Referat
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget onsdag den 4. juni 2025 kl. 16.30
Mødelokale Tårnbjerget, Rådhuset, Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj
Sagsfremstilling
Udvalget skal konstituere sig og vælge en ny formand som følge af Rasmus Bonés afgang, jf. Styrelsesloven.
Lovgrundlag
Styrelsesloven.
Indstilling
at Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget konstituerer sig med valg af ny formand.
Beslutning
Tiltrådt. Uffe Andersen er valgt.
Beslutningskompetence
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.
Beslutningstema
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget skal konstituere sig med udpegning af udvalgsformand.
Sagsfremstilling
Byrådet besluttede på mødet den 29. april at igangsætte en erfaringsopsamling for indeværende byrådsperiode med henblik på at sikre en god onboarding af det nye byråd.
Erfaringsopsamlingen består af tre trin:
- En spørgeskemaundersøgelse (som er gennemført).
- Udvalgsdrøftelse af resultaterne af spørgeskemaundersøgelsen samt udvalgte temaer.
- Opsamling på resultaterne af ovenstående for hele byrådet.
Denne sag danner således afsæt for trin 2.
Erfaringsopsamlingen om handler følgende temaer:
- Arbejdsvilkår
- Administrationens betjening
- Møder
- Tid til det politiske arbejde
- Adgang til viden
- Teknisk udstyr
- Arbejdsformer og roller
- Processer, møder, samarbejde og dialogformer
- Introduktion i byråd og udvalg
Direktionssekretær Susanne M. Nielsen deltager under punktet med henblik på at samle op på udvalgets drøftelser.
Økonomi
Ingen økonomiske konsekvenser.
Indstilling
at udvalget drøfter erfaringerne med udvalgsarbejdet i denne byrådsperiode.
Beslutning
Til efterretning.
Beslutningskompetence
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.
Beslutningstema
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget skal samle op på erfaringer med udvalgsarbejdet i indeværende byrådsperiode.
Sagsfremstilling
I beskæftigelsesstrategien har Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget prioriteret et særligt fokus på ungeområdet. Ungeindsatsen – Ishøj Uddannelse og Job (IUJ) har udarbejdet en statusrapport over de uddannelses- og beskæftigelsesmæssige indsatser, jf. bilag 1.
Afdelingsleder Mette Hensel deltager under behandlingen af dette punkt.
Overordnet status
Ungeindsatsen - Ishøj Uddannelse og Job (IUJ) og den Kommunale Ungeindsats (KUI) bidrager i høj grad til, at flere unge i Ishøj påbegynder og gennemfører en ungdomsuddannelse eller opnår tilknytning til arbejdsmarkedet.
Følgende nøgletal understøtter denne positive udvikling:
- Andelen af 21-årige med bopæl i Ishøj Kommune, der har gennemført en ungdomsuddannelse, er steget fra 63 % i 2019 til 75,6 % i 2023.
- Andelen af 25-årige med bopæl i Ishøj Kommune, der har gennemført en ungdomsuddannelse, er steget fra 71 % i 2019 til 80 % i 2023.
- Antallet af unge på uddannelseshjælp – herunder særligt de aktivitetsparate – er faldet med 25 % fra januar 2023 til december 2024.
Udviklingen kan bl.a. tilskrives en tydelig kerneopgave og fælles faglig retning i Ungeindsatsen - Ishøj Uddannelse og Job (IUJ), herunder forbedrede arbejdsgange, nye interne tilbud som fx Ungekompasset og småjobpuljen samt en styrket faglig kultur med fokus på progression og læring for alle unge.
Uddannelsesvejledning efter grundskolen
IUJ oplever et stabilt antal unge i alderen 18-24 år, som hverken er i gang med – eller har gennemført – en ungdomsuddannelse, og som IUJ ikke har kunnet etablere kontakt til. Gruppen omtales ofte som "potentialegruppen". IUJ vurderer, at gruppen er omskiftelig, da sammensætningen ændrer sig over tid. Dog opleves det, at unge uden øvrige udfordringer ofte selv starter i uddannelse eller job uden forudgående kontakt med IUJ.
De unge, der modtager uddannelsesvejledning, har mulighed for at evaluere samtalen via et online spørgeskema.
Resultaterne viser:
- 100 % af de unge angiver, at de i høj grad eller i meget høj grad er tilfredse med vejlednings-samtalen.
- 97 % oplever, at samtalen har bidraget til større afklaring af deres situation, og hjulpet dem til at vide, hvad deres næste skridt er.
IUJ vurderer på den baggrund, at uddannelsesvejledningen generelt modtages meget positivt.
Indsatser målrettet unge
IUJ har igangsat og arbejder med en række indsatser, hvor følgende fremhæves:
- Fremskudt uddannelsesvejledning og opsøgende indsats i Vejleåparken (Helhedsplanen). En stor andel af de unge, som IUJ får kontakt til via indsatserne, starter efterfølgende i uddannelse eller arbejde.
- Ungekompasset – IUJ’s interne tilbud, hvor 60,3 % af de unge, som har været tilmeldt fra januar 2023 til marts 2025, er kommet ud af ydelsessystemet.
