Dagsorden
Handicaprådet onsdag den 5. februar 2025 kl. 17.15

Mødelokale Vandværket

Sagsfremstilling

Nyt fra formand og næstformand

  • Status på Peer-projektet 'Vejen til hverdagsliv'
  • Lev og Sind inviterer til foredrag med Oskar Rubin om hans bog 'Sygt barn - sygt system' i Brohuset den 4. juni 2025


Opfølgning fra sidste møde

  • Handicaprådets årsberetning 2024 er færdigbehehandlet og ligger på Handicaprådets hjemmeside og er vedhæftet her som bilag 1.


Indstilling

at orienteringen tages til efterretning

Beslutningskompetence

Handicaprådet

Bilag

Sagsfremstilling

På Handicaprådets mødet den 9. oktober 2024 blev det besluttet at have en temadrøftelse om tilgængelighed. Til drøftelsen laver handicaprådsmedlemmerne en brainstorm på, hvilket kendskab de har til udfordringer med tilgængelighed på offentlige steder.
Drøftelsen skal resultere i en prioriteret liste med input til Tilgængelighedsgruppen, som den kan arbejde videre med.

Lovgrundlag

Lov om tilgængelighed af offentlige organers websteder og mobilapplikationer

BR18

BEK

Indstilling

at handicaprådet udarbejder en prioriteret liste med tilgængelighedsudfordringer på offentlige steder.

Beslutningskompetence

Handicaprådet

Beslutningstema

Handicaprådet drøfter tilgængelighed

Sagsfremstilling

Videnshuset Cabi har fokus på fritidsjob til unge med funtionsnedsættelser. Undersøgelser viser unge (fra 13-18 år), der har et job, opbygger mere selvtillid, bedre trivsel og øger deres muligheder for ansættelser, når de bliver voksne.

Unge med varige fysiske eller psykiske funktionsnedsættelser har mulighed for at få støtte i et fritidsjob ved hjælp af de handicapkompenserende ordninger, som skal sikre at de unge får lige adgang til job som unge uden funktionsnedsættelser. To relevante ordninger for fritidsjob er:

a. Personlig assistance, hvor jobcentret kan give kompensation til, at en medarbejder i virksomheden kan hjælpe en kollega med en funktionsnedsættelse med at have overblik over opgaverne.

b. Hjælpemidler, hvor jobcentret kan bevilge hjælpemidler, så en medarbejder med en funktionsnedsættelse kan løse arbejdsopgaver, der ellers ville være vanskelige at udføre.


Der er gode erfaringer med at iværksætte fritidsjobindsatser, hvor relevante aktører går sammen om at skabe en optimeret kultur for fritidsjob i lokalområdet. Viborg Kommune og CABI har siden 2022 arbejdet for at få flere unge i kommunen, der har brug for en hånd i ryggen, i fritidsjob i projektet ”Sammen om fritidsjob”. De har udarbejdet et inspirationskatalog, hvor erfaringer og læring om, hvordan man som kommune kan skabe en bæredygtig fritidsjobindsats beskrives.


Handicaprådet skal drøfte om de vil inviterer den Kommunale Ungeindsats i Ishøj på et møde i Handicaprådet og om emnet skal prioriteres af rådet med henblik på at arbejde videre med det.


Brev med opfordring til Handicaprådet om at drøfte emnet med den lokale Kommunale Ungeindsats (KUI) er vedlagt som bilag.

Indstilling

at Handicaprådet beslutter at arbejde videre med indsatsen

Beslutningskompetence

Handicaprådet

Beslutningstema

Danske Handicaporganisationer har opfordret, at Handicaprådet i forbindelse med den lokale Kommunale Ungeindsats (KUI) drøfter emnet 'fritidsjob til unge med funktionsnedsættelser'. Helle Nees vil fortælle om indsatsen, hvorefter Ishøj Handicapråd drøfter om det er et tema de vil arbejde videre med.

Bilag

Sagsfremstilling

Baggrund
I 'Aftale om Børnene Først' fra maj 2021 blev der afsat midler til udbredelse af familiehuse i hele landet. Projektperioden løber fra den 1. november 2024 til 31. december 2028.

Formålet med familiehuse er at støtte og vejlede småbørnsforældre til 0 - 6 årige og kommende forældre via én samlet indgang til kommunens tilbud på småbørnsområdet. Familiehuse skal bidrage til et helhedsorienteret løft af kommunernes indsats på småbørnsområdet, så børn, deres familier og kommende forældre sikres tidlig og kvalificeret støtte, når de har brug for det. Administrationen har søgt puljemidler fra pulje til projektet 'Børnenes Hus i Ishøj', og ansøgningen er imødekommet (bilag 1).

