Referat
Handicaprådet onsdag den 17. april 2024 kl. 17.00

Mødelokale Vandværket

Beslutning

Det besluttes, at borgerhenvendelsen videresendes til Social- og Sundhedsudvalget.


Det orienteres om, at partnerskabsaftalen kan findes under byrådets møde i marts 2024.


Det foreslås, at Plejecentrene Kærbo og Torsbo besøger Demenscentret Pilehuset for at blive indspireret af "indkøbsgaden” og overblikstavlen til gennemgang af borgere.



Beslutningskompetence

Handicaprådet.

Beslutningstema

  • Nyt fra formand og næstformand:


Tilbagemelding fra møde i Tilgængelighedspanelet vedr. P-pladser ved Brohuset.


Henvendelser fra borgere vedr. nomering i Det gule hus.


Orientering om partnerskab med Center for Sundt Liv og Trivsel.


  • Opfølgning på sidste møde:


Kvalitetsstandarderne som har været i høring i rådet den 14. februar 2024, blev godkendt ved seneste Social- og Sundhedsudvalgets møde den 7. marts 2024.


Det endelige årshjul findes på kommunens hjemmeside.


Opfølgning på Handicaprådets og Social- og Sundhedsudvalgets besøg på Demenscentret Pilehuset den 10. april 2024.

Sagsfremstilling

Formål
Ishøj Kommune er forpligtede til at etablere forebyggende tilbud og skabe rammerne for en sund levevis for Ishøj Kommunes borgere. Der er ansat to sundhedskonsulenter i Forebyggelse og Rehabilitering i Center for Voksne og Velfærd til at varetage de sundhedsfremmende indsatser på voksenområdet. Formålet med indsatserne er blandt andet at styrke borgernes evne til at mestre hverdagslivet med en kronisk sygdom.

Indsatser
Sundhedskonsulenterne varetager forløbsprogrammer for borgere med henholdsvis KOL, diabetes og kræft. Forløbsprogrammet for hjertesygdomme er udliciteret til Albertslund Kommune, mens forløbsprogrammet for lænde/ryg varetages af terapeuter i genoptræningen i Ishøj. Desuden tilbydes ernæringsvejledning til borgere med prædiabetes samt ernæringsterapi. Sundhedskonsulenterne varetager ligeledes indsatsen omkring rygestop for borgere over 18 år, der er en del af det tværkommunale samarbejde 'Klar Livet - uden røg og rusmidler'.

Forløbene tilrettelægges efter diagnose samt borgerens individuelle behov med en sundhedspædagogisk tilgang. Borgerne tilbydes en afklarende samtale ved opstart samt en afsluttende samtale ved afslutningen af forløbet. Borgerne vil gennem et forløb hos sundhedskonsulenterne få indsigt i sygdommen og blive præsenteret for redskaber, som borgeren kan anvende med henblik på at påvirke deres livsstil og livskvalitet i en positiv retning. Mange borgere har glæde af holdundervisning, hvor de møder andre, der lever med lignende udfordringer, mens andre af forskellige årsager har større glæde og effekt af individuelle samtaler med en sundhedskonsulent.

Henvendelser
Den vedhæftede status viser, at sundhedskonsulenterne i 2023 har modtaget 355 henvendelser til forløbsprogrammerne. Størstedelen af de modtagne henvendelser omhandler diabetes og kræft. Antallet af henvendelser har været stigende siden 2019, og der er sket en stigning på 21,2 % i antallet af henvendelser fra 2022 til 2023. Ud af de 355 henvendelser er 301 borgere opstartet i forløb. Nogle borgere starter ikke i forløb på grund af fejlhenvisning, forværring af sygdom eller manglende interesse.

Der har været 36 henvendelser vedrørende ernæringsterapi. Størstedelen af henvendelserne er vedrørende borgere over 65 år. Ofte har disse borgere sygdomsrelaterede udfordringer.

Sundhedskonsulenterne kan modtage henvisninger om fx overvægt, mindfullness og stress, hvilket er forløb, som ikke tilbydes af sundhedskonsulenterne i Ishøj Kommune. I disse situationer guider sundhedskonsulenterne enten borgerne videre til den hjælp, de har behov for et andet sted eller indleder en dialog med borgerens egen læge om, hvilke muligheder der er indenfor forløbsprogrammerne.

