Referat
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget onsdag den 9. oktober 2024 kl. 19.00

Mødelokale Tårnbjerget, Rådhuset, Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj

Sagsfremstilling

KL og kommunernes veteran- og pårørendekonference 2025.

Der kan læses mere om konferencen via dette link:

https://www.kl.dk/konferencer/kl-og-kommunernes-veteran-og-paaroerendekonference

Beslutning

Til efterretning.

Sagsfremstilling

Formålet med BO2 er at vurdere Ishøj Kommunes forventede regnskabsresultat i indeværende budgetår. Alle forventede regnskabsafvigelser kan ses i "Bilag 1. Forventede afvigelser BO2 2024", og "Bilag 2. Fagudvalgsoversigt - afvigelser" viser forventede regnskabsafvigelser opgjort per fagudvalg.

Servicerammen
Det samlede resultat af BO2/2024 er et forventet merforbrug indenfor servicerammen på 7,0 mio. kr., hvoraf 6,2 mio. kr. skyldes Vejleåparkens optag på parallelsamfundslisten. Det forventede regnskabsresultat dækker over en række større merforbrug på Social- og Sundhedsudvalgets (SSU) områder og Børne- og Undervisningsudvalgets (BUU) områder, som modsvares af forventede mindreforbrug på Økonomi- og Planudvalgets (ØPU) centrale puljemidler. I det følgende gennemgås de væsentligste forventede afvigelser.

SSU forventer et merforbrug på serviceudgifter i budget 2024 på 19,2 mio. kr., hvoraf 8,7 mio. kr. skyldes Parallelsamfundslisten. De væsentligste årsager til det forventede merforbrug er en tilgang af fem udgiftstunge sager til forebyggende indsatser samt en aktivitetsstigning til aktivitets- og samværstilbud. SSU's forventede merforbrug, foruden udgifter til parallelsamfundslisten, er 10,5 mio. kr. hvilket er en reduktion i forhold til budgetopfølgning 1, hvor udvalget forventede et merforbrug på 16,6 mio. kr.

BUU forventer et merforbrug på serviceudgifter på 3,6 mio. kr. i budget 2024, foruden et mindreforbrug på 2,7 mio. kr. på udgifter til parallelsamfundslisten. Merforbruget dækker over et merforbrug på 9,5 mio. kr. på det specialiserede børneområde og familieområdet. Disse merforbrug kompenseres delvist af mindreforbrug på det almene folkeskole- og dagtilbudsområde, hvor der forventes et mindreforbrug på 5,9 mio. kr.

På ØPU's områder forventes et mindreforbrug på serviceudgifter på 10,6 mio. kr. Årsagen til det forventede mindreforbrug skal findes ved, at en række centrale puljer ikke forventes udmøntet.

Udenfor servicerammen
Udenfor servicerammen forventes et mindreforbrug på 16,6 mio. kr. Det forventede mindreforbrug skyldes langt overvejende refusioner fra særligt dyre enkeltsager.

Anlæg
Det forventes et mindreforbrug på 25,1 mio. kr. på anlægsområdet i forhold til det oprindeligt budgetterede.

Budgetneutrale tillægsbevillinger (omplaceringer)
Administrationen indstiller, at der vedtages en række budgetneutrale omplaceringer af teknisk karakter, med henblik på at opnå mere retvisende budgetter. Omplaceringer imellem budgetområder som følge af administrationens indstilling, kan ses i "Bilag 3. Omplaceringer BO2 2024".

Parallelsamfundslisten
På BUU's områder, skoler og dagtilbud, blev der på BUU's møde d. 8. februar 2024 bevilget 7,1 mio. kr. til merudgifter som følge af Vejleåparkens optag på parallelsamfundslisten. Ved budgetopfølgning 2 forventes der at skulle anvendes 4,4 mio. kr., og der forventes således et mindreforbrug på 2,7 mio. kr. På SSU's områder, botilbud for voksne, forventes et merforbrug på 8,7 mio. kr. grundet de skærpede anvisningskriterier ved optag på parallelsamfundslisten. Det forventes således, at parallelsamfundslisten genererer merudgifter for Ishøj Kommune for 6,2 mio. kr. De samlede afvigelser kan ses i "Bilag 4. Forventede afvigelser - Parallelsamfundslisten".

