Referat
Handicaprådet onsdag den 19. april 2023 kl. 17.00
Mødelokale Vandværket
Beslutning
Taget til efterretning.
Beslutningstema
- Nyt fra formand og næstformand:
Orientering om samarbejde mellem råd og jobcenter i forbindelse med tabt arbejdsfortjeneste.
Orientering om fællesarrangement med udsatteråd for borgere i Brohuset.
- Opfølgning på sidste møde:
Orientering om status på helbredtillæg
Administrationen er i gang med at udarbejde et udkast til retningslinjer for reglerne om fodbehandling. Administrationen er i kontakt med andre kommuner, herunder blandt andet Københavns Kommune omkring reglerne for henholdsvis almindelig og udvidet helbredstillæg til fodbehandling samt praksis herfor. Ligeledes skal administrationen i den forbindelse orientere om inddragelse af visitationen i forhold til klipning af negle efter § 83 i serviceloven, da denne paragraf også skal i spil, når kommunen skal behandle ansøgninger om fodbehandling.
Administrationen kan desværre ikke oplyse en nærmere dato for dette.
Sagsfremstilling
Som følge af den administrative budgetopfølgning pr. 31. januar 2023 blev Social- og Sundhedsudvalget på mødet den 16. februar orienteret om særlige økonomiske udfordringer i CVV i 2023 og Børne- og Undervisningsudvalget blev orienteret om økonomiske udfordringer i CBF. På møderne blev udvalgene ligeledes orienteret om, at administrationen på møderne i april vil fremlægge forslag til håndtering af merforbrugene.
Administrationen har udarbejdet kompenserende besparelsesforslag i 2023, svarende til ca. 9,1 mio. kr på området under Center for Voksne og Velfærd og ca. 6,2 mio. kr. for området under Center for Børn og Forebyggelse. Besparelsesforslagene har været i høring i de berørte MED-udvalg i CVV og CBF og bliver behandlet på møderne i Udsatterådet og Handicaprådet den 19. april. Besparelsesforslagene for CVV bliver behandlet på Seniorrådets møde den 25. april.
Økonomi
De aktuelle beregninger og prognoser i forbindelse med budgetopfølgningen den 31. januar 2023 viste et merforbrug for CVV på 12,0 mio. kr. indenfor serviceudgiftsrammen og 3,7 mio. kr. udenfor serviceudgiftsrammen samt et merforbrug for CBF på 6,9 mio. kr.
Indstilling
Handicaprådet bedes indgive høringssvar på administrationens forslag til kompenserende besparelser i 2023 med henblik på at nedbringe merforbruget.
Beslutning
Handicaprådet har ingivet deres hørringssvar som fremsendes til Byrådet.
Beslutningstema
Administrationen fremlagde den administrative budgetopfølgning på byrådsmødet den 7. marts 2023. Administrationen har med baggrund i budgetopfølgningen udarbejdet forslag til kompenserende besparelser med henblik på at nedbringe merforbruget. Handicaprådet bedes indgive høringssvar på administrationenes forslag. Sagen vedrørende kompenserende besparelser i 2023 bliver behandlet i Social- og Sundhedsudvalget og Børne- og Undervisningsudvalget den 20. april og i Byrådet den 2. maj.
Bilag
Sagsfremstilling
Der har i perioden 1. august til 31. december 2022 været 27 registrede henvendelser til Borgerrådgivningen. I rapporten fremgår det, at henvendelserne fra borgerne til CVV ofte bærer præg af, at de er frusteret og har meget på sinde samtidig med at flere giver udtryk for en følelse af, at centret ikke lytter. Det er borgerrådgiverens erfaring, at myndighedsområderne i CVV ikke formår at imødekomme borgernes ønske om rådgivning og vejledning. Myndighedsområderne i CVV har på en række områder allerede taget initiativer i det seneste års tid. Der er fx udarbejdet håndbog på BPA-området og der er udarbejdet en pårørende politik, som nu skal implementeres. Der har ligeledes været undervsining af medarbejdere indenfor flere lovområder. Medarbejdere har deltaget i tværkommunale sparringsfora, og der er igangsat en række tværgående tiltag i forhold trivsel. Det er dog CVVs vurdering, at der er behov for at arbejde mere målrettet og systematisk med den fortsatte udvikling af myndighedsområderne, hvorfor der er udarbejdet en samlet handleplan med række konkrete initiativer, som iværksættes for de to myndigedsområder i CVV i 2023 og 2024.
I forhold til den forgående Borgerrådgiverrapport fra 2020-2021 fremgår det, at der ikke er tale om samme tematik. Her var der i højere grad fokus på lang sagsbehandligstid og kvaliteten i afgørelser, herunder manglende afgørelser i enkelte sager.
Økonomi
Ingen
Beslutning
Taget til efterretning.
Det aftales, at folder om Borgerrådgiver vil blive taget med til det næstkommende møde. Handicaprådet tager tanker om borgerrådgiverfunktionen med til Byrådet.
Beslutningskompetence
Social- og Sundhedsudvalget
Beslutningstema
Årsberetningen 2022 dækker fra perioden 1. august til 31. december 2022 og indeholder oplysninger om henvendelser og aktiviteter i løbet af efteråret.
