Referat
Børne- og Undervisningsudvalget torsdag den 18. januar 2024 kl. 16.30
Mødelokale Tårnbjerget
Sagsfremstilling
På mødet i Børne- og Undervisningsudvalget den 18. januar 2022 blev den politiske arbejdsplan for Børne- og Undervisningsudvalget i perioden 1. januar 2022 - 31. december 2025 vedtaget, herunder planen for besøg i udvalget.
På dette møde er det repræsentanter fra Børnehuset Bøgely, der fortæller om udvalgte fokusområder. Fra Børnehuset Bøgely deltager leder Anita Theimer Johansen og formand for forældrebestyrelsen Line Maj Thomsen.
Indstilling
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Taget til efterretning.
Beslutningskompetence
Børne- og Undervisningsudvalget.
Sagsfremstilling
Under punktet deltager konsulent for proaktiv kriminalitetsforebyggelse Brian Bergmann.
Klar Livet i fællesskaber uden nikotin har den 9. januar 2024 modtaget støtte fra Nordea-fonden på 7,4 mio. kr. Klar Livet i fællesskaber uden nikotin er et projekt, hvor 10 kommuner på Vestegnen og Sydamager er gået sammen om indsatser, som udføres i samarbejde med ungdomsuddannelser, foreningsliv, folkeskoler og voksne, som er omkring de unge. Pressemeddelelsen kan ses på dette link: https://www.udentobak.dk/nyheder-ny/
Indstilling
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Taget til efterretning.
Beslutningskompetence
Børne- og Undervisningsudvalget.
Beslutningstema
Det fremgår af årshjulet for sager til Børne- og Undervisningsudvalget i 2024, at der på mødet i januar skal være en temadrøftelse vedr. rygning.
Bilag
Sagsfremstilling
- Årshjul for sager i Børne- og Undervisningsudvalget i 2024 er vedhæftet dagsordenen.
- Nyt fra dagtilbuds- og skolebestyrelser.
Indstilling
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Taget til efterretning.
Beslutningskompetence
Børne- og Undervisningsudvalget.
Bilag
Sagsfremstilling
Dagtilbudsområdet
Vejleåparkens status som parallelsamfund medfører ikrafttrædelse af følgende krav:
- Alle børn fra Vejleåparken, der ikke er optaget i et dagtilbud, når de fylder 1 år, skal optages i et obligatorisk læringstilbud.
Loven træder i kraft den 1. januar i det følgende kalenderår, hvor et boligområde fremgår af listen over udsatte boligområder. - I løbet af et kalenderår må der maksimalt optages 30 pct. børn fra Vejleåparken i et dagtilbud.
Loven træder i kraft fra den. 1. januar i det følgende kalenderår, hvor et boligområde fremgår af listen over udsatte boligområder. - Når forældre anvises plads i et dagtilbud i Vejleåparken, skal de samtidig tilbydes plads i et dagtilbud udenfor Vejleåparken (dobbelt anvisning).
Loven træder i kraft fra den 1. maj i det følgende kalenderår, hvor et boligområde fremgår af listen over udsatte boligområder.
Udmøntningen af lovgivningen på dagtilbudsområdet i forbindelse med Vejleåparkens placering på parallelsamfundslisten vurderes at få følgende afgørende konsekvenser for dagtilbudsområdet i Ishøj Kommune:
- Det bliver en udfordring at tiltrække børn udenfor Vejleåparken til Vejleåparkens dagtilbud, når tilbuddet om plads skal ledsages af et tilbud om en plads udenfor Vejleåparken.
- Det udfordrer dagtilbuddene i Vejleåparkens fortsatte muligheder for at fordele børn på tværs af kulturelle og socioøkonomiske forhold.
- Dobbeltanvisning forventes at skabe ledige pladser i Vejleåparkens dagtilbud.
- Ledige pladser i Vejleåparkens dagtilbud vil presse kommunens kapacitet på dagtilbud og kan få betydning for kommunens mulighed for at overholde pasningsgarantien.