Lovgrundlag

Den kommunale styrelseslov. Cirkulære om kommunernes budget og regnskabssystem revision samt Økonomisk Politik for Ishøj Kommune.

Økonomi

Der foretages budgetneutrale omplaceringer af teknisk karakter, jævnfør "Bilag 3. Omplaceringer BO2 2024".
Fagcentre, som forventer merforbrug arbejder på at skabe budgetbalance hen imod årets afslutning, jf. Økonomisk Politik for Ishøj Kommune.

Indstilling

at Budgetopfølgning 2/2024 tages til efterretning

at der gives tillægsbevillinger til budgetneutrale omplaceringer af teknisk karakter jf. Bilag 3. Omplaceringer BO2 2024.


Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byråd

Beslutningstema

Det samlede resultat af budgetopfølgning 2 (BO2) pr. 31. august 2024 er et forventet merforbrug indenfor servicerammen på 7,0 mio. kr., hvoraf 6,2 mio. kr. skyldes parallelsamfundslisten. Derudover forventes et mindreforbrug udenfor servicerammen på 16,6 mio. kr. Anlægsniveauet forventes ikke at kunne realiseres fuldt ud i 2024, og der forventes derfor et mindreforbrug på 25,1 mio. kr. på anlæg.

Administrationen indstiller, at der foretages en række budgetneutrale omplaceringer af teknisk karakter med henblik på at opnå et mere retvisende budget 2024.

Bilag

Sagsfremstilling

Nyt medlem der ønsker at indtræde i erhvervsrådet

I juni 2024 besluttede Byrådet, at repræsentanter fra virksomheder i Ishøj kan blive en del af Ishøj Erhvervsråd, såfremt de ønsker dette. En betingelse for optagelse i erhvervsrådet er, at repræsentanterne godkendes af Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget, og der kan maksimalt optages 20 medlemmer, udover dem der er udpeget af Ishøj Kommune eller de i kommissoriet nævnte interesseorganisationer. Udvalget kan afvise virksomheder, hvis deres deltagelse i rådet vil betyde, at sammensætningen af erhvervsrådet ikke længere er repræsentativ for Ishøjs Erhvervsliv (Bilag 1 - kommissorium for Ishøj Erhvervsråd).


Henrik Kristensen fra HK Design og Produktion ønsker at blive medlem af Ishøj Erhvervsråd.

Henrik Kristensen startede sin snedkervirksomhed virksomhed i 2005. I 2016 flyttede virksomheden til Baldersbækvej i Ishøj.

Virksomheden er specialiseret i at bygge specialdesignede indretninger og inventar i høj kvalitet til kontorer, butikker, skoler, messer og lignende.


Øvrige ændringer i erhvervsrådets sammensætning

Administrationen kan desuden orientere om følgende ændringer.

  • Charlotte Rugaard Nielsen, Dandiag A/S udtræder af Ishøj Erhvervsråd, da virksomheden fraflytter Ishøj Kommune pr. 1. januar. Dansk Erhverv er kontaktet, for at de kan udpeget et nyt medlem.
  • Rektor Camilla Kofoed fra NEXT Campus Ishøj bliver afløst af Chef for virksomhedsservice, Thomas Andersen, da Camilla Kofoed er blevet rektor for Enghøj Gymnasium i Hvidovre.
  • Ejer og stifter af Elina Flowers, Wesam Niag ønsker at udtræde af Ishøj Erhvervsråd. Wesam Niag er i henhold til kommissoriet udpeget af Ishøj Kommune. Det er således op til Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget at udpege en ny repræsentant til Erhvervsrådet for Ishøj Kommune. Wesam Niag har blandt andet været udvalgt for at kunne repræsentere iværksættervirksomheder. Administrationen vil på udvalgets møde i november præsentere udvalget for mulige nye kandidater.


Se bilag 2 for overblik over medlemmer i Ishøj Erhvervsråd.

Lovgrundlag

Intet.

Økonomi

Ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget godkender Henrik Kristensen som nyt medlem af Ishøj Erhvervsråd.

at Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget tager orienteringen om ændringer i erhvervsrådets sammensætning til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.

Beslutningstema

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget skal godkende nyt medlem til Ishøj Erhvervsråd.