Bilag
Sagsfremstilling
Overordnede konklusioner
Tilsynet vurderer, at alle tilbuddene overordnet er velfungerende og har engagerede medarbejdere og ledelse, som medvirker til trivsel for borgerne. Tilbuddene lever op til Ishøj Kommunes kvalitetsstandarder og vedtagne serviceniveau, og indsatserne leveres generelt med høj faglig kvalitet.
Medarbejdernes adfærd/kommunikationsform afspejler en generelt imødekommende kultur.
Borgerne er meget tilfredse med at bo på plejehjemmene, og de oplever, at de får hjælp til det, de har behov for. Borgerne er generelt tilfredse med hjemmeplejen, dog er der borgere, som oplever mange forskellige medarbejdere i hjemmet, og en borgers indgåede aftaler overholdes ikke altid, når hjælpen leveres af vikarer.
Der er fulgt op på anbefalinger fra tidligere tilsyn bl.a. ved ændringer i praksis ved medicinhåndtering, kompetence- og kvalitetsudvikling samt udvikling af læringskultur. Se i vedhæftede bilag.
Påbud, anbefalinger og handleplaner
Tilsynet har ikke givet påbud.
Tilsynet har givet følgende anbefalinger, der er udarbejdet handleplaner for, hvilket er uddybet i vedhæftede bilag.
Kærbo
- Det anbefales, at der fortsat er fokus på at sikre fyldestgørende dokumentation. Handleplanen indeholder fortsat undervisning af nyansatte, fokus på undervisning af CURA-læringsteams samt videreudvikling af videndeling, tydeliggørelse af processer i forbindelse med audits, ny aftale om årlig gennemgang af journaler samt revidering af procedurer for dokumentationsarbejdet.
- I forbindelse med observationsstudiet anbefales det, at ledelsen sikrer, at opgaverne løses ud fra en god faglig praksis, at de hygiejniske principper overholdes, og at der er overensstemmelse mellem opgavens kompleksitet og det faglige kompetencebehov. Der er fulgt op på den konkrete situation, og derudover sættes der fokus på oplæring af ufaglært personale ved sommerferien.
Kærbo flekspladser
- Det anbefales, at ledelsen fortsat har fokus på at sikre en fyldestgørende og opdateret dokumentation. Handleplanen indeholder fortsat undervisning af nyansatte, fokus på undervisning af CURA-læringsteams samt videreudvikling af videndeling , tydeliggørelse af processer i forbindelse med audits, ny aftale om årlig gennemgang af journaler samt revidering af procedurer for dokumentationsarbejdet.
- Det anbefales, at ledelsen sikrer, at medarbejderne overholder gældende retningslinjer for medicinhåndtering. Handleplanen indeholder struktureret gennemgang af instrukser og procedurer for medarbejderne samt revidering af relevante procedurer.
- Det anbefales, at ledelsen sikrer, at alle medarbejdere introduceres grundigt til borgernes behov og aftaler. Handleplanen indeholder en tydeliggørelse af den rehabiliterende tilgang i besøgsplaner, samt at særlige indsatser fremgår af borgernes tavler på stuen.
- Det anbefales, at ledelsen sikrer forventningsafstemning med borgerne vedr. træningsforløb. Handleplanen indeholder en revidering af den eksisterende informationspjece.
Torsbo
- Det anbefales, at ledelsen sikrer, at medicinhåndteringen lever op til gældende instruks og vejledning. Handleplanen indeholder fortsat arbejde med at sikre, at medicininstruks og arbejdsgang ved dispensering gennemgås af teamleder med alle medarbejdere min. én gang årligt.
Hjemmeplejen
- Der anbefales et øget fokus på at fastholde fyldestgørende dokumentationspraksis. Handleplanen indeholder videre arbejde med inkorporering af dokumentationsadfærd, der sikres løbende vidensdeling på møder, bl.a. gennem cases, og undervisning vedr. ansvarsfordeling for dokumentation. Der udarbejdes en skabelon med vejledende eksempler til generelle oplysninger om borgeren, og ligeledes udarbejdes en struktur omkring rammer for enkeltydelser, der tidligere lå i pakkestruktur, således at medarbejderne har bedre mulighed for at udføre dokumentationsarbejdet. Endelig foretages der kvalitative og kvantitative audits med henblik på læring i læringsteams
- Det anbefales, at ledelsen sikrer overholdelse af gældende instruks for medicinhåndtering samt forsvarlig opbevaring af medicin. Handleplanen indeholder fortsat arbejde med kvalitative og kvantitative audits med henblik på læring i læringsteams.
- Det anbefales, at ledelsen sikrer, at aftaler med borgerne overholdes når hjælpen leveres af vikarer, og ligeledes at vikarer introduceres grundigt til borgere og opgaver, og at de orienterer sig i borgernes dokumentation. Handleplanen indeholder en øget opfølgning på vikarers levering af konkrete ydelser og dokumentation heraf.
