Referat
Handicaprådet onsdag den 15. februar 2023 kl. 17.00

Mødelokale Vandværket, Ishøj Rådhus etage 2

Beslutning

Det blev aftalt, at århjulet på næstkommende møde bliver videreformidlet til orientering.


Beslutningstema

  • Nyt fra formand og næstformand:


  • Opfølgning på sidste møde.

Sagsfremstilling

Brugerstyret Personlig Assistance (BPA) er en særlig ydelse, der tildeles borgere med et omfattende og ganske særligt behov for pleje, omsorg, overvågning og ledsagelse, hvormed borgeren får mulighed for at bo i egen bolig og leve så selvstændig en tilværelse som muligt på lige fod med borgere uden et handicap. Betingelsen for bevilling af en BPA-ordning er, at modtageren af tilskuddet er i stand til at fungere som arbejdsleder for hjælperne i ordningen.

BPA-håndbog
Ishøj Kommune har ikke tidligere haft en BPA-håndbog, hvilket har resulteret i lange afgørelser for at sikre, at borgers BPA-ordning er velbeskrevet. En del af de oplysninger, som hidtil har stået i afgørelsen, vil fremover kunne findes i BPA-håndbogen, hvorved afgørelser vil blive væsentlig kortere.

Mange andre kommuner har en BPA-håndbog, hvor relevante oplysninger samles. BPA-håndbogen er et borgerrettet opslagsværk omkring Ishøj Kommunes overordnede forvaltning af BPA-ordninger.

BPA-håndbogen er udarbejdet med involvering af alle borgere med en BPA-ordning. Syv ud af ni borgere har kommenteret på håndbogen. Fire borgere deltog i et møde, og tre borgere har kommenteret pr. mail eller telefon. BPA-håndbogen er vedhæftet som bilag.

Andre omkostninger
Kommunens tildeling af hjælp og fastsættelse af timetallet efter servicelovens § 96 danner grundlag for udmåling af tilskud til en BPA-ordning. I udmålingen af tilskud indgår:

  • Tilskud til timer til personalemøder og medarbejderudviklingssamtaler, oplæring af hjælpere mv.
  • Løn til ansættelse af hjælpere.
  • Tilskud til arbejdsgiveropgaver (hvis firma/forening varetager arbejdsgiveropgaven).
  • Bistands- og plejetillæg.
  • Andre omkostninger forbundet med en BPA-ordning.

Der er i dag ikke en standard i Ishøj Kommune til at udregne andre omkostninger. Det er derfor i dag en tidskrævende sagsbehandling, der også kan give udfordringer i forhold til at sikre en ensartet og gennemsigtning udregning af ekstraudgifter. Administrationen vil derfor foreslå, at der besluttes en enhedspris i forhold til at dække de andre omkostninger/ekstra udgifter, man som en borger har i forbindelse med en BPA-ordning. Det foreslås, at enhedsprisen bliver gældende pr. 1. januar 2023, og at der ikke sker ændringer med tilbagevirkende kraft. Dvs. at borgere der i dag har en BPA-ordning ikke får ændret i deres nuværende bevilling.

En enhedspris vil gøre det muligt at beregne ekstraudgifter med udgangspunkt i de udmålte timer, hvorefter der bliver foretaget en konkret og individuel vurdering. Det betyder, at en borger med mange bevilligede timer vil modtage et større beløb til dækning af ekstra udgifter end en borger med få bevilligede timer. Beregningerne vil fungere som et udgangspunkt, hvorfra administrationen i hvert tilfælde vil lave en konkret og individuel vurdering af, om der er belæg for at standarden afviges eller om den enkeltes behov kan imødekommes indenfor de eksisterende rammer.

Som eksempel vil en borger, der er bevilliget 15 timer pr. døgn/105 timer pr. uge modtage 186 kr. pr. måned, hvis prisen sættes til 0,4 kr. pr. bevilliget time. Dette svarer til udregningen i bilaget og svarer til bedst billigst egnet løsning.

For at imødekomme evt. prisstigninger er det anbefalingen, at der lægges en buffer ind i beløbet. Det vurderes rimeligt at være 20 kr. pr. måned.

Vedhæftede notat om ekstra udgifter i forbindelse med BPA beskriver de detaljerede beregninger, som ligger til grund for omkostningerne beskrevet ovenfor.

Lovgrundlag

Servicelovens §§ 95 og 96.

