Referat
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget onsdag den 13. december 2023 kl. 19.00
Mødelokale Tårnbjerget, Rådhuset, Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj
Sagsfremstilling
1. Virtuelt stormøde: Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget deltager i virtuelt stormøde med KL's Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg fra kl. 19.00 - 20.00. Se bilag 1.
2. Gazellevirksomheder: Listen over årets Gazellevirksomheder er netop offentliggjort. Der er hele 11 virksomheder fra Ishøj på listen. Se liste over Gazellevirksomheder 2023 i Bilag 2.
3. Nytårskur: Der er nytårskur for erhvervslivet i Ishøj den 9. januar 2024 kl. 15.30-17.30. Erhvervsminister Morten Bødskov kommer og holder tale. Vi skal fejre Gazellevirksomheder og netværke med virksomhederne.
Invitationen er vedlagt som Bilag 3 - Alle udvalgsmedlemmer har fået en kalenderinvitation til arrangementet. Hvis man har accepteret denne, behøver man ikke at tilmelde sig yderligere.
4. Studietur: Husk studieturen til Esbjerg den 18.-19. april 2024. Udvalget besøger både Esbjerg Kommunes Jobcenter og Business Esbjerg.
Beslutning
Til efterretning.
Bilag
Sagsfremstilling
Administrationen vil på mødet præsentere nøgletal, særlige udfordringer og igangsatte indsatser på områderne for kontanthjælp samt selvforsørgelses- og hjemrejseydelse/overgangsydelse. Se bilag 1.
Indstilling
at udvalget tager orienteringen til efterretning.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.
Bilag
Sagsfremstilling
På baggrund af Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalgets drøftelse på udvalgsmøde i november vil beskæftigelsesstrategien fokusere på 4 indsatsområder, som der skal være helt særligt fokus på den kommende tid. Udvalget har peget på følgende 4 særlige fokusområder:
- Ungeområdet, som er en investering i at undgå ledighed senere.
- A-dagpenge området, hvor vi har 100 flere ledige, end vi burde, og hvor der fra 2024 vil være et ændret samarbejde med A-kasserne.
- Sygedagpengeområdet, hvor vi har 30 flere borgere, end vi burde, og hvor udvalget ønsker særligt fokus på "Fast Track" og indsatser, der kan bidrage til at fastholde borgernes tilknytning til arbejdsmarkedet og undgå ledighed.
- De nye kontanthjælpsaftaler, med bl.a. skærpede optjeningskrav, arbejdspligt/nytteindsats m.v.
Udover disse 4 særlige indsatsområder, vil strategien sætte retning for de øvrige aktiviteter og målgrupper i beskæftigelsesindsatsen.
Det vedhæftede bilag er at betragte som en form for disposition for beskæftigelsesstrategien med lidt ekstra forklaring på de enkelte punkter. Til udvalgets møde i januar vil der blive fremlagt et mere gennemarbejdet udkast til drøftelse.
Lovgrundlag
Lov om en Aktiv Beskæftigelsesindsats (LAB).
Økonomi
Ingen.
Indstilling
at udvalget godkender dispositionen som grundlag for det videre arbejde.
Beslutning
Tiltrådt. De faldne bemærkninger indarbejdes i næste udkast til beskæftigelsesstrategi.
Beslutningskompetence
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.
Beslutningstema
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget besluttede i august 2023, at der skal udarbejdes en beskæftigelsesstrategi for 2024, som løber indtil udvalget vurderer, at den ikke længere er relevant.
Bilag
Sagsfremstilling
Via småjobpuljen kan uddannelses- og aktivitetsparate unge blive ordinært ansat i Ishøj Kommune i max 26 uger med et timetal, der gør, at de bliver selvforsørgede.
Formålet med ansættelsen er at hjælpe de unge i gang på arbejdsmarkedet.
I alt er 11 unge startet på et småjob i 2023. Syv unge er pr. 1.12.23 ansat i småjobs og fire er stoppet i småjobs.
Med de fire afsluttede ansættelser og de syv igangværende ansættelser er det forventede forbrug 57,2% af budgettet på 1.000.000 kr. svarende til 572.000 kr.
Der er kommet godt i gang i puljen, og de unge begynder at finde interesse i småjobbene. Der er derfor stor sandsynlighed for, at der kan etableres endnu flere forløb i 2024.
Der er således stadig behov for nye jobmuligheder i kommunens forskellige driftsenheder, som efter en lidt tøvende start er ved at tage puljen til sig.
Se Bilag 1 for en uddybende status på småjobpuljen.
Lovgrundlag
Intet.
Økonomi
Der er i budgettet afsat 1.000.000 kr. pr. år til småjobs målrettet uddannelses- og aktivitetsparate ledige under 30 år. For det beløb forventes det, at der kan etableres ca. 15-30 småjobforløb på 26 uger pr. år, afhængig af hvilken ydelse de unge er berettiget til.
