Referat
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget onsdag den 22. marts 2023 kl. 19.00

Mødelokale Tårnbjerget, Rådhuset, Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj

Sagsfremstilling

  • Orientering fra KL's Beskæftigelsestræf 2023

Præsentationer fra KL’s Beskæftigelsestræf 23


  • Drøftelse af studietur for Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.

Beslutning

Til efterretning.

Sagsfremstilling

På budgetseminariet den 14. februar blev der givet en status på kommunens økonomiske situation og udvikling. Ifølge den økonomiske politik har byrådet besluttet, at Ishøj Kommune skal bidrage til at overholde KL's og regeringens aftalte serviceramme. Det er på nuværende tidspunkt for tidligt at vurdere den økonomiske situation, da størrelsen af service- og anlægsrammen først forventes kendt ultimo juni. Det er dog administrationens vurdering, at det er nødvendigt, at der udarbejdes et rådighedskatalog med forslag til reduktion af servicerammeudgifterne på ca. 20 mio. kr., som forelagt på budgetseminariet den 14. februar 2023. På den baggrund har Økonomi- og Planudvalget på møde den 27. februar 2023 besluttet, at der udarbejdes et rådighedskatalog på 20,5 mio. kr. med følgende fordeling på udvalgsniveau:


Udvalg

Andel af rådighedskatalog

Social- og Sundhedsudvalget

6 mio. kr.

Børne- og Undervisningsudvalget

6 mio. kr.

Teknik- og Bygningsudvalget

2 mio. kr.

Klima- og Miljøudvalget

0 mio. kr.

Kultur- og Fritidsudvalget

3 mio. kr.

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget

0,5 mio. kr.

Økonomi- og Planudvalget

3 mio. kr.

Samlet

20,5 mio. kr.


I forbindelse med budgetseminaret er der udarbejdet et notat med nøgletal og potentialer på forskellige faglige udgiftsområder. Nøgletallene er udarbejdet af VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter, og rummer mulighed for sammenligning med sammenlignelige kommuner. Det skal bemærkes, at VIVE`s nøgletal ikke forholder sig til udvalgsstrukturen i Ishøj Kommune. Der er 98 kommuner i Danmark med hver deres udvalgsstruktur. Tallene skal derfor alene betragtes som nøgletal for faglige udgiftsområder, hvorfor nøgletallene i praksis kan dække over flere fagudvalg i Ishøj Kommune. F.eks. tæller drift af bygninger og grønne arealer i tilknytning til kultur- og fritidsområdet med under nøgletal for kultur- og fritidsområdet, selvom det politiske ansvar i Ishøj Kommune er placeret i Teknik og Bygningsudvalget.

På baggrund af nøgletallene er der udarbejdet et økonomisk potentiale for, hvad Ishøj Kommune vil kunne frigive økonomisk, såfremt kommunen kommer på niveau med henholdsvis sammenligningskommunerne og regionsgennemsnittet. Nøgletallene og potentialeberegningerne kan anvendes til inspiration i udvalgene i forhold til at dykke længere ned og undersøge et områdes udgiftsniveau. I potentialeberegningerne er der således heller ikke taget højde for udvalgsstrukturen, organisatoriske forskelle og konteringspraksis i Ishøj Kommune. Det betyder, at potentialet på det enkelte område kan dække flere fagudvalg i Ishøj Kommune.

Fagudvalgene kan tilgå opgaven med konkretisering af rådighedsforslagene på forskellige måder. Til inspiration kan der peges på en række metoder og tilgange:

  • Benchmark (nøgletal). På baggrund af de overordnede nøgletal undersøges de bagvedliggende årsager på et mere detaljeret udgiftsniveau. På den baggrund udarbejdes forslag om at tilpasse til f.eks. gennemsnit i sammenlignelige kommuner, gennemsnit på vestegnen, regionsgennemsnit eller lign.
  • Analyse af udvalgte fagområder. Ved en nærmere analyse af et konkret område, kan det vurderes, om der kan findes besparelser ved. f.eks. at ændre nuværende praksis på området og dermed effektivisere.
  • Idékatalog med konkrete forslag til budgetbesparelse.
  • Eller en kombination af overstående.


For udvalg som har ansvar for tværgående forslag opfordres udvalget til at inddrage relevante udvalg. F.eks. har Teknik- og Bygningsudvalget ansvaret for ejendomsdrift og Økonomi- og Planudvalget har personaleansvaret.