Økonomi

er forventes ikke merudgifter, hvis udmålingen af ekstra udgifter fastlægges til 0,4 kr. pr. bevilligede time.


Indstilling



Administrationen indstiller, 15. december 2022, pkt. 135:

  • at BPA-håndbogen sendes i høring i Seniorrådet og Handicaprådet
  • at niveauet for udmåling af ekstraudgifter fastlægges til 0,4 kr. pr. bevilligede time pr. 1. januar 2023.



Beslutning fra Social- og Sundhedsudvalget, 15. december 2022, pkt. 135:

Tiltrådt.

Beslutning

Det blev aftalt, at Handicaprådet videresender deres kommentarer til BPA-håndbogen til administrationen.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

Administrationen fremlægger håndbog for Brugerstyret Personlig Assistance (BPA) efter servicelovens § 96. Håndbogen er udarbejdet i samarbejde med borgere, der har en BPA-ordning, og der indstilles til, at håndbogen sendes i høring i Seniorrådet og Handicaprådet inden den endelige godkendelse i Social- og Sundhedsudvalget. Herudover indstiller administrationen til beslutning om serviceniveau for andre omkostninger i forbindelse med en BPA-ordning.

Bilag

Sagsfremstilling

Brugerstyret Personlig Assistance (BPA) er en særlig ydelse, der tildeles borgere med et omfattende og ganske særligt behov for pleje, omsorg, overvågning og ledsagelse, hvormed borgeren får mulighed for at bo i egen bolig og leve så selvstændig en tilværelse som muligt på lige fod med borgere uden et handicap. Betingelsen for bevilling af en BPA-ordning er, at modtageren af tilskuddet er i stand til at fungere som arbejdsleder for hjælperne i ordningen.

Der fremlægges en ny version af kvalitetsstandarden på baggrund af følgende justeringer:

  • Målgruppen for BPA-ordning er uddybet
  • Der er tilføjet henvisninger til BPA-håndbogen. Dette har afstedkommet kortere afsnit i kvalitetsstandarden, da teksten er at finde i BPA-håndbogen
  • Der er tilføjet en linje, som inkluderer den lovgivning, som Social- og Sundhedsudvalget blev forelagt i november 2022, og som træder i kraft pr. 1.1.23 omkring rådighedstimer.

Borgmesteren har rettet henvendelse til Social og Ældreministeriet omkring udførsel af sundhedslovsydelser under BPA-ordningen. Der er endnu ikke kommet svar på forespørgslen, og ministeriet svarer, at de stadig er i proces i forhold til at afklare fortolkningen af lovgivningen.

Revideret kvalitetsstandard for BPA-ordning efter servicelovens § 96 er vedhæftet dagsordenen. Ændrede afsnit er markeret med rødt.

Lovgrundlag

Servicelovens § 96.

Økonomi

Sagen har igen økonomiske konsekvenser

Indstilling



Administrationen indstiller, 15. december 2022, pkt. 136:

at revideret kvalitetsstandard for BPA sendes i høring i Seniorrådet og i Handicaprådet.



Beslutning fra Social- og Sundhedsudvalget, 15. december 2022, pkt. 136:

Tiltrådt.

Beslutning

Handicaprådet har opfordret til, at de faglige begreber i kvalitetsstandard for BPA ændres til et nuanceret sprog.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

Administrationen fremlægger revideret kvalitetsstandard for Brugerstyret Personlig Assistance (BPA) efter servicelovens § 96. Der indstilles til, at kvalitetsstandarden sendes i høring i Seniorrådet og Handicaprådet inden den endelige godkendelse i Social- og Sundhedsudvalget.

Bilag

Sagsfremstilling

Siden mødet i Social- og Sundhedsudvalget den 26. april har forslaget til retningslinjen været i høring i Handicapråd, Udsatteråd og Seniorråd, hvor den er blevet godkendt.

Som seneste led har forslaget været til udtalelse i MED-udvalg under Center for Voksne og Velfærd, hvorefter der er tilføjet tekstmæssige ændringer med henblik på følgende:

  • at tydeliggøre målgruppen for retningslinjen, som primært er de pårørende
  • at tydeliggøre, hvor man som pårørende kan søge målrettet hjælp
  • at tydeliggøre personalets tavshedspligt samt krav om samtykke fra borger ved pårørendes ønske om inddragelse.