Erfaringer
Det tværfaglige arbejde er styrket efter visitationen, sundhedskonsulenterne, forebyggelseskoordinatorerne, genoptræningen og frivilligområdet er blevet samlet fysisk i Brohuset. Det har skabt bedre mulighed for koordinering og derved mere sammenhængende forløb for borgerne. Derudover er K-PRO (Kommunal - Patient Rapporterede Oplevelser) nu implementeret og en del af forløbsprogrammet for diabetes i Ishøj.

Perspektivering
Der kan være et potentiale i at udvikle den måde indsatser afvikles på. Baseret på sundhedskonsulenternes erfaringer kan følgende overvejes:

  • Borgerne i Ishøj Kommune har meget forskellige sundhedskompetencer og derved forskellige forudsætninger for at forstå og handle på sundhedsinformationer. Der kan være et potentiale i at udvikle sundhedsindsatserne således, at graden af krav og fleksibilitet kan variere på baggrund af den enkelte borgers behov og ressourcer.
  • Udover forløbet om prædiabetes og rygestop, så har Ishøj Kommune ikke forebyggende tilbud på sundhedsområdet.
  • Ifølge Sundhedsprofilen for 2021 er 35 % af Ishøjborgerne moderat overvægtige, og 25 % er svært overvægtige. Udviklingen er stigende og udfordringerne med overvægt udgør en risiko for borgerens fysiske og mentale helbred. På den baggrund kan der med fordel sættes fokus på dette område.
  • På nuværende tidspunkt tilbydes der ernæringsterapi til de borgere, der henvender sig. Der er et potentiale i at øge det tværfaglige samarbejde på området og iværksætte en indsats med opsporing, da underernæring og uplanlagt vægttab kan have store konsekvenser.

Notat med status på de sundhedsfremmende indsatser i Center for Voksne og Velfærd er vedlagt som bilag.

Lovgrundlag

Sundhedsloven §119.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling



Administrationen indstiller, 7. marts 2024, pkt. 26:

at orienteringen tages til efterretning og sendes til orientering i Seniorrådet, Handicaprådet og Udsatterådet.



Beslutning fra Social- og Sundhedsudvalget, 7. marts 2024, pkt. 26:

Taget til efterretning.

Sendes til orientering i Seniorrådet, Handicaprådet og Udsatterådet

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget

Beslutningstema

Administrationen fremlægger hermed status på sundhedsfremmende indsatser i Center for Voksne og Velfærd. Sagen sendes til orientering i Seniorrådet, Handicaprådet og Udsatterådet.

Afdelingsleder for Forebyggelse og Rehabilitering Nathalie Hjort Pedersen deltager under dette punkt.

Bilag

Sagsfremstilling

Resultater fra genoptræningens rapport for 2023
Fra 2022 har det været muligt at trække data fra Cura Omsorg, hvorfor data om genoptræningen for 2022 og 2023 nu kan sammenlignes på et validt datagrundlag. Genoptræningen har modtaget i alt 1.280 henvendelser med efterspørgsel på genoptræning og har opstartet 1.081 nye forløb i løbet af 2023. Det er en stigning på 17,6 % i antallet af genoptræningsforløb. Det er cirka 72 % af henvendelserne, der kommer via genoptræningsplaner fra hospitalerne, mens cirka 16 % kommer fra borgerne selv, egen læge og øvrige samarbejdspartnere i Ishøj Kommune.

Herudover viser årsrapporten følgende:

  • I 2023 er der sket en stigning i antal forløb indenfor flere diagnosegrupper og særligt indenfor geriatri og vederlagsfri fysioterapi.
  • I 2023 er der sket et fald i antallet af forløb indenfor nogle diagnosegrupper som eksempelvis cancer, hjerte/lunge-området samt indenfor forløb med albue, underarm og hånd.


Siden indflytningen i Brohuset i efteråret 2022 er genoptræningens tværfaglige samarbejde blevet styrket indenfor følgende områder:

  • Et styrket samarbejde med bl.a. visitation, sundhedskonsulenter og forebyggelseskoordinatorer har været til gavn for borgerne, der får et mere koordineret og sammenhængende forløb.
  • Et styrket samarbejde med borgere, frivillighedsområdet og brobyggeren har bl.a. resulteret i oprettelse af selvtræningshold, hvor genoptræningens faciliteter udnyttes af udvalgte foreninger og netværk udenfor den kommunale åbningstid til gavn for sårbare borgere.
  • Et styrket samarbejde med jobcenteret omkring træningshold i genoptræningen i stedet for at bruge eksterne leverandører.
  • Et styrket samarbejde med de to lokale private fysioterapiklinikker omkring udfordringerne indenfor vederlagsfri fysioterapi. Der har nationalt været et overforbrug på anvendelsen af vederlagsfri fysioterapi. Som kommune har vi myndighedsansvaret på området, og derfor ansvaret for at sikre træningen til borgerne i målgruppen. Derfor har der været behov for en tæt dialog med klinikkerne med henblik på at vurdere, hvilke borgere, der træner i kommunalt regi, og hvilke borgere, der træner i de private praksiser. Det har betydet, at 28 nye borgere har fået vederlagsfri fysioterapi hos Genoptræningen i 2023, hvor der i de tidligere år er kommet 5-8 nye forløb om året.


Status på kontinensklinikken
Kontinensklinikken i Ishøj Kommune har eksisteret siden 2018, og den består af en kontinenssygeplejerske fra sygeplejen samt en gyn.obs-fysioterapeut fra genoptræningen, der sammen arbejder for at udrede og vejlede borgere i forhold til urin- og afføringsinkontinens, hyppige vandladninger/vandladningstrang, nedsynkningsgener samt problemer med forstoppelse og diarré. Herudover tilbydes de fleste borgere, der ansøger om bleer, et udredningsforløb inden en eventuel blebevilling. Borgere, der allerede har en blebevilling tilbydes udredning og opfølgning, hvis der opstår forværring i deres inkontinens.

Status på kontinensklinikken 2023 viser følgende:

  • Der har været 44 henvendelser i 2023. Det er 11 færre henvendelser end i 2022.
  • Der modtages langt færre genoptræningsplaner til bækkenbundstræning, da borgerne som regel er blevet udredt og har modtaget vejledning i kontinensklinikken.
  • Borgerne er i alle aldersgrupper og er både mænd og kvinder.
  • Et forløb i kontinensklinikken strækker sig typisk over en til tre aftaler.


Årsrapporten for genoptræningen samt status på kontinensklinikken er vedhæftet som bilag.

Lovgrundlag

Sundhedsloven §§ 119, 138, 140 og 140a.

Servicelovens §§ 86, stk. 1, 86, stk. 2 og 112.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling



Administrationen indstiller, 7. marts 2024, pkt. 27:

at orientering tages til efterretning og sendes til orientering i Handicaprådet og Seniorrådet.



Beslutning fra Social- og Sundhedsudvalget, 7. marts 2024, pkt. 27:

Taget til efterretning.

Sendes til orientering i Handicaprådet og Seniorrådet.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

Administrationen fremlægger hermed årsrapport for genoptræningen samt status på kontinensklinikken. Sagen sendes til orientering i Handicaprådet og Seniorrådet.

Afdelingsleder for Forebyggelse og Rehabilitering Nathalie Hjort Pedersen deltager under dette punkt.

Bilag

Sagsfremstilling

Fra slutningen af 2022 har det været muligt at opsige borgere i længerevarende botilbud efter servicelovens § 108, såfremt det vurderes, at en borger ikke længere er i målgruppe for det pågældende botilbud. Det kan både være botilbuddet eller kommunen, der opsiger botilbudspladsen. Dette repræsenterer en ændring fra tidligere praksis, hvor den enkelte borger kunne bo på et bosted gennem hele livet uagtet, at den pågældendes behov på et tidspunkt i livet ændrede sig og ikke nødvendigvis kunne varetages af botilbuddet på samme måde som tidligere.

Ishøj Kommune har gennem 2023 oplevet flere botilbud gøre brug af den nye mulighed, ofte med begrundelsen om, at borgeren ikke længere har behov for socialpædagogisk støtte, men i stedet har behov for pleje på lige fod med andre ældre i plejeboliger. Der er således tale om borgere, der ikke længere profiterer af den støtte, som deres botilbud kan tilbyde dem, da de grundet alder har fået et stigende plejebehov, som ikke kan imødekommes af botilbuddet.