- Etablering af obligatoriske læringstilbud i dagtilbuddene udenfor Vejleåparken vil presse kommunens kapacitet yderligere
Center for Dagtilbud og Uddannelse foreslår derfor, at administrationen går videre med en dispensationsansøgning til Børne- og Undervisningsministeriet omkring krav om loft på 30 procent og dobbeltanvisning. Svar på dispensationsansøgning forventes modtaget indenfor tre måneder. Administrationen vil i mellemtiden forberede følgende initiativer, som kan igangsættes, såfremt dispensationsansøgningen ikke imødekommes:
1. Anvisningskriterierne til dagtilbud tilrettes i forhold til krav om loft på 30 procent og krav om dobbeltanvisning.
2. Kapaciteten udvides på de eksisterende dagtilbud gennem en udvidelse af lokaler, som findes i eksisterende kommunale lokaler i umiddelbar nærhed til dagtilbuddet (kræver finansiering).
3. Børn fra udsatte boligområder skrives automatisk på en garantiventeliste til dagtilbud udenfor Vejleåparken, hvis de ikke allerede er opskrevet til dagtilbud, når de fylder fire måneder med behovsdato, når barnet er et år. Med henblik på at flere vælger et ordinært dagtilbud.
4. Børn, der skal i obligatorisk læringstilbud, kan overspringe børn på ventelisten
5. Dagtilbuddene i Vejleåparken, som er Firkløveren, Femkanten og Piletræet, fastholder deres nuværende normering og ressourcetildeling med henblik på at kunne udvikle sig til endnu mere attraktive høj-kvalitetsdagtilbud. Forældrene vil blive oplyst om de tre institutionernes status som højkvalitetsdagtilbud, og hvad det indebærer både ift. normering, ressourcetildeling og pædagogik. Dette indebærer, at budgetterne fra de tre dagtilbud ikke kan bruges til at finansiere udvidelsen af den øvrige kapacitet.
Der søges ikke dispensation fra obligatoriske læringstilbud. Derfor vil Center for Dagtilbud og Uddannelse forberede implementeringen i foråret 2024.
Skoleområdet
På skoleområdet vil Vejleåparkens placering på parallelsamfundslisten medføre, at Strandgårdskolen vil blive omfattet af folkeskolelovens § 11 a, som betyder at alle elever i børnehaveklasser på skoler og afdelinger af skoler, hvor mere end 30 pct. af eleverne bor i et boligområde, der har været på parallelsamfundslisten, mindst en gang inden for de seneste 3 år, skal bestå en obligatorisk sprogprøve, før de kan påbegynde undervisningen i 1. klasse.
Endvidere fremgår det i bekendtgørelsen af § 11 a, at elever i 1. - 9. klasse, som modtager undervisning i dansk som andet sprog og skal ophøre med dette, ligeledes skal bestå en obligatorisk sprogprøve for at kunne gøre dette. I bilag 2 er vedlagt et notat, der beskriver implementeringsprocessen for de obligatoriske sprogprøver, og hvordan dette vil se ud i praksis på Strandgårdskolen fremadrettet. De obligatoriske sprogprøver påbegyndes i august i det kommende skoleår.
For nuværende har administrationen udarbejdet en dispensationsansøgning til Børne– og Undervisningsministeriet med henblik på at blive undtaget for både lovbestemmelserne på dagtilbudsområdet og på skoleområdet dog undtaget krav om obligatoriske læringstilbud.
I bilag 3 fremgår dispensationsansøgning til ministeriet.
Som bilag 4 er vedhæftet brev til børne- og undervisningsministeren af den 19. december 2023 vedr. Ishøj Kommunes optagelse på parallelsamfundslisten.
Lovgrundlag
Almenboligloven § 61 a
Dagtilbudsloven § 23, stk. 4
Dagtilbudsloven § 26 a
Folkeskoleloven § 11 a
Økonomi
Kommunerne bliver ikke kompenseret for udgifterne til udmøntningen af kravene til dagtilbud og skoler i forbindelse med lovgivningen om parallelsamfund. Administrationen er i gang med beregningerne ifm. udgifterne, og vil til udvalgets møde i februar fremlægge en sag om implementering og økonomi forbundet hermed.