Lovgrundlag

Lov om social service.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling



Administrationen indstiller, 19. januar 2023, pkt. 2:

at retningslinjen for pårørendesamarbejde godkendes og sendes til orientering i Handicaprådet, Udsatterådet og Seniorrådet



Beslutning fra Social- og Sundhedsudvalget, 19. januar 2023, pkt. 2:

Tiltrådt.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

På mødet i Social- og Sundhedsudvalget den 26. april blev det besluttet, at forslag til retningslinje for samarbejde med pårørende på ældre- og socialområdet skulle sendes i høring i Handicapråd, Udsatteråd og Seniorråd samt til udtalelse i MED-udvalg under Center for Voksne og Velfærd.

Retningslinjen har nu været igennem de ovenstående instanser og er klar til endelig godkendelse i Social- og Sundhedsudvalget.

Bilag

Sagsfremstilling

Staten og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) har nu åbnet for høringen af de kommunale ældre- og handicapråd på den kommende fælleskommunale SKI-aftale 50.94 Urologiprodukter. I aftalen er der lagt vægt på at sikre et bredt sortiment, som kan tilgodese kommunernes og borgernes forskellige behov.


Udbudsmaterialet, der sendes i høring, er udarbejdet sammen med ekspertgruppen og en arbejdsgruppe med fagpersoner som fx kontinenssygeplejersker. Det er udarbejdet på baggrund af inputs fra såvel brugere som markedsaktører, der har været involveret løbende i udbudsforberedelsen. Forud for høringen i de kommunale ældre- og handicapråd har materialet også været i høring i kommunerne.


Aftalen omfatter et sortiment inden for syv hovedproduktgrupper:

  • Engangskatetre
  • Ballonkatetre
  • Katetertilbehør (herunder kateterisationssæt, skyllevæske, kateterventil, kateterfiksering mm.)
  • Urinposer
  • Urinposefiksering
  • Uridomer
  • Analprop, vaginalprop og analskyl.


For at opfylde servicelovens krav til brugerinddragelse har SKI haft et møde med repræsentanter for brugere af urologiprodukter fra en privat gruppe af borgere, Prostatakræftforeningen PROPA, RYK - Rygmarvsskadede i Danmark, Kontinensforeningen og Dansk Standard. På den baggrund har SKI nedsat en brugergruppe, hvor de indtil videre har afholdt tre dialogmøder hvorigennem de har fået input til, hvilke krav SKI og kommunerne skal tage med i udbudsmaterialet for at sikre grundlæggende høj kvalitet på alle produkter, der bydes ind med. Brugerrepræsentanternes tilbagemeldinger efter møderne var positive, og SKI har aftalt, at de modtager samme høringsmateriale som kommunerne, så der opretholdes en fortsat dialog. SKI har også været i kontakt med Danske Handicaporganisationer, Scleroseforeningen og Dansk Handicap Forbund. Generelt var der stor enighed om, at et bredt sortiment er vigtigt, og at sortimentet afspejler brugernes behov bedst muligt. Samtidig var der forståelse for, at et bredt sortiment aldrig kan favne alt – i de tilfælde må fritvalgsordningen benyttes.


Fra den 14. november til og med den 5. december var udbudsmaterialet i høring i kommunerne. Høringssvarene fra denne høring er indarbejdet i det materiale, der nu sendes i høring i ældre- og handicaprådene.


Følgende dokumenter sendes i høring:

  • Vejledning til ældre- og handicapråd: En let forståelig introduktion til, hvad udbuddet omhandler, og hvordan brugere har været inddraget i processen.
  • Bilag: B Kravspecifikation, C Leverandørens tilbud og E Leveringskontrakt.


Høringssvarene bedes skrives ind i den vedhæftede kommentarskabelon. Her noteres navnet på dokument kommentaren vedrører, hvilket afsnit i dokumentet kommentaren vedrører samt selve kommentaren. Dokumentet sendes til administrationen på akaje@ishoj.dk senest fredag den 3. marts 2023 kl. 12.

Lovgrundlag

Urologiprodukter er omfattet af servicelovens § 112, og det forpligter kommunen til at foretage høring i de kommunalt nedsatte ældre- og handicapråd jf. retssikkerhedslovens §§ 30 og 37a, stk. 2.

Indstilling

Handicaprådet sender muligt høringssvar til SKI via administrationen.