Bilag

Sagsfremstilling

På byrådsmødet den 3. oktober 2023, blev nedenstående principper for afholdelse af politiske møder vedtaget:

  • Byrådsmøder holdes sidste tirsdag i måneden
  • Økonomi- og Planudvalgsmøde holdes om mandagen ugen før byrådsmødet.
  • Udvalgsmøderne holdes i ugen før Økonomi- og Planudvalgsmødet
  • Ugen før udvalgsmøderne holdes mødefri.


Administrationen har udarbejdet vedhæftede udkast til mødekalender for 2025. Ændringer som følger af ferier, helligdage mv. er indarbejdet i udkastet. Herudover foreslås følgende ændringer for møderne i Social- og Sundhedsudvalget:

  • Mødet i juni foreslås flyttet til tirsdag den 10. juni kl. 19.00 grundet Folkemødet på Bornholm.


Byrådet godkendte på mødet den 24. september 2024 mødeplanen for møder i Økonomi- og Planudvalget og Byrådet, som det fremgår af vedhæftede bilag, med den tilføjelse at de politiske møder i december afholdes en uge tidligere, end det fremgår af udkastet til mødekalenderen.

Lovgrundlag

Styrelsesloven.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at mødekalender for Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalgets møder i 2025 godkendes.

Beslutning

Mødet i maj flyttes fra 14. maj til 13. maj kl. 16.30, og mødet i juni flyttes fra 11. juni til 4. juni kl. 16.30. Det drøftes på næste møde, om alle møder skal være om tirsdagen i stedet for onsdag og kl. 16.30 og ikke kl. 19.00.

Beslutningskompetence

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.

Beslutningstema

Godkendelse af mødekalender for møder i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget 2025.

Bilag

Sagsfremstilling

Der er 2 fokusmål, der er vigtige at holde for øje:

- Rettidigheden på samtaler skal være mindst 80 %

- Mindst 70 % skal være i et beskæftigelsesrettet tilbud


I 2023 overholdt vi fokusmålet om beskæftigelsestilbud, men opfyldt ikke målet om samtaler. Det er derfor på samtaledelen, at vi er kommet under skærpet tilsyn.


Tallene for samtaler er samme oversigt, som EBU blev præsenteret for på mødet i september. STAR har meddelt, at tallene for juli og august først kommer den 16. oktober.


Fra denne dato vil der være 3 tilpasninger af målingen:


  1. For at borgere med kort anciennitet indgår som fritaget, skal man på nuværende tidspunkt være fritaget i mindst 50 % af ydelsesforløbet. Fremover ændres målingen til, at man skal være fritaget i mindst 30 % af ydelsesforløbet. For borgere med lang anciennitet fastholdes dog kriteriet om være fritaget i mindst 50 % i forbindelse med skærpet tilsyn.
  2. For borgere med kort anciennitet skal man være fritaget i mindst 5 dage med begrundelsen Mindre intensiv indsats, hvis det skal tælle som en fritagelse. Mindre intensiv indsats kan fx være på vej i job eller efterløn inden for 6 uger, arbejdsfordeling mv. For borgere med lang anciennitet medfører minimum fem dage med mindre intensiv indsats ikke, at disse borgere fritages i målingen.
  3. I forløb med dagpenge-, kontanthjælp, uddannelseshjælp og overgangsydelse vil jobsamtaler afholdt op til tre måneder før første dag med ydelse fremover tælle med i opgørelsen af antal afholdte jobsamtaler, hvis følgende kriterier er opfyldt:


Tidspunktet for tilmelding som dagpengemodtager ligger maksimalt tre måneder før indplaceringen i en dagpengeperiode OG tilmeldingen kan knyttes til den kommende indplacering i ny dagpengeperiode og ikke til et forudgående dagpengeforløb.

Tidspunktet for første henvendelse i jobcenteret ligger maksimalt tre måneder før udbetaling af kontanthjælp, uddannelseshjælp eller overgangsydelse.