De økonomiske konsekvenser af sagen vil blive håndteret i forbindelse med budgetopfølgningen 2024.
På dagtilbudsområdet estimeres udgifterne til at implementere krav om loft på 30 procent, krav om dobbeltanvisning og obligatoriske læringstilbud i det følgende:
Ud fra den årlige tildeling pr. barn og den nuværende fordeling af vuggestue og børnehavebørn vurderes herunder udgiften ved at udvide kapaciteten med 50 børn.
Driftsudgifter | Antal børn | Årlige udgifter | Heraf forældrebetaling | Udgift for Ishøj Kommune pr. år |
Vuggestuepladser | 19 | 2.825.147 kr. | 858.845 kr. | 1.966.303 |
Børnehavepladser | 31 | 2.025.769 kr. | 820.156 kr. | 1.205.613 kr. |
I alt | 50 | 4.850.917 kr. | 1.679.001 kr. | 3.171.916 kr. |
De obligatoriske læringstilbud er deltidsvuggestuepladser uden forældrebetaling. Herunder vises den estimerede udgift ved obligatoriske læringstilbud ud fra en forventning om, at ca. 50 procent af forældrene vil benytte sig af muligheden for fortsat at beholde deres barn hjemme med tilsyn fra kommunen.
Driftsudgifter | Forventet antal børn | Årlig udgift pr. barn | Samlet udgift for Ishøj Kommune pr. år |
Deltids obligatoriske læringstilbud | 10 | 100.000 kr. | 1.000.000 kr. |
Ud over udgiften pr. barn, når der etableres enten ordinære dagtilbudspladser eller deltids obligatoriske læringstilbud, forventes der at være en betragtelig udgift forbundet med at udvide kapaciteten på dagtilbuddene udenfor Vejleåparken, også selvom det sker i nuværende kommunale lokaler. Der vil være udgifter forbundet med bl.a. indretning af lokaler, så de kan benyttes til dagtilbudsbørn samt udvidet bemanding, når der tages lokaler i brug, der ligger i umiddelbar nærhed til dagtilbuddet, men ikke på nuværende matrikel. Dertil skal lægges udgifter til administration og ledelse.
Ved oprettelse af ”høj-kvalitets-dagtilbud” vil det være muligt at finansiere 25 % af merudgiften ved at øge forældrebetalingen. En øget forældrebetaling har kun halvårsvirkning i 2024.
Det vurderes ikke nødvendigt at genberegne takster hvis der oprettes flere pladser.
På skoleområdet estimeres udgifterne til at implementere krav om obligatoriske sprogprøver på Strandgårdskolen samlet til at være en årlig udgift på ca. 240.000 kr.
Indstilling
- at orienteringen om konsekvenser ved Vejleåparkens udtagelse til parallelsamfundslisten tages til efterretning
- at brevet med ansøgningen om dispensation til Børne og Undervisningsministeriet godkendes.
Beslutning
Taget til efterretning.
Dispensationsansøgningen blev godkendt.
Oplægget, der blev vist på mødet, er vedhæftet referatet som bilag 5.
Beslutningskompetence
Børne- og undervisningsudvalget.
Beslutningstema
I forbindelse med Social- og Boligministeriets liste over parallelssamfund i henhold til almenboliglovens § 61 a, er boligområdet Vejleåparken placeret på listen over udsatte boligområder og parallelsamfund pr. 1. december 2023. Dette vil få nogle mærkbare konsekvenser på dagtilbuds- og skoleområdet, som beskrives i denne sag sammen med Center for Dagtilbud og Uddannelses anbefalinger til udmøntning af lovgivningen i Ishøj Kommune.
