Referat
Handicaprådet onsdag den 21. august 2024 kl. 17.00

Mødelokale Vandværket

Sagsfremstilling

Nyt fra formand og næstformand

  • Tilgængelighed


Opfølgning fra sidste møde

  • Punktet om opfølgning på om borgere på botilbud får gavn af tilbuddet om sundhedstjek af egen læge på botilbud bliver taget op på næste møde.

Beslutning

Helle har orienteret om de fortsatte udfordringer, der er i forhold til tilgængelighed i Brohuset, samt at p-pladserne til borgerne ofte er optaget af kommunens personale, hvilket betyder at gangbesværede bliver udfordret i deres adgang til Brohuset, særligt pga. bygningsarbejde, der lukker indgang 45.

Beslutningskompetence

Handicaprådet

Beslutningstema

Formand og næstformand afgiver meddelelser

Sagsfremstilling

Afdelingslederne fra myndighed og det sociale udførerområde laver et oplæg på ca. 15 min. om det opsøgende arbejde de laver, hvilke indsater der er og hvilke udfordringer de møder.
Efter oplægget er der sat ca. 15 minutter af til drøftelse.

Konstitueret afdelingsleder for Social- og Sundhedsfaglig Enhed Signe-Marie Stampe Angelsø og afdelingsleder for Social Udfører Enhed Vicky Lund Hansen deltager under dette punkt.

Beslutning

Faglig koordinator for Det Sociale Udførerområde Christina Beringskjold, samt Signe-Marie Angelsø, konstitueret Myndighedsleder deltager under punktet.

Christina fortæller om de netværk og samarbejdspartnere, som de samarbejder med i forhold til at identificere borgere, som kan synes at have brug for hjælp og som af forskellige årsager ikke selv søger den hos kommunen. Det kan fx. være kontakten med boligselskaber og deres viceværter. Hun fortæller også om kommunens indsatser, fx. §§ 99 og 85. I forhold til borgere som har stor mistillid til systemet og kan være svære at nå har medarbejderne en vedvarende opmærksomhed og forsøger at opbygge en relation, der kan føre til at borgeren kan få den hjælp der er brug for. De laver meget opsøgende arbejde.

Der er åben vejledning tre gange om ugen på henholdsvis Kærbo, Søstedet og Brohuset. Myndighed er blevet koblet op på åben vejledning i Brohuset om torsdagen og der vil være en socialrådgiver og en medarbejder fra det forebyggende team tilstede. De har bemyndigelse til at træffe afgørelser på stedet, så der dermed kan handles relativt hurtigt på måske mindre udfordringer inden de vokser sig større. Denne udvikling er indenfor et forebyggende perspektiv.


Beslutningstema

Temadrøftelse på baggrund af årshjulet om borgere der falder udenfor og ikke formår at søge hjælp - hvad har Ishøj af tilbud til dem og hvordan får vi fat i dem?

Sagsfremstilling

Hvert år udarbejder administrationen i Ishøj Kommune et rådighedskatalog for det kommende års budget. Rådighedskataloget kan indeholde både besparelses- og investeringsforslag. Materialet sendes ud den 16. august 2024.

Administrationen laver en oversigt med forslag med særlig relevans for handicapområdet, som Handicaprådet kan prioriterer på mødet. Høringssvarene bliver udarbejdet på storskærm under mødet.


Høringsperioden for budgettet løber fra den 16. august - 6. september kl. 9.00

Den videre proces:
19. august: 1. behandling af budgettet i Økonomi- og Planudvalget
5. september: Der afholdes budgetseminar for Byråd
- Politiske forhandlinger
24. september: 2. behandling af budgettet i Økonomi- og Planudvalget
1. oktober: 2. behandling af budgettet af Byrådet

Beslutning

Handicaprådet afgav til mødet høringssvar på prioriterede forslag, der var af særlig relevans. Svarene i den prioriterede liste er vedhæftet som bilag,

Rådssekretæren indsender svar inden høringsfristen.

Beslutningstema

Administrationen har udarbejdet budgetforslag for 2025-2028 på baggrund af den procedure Økonomi- og Planudvalget har besluttet. Handicaprådet bedes indgive høringssvar til besparelsesforslagene i budgetforslaget. Materialet sendes i høring fra den 16. august - 6. september.

Bilag

Sagsfremstilling

Der blev på mødet den 12. juni 2024 stillet forslag om at lave en årsberetning for Ishøj Handicapråd. Årsberetningen vil fungere som en orientering for politikere og borgere om, hvad rådet har beskæftiget sig med og været særligt optaget af i årets løb. En årsberetning kan være med til at gøre endnu mere opmærksom på Handicaprådets samarbejde.

Årsberetningen kan volumenmæssigt fylde 2-3 A4 sider og har et forord af formanden for Handicaprådet. Den udarbejdes i samarbejde mellem Handicaprådet og Administrationen ud fra følgende proces:

På sidste møde i december kommer administrationen med et bud på fokuspunkter fra året og der sættes en halv time af til at kommentere og komme med input til indhold til beretningen.
Beretningen godkendes af rådet og lægges på hjemmesiden efter Handicaprådets første møde i 2025

Indstilling

at Handicaprådet i samarbejde med administrationen udformer en årsberetning for 2024

Beslutning

Tiltrådt

Beslutningskompetence

Handicaprådet

Beslutningstema

Godkendelse af forslaget om en årsberetning for Ishøj Handicapråd

Sagsfremstilling

Baggrund
Handicapsagsbarometret er ét ud af flere retssikkerhedsinitiativer, som indgår i det i det samlede initiativ om bedre retssikkerhed og tillid på handicapområdet, som er en del af aftalen om udmøntning af reserven på social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet for 2022 - 2025. Handicapsagsbarometret 2023 er den første undersøgelse Ankestyrelsen udgiver, som undersøger kommunernes sagsbehandling og overholdelse af regler og praksis i sager, der ikke er påklaget til Ankestyrelsen. Barometret giver på landsplan et billede af kvaliteten af kommunernes sagsbehandling i sager om ledsagelse. Resultaterne er generaliserbare samlet set på tværs af landets kommuner, og kan derfor ikke anvendes til at beskrive sagsbehandlingskvaliteten i de enkelte kommuner. Undersøgelsen er baseret på en juridisk gennemgang af i alt 385 sager fra 98 kommuner. Undersøgelsen handler om den juridiske kvalitet i sagsbehandlingen og er baseret på de sagsakter, som kommunerne har sendt ind (Bilag 1).

Sagsbehandlingskvalitet i Ishøj
Ishøj Kommune har 77 borgere som er tilkendt ledsagelse efter Servicelovens § 97. Ishøj Kommune har indsendt fire sager til Ankestyrelsen, hvoraf tre er behandlet. I de gennemgåede sager fra Ishøj Kommune, er der et tydeligt billede af en god sagsbehandlingskvalitet. To af sagerne har ingen fejl, hverken i forhold til det retlige eller i skønnet og vurderingen i afgørelserne. Den ene sag var et afslag, som ofte er de sværeste sager.

Den påpegede retlige fejl i Ishøj er til stede i 92% af de fejlbehandlede sager i rapporten. Det handler om, at borgeren har behov for støtte under ledsagelse til selvvalgte aktiviteter. Borgeren er blevet bevilliget en ledsagerordning af Ishøj Kommune, men Ankestyrelsen mener ikke, at borger er berettiget. Ankestyrelsen vurderer, at Ishøj Kommune i den konkrete sag ikke har vurderet snitfladen til servicelovens § 85. Ankestyrelsen anerkender i samme afgørelse, at Ishøj Kommune giver råd og vejledning (Bilag 2). Administrationen er opmærksom på pointerne fra Ankestyrelsen og har stort fokus på at overholde regler og praksis i sagsbehandlingen.

Lovgrundlag

Servicelovens § 97 om ledsagelse til voksne.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling



Administrationen indstiller, 15. august 2024, pkt. 85:

at orienteringen tages til efterretning.



Beslutning fra Social- og Sundhedsudvalget, 15. august 2024, pkt. 85:


Beslutning

Orienteringen er taget til efterretning

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

Ankestyrelsen har vis Handicapsagsbarometeret undersøgt kommunernes afgørelser efter Servicelovens § 97 om ledsagelse til voksne. Undersøgelser viser på landsplan, at der i 47 % af sagerne er retslige mangler med væsentlig betydning for afgørelsens rigtighed. I de sager Ankestyrelsen har gennemgået fra Ishøj, er der lavet en anmærkning vedr. en enkelt bevillingssag, hvor en borger har fået en ledsagerordning, som Ankestyrelsen ikke mener er berettiget. Fejlen er til borgerens favør og tæller ikke med i de 47 %. De øvrige sager var fejlfri. Administrationen orienterer om Ankestyrelsens gennemgang af specifikke sager i Ishøj Kommune.
Sagen sendes til orientering i Handicaprådet.

Bilag

Sagsfremstilling

Orientering om prisuddeling i Ishøj Kommune

Der er udsendt pressemeddelelse om og invitation til Ishøj Kommunes uddeling af ældreprisen, handicapprisen og den sociale frivilligpris til frivilligfesten den 27. september. Husk at indstille kandidater til priserne inden tidsfristen den 6. september.


Orientering om støjproblematikken i Det Gule Hus

Administrationen orienterer om sidste nyt i forhold til støjproblematikken i Det Gule Hus.


Orientering

Sind afholder koncert med spisning den 11. september i Brohuset. Husk tilmelding.

Orientering

Borgerrådgiveren i Ishøj kommune har opsagt sin stilling.


Beslutning

Formanden for handicaprådet orienterier at DH har indstillet Rema1000 til at modtage en pris.

Beslutning

Formanden oplyser at DH har samlet underskrifter ind fra alle handicaprådsformænd, inklusiv hendes, til et skriv om skærpede tilsyn på botilbud, som er sendt til Altinget.

Beslutningskompetence

Handicaprådet