Fokusmål samtaler

Med hensyn til overholdelse af fokusmålet på 80 % for samtaler, ser det således ud for første halvår af 2024.


januar 82,3 %

februar 80,7 %

marts 76,4 %

april 76,0 %

maj 79,5 %

juni 81,1 %

Samlet 79,3 %


Fokusmål tilbud

Fokusmålet for beskæftigelsestilbud blev ændret i 2023 fra 80 % til 70 %. Samtidig blev reglerne for hvilke tilbud der tæller med ændret. Tidligere var det nok at være i et tilbud som fx Kultur og Natur på recept, eller hos en ekstern leverandør, så var målet opfyldt. Med de ændrede krav skal man være i løntimer, løntilskudsjob, praktik, ordinær uddannelse eller i nytteindsats, for at det tæller med. Så det der ligner en lempelse fra 80 % til 70 % er faktisk en væsentlig stramning, der har til forhold at skabe flere virksomhedsrettede tilbud for borgerne.


I 2024 er vores målopfyldelse:


januar 76,9 %

februar 74,7 %

marts 72,5 %

april 68,2 %

maj 62,6 %

juni 60,4 %

juli 59,2 %

Samlet 67,8 %


Det viser, at det desværre går den gale vej. Der er efter årets første 7 måneder et efterslæb, som skal indhentes i de resterende måneder i 2024, hvilket vil kræve, at der i de resterende måneder opnås mindst 73,1% som kommer i beskæftigelsestilbud.


Center for Beskæftigelse og Erhverv (CBE) har iværksat en række initiativer for at komme i mål, herunder etablering af nytteindsats, holdbaseret jobfokus forløb, fokus på praktikker m.v. Desværre har de seneste måneder været langt under niveau, så det ser svært ud, og de igangsatte tiltag når formentlig ikke at have nok effekt i indeværende år. Vi må derfor forvente, at vi kigger ind i et nyt skærpet tilsyn i 2025. Denne gang ikke på samtaler, men på de beskæftigelsesrettede tilbud (praktik, løntilskud, løntimer, ordinære uddannelser eller nytteindsats).


Udvalget vil på hvert udvalgsmøde blive holdt orienteret om udviklingen i de to fokusmål.


Lovgrundlag

Lov om Aktiv Beskæftigelsesindsats (LAB).

Økonomi

-

Indstilling

at Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget,

Beslutningstema

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget orienteres om status på skærpet tilsyn.

Sagsfremstilling

Når en virksomhed ønsker jobcentrets hjælp til rekruttering, bliver der oprettet en jobordrer i jobcentrets rekruteringssystem. Den beskriver stillingsbetegnelse, timetal, særlige kvalifikationskrav m.v. På baggrund af jobordren hjælper jobcentret virksomheden med at finde relevante kandidater, der matcher de krav der er opstillet. Se bilag 1.

Virksomhederne vil typisk også forsøge at rekruttere gennem andre kanaler fx Faceboook, LinkedIn og diverse web-portaler.


Seneste tal viser, at der i regi af Ishøj jobcenter er oprettet 14 jobordrer i juli. Det er en del over gennemsnittet for det sidste års tid, som er på 8 jobordrer om måneden. Over et helt år blev der oprettet 101 jobordrer. Se figur 1.

Der foregår dog også en del rekrutteringer, selvom der ikke er oprettet en jobordre. Det er i de tilfælde, hvor jobcentret selv opsøger en virksomhed, for at høre om de vil ansætte en ledig, evt. efter en forudgående praktik.


En jobordre kan godt indeholde flere stillinger. I juli indeholdt de oprettede 14 jobordrer således 23 stillinger. I det seneste år, fra juli 2023 til juli 2024, har jobordrerne i alt indeholdt 158 stillinger. Det svarer i gennemsnit til 13 stillinger pr. måned. Se figur 2.


I figur 3 ses formidlingsgraden opgjort pr. rullende år, dvs. fra 4. kvt. 2022 - 3 kvt. 2023 osv. Formidlingsgraden er andelen af indkomne jobordrer, hvor jobcenteret har formidlet en relevant ledig borger til den konkrete stilling. Der er i bilaget sammenlignet med Albertslund, Brøndby og Glostrup. Formidlingsgraden i Ishøj spænder mellem 0,63 - 0,67, hvilket betyder, at vi har været i stand til at formidle borgere til ca. 2/3 af stillingerne. Det er på niveau med Glostrup. Blandt de udvalgte kommuner har Brøndby den højeste formidlingsgrad på ca. 0,90, de formidler altså til 9 ud af 10 stillinger.