Indstilling
at Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.
Beslutningstema
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget orienteres om status på småjobpuljen til unge.
Bilag
Sagsfremstilling
Driften og aktiviteter på Bredekærgård foregår i dag i et tæt samarbejde mellem Center for Ejendomme og Arealer, Center for Kultur og Fritid og Center for Dagtilbud og Uddannelse. Mange borgere og institutioner benytter sig af stedets aktiviteter og muligheder. Med etablering af en FGU-afdeling på Bredekærgård vil der være gode muligheder for at samarbejde om relevante aktiviteter på Bredekærgård med henblik på at sikre lokale uddannelsesmuligheder for kommunens unge.
Af bilag 1 fremgår et udkast til en erhvervslejekontrakt vedrørende lokaler og arealer på Bredekærgård. Erhvervslejekontrakten beskriver de formelle rammer for udleje til FGU Vestegnen på Bredekærgård. Denne aftale er ikke forhandlet med FGU endnu. I lejeaftalen lægges der op til en løbetid på 2 + 5 år, heraf 2 år i midlertidige lokaler og 5 år i permanente lokaler. Lejeaftalen baserer sig på løsningerne i scenarie 1 og scenarie B. Aftalen vil blive fremlagt til godkendelse i byrådet, når den er færdigforhandlet.
Bilag 2 indeholder udkast til ramme for samarbejde mellem FGU Vestegnen og Ishøj Kommune om en lokal FGU-afdeling placeret på Bredekærgård. Samarbejdsaftalen indgås for at give Ishøjs unge de bedste muligheder for at vælge en ungdomsuddannelse på et lokalt uddannelsessted. Uddannelse af lokale unge er et fælles ansvar, og samarbejdet mellem Ishøj Kommune og uddannelsesinstitutioner er afgørende for, at unge i Ishøj får mulighed for at træffe gode valg og gennemføre en ungdomsuddannelse på højt fagligt niveau. Rammen for samarbejdet færdiggøres i løbet af foråret i samarbejde mellem aktørerne på Bredekærgård, og forelægges for Børne- og Undervisningsudvalget, Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget samt Byrådet i marts 2024.
Bilag 3 viser et økonomisk overblik over de forskellige scenarier for henholdsvis den midlertidige løsning og den varige ombygning af staldene. Her fremgår følgende scenarier:
Midlertidig løsning fra marts 2024-2026:
Scenarie 1:
- Brug af mandskabshus + ekstra pavillon + etablering af bygning ved Dyreparken.
Ved scenarie 1 er konsekvensen, at det kommunale personale flytter til en bygning, der skal etableres i Dyreparken.
Scenarie 2:
- Stor pavillon inkl. toilet og omklædning ved nuværende mandskabshus
Ved scenarie 2 er der ingen ændringer for det kommunale personale.
Permanent løsning fra medio 2026:
Scenarie A:
- Ombygning af staldbygning inkl. 1. sal
Ved dette scenarie understøttes perspektiverne for ikke blot et samarbejde med FGU, men ligeledes muligheden for at understøtte de nuværende og mulige kommende aktiviteter på Bredekærgård. I den forbindelse kan det nævnes, at der er indgået politisk aftale om ny arbejdspligt (nytteindsats) pr. 1. januar 2025. Aftalen er endnu ikke udmøntet, men det er en mulighed at se på en placering på Bredekærgård i forbindelse med udmøntningen.
Scenarie B:
- Ombygning af staldbygning uden 1.sal
Ved dette scenarie er der potentielt en udfordring i forhold til at overholde energirammen, hvilket uddybes i bilag 3.
Procesplan for det videre arbejde fremgår af bilag 4.
Lovgrundlag
Økonomi
Alt efter, hvilket scenarie der vælges, til henholdsvis den midlertidige udlejeløsning og den permanente udlejeløsning, vil der være behov for tildeling af bevilling, som dels kan påvirke servicerammen og anlægsrammen på forskellig vis. Nedenfor er angivet overslag på priser for etablering af den midlertidige og den permanente løsning.
Alle tildelte bevillinger skal finansieres via kommunekassen.
Midlertidig løsning
Ved scenarie 1 er der behov for en samlet anlægsbevilling på 2,0 mio. kr. til etablering og drift i en 2-årig periode. Såfremt scenarie 1 besluttes, skal der afsættes 1,7 mio. kr. i 2024 og 0,15 mio. kr. i 2025 og 2026. Herudover skal der afsættes 0,05 mio. kr. til varig drift af den nye kommunale bygning fra 2025.
