Referat
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget onsdag den 13. november 2024 kl. 19.00

Mødelokale Tårnbjerget, Rådhuset, Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj

Sagsfremstilling

  • Orientering om Jobcamp.



  • KL har fremsendt brev til formanden for Beskæftigelsesudvalget vedrørende kommunernes målopfyldelse ifm. skærpet tilsyn og tidlig indsats (bilag 1). I brevet opfordrer KL alle kommuner til at have fokus på at leve op til de eksisterende regler på beskæftigelsesområdet - herunder kravet om virksomhedsrettede tilbud. Det skyldes, at KL er bekymret for, at den manglende opfyldelse af de gældende regler får betydning for den tillid, som Folketinget har til kommunerne på beskæftigelsesområdet.


  • Borgmesteren har modtaget et brev fra KL, som er sendt til alle landets borgmestre. Brevet er en kommentar til regeringens ambition om at nedlægge jobcentrene og spare 3 mia. kr. KL fremhæver, at:
  1. Jobcentrene gør det godt både målt på tilfredshed blandt borgere og virksomheder og i forhold til at få langtidsledige og indvandrere med i arbejdsfællesskabet.
  2. Der er ingen saglige grunde til at give a-kasserne en større rolle.
  3. Der er ingen grund til at fremtvinge en yderligere privatisering af beskæftigelsesindsatsen.

Beslutning

Til efterretning.

Bilag

Sagsfremstilling

Administrationen har udarbejdet vedhæftede udkast til mødekalender for 2025. På mødet d. 9. oktober godkendte Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget møderne med den undtagelse, at mødet i maj flyttes fra 14. maj til 13. maj kl. 16.30, og mødet i juni flyttes fra 11. juni til 4. juni kl. 16.30.


Da udvalget ikke var fuldtalligt på mødet i oktober, blev det aftalt at genoptage punktet på mødet i november.


Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget skal tage stilling til, om alle møder i 2025, skal være om tirsdagen kl. 16.30 i stedet for om onsdagen kl. 19.00, eller om man fastholder møder om onsdagen som hidtil, dog undtagen møderne i maj og juni, som udvalget har besluttet at flytte.

Lovgrundlag

Styrelsesloven.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget tager stilling til, om udvalgsmøder i 2025, skal være om tirsdagen kl. 16.30 i stedet for om onsdagen kl. 19.00.

Beslutning

Udvalgsmøderne flyttes ikke fast til om tirsdagen.

Beslutningskompetence

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.

Beslutningstema

Godkendelse af mødekalender for møder i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget 2025.

Bilag

Sagsfremstilling

Den 1. juli 2025 træder lovgivningen, der er resultatet af regeringens nye kontanthjælpsreform, i kraft. Udvalget blev på udvalgsmødet den 22. november 2023 præsenteret for de væsentligste ændringer:


  1. Et mere simpelt ydelsessystem med kun tre satser:
  • Forhøjet sats – for over 30-årige (samt 25-29-årige, der opfylder beskæftigelseskravet)
  • Grundsats – for de under 30-årige
  • Mindstesats – for indrejste borgere, der ikke opfylder optjeningsreglerne
  1. Skærpede optjeningsregler for borgere der er indrejst i landet.

Hidtil har de skærpede optjeningsregler kun været gældende for borgere indrejst efter 2008. Fremover vil de gælde for alle borgere, der er førstegangsindrejst i Danmark efter 1968. Optjeningsreglerne indeholder både et opholdskrav og et beskæftigelseskrav for at kunne opnå en højere ydelse end mindstesatsen. Opholdskravet betyder, at indrejste borgere skal have haft ophold i Danmark i 9 ud af de seneste 10 år. Beskæftigelseskravet betyder, at indrejste borgere skal have haft 2½ års fuldtidsbeskæftigelse inden for de sidste ti år.


  1. Arbejdspligt for borgere der ikke opfylder optjeningsreglerne.

Arbejdspligten består i et krav om op til 37 timers nytteindsats, virksomhedspraktik eller småjobs. For de nuværende SOH-modtagere (Selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelse) gælder arbejdspligten allerede fra 1. januar 2025.


Alle kontanthjælpsmodtagere, der forventes at være på kontanthjælp i juli 2025, skal i god tid informeres om, hvad det betyder for deres situation. Informationen af kontanthjælpsmodtagerne sker i samarbejde med Kombit (Kommunernes IT-fællesskab), der udarbejder og udsender information til borgerne.


Planen fra Kombit er som følger:


Medio december 2024
Kombit udsender en orienteringsskrivelse til alle borgere med en aktiv kontanthjælpssag.

