Referat
Ishøj Byråd tirsdag den 4. april 2023 kl. 17.00

Rådhuset, Byrådssalen, Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj - det åbne møde begynder kl. 19.00

Offentlig beslutning der skal udfyldes, hvis punktet er lukket

Orientering og beslutning om ukrainske flygtninge er tiltrådt.

Offentlig beslutning der skal udfyldes, hvis punktet er lukket

Indstilling om værdiansættelse om kompensation er tiltrådt.

Beslutning

Ingen spørgsmål.

Sagsfremstilling

Valgperiode: 1. april 2023 til og med den 31. marts 2027: 1 medlem.


Museets øverste myndighed er bestyrelsen, som er ansvarlig for museets drift.


I henhold til Arkens vedtægter § 3, stk. 2 skal Ishøj Kommune udpege 1 medlem til bestyrelsen for en 4 årig periode. Det udpegede medlem til Arkens bestyrelse skal være medlem Ishøj Byråd. I de tidligere vedtægter skulle Ishøj Byråd udpege 2 medlemmer til bestyrelsen.

I forbindelse med konstitueringen den 9. december 2021 blev borgmester Merete Amdisen udpeget for perioden 1. januar 2022 til og med den 31. marts 2023.

Lovgrundlag

Vedtægter af 1. januar 2023 for Arken Museum for Moderne Kunst.

Lovbekendtgørelse nr. 358. af 8. april 2014.

Bekendtgørelse nr. 333 af 25. februar 2021 om museer m.v.

Lov nr. 1531 af 21. december 2010 og Bekendtgørelse nr. 1701 af 21. december 2010, begge om økonomiske og administrative forhold for modtagere af driftstilskud fra Kulturministeriet.

Økonomi

Ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at nedenstående medlem udpeges til bestyrelsen for perioden 1. april 2023 til og med den 31. marts 2027:


Navn:


Parti:


Beslutning

Ishøjlisten (L) foreslog Milishia Moradi


Socialdemokratiet (A) foreslog Merete Amdisen


Afstemning:

Mislishia Moradi (L): 5 stemmer (L, ID og UP)

Merete Amdisen (A): 12 stemmer (A, V, SF, Ø)


Merete Amdisen (A) blev udpeget til bestyrelsen.

Beslutningskompetence

Byråd

Beslutningstema

Udpegning til bestyrelsen for Arken Museum for Moderne Kunst.

Bilag

Sagsfremstilling

Det korrigerede anlægsbudget i 2022 - inkl. overførte uforbrugte midler fra 2021 - udgjorde 221,9 mio. kr. i udgifter og 63,8 mio. kr. i indtægter. Der er afholdt udgifter til anlægsprojekter for i alt 92,0 mio. kr. og indtægter på 5,1 mio. kr. i 2022. En række anlægsprojekter er ikke færdiggjorte, men fortsætter i 2023, og de uforbrugte midler fra 2022 skal derfor overføres til 2023. Dette sker i form af en tillægsbevilling. De enkelte anlægsprojekter, der ønskes overført til 2023, er oplistet i vedlagte bilag. Samlet set søges der om overførsel af udgifter på 124,4 mio. kr. og indtægter på 54,2 mio. kr. - i alt 70,2 mio. kr. netto. Det skal oplyses, at Ishøj Teater i forbindelsen med overførslen af anlægsprojektet samtidig overføres fra Kultur- og Fritidsudvalget til Teknik- og Bygningsudvalget, idet projektet nu har ændret karakter, og derfor i henhold til styrelsesvedtægten nu hører under Teknik- og Bygningsudvalget.

Lovgrundlag

Cirkulære om budget- og regnskabssystem, revision mv. for kommuner.

Økonomi

Tillægsbevilling til udgifter på 124,4 mio. kr. og indtægter på 54,2 mio. kr., som finansieres af kassebeholdningen.

Indstilling

at der gives tillægsbevilling til overførsel af uforbrugte anlægsmidler fra 2022 til 2023 for netto 70,2 mio. kr., svarende til udgifter for 124,4 mio. kr. og indtægter for 54,2 mio. kr.



Beslutning fra Økonomi- og Planudvalget, 27. marts 2023, pkt. 38:

Tiltrådt.


Beslutning

Tiltrådt.


Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Tillægsbevilling til overførsel af uforbrugte anlægsmidler fra 2022 til 2023.

Bilag

Sagsfremstilling

Efter principperne i kommunens økonomiregulativ er det muligt at overføre mer- og mindreforbrug af driftsmidler fra et regnskabsår til det næste. Formålet er at opnå en hensigtsmæssig udnyttelse og disponering af midlerne på driftsbudgettet. Det er således muligt for driftsstederne at spare op til konkrete anskaffelser og aktiviteter i det efterfølgende år. Tilsvarende kan et eventuelt opnået merforbrug reducere næste års driftsbudget.