- Dansk- og matematikundervisning hvor 91 % af de unge, der har deltaget i undervisning og efterfølgende har været til eksamen, har bestået eksamen.
- Overgangsmentorer – IUJ vurderer, at unge, der modtager mentorstøtte i overgangen fra ledighed til uddannelse eller arbejde, i højere grad fastholdes i forløbene.
- Småjob – 68,4 % af de unge, der har afsluttet småjob i 2023 og 2024, er overgået til enten ordinære løntimer, uddannelse eller forventes at påbegynde uddannelse ved næste start.
- KLAR TIL START – Et nyt tilbud etableret i andet kvartal 2024. De første erfaringer er positive, og indsatsen vil senere hen blive evalueret.
Indstilling
at Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.
Beslutning
Punktet er udsat til næste møde.
Beslutningskompetence
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.
Beslutningstema
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget orienteres om status på de uddannelses- og beskæftigelsesmæssige indsatser i Ishøj Kommune.
Bilag
Sagsfremstilling
Ungeløftet er et landsdækkende partnerskab, der arbejder for at hjælpe unge uden uddannelse eller beskæftigelse videre i tilværelsen. Ungeløftet har som formål at skabe konkrete jobmuligheder til de unge gennem lokale partnerskaber mellem kommuner, virksomheder og civilsamfundsaktører, hvilket taler direkte ind i Ishøj Kommunes strategier og visioner. Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget har i marts 2025 besluttet, at vi skal indgå i partnerskab omkring Ungeløftet.
Gennem et partnerskab med Ungeløftet og etableringen af et lokalt samarbejde kan Ishøj Kommune skabe en platform, der understøtter realiseringen af målsætningen og sikrer, at unge uden uddannelse og job får den nødvendige støtte.
Center for Beskæftigelse og Erhverv har nu sendt en ansøgning til STAR vedr. midler til Ungeløftet. Der er ansøgt om knap 7 mio. kr.
Afdelingsleder Mette Hensel deltager under behandlingen af dette punkt.
Økonomi
Der er ansøgt om knap 7 mio. kr.
Indstilling
At Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.
Beslutning
Til efterretning.
Beslutningskompetence
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.
Beslutningstema
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget orienteres om, at der nu er sendt en ansøgning til STAR vedr. midler til Ungeløftet.
Sagsfremstilling
I juni 2024 besluttede Byrådet, at repræsentanter fra virksomheder i Ishøj kan blive en del af Ishøj Erhvervsråd, såfremt de ønsker dette. En betingelse for optagelse i erhvervsrådet er, at repræsentanterne godkendes af Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget, og der kan maksimalt optages 20 medlemmer, udover dem der er udpeget af Ishøj Kommune eller de i kommissoriet nævnte interesseorganisationer. Se kommissorium for Ishøj Erhvervsråd i Bilag 1.
Tanner Bardakci - CEO i Derman Pack ønsker at blive en del af Ishøj Erhvervsråd.
Derman Pack er en mindre virksomhed, der distribuerer fødevarer og emballage. Virksomheden har været en del af Ishøjs erhvervsliv siden 2008 og driver i dag et stort varelager på Vejleåvej 54.
Tanner ønsker at indgå i erhvervsrådet for at bidrage til den lokale udvikling og for at skabe netværk mellem de lokale virksomheder.
Hvis Tanner Bardakci bliver godkendt, vil rådet fremover bestå af:
12 repræsentanter fra virksomheder
4 repræsentanter fra organisationer
1 repræsentant for en uddannelsesinstitution
4 politikere (plus 3 tilforordnede politikere)
SMV Danmark og Dansk Erhverv har stadig hver en vakant plads i rådet, da de ikke har fundet repræsentanter til disse. Se bilag 2 for liste over aktuelle medlemmer i Ishøj Erhvervsråd.
Økonomi
Ingen økonomiske konsekvenser.
Indstilling
at Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget godkender Tanner Bardakci som nyt medlem af Ishøj Erhvervsråd.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.
Beslutningstema
Godkendelse af nyt medlem til Ishøj Erhvervsråd.
Bilag
Sagsfremstilling
Ishøj Kommune indgik i 2022 en 3-årig kontrakt med Code of Care om etablering og drift af et Code of Care-virksomhedsnetværk i Ishøj Kommune. Kontrakten udløber til august 2025, og Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget skal derfor tage stilling til, om Ishøj Kommune fortsat skal prioritere et virksomhedsnetværk med fokus på social ansvarlighed i regi af Code of Care.
Administrationen har udarbejdet en evaluering af Code of Care Ishøj (se bilag 1) som grundlag for en beslutning om det fremtidige arbejde med et virksomhedsnetværk for virksomheder, der tager socialt ansvar.
Økonomi
Et årligt medlemskab af Code of Care koster ca. 300.000 kr. Udgiften afholdes inden for Center for Beskæftigelse og Erhvervs egne midler.
Indstilling
at udvalget beslutter,
1) at Ishøj Kommune fortsætter arbejdet med et lokalt netværk for virksomheder, der tager socialt ansvar.