Beslutning

Handicaprådet har opfordret til, at det skal fremgå af høringssvaret til SKI, at latex kan være allergifremkaldende, hvorfor silikone kan være et bedre alternativ. Det skal desuden fremgå om, at produkter til opbevaring af urin skal bære kvalitet, og at udbudet forventes at følge op på anvendelsen af produkterne.

Beslutningstema

Staten og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) har nu åbnet for høringen af de kommunale ældre- og handicapråd på den kommende fælleskommunale SKI-aftale 50.94 Urologiprodukter. Fristen for indsendelse af høringssvar er fredag den 3. marts 2023 kl. 12.

Bilag

Sagsfremstilling

Overblik over initiativer for voksne på det sociale område i Ishøj Kommune

Siden 2019 har administrationen udarbejdet et overblik over initiativer på det sociale område. Overblikket er vedhæftet som bilag. Overblikket blev i første omgang lavet på baggrund af en efterspørgsel fra de social pædagogiske hjemmevejlederne, der havde behov for at tilegne sig viden om initiativer på det sociale område så nemt som muligt. Overblikket fungerer derfor som et opslagsværk for medarbejderne, således at de kan udvælge initiativer der kan præsenteres for borgerne. Overblikket formidles bredt ud til forskellige medarbejdergrupper i Ishøj Kommune.

Sidenhen har det vist sig, at overblikket også er til gavn for borgerne. Derfor ligger det til-gængeligt på Ishøj Kommunes hjemmeside og medarbejderne har mulighed for at udle-vere eller henvise til overblikket. Overblikket indeholder informationer om initiativer in-denfor netværk og fællesskaber, støtte, mad- og spisefællesskaber samt sprog og kultur. Overblikket opdateres én gang årligt.


Orientering om helbredstillæg
Administrationen har på visse områder ikke skelnet mellem tilskud ydet som almindeligt helbredstillæg, udvidet helbredstillæg og personligt tillæg, derfor tilrettes arbejdsgangen, så kommunen fremover lever op til lovgivningen på området. Arbejdsgangen tilrettes fra den 1. marts 2023, så borgere og behandlere kan orienteres i tide via kommunens hjemmeside og via brev til fodplejere, fodterapeuter og tandplejere. Afregning med borgerne sker fra gang til gang, og der er ikke løbende udbetalinger. Borgerne vil derfor i kontakten med deres behandlere naturligt få information om reglerne.

Kommunen yder helbredstillæg til betaling af pensionistens egne udgifter til ydelser, omfattet af sygesikringen (tilskud som Regionsrådet yder efter sundhedsloven). Der kan ydes almindeligt helbredstillæg til medicin, tandlæge, høreapparat, fysioterapi, fodterapi, psykologhjælp og kiropraktorbehandling. Størrelsen på tilskuddet beregnes ud fra borgers tillægsprocent.

På ydelser uden sygesikring, kan borgere, inden behandlingen påbegyndes, ansøge om hjælp til udgiften efter reglerne om udvidet helbredstillæg eller personligt tillæg. Kommunen vurderer, om udgiften er nødvendig.

At der hidtil er ydet alm. helbredstillæg til ydelser uden sygesikring, kan have haft betydning for kommunens udgifter på området, da der kan være udbetalt uberettiget tilskud til behandlinger, der måske ikke har været nødvendige eller kunne have været dækket af servicelovens § 83 om personlig pleje.

Det skal bemærkes, at de berørte pensionister formentlig vil opleve denne ændring som en serviceforringelse, da de nu skal søge om udvidet helbredstillæg/personligt tillæg og muligvis modtage afslag på tilskuddet.

Opsporing, tilbud og indsatser til børn og unge af psykisk syge forældre
I midten af januar 2023 udkom en rapport, der er udarbejdet af Syddansk Universitet, som viser, at børn af forældre med psykiske sygdomme får dårligere karakterer i skolen, har en større risiko for at blive anbragt og risiko for selv at få psykiske problemer. I den forbindelse er administrationen blevet spurgt til, hvilke tilbud og indsatser, Ishøj Kommune har til denne gruppe af børn, unge og deres familier. Dette er beskrevet i vedhæftede notat.

Beslutning

Taget til efterretning.


I forhold til orienteringen om helbredstillæg har Handicaprådet udtrykt et ønske om, at borgerne hjælpes på vej, når den nye praksis for helbredstillæg træder i kraft.

Bilag

Beslutning

Handicaprådet blev orienteret om ansættelse af ny centerchef i Center for Voksne og Velfærd pr. 1. marts 2023.