Ved vurderingen af overførelsesanmodningerne lægges der vægt på årsagen til mindre- og merforbruget, hvad midlerne ønskes anvendt til i det nye år, kommunens likviditet og generelle økonomiske situation, herunder mulighed for at overholde servicerammen i det kommende år.


Med henblik på at reducere det administrative ressourcetræk, er alle budgetenheders indstillinger om overførsel af mindreforbrug under 150.000 kr. som udgangspunkt indstillet til overførsel. Budgetenheders mindreforbrug over 150.000 kr. har administrationen som udgangspunkt vurderet ikke at indstille, medmindre der har været en særligt god begrundelse.


Der er indstillet overførsel af uforbrugte driftsmidler for i alt 5,4 mio. kr. Heraf udgør eksternt finansierede projekter samt takstfinansierede institutioner, som kommunen er forpligtet til at overføre til næste år, 1,7 mio. kr.


De samlede indstillinger til overførsler fra 2022 til 2023 fremgår af Bilag 1. Centeroversigt, og de enkelte indstillinger fremgår af Bilag 2. Enkeltindstillinger.

Lovgrundlag

Bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabssystem, revision mv., Økonomiregulativ for Ishøj Kommune

Økonomi

Der gives tillægsbevilling på i alt 5,4 mio. kr. til finansiering af serviceramme driftsmidler i budget 2023. I perioden 2020 til 2022 har overførselsniveauet været 18,3 mio. kr., 23,0 mio. kr. og 8,8 mio. kr.

Indstilling

at der gives tillægsbevilling på i alt 5.409.000 kr. i henhold til bilag 2.



Beslutning fra Økonomi- og Planudvalget, 27. marts 2023, pkt. 39:

Tiltrådt.


Beslutning

Tiltrådt.


Beslutningskompetence

Byråd.

Beslutningstema

Der søges om tillægsbevilling på 5,4 mio. kr. til finansiering af mindre- og merforbrug på driftsområderne fra 2022 til 2023.

Bilag

Sagsfremstilling

Der har den 14. marts 2023 været afholdt bestyrelsesmøde i Ishøj Forsyning Holding A/S, Ishøj Vand A/S, Ishøj Spildevand A/S og Ishøj Forsyning ApS, hvor årsrapporterne for regnskabsåret 2022 blev fremlagt og godkendt. De af revisionsfirmaet Deloitte udarbejdede årsrapporter vedlægges (bilag 1, 2, 3, og 4). Samlet notat vedr. årsrapporterne vedlægges som (bilag 5). 

Kommunen er eneaktionær. Kommunen kan som eneaktionær kun tale med én stemme på generalforsamlingen.

Generalforsamlingen i Ishøj Forsyning Holding A/S og datterselskaberne afholdes i forlængelse af byrådsmødet den 4. april 2023. Udkast til dagsorden i henhold til vedtægterne vedlægges (bilag 6).

Udkast til protokollater vedrørende afholdelse af generalforsamlinger i Ishøj Forsyning Holding A/S samt datterselskaberne, Ishøj Vand A/S, Ishøj Spildevand A/S og Ishøj Forsyning ApS vedlægges (bilag 7, 8, 9, og 10).

Lovgrundlag

Selskabsloven § 88.

Økonomi

Ingen økonomiske konsekvenser for kommunen.

Indstilling

at årsrapporterne for Ishøj Forsyning Holdning A/S samt datterselskaber tages til efterretning. Byrådet bemyndiger borgmester Merete Amdisen og direktør for by, kultur og miljø Henrik Winther Nielsen til at repræsentere Ishøj Kommune på generalforsamlingen.



Beslutning fra Økonomi- og Planudvalget, 27. marts 2023, pkt. 41:

Tiltrådt.


Beslutning

Tiltrådt.


Beslutningskompetence

Byråd.

Beslutningstema

Årsrapport 2022 og generalforsamling 2023 vedrørende koncernen Ishøj Forsyning.

Bilag

Sagsfremstilling

På byrådsmødet den 3. januar 2023 besluttede byrådet at igangsætte forberedelserne til en selskabsgørelse af Ishøj Varmeværk. Det skete på baggrund af, at Ishøj Varmeværk står overfor en stor fjernvarmeudrulning til private husstande, og det forventes herudover, at der i løbet af de kommende år vil blive fremsat lovkrav om selskabsgørelse af fjernvarmevirksomheder. En model til at imødegå opgaven i fremtiden er at selskabsgøre Ishøj Varmeværk, så det er et selvstændigt selskab, der gennemfører fjernvarmekonverteringen og driver Ishøj Varmeværk.