I den politiske tidsplan er det aftalt, at fagudvalgene drøfter budgettet inden for fagudvalgets område på møderne i marts og april og evt. maj med henblik på at afsøge områder, hvor økonomien kan tilpasses, og i hvilken retning reduktionsforslagne kan formuleres. På udvalgsmøderne i marts drøftes, hvilken retning administrationen, i forbindelse med forberedelsen af rådighedskataloget, skal arbejde efter, herunder hvad fagudvalget gerne vil have præsenteret til udvalgsmøderne i april og maj. Det kan f.eks. være ønsker til små analyser/undersøgelser eller uddybende nøgletal på specifikke områder, som kan danne grobund for drøftelse af, hvor besparelsespotentialerne skal findes. Det kan også være ønsker til konkrete besparelsesforslag på specifikke områder. Det betyder, at administrationen ikke forelægger konkrete eksempler på reduktionsmuligheder på udvalgsmøderne i marts. På udvalgsmøderne i april konkretiseres retningen og dermed, hvilke områder fagudvalget ønsker, at administrationen udarbejder konkrete besparelsesforslag på. Dette med henblik på, at der kan træffes en endelig beslutning på udvalgsmøderne i maj, om hvilke besparelsesforslag fagudvalget ønsker at sende videre til de politiske forhandlinger.

Til at understøtte drøftelsen er vedhæftet:

  • Notat med nøgletal og potentialer. Det skal dog bemærkes, at erhvervs- og beskæftigelsesområdet ikke er selvstændigt med i notatet, da VIVE ikke har nøgletal på serviceudgifter på erhvervs- og beskæftigelsesområdet. Administrationsudgifterne til jobcenter fremgår som en del af nøgletal på administrationsområdet.

Derudover kan der henvises til KL´s nøgletal ”Kend din kommune”:

https://www.kl.dk/okonomi-og-administration/okonomi-og-styring/kend-din-kommune/

Lovgrundlag

Byrådets økonomiske politik og den vedtagne budgetprocedure.

Økonomi

Materialet vedr. budget 2024-2027 fremlægges i forbindelse med høring i sidste halvdel af august 2023.

Indstilling

at fagudvalget beslutter, hvilken retning administrationen skal arbejde efter i forbindelse med forberedelsen af rådighedskataloget, herunder hvad fagudvalget gerne vil have præsenteret til udvalgsmøde i april.

Beslutning

Administrationen afdækker muligheder for effektivisering indenfor brug af lægeerklæringer og FGU.

Beslutningskompetence

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.

Beslutningstema

Økonomi- og Planudvalget har på møde den 27. februar 2023 besluttet, at der i forbindelse med budget 2024 udarbejdes et rådighedskatalog på 20,5 mio. kr. for at have politiske prioriteringsmuligheder i 2024. Arbejdet igangsættes på udvalgsniveau i marts. På udvalgsmøderne i marts - maj drøfter udvalgene budget 2024 med henblik på, at administrationen kan udarbejde rådighedsforslag, der skal indgå i de politiske forhandlinger efter sommerferien.

Bilag

Sagsfremstilling

Administrationen arbejder på et forslag til, hvordan og hvor ofte de stående udvalg fremover skal orienteres om klagesager. Forslaget vil blive forelagt Økonomi- og Planudvalget snarest. Forslaget har til formål at sikre et ensartet serviceniveau til alle udvalg, og at sikre at serviceniveauet matcher de afsatte ressourcer til formålet.


På beskæftigelsesområdet har statistikker over klagesager på ydelsesområdet og deres afgørelser i 2022 været forelagt Økonomi- og Planudvalget (ØPU). Da ansvaret for området ligger i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget (EBU), er ØPU orienteret om, at de ikke fremover vil modtage statistikker, men at den vil indgå i serviceringen af EBU.


I bilag 1 er en samlet opgørelse over alle klager på ydelser i Center for Beskæftigelse og Erhverv i 2022.


Samlet set er der tale om i alt 18 klager.


Heraf er:

- Afgørelsen blevet fastholdt i 11 klager – disse klager er videresendt til Ankestyrelsen.

- Borgeren har fået delvist medhold i 3 klager – to af disse klager er videresendt til ankestyrelsen.

- Borgeren har fået fuldt medhold i 4 klager.


13 af klagerne vedrører Lov om aktiv socialpolitik, 3 klager relaterer sig til Sygedagpengeloven og 2 klager til Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats.

Lovgrundlag

Lov om aktiv socialpolitik, Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, Lov om sygedagpenge, Lov om retssikkerhed og administration på det sociale område

Økonomi

Ingen

Indstilling

at Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.


Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget


Beslutningstema

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget har anmodet om at få en statistik over klagesager på udvalgets ansvarsområde. Der gives her et overblik til orientering.