Hovedparten af de kontrakter, som Ishøj Kommune har indgået med længerevarende botilbud efter servicelovens § 108 har et kort opsigelsesvarsel på en måned. Dette hænger dels sammen med, at de fleste kontrakter er indgået, før det blev muligt at opsige botilbudspladser efter servicelovens § 108, og dels, at der fra kommunens side er interesse i et kort opsigelsesvarsel. Det korte opsigelsesvarsel udgør imidlertid en potentiel udfordring for kommunen i de tilfælde, hvor botilbuddet opsiger en borger, eftersom det kan være vanskeligt at sikre en relevant plads på et nyt tilbud med så kort varsel. Administrationen skal desuden sikre gode processer omkring den enkelte borger og foretage en faglig vurdering af behovet for pleje og omsorg for at sikre, at borgerens behov imødekommes, f.eks. i en plejebolig, der kan imødekomme behovet for pleje og samtidig besidder de nødvendige kompetencer i forhold til målgruppen.

På nuværende tidspunkt råder kommunen ikke over egne specialiserede plejeboliger til målgruppen af ældre borgere i § 108 botilbud. Konsekvensen ved dette kan blive, at kommunen ved opsigelser af borgere i § 108 botilbud med kort frist må købe nye dyre botilbudspladser eller specialplejehjem.

Etablering af specialiserede plejeboliger på Kærbo
Fremfor at købe specialiserede plejeboliger hos private leverandører eller hos andre kommuner foreslår administrationen, at kommunen selv råder over specialiserede plejeboliger målrettet borgere fra § 108 botilbud, der grundet alder har stigende plejebehov. Specialiserede plejeboliger kan med fordel etableres i de 8 plejeboliger i stueetagen i Blok 6 på Kærbo. Stueetagen i blok 6 er egnet til formålet, da boligerne er rummelige med egen have/terrasse samtidig med, at blokken er tilpas skærmet fra Kærbos øvrige afdelinger og aktivitetscenter og har egen udgang.

Ved at lave et samlet tilbud til målgruppen på samme etage i Blok 6 er der mulighed for, at Kærbo kan udvikle faglige kompetencer i forhold til at imødekomme målgruppens særlige behov i kombination med deres kompetencer som plejecenter i forhold til at sikre den nødvendige pleje og omsorg. Det vil således kræve kompetenceudvikling af personalegruppen i Blok 6, således at de fagligt er klædt på til at varetage målgruppens behov i forhold til deres varigt nedsatte funktionsevne. Derudover vil der på sigt med fordel kunne ansættes medarbejdere med en mere pædagogisk baggrund ved vakancer.

Ved at omlægge eksisterende plejeboliger i Blok 6 i stueetagen til specialiserede plejeboliger er det muligt at reducere udgifterne til botilbud samtidig med, at borgerne får et tilbud som i højere grad er målrettet deres behov, set i forhold til deres nuværende botilbud. Dette hænger sammen med, at det er administrationens vurdering, at målgruppen kan rummes inden for den eksisterende normering på Kærbo. Der kan være enkelte borgere med behov for ekstra støtte, hvilket vil indgå i forbindelse med visitationsprocessen, hvor der kan træffes afgørelse om særbevilling i den konkrete sag.

Målgruppe til de specialiserede plejeboliger
Målgruppen til de 8 plejeboliger i stueetagen i Blok 6 vil omfatte ældre borgere med psykiske lidelser, sociale problemer eller handicaps, som er visiteret til et længerevarende botilbud efter servicelovens § 108 grundet varigt nedsat funktionsevne. Fælles for målgruppen er, at de ikke længere har socialpædagogisk støtte som det primære behov, men i stedet har stigende behov for pleje og omsorg, som kan imødekommes i en plejebolig, og som fagligt set vil tilføre mere kvalitet i borgerens liv.

Målgruppen omfatter ikke borgere, som opsiges fra deres længerevarende botilbud grundet udadreagerende adfærd eller anden adfærd, som betyder, at botilbuddet ikke længere kan rumme dem inden for deres ramme. Denne gruppe af borgere skal visiteres til et nyt botilbud, som kan imødekomme deres behov eller til et botilbudslignende tilbud i egen bolig med massiv støtte.

På nuværende tidspunkt vurderer administrationen, at der er 10 borgere, som bor i et længerevarende botilbud efter servicelovens § 108, som har et stigende behov for pleje. Det vil bero på en faglige vurdering af de enkelte borgere, hvor mange der vil have behov for en plejebolig ligesom, der skal sikres en god proces omkring en eventuel flytning. På nuværende tidspunkt er det derfor vanskeligt at anslå den økonomiske effekt i 2024 ved omlægningen i forhold til budgettet til botilbud.