Ansættelsesgraden angiver andelen af jobordrer, der har ført til ansættelse af en borger formidlet fra jobcentret. Den ligger mellem 0,14 - 0,18 for Ishøj pr. rullende år. Det er højere end i Glostrup, hvor ansættelsesgraden ligger mellem 0,09 - 0,11 pr. rullende år. I Brøndby ligger ansættelsesgraden mellem 0,45 - 0,47 pr. rullende år. Se figur 4.


Hvis vi i Ishøj vælger at registrere alle de rekrutteringer vi formidler uden en forudgående jobordre, så vil vores tal også blive bedre. Det vil kræve, at vi skal oprette en jobordre, og derpå registrere en formidling og en ansættelse på stillinger, der allerede er blevet besat. Den forskellighed i registreringspraksis gør det lidt svært at sammenligne tallene fra kommune til kommune.


Lovgrundlag

Intet.

Økonomi

Intet.

Indstilling

at Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.

Beslutningstema

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget har på sidste møde efterspurgt en status på antallet af jobordrer.

Bilag

Sagsfremstilling

Jobfokus er en 4 ugers indsats, som alle nyledige på a-dagpenge eller jobparate på kontanthjælp tilmeldes fra første ledighedsdag. Forløbet er et 25 timers ret-og-pligt tilbud, og er sammensat af en række elementer, der alt sammen har til formål at hjælpe den nyledige hurtigt tilbage i job eller uddannelse. Forløbet består af:


  • CV og Jobsøgningsværksted
  • Jobklub/jobmatch arrangementer
  • Coaching i forhold til ressourcer og kompetencer
  • Udfyldelse af Jobnet og opdatering af Job-log
  • Hjælp til brug af digitalt vejledningsværkstøj (Candeno)
  • Virksomhedsbesøg
  • Uddannelsesvejledning


Formålet er at give alt den hjælp, støtte og inspiration, der skal til for at komme hurtigt tilbage i arbejde eller uddannelse, eller som kan hjælpe med at finde en relevant praktik. At ”Jobfokus” samtidig er et 25 timers tilbud kan betyde, at nogen ikke ønsker at være en del af ”systemet”, og selv sørger for at komme i arbejde. Hvis man ikke er kommet i job efter 4 ugers forløb, og jobkonsulenten vurderer, at borgeren fortsat er jobparat, kan der visiteres til det 4 ugers ”Jobfokus” forløb igen eller til ”Nytteindsatsen”.


Forløbet med Jobfokus blev iværksat d. 1. september 2024. 35 personer har været tilmeldt tilbuddet. Vi kan allerede nu konstatere, at tilbuddet virker. Af 35 fremmødte er 14 borgere kommet i job, praktik, uddannelse eller har afmeldt sig ydelsen, hvilket svarer til 40 %. Se bilag 1.

Lovgrundlag

Intet.

Økonomi

Intet.

Indstilling

at Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.

Beslutningstema

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget orienteres om status på indsats med Jobfokus.

Bilag

Sagsfremstilling

Regeringen indgik en aftale om en ny arbejdspligt i oktober 2023. Arbejdspligten indebærer krav om, at borgerne skal arbejde for at modtage deres ydelse. Arbejdspligten gælder for de borgere, der ikke opfylder opholdskravet og beskæftigelseskravet i kontanthjælpssystemet.


Det vil sige, at borgere der ikke opfylder opholdskravet om mindst 9 års ophold i Danmark inden for de seneste 10 år og beskæftigelseskravet om fuldtidsarbejde i mindst 2½ år inden for samme periode, skal deltage i arbejdspligten for at modtage deres ydelse.


Jobcentret har identificeret 4 borgere, der bliver omfattet af arbejdspligten fra 1. januar 2025. De er alle kvinder. Det er borgere, som modtager selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelse (SHO-ydelser). Fordrevne ukrainere med opholdstilladelse efter særloven er undtaget. Som udgangspunkt forventes alle i arbejdspligten at arbejde op til 37 timer om ugen for eksempel i nyttejobs, virksomhedspraktik eller småjobs. Arbejdspligten skal tilrettelægges under hensyn til personens helbredsmæssige situation, og antallet af timer kan nedsættes efter en konkret vurdering af personens helbredsmæssige situation i forhold til den indsats, som personen skal deltage i.


