Referat
Ishøj Byråd tirsdag den 5. september 2023 kl. 17.00
Rådhuset, Byrådssalen, Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj - det åbne møde begynder kl. 19.00
Offentlig beslutning der skal udfyldes, hvis punktet er lukket
Indstilling om idrætshal ved Vibeholmskolen - det videre forløb tiltrædes.
Beslutning
Birtha og Bendt Christensen inviterede byrådets medlemmer til at besøge deres bolig.
Sagsfremstilling
Der er udarbejdet rådighedsforslag for samlet 20,9 mio. kr., som vil indgå i det videre budgetarbejde.
Det administrative budgetforslag samt rådighedskatalog er sendt til byrådet samt i høring i MED-organisationen, brugerstyrelser, råd, nævn mv. den 16. august 2023. Når alle høringssvar er kommet ind den 5. september 2023 vil de blive samlet og sendt til byrådet i løbet af uge 36.
Der afholdes budgetseminar den 4. september 2023.
Eventuelle ændringsforslag fra de stående udvalg og/eller enkelte medlemmer skal afleveres til borgmesterkontoret senest den 19. september 2023 kl. 12.00.
Budgettet 2. behandles på ekstraordinært byrådsmøde den 5. oktober 2023.
Lovgrundlag
Lov om kommunernes styrelse, cirkulære om kommunernes budget og regnskabsvæsen, revision mv.
Økonomi
Fra det administrative budgetforslag for 2024 kan fremhæves følgende punkter:
* Servicerammen: Der er en overskridelse på 4,6 mio. kr.
* Anlægsrammen: Der er en overskridelse på 7,4 mio. kr.
Ishøj Kommune har en udfordring på servicerammen på 4,6 mio. kr. Hertil kommer udvalgsbehandlede udvidelsesforslag, som er oversendt til budgetforhandlingerne samt nye ønsker fra partierne til budgetreduktioner eller udvidelser. I budgetforslaget er indregnet tekniske ændringer. De tekniske ændringer vedlægges sagen, og for budget 2024 er der tillagt 25,7 mio. kr. i tekniske ændringer. I overslagsårene er beløbene følgende: 34,0 mio. kr. i 2025, 36,1 mio. kr. i 2026 og 35,8 mio. kr. i 2027. Det er især ældre- og socialområdet, der tilføres ekstra budget via de tekniske ændringer.
Der er udarbejdet særskilt notat, der nærmere beskriver de tekniske ændringer.
Indstilling
at det administrative budgetforslag godkendes og oversendes til byrådet til 2. behandling.
Beslutning fra Økonomi- og Planudvalget, 28. august 2023, pkt. 120:
Tiltrådt.
Supplerende sagsfremstilling:
Kommunernes Landsforening har den 24. august 2023 udsendt orientering om, at kommunernes serviceramme bliver forhøjet med 650 mio. kr. For Ishøj Kommune medfører det, at servicerammen løftes med 3,2 mio. kr.
I det tekniske budget, som forelægges til 1. behandlingen af budgettet, er merforbruget i forhold til servicerammen opgjort til 4,7 mio. kr. Løftet af servicerammen betyder, at merforbruget i forhold til servicerammen reduceres til 1,5 mio. kr.
Den højere serviceramme vil blive indarbejdet i budgetmaterialet til 2. behandlingen af budgettet og til budgetseminaret den 4. september 2023.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Byråd.
Beslutningstema
Hermed forelægges det administrative budgetforslag for 2024 og overslagsårene 2025 - 2027. Budgetforslaget er suppleret med beskrivelse af de overordnede budgetforudsætninger, som giver et overblik over budgettets centrale elementer.
Bilag
Sagsfremstilling
I forbindelse med at selskabssgørelsen af Ishøj Varmeværk blev behandlet politisk, blev der fra administrationen fremlagt et forslag til ejerstrategi for den samlede forsyningskoncern Ishøj Forsyning. Økonomi- og Planudvalget besluttede den 22. maj 2023, at behandlingen af ejerstrategien skulle udsættes og fremsættes som en selvstændig sag i august 2023.
Ishøj Kommune har den 30. maj 2023 sendt udkastet til ejerstrategi (vedlagt som bilag 2) til Ishøj Forsynings ledelse med henblik på at få deres input og synspunkter til den. Ishøj Forsyning har den 24. juli 2023 returneret deres høringssvar (vedlagt som bilag 3).