Proces for omlægning af plejeboligerne
Omlægningen af plejeboligerne i stueetagen i Blok 6 kræver en overgangsperiode, som forventes at ville pågå over en periode på 1-2 år, da borgerne forventes at flytte ind på Kærbo i løbet af 2024 og 2025. Overgangsperioden er nødvendig, da flytning fra et botilbud til plejebolig kan kræve en længerevarende proces. Tilbuddet med specialiserede plejeboliger forventes derfor først at være endeligt etableret i 2025.

Behovet for en overgangsperiode betyder, at de nuværende beboere i stueetagen kan blive boende i deres boliger medmindre de selv eller deres pårørende udtrykker ønske om at flytte til en af Kærbos andre plejeboliger, f.eks. som følge af omlægningen. Det er vurderingen at sådanne ønsker om at flytte til en anden plejebolig på Kærbo vil kunne imødekommes uden, at det vil påvirke ventelisten nævneværdigt. Fremadrettet vil øvrige ældre ikke blive visiteret til stueetagen i Blok 6. Der kan være beboere eller pårørende, der oplever det som utrygt, at der flytter en ny målgruppe ind i plejeboligerne. Ledelsen på Kærbo vil derfor gøre meget ud af at informere om processen og målgruppen samt være opmærksomme på eventuelle udfordringer for at skabe tryghed og imødekomme usikkerhed.

I overgangsperioden vil der være behov for at koordinere, således at nye beboere, som har behov for en specialiseret plejebolig, flytter ind i forbindelse med, at der er en ledig bolig i stueetagen i Blok 6. Det kan blive nødvendigt, at lave aftale om, at nogle borgere i første omgang flytter til en anden ledig bolig på Kærbo, fortrinsvist i Blok 6 eller Blok 4 med henblik på, at de flytter til stueetagen i Blok 6 når der bliver en ledig bolig der. Det kan f.eks. være i tilfælde, hvor botilbuddet benytter det korte opsigelsesvarsel og der dermed skal findes en løsning hurtigt. Det kan også være i begyndelsen af overgangsperioden, hvor flere borgere allerede nu har behov for en plejebolig. Ved visitation af borgere, som ikke fra start kan flytte til stueetagen i Blok 6 vil det indgå som en særlig opmærksomhed i processen.

For at understøtte en god proces omkring omlægningen af plejeboligerne i stueetagen i Blok 6, og selve visitationen af borgere til pladserne, nedsætter administrationen en tværgående visitation, som skal bestå af medarbejdere fra visitationen til plejeboliger, medarbejdere fra social myndighed og medarbejdere fra Kærbo. Sammen skal den tværgående visitationsgruppe vurdere borgers behov for en plejebolig og foretage en visitation af borger til en plejebolig i Blok 6, herunder sikre at målgruppen passer til tilbuddet. Sammen med ledelsen vil der i den tværgående visitationsgruppe være fokus på, at pladserne i Blok 6 løbende omdannes til specialiserede plejeboliger til målgruppen. Der vil i processen for den enkelte borger blive lagt vægt på inddragelse af borgeren og/eller borgers pårørende og netværk med henblik på, at der er gennemsigtighed i processen og med henblik på, at overgangen fra botilbud til plejebolig tilrettelægges med udgangspunkt i den enkelte borger behov og ønsker og i tæt samarbejde med eventuelle pårørende.

Høring og inddragelse
Med udgangspunkt i behandling i Social- og Sundhedsudvalget sendes sagen i høring i seniorråd, handicapråd og i plejehjemsbestyrelsen. Derudover skal sagen behandles i Lokal MED på plejecentret. Efter høringsprocessen forelægges udvalget sagen igen sammen med de respektive høringssvar.

Lovgrundlag

Lov om Service § 108.

Økonomi

Det er vurderingen, at personalenormeringen i de eksisterende plejeboliger i Blok 6 matcher behovet hos målgruppen. Udgifter til kompetenceudvikling vil kunne holdes inden for rammen. Forslaget vil dermed ikke påvirke budgettet til plejecenter Kærbo.

En omlægning af eksisterende plejeboliger til specialiserede plejeboliger vil øge den nuværende efterspørgsel efter plejeboliger. Administrationen vurderer, at efterspørgslen ikke øges mere end, at kommunen fortsat kan imødekomme ældre borgeres behov for en plejebolig. Når administrationen i slutningen af 2024 opdaterer prognosen over det fremtidige behov for plejeboliger, vil effekten af dette forslag medindregnes, således at det indgår i vurderingen af behovet for plejeboliger på længere sigt.