Bilag
Sagsfremstilling
På udvalgsmødet den 16. februar 2023 blev de politiske pejlemærker prioriteret, og der blev peget på nye indsatser, der ønskes udviklet. Alle indsatser er prioriterede fokusområder for Børne- og Undervisningsudvalget, men nogle af områderne kræver, at der iværksættes et strategisk forankret udviklingsarbejde. I 2023 er der udarbejdet tre strategier på Børne- og Undervisningsudvalgets område: 1) Strategi for stærke fællesskaber for alle børn og unge (sammenhæng mellem almen-
og specialindsatser i dagtilbud og skoler), 2) Strategi og handleplan for Ishøj Kommunes fælles aftenklub og 3) Strategi for Det sunde liv for børn og unge i Ishøj (strategien er pt. i høring).
Det fremgår af de politiske pejlemærker for Børne- og Undervisningsudvalget (bilag 2), at der i 2024 skal udvikles nye strategiske indsatser på følgende områder:
- Vi skal mindske fravalget af Ishøj Kommunes folkeskoler
- Anbringelse/Forebyggelse
Særligt 'Strategi for stærke fællesskaber for alle børn og unge' og 'Strategi for Det sunde liv for børn og unge i Ishøj' kræver et stort og inddragende implementeringsarbejde i 2024, hvor der blandt andet skal udarbejdes lokale handleplaner i dagtilbud og skoler. Administrationen foreslår på den baggrund, at der ikke igangsættes nye strategiske indsatser i 2024, således at udviklingen af nye strategier, der omhandler at mindske fravalget af Ishøj Kommunes folkeskoler og Anbringelse/Forebyggelse udsættes til 2025.
På mødet tages en drøftelse af, hvordan processer for strategier fremadrettet tilrettelægges.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.
Indstilling
- at den årlige status vedr. Børne- og Undervisningsudvalgets politiske pejlemærker tages til efterretning
- at udviklingen af nye strategier, der omhandler at mindske fravalget af Ishøj Kommunes folkeskoler og Anbringelse/Forebyggelse udsættes til 2025
- at udvalget drøfter processer i forhold til den fremtidige udvikling af strategier.
Beslutning
Tiltrådt.
Administrationen tager input fra drøftelser om inddragelsesprocesser med i udarbejdelse af kommende strategier.
Beslutningskompetence
Børne- og Undervisningsudvalget.
Beslutningstema
Børne- og Undervisningsudvalget har besluttet en række politiske pejlemærker for denne byrådsperiode. Der gives en årlig status på de prioriterede pejlemærker (Bilag 1).
Bilag
Sagsfremstilling
Med baggrund i Børne- og Undervisningsudvalgets prioritering af fokusområder er det besluttet at udarbejde tre politiske strategier på udvalgets område, hvoraf Strategi for Stærke fællesskaber er den ene. Strategien har til hensigt at skabe tydelig retning og mål for inkluderende børne- og ungefællesskaber i de lokale dagtilbud og skoler i samarbejde med fritidslivet.
Strategien har fem overordnede mål, der bygger på følgende:
- Kompetence og rammer
- Fælles tilgang til børn, unge og forældre
- Helhedsorienterede og tværfaglige tilbud
- Kvalificerede og lokale tilbud
- Samspil med fritiden
Efter mødet i Børne- og Undervisningsudvalget den 14. december 2023, har formandskabet foreslået to præciseringer i strategien:
- På side 1 udgår sætningen: Derfor skal vi investere i almenområdet, så vi reducerer udgifterne til specialområdet'.
- Under indsats 4 på side 4 tilføjes som dot 1: Lokale specialtilbud til lokale børn.
I bilag 1 er vedhæftet Strategi for Stærke fællesskaber, hvori ændringerne er markeret.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.
Indstilling
at Strategi for stærke fællesskaber for alle børn og unge godkendes med de foreslåede præciseringer.
Beslutning
Tiltrådt.
Administrationen overvejer fremadrettet processerne i forbindelse med udarbejdelse af nye strategier.
Beslutningskompetence
Børne- og Undervisningsudvalget.