Administrationen har på baggrund af Ishøj Forsynings høringssvar udarbejdet et revideret forslag til ejerstrategi (vedlagt som bilag 1). Ændringsmarkeringerne viser, hvor Ishøj Forsynings forslag er indarbejdet.
Lovgrundlag
Selskabsloven og lov om kommunernes styrelse.
Økonomi
Forslaget har ingen økonomiske konsekvenser.
Indstilling
at det reviderede forslag til ejerstrategi for Ishøj Forsyning (bilag 1) vedtages.
Beslutning fra Økonomi- og Planudvalget, 28. august 2023, pkt. 123:
Tiltrådt, og administrationen kvalificerer afsnit 11 frem mod byrådsbehandlingen.
Supplerende sagsfremstilling:
Administrationen har på baggrund af Økonomi- og Planudvalgets beslutning den 28. august 2023 kvalificeret afsnit 11 i ejerstrategien (bilag 1) - Administrationens forslag fremgår af bilaget nederst med blåt. Ovenfor står det oprindelige forslag til afsnit 11 (gennemstreget og med rødt).
Beslutning
Ændringsforslag: Annelise Madsen (ID): Afsnit 11 udgår.
For: 1 Annelise Madsen (ID)
Undlod at stemme: 1 Milisha Moradi (L)
Imod: 16 (A+V+F+Ø+Seyit Özkan (L) + Steen Skovhus (L)
Ændringsforslag frafaldet.
Økonomi-og Planudvalgets indstilling tiltrådt.
Annelise Madsen (ID) kan ikke tiltræde beslutningen.
Ejerstrategi for Ishøj Forsyning evalueres, når arbejdet med kommende, samlede ejerstrategi er tilendebragt.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutningstema
Godkendelse af revideret forslag til ejerstrategi for Ishøj Forsyning.
Bilag
Sagsfremstilling
Som en del af betingelserne knyttet til den pr. 1. juli d.å. gennemførte selskabsgørelse af Ishøj Varmeværk, er der aftalt vilkår for det nye selskabs erhvervelse af den af kommunen tilhørende grund med adressen, Industrivangen 34.
Grunden udgør et areal på 16.000 kvm., hvoraf det nye selskab erhverver 13.000 kvm. De resterende 3.000 kvm. forbliver kommunens ejendom, med mulighed for på sigt at udnytte arealet til andre formål ex. parkering. Fordelingen af de 16.000 kvm. mellem nyt selskab og kommunen, er aftalt som skitseret på bilag (2 x oversigtskort), hvor kommunen beholder den nordlige del af grunden inklusive adgang til Banestien.
Varmeværket vil dog i en årrække have et behov for brug af netop det kommunale areal med både den derværende ladebygning og de tilhørende udenomsarealer. Specielt krav til sikker opbevaring af de mange nye fjernvarmerør, som løbende vil være en del af projektet med udrulning af fjernvarme til rigtig mange nye brugere, kræver tørre og sikre omgivelser. Ladebygningen vil være velegnet til dette brug, og der foreslås en lejeaftale, hvor det nye selskab lejer kommunens grund inklusiv bygninger for en periode på 3 år med mulighed for forlængelse.
Administrationen foreslår en leje på årligt 120.000 kr. med tillæg af moms, der reguleres løbende med stigningen i NPI (nettoprisindeks). Lejen er fastsat ud fra kendskab til gældende markedsleje for identiske ubebyggede arealer med tilsvarende adgang og beliggenhed.
Det er samtidig forudsat, at I/S Vestforbrændingen opfylder sine forpligtelser ved ophør af den tidligere genbrugsstation i form af tilbagelevering af grund og bygninger på de aftalte vilkår. Disse forpligtelser, påhvilende I/S Vestforbrændingen, er p.t. sat i bero grundet selskabsgørelsen, og vedrører bl.a. nogle asfaltreparationer samt lukning af huller i loft og facade på ladebygningen.
Den nye lejeaftale vil træde i kraft den 1. januar 2024, men med råderet allerede nu. Aftalen udløber således med udgangen af 2026. Der betales intet depositum og selve aftalen revurderes gensidigt i juni 2026. Ved lejeaftalens ophør skal bygninger og udenomsareal tilbageleveres i en ikke ringere stand end ved overtagelsen samt være ryddet for effekter og al materiel tilhørende Ishøj Varmeværk ApS eller anden virksomhed under Ishøj Forsyning.