- Det anbefales, at ledelsen følger op hos konkret borger og sikrer, at alle medarbejdere i levering af hjælpen efterlever god faglig praksis. Der er fulgt op på den konkrete borger med efterfølgende drøftelser i teamet med henblik på læring. Handleplanen indeholder etablering af et fast team, der varetager introduktion af nye medarbejdere.
- Det anbefales, at ledelsen sikrer opfølgning på borgernes sundhedsmæssige problemstillinger. Handleplanen indeholder implementering af nyudviklede teknologiske støtteredskaber i omsorgssystemet ift. sundhedsfremme og forebyggelse.
Der er ligeledes gennemført tilsyn på køkkenerne på henholdsvis Kærbo og Torsbo, og der arbejdes i øjeblikket på handleplaner i forhold til disse. Social- og Sundhedsudvalget vil blive orienteret nærmere om dette, når handleplanerne foreligger, forventeligt i marts 2023.
Lovgrundlag
Serviceloven.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.
Indstilling
Administrationen indstiller, 16. februar 2023, pkt. 12:
at orienteringen tages til efterretning
Beslutning fra Social- og Sundhedsudvalget, 16. februar 2023, pkt. 12:
Taget til efterretning.
Beslutning
Det aftales, at dagsordenpunktet udsættes til det næstkommende møde.
Beslutningskompetence
Social- og Sundhedsudvalget
Beslutningstema
I efteråret 2022 har BDO afviklet tilsyn på kommunens plejehjem og i hjemmeplejen. Resultaterne er overvejende positive, og de opmærksomhedspunkter, som tilsynet har angivet anbefalinger til, er der udarbejdet handleplaner for.
Sagen sendes til orientering i Seniorrådet og Handicaprådet.
Bilag
Sagsfremstilling
Året 2022 var det første år efter ophør af det forpligtende samarbejde med Vallensbæk. Det har afstedkommet en ny hverdag med færre fysio- og ergoterapeuter til at dække den samme bredde i diagnoser. Dette skyldes, at selvom borgergrundlaget er blevet mindre, så skal genoptræningen fortsat tilbyde behandling indenfor alle de samme diagnoser. På den baggrund har der i 2022 været fokus på at opkvalificere medarbejdere til at dække flere specialer, og fremadrettet vil udviklingsarbejdet med at tilpasse driften under de nye vilkår fortsætte, så der fortsat kan leveres genoptræning på faglig forsvarlig vis og under hensyntagen til den samfundsmæssige udvikling. Herudover blev 2022 også året, hvor genoptræningen flyttede ind i de nye lokaler og faciliteter i Brohuset.
Årsrapportens datagrundlag
De seneste fire år er årsrapporten for genoptræningsområdet blevet udarbejdet på baggrund af manuel registrering. Fra 2022 har det været muligt at trække data fra Cura Omsorg. Det betyder, at årsrapporten ser anderledes ud end tidligere, da en række fastlagte data kan trækkes fra Cura Omsorg. Der har i hele 2022 været fokus på dokumentation i genoptræningen for at sikre korrekt data til Sundhedsstyrelsen. Herudover har der fx været fokus på registrering af borgeres fremmøde til internt brug.
De kommende år vil data mellem årene blive mere sammenlignelige, da alle data vil komme fra Cura Omsorg.
Årsrapportens resultater for 2022
Genoptræningen har i alt modtaget 1.100 henvendelser med efterspørgsel på genoptræning samt opstartet 919 nye forløb i løbet af 2022. Det er cirka 85 % af henvendelserne, der kommer via genoptræningsplaner fra hospitalerne, mens cirka 10 % kommer fra borgere, egen læge og øvrige samarbejdspartnere i kommunen.
Herudover viser årsrapporten følgende:
- Der har været en stigning i antal henvendelser og en stigning i leveret tid/timer (den tid hvor terapeuterne er sammen med borgerne) i forhold til 2021.
- Der har været en stigning i antallet af forløb indenfor flere diagnosegrupper. Særligt cancer og lungeforløb.
- Der har været et fald i antallet af forløb inden for få diagnosegrupper, som fx bækkenbund, geriatri og senhjerneskade.
- Inden for de ortopædkirurgiske diagnoser (operationer) ligger antallet af forløb stort set på samme niveau som i 2021.
Årsrapporten er vedhæftet som bilag.
Lovgrundlag
Sundhedsloven §§ 119, 140 og 140a.
Serviceloven §§ 86, stk.1 og 86, stk. 2.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.
Indstilling
Administrationen indstiller, 23. marts 2023, pkt. 20:
- at årsrapporten for genoptræningen tages til efterretning og sendes til orientering i Handicaprådet og Seniorrådet.
Beslutning fra Social- og Sundhedsudvalget, 23. marts 2023, pkt. 20:
Taget til efterretning.
Beslutning
Det aftales, at dagsordenpunktet udsættes til det næstkommende møde.
Beslutningskompetence
Social- og Sundhedsudvalget.
Beslutningstema
Administrationen fremlægger hermed årsrapport for genoptræningen 2022 til orientering. Sagen sendes til orientering i Handicaprådet og Seniorrådet.
Bilag
Sagsfremstilling
Siden 2018 har Ishøj Kommune haft en kontinensklinik, hvor borgerne selv, via egen læge eller via kommunale sundhedspersoner, kan henvende sig vedr. problemer i underlivet.