Beslutningstema
Strategi for Stærke fællesskaber for alle børn og unge blev vedtaget på mødet i Børne- og Undervisningsudvalget den 14. december 2023. Formandskabet for Børne- og Undervisningsudvalget har efterfølgende foreslået en præcisering af strategien, hvilket fremlægges til godkendelse på dette møde.
Bilag
Sagsfremstilling
NEXT Sydkysten Gymnasium i Ishøj flyttes til Hvidovre fra sommeren 2024, hvor gymnasiet sammenlægges med Hvidovre Gymnasium. NEXT forventer at bibeholde øvrige aktiviteter på deres campus i Ishøj. NEXT har meldt ud, at de ønsker at styrke erhvervsuddannelserne i Ishøj, når gymnasiedelen rykker ud.
Ishøj Kommune har i dag en række samarbejder med Next Sydkysten. Ishøj Kommune har, udover den almindelige lovpligtige brobygning i folkeskolens 9. og 10. årgang, også en ramme for samarbejde med NEXT om en række udvidede aktiviteter med henblik på at styrke optag til erhvervsuddannelserne (Bilag 1). Derudover har Ishøj Kommune en driftsaftale med NEXT omkring 10. klasse (Bilag 2).
Ishøj Kommune har derudover en række øvrige samarbejdsaktiviteter mellem skolerne i Ishøj og NEXT Sydkysten Gymnasium, som fx.:
- Forløb i matematisk modelling på 7. årgang, herunder matematik i privatøkonomi i samarbejde med en bank
- Matematik i anvendelse
- Naturfagsmaraton på 5. og 6. årgang
- Miniopfinderdag (fra skoleåret 2024/25)
- Videnskabsklubben (fra skoleåret 2024/25)
Center for Dagtilbud og Uddannelse er i dialog med NEXT om betydningen af omorganiseringen af NEXT på Campus Ishøj i forhold til de allerede eksisterende samarbejdsaktiviteter og mulighederne for yderligere samarbejdsaktiviteter omkring styrkelse af erhvervsuddannelserne. Dialogen foregår hen over foråret, og Center for Dagtilbud og Uddannelse forventer at kunne fremlægge en sag for Børne- og Undervisningsudvalget i april 2024.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.
Indstilling
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Taget til efterretning.
Beslutningskompetence
Børne- og undervisningsudvalget.
Beslutningstema
Børne- og Undervisningsudvalget orienteres om nuværende samarbejder mellem Center for Dagtilbud og Uddannelse og NEXT samt om proces for dialog om fremtidigt samarbejde, når uddannelsesaktiviteterne på Campus Ishøj ændres i kraft af, at NEXT Sydkysten Gymnasium flyttes til Hvidovre.
Bilag
Indstilling
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Taget til efterretning.
Beslutningskompetence
Børne- og Undervisningsudvalget.
Beslutningstema
Orientering om afslag fra Novo Nordisk Fonden
Administrationen har den 28. september 2022 fremsendt om ansøgning om bevilling af fondsmidler fra Novo Nordisk Fonden til projektet 'Sammen om familiens trivsel og sundhed', som har fokus på den sunde start på livet for udsatte familier
- med særligt fokus på at forebygge overvægt hos børn. Den 12. december 2023 meddelte Novo Nordisk Fonden følgende afslag: "Following the evaluation, the Foundation regrets to inform you that your application will not receive financial support in this funding round. As stated in the call guideline the foundation does not provide feedback in case an application is not selected for funding".
Orientering om folkeskoler med bekymrende kvalitet
Styrelsen for Undervisning og Kvalitet meddelte den 15. december 2023, at Gildbroskolen og Vibeholmskolen er på listen over skoler med bekymrende kvalitet efter folkeskolelovens § 57d, stk. 2. Det oplyses i brevet, at Gildbroskolen er udtaget med baggrund i 5,03 i det samlede karaktergennemsnit i de bundne prøver i 9. klasse. Det samlede karaktergennemsnit af de bundne prøver i 9. klasse er 0,7 karakterpoint lavere end skolens socialøkonomiske reference.