Ifølge den foreliggende overdragelsesaftale mellem kommune og forsyning, pålægges og tinglyses der derudover en servitut på den del af grunden, der fremadrettet ejes af Ishøj Varmeværk ApS (13.000 kvm), og med tilbagekøbsret for kommunen i tilfælde af ophør af selskabets drift som varmevirksomhed og/eller ved flytning af produktionen.
Behovet for en efterfølgende udnyttelse af kommunens grund til parkeringsareal eller andet formål, kan med fordel undersøges og vurderes nærmere under lejeforholdets beståen.
Lovgrundlag
Ingen.
Økonomi
Såfremt forslaget vedtages, vil Ishøj Kommune få en årlig indtægt på 120.000 kr., som tilgår kommunekassen og vil påvirke kommunens råderum under Servicerammen.
Indstilling
at det imødekommes, at Ishøj Kommune indgår en 3-årig lejeaftale med Ishøj Varmeværk ApS.
Beslutning fra Økonomi- og Planudvalget, 28. august 2023, pkt. 125:
Tiltrådt.
Steen Skovhus (L) deltog ikke i behandlingen af sagen pga. inhabilitet.
Beslutning
Tiltrådt.
Steen Skovhus (L) og Ole Beckmann (V) deltog ikke i behandlingen af sagen pga. inhabilitet.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutningstema
I forlængelse af selskabsgørelsen af Ishøj Varmeværk skal der tages politisk stilling til en 3-årig lejeaftale på Industrivangen 34. Aftalen indebærer, at kommunen udlejer 3000 kvm. (med bygninger) til Ishøj Varmeværk til brug for de kommende års fjernvarmeudrulning.
Bilag
Sagsfremstilling
Linje 300S er en regional buslinje, der kører på tværs af kommuner i Region Hovedstaden. Linjen har endestationer i Ishøj og Gammel Holte.
Region Hovedstadens udgifter til driften af buslinjen har i 2023 været stigende, grundet højere udgifter og færre indtægter. Region Hovedstadens administration havde vurderet, at Regionen ville have udgifter på 40,6 mio. kr. til drift af linjen, men de faktiske udgifter viser sig at være på omkring 59,6 mio. kr. Det er på denne baggrund, at Region Hovedstaden har bedt Movia finde besparelser på driften af linjen.
Ishøj Kommunes administration vurderer, at det ikke vil være hensigtsmæssigt at reducere driften af linje 300S. En reduktion vil betyde, at det bliver svære for regionens borgere at rejse på tværs af regionens kommuner. Det vurderes også, at en reduktion af driften af linje 300S vil medføre, at den kommende letbanes passagergrundlag vil blive udhulet. Den nuværende linje 300S' rute vil fra 2025 blive erstattet af letbanen. En forringelse af transportmulighederne på tværs af disse kommuner kan betyde, at borgere, der tilbagelægger denne distance, kan være nødsaget til at anvende andre transportmidler, som eksempelvis personbiler. Borgere, der først er stoppet med at anvende kollektiv transport i forbindelse med studie, arbejde mv. er historisk set svære at få tilbage i den kollektive trafik igen.
I bilag 1 har Movia beskrevet nogle forskellige scenarier for, hvordan besparelsen på linje 300S kan indhentes. Administrationen vurderer, at forslag 2b vil være den besparelse, der vil betyde den mindste forringelse for Ishøj Kommunes borgere og vil udhule passagergrundlaget for den kommende letbane mindst. Ishøj Kommune vil, såfremt det godkendes af byrådet give udtryk for dette i høringssvaret til Region Hovedstaden.
Vedtages forslag 2b betyder det, at linje 300S vil køre med 8 minutters interval i myldretiden mellem Ishøj og Lundtofte, hvert 10. minut i dagtimerne og hvert 20. minut om aftenen. I weekenden vil 300S køre hvert 20. minut om morgen og aften, og hvert 15.min mellem Ishøj og Lundtofte, hvis dette forslag vedtages.
Linje 300S vil med dette forslag således ikke betjene ruten mellem Lundtofte og Gammel Holte. Det vurderes, at besparelsen på dette forslag vil være på 14,9 mio. kr.
De resterende forslag til, hvordan linje 300S kan reduceres, fremgår også af bilag 1.
