Referat
Handicaprådet onsdag den 9. oktober 2024 kl. 17.00

Mødelokale Vandværket

Sagsfremstilling

Nyt fra formand og næstformand

  • Tilgængelighed
  • Forældrerådets stormøde


Opfølgning fra sidste møde

  • Intet til dette punkt

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning

Beslutning

Tilgængelighedspanelet har været på Strandgårdsskolen for at se på tilgængelighedsforhold.


Helle oplyser at Sind har fået et tilbud om at lave et Peer-støtte projekt i Ishøj - støttet af Veluxfonden. Der er ansøgningsfrist den 23. oktober 2024. Det er forventningen at Sind og Ishøj Kommune søger.

Forældrerådet er et råd bestående af forældre til børn med særlige behov.

Forældrerådet havde inviteret alle forældre til børn med særlige behov til stormøde i byrådssalen med tema om kost, hvor næstformanden for Handicaprådet deltog. Det var meget spændende. Der var desværre ikke et særligt stort fremmøde. Der blev drøftet muligheder for at udbrede kendskabet til de arrangementer Forældrerådet lavet, som næstformanden videreformidler til Forældrerådet.


Beslutningskompetence

Handicaprådet

Beslutningstema

Formand og næstformand afgiver meddelelser

Sagsfremstilling

Bagrund
Der skal indgås en rammeaftale på det specialiserede socialområde for kommunerne i hovedstadsregionen og Region Hovedstaden for 2025-2026. Rammeaftalen er toårig, og består af en Udviklingsdel og en Styringsdel. KKR Hovedstaden godkendte på sit møde den 6. september 2024 Rammeaftale 2025-2026. KKR hovedstaden anbefaler, at kommunerne i hovedstadsregionen og Region Hovedstaden ligeledes godkender aftalen. Rammeaftalen, de tekniske bilag til henholdsvis udviklings og styringsdelen, samt en oversigt over ændringer fra sidste periode af rammeaftalen er vedhæftet.


Rammeaftalen er også sendt i høring i forskellige rådgivende organer. Formanden for Ishøj handicapråd skal sammen med DH afgive høring på aftalen og har i den forbindelse brug for sparring af rådsmedlemmerne.


Udviklingsdel

Formålet med Udviklingsdelen er bl.a. at fastsætte, hvilke udviklingstendenser kommunerne i hovedstadsregionen og Region Hovedstaden oplever i forhold til tilbudstyper, målgrupper m.v. på det højt specialiserede socialområde og specialundervisningsområdet. Derudover at få et samlet overblik over de højt og mest specialiserede tilbud, der ligger i hovedstadsregionen, med en angivelse af kapacitet og belægning på tilbuddene.


Med Rammeaftale 2025-2026 udpeges fire fokusområder. Det drejer sig om:


- Udvikling af en relevant og aktuel tilbudsvifte til rette pris

- Alternative og fleksible tilbud

- Kommunale indsatser til borgere med psykisk sygdom

- Styring og udvikling af det specialiserede socialområde gennem brug af valid data


I Rammeaftalen følges derudover udviklingen i kapacitet og belægning på de højt og mest specialiserede tilbud på børne, unge- og voksenområdet i hovedstadsregionen.


Styringsdel

Formålet med styringsdelen er at lægge rammerne for prissætningen samt opfølgning på udviklingen i udgifterne for de tilbud, der er omfattet af rammeaftalen i kommunerne i hovedstadsregionen og i Region Hovedstaden. desuden er formålet at øge bevidstheden om og stillingtagen til de styringsmæssige konsekvenser af, at kommunerne på det specialiserede socialområde er afhængige af at købe og sælge pladser på sociale tilbud på tværs af kommunegrænserne of af Region Hovedstaden. Aftalen om udviklingen i udgifter på det takstbelagte tilbud på det specialiserede socialområde lyder i Rammeaftale 2025-2026:


"At udgifter per dag i de takstbelagte tilbud på det specialiserede socialområde og specialundervisningsområdet, hvert år maksimalt må stige med pris-og lønfremskrivningen"


Indstilling

at Handicaprådet afgiver input til DHs høringssvar til Region Hovedstaden

Beslutning

Handicaprådet kom med input og der blev samtidig udtrykt en undren over den planlagte proces fra KKR' side.

Beslutningskompetence

.

Beslutningstema

Handicaprådets formand ønsker sparring i forhold til afgivelse af høringssvar til Rammeaftale 2025-2026 for det højt specialiserede socialområde og specialundervisning.

Bilag

Sagsfremstilling

På mødet den 21. august 2024 tiltrådte Handicaprådet beslutningen om at de i samarbejde med administrationen udformer en årsberetning, hvori de præsenterer de emner som rådet har beskæftiget sig med og været særligt optaget af i 2024.


Der lægges dermed op til et tilbageblik på 2024 - hvad har været særligt vigtigt for jer? - Hvad har handicaprådet været særligt optaget af. Hvilke sager har handicaprådet givet rådgivning om. Hvem har rådet samarbejdet med? Hvilke aktiviteter har det lavet?


På baggrund af de input og fortællinger der kommer laves der et udkast til årsberetningen, som bliver fremlagt Handicaprådet på sidste møde i december og som der gives feedback på.

Indstilling

at Handicaprådet kommer med input og forslag til årsberetningen for 2024

Beslutning

Handicaprådet kom med input og forslag til årsberetningen. Der udarbejdes forslag til årsberetningen til december mødet.

Beslutningskompetence

Handicaprådet

Beslutningstema

Der skal laves et tilbageblik med temaer og sager Handicaprådet har behandlet og blevet inspireret af i 2024, som indput til Ishøj Handicapråd årsberetning 2024.

Sagsfremstilling

For at være på forkant med tiden tager vi hul på planlægningen af årshjul for 2025.

Er der nogle særlige temaer rådet ønsker at have fokus på. Er der nogle steder der skal besøges?


Årshjul 2024 er vedhæftet som bilag.

Indstilling

at Handicaprådet kommer med input til temaer og beslutter datoer til møderække i 2025.

Beslutning

Datoer for møder i 2025 blev besluttet:

5. februar 2025 kl. 17-19

2. april 2025 kl. 17-19

18. juni kl. 17-19

20. august kl. 17-19

22. oktober kl. 17-19

10. december kl. 17-19


Administrationen booker datoer i medlemmernes kalendre.

Administrationen laver et årshjul på baggrund af input til temaer som godkendes til Handicaprådets møde i december.

Beslutningskompetence

Handicaprådet

Beslutningstema

Handicaprådet ser ind i 2025 og drøfter forslag til mødedatoer og temaer til årshjulet 2025

Bilag

Sagsfremstilling

Budget 2025 har været i høring i perioden den 16. august til den 6. september hos jer i rådene, i nævn, brugerforeninger og i MED-udvalg. Der har været forhandlinger og seks af partierne i Ishøj Kommunes Byråd har underskrevet budgetforliget (se bilag 1).


Forslagene til Rådighedskatalog 2025 har i perioden den 16. august til den 6. september været i høring hos jer i rådene, i nævn, brugerforeninger og i MED-udvalg. Med de input har budgettet været til 2. behandling i Byrådet den 1. oktober.


Budgettet blev behandlet i kommunernes Økonomi- og Planudvalg den 24. september og budgetaftalen skal til 2. behandling i Byrådet og endeligt godkendes den 1. oktober. Her kommer en orientering om resultaterne af processen.


I bilag 2 kan I se Handicaprådets høringssvar.

Indstilling

at Handicaprådet tager orienteringen til efterretning

Beslutning

Orienteringen er taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Byrådet

Beslutningstema

Orientering om budgetaftalen 2025.

Bilag

Sagsfremstilling

Ishøj Kommune er en del af Den Fælleskommunale Handicapidræts og fritidspulje, som er en sammenslutning af 16 kommuner, der arbejder for flere fritidstilbud til børn og unge med funktionsnedsættelser. Puljen har en samarbejdsaftale med Specialsport.dk, som står for en del af driften og særligt guiden, som nu både findes online og i fysisk form. Den fysiske guide vil fremadrettet kun opdateres hvert tredje år og skal ses som inspiration til aktiviteter, som kan bruges i samtalen med barnet/den unge. I stedet skal brugerne anvende e-guiden for at se de konkrete tilbud i det ønskede nærområde. Den online e-guide giver et hurtigt og opdateret overblik. Ishøj findes under Københavns Omegn.
Den online e-guide findes her: https://specialsportguide.com/search/#2445

I Ishøj Kommune har vi nu følgende aktivitetstilbud i e-guiden. Det er 2 tilbud mere end ved sæsonstart i 2023:

  • Budo (Plus Hold - almindeligt hold med mulighed for få børn med særlige behov)
  • Karate (Hold for børn med særlige behov)
  • Svømning for børn med cerebral parese (Hold for børn med særlige behov/ motorisk handicap som følge af hjerneskade)
  • Fodbold i Tiif (Hold for børn og unge med særlige behov)
  • Håndbold (Hold for børn med særlige behov)
  • Motorsport (Hold for unge med særlige behov)


Puljen har i år åbnet for, at det også kan være andre tilbud end idrætstilbud, som kan søge om støtte. Dog er det kun folkeoplysende foreninger, der kan søge om finansiel støtte til opstart af nye tilbud. Specialsport understøtter gerne kommunale tilbud i vejledning af opstart af tilbud, hvilket også har været tilfældet med Motorsport, som er en aktivitet under Ishøj Ungdomsskole. Kommunale tilbud kan også være med i e-guiden, hvis tilbuddet er åbent for udenbys borgere.

Med et fortsat fokus på at få flere tilbud til børn og unge med funktionsnedsættelser, kobler emnet sig både til Byrådets Vision 2035, Strategien "Stærke Fællesskaber" og projektet "Fritid for alle". Med "Fritid for Alle" vil der i 2025-2028 være afsat midler til fritidsvejledning, som kan understøtte Specialsport i den lokale fritidsvejledning til børn, unge og forældre.

Økonomi

Ishøj Kommune betaler hvert år 0,5 kr. pr. borger for at være en del af samarbejdet.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Orienteringen er taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Kultur og Fritidsudvalget

Beslutningstema

Handicaprådet får en orientering om status på Specialsport i Ishøj Kommune og det fælleskommunale samarbejde.

Sagsfremstilling

Baggrund
Handicapsagsbarometret er ét ud af flere retssikkerhedsinitiativer, som indgår i det i det samlede initiativ om bedre retssikkerhed og tillid på handicapområdet, som er en del af aftalen om udmøntning af reserven på social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet for 2022 - 2025. Handicapsagsbarometret 2023 er den første undersøgelse Ankestyrelsen udgiver, som undersøger kommunernes sagsbehandling og overholdelse af regler og praksis i sager, der ikke er påklaget til Ankestyrelsen. Barometret giver på landsplan et billede af kvaliteten af kommunernes sagsbehandling i sager om ledsagelse. Resultaterne er generaliserbare samlet set på tværs af landets kommuner, og kan derfor ikke anvendes til at beskrive sagsbehandlingskvaliteten i de enkelte kommuner. Undersøgelsen er baseret på en juridisk gennemgang af i alt 385 sager fra 98 kommuner. Undersøgelsen handler om den juridiske kvalitet i sagsbehandlingen og er baseret på de sagsakter, som kommunerne har sendt ind. (Bilag 1)

Sagsbehandlingskvalitet i Ishøj
Ishøj
Kommune har 77 borgere som er tilkendt ledsagelse efter Servicelovens § 97. Ishøj Kommune har indsendt fire sager til Ankestyrelsen, hvoraf tre er behandlet. I de gennemgåede sager fra Ishøj Kommune, er der et tydeligt billede af en god sagsbehandlingskvalitet. To af sagerne har ingen fejl, hverken i forhold til det retlige eller i skønnet og vurderingen i afgørelserne. Den ene sag var et afslag, som ofte er de sværeste sager.

Den påpegede retlige fejl i Ishøj er til stede i 92% af de fejlbehandlede sager i rapporten. Det handler om, at borgeren har behov for støtte under ledsagelse til selvvalgte aktiviteter. Borgeren er blevet bevilliget en ledsagerordning af Ishøj Kommune, men Ankestyrelsen mener ikke, at borger er berettiget. Ankestyrelsen vurderer, at Ishøj Kommune i den konkrete sag ikke har vurderet snitfladen til servicelovens § 85. Ankestyrelsen anerkender i samme afgørelse, at Ishøj Kommune giver råd og vejledning. (Bilag 2). Administrationen er opmærksom på pointerne fra Ankestyrelsen og har stort fokus på at overholde regler og praksis i sagsbehandlingen.

Lovgrundlag

Servicelovens § 97 om ledsagelse til voksne.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling



Administrationen indstiller, 15. august 2024, pkt. 85:

at orienteringen tages til efterretning.



Beslutning fra Social- og Sundhedsudvalget, 15. august 2024, pkt. 85:

Taget til efterretning.

Beslutning

Handicaprådet har taget orienteringen til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

Ankestyrelsen har vis Handicapsagsbarometeret undersøgt kommunernes afgørelser efter Servicelovens § 97 om ledsagelse til voksne. Undersøgelser viser på landsplan, at der i 47 % af sagerne er retslige mangler med væsentlig betydning for afgørelsens rigtighed. I de sager Ankestyrelsen har gennemgået fra Ishøj, er der lavet en anmærkning vedr. en enkelt bevillingssag, hvor en borger har fået en ledsagerordning, som Ankestyrelsen ikke mener er berettiget. Fejlen er til borgerens favør og tæller ikke med i de 47 %. De øvrige sager var fejlfri. Administrationen orienterer om Ankestyrelsens gennemgang af specifikke sager i Ishøj Kommune.

Sagen sendes til orientering i Handicaprådet.

Bilag

Sagsfremstilling

Formål og metode
Formålet med tilsynet er at vurdere kvaliteten og sikre dialogen med tilbuddet med udgangspunkt i Kvalitetsmodellen, som beskrevet i bekendtgørelsen om socialtilsyn. Kvalitetsmodellen giver et systematisk og målrettet udgangspunkt for socialtilsynets samlede faglige vurdering af kvaliteten. Kvalitetsmodellen er struktureret ud fra de overordnede kvalitetstemaer, der fremgår af § 6, i Lov om socialtilsyn. I forbindelse med tilsynsbesøget har socialtilsynet, med udgangspunkt i Kvalitetsmodellens temaer, foretaget en konkret vurdering af tilbuddets samlede kvalitet, ligesom der er foretaget en vurdering om betingelserne for godkendelsen fortsat er opfyldt. Derudover indeholder tilsynsrapporten en gennemgang af de syv temaer fra kvalitetsmodellen, hvor der kan være lagt særligt fokus på udvalgte temaer.

Særlige fokusområder ved tilsynet:

  • Tema 1: Uddannelse og beskæftigelse.
  • Tema 2: Selvstændighed og relationer.
  • Tema 3: Målgruppe, metoder og resultater.


Tilsynets overordnede konklusion
Socialtilsynet vurderer, at Spindehuset understøtter borgernes mentale sundhed, trivsel samt udvikling og sikrer borgernes selv- og medbestemmelse. Tilbuddet har fokus på, at borgerne udnytter deres fulde potentiale i forhold til dagsbeskæftigelse tilrettet målgruppen. Tilbuddet støtter borgerne i at indgå i det omgivende samfund med en vis sociale relation og leve et så selvstændigt liv som muligt. Tilbuddet har en beskrevet målgruppe, hvor borgerne har individuelle behov og funktionsniveauer og heraf behov for individuelle tilgange og metoder. Tilbuddet har en hensigtsmæssig organisering samt en ansvarlig og kompetent ledelse, der driver tilbuddet fagligt og økonomisk forsvarligt. De fysiske rammer vurderes at kunne understøtte trivsel og tryghed for borgerne i målgruppen såvel inde som ude i forhold til indretning, faciliteter og stand. Herunder at kunne være rammen for tilbuddets indsats og sikre borgers ret til privatliv. Endelig vurderes det, at tilbuddet har en gennemsigtig økonomi, hvor der er sammenhæng mellem den faglige indsats og de afsatte økonomiske ressourcer.

Socialtilsynet har hverken givet påbud eller anbefalet opmærksomhedspunkter- og udviklingspunkter ved dette tilsyn.

På baggrund af tilsynet har administrationen udarbejdet en handleplan. (Bilag 2).

Tilsynets vurdering i forhold til temaer

  • Uddannelse og beskæftigelse scorer 4 ud af 5 point.
  • Selvstændighed og relationer scorer 5 ud af 5 point.
  • Målgruppe, metoder og resultater scorer 4,5 ud af 5 point.
  • Sundhed og trivsel scorer 5 ud af 5 point.
  • Organisation og ledelse scorer 4 ud af 5 point.
  • Kompetencer scorer 4,5 ud af 5 point.
  • Fysiske rammer scorer 4 ud af 5 point.

Lovgrundlag

Lov om socialtilsyn § 6 og Lejeloven.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling



Administrationen indstiller, 12. september 2024, pkt. 96:

at orienteringen tages til efterretning.



Beslutning fra Social- og Sundhedsudvalget, 12. september 2024, pkt. 96:

Taget til efterretning.

Beslutning

Orienteringen er taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

Socialtilsyn Hovedstaden har den 19. juli 2024 gennemført et uanmeldt tilsyn på bofællesskabet Spindehuset, som er et botilbud til seks voksne udviklingshæmmede. Resultatet viser, at Spindehuset har den nødvendige kvalitet, jf. lov om socialtilsyn § 6 (Bilag 1).

Bilag

Sagsfremstilling

Behandling og opfølgning på Danmarkskortet vedr. omgørelsesprocenter på socialområdet

Ankestyrelsen foretager i perioden 2023 - 2025 en årlig gennemgang af samtlige kommuners behandling vedr. omgørelsesprocenter på socialområdet (Danmarkskortet) for at vurdere, om behandlingen sker i overensstemmelse med retssikkerhedsloven krav. Ankestyrelsen har gennemgået Byrådets behandling og opfølgning i 2023, og oplyser, at de ikke foretager sig yderligere i forhold til Ishøj Kommunes behandling af og opfølgning på Danmarkskortet 2023. Dette begrundes med, at Byrådet har behandlet Danmarkskortet på et møde og har taget stilling til, hvorvidt omgørelsesprocenterne gav anledning til at udarbejde en handleplan, eller om de allerede iværksatte initiativer var tilstrækkelige. I Ishøj Kommune er det Center for Voksne og Velfærd og Center for Børn og Forebyggelse, der behandler sager under Danmarkskortet. Brevet fra Ankestyrelsen er vedlagt.


Indstilling

at orienteringen tages til efterretning

Beslutning

Orienteringen er taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Handicaprådet

Bilag

Beslutning

Forslag om at Handicaprådet forslår Social- og Sundhedsudvalget at få fremlagt en sag om etablering af en trappe lift i Det Gule Hus.