Byrådet besluttede samtidig, at to selskabsmodeller skal belyses yderligere inden politisk stillingtagen til, hvilken selskabsform, der skal arbejdes videre med. Derfor belyses henholdsvis modellen med Ishøj Varmeværk som et selvstændigt selskab eller en model, hvor Ishøj Varmeværk sammenlægges med Ishøj Forsyning (koncernmodel), og bliver et datterselskab i Ishøj Forsyning.

I bilag 1, baggrundsnotat fra Horten, beskrives de to modeller.

På en række områder er der ikke væsentlige forskelle på de to modeller i forhold til selskabsgørelsen. Det omhandler blandt andet:

  • valg af selskabsformen, fx aktieselskab (A/S) eller anpartsselskab (ApS), som er uafhængig af selskabsmodellen og skal afklares efterfølgende.
  • medarbejderne i Ishøj Varmeværk i forbindelse med en selskabsgørelse. I begge modeller vil medarbejderne blive overført til det nye selskab og beholde deres nuværende løn- og ansættelsesvilkår, da der vil være tale om en virksomhedsoverdragelse fra Ishøj Kommune til selskabet.
  • økonomiske emner som finansiering og garantistillelse, hvor der ikke er væsentlige forskelle.

Der er to områder, hvor der er væsentlige forskelle mellem de to modeller. Det handler om politisk styring og stordriftsfordele/synergi.

Den politiske indflydelse er mere indirekte i en forsyningskoncern, det vil sige ved en sammenlægning med Ishøj Forsyning, end i en model med etablering af særskilt selskab, fordi kommunen formelt vil være tættere på selskabets strategiske styring ved særskilt selskab. Det kan være en fordel ved store investeringer i udrulning af fjernvarme. Derimod vil koncernmodellen have fordele i forhold til at opnå stordriftsfordele og udnytte synergieffekter af en samlet større volumen, hvilket også er væsentlig i forbindelse med fjernvarmeudrulning, herunder potentielt at opnå en bedre forhandlingsposition i forbindelse med f.eks. udbud og aftaler. Der er ikke samme mulighed for at opnå stordriftsfordele og synergier ved særskilt selskab. Der kan være mindre forskelle vedrørende økonomiske forhold, som umiddelbart ikke har betydning i den nuværende situation, det handler om modregningsreglen (modregning af evt. indtægter, hvis selskabet skal ophæves) og særlige beskatningsforhold.

Den politiske beslutningsproces lægger op til, at der træffes beslutning om selskabsgørelse i juni 2023 (tidsplan fremgår af bilag 2).

Efter beslutning om selskabsmodel (dette dagsordenspunkt) forberedes oplæg om orientering om juridiske forhold, økonomiske forhold og ejerforhold om selskabsgørelse af Ishøj Varmeværk indenfor den besluttede model til et temamøde for byrådet den 2. maj 2023.

Der lægges op til politisk beslutning om selskabsgørelse i juni måned med beslutning på Byrådsmøde d. 26. juni 2023 med henblik på, at selskabet kan stiftes og overdrages fra 1. juli 2023.

Hvis der træffes beslutning om en sammenlægning med Ishøj Forsyning (koncernmodellen), vil der blive udarbejdet en detaljeret tidsplan for inddragelse af Ishøj Forsyning om det videre forløb og de praktiske forhold, som skal afklares i forbindelse med en evt. koncernmodel, hvor Ishøj Forsyning også omfatter varmeforsyning.


Lovgrundlag

Varmeforsyningsloven.

Økonomi

Økonomien i forbindelse med selskabsgørelse af Ishøj Varmeværk er ved at blive afdækket i samarbejde med revisionsfirmaet BDO og fremlægges på temamødet i maj.


Indstilling

at der arbejdes videre med selskabsgørelse af Ishøj Varmeværk i en koncernmodel i Ishøj Forsyning

at tidsplanen for den politisk beslutningsproces tages til efterretning.



Beslutning fra Klima- og Miljøudvalget, 21. marts 2023, pkt. 14:

Tiltrådt.




Beslutning fra Økonomi- og Planudvalget, 27. marts 2023, pkt. 48:

Tiltrådt.


Beslutning

Ishøjdemokraterne stillede ændringsforslag om, at Ishøj Varmeværk blev et selvstændigt selskab under Ishøj Kommune.


For ændringsforslaget stemte 1 (ID)

Imod ændringsforslaget stemte 16 (UP, A, V, SF, Ø, L).


Indstillingen er tiltrådt.

Beslutningskompetence

Ishøj Byråd.

Beslutningstema

Byrådet skal beslutte, hvilken selskabsmodel, der skal arbejdes videre med i forbindelse med selskabsgørelse af Ishøj Varmeværk (IVV). Desuden fremlægges til orientering tidsplan for den politiske beslutningsproces i forbindelse med selskabsgørelse af Ishøj Varmeværk.

Bilag

Sagsfremstilling

I de kommende år udrulles fjernvarme i store dele af kommunen. Det sker parallelt i byområdet øst for motorvejen og i landsbyerne mod vest. Kommunen har 22 bygninger med naturgasopvarmning i områder, hvor der udlægges fjernvarme. Fjernvarme er en grøn, billig og stabil energikilde, mens naturgas har vist sig, ud over at være stærkt CO2-forurenende, at være en politisk, økonomisk og forsyningsmæssig usikker energikilde. Kommunens 22 bygninger kan derfor med fordel konverteres til fjernvarme.


Kommunens bygninger er primært placeret i de områder, der konverteres tidligt i forløbet. Forventningen er derfor, at investeringen hovedsageligt ligger i 2024 og 2025. Enkelte bygninger kan muligvis konverteres ultimo 2023.

Investering, 1.000. kr.

2023

2024

2025

2026

2027

2028

I alt

Investering

2.350

4.300

5.160

0

950

0

12.760

Akkumuleret besparelse


190

650

1.230

1.230

1.310

3.300


Konverteringen fra gas til fjernvarme kan give markante besparelser på både økonomi og CO2-udledning. Naturgas udleder næsten 6 gange så meget CO2 som fjernvarme, og kommunen kan reducere udledning med 300 tons, svarende til 18% af den samlede udledning fra kommunens bygninger. Klimaprojekter kan benchmarkes gennem nøgletallet "investering per sparet kilo CO2". Her ligger dette projekt på 42 kr./kg CO2, hvilket er billigt ift. mange andre projekter, kommunen har gennemført.


Konvertering til fjernvarme udføres i samarbejde mellem administrationen og varmeværket og indebærer nedgravning af fjernvarmerør og reetablering af terræn, tekniske installationer i bygningen samt opsætning af styring og overvågning af energiforbruget. Der er i prisen på de 12,76 mio. kr. indregnet en projektleder i administrationen i 2 år og 15 % til uforudsete udgifter og risiko for prisstigninger.

Der er risiko for gener for brugerne i bygningerne, der kan stå uden varme og varmt vand i op til en arbejdsuge. Nedgravning af fjernvarmerør til bygningerne kan give gener udendørs, men da der i forvejen udlægges fjernvarme i vejen, vil den ekstra gene ved at kommunen tilslutter sig, være minimal.


Hvis beregningsparametre ændrer sig markant inden budgetforhandlingerne, fremsendes revisioner til Klima- og Miljøudvalget og øvrige relevante udvalg.


Lovgrundlag

Intet.

Økonomi

Anlægsbevilling på samlet 12,76 mio. kr. fordelt over 4 år, se ovenfor.

Besparelser drift, 190.000 kr. i 2024 stigende til årligt 1,31 mio. kr. når projektet er fuldt indfaset. Se ovenfor.

Indstilling


at der bevilliges 2,35 mio. kr. i 2023 til konvertering til Fjernvarme i Gildbroskolens SFO og i Tranegilde Landsby, som finansieres af kassebeholdningen

at der medtages en investering på 10,41 mio. kr. i budgetforhandlingerne for budget 2024-27, til konvertering af kommunens øvrige gasejendomme,



Beslutning fra Klima- og Miljøudvalget, 21. marts 2023, pkt. 16:

Tiltrådt.



Beslutning fra Økonomi- og Planudvalget, 27. marts 2023, pkt. 51:

Tiltrådt.


Beslutning

Tiltrådt.


Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

I forbindelse med udrulningen af fjernvarme i Ishøj By og i landsbyerne foreslår administrationen at omlægge kommunens gasopvarmede bygninger til fjernvarme. Investeringerne forventes at falde i 2023-25 og 2027, og administrationen indstiller derfor, at der bevilliges 2,35 mio. kr. i 2023 og afsættes 10,41 mio. kr. i budget 2024-2027 til etablering af fjernvarme i kommunale bygninger.

Bilag

Sagsfremstilling

De eksisterende styresystemer på IVV er ikke tidssvarende, hvilket indebærer en mindre effektiv og stabil drift af kedlerne. Samtidig er det vanskeligt at skaffe software og teknikere, der kan understøtte det eksisterende styresystem, hvilket medfører en uhensigtsmæssig merudgift til drift og vedligehold af softwaren. Med utidssvarende styresystemer af driften vil IVV stå i en kritisk situation, såfremt der ikke kan skaffes teknikere med tilstrækkeligt kendskab til det nuværende styresystem. Dette vil i yderste konsekvens kunne medføre nedbrud i driften. For at fremtidssikre driften af kedlerne på IVV, er der således behov for en opgradering af det eksisterende styresystem.

Opgraderingen af styresystemet betyder samtidig, at IVV og Vestegnens Kraftvarmeselskabs (VEKS) systemer er kompatible, og dermed understøttes en effektiv og stabil produktion og distribution af fjernvarme.


De nye styresystemer knytter sig direkte til driften af IVV. Investeringen gennemføres uafhængig af beslutning om selskabsgørelse og hvilken model, der i givet fald vælges.

Lovgrundlag

Varmeværket er underlagt varmeforsyningsloven.

Økonomi

IVV søger anlægsbevilling på 0,5 mio. kr. i forbindelse med opgradering styresystem for kedlerne på varmeværket. Anlægsbevillingen finansieres gennem lånoptagelse, som tilbagebetales af fjernvarmeforbrugerne over en 5-årig periode.

Kommunens anlægsramme påvirkes ikke af nærværende anlægsbevilling.

Indstilling

at der gives en anlægsbevilling på 0,5 mio. kr. ekskl. moms til opgradering af styresystemet på IVV med finansiering over lånoptagelse.



Beslutning fra Klima- og Miljøudvalget, 21. marts 2023, pkt. 13:

Tiltrådt.



Beslutning fra Økonomi- og Planudvalget, 27. marts 2023, pkt. 49:

Tiltrådt.


Beslutning

Tiltrådt.


Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Der fremlægges oplæg til beslutning om anlægsbevilling til opgradering af styresystemer af driften på Ishøj Varmeværk (IVV). 

Beslutning

Tiltrådt.


Sagsfremstilling

Ifølge reglerne skal årsregnskabet aflægges af Økonomi- og Planudvalget til byrådet, så det kan afgives til kommunens revision inden den 1. maj i året efter regnskabsåret.

Ishøj Kommune fik BDO som revisionsselskab ultimo 2022. Efter anbefaling er der taget udgangspunkt i BDO´s regnskabsskabelon, hvilket har medført, at regnskabet er blevet mere ensartet, forenklet og overskuelig i opbygningen. F.eks. er regnskabet nu opdelt i drift, anlæg og finansiering.

Regnskabet, der sendes til revisionen, er vedhæftet som bilag 1.

Der kan fremhæves følgende hovedtal fra regnskabet for 2022:

  • Regnskabet balancerer i henhold til hovedoversigten med 2.574 mio. kr.
  • Der er et mindreforbrug på driften på 37,6 mio. kr. i forhold til det korrigerede budget (oprindeligt budget plus tillægsbevillinger).
  • Ishøj Kommunes andel af servicerammen blev overskredet med 24,4 mio. kr.
  • Der er afholdt anlægsudgifter på i alt 92 mio. kr., og der søges overført 70,2 mio. kr. netto til 2023.
  • Kassebeholdningen udgjorde 190,1 mio. kr. ultimo 2022, og den langfristede gæld (ekskl. lån til ældreboliger) udgjorde 284,6 mio. kr.


Når revisionen har afsluttet sin gennemgang, fremlægges årsregnskabet til byrådets godkendelse sammen med revisionens årsberetning og administrationens besvarelse hertil.

I henhold til kommunens økonomiregulativ skal der aflægges regnskaber for anlægsprojekter, hvor bruttoudgifterne eller -indtægterne beløber sig til 2 mio. kr. eller mere. Anlægsregnskaber for de anlægsprojekter, der er afsluttet i 2022, er vedhæftet som bilag 2.


Lovgrundlag

Den kommunale styrelseslov og cirkulære om kommunernes budget og regnskab, revision mv.

Økonomi

Der er ingen økonomiske konsekvenser forbundet med afgivelse af årsregnskabet til revisionen.

Indstilling

at regnskabet for 2022 afgives til revisionen.



Beslutning fra Økonomi- og Planudvalget, 27. marts 2023, pkt. 40:

Tiltrådt.


Beslutning

Tiltrådt.


Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Årsregnskabet for 2022 forelægges med henblik på oversendelse til revisionen.


Bilag

Sagsfremstilling

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.

Beslutning

Godkendt.