Økonomi
Sagen har ikke direkte økonomiske konsekvenser for Ishøj Kommune.
Indstilling
at Ishøj Kommune indstiller overfor Region Hovedstaden, at såfremt der skal ske reduktioner på linje 300S, så sker det efter model 2b
at høringssvaret til Region Hovedstaden godkendes.
Beslutning fra Økonomi- og Planudvalget, 28. august 2023, pkt. 133:
Tiltrådt med ændringsforslag/tilføjelse fremsat af Ole Wedel-Brandt (Ø): "Det er både et lokalt, regionalt og landsdækkende ønske at få flyttet transport fra privatbilisme til kollektiv trafik. En forringelse af den kollektive trafik vil modvirke denne bestræbelse".
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutningstema
Region Hovedstaden har bedt Movia udarbejde spareforslag på driften af linje 300S. Forringelse af driften af linje 300S vil påvirke borgere, der pendler til og fra Ishøj. Ishøj Kommune har derfor udarbejdet vedhæftede høringssvar, som sendes til Region Hovedstaden, såfremt byrådet godkender dette.
Bilag
Sagsfremstilling
Administrationens forslag til én samlet planstrategi for Ishøj Kommune 2024-2036 fremlægges nu i sin helhed. Planstrategien indeholder bl.a. en beskrivelse af kvalitet samt principper for kommunens fremtidige fysiske udvikling, bosætning og boligforsyning, styrkelse af naturen, modernisering af Strandpark og havn, kystbeskyttelse, mobilitet og grønne transportvaner samt CO2-reduktion. De 6 hovedkapitler har alle været behandlet politisk på tidligere møder, og der er lavet en enkelt justering vedr. returvarme i fjernvarmenettet. Planstrategien er, som noget nyt, suppleret med et forord fra borgmesteren, et forslag til en vision for strategien samt et afsnit omkring udviklingen i Ishøj siden senest vedtagne kommuneplan (2020).
På baggrund af de gode erfaringer med digital inddragelse i udarbejdelsen af planen, vil høringen primært foregå digitalt gennem opslag på relevante hjemmesider og andre digitale kanaler (Facebook etc.) samt en præsentationsvideo og plakater med QR-koder, som kan lede interesserede borgere til planen. Den digitale version af planen giver borgene mulighed for at kommentere enkelt og direkte på planens indhold, hvilket betyder, at flest mulige borgere får mulighed for at komme med deres kommentarer.
På baggrund af de indkomne høringssvar forventes planstrategien fremlagt til endelig politisk vedtagelse primo december 2023 med ikrafttrædelse den 1. januar 2024.
Den samlede plan kan læses i sin helhed på dette link:
https://ishoj.viewer.dkplan.niras.dk/DKplan/DKplan.aspx?PlanId=29
I bilag 3 kan planstrategien læses som et rent tekstdokument uden billeder. I bilag 4 findes en tidsplan for forløbet frem til endelig godkendelse.
Lovgrundlag
Planloven.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser for kommunen.
Indstilling
at Planstrategi 2024 – 2036 sendes i offentlig høring i otte uger.
Beslutning fra Økonomi- og Planudvalget, 28. august 2023, pkt. 127:
Tiltrådt.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutningstema
Planstrategien fremlægges nu i sin helhed med henblik på, at der skal træffes politisk beslutning om at udsende strategien i offentlig høring i 8 uger. Planstrategien fremlægges til endelig politisk vedtagelse inden årets udgang.
Bilag
Sagsfremstilling
Ishøj Kommune har sammen med de seks andre kommuner i Køge Bugt – Brøndby, Vallensbæk, Greve, Solrød, Køge og Stevns tidligere besluttet, at vi ønsker at forbedre havmiljøet i Køge Bugt og fremme en bæredygtig udvikling af Køge Bugt og det sydlige Øresund.
Vedlagte notat gør rede for Køge Bugts beskyttelsesværdighed, ligesom det beskrives, hvilke problemstillinger og udfordringer, der eksisterer i forhold til vedvarende forurening og påvirkning af havmiljøet i Køge Bugt (se bilag 1). Notatet er på Borgmestermøde i Køge Bugt Alliancen den 31.maj 2023 godkendt til fremlæggelse for kommunalbestyrelser og byråd.