Datoen afhænger af, hvornår loven bliver godkendt.


3. januar – 31. marts 2025

Der sendes en konkret individuel vejledningsskrivelse til alle kontanthjælpsmodtagere, der forventes at være på ydelse 1. juli 2025.


1. maj – 20. juni 2025

Der sendes afgørelser om fremtidig ydelse til borgerne.


1. juli 2025

Reglerne træder i kraft.


Derudover har jobcentret igangsat en parallel indsats, hvor vi forsøger at hjælpe alle, der bliver omfatter af de nye regler. I første omgang har vi fokus på borgere, der er førstegangsindrejst siden 1968, som kun mangler få måneder for at opfylde beskæftigelseskravet. De modtager en særlig intensiv rådgivningsindsats fra job-og virksomhedskonsulenter for at komme i beskæftigelse. Efterfølgende bliver fokus rettet mod alle øvrige borgere, som vil blive omfattet af reglerne om arbejdspligt for at hjælpe dem i selvforsørgelse (job eller ordinær uddannelse).

Lovgrundlag

Endnu ukendt.

Økonomi

Det er svært at forudsige om kontanthjælpsaftalen vil få økonomiske konsekvenser på de samlede ydelsesudbetalinger. Eventuelle konsekvenser vil i givet fald være udenfor servicerammen og vil blive indarbejdet i de løbende budgetopfølgninger.

Indstilling

at Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.

Beslutningstema

Orientering om plan for kommunikation til borgere om ændrede ydelser i forbindelse med kontanthjælpsreformen.

Sagsfremstilling

Der er 2 fokusmål, der er vigtige at holde for øje:

- Rettidigheden på samtaler skal være mindst 80 %

- Mindst 70 % skal være i et beskæftigelsesrettet tilbud


I 2023 overholdt vi fokusmålet om beskæftigelsestilbud, men opfyldt ikke målet om samtaler. Det er derfor på samtaledelen, at vi er kommet under skærpet tilsyn.


Med hensyn til overholdelse af fokusmålet på 80 % for samtaler, ser det således ud i 2024:


januar 82,5 %

februar 80,9 %

marts 76,6 %

april 76,3 %

maj 79,7 %

juni 81,3 %

juli 80,8 %

august 79,7 %

Samlet 79,7 %


Det betyder, at efterslæbet fra de dårlige måneder, skal indhentes i de resterende måneder i 2024, hvilket vil kræve, at der i de resterende måneder opnås mindst 80,4 % rettidighed på samtaler.

CBE har iværksat en række initiativer for at komme i mål, og forventningen er fortsat, at vi når at opfylde fokusmålet ved udgangen af 2024. Vi forventer dermed at komme ud af det skærpede tilsyn ved årets udgang.


Fokusmålet for beskæftigelsestilbud blev ændret i 2023 fra 80 % til 70 %. I 2024 er vores målopfyldelse:


januar 76,9 %

februar 74,7 %

marts 72,5 %

april 68,2 %

maj 62,6 %

juni 60,2 %

juli 59,3 %

august 58,8 %

Samlet 66,7 %


Det viser, at det desværre går den gale vej. Der er efter 1. halvår et efterslæb, som skal indhentes i de resterende måneder i 2024, hvilket vil kræve at der i de resterende måneder opnås mindst 76,6% som kommer i beskæftigelsestilbud.

Center for Beskæftigelse og Erhverv (CBE) har iværksat en række initiativer for at komme i mål, herunder etablering af nytteindsats, holdbaseret jobfokus forløb, fokus på praktikker m.v. Desværre har de seneste måneder været langt under niveau, så det ser svært ud, og de igangsatte tiltag når formentlig ikke at have nok effekt i indeværende år. Vi må derfor forvente, at vi kigger ind i et nyt skærpet tilsyn i 2025. Denne gang ikke på samtaler, men på de beskæftigelsesrettede tilbud (praktik, løntilskud, løntimer, ordinære uddannelser eller nytteindsats).


Udvalget vil på hvert udvalgsmøde blive holdt orienteret om udviklingen i de to fokusmål.


Lovgrundlag

Lov om Aktiv Beskæftigelsesindsats (LAB)

Økonomi

-

Indstilling

at Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget

Beslutningstema

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget orienteres om status på skærpet tilsyn.