Bilag

Sagsfremstilling

DR har bragt en artikel om ukrainske børn, der er flygtet til Danmark uden deres forældre. Der er typisk tale om børn, der er kommet hertil med bedsteforældre eller andre voksne, som ikke har forsørgerpligt over dem. https://www.dr.dk/nyheder/indland/ukrainske-boern-staar-uden-forsoergelse-kommunerne-har-rykket-regeringen-svar-siden

Særloven for ukrainske flygtninge har ikke taget højde for, hvordan disse børn skal forsørges.

Da der er tale om børn under 18 år, er de ikke omfattet af personkredsen for selvforsørgelses- og hjemrejseydelse. Center for Børn og Forebyggelse melder, at disse børn ikke kan understøttes økonomisk via serviceloven.

Ishøj Kommune modtog den første og hidtil eneste af disse sager i november 2022, hvor STAR kontaktes mhp. svar på, hvordan kommunerne sikrer forsørgelsen af disse børn. STAR har endnu ikke fundet det relevant at svare.

Indtil anden løsning foreligger, yder Ishøj Kommune i lighed med andre kommuner hjælp efter enkeltydelsesbestemmelserne. Denne hjælp tildeles den voksne person, som barnet opholder sig hos. Som tommelfingerregel bevilges et beløb på ca. 50 – 70 kr. pr. døgn pr. barn. Der er tale om midlertidig løsning som benyttes i mangel af bedre og som den mindst dårlige løsning.

Lovgrundlag

L 145 - Lov om midlertidig opholdstilladelse til personer, der er fordrevet fra Ukraine.

Økonomi

I udgangspunktet bevilges et beløb på ca. 50 – 70 kr. pr. døgn pr. barn. Der er ikke mulighed for statsrefusion.

I den aktuelle sag i Ishøj er bedsteforældrene vejledt om muligheden for at søge enkeltydelse, men har ikke benyttet muligheden.

Indstilling

at udvalget tager orienteringen til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.

Beslutningstema

Status på antallet af uledsagede børn fra Ukraine i Ishøj Kommune.

Sagsfremstilling

225-timers reglen: For borgere der modtager kontanthjælp, uddannelseshjælp, selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelse i sammenlagt 1 år i løbet af de sidste 3 år, er der krav om mindst 225 timers beskæftigelse inden for de seneste 12 kalendermåneder. Hvis arbejdskravet ikke er opfyldt, kan hjælpen blive nedsat.

Kommunernes nye udbetalingssystem KY har hidtil automatisk nedsat flere borgeres ydelse pga. borgernes manglende opfyldelse af 225-timersreglen: Det er sket, uden at der har været truffet konkrete afgørelser herom, hvilket er et krav i den slags sager. Der er tale om en landsdækkende fejl, som har ramt samtlige af landets kommuner.

Den 28. februar offentliggjorde KOMBIT (kommunernes it-fællesskab) en vejledning til kommunerne om en work-around, der skal sikre, at der fremover partshøres og træffes afgørelser omkring 225-timersreglen, inden ydelsen eventuelt nedsættes.

KOMBIT har netop udarbejdet en rapport til alle landets kommuner, hvoraf det fremgår, hvilke borgere der har fået nedsat deres ydelse pga. fejlen. Denne rapport skal bruges til sagsgennemgang af de sager, hvor der er sket nedsættelser/bortfald. Et bud fra Ydelsesafdelingen i Center for Beskæftigelse og Erhverv er, at der i Ishøj kan være tale om at efterbetale et beløb til op mod 200 personer.

KOMBIT har afviklet spørgetimer for kommunerne den 8. og 15. marts 2023. På baggrund af disse spørgetimer har Ydelsesafdelingen udarbejdet arbejdsgange, der dels sikrer, at de borgere der måtte have været uberettiget nedsat i deres forsørgelseshjælp, får efterbetalt de ydelser de har ret til, og dels at den omtalte work-around bliver implementeret, så udbetalinger og procedurer fremover bliver korrekte.

Lovgrundlag

Lov om aktiv socialpolitik.

Økonomi

Administrationen arbejder på at opgøre tilbagebetalinger af uberettiget nedsættelser.

Den økonomiske konsekvens af tilbagebetalinger medtages til 1. budgetopfølgning, som fremlægges til udvalgsbehandling til maj. Et eventuelt tillægsbevillingsbehov, såfremt udgifterne til tilbagebetalinger ikke kan afholdes indenfor den eksisterende budgetramme, medtages til budgetopfølgningen.