Notatet indeholder følgende seks anbefalinger:
- Hele Øresund – også den sydlige del af Øresund – bør beskyttes af den marine naturnationalpark. Det anbefales derfor, at miljøministeren træffer beslutning om, at den kommende marine naturnationalpark udvides til at omfatte hele Øresund.
- Det anbefales, at erhvervsministeren i den kommende reviderede havplan tager hensyn til naturen i den sydlige del af Øresund, og ikke kun betragter området som en råstof-ressource.
- Det anbefales, at Miljøstyrelsen ikke giver tilladelse til forlængelse af de nuværende råstofområder medmindre der samtidig stilles krav om kompenserende anlæg som f.eks. etablering af stenrev, genopretning af tidligere stiksugeområder, udplantning af ålegræs m.v.
- Afgifterne på at indvende råstoffer og på at dumpe materialer i havet bør forøges for at gøre det økonomisk omkostningsfuldt at skade havmiljøet og i stedet øge incitamentet til at genanvende bygningsmaterialer og vælge andre råstoffer, som ikke påvirker havnaturen.
- Det skal være slut med at klappe store mængder af materialer fra anlægsprojekter som fx Lynetteholm i Køge Bugt. Derudover bør det helt forbydes, at klapning sker på vanddybder under 8 meter.
- På baggrund af de negative konsekvenser for havmiljøet (ålegræsenge og dumpning af jord) samt de negative miljømæssige konsekvenser på land, anbefales det, at Hvidovre Kommune og SVM-regeringen indstiller planerne om etableringen af Holmene (se bilag 1 og bilag 2).
Der er endvidere udarbejdet et notat, hvori det bl.a. beskrives, hvad kommunerne selv gør for at begrænse forureningen af bugten med næringsstoffer og miljøfremmede stoffer, begrænse klapning, brug af sandfodring mv. Supplerende for Ishøj kan nævnes, at vi samarbejder med BIOFOS omkring forskellige muligheder for bedre central rensning, ligesom vi støtter Køge Bugt Stenrev økonomisk, og hertil tages der løbende badevandsprøver og kildeopsporing i tilfælde af forurening. Ishøj arbejder også på at reducere klapning af materialer fra bl.a. havneindløbet, ligesom vi via Naturcentret gør en stor indsats i forhold til formidlingen af de store naturværdier, som vi har i Køge Bugt (se bilag 3).
Borgmestrene har på mødet den 31. maj 2023 anbefalet, at hver kommune i både 2023 og 2024 afsætter 50.000 kr. til fælles aktiviteter i forbindelse med Køge Bugt Alliancens arbejde. Administrationen foreslår, at aktiviteterne finansieres via puljen til mere natur, træer og oaser. Der er i 2023 bevilliget 1.460.000 kr. til puljen, men da projekt om "Afprøvning af grønne og rekreative tiltag og løsninger på kommende ny plads ved idrætscenter, skole og institution" ikke blev godkendt af KMU tidligere på året, er der fortsat midler i puljen på 250.000 kr. i 2023, der ikke er anvist. Der er endnu ikke truffet beslutning om anvendelse af midlerne for 2024, men det foreslås, at det allerede nu godkendes, at der reserveres kr. 50.000 til nærværende indsats.
I forlængelse af borgmestermødet anbefales det derudover, at kommunerne tilmelder sig Øresundsvandsamarbejdet, hvilket Ishøj Kommune har gjort, og udgiften hertil på ca. 13.500 kr. årligt, vurderes at kunne holdes indenfor eksisterende budget.
Lovgrundlag
Ingen
Økonomi
Det foreslås, at finansieringen af kr. 50.000 kr. til Køge Bugt Alliancens arbejde i hhv. 2023 og 2024 finansieres via puljen til mere natur, træer og oaser.
Indstilling
at ovennævnte seks anbefalinger til beskyttelse af havmiljøet i Køge bugt godkendes
at der bevilliges 50.000 kr. i henholdsvis 2023 og 2024 fra puljen til mere natur, træer og oaser til fælles aktiviteter til Køge Bugt Alliancens arbejde.
Beslutning fra Klima- og Miljøudvalget, 15. august 2023, pkt. 58:
Tiltrådt.
Beslutning fra Økonomi- og Planudvalget, 28. august 2023, pkt. 129:
Tiltrådt.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Byrådet vedrørende godkendelsen af de seks anbefalinger.
Klima- og Miljøudvalget vedrørende bevillingen af puljemidler fra puljen til mere natur, træer og oaser til fælles aktiviteter til Køge Bugt Alliancens arbejde.