Jobcentret vil hurtigst muligt i løbet af dette efterår indkalde de 4 borgere til samtale. Her vil vi informere om de nye regler for arbejdspligt, og hvad der konkret vil komme til at ske fra 1. januar. Jobcentret vil på mødet også fortælle, hvad borgerne kan gøre for selv at handle på den nye lovgivning, nemlig at komme i fuldtidsarbejde eller ordinær uddannelse. Jobcentret vil også sørge for, at de får hjælp fra en virksomhedskonsulent til at komme i arbejde eller praktik. Målet er at hjælpe de 4 borgere i arbejde, inden vi når den 1. januar, så arbejdspligten dermed ikke længere er relevant for dem.


Såfremt det ender med, at en eller flere af de 4 borgere skal i arbejdspligt fra 1. januar, vil vi sideløbende med de øvrige tiltag vurdere deres helbredsmæssige tilstand for at kunne fastsætte det relevante timetal. Dette både af hensyn til borgeren og af hensyn til dimensioneringen af den arbejdspligt, vi skal organisere fra 1. januar.


Derudover har jobcentret identificeret 61 borgere, der bliver omfattet af arbejdspligten fra 1. juli 2025. Det er borgere som er indrejst efter 2. april 1968, og som modtager kontanthjælp/uddannelseshjælp.


Også for disse 61 borgere, vil der blive iværksat et forløb, hvor de orienteres om arbejdspligten, og de tilbydes hjælp til at komme i arbejde, uddannelse eller praktik.


Det totale antal borgere der forventes at blive omfattet er arbejdspligten er således lavere end tidligere forventet, og vi håber at kunne nedbringe antallet yderligere, inden arbejdspligten skal igangsættes.

Lovgrundlag

Lov om Aktiv Beskæftigelse (LAB loven).

Indstilling

at Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.

Beslutningstema

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget orienteres om status på arbejdspligten i Ishøj Kommune.

Sagsfremstilling

Hvert år opgøres det, hvor mange unge der søger ind på en ungdomsuddannelse direkte efter 9. eller 10. klasse. Tallene for perioden 2021 - 2024 fremgår af vedhæftede bilag 1, og er ret svingende. For eksempel søgte 16,8 % af 9. klasserne ind på en erhvervsuddannelse i 2021, og andelen steg til 19,5 % i 2024.

I 2021 søgte 77,9 % af 9. klasserne ind på en gymnasial uddannelse. Andelen faldt til 71,8 % i 2024.


I 2022 var 68,9 % af de unge i gang med ungdomsuddannelse i september måned samme år, som de afsluttede 9. klasse. Andelen faldt til 57,5 % i 2023.


83,0 % af de unge, der afsluttede 9. klasse i 2018 var i gang med en ungdomsuddannelse godt 1 år efter endt folkeskole. Andelen er steget til 86,5 % for dem der afsluttede 9. klasse i 2022.


Ca. 1/3 af de unge gennemfører ikke en ungdomsuddannelse inden de fylder 25 år. Unge der ikke har gennemført en ungdomsuddannelse, inden det fyldte 22. år, gennemfører sjældent en ungdomsuddannelse.

8 % af de unge havde i 2023 ikke nogen tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelse. Der er behov for en særlig uddannelsesindsats for de 22-25-årige, hvis vi skal sikre, at de gennemfører en ungdomsuddannelse.


104 unge i alderen 18-24 år er hverken i uddannelse eller arbejde. Af dem er der 83, som ikke reagerer på kontakt fra Ishøj Uddannelse og Job.

Derfor har Ungeindsatsen igangsat fysisk opsøgende uddannelsesvejledning.


38 % af de unge havde mellem 4,00-6,99 i gennemsnit i de obligatorisek prøver ved afslutningen af 9. klasse. Hvis karakterkravet til de gymnasiale uddannelser hæves fra 5 til 6, som det er på tale i øjeblikket, så vil det betyde, at flere unge fra Ishøj ikke opfylder kravene til at starte på gymnasiet.


Ca. 1/3 af de unge, som har gået i folkeskole i Ishøj Kommune, og som gennemfører en gymnasial uddannelse, er i gang med eller har fuldført en mellemlang professionsbacheloruddannelse som fx pædagog, sygeplejerske, folkeskolelærer to eller fem år efter endt gymnasie. Det kan derfor forventes, hvis karakterkravet til de gymnasiale uddannelser øges, kan det påvirke søgningen til professionsbacheloruddannelserne.

