmeundervisning i Ishøj Svømmeklub samt ekstra svømmeundervisning i Ishøj Kommunes nye tilbud 'Move4Kids'.

Status vedr. brug af Børnehusene
Børnehusene skal anvendes, når ”der er viden eller mistanke om, at et barn under 18 år har været udsat for voldelige eller seksuelle overgreb…”. Dette fremgår blandt andet af det hyrdebrev, som kommunerne i Danmark modtog fra social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil i juni 2023 (bilag 6).

Der er udkommet årsrapport for børnehusene i Danmark (bilag 7), hvor det blandt andet konstateres, at der sket en lille stigning i antallet af nye sager i Børnehusene, men at der dog er tale om fald siden 2020. Der er relativt store regionale forskelle, hvor børnehusene bruges mere end dobbelt så meget i Region Syddanmark i forhold til region Hovedstaden.

Ishøj Kommune havde i 2022 fem sager, hvor der blev udarbejdet børnefaglige undersøgelser i samarbejde med Børnehuset Hovedstaden. Dette er på niveau med gennemsnittet i regionen. Administrationen oplever lige nu et stigende samarbejde med Børnehuset Hovedstaden, og det er oplevelsen, at der generelt er et godt samarbejde. Det administrationens vurdering, at Børnehuset har fagligt kvalificerede indsatser (f.eks. psykologhjælp), som kan tilkøbes som opfølgning på de børnefaglige undersøgelser, hvor overgreb er en del af problematikken.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Børne- og Undervisningsudvalget.

Bilag

Sagsfremstilling

Med henblik på at lette proceduren med godkendelse/underskrift af protokol/referat i First Agenda, oprettes et ekstra punkt - Godkendelse af protokol/referat.

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.

Indstilling

at referatet godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Børne- og Undervisningsudvalget.