Beslutningstema
I forbindelse med beskyttelse af havmiljøet i Køge Bugt, har administrationen, sammen med resten af Køge Bugt Alliancen, udarbejdet 6 anbefalinger til beskyttelse af havmiljøet i bugten. Det skal besluttes, om Ishøj Kommune kan tilsluttes sig anbefalingerne, samt hvorvidt der kan afsættes yderligere midler til det videre arbejde i Køge Bugt Alliancen.
Bilag
Sagsfremstilling
I forlængelse af oplæg om affaldsområdet på byrådsmøde den 4. april 2023 fremlægges et forslag til budget 2024 for renovationsområdet. Takstbladet vedtages endeligt i forbindelse med vedtagelse af budget 2024 primo oktober.
I det fremlagte budgetforslag forventes samlet set udgifter for 40,6 mio. kr. i 2024, hvilket er et fald på 1,4 mio. i forhold til 2023, jf. bilag 1. Faldet skyldes bl.a., at der i 2023 er engangsudgifter til indkøb af papbeholdere, hvilket ikke er tilfældet i 2024.
I det fremlagte budgetforslag er der balance mellem indtægter og udgifter for så vidt angår den løbende drift. Budgetforslaget indebærer kun mindre udsving i gebyrerne på området, hvilket især skyldtes en forbedret prognose for udgifterne i 2024. Dog får fx. kolonihaveejere en forventet stigning på 561 kr., da deres bidrag til genbrugsstationen er opjusteret på baggrund af undersøgelser om besøgshyppighed.
Udover de generelle prisfremskrivninger, skyldes ændringerne i gebyrsammensætningen hovedsageligt nye nationale regler, der indebærer, at madaffald fremover skal indgå i grundgebyret som genanvendeligt affald og ikke som hidtil i beholdergebyret. Grundgebyret dækker derved fremover udgifter til alle ordninger undtagen restaffald, og de ændrede regler for madaffald betyder også, at gebyrer for 2023 og 2024 er vanskelige at sammenligne.
Gebyrændringer er illustreret i bilag 2 med udgangspunkt i de gebyr-eksempler, der også blev fremlagt på temamøde i byrådet den 4. april 2023.
Mellemværende (overskud/underskud)
Der har igennem det seneste 1 ½ år været et stigende udgiftsniveau på renovationsområdet som følge af nye krav til sortering i flere fraktioner, stigende transportomkostninger og nedgravede affaldssystemer. Udgifterne har været højere end de affaldsgebyrer, der er blevet indkrævet hos borgerne. Det samlede oparbejdede overskud på renovationsområdet faldt derfor fra over 10 mio. i 2021 kr. til 4,9 mio. kr. i 2022. Ifølge de seneste prognoser forventes overskuddet ved udgangen af 2023 at være ændret til et underskud på 8 mio. kr. Eventuelle yderligere udgifter til nedgravede løsninger i AAB forventes at øge underskuddet til mellem 13-18 mio. kr. ved udgangen af 2024.
Budgettet for det brugerfinansierede renovationsområde skal hvile-i-sig-selv over en årrække, og administrationen anbefaler, at der i 2024 lægges en plan for, hvordan mer-forbruget kan afvikles.
Baggrunden er, at nye regler om producentansvar fra 2025 forventes at give en ukendt men markant indtægt, som kan afhjælpe udfordringen over en årrække. Hertil står affaldsområdet overfor nye regler for beregning af takster ultimo 2023, som forventes at være bestemmende for budgetlægning og gebyrfastsættelse i de kommende år. I dag betaler kommunen Vestforbrænding for en lang række ydelser på renovationsområdet, men indenfor de kommende år vil der blive tale om en egentlig selskabsgørelse, hvilket også vil påvirke budgetplanlægningen. Der er på den baggrund ikke budgetteret med et overskud i 2024 med henblik på at nedbringe underskuddet på den helt korte bane.
Lovgrundlag
Lov om miljøbeskyttelse (miljøbeskyttelsesloven)
Bekendtgørelse om affaldsregulativer, -gebyrer og -aktører m.v. (affaldsaktørbekendtgørelsen)
Bekendtgørelse om affald (affaldsbekendtgørelsen)
Økonomi
Sagen har ingen konsekvenser for kommunens økonomi, idet renovationsområdet er takstfinansieret.
