Dagsorden
Børne- og Undervisningsudvalget torsdag den 17. august 2023 kl. 16.30
Mødelokale Tårnbjerget - mødet blev aflyst
Sagsfremstilling
På mødet i Børne- og Undervisningsudvalget den 18. januar 2022 blev den politiske arbejdsplan for Børne- og Undervisningsudvalget i perioden 1. januar 2022 - 31. december 2025 vedtaget, herunder planen for driftsstedsbesøg.
På dette møde er det repræsentanter fra Gildbroskolen, der fortæller om udvalgte fokusområder.
Indstilling
Børne- og Undervisningsudvalget tager orienteringen til efterretning.
Beslutning
Mødet blev aflyst.
Beslutningskompetence
Børne- og Undervisningsudvalget.
Sagsfremstilling
- Drøftelse af temaer til mødet i dialogforum for dagtilbud den 3. november.
- Nyt fra skole- og dagtilbudsbestyrelser.
- Notat om prioriteringer af Børne- og Undervisningsudvalgets politiske pejlemærker er vedhæftet dagsordenen.
- Årshjul for Børne- og Undervisningsudvalget er vedhæftet dagsordenen.
Indstilling
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Mødet blev aflyst.
Beslutningskompetence
Børne- og Undervisningsudvalget.
Bilag
Sagsfremstilling
Centerchef for Børn og Forebyggelse René Juhl orienterer om udviklingen i nøgletal for underretninger, forebyggelsesindsatser, anbringelser og specialundervisning.
Indstilling
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Mødet blev aflyst.
Beslutningskompetence
Børne- og Undervisningsudvalget.
Bilag
Sagsfremstilling
Lovgivningen og principafgørelser sætter rammen for en stor del af de merudgifter, som kan bevilliges efter servicelovens § 41. På visse områder er der dog ikke fastsat centrale principper eller takster for merudgifterne, hvilket betyder, at kommunerne selv skal fastsætte serviceniveauet, beregningsprincipper og/eller takster for disse ydelser.
Kvalitetsstanderne i denne sag er de hyppigst anvendte områder, hvor der i sagsbehandlingen kan være brug for vejledende serviceniveauer, beregningsprincipper og takster som afsæt for en konkret afgørelse. Det bemærkes i den forbindelse, at alle afgørelser skal være konkrete og individuelle. Det kan således betyde, at serviceniveauet i den konkrete afgørelse godt kan afvige fra Ishøj Kommunes kvalitetsstandarder, hvis der er særlige forhold, som gør sig gældende.
Seneste kvalitetsstandard på området blev godkendt i august 2019. Der er naturligvis ændret i taksterne, så de er tidssvarende, og det er præciseret, hvordan taksterne/satserne følger prisudviklingen på de forskellige områder, så kvalitetsstandarden ikke forældes alene på baggrund af prisændringer. Der er endvidere medtaget flere tøjtyper, da den tidligere version manglende gængse tøj-typer som f.eks. kjoler/nederdele.
Lovgrundlag
Servicelovens § 41 om merudgiftsydelser.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.
Indstilling
at kvalitetsstandard for merudgifter sendes i høring i Handicaprådet.
Beslutning
Mødet blev aflyst.
Beslutningskompetence
Børne- Undervisningsudvalget.
Beslutningstema
Kvalitetsstandard for merudgifter efter servicelovens § 41 er blevet opdateret. Administrationen indstiller, at kvalitetsstandarden sendes i høring i Handicaprådet inden godkendelse i Børne- og Undervisningsudvalget.
Bilag
Sagsfremstilling
Forældrebestyrelsen i Ishøj Dagpleje foreslår i brevet, at der dagplejen får deres egen børnehave, så der bliver en naturlig overgang fra dagpleje til børnehave. Som en midlertidig løsning foreslår forældrebestyrelsen, at der udarbejdes en ensretning af overgange fra dagpleje til børnehave.
Administrationen har udarbejdet vedhæftede udkast til svarbrev samt et notat, der beskriver kapaciteten på børnehaveområdet i Ishøj Kommune.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.
Indstilling
at udkast til svarbrev til forældrebestyrelsen i dagplejen godkendes.
Beslutning
Mødet blev aflyst.
Beslutningskompetence
Børne- og Undervisningsudvalget.
Beslutningstema
Forældrebestyrelsen i Ishøj Dagpleje har sendt et brev til Børne- og Undervisningsudvalget vedr. overgang til børnehave, som udvalget skal tage stilling til besvarelse af.
Bilag
Sagsfremstilling
Skoleprognosens forventede elevantal bygger på befolkningsprognosen for 2023 - 2030, som er godkendt af Byrådet den 2. maj 2023, samt en række bevægelsesmønstre og en fremskrivning af de eksisterede elevtal på skolerne.
Skoleprognosen tager afsæt i, at de allerede eksisterende elever fra indeværende skoleår fremskrives til et højere klassetrin år for år. Hvis der fx. er 60 elever på 6. årgang på en skole i et skoleår, så forventes der også 60 elever på den efterfølgende 7. årgang.
For klasser med de yngste elever, som ikke er begyndt i skole endnu, er skoleprognosens afsæt dog et andet. Det skyldes, at det kommende elevtal for de yngste klasser ikke på samme måde er kendt. Det forventede elevtal for de yngste elever tager derfor afsæt i befolkningsprognosen samt udregninger, som tager højde for en række bevægelsesmønstre. Med bevægelsesmønstre menes, at prognosen fx. tager højde for, hvor mange elever, der forventes at gå i privatskole, i en skole i en anden kommune mv.
Det fremgår af skoleprognosen, at det samlede antal af elever i kommunens folkeskoler i 2023/24 forventes at være på niveau med antallet i 2022/23 (hhv. 2.161 og 2.160). Det forventes, at det samlede elevtal er 30 elever højere i skoleåret 2029/30 end i skoleåret 2022/23. For de enkelte skoler forventes en stigning i elevantallet på Vibeholmskolen og Vejlebroskolen fra indeværende skoleår til 2029/30, et fald i elevantallet på Gildbroskolen og Strandgårdskolen og et nogenlunde uændret elevtal på Ishøj Skole.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.
Indstilling
at skoleprognosen 2023 - 2030 tages til efterretning.
Beslutning
Mødet blev aflyst.
Beslutningskompetence
Børne- og Undervisningsudvalget.
Beslutningstema
Administrationen forelægger skoleprognose for 2023 - 2030. Formålet med skoleprognosen er at skabe overblik over udviklingen i behovet for kapacitet på kommunens folkeskoler.
Bilag
Sagsfremstilling
Status på indsatserne 'Baba' og 'Bydelsmødre'
"Udvalg for tryghed og kriminalitet" besluttede at der årligt skulle gives Børne- og Undervisningsudvalget en status på indsatserne Baba og Bydelsmødre. 'Baba' og 'Bydelsmødre - juli 2023' er vedhæftet dagsordenen til orientering.
Det overordnede formål med indsatsen "Baba" er at give ressourcesvage fædre viden og værktøjer til at arbejde med egne børn igennem lokalt netværk og relationer. Der vurderes, at hvis Baba skal forsætte, vil det kræve en relativ stor indsats fra koordinatorerne i forhold til at rekruttere nye fædre samt i at understøtte og facilitere de løbende møder og arrangementer.
Det overordnede formål med indsatsen "Bydelsmødre" er at give kvinder information og støtte, så de kan tage kontrol over eget liv og træffe de beslutninger, der opleves rigtige for dem selv, familien og børnene. Der vurderes, at bydelsmødrene i Ishøj har etableret et godt fundament, men foreningen har forsat behov for mindre grad af understøttelse af en koordinator - primært ift. kendskab til netværk og kontakter. Derudover vil der være behov for økonomisk tilskud og hjælp til facilitering af uddannelse af nye hold, dog i mindre grad end ved de første to hold.
Kommunalt udviklingspartnerskab om kvalitet i dagplejen
KL inviterer alle kommuner til at deltage i et kommunalt udviklingspartnerskab om kvalitet i dagplejen. Jf. resultaterne fra den første danske kvalitetsundersøgelse i pædagogiske læringsmiljøer og rammer i kommunale daginstitutioner og dagplejen for 0-2-årige børn, publiceret af VIVE og EVA i foråret 2023, inviterer KL alle kommuner til at deltage i et udviklingspartnerskab om kvalitet i dagplejen. Det er forventningen, at resultaterne giver vigtig viden til det videre arbejde med at udvikle kvaliteten af de pædagogiske læringsmiljøer for aldersgruppen 0 – 2 år i dagplejen. Partnerskabets formål er at bidrage til at understøtte kommuner i en strategisk og faglig udvikling af dagplejen, der er baseret på relevant viden og forskning på området samt indsigt i andre kommuners arbejde med kvalitet med henblik på omsætning i lokale og nationale initiativer. Ishøj Kommune deltager i KL partnerskabet om kvalitet i dagplejen i 2023/24 med henblik på at bidrage til kvalitetsudvikling i dagplejen.
Forældrebetaling ved anbringelse
Som forældre til anbragte børn og unge er man forpligtiget til at bidrage økonomisk til anbringelsen. Der er dog en række undtagelsesbestemmelser, som gør det vanskeligt at forstå for forældrene, og vanskeligt at administrere for sagsbehandlerne. Derfor har der tidligere være en noget ujævn praksis, hvilket administrationen har forsøgt at rette op på – senest i foråret 2023. Alle sager er nu gennemgået igen, og der er taget stilling til forældrebetalingen i alle anbringelsessager. Forældrene klager forventeligt i vid udstrækning over disse afgørelser. Da retspraksis på området ikke er entydig, er der en risiko for, at Ankestyrelsen vil lægge vægt på forhold i afgørelsen, som vi ikke kender til eller er opmærksomme på.
Orientering om situationen i Tandreguleringen vedr. venteliste
I vedlagte notat beskrives situationen i det fælleskommunale tandreguleringsselskab (Tandreguleringen I/S), som drives i et tværkommunalt samarbejde med Albertslund, Brøndby, Hvidovre, Tårnby og Vallensbæk kommuner. Der er aftalt møde mellem borgmestrene i de seks kommuner den 18. august 2023, hvor der vil blive taget stilling til en plan for håndtering af den aktuelle situation. Planen for håndtering vil efterfølgende blive forelagt Børne- og Undervisningsudvalget. I Ishøj Kommune vil en eventuel merudgift blive indregnet i de tekniske korrektioner i budgetforslag for 2024 og frem.
Indstilling
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Mødet blev aflyst.
Beslutningskompetence
Børne- og Undervisningsudvalget.
Bilag
Sagsfremstilling
Med henblik på at lette proceduren med godkendelse/underskrift af protokol/referat i First Agenda, oprettes et ekstra punkt - Godkendelse af protokol/referat.
Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.
Indstilling
at referatet godkendes.
Beslutning
Mødet blev aflyst.
Beslutningskompetence
Børne- og Undervisningsudvalget.