2) at Ishøj Kommune forlænger medlemskabet af Code og Care organisationen, men at administrationen søger at indgå en fremtidig aftale med Code of Care om et mindre omkostningstungt medlemskab, hvor Ishøj Kommune varetager flere opgaver selv.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.
Beslutningstema
Udvalget drøfter evalueringen af Code of Care Ishøj og beslutter det fremtidige medlemskab af Code of Care-organisationen.
Bilag
Sagsfremstilling
Der er 2 fokusmål, der er vigtige at holde for øje:
- Rettidigheden på samtaler skal være mindst 80 %
- Mindst 70 % skal være i et beskæftigelsesrettet tilbud
Med hensyn til overholdelse af fokusmålet på 80 % for samtaler ser det p.t. således ud for 2025:
Januar: 94,6 %
Februar: 94,6 %
Marts: 93,9 %
Samlet 94,4 %
Det betyder, at vi samlet set ligger over de 80 % i rettidighed på samtaler, og at vi dermed opfylder fokusmålet på samtaledelen, ligesom vi også gjorde for 2024.
Målopfyldelsen for fokusmålet for beskæftigelsestilbud ser således ud for perioden fra juli 2024 - marts 2025:
2024:
Juli: 59,5 %
August: 59,5 %
September: 59,6 %
Oktober: 60,8 %
November: 61,4 %
December: 64,6 %
Samlet 2024: 65,1 %
2025:
Januar: 66,4 %
Februar: 67,4 %
Marts: 67,1 %
Samlet 2025: 67,0 %
Det viser, at vi fortsat ikke de første måneder af 2025 har opfyldt fokusmålet om 70 %. Dog har der været en fremgang siden september 2024 og frem til og med februar 2025, og det er realistisk med en målrettet indsats at nå målopfyldelsen i løbet af 2025, selvom marts 2025 har vist et svagt fald i forhold til februar.
Center for Beskæftigelse og Erhverv har iværksat en række initiativer for at komme i mål, herunder etablering af nytteindsats, holdbaseret jobfokus forløb, fokus på praktikker, intensivt samarbejde med eksterne aktører, målrettet indsats fra virksomhedskonsulenterne, fremskudt jobklub hos AAB i Vejleåparken m.v.
Udvalget vil fortsat blive holdt løbende orienteret om udviklingen i de to fokusmål.
Administrationen har udarbejdet en genopretningsplan for at komme i mål på tilbudsdelen (bilag 1). Virksomhedsstrategien ses i bilag 2.
Lovgrundlag
Lov om Aktiv Beskæftigelsesindsats (LAB).
Økonomi
Ingen.
Indstilling
at Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget godkender genopretningsplanen.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.
Beslutningstema
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget orienteres om status på skærpet tilsyn og skal godkende genopretningsplanen.
Bilag
Sagsfremstilling
KL har sendt et brev til alle landets borgmestre ang. indgåelse af en aftale med regeringen om udmøntningen af reformen af beskæftigelsesindsatsen. Gennem hele forløbet har KL været kritisk over for den store besparelse, som nu er reduceret fra 3 mia. kr. til 2,7 mia. kr. KL har påpeget problemet med uspecificerede besparelser, som ikke ledsages af opgavebortfald. Samtidig har KL arbejdet for at få en mere lempelig indfasning af besparelserne. Derudover er det lykkedes at fremrykke midler til opkvalificering af medarbejdere og ledere i jobcentrene, så kommunerne kan forberede sig, inden reformen træder fuldt i kraft i 2027. Se bilag 1.
Der er udmeldt en tidsplan fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) ang. aftalen om beskæftigelsesreformen, der udmøntes i to spor og i fire forskellige lovforslag. Se bilag 2.
Lovgrundlag
Lov om aktiv socialpolitik og lov om en aktiv beskæftigelsesindsats.
Økonomi
På landsplan skal der spares 2,7 mia. kr. i forbindelse med implementeringen af beskæftigelsesreformen.
Indstilling
at Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.
Beslutning
Til efterretning.
Beslutningskompetence
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.
Beslutningstema
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget orienteres om den politiske aftale vedr. den ny beskæftigelsesreform.
Bilag
Sagsfremstilling
Nøgletal for beskæftigelsesområdet består af en oversigt over den aktuelle ledighed i Ishøj Kommune sammenlignet med det landsgennemsnitlige niveau. Nøgletallene består også af en oversigt over udvalgte ydelser fordelt på målgrupper pr. måned. Se bilag 1.
Lovgrundlag
Intet.
Økonomi
Intet.
Indstilling
at Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.
Beslutning
Til efterretning.
Beslutningskompetence
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.
Beslutningstema
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget orienteres om nøgletal for beskæftigelsesområdet.
Bilag
Indstilling
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Til efterretning.
Beslutningskompetence
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.
Sagsfremstilling
Mødedeltagere
Uffe Andersen (C)
Selcuk Mehmet Özcan (A)
Sami Deniz (F) - Fraværende
Betina Havmand Demir (L) - Fraværende efter punkt 62
Steen Skovhus (L)
Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenspunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenspunkt, så længe dette ene punkt godkendes.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.