Økonomi

Intet.

Indstilling

at Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.

Beslutningstema

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget orienteres om status på Ungeindsatsen, med fokus på de unges søgning til ugdomsuddannelser og deres gennemførelse.

Bilag

Sagsfremstilling

Administrationen har ved udvalgsmødet d. 13. august 2024 beskrevet, at udgifterne forbundet med 6 ugers jobrettet uddannelse næsten var steget med 50 % fra januar - juli 2024 i forhold til samme periode i 2023.


Ved en ny opgørelse kan det konstateres, at udgifterne til 6 ugers jobrettet uddannelse udgjorde 318.202 kr. fra januar - september 2023. Et år efter beløber udgifterne sig til 940.416 kr. for januar - september 2024. Dette udgør en stigning på 200 %.


Det skal tilføjes, at set i et 5-årigt perspektiv var udgifterne i 2023 meget lavere end normalt. Hvis man fx sammenligner udgifterne i 2024 med udgifterne i 2022, er niveauet i 2024 kun 14 % højere end i 2022. Se bilag 1.


Der er ikke statslig refusion på udgifterne, der konteres i aktivitetsbudgettet uden for servicerammen.

Lovgrundlag

Intet.

Økonomi

Der er ikke tale om et merforbrug på budgettet, da de øgede udgifter til jobrettet uddannelse til de ledige på A-dagpenge finansieres inden for udvalgets samlede budget til aktiviteter for ledige. Det betyder dog, at der er færre midler til at igangsætte beskæftigelsesrettede indsatser og tilbud for de øvrige målgrupper.

Indstilling

at Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.

Beslutningstema

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget orienteres om status på Jobcenterets samarbejde med A-kasserne om de nyledige, herunder udgifter forbundet med 6 ugers jobrettet uddannelse.

Bilag

Sagsfremstilling

Nøgletal for beskæftigelsesområdet består af en oversigt over den aktuelle ledighed i Ishøj Kommune sammenlignet med det landsgennemsnitlige niveau. Nøgletallene består også af en oversigt over udvalgte ydelser fordelt på målgrupper pr. måned. Se bilag 1.

Lovgrundlag

Intet.

Økonomi

Intet.

Indstilling

at Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.

Beslutningstema

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget orienteres om nøgletal for beskæftigelsesområdet.

Bilag

Sagsfremstilling

Formålet er, at opspore og motivere udsatte unge, der er i risiko for at ende uden job og uddannelse, til at finde et fritidsjob. Puljens formål er samtidig at udvikle og afprøve metoder til at motivere virksomheder til at ansætte unge i fritidsjob. Der er afsat 3,7 mio. kr. til puljen på finansloven.

Forskningen viser, at det at have et fritidsjob har flere gavnlige effekter for både uddannelse og tilknytning til arbejdsmarkedet. Der er altså et stort potentiale i at fremme, at unge tidligt får et fritidsjob og stifter bekendtskab med arbejdsmarkedet.

Unge, som har fritidsjob, når de er under 18 år:

  • Har 2,5-3 gange højere sandsynlighed for at være i job, når de er 25-29 år.
  • Er mere motiveret for at gå i gang med en uddannelse og har større tro på, at de kan klare sig godt i uddannelsessystemet.

For at understøtte at flere udsatte unge får et fritidsjob, har puljen til formål at skabe viden om, hvordan man opsporer og motiverer unge og virksomheder til at tage hhv. et fritidsjob og en fritidsjobber ind.

Den primære målgruppe er udsatte unge i alderen 13-17 år, der har brug for støtte til at finde et fritidsjob.

Beslutning

Til efterretning.

Beslutningskompetence

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.

Beslutningstema

Ungeindsatsen i Center for Bekæftigelse og Erhverv har ansøgt STAR om midler til et projekt vedr. "Fritidsjob til udsatte unge". Projektet understøtter implementeringen af Beskæftigelsesstrategi 2024, hvoraf der fremgår følgende særlige fokusområde: "At etablere fritidsjobmuligheder til unge, der vil have gavn af et fritidsjob".

Sagsfremstilling

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenspunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenspunkt, så længe dette ene punkt godkendes.

Beslutning

Godkendt.

Beslutningskompetence

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.