Sagsfremstilling

Parkeringsanalyse i erhvervsområdet:

På baggrund af administrationens orientering til Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget på udvalgsmødet i september 2024, fremlægges resultaterne af parkeringsanalysen for erhvervsområdet. Analysen er iværksat på baggrund af en henvendelse fra en erhvervsdrivende i erhvervsområdet, som stillede forslag om at få erhvervslicenser i området, alternativt om etablering af flere parkeringspladser. Henvendelsen blev behandlet i marts 2024. Den fulde parkeringsanalyse er vedhæftet som bilag.

Metodisk er erhvervsområdet blevet inddelt i 34 mindre tælleområder nord og syd for Ishøjstien for at give et detaljeret billede af parkeringsforholdene i de enkelte dele af erhvervsområdet. Tællingerne er foretaget fra kl. 7 til kl. 14 torsdag den 29. august 2024 og onsdag den 4. september 2024, samt fra kl. 14 -18 onsdag den 2. oktober 2024. Tællingerne er foretaget onsdag og torsdag, da disse dage giver det mest repræsentative billede af parkeringssituationen. Området er blevet talt en gang i timen i de angivne tidsrum.

Analysen viser, at der generelt er gode muligheder for at parkere i hele erhvervsområdet både morgen og aften og både nord og syd for Ishøjstien, da belægningsprocenten er relativt lav. Der er mange ledige parkeringspladser og den højeste belægningsprocent, der blev registreret var 33 %. Dette var inklusiv ulovligt parkerede køretøjer samt korrigering for større køretøjer, som fx lastbiler der optager mere plads.

Analysen viser dog også, at der foretages en del ulovlige parkeringer i erhvervsområdet, hvilket primært sker nord for Ishøjstien. Analysen viser samtidig, at disse køretøjer kunne være parkeret lovligt 100-200 meter derfra. Analysen kobler dette til et potentielt behov for af- og pålæsningsmuligheder i området uden for de erhvervsdrivendes matrikler. Administrationen er ikke bekendt med aktuelle ønsker om mulighed for af- og pålæsning, og anbefaler derfor ikke at undersøge denne mulighed yderligere.

På baggrund af parkeringsanalysens resultater, anbefaler administrationen således ikke, at der arbejdes videre med at afsøge muligheder for at øge antallet af parkeringspladser i erhvervsområdet.

Dobbeltudnyttelse af kommunale parkeringsarealer:

Det er tidligere blevet besluttet at arbejde med dobbeltudnyttelse af de kommunale parkeringsarealer. Dobbeltudnyttelse betyder, at flere brugergrupper med behov for parkering på forskellige tidspunkter af døgnet, gennem optimal trafikal udskiftning bruger det samme parkeringsareal. I praksis kan der fx være tale om, at offentlige parkeringspladser benyttes af kommunens medarbejdere og besøgende om dagen, og at lokale beboere har mulighed for at benytte parkeringspladsen om natten. Dobbeltudnyttelse kan nogle steder medføre problemer på parkeringspladser, hvis de brugergrupper parkeringspladsen er tiltænkt, ikke har mulighed for at parkere, fordi pladserne er optaget af andre. I disse tilfælde indføres parkeringsrestriktioner, der regulerer dobbeltudnyttelsen til gavn for flere brugergrupper. Sådanne restriktioner er gennemført på enkelte parkeringspladser i bykernen. Her er der erfaring med, at parkeringskapaciteten kan være særligt udfordret af beboernes begrænsede parkeringsmuligheder på egen matrikel. Dobbeltudnyttelsen er i praksis blevet udmøntet gennem skiltning, hvor parkeringen forbydes på særlige tidspunkter for at gøre parkeringspladsen klar til dem, den er tiltænkt om dagen. Brugerne af parkeringspladserne er blevet varslet af Parkeringskontrol Nord for at orientere alle om forandringen. Indførelse af parkeringsrestriktioner har været tilstrækkeligt til at sikre den optimale trafikale udskiftning og dermed en mere effektiv udnyttelse af parkeringspladserne.

Dobbeltudnyttelsen, inklusive parkeringsrestriktioner, er indført på Gildbroskolens parkeringsplads og ved Børnehuset Ørnebo. Her oplevede man tidligere, at beboere fra de omkringliggende etagebyggerier stillede private og erhvervsbiler på parkeringspladserne natten over, så det ikke var muligt for personale og forældre i tilstrækkelig grad at benytte pladserne. Dette skabte uhensigtsmæssige situationer, som man nu undgår, da de der har behov for at parkere natten over, skal have flyttet deres biler, inden personale og forældre har behov for at benytte parkeringspladsen.