Forslaget vil betyde, at udgifterne til botilbud reduceres på voksen-socialområdet, da udgiften til botilbud bortfalder, når borgerne opsiges i deres længerevarende botilbud og flytter i plejebolig. Den samlede effekt i 2024 vil bero på, hvor mange borgere, der flytter fra botilbud til plejebolig i Blok 6, og hvor meget det vil nå at slå igennem i 2024. En beregning af dette indgår i forbindelse med budgetopfølgningen sammen med beregning af effekten på de øvrige indsatser, som igangsættes med henblik på at nedbringe det merforbrug prognosen peger på i 2024 på specialiserede voksenområde.

Indstilling



Administrationen indstiller, 7. marts 2024, pkt. 28:

at forslaget til etablering af specialiserede plejeboliger i stueetagen i Blok 6 på Kærbo godkendes med henblik på en høring i Seniorrådet, Handicapråd, plejehjemsbestyrelsen og LokalMED på Kærbo.



Beslutning fra Social- og Sundhedsudvalget, 7. marts 2024, pkt. 28:

Tiltrådt med en bemærkning om, at forslaget også sendes i høring i Udsatterådet.

Afvigende mening:
Annelise Madsen (M) kan kun godkende forslaget såfremt, der ansættes personale specifikt til opgaven, således at det eksisterende personale ikke bebyrdes yderligere.

Beslutning

Taget til efterretning.


Rådet ønsker tilstrækkelig personale i de specialiserede plejeboliger.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

Social- og Sundhedsudvalget blev på mødet den 18. januar 2024 præsenteret for en række indsatser, som administrationen har påtænkt at iværksætte, med fokus på at sikre, at der gives det rette og mindst indgribende tilbud. På den baggrund fremlægger administrationen forslag til realisering af indsatsen om at ældre borgere i § 108 botilbud, der primært har plejebehov, får tilbud om plejebolig. Det foreslås, at der etableres særlige plejeboliger til disse borger i en del af Kærbo. Der indstiles til, at sagen sendes i høring, inden der træffes endelig beslutning.

Sagsfremstilling

Social- og Sundhedsudvalget behandlede udkast til Sundhedsstrategi, Socialstrategi og Ældrestrategi på mødet den 7. marts 2024 og besluttede at sende strategierne i høring i Handicaprådet.

Der blev den 15. januar 2024 afholdt dialogmøde, hvor Udsatterådet, Handicaprådet, Seniorrådet, Brugerrådet fra Det Gule Hus, Neurogruppen, Plejehjemsbestyrelsen for Kærbo-Torsbo og medlemmer fra udvalg under Folkeoplysningsudvalget deltog. Herudover er der afholdt et dialogmøde for beboerne i Spindehuset. Input fra møderne er medtaget i udkastet til de tre strategier (Bilag 4).

Økonomi

Ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

At Handicaprådet indgiver høringssvar til administrationen.

Beslutning

Rådet har ingen bemærkninger til de politiske strategier. Høringssvarene skal indtænkes i strategierne, der forventes behandlet på Social- og Sundhedsudvalgets møde den 13. maj. 2024.

Beslutningskompetence

Handicaprådet.

Beslutningstema

Administrationen fremlægger Sundhedsstrategi, Socialstrategi og Ældrestrategi på Social- og Sundhedsudvalgets område i høring (Bilag 1-3).

Bilag

Sagsfremstilling

Administrationen fremlægger følgende kvalitetsstandarder til høring:

  • Sundhedsfremme og forebyggelse, Sundhedlovens § 119: Træning via forløbsprogrammerne, undervisning og vejledning via forløbsprogrammerne samt ernæringsterapi
  • Omsorgs-, special- og socialtandpleje Sundhedslovens § 131 og 134a
  • Genoptræning efter hospitalsindlæggelse, Sundhedslovens § 140
  • Genoptræning uden hospitalskontakt, Servicelovens § 86, stk. 1 og stk. 2
  • Hverdagsrehabilitering, Servicelovens § 83a

Der er ikke foretaget ændringer i serviceniveauet på ovenstående områder.

Der var tidligere to kvalitetsstandarder for hhv. §86 stk. 1 og §86 stk. 2. Disse to har administrationen skrevet sammen, da mange af tingene går igen på de to områder. Der er derfor ikke før og efter dokument på denne.

I kvalitetstandarden for hverdagsrehabilitering er der kun foretaget sproglige ændringer, så kvalitetstandarden fremstår i et mere borgerrettet og læsevenligt sprog.

I kvalitetstandarderne på trænings- og sundhedsområdet er der foretaget sproglige rettelser således at teksten er mere borger- og læsevenlig og passer ind i ensretningen af kvalitetsstandarder i CVV. Der er desuden kortet ned i teksten således at detaljeringsniveauet er reduceret. Noget af den information, der var i de tidligere standarder, vil borgeren nu få via udleverede pjecer (fx afbudsregler) og andet vil fremgå af medarbejdernes arbejdsgange.


I kvalitetsstandarden på omsorgs-, special og socialtandpleje der foretaget sproglige rettelser, således at teksten fremstår mere borger- og læsevenlig og passer ind i ensretningen af kvalitetsstandarder i CVV. Der er desuden foretaget ændring i aldersgrænse grundet lovgivning og tilføjelse af socialtandpleje, således at den rummer både omsorg-, special- og socialtandpleje. Tandplejen har været en del af tilblivelsen af kvalitetsstanddarden.


Det videre forløb

Det forventes, at kvalitetsstandarderne behandles endeligt i SSU den 13. maj 2024 efter behandling af rådenes høringssvar.

Lovgrundlag

Serviceloven og Sundhedsloven.

Økonomi

Ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

At Handicaprådet indgiver deres høringssvar til administrationen.

Beslutning

Rådet har indgivet deres høringssvar til administrationen.

Beslutningskompetence

Handicaprådet.

Beslutningstema

I følge tidsplanen for revidering af kvalitetsstandarder fremlægger administrationen en række kvalitetsstandarder i høring.

Bilag

Sagsfremstilling

I forbindelse budgetaftale 2024 - 2027 blev det besluttet af politikkerne skulle at undersøge muligheden for etablering af flere værestederi Ishøj. Handicaprådet har stor interesse i emnet og vil gerne give deres input til dette. I den forbindelse starter rådet en drøftelse på dette møde.


Social- og Sundhedsudvalget skal drøfte teamet om væresteder på deres møde den 18. april 2024.

Økonomi

Ingen økonomiske konsekvenser.

Beslutning

Taget til efterretning.


Social- og Sundhedsudvalget skal drøfte temaet om væresteder på deres møde den 18. april 2024.


Der foreslås, at administrationen undersøger behovet for ekstra ressourcer og lokaliteter samt Det Gule Hus forsat skal være uvisiteret tilbud.

Beslutningskompetence

Handicaprådet.

Beslutningstema

Drøftelse af muligheden for etablering af flere væresteder i Ishøj Kommune.

Sagsfremstilling

Orientering om forslag om nyorganisering i Center for Voksen og Velfærd

Ledelsen ønsker at samle myndighedsfunktionerne i en ny samlet afdeling på tværs af områderne i
CVV for at skabe en mere robust organisering med en fælles og borgernær indgang for borgerne og et styrket fokus på tværfaglighed og tværgående samarbejde med udgangspunkt i et fælles fagligt fundament.


Ledelsens begrundelse for at samle myndighed bunder i den nuværende opdeling af myndighed på flere afdelinger i mindre teams, som betyder:

  • En mindre robust opgavevaretagelse med stor sårbarhed og risiko for tab af viden.
  • Manglende tilgængelighed for borgerne, som ligeledes kan finde organisering og opgaveløsning svært gennemskuelig.
  • Organisatorisk kompleksitet, som kan gøre det vanskeligere at skabe sammenhæng, samtidighed og koordinering for borgere hvis behov går på tværs af myndighedsområder.


Ledelsens forslag bliver behandlet på de Lokale MED i CVV og flytningen forventes at ske i løbet af maj 2024.


Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Handicaprådet.

Beslutning

Taget i betragtning.


Der orienteres om, at rådet er inviteret til byrådets kick-off workshop den 29. maj 2024, kl. 17:00-19:30 i Brohuset om byrådets nye vision 'Fælles om mulighedernes Ishøj'. Rådet vil modtage en invitation om workshopen på deres mail. Tilmeldingsfristen er den 10. maj 2024.


Der orienteres om, at sekretariatsbetjening af rådet vil blive overtages af en ny medarbejder fra Center for Voksne og Velfærd, der vil deltage i det næste møde.

Beslutningskompetence

Handicaprådet-