Udgifterne til tilbagebetalinger indgår ikke i kommunens serviceudgiftsramme.

Indstilling

at Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.

Beslutningstema

Status på problemer med udbetalinger fra Kommunernes udbetalingssystem KY, der fejlagtigt har nedsat flere borgeres ydelse pga. 225-timersreglen.

Sagsfremstilling

Ishøj Jobcenter har modtaget brev fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) den 21. februar 2023 om manglende genopretning af tidlig beskæftigelsesindsats. Se bilag 1.

Henvendelsen er en opfølgning på en tidligere henvendelse fra STAR af 29. august 2022, hvor Ishøj Jobcenter blev pålagt at sørge for genopretning. Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget blev orienteret om denne henvendelse d. 14. december 2022.


Grundlaget for den seneste henvendelse vedrører, at:

- Mere end 20 % af borgerne på sygedagpenge med 6 måneders anciennitet ikke har modtaget fire samtaler og

- Mere end 20 % af borgerne på a-dagpenge med 6 måneders anciennitet ikke har modtaget et aktivt tilbud.


Ishøj Jobcenter blev etableret d. 1. januar 2022. Der har primært været fokus på sikker drift. I løbet af 2022 har det således været nødvendigt at øge antallet af medarbejdere fra 52 medarbejdere til ca. 70 for at få etableret en organisation med de nødvendige kompetencer. Der har samtidig været fokus på Jobcenterets kerneopgave, nemlig at få ledige borgere i job, og det er lykkes bedre end i resten af landet.


Imidlertid har vi ikke været i stand til at opfylde STAR's målsætning om tidlig indsats. Det er vi i gang med at rette op på, og har derfor sendt en genopretningsplan til STAR. Vi forventer at kunne rette op på samtaler og tilbud i løbet af 1. halvår 2023. Se bilag 2.


STAR har i mail af 13. marts kvitteret for modtagelsen af handleplanen. De skriver således: "Tak for Jobcenter Ishøjs redegørelse og genopretningsplan vedrørende samtaler for sygedagpengemodtagere og tilbud for dagpengemodtagere i den tidlige lovbundne indsats. Det er vores vurdering, at redegørelsen beskriver relevante initiativer til genopretning af indsatsen. Vi vender tilbage i august 2023 med en opfølgning, når vi har data for perioden marts – maj 2023".


Vi vil således blive målt på perioden marts - maj 2023, og på den baggrund konstateres det, om vi har opfyldt kravene.

Lovgrundlag

Bekendtgørelse om skærpet tilsyn med kommunernes beskæftigelsesindsats: BEK nr. 1409 af 16/12/2019.

Økonomi

Intet.

Indstilling

at Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.

Beslutningstema

Orientering om brev fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) ang. manglende genopretning af tidlig beskæftigelsesindsats.

Bilag

Sagsfremstilling

Nøgletal for beskæftigelsesområdet består af en oversigt over den aktuelle ledighed i Ishøj Kommune sammenlignet med det landsgennemsnitlige niveau. Nøgletallene består også af en oversigt over udvalgte ydelser fordelt på målgrupper pr. måned.

Lovgrundlag

Intet.

Økonomi

Intet.

Indstilling

at Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget tager nøgletallene til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.

Bilag

Sagsfremstilling

1) Ny aftale om inflationshjælp til økonomisk udsatte børnefamilier

Den 23. februar indgik regeringen en ny aftale om inflationshjælp til økonomisk udsatte børnefamilier. Denne hjælp skal ydelsesafdelingen i jobcentret udbetale. Der pågår aktuelt en dialog med kommunernes systemleverandør, KL og STAR om, hvordan vi rent teknisk skal sikre udbeatlingen af pengene til børnefamilierne. Pengene skal udbetales i juni og august 2023.


2) Orientering om mikro-fleksjob


Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget vedtog på mødet i december 2022, at puljen til mikrofleksjob fremover skulle dække lønudgiften i 2 år, og efterfølgende skulle driftsstedet selv overtage lønudgiften. Igangværende forløb skulle tilsvarende have dækning for lønudgiften i yderlige 2 år (2023 og 2024). Administrationen kan oplyse, at driftsstederne for de igangværende forløb er blevet kontaktet.


3) Orientering om småjobpuljen


Administrationen giver en orientering om status.


4) Orientering om Code of Care


Administrationen giver en orientering om status. https://codeofcare.dk/taskforces/ishoej/


Indstilling

at Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.

Beslutning

Til efterretning.

Beslutningskompetence

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.

Sagsfremstilling

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenspunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenspunkt, så længe dette ene punkt godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.