Indstilling
at renovationsbudget samt takstblad for gebyrer for 2024 godkendes, og
at det godkendes, at der er i 2024 laves en plan for afvikling af det forventede underskud i 2023 og 2024.
Beslutning fra Klima- og Miljøudvalget, 15. august 2023, pkt. 59:
Tiltrådt.
Beslutning fra Økonomi- og Planudvalget, 28. august 2023, pkt. 130:
Tiltrådt.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutningstema
Der skal træffes beslutning om godkendelse af budgetforslag 2024 samt tilhørende takstblad for renovationsområdet.
Bilag
Sagsfremstilling
De fem ejerkommuner i Strandparken I/S indgik i 2022, sammen med den daværende regering, en principaftale om modernisering af Strandparken. Partierne bag planlovsaftalen fra juni 2022 har efterfølgende besluttet at bakke op om, at der udarbejdes en anlægslov, som muliggør en modernisering og klimasikring af Køge Bugt Strandpark under hensyntagen til kystlandskabet og områdets natur. Konkret er der enighed om, at der udarbejdes en anlægslov, der bl.a. ophæver strandbeskyttelseslinjen og åbner mulighed for planlægning for helt specifikke formål, som fastlægges i loven. De udpegede områder ligger både indenfor og udenfor Strandparken I/S, hvilket er i overensstemmelse med rammerne for den kommende anlægslov og opgradering og evt. ændring af stiforbindelser fastlægges på et senere tidspunkt og i samarbejde mellem de fem ejerkommuner.
Udarbejdelsen af forslag til anlægsloven, herunder miljøvurdering og høring, sker i løbet af 2023/24, og lovforslaget forventes vedtaget af Folketinget i efteråret 2024. Der er tale om et tværkommunalt projekt mellem de 5 ejer-kommuner og med udgangspunkt i den visionsplan, som Strandparken I/S tidligere har udarbejdet, og som blev tiltrådt af Ishøj Byråd i 2021. Visionsplanen indeholder blandet andet en beskrivelse af, hvordan kommende anlæg kan bygges ind i digerne, samt beskriver det fælles udtryk og design på tværs af Strandparken.
Planen for modernisering af området i Ishøj er udarbejdet på baggrund af en borgerinddragelsesproces i efteråret 2022, som bestod af en "strandvandring" og en workshop. Til arrangementerne kunne borgere, brugere, foreninger med videre stille spørgsmål og komme med input og forslag til nye faciliteter, aktiviteter og placeringer i den del af strandparken, som ligger i Ishøj Kommune. Der var blandt andet ønsker om at forbedre toiletforholdene og skabe flere mødesteder og oplevelser. Resultatet af borgerinddragelsen er tidligere fremlagt for byrådet den 7. marts 2023.
I den samlede plan for moderniseringen indgår 7 temaer med i alt 23 udviklingsområder i hele Køge Bugt Strandpark. Temaerne er opdelt efter anvendelse og funktion.
I forhold til den seneste politiske behandling i juni 2023 er der for Ishøjs vedkommende foretaget justeringer i afgrænsningen af de tre A-områder: Lynghuse, Stenhuse og Skovhuse, med henblik på at få et ensartet udtryk for det samlede tværgående projekt, herunder afgrænsning og sammenhæng med havarealerne. Derudover er afgrænsningen ved Pilehuse og Piletangen justeret, så den kan opdeles i to forskellige temaområder (B og F). Den maksimale byggehøjde ændres fra 5 m til 8,5m (i alle A og E-områder), så det sikres, at der fremover er mulighed for at bygge ensartede faciliteter i samme højde på tværs i strandparken (se bilag). De 8,5 meter skal betragtes som en ramme, der giver de samme byggemuligheder i hele parken, men ikke alle nye faciliteter vil have behov for en højde på 8,5 meter. Ændringerne omhandler kun afgrænsning og højder, og der ændres ikke på de ønskede faciliteters størrelser og funktion.
Når anlægsloven skal realiseres, skal faciliteterne muliggøres via konkrete lokalplaner i området. I lokalplanerne fastlægges byggehøjder mv. mere præcist for den enkelte facilitet, ligesom der vil blive gennemført yderligere borgerinddragelse i forbindelse med lokalplansforslagene.
Det samlede forslag tager fortsat hensyn til natur- og landskabsinteresser samtidig med, at en opgradering og placering af nye rekreