Referat
Handicaprådet onsdag den 14. februar 2024 kl. 17.00
Mødelokale Vandværket
Beslutning
Der bakkes op om kursus for medarbejdere på plejecentret.
Der orienteres om, at der skal gensendes en ny klage til DSB vedr. elevator, eftersom der ikke er modtaget svar til den første klage.
Der tilbagemeldes om, at høringsvaret blev indarbejdet i kvalitetsstandarderne og godkendt af Social- og Sundhedsudvalget ved forrige proces i janaur 2024.
Beslutningstema
- Nyt fra formand og næstformand:
- Kursus for medarbejdere på plejecentret vedrørende danske traditioner, herunder juletraditioner.
- Nyt omkring tilgængeligheds dagsordnen
- Opfølgning på sidste møde:
Sagsfremstilling
Dispensering betyder, at personalet optæller eller tilbereder den ordinerede medicin, fx at de lægger tabletter i doseringsæsker.Medicindispensering er politisk godkendt som ydelse i sygeplejeklinikken.
Det fremgår af Ishøj Kommunes gældende Kvalitetsstandard for sygeplejeklinikken, som blev politisk godkendt den 14. august 2019, at sygeplejeydelser i sygeplejeklinikken bl.a. kan omfatte medicindispensering og medicinadministration af lægemidler. Det fremgår af afsnittet ”Borgerens pligter og rettigheder”, at det forventes at borgeren medbringer den ordinerede medicin, medicinæsker og lignende, hvis ydelsen omhandler medicin. Det fremgår desuden af afsnittet ”Brugerbetaling”, at borgeren selv skal sørge for transport til og fra sygeplejeklinikken. Borgere som er visiteret hertil, kan dog anvende flextrafik.
Der er flere årsager til, at hjemmesygeplejen leverer ydelsen medicindispensering i sygeplejeklinikken frem for i borgerens eget hjem fx:
-Fokusere på rehabilitering med henblik på at borgeren kan opnå et selvstændigt liv.
-Minimere ressourceforbrug (spare vejtid/transport og frigive mere ATA-tid).
-Sikre medarbejdernes arbejdsmiljø, idet rammerne i borgernes hjem ikke altid lever op til Styrelsen for Patientsikkerheds retningslinjer om at dispensering skal foregå hygiejnisk.
Disse forhold taler ind i Styrelsen for Patientsikkerheds retningslinjer om, at dispensering skal foregå systematisk, uforstyrret og hygiejnisk.
Det er medarbejdere i sygeplejen, der foretager den faglige vurdering af borgerens fysiske og mentale funktionsevne. Hvis der er særlige forhold omkring funktionsevnen, går sygeplejen i dialog med fx træningsterapeuterne, praktiserende læge eller andre samarbejdspartnere for at fremme rehabilitering. Hvis muligt oplærer sygeplejen borgerne til at klare/overtage ydelser selv. Det er en proces, som kan starte med at sygeplejen viser og oplærer borgeren over en periode, hvor sygeplejen er til stede i borgerens hjem. I nogle tilfælde bliver sygeplejen ved med at observere og understøtte, at borger gør det korrekt, i andre tilfælde overgår ydelsen til at blive foretaget via telefonopkald eller i sygeplejeklinikken. Det er i sidste ende medarbejdere i sygeplejen, der vurderer, om borgeren skal have sin medicin dispenseret i eget hjem eller i sygeplejeklinikken.
Det er ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed vejledning ”Korrekt håndtering af medicin – Et værktøj for plejecentre, hjemmepleje, hjemmesygepleje, bosteder m.v.” fra 2019 (bilag 2) ledelsen i hjemmesygeplejen, der har ansvar for at der findes skriftlige instrukser for faglig forsvarlig tilrettelæggelse af medicinhåndteringen, samt at personalet kender og anvender instrukserne. Ifølge styrelsen skal instrukserne bl.a. beskrive opbevaring af medicin, så den er utilgængelig for uvedkommende. Desuden foreskriver styrelsen at medicinen skal opbevares forsvarligt og utilgængeligt for uvedkommende i patientens bolig, i et medicinskab eller i et rum indrettet til opbevaring af medicin.
Beslutning
Orienteringen tages til efterretning.
Teamleder fra Hjemmepleje og Hjemmesygepleje i Center for Voksne og Velfærd deltog under punktet med et oplæg og den efterfølgende drøftelse om korrekt håndtering af medicin.
Beslutningstema
Handicaprådet ønsker en orientering om dispensering af medicin i sygeplejeklinikken. Under punktet deltager Dina Munk som er leder Hjemmeplejen og Hjemmesygeplejen.
Sagsfremstilling
Social- og Boligministeriet har pr. 1 december 2023 offentliggjort de seneste lister over 1) udsatte boligområder, 2) parallelsamfund 3) omdannelsesområder samt 4) forebyggelsesområder. Vejleåparken, hvor der bor 4.798 borgere, er kommet på listen over udsatte boligområder og parallelsamfund. Vildtbanegård l og ll, hvor der bor 2.964 borgere er kommet på listen over forebyggelsesområder.
Vejleåparken er både udpeget som et udsat boligområde og parallelsamfund. Dog er Vejleåparken ikke udpeget som et omdannelsesområde, da et boligområde for at blive kategoriseret som sådan skal udnævnes som parallelsamfund 5 år i træk. Vejleåparken er ny på listen over parallelsamfund. Listen over forebyggelsesområder omfatter almene boligområder, som ikke er på udsatte- og/eller parallelsamfundslisten. I alt er der udpeget 56 forebyggelsesområder i 2023, herunder Vildtbanegård l + ll, der er udpeget som et nyt område.
Økonomi
Ingen økonomiske konsekvenser.
Indstilling
At orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Orienteringe tages til efterretningen.
Teamleder fra Social Myndighed i Center for Voksne og Velfærd Signe-Marie Angelsøe deltog under punktet med et oplæg og i den efterfølgende drøftelse de indsatser der kigges på for at sikre boliger efter Vejleåparken er kommet på listen over parallelsamfund.
Beslutningstema
Ishøj Kommune har fået to boligområder på Social-og Boligministeriets lister over udsatte boligområder, parallelsamfund og forebyggelsesområder. Social- og Sundhedsudvalget orienteres i denne sag om årsager og konsekvenser heraf særligt i forhold til skærpede
anvisningskriterier (se vedlagt bilag).
Teamleder Signe-Marie Angelsøe deltager under punktet.
Bilag
Sagsfremstilling
Administrationen fremlægger følgende kvalitetsstandarder til høring:
- Selvudpeget hjælper efter Servicelovens § 94
- Merudgifter efter Servicelovens § 100
- Individuel befordring til transportmidler efter Servicelovens § 117
- Pasning af nærtstående med handicap eller alvorlig sygdom § 118
§ 100 og §117 er begge nye kvalitetsstandarder, som Ishøj Kommune ikke tidligere udarbejdet.
§ 94 og § 118 er begge tilpasset den nye skabelon fra tidligere versioner uden ændringer i serviceniveauet. Administrationen har tilføjet dokumenter, der angiver, hvor der er foretaget ændringer ved revisionen.
Det videre forløb:
Det forventes, at kvalitetsstandarderne behandles i SSU den 7. marts 2024 efter behandling af rådenes høringssvar.
Lovgrundlag
Serviceloven
Økonomi
Ingen økonomiske konsekvenser
Indstilling
At Handicaprådet indgiver høringssvar til administrationen.
Beslutning
Handicaprådet har indgivet deres høringssvar til administrationen. Høringssvaret skal indtænkes i kvalitetsstandarderne, der forventes behandlet på Social- og Sundhedsudvalget møde i den 7. marts 2024.
Beslutningskompetence
Handicaprådet
Beslutningstema
I følge tidsplanen for revidering af kvalitetsstandarder fremlægger administrationen en række kvalitetsstandarder i høring.
Bilag
Sagsfremstilling
Børne- og Undervisningsudvalget har besluttet en række politiske pejlemærker, som udvalget har særligt fokus på i denne byrådsperiode. Udvalget har prioriteret tre områder, hvor der bliver udarbejdet politiske strategier, som skal danne udgangspunkt for et fremadrettet strategisk ud-viklingsarbejde. I den forbindelse, er der udarbejdet udkast til Strategi for Det sunde liv for børn og unge i Ishøj, som skal være udgangspunktet for det videre arbejde med børns trivsel og sundhed.
De to andre strategier Strategi for Stærke fællesskaber for alle børn og unge - (Sammenhæng mellem almen- og specialindsatser i dagtilbud og skoler) og Strategi og handleplan for Fælles af-tenklub er sendt i høring.
Økonomi
Ingen økonomiske konsekvenser.
Beslutning
Handicaprådet har indgivet deres høringssvar til administrationen. Høringssvaret skal indtænkes i strategien, der forventes behandlet på Børne- og Undervisningsudvalgets møde efter høringsfristen den 20. marts 2024.
Beslutningskompetence
Handicaprådet
Beslutningstema
Børne- og Undervisningsudvalget behandlede på mødet den 23. november sagen vedr. politiske strategier på Børne- og Undervisningsudvalgets område og besluttede at sende ’Strategi for Det sunde liv for børn og unge i Ishøj’ i høring i Handicaprådet.
Høringsmaterialet er vedlagt som bilag.
Bilag
Økonomi
Ingen økonomiske konsekvenser.
Beslutning
Det endelige årshjul for 2024 godkendes.
Beslutningskompetence
Handicaprådet.
Beslutningstema
Godkendelse af det endelige årshjul for 2024. Årshjulet er vedlagt som bilag.
Bilag
Beslutning
Administrationen planlægger et fælles besøg for Handicaprådet og Social- og Sundhedsudvalget til et plejehjem med velfærdsteknologier i Københavns Kommune i april 2024.
Der orienteres om, at Handicaprådet inviteres til to budgetseminar og et temamøde om økonomi og vil modtage en mail om tilmelding. Tilmeldingsfristen for de tre arrangementer er den 29. februar 2024.
Der orienteres om Sjældne-dagen den 29. februar kl. 19, hvor Storbælt lyser op i sjælden farverne. Sjældne-dagen er en international opmærksomhedsdag for sjældne sygdomme og handicap.
Beslutningstema
Orientering om invitation til drop-in infomøde om Brohuset etape 3 torsdag den 8. februar kl. 15.00-16.30 i lokale B i Brohuset (se bilag).
Bilag
Beslutning
Ingen.