Det oplyses ligeledes, at Vibeholmskolen er udtaget med baggrund i 5,4 i det samlede karaktergennemsnit i de bundne prøver i 9. klasse. Det samlede karaktergennemsnit af de bundne prøver i 9. klasse er 0,9 karakterpoint lavere end skolens socioøkonomiske reference. Ingen af skolerne er udtaget til tilsyn. Brevet fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet er vedhæftet dagsordenen (bilag 1) sammen med et bilag, der beskriver indikatorer til identifikation af skoler med bekymrende kvalitet samt indikatorer i kvalitetstilsynet (bilag 2).
Børne- og Undervisningsudvalget blev orienteret om prøvekarakterer i 9. klasse op mødet den 23. november 2023. De enkelte skolers prøvekarakterer vil blive behandlet i forbindelse med skoleudviklingssamtalerne, og der bliver efterfølgende en tilbagemelding til Børne- og Undervisningsudvalget på det videre arbejde.
Orientering om resultatet af kommunerne skoletrafiktest 2023
Rådet for sikker trafik har udsendt resultaterne fra kommunernes skoletrafiktest i 2023. 98 kommuner og 75 % af grundskolerne (folke-, fri- og privatskoler) har besvaret testen. De nationale resultater viser bl.a.:
- Rigtig mange skoler er godt med, når det kommer til undervisning i indskolingen, idet 74 % underviste i gåprøve i 0.-1. klasse (Ishøj Kommune 40 %).
- 63 % af skolerne har undervist i cyklistprøve i 5.-6. klasse (Ishøj Kommune 100 %).
- 53 % af skolerne har undervist i risikofaktorer i 8.-9. klasse (Ishøj Kommune 20 %).
- 37 % af kommunerne har inviteret folke-, fri- og privatskoler til fælles møde(r) om trafik (Ishøj Kommune har afholdt fælles møde for skolelederne om trafiktesten, og skolernes arbejde med trafik med henblik på videndeling og videreudvikling).
Skolerne i Ishøj Kommune prioriterer trafikundervisningen og har et vedvarende fokus på trafiksikker adfærd for børn og unge. Skolerne har trafikkoordinatorer, som sikrer en koordinering af skoletrafik aktiviteter på tværs af årgangene. Skolerne tilrettelægger trafikundervisningen forskelligt og har fx valgt at placere nogle af trafikaktiviteterne på andre årgange, end dem som Rådet for Sikker Trafik anbefaler. Det har naturligvis betydning for rapportens resultater.
Flere af skolelederne har efterspurgt, at det i testen fremover bliver muligt for skolerne at notere, hvilke andre tiltag de har, og ikke kun de tiltag Rådet for Sikker Trafik fremhæver. Skolelederne fremhæver fx deltagelse i kampagnen "Alle børn cykler i skole", hvor Gildbroskolen har vundet flere år i træk. Center for Dagtilbud og Uddannelse vil i samarbejde med skolerne bruge rapportens resultater og anbefalinger som inspiration til fortsat at arbejde målrettet med at prioritere og igangsætte lige præcis de indsatser, som er relevante i forhold til Ishøj Kommune.
Til dagsordenen er vedhæftet brev fra Rådet fra Sikker Trafik (bilag 3), resultater for Ishøj Kommunes skoletrafiktest 2023 (bilag 4) og anbefalinger vedr. skoletrafiktesten 2023 (bilag 5).
Udtalelse fra Ankestyrelsen vedr. sagsbehandlingsfrister på social- og beskæftigelsesområdet
Ankestyrelsen rettede i brev af den 30. november 2022 henvendelse til Ishøj Kommune vedrørende fastsættelse af sagsbehandlingsfrister på social- og beskæftigelsesområdet med henblik på at vurdere, om der skulle rejses en tilsynssag på baggrund af en klage over, at Ishøj Kommune ikke overholder forpligtelsen til at fastsætte og offentliggøre sagsbehandlingstider på ansøgningsbestemmelser inden for social- og beskæftigelsesområdet, jf. retssikkerhedslovens § 3, stk. 2. Administrationen gennemgik i den forbindelse sagsbehandlingstiderne på social- og beskæftigelsesområdet og fik fastsat og offentliggjort sagsbehandlingsfrister på de ansøgningsbestemmelser, hvor der efter fagområdernes vurdering var pligt til. De respektive stående udvalg godkendte de fastsatte frister, og Byrådet godkendte handlingsplanen og udtalelsen til Ankestyrelsen, som blev sendt af sted den 10. marts 2023.
Alle medlemmer af Ishøj Byråd modtog den 27. juli 2023 en ny henvendelse fra #enmilllionstemmer, hvori de tilkendegiver, at de fortsat ikke mener, at Ishøj Kommune lever op til sine forpligtelser i forhold til retssikkerhedsloven. Administrationen genbesøgte i den anledning oversigten over sagsbehandlingsfrister og konstaterede, at Ishøj Kommune ikke var helt i mål med fastsættelse og offentliggørelse af sagsbehandlingsfrister. På den baggrund blev de respektive fagudvalg på møderne i oktober 2023 orienteret om, at der hurtigst muligt fastsættes og offentliggøres sagsbehandlingsfrister på de ansøgningsparagraffer, der mangler, og at disse forinden forelægges for de respektive fagudvalg.
Ankestyrelsen har den 18. december 2023 oplyst følgende: ”Ankestyrelsen har efter en samlet vurdering af de offentliggjorte sagsbehandlingsfrister på Ishøj Kommunes hjemmeside og på baggrund af Ishøj Kommunes udtalelse ikke fundet anledning til at foretage yderligere over for kommunen på nuværende tidspunkt.” Brevet fra Ankestyrelsen er vedhæftet dagsordenen (bilag 6) sammen med en udtalelse om kommunernes offentliggørelse af sagsbehandlingsfrister på det sociale område (bilag 7).
Orientering om forløb vedr. kontrakter for køb af botilbud, anbringelser og fagligt udviklingsforløb i forhold til indkøb
På nationalt plan er økonomien på det specialiserede socialområde presset. En udvikling, som også genkendes i Ishøj Kommune, hvor både antal borgere og udgiften pr. borger stiger. Administrationen har derfor i et samarbejde på tværs af CVV og CBF igangsat en proces om indkøbsmodel og kontraktstyring på både børne- og voksenområdet, der skal styrke socialfagligt indkøb og de kontrakter, som indgås med eksterne botilbud eller ved anbringelser. Det væsentligt, at CVV og CBF skaber en indkøbsmodel og kontraktstrategi for at sikre en ensrettet, tæt og relevant visitation samt en tæt og målrettet opfølgning af tilbuddene og deres arbejde med borgerne. Indkøb og kontrakter har en afgørende betydning i styringen af økonomien, da det er i den forbindelse, der skabes gennemsigtighed i forhold til den ydelse, der købes og de rammer, der gælder omkring købet, f.eks. opsigelsesvarsel, tillægsydelser m.v., som kan have betydning for, hvad Ishøj Kommune samlet set kommer til at betale for et botilbud eller en anbringelse. For at sikre den rette ekspertise i processen har CVV og CBF indgået et samarbejde med konsulenthuset Riedl & Co., der er specialister i socialfagligt indkøb og kontraktstyring på det specialiserede område. Konsulenthuset vil sammen med administrationen gennemgå kontrakter og aftaler, ligesom de vil sikre, at medarbejdernes kompetence udvikles til at kunne varetage socialfagligt indkøb og indgåelse af kontrakter.
Bilag
Sagsfremstilling
Med henblik på at lette proceduren med godkendelse/underskrift af protokol/referat i First Agenda, oprettes et ekstra punkt - Godkendelse af protokol/referat.
Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.
Indstilling
at referatet godkendes.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Børne- og Undervisningsudvalget.