Udmøntning

Administrationen har beskrevet i ansøgningen, at de tildelte puljemidler anvendes til at styrke den tidlige forebyggende indsats på småbørnsområdet gennem etablering af Børnenes Hus centralt i Ishøj. Puljeansøgningen er vedhæftet (bilag 2).

Formålet og de bærende principper for Børnenes Hus er i overensstemmelse med de strategiske sigtelinjer i Ishøj Kommunes 'Stærke fællesskaber for alle børn og unge' og 'Det sunde liv for børn og unge'.

I ansøgningen er det beskrevet, at de tildelte midler understøtter:

  • Etablering af Børnenes Hus i centralt beliggende lokaler i Ishøj Bycenter. På længere sigt er det forventningen, at huset flytter placering til Brohuset.
  • Organisering og forankring i Center for Børn og Forebyggelse, inkl. projektledelse og koordinering.
  • Ansættelse af en vært for Børnenes Hus, der skal varetage den daglige drift, modtagelse af børn og familier samt koordineringsopgaver.
  • Samling af eksisterende og endnu ikke afprøvede gruppetilbud til målgruppen, som varetages af ansatte i Center for Børn og Forebyggelse og af civilsamfundsaktører.
  • Videreudvikling af samarbejdsaftaler med Røde Kors, Dansk Flygtningehjælp og Jordemodercenter Ishøj om konkrete tilbud.
  • Bidrag til udvikling af samarbejdsformer, hvor børn og forældres perspektiver indgår i driften og udviklingen af Børnenes Hus.
  • Etablering af et børnevenligt legemiljø.


Den videre proces
Der oprettes en styregruppe, som fastsætter de nærmere rammer for projektet og sikrer inddragelse af alle involverede parter med henblik på etablering og fremtidig forankring af Børnenes Hus under og efter projektperiodens ophør.

Børnenes Hus etableres centralt i Ishøj Bycenter, og administrationen har påbegyndt dialogen med Center for Ejendomme og Arealer om en fremtidig flytning til Brohuset. Administrationen forventer, at flytningen til Brohuset finder sted indenfor projektperioden.

Lovgrundlag

Puljen finansieres af finanslovens § 15.26.34.10: Ansøgningspuljen til udbredelse til familiehus i hele landet.

Økonomi

Der blev samlet søgt om 6.262.912 kr. Social- og Boligstyrelsen har imødekommet ansøgningen med et reduceret beløb. Tilskuddet udgør i projektperioden i alt 6.067.912 kr.

Indstilling



Administrationen indstiller, 17. december 2024, pkt. 178:

at der tilføres et budget i Center for Børn og Forebyggelse på 6.067.912 kr. i projektperioden fra 1. november 2024 til 31. december 2028.

at der afholdes udgifter på 6.067.912 kr. i projektperioden fra 1. november 2024 til 31. december 2028.



Beslutning fra Børne- og Undervisningsudvalget, 5. december 2024, pkt. 108:

Tiltrådt.



Beslutning fra Økonomi- og Planudvalget, 9. december 2024, pkt. 185:

Tiltrådt.




Beslutning fra Ishøj Byråd, 17. december 2024, pkt. 178:

Tiltrådt.


Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Ishøj Kommune er tildelt 6.067.912 kr. fra den statslige pulje til udbredelse af familiehuse i hele landet. Midlerne skal bruges til opstart af 'Børnenes i Hus i Ishøj' i perioden 2024 - 2028. I sagen orienteres om formålet med Børnenes Hus, processen for udmøntningen og beslutning om tildeling af budget til opgaven.

Bilag

Sagsfremstilling

Handicaprådets årshjul 2025

Årshjul med temaer og sager til Handicaprådets møder i 2025 er vedhæftet dagsordenen (Bilag 1)

Besøg i Handicaphuset Tåstrup i oktober aflyses grundet nye regler for besøg i huset.


Borgerrådgiveren
På Byrådsmødet den 17. december 2024 blev det besluttet at ansætte Sanne Møller i en midlertidig stilling som vikarierende borgerrådgiver, imens kommunen afklare om

a) Ishøj Kommune ansætter sin egen borgerrådgiver på deltid eller
b) om der er mulighed for Ishøj Kommune at indgå i et samarbejde med flere kommuner om "deling" af to eller flere borgerådgivere.

På foranledning af administrationen har Ishøj Kommune sideløbende med dialogen omkring løsning b, igangsat en proces med stillingsopslag, der skal afprøve jobmarkedet og finde ud af om der er kvalificerede kandidater til stillingen som borgerrådgiver på deltid. Der er nedsat et ansættelsesudvalg, der består af Borgmesterem, en repræsentant fra byrådet samt to repræsentanter fra den administrative ledelse.


Indstilling

at orienteringen tages til efterretning

Beslutningskompetence

Handicaprådet

Bilag

Beslutningskompetence

Handicaprådet