Kontinensklinikken består af en kontinenssygeplejerske fra hjemmeplejen samt en gyn.obs-fysioterapeut fra genoptræningen, der sammen arbejder for at udrede og vejlede borgere for urin- og afføringsinkontinens, hyppige vandladninger/vandladningstrang, nedsynkningsgener samt problemer med forstoppelse og diarré. Herudover tilbydes de fleste borgere, der ansøger om bleer et udredningsforløb inden en eventuel blebevilling. Borgere, der allerede har en blebevilling tilbydes udredning og opfølgning, hvis der opstår forværring i deres inkontinens.
Henvendelser og forløb i 2022
Gennem hele 2022 har der været en jævn tilgang af borgere, som har modtaget udredning for inkontinens. Der har i alt været 55 henvendelser i 2022. Borgerne er i alle aldersgrupper og er både mænd og kvinder. De praktiserende læger i Ishøj Kommune er blevet gode til at henvise til tilbuddet, inden der henvises til hospitalerne. Det betyder, at der i genoptræningen modtages langt færre henvisninger/genoptræningsplaner til bækkenbundstræning via sundhedslovens §140, da borgerne som regel er udredt i kontinensklinikken, hvor de også har modtaget bækkenbundstræning/instruktioner inden de henvises videre til udredning på hospitalet.
Der har været 75 forløb i kontinensklinikken i 2022, hvilket er en stigning fra 62 forløb i 2021. Et forløb strækker sig typisk over 1 - 3 aftaler.
Nye tiltag
I 2022 har cirka 25 % af borgerne meldt afbud til deres besøg på dagen. Derfor er der i løbet af 2022 opstartet påmindelsesbeskeder, hvilket har forbedret fremmødet betydeligt. Der arbejdes videre med at forbedre fremmødestatistikken i løbet af 2023.
I 2022 har der været afholdt gruppeundervisning for unge mødre i samarbejde med Ishøj Kommunes sundhedsplejersker. Denne undervisning var en stor succes, hvorfor det forventes at fortsætte samarbejdet i 2023.
For at udbrede kendskabet til kontinensklinikken hænger der plakater om tilbuddet hos de praktiserende læger i Ishøj, og der reklameres i fællesannoncen i Sydkysten. For at udbrede tilbuddet yderligere vil der i 2023 blive reklameret for kontinensklinikken hos praktiserende læger i bl.a. Vallensbæk, Høje Taastrup og Albertslund.
Statusrapport for kontinensklinikken 2023 er vedhæftet som bilag.
Lovgrundlag
Servicelovens §§ 86, stk. 1 og 112.
Sundhedslovens § 138.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.
Indstilling
Administrationen indstiller, 23. marts 2023, pkt. 21:
at orientering om status på kontinensklinikken tages til efterretning og sendes til orientering i Seniorrådet og Handicaprådet.
Beslutning fra Social- og Sundhedsudvalget, 23. marts 2023, pkt. 21:
Taget til efterretning.
Beslutning
Det aftales, at dagsordenspunktet bortfalder.
Beslutningskompetence
Social- og Sundhedsudvalget.
Beslutningstema
Administrationen fremlægger status for kontinensklinikken 2022. Sagen sendes efterfølgende til orientering i Seniorrådet og Handicaprådet.
Bilag
Sagsfremstilling
Ishøj Kommune har i henhold til sundhedslovens § 119 ansvaret for at skabe rammerne for en sund levevis og etablere forebyggende tilbud til borgerne. Der er ansat to sundhedskonsulenter i Forebyggelse og Rehabilitering i Center for Voksne og Velfærd. Sundhedskonsulenterne varetager forløbsprogrammer for borgere med henholdsvis KOL, diabetes og kræft. Forløbsprogrammet for hjertesygdomme er udliciteret til Albertslund Kommune, mens forløbsprogrammet for lænde/ryg varetages af terapeuter i genoptræningen i Ishøj. Desuden tilbydes ernæringsvejledning til borgere med prædiabetes. Sundhedskonsulenterne varetager ligeledes indsatsen omkring rygestop. Formålet med alle indsatserne er blandt andet at styrke borgernes evne til at mestre hverdagslivet med en kronisk sygdom.
Henvisninger
Den vedhæftede status viser, at sundhedskonsulenterne i 2022 har modtaget 293 henvisninger til forløbsprogrammer. Størstedelen af de modtagne henvisninger omhandler KOL, diabetes og kræft. Der er sket en stor stigning i antallet af henvisninger siden 2021, hvor sundhedskonsulenterne modtog 187 henvisninger. Det er en stigning på 36 %, hvilket medfører ventetid på op til 6 uger for en afklarende samtale. Sundhedskonsulenterne modtager nogle gange henvisninger om fx overvægt og stress. Dette er ydelser, som sundhedskonsulenterne og Ishøj Kommune ikke tilbyder på nuværende tidspunkt. I disse situationer vil sundhedskonsulenterne enten guide borgerne videre til den hjælp, de har behov for eller indlede en dialog med borgerens egen læge om, hvad forløbsprogrammerne indeholder.