Ved scenarie 2 er der behov for en samlet anlægsbevilling på 0,6 mio. kr. til etablering af drift i en 2-årig periode. Såfremt scenarie 2 besluttes, skal der afsættes 0,35 mio. kr. i 2024 og 0,15 mio. kr. i 2025 og 0,1 mio. kr. i 2026 til etablering og drift i perioden.
Ved de midlertidige løsninger vil bevillingen udelukkende påvirke kommunens råderum under anlægsloftet.
Permanent løsning
Ved scenarie A er der behov for en anlægsbevilling på 13,6 mio. kr. og en årlig driftsbevilling på 0,4 mio. kr. fordelt med 8,0 mio. kr. i 2025 og 6,0 mio. kr. i 2026.
Ved scenarie B er der behov for en anlægsbevilling på 7,0 mio. kr. og en årlig driftsbevilling på 0,2 mio. kr. ved ibrugtagning. Fordelt med 3,0 mio. kr. i 2025 og 4,0 mio. kr. i 2026.
Ved begge permanente scenarier påvirkes både anlægsloftet og servicerammen.
Kommunen vil modtage en lejeindtægt fra FGU. Forventningen er, at der i perioden fra 1. marts 2024 til 30. juli 2026 vil være en lejeindtægt på 0,3 mio. kr. årligt, mens der fra 1. august 2026 vil være en årlig lejeindtægt på 0,6 mio. kr. (bilag 1).
Indstilling
at Byrådet træffer beslutning om
- at bemyndige borgmesteren til at indgå erhvervslejekontrakt vedrørende lokaler og arealer på Bredekærgård
- at scenarie 2 besluttes som midlertidig løsning, så der afsættes 0,35 mio. kr. i 2024 og 0,15 mio. kr. i 2025 og 0,1 mio. kr. i 2026 til etablering og drift i perioden.
- at scenarie A besluttes som permanent løsning, så der frigives en anlægsbevilling på 13,6 mio. kr. og en årlig driftsbevilling på 0,4 mio. kr. fordelt med 8,0 mio. kr.
i 2025 og 6,0 mio. kr. i 2026. - at anlægsbevillingen finansieres af kassebeholdningen.
- at tillægsbevillingen vedr. drift indarbejdes i budget 2024-27.
- at administrationen bemyndiges til at indgå samarbejdsaftale omkring det faglige samarbejde.
Beslutning
Tiltrådt. Steen Skovhus (L) afventer stillingtagen.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Teknik- og Bygningsudvalget i forhold til byggesagen samt udlejning af lokaler.
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget, Børne- og Undervisningsudvalget samt Teknik- og Bygningsudvalget i forhold til det faglige samarbejde.
Beslutningstema
Ishøj Kommunes Byråd besluttede den 5. december 2023, at administrationen skal fortsætte arbejdet med at skabe grundlag for, at FGU Vestegnen kan etablere en afdeling/skole på Bredekærgård.
I sagen forelægges et politisk beslutningsgrundlag for en samarbejdsaftale, der beskriver det faglige samarbejde, et overblik over anlægsinvesteringerne samt lejebetingelserne mellem FGU Vestegnen og Ishøj Kommune.
Bilag
Sagsfremstilling
Nøgletal for beskæftigelsesområdet består af en oversigt over den aktuelle ledighed i Ishøj Kommune sammenlignet med det landsgennemsnitlige niveau. Nøgletallene består også af en oversigt over udvalgte ydelser fordelt på målgrupper pr. måned. Se bilag 1.
Lovgrundlag
Intet.
Økonomi
Intet.
Indstilling
at Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.
Bilag
Sagsfremstilling
Administrationen orienterer om at:
1. Regeringen og alle Folketingets partier har indgået en aftale om at styrke FGU-institutionerne for at hjælpe de unge, som hverken er i gang med en uddannelse eller et arbejde. Der er afsat 135 mio. kr. til et varigt løft af FGU-institutionernes økonomi på landsplan. I 2024 vil man yderligere bruge 27,6 mio. kr. til løft af værksteds- og køkkenfaciliteter samt undervisningsmaterialer. Derudover er der afsat midler til en række andre poster på FGU-området, som samlet beløber sig til 30,5 mio. kr. i 2024. Samlet set vil man bruge 193,1 mio. kr. i 2024. Fra 2025 bliver det samlede beløb 172,3 mio. kr.
2. Borgmesteren har modtaget et brev fra skatteministeren vedr. nye boligskatteregler samt stigningsbegrænsning på dækningsafgift: Der er nye vurderinger af erhvervsejendomme på vej, og mange vil opleve stigninger i skattegrundlaget. Samtidig er de generelle grundskyldspromiller sat markant ned for erhvervsejendomme mv., og der er indført en stigningsbegrænsning for dækningsafgiften.
3. Juleafslutning med quiz.
Indstilling
at Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.
Bilag
Sagsfremstilling
Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenspunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenspunkt, så længe dette ene punkt godkendes.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.