Administrationen vurderer ikke, at dobbeltudnyttelse af de offentlige parkeringspladser effektueret gennem skiltning og restriktioner er hensigtsmæssigt på alle kommunale parkeringspladser, da der ikke alle steder er en problematik med parkering af biler over natten. Dobbeltudnyttelsen fungerer således allerede efter hensigten uden restriktioner. Indførelse af parkeringsrestriktioner med henblik på regulering af dobbeltudnyttelse vil mange steder være til større ulempe for borgerne end gavn, da restriktioner mindsker fleksibiliteten og den dynamiske brug af pladserne.

Administrationen anbefaler på denne baggrund ikke indføring af dobbeltudnyttelse gennem skiltning eller anden regulering på parkeringspladserne ved Vibeholmsskolen, Ishøj Skole, Vejlebroskolen, Idrætsområdet, Kærbo og Strandgårdskolen. Der arbejdes for øjeblikket på at sikre en god holdbar parkeringsløsning ved Børnehuset Bøgely, da der her er udfordringer med parkering. Disse udfordringer kan dog ikke kun løses gennem en skiltning lig den på Gildbroskolen og Børnehuset Ørnebo.



Mulighed for lån/leje af parkeringspladser i bykernen:

Administrationen har undersøgt muligheden for at låne og leje parkeringspladser af hhv. Vildtbanegård IV og Ishøj Centrum i bykernen med henblik på at få flere pendlerparkeringspladser. Vildtbanegård IVs bestyrelse har afvist en sådan ordning, da deres parkeringskapacitet allerede er udfordret. Hvad angår dialogen med Ishøj Centrum om leje af et antal parkeringspladser, er denne sat midlertidigt i bero, da Ishøj Centrum har fået inddraget en række p-pladser i forbindelse med Letbanearbejdet. Før Ishøj Centrum fik inddraget p-pladserne ved midlertidig ekspropriation, havde Ishøj Kommune en aftale om leje af p-pladser med Ishøj Centrum, se bilag. Dialogen kan opstartes umiddelbart efter inddragelsen ophører. En udfordring i relation til leje af pladserne er dog, at det ikke på nuværende tidspunkt kan sikres, at pladserne faktisk benyttes af pendlere, da de lige så vel kan benyttes af foreningens egne beboere.


Lovgrundlag

Færdselsloven.

Økonomi

Økonomien til dobbeltudnyttelse af de kommunale parkeringspladser i form af skiltning afholdes ligeledes indenfor de eksisterende rammer for driften.


Da dialogen med Ishøj Centrum omkring leje af parkeringspladser er sat i bero, er økonomien uafklaret. Administrationen forventer dog, at denne vil udgøre omkring 120.000-130.000 kroner på årsbasis, hvis der både ønskes dags- og natleje for 30 pladser. Dette beløb skal afholdes af kommunen, men det er på nuværende tidspunkt uafklaret, hvilke midler der evt. skulle afholde denne potentielle udgift.

Indstilling

at Teknik- og Bygningsudvalget ikke går videre med at afsøge muligheder for at øge udbuddet af parkeringspladser i erhvervsområdet og

at Teknik- og Bygningsudvalget tager orienteringen om dobbeltudnyttelse af kommunale parkeringspladser til efterretning.

at Teknik- og Bygningsudvalget tager status om muligheden for lån/leje af parkeringspladser i bykernen til efterretning.



Beslutning fra Teknik- og Bygningsudvalget, 12. november 2024, pkt. 73:

Tiltrådt.

Administrationen indstiller,

at Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Teknik- og Bygningsudvalget.

Sagen behandles i Teknik- og Bygningsudvalget, og sendes til orientering i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.

Beslutningstema

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget orienteres om parkering i kommunen, herunder resultatet af parkeringsanalyse i erhvervsområde og beslutning om det videre forløb, dobbeltudnyttelse af offentlige parkeringspladser, samt lån/leje af parkeringspladser i bykernen.

Bilag

Sagsfremstilling

Nøgletal for beskæftigelsesområdet består af en oversigt over den aktuelle ledighed i Ishøj Kommune sammenlignet med det landsgennemsnitlige niveau. Nøgletallene består også af en oversigt over udvalgte ydelser fordelt på målgrupper pr. måned. Se bilag 1.

Lovgrundlag

Intet.

Økonomi

Intet.

Indstilling

at Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.

Beslutningstema

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget orienteres om nøgletal for beskæftigelsesområdet.

Bilag

Beslutning

Til efterretning.

Beslutningskompetence

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.

Sagsfremstilling

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenspunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenspunkt, så længe dette ene punkt godkendes.

Beslutning

Godkendt.

Beslutningskompetence

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.