Sundhedstilbud
Det er en sundhedspædagogisk tilgang, der er i fokus i forløbene, og der tages udgangspunkt i den enkelte borgers behov og ønsker for ændring af livsstil, når deres forløb planlægges. Borgerne tilbydes en afklarende samtale ved opstart samt en afsluttende samtale ved afslutningen af forløbet. Mange borgere har glæde af holdundervisning, hvor de møder andre, der lever med lignende udfordringer, mens andre af forskellige årsager har større glæde og effekt af individuelle samtaler med en sundhedskonsulent.
Der kan være et potentiale i at udvikle den måde forløbsprogrammerne afholdes på. Fx afholdes der ikke længere hold på andet sprog end dansk i Ishøj. En rapport viser, at følelsen af socialt tilhørsforhold og evne til at etablere relationer, er en beskyttende faktor for den mentale sundhed. Det vurderes deraf, at det kan have betydning for de deltagere, som har en sprogbarriere, at de ikke har mulighed for at møde andre borgere i samme situation og gøre noget meningsfuldt sammen.
Generelt er det sundhedskonsulenternes oplevelse, at borgerne er meget tilfredse med kommunens sundhedstilbud. Dette kommer f.eks. til udtryk i den individuelle afsluttende samtale efter endt forløb, hvor borgerne ofte udtaler sig positivt om forløbet, og hvad det har bevirket af sundhedsmæssige ændringer i deres liv.
Datagrundlag
Der er ikke udarbejdet et statistisk sammenligningsgrundlag mellem kommunerne, hverken på Vestegnen eller på nationalt niveau. Dette skyldes, at arbejdet med forløbsprogrammerne rodfæster sig i retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen, der tolkes meget forskelligt fra kommune til kommune. En sammenligning vil derfor på nuværende tidspunkt ikke kunne foretages på et validt grundlag. Ishøj Kommune er med i et pilotprojekt om PRO (Patient Rapporterede Oplysninger). Ultimo 2023 er det planen, at Ishøj Kommune sammen med mange andre kommuner skal overgå til K-PRO (Kommunal PRO). PRO spørgeskemaet vil være et redskab til at dokumentere effekten af indsatserne med udgangspunkt i den enkelte borger. Indtil videre bruges PRO kun på diabetesområdet i Ishøj Kommune.
Status for forløbsprogrammerne 2022 er vedlagt som bilag.
Lovgrundlag
Sundhedsloven § 119.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.
Indstilling
Administrationen indstiller, 23. marts 2023, pkt. 22:
at status på forløbsprogrammerne tages til efterretning og sendes til orientering i Handicapråd og Seniorråd.
Beslutning fra Social- og Sundhedsudvalget, 23. marts 2023, pkt. 22:
Taget til efterretning.
Beslutning
Det aftales, at dagsordenpunktet udsættes til det næstkommende møde.
Beslutningskompetence
Social- og Sundhedsudvalget.
Beslutningstema
Administrationen fremlægger hermed status på forløbsprogrammerne for 2022. Sagen sendes efterfølgende til orientering i Seniorrådet og Handicaprådet.
Bilag
Sagsfremstilling
I Ishøj Kommune er der ansat en ernæringsvejleder, der også fungerer som sundhedskonsulent og derfor også tager del i opgaver med forløbsprogrammer samt rygestopvejledning og rygestopkurser. Ernæringsvejlederen varetager Ishøj Kommunes tilbud for ernæringsterapi.
Følgende borgere kan tilbydes ernæringsterapi i Ishøj Kommune:
- Voksne borgere +18 år
- Borgere med et utilsigtet vægttab
- Borgere med ønske om vægtvedligeholdelse i forbindelse med sygdom
- Småtspisende borgere
- Borgere i rehabilitering og genoptræning (fx efter sygdom og/eller operation)
Ernæringsterapi er diætvejledning ved en ernæringsvejleder, hvor borgerne får hjælp til at sammensætte deres kost, så vægttabet stabiliseres eller vægten øges.
Henvisninger og indsats
Vedhæftede status viser, at der i 2022 har været henvist 35 borgere til ernæringsterapi, hvilket er på samme niveau som i 2021, hvor 32 borgere blev henvist til ernæringsterapi. Henvisningerne kommer både fra fysioterapeuter og ergoterapeuter, egen læge, hverdagsrehabilitering, hjemmevejledere, forebyggelseskoordinatorer, hjemmeplejen, plejepersonale og borgere, der selv henvender sig.
Gruppen af henviste borgere rummer en stor diversitet og en stor kompleksitet, når effekten af tilbuddet skal vurderes. De 35 borgere repræsenterer fx både terminal syge borgere og syge borgere, der skal rehabiliteres efter en operation. Ernæringsterapien og den deraf følgende diætbehandling tilrettelægges efter Sundhedsstyrelsens anbefalinger, der lægger vægt på et individualiseret forløb med udgangspunkt i borgerens behov og kliniske situation. Ernæringsvejlederen sætter derfor i samråd med borgeren eller plejepersonalet et fælles mål for diætbehandlingen.
Der er et potentiale i at øge samarbejdet mellem faggrupper i forhold til at identificere borgere i ernæringsmæssig risiko, da underernæring og uplanlagt vægttab kan have mange årsager. En rapport fra Sundhedsstyrelsen viser, at underernæring og uplanlagt vægttab har store konsekvenser både sundheds- og samfundsmæssigt (fx øget behov for hjælp fra hjemmeplejen og længere indlæggelsestider). På nuværende tidspunkt håndteres de henvisninger, der kommer ind, men der kan være et potentiale i at lave en større opsporingsindsats i forhold til de svageste borgere i Ishøj.
Datagrundlag
Der er ikke udarbejdet et statistisk sammenligningsgrundlag mellem kommunerne, hverken på Vestegnen eller på nationalt niveau. Det skyldes, at der ikke foreligger nationale retningslinjer for henvisninger til ernæringsterapi i kommunalt regi og dermed heller ikke et valid sammenligningsgrundlag, idet kommunerne løser opgaven meget forskelligt, og de kliniske diætister og ernæringsvejledere er organiseret meget forskelligt i kommunerne.
Lovgrundlag
Sundhedsloven §§ 119 samt 119 stk. 2.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.
Indstilling
Administrationen indstiller, 23. marts 2023, pkt. 23:
at status på ernæringsterapi tages til efterretning og sendes til orientering i Handicapråd og Seniorråd.
Beslutning fra Social- og Sundhedsudvalget, 23. marts 2023, pkt. 23:
Taget til efterretning.
Beslutning
Det aftales, at dagsordenpunktet udsættes til det næstkommende møde.
Beslutningskompetence
Social- og Sundhedsudvalget.
Beslutningstema
Administrationen fremlægger hermed status på ernæringsterapi 2022. Sagen sendes efterfølgende til orientering i Seniorrådet og Handicaprådet.
Bilag
Sagsfremstilling
På Social- og Sundhedsudvalgets møde i december 2022 blev en revideret kvalitetsstandard for Brugerstyret Personlig Assistance (BPA) efter servicelovens § 96 fremlagt. Brugerstyret Personlig Assistance (BPA) er en særlig ydelse, der tildeles borgere med et omfattende og ganske særligt behov for pleje, omsorg, overvågning og ledsagelse, hvormed borgeren får mulighed for at bo i egen bolig og leve så selvstændig en tilværelse som muligt på lige fod med borgere uden et handicap. Betingelsen for bevilling af en BPA-ordning er, at modtageren af tilskuddet er i stand til at fungere som arbejdsleder for hjælperne i ordningen.
Der er indkommet følgende høringssvar fra Handicaprådet og Seniorrådet:
- Handicaprådet opfordrer til, at de faglige begreber i kvalitetsstandarden for BPA ændres til et mere nuanceret sprog.
- Seniorrådet giver i deres høringssvar udtryk for, at borgere der får tildelt en BPA-ordning skal sætte sig ind i meget lovgivning, for at kunne fungere som arbejdsleder.
På baggrund af høringssvarene fremlægges en revideret version af kvalitetsstandarden, hvor der er lavet en række nuanceringer af sproget. I den forbindelse er der ligeledes indsat eksempler og en række fagtermer er erstattet med andre ord. Endvidere er der i kvalitetsstandarden henvisninger til BPA-håndbogen med henblik på at uddybe og forklare det komplicerede stof.
Det er ligeledes administrationens oplevelse, at det er omfattende og krævende at være arbejdsleder i forbindelse med en BPA-ordning, hvorfor afdækningen af borgerens arbejdslederevner er afgørende i vurderingen af ansøgninger om BPA-ordninger. Derudover er BPA-håndbogen udarbejdet for at hjælpe borgere med en BPA-ordning til at skabe overblik over, hvilke opgaver og pligter der er forbundet med at være arbejdsleder og arbejdsgiver. Endvidere er BPA-håndbogen udarbejdet som opslagsværk målrettet borgere med en BPA-ordning.
Revideret kvalitetsstandard for BPA efter servicelovens § 96 er vedhæftet dagsordenen. Ændrede afsnit er markeret med rødt.
Lovgrundlag
Servicelovens § 96.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.
Indstilling
Administrationen indstiller, 23. marts 2023, pkt. 24:
at den reviderede kvalitetsstand for BPA godkendes, og at den vedtagne kvalitetsstandard sendes til orientering i Seniorrådet og Handicaprådet.
Beslutning fra Social- og Sundhedsudvalget, 23. marts 2023, pkt. 24:
Tiltrådt.
Beslutning
Taget til efterretning.
Beslutningskompetence
Social- og Sundhedsudvalget.
Beslutningstema
Administrationen fremlægger revideret kvalitetsstandard for Brugerstyret Personlig Assistance (BPA) efter servicelovens § 96 til endelig godkendelse. Kvalitetsstandarden har været i høring hos Seniorrådet og Handicaprådet, og den endelige kvalitetsstandard sendes efter behandlingen i Social- og Sundhedsudvalget til orientering i Seniorrådet og Handicaprådet.
Bilag
Sagsfremstilling
På Social- og Sundhedsudvalgets møde den 15. december 2022 blev håndbog for Brugerstyret Personlig Assistance (BPA) efter servicelovens § 96 fremlagt, hvorefter BPA-håndbogen har været i høring hos Handicaprådet og Seniorrådet. BPA-håndbogen er udarbejdet med involvering af alle borgere med en BPA-ordning. Syv ud af ni borgere har kommenteret på håndbogen. Fire borgere deltog i et møde, og tre borgere har kommenteret pr. mail eller telefon.
Ishøj Kommune har ikke tidligere haft en BPA-håndbog, hvilket har resulteret i lange afgørelser for at sikre, at borgers BPA-ordning er velbeskrevet. En del af de oplysninger, som hidtil har stået i afgørelsen, vil fremover kunne findes i BPA-håndbogen, hvorved afgørelser vil blive væsentlig kortere. Mange andre kommuner har en BPA-håndbog, hvor relevante oplysninger samles. BPA-håndbogen er et borgerrettet opslagsværk omkring Ishøj Kommunes overordnede forvaltning af BPA-ordninger.
Der er indsendt høringssvar fra begge råd, som kan ses i vedhæftede bilag. I bilaget findes et overblik over alle kommentarerne i høringssvarene fra Seniorrådet og Handicaprådet. Administrationens kommentarer hertil fremgår ligeledes af oversigten samt information om, hvorvidt der er sket ændringer på baggrund af høringssvarene.
Høringssvarene har givet anledning til en række præciseringer og mindre ændringer i BPA-håndbogen. Der er bl.a. blevet lavet følgende ændringer:
- Nødprocedure er indskrevet på side 10.
- BPA-håndbogen er blevet sat op grafisk, hvilket understøtter læsevenligheden.
Den tilrettede version af BPA-håndbogen er vedhæftet som bilag.
Lovgrundlag
Servicelovens § 96.
Indstilling
Administrationen indstiller, 23. marts 2023, pkt. 25:
at BPA-håndbogen godkendes og at den vedtagne håndbog for BPA sendes til orientering i Seniorrådet og Handicaprådet.
Beslutning fra Social- og Sundhedsudvalget, 23. marts 2023, pkt. 25:
Tiltrådt.
Det forventes, at administrationen løbende holder håndbogen ajour.
Beslutning
Taget til efterretning.
Beslutningskompetence
Social- og Sundhedsudvalget
Beslutningstema
Administrationen fremlægger håndbog for Brugerstyret Personlig Assistance (BPA) efter servicelovens § 96 efter denne har været i høring i Seniorrådet og Handicaprådet. Den endeligt vedtagne håndbog for BPA sendes efter behandlingen i Social- og Sundhedsudvalget til orientering i Seniorrådet og Handicaprådet.
Bilag
Sagsfremstilling
Overordnede konklusioner
Tilsynet har vurderet køkkenerne ud fra nedenstående temaer med en score på 1 - 5:
- Kostformer, ernæring og næringsstofsammensætning: Kærbo 4 – Torsbo 3
- Dagskosttilbud, energitrin, og næringsstofberegning: Kærbo 4 – Torsbo 3
- Råvarekvalitet, menuer, variationer og madspild: Kærbo 5 – Torsbo 5
- Metoder og systematik i kvalitetsarbejdet: Kærbo 5 – Torsbo 5
- Køkkenets arbejde med borgeroplevet kvalitet: Kærbo 5 – Torsbo 4
- Kompetencer og stabilitet: Kærbo 5 – Torsbo 5
- Tværfagligt samarbejde og beredskab: Kærbo 4 – Torsbo 3
- Portionsstørrelser: Kærbo 5 – Torsbo (ikke scoret på denne)
- Frekvens, levering og forgæves gang: Kærbo 5 – Torsbo (ikke scoret på denne)
Påbud, anbefalinger og handleplaner
Tilsynet har ikke givet påbud.
Tilsynet har givet følgende anbefalinger, der er udarbejdet handleplaner for, hvilket er uddybet i vedhæftede bilag.
Kærbo
Det anbefales, at der udarbejdes beregnede vejledende døgnkostsforslag for de mest anvendte kostformer på plejecentret. Handleplanen indeholder tidsplan og proces for udarbejdelse og implementering af døgnkostforslag.
Det anbefales, at der udarbejdes instrukser for, hvordan klager behandles med henblik på at dokumentere handlinger samt minimere fremtidige fejlkilder. Handleplanen angiver, at udarbejdelsen af en struktur for behandling af klager, afventer at ny køkkenchef tiltræder den 15. marts 2023. Herefter vil der blive taget fat i arbejdet med angivelserne i handleplanen.
Det anbefales, at den nuværende beredskabsplan opdateres. Handleplanen angiver, at dette arbejde er igangsat i samarbejde med Center for Ejendomme og Arealer.
Torsbo
Det anbefales, at der arbejdes med at kunne dokumentere, at forplejningen indfrier kravene til næringsstofsammensætningen, som fremgår i Anbefalingerne for Den Danske Institutionskost.
Det anbefales ligeledes, at næringsstofberegningerne af de enkelte menuer inddrages, når menuplanerne tilrettelægges.
Handleplanen angiver, at køkkenet i Torsbo har fået adgang til samme it-program som på Kærbo, hvor beregningerne kan foretages. Når den nye køkkenchef starter den 15. marts påbegyndes implementeringen af dette.
Det anbefales, at der udarbejdes en instruks for, hvordan klager behandles og registreres. Handleplanen angiver, at udarbejdelsen af en struktur for behandling af klager, afventer at den nye køkkenchef tiltræder.
Det anbefales, at der udarbejdes beredskabsplaner for forplejningen. Handleplanen angiver, at der er tjekket op på nødgeneratoren, så det er sikret, at der ved strømsvigt fortsat vil kunne produceres mad i køkkenet på Torsbo.
Lovgrundlag
Serviceloven.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.
Indstilling
Administrationen indstiller, 23. marts 2023, pkt. 30:
at orienteringen tages til efterretning
Beslutning fra Social- og Sundhedsudvalget, 23. marts 2023, pkt. 30:
Taget til efterretning.
Beslutning
Det aftales, at dagsordenpunktet udsættes til det næstkommende møde.
Beslutningskompetence
Social- og Sundhedsudvalget.
Beslutningstema
I efteråret 2022 har BDO afviklet tilsyn med køkkener på Ishøj Kommunes plejehjem, Kærbo og Torsbo samt hos Kærbos madservice. Resultaterne er overvejende positive, og de opmærksomhedspunkter, som tilsynet har angivet anbefalinger til, er der udarbejdet handleplaner for. Sagen sendes til orientering i Seniorrådet og Handicaprådet.
Bilag
Sagsfremstilling
Proces og tidsplan for revidering af kvalitetsstandarder på ældreområdet
I kvalitetsstandarderne afspejles det kommunale serviceniveau, og kvalitetsstandarderne skal derfor give borgerne information om, hvilket serviceniveau de kan forvente ved levering af konkrete ydelser. Samtidig skal kvalitetsstandarderne bruges som et redskab i visitationen ved ansøgning om konkrete ydelser. Administrationen vil i den kommende periode gennemgå kommunens serviceniveau med det formål at harmonisere serviceniveauet i Ishøj Kommune med de lovmæssige ændringer og svar på sagsbehandlingsfrister på samtlige ydelser. Proces- og tidsplan for revidering af kvalitetsstandarder på ældreområdet er vedlagt som bilag.
Orienteringen videresendes til Handicaprådet, Seniorrådet og Udsatterådet.
Klubtilbud for psykisk sårbare unge
Sind Ungdom starter et klubtilbud for psykisk sårbare unge og yngre voksne i Brohuset i 2023. Forberedelser, kvalificering og planlægningen sker i tæt samarbejde mellem frivilligkonsulent på det sociale område, brobyggeren, Ishøj Ungdom og Den Sociale Udførerenhed. Der er søgt fondsmidler til projektet. Der arbejdes på opfølgende fondsansøgning i forhold til brobygning til det frivillige foreningsliv som deltager og/eller frivillige.
Orienteringen videresendes til Udsatterådet og Handicaprådet.
Tilsynsudtalelse om reducering af personlig og praktisk hjælp efter serviceloven
Ankestyrelsen gennemfører en undersøgelse af 12 kommuners praksis i forhold til midlertidig reducering af bevilliget personlig og praktisk hjælp efter serviceloven på grund af personalemangel. Første fase af undersøgelsen er den vedhæftede generelle udtalelse af 17. januar 2023, der indeholder en redegørelse for reglerne om kommuners forsyningsforpligtigelse og afgrænsningen mellem faktisk forvaltningsvirksomhed og myndighedsudøvelse. I den anden fase af undersøgelsen foretager Ankestyrelsen en vurdering af lovligheden af de udvalgte kommuners tiltag i forhold til reduceringen af den bevilligede hjælp. Ishøj Kommune er ikke en af de kommuner, som vil blive undersøgt.
Orienteringen videresendes til Handicaprådet, Seniorrådet og Udsatterådet.
Årshjul for Handicaprådet i 2023
Der er udarbejdet en oversigt, som viser temadrøftelser i handicapråd i 2023.
Hovedrengøring
Borgere kan ikke længere automatisk få en årlig hovedrengøring. I stedet skal de ansøge Ishøj Kommune om en hovedrengøring hvis de har behov. Kommunen vil herefter vurdere, om den enkelte borger er i målgruppen for hovedrengøring. Ændringen blev besluttet, da Ishøj Byråd i oktober 2018 vedtog budgettet for 2019. Center for Voksne og Velfærd har udarbejdet en kvalitetsstandard for hovedrengøring.
Beslutning
Taget til efterretning.
Årshjulet er blevet godkendt af DH.
Bilag
Beslutning
Der orienteres om følgende:
- At en medlem fra DH i Ishøj er blevet udnævnt til at sidde i letbane- og metro tilgængelighedspanel i Region H.
- SIND-nettet i Ishøj og Albertslund skal nedlægges eftersom koordinator ikke vil være tillgængelig og der vil ikke være midler til drive nettet fremover.
- LEV skal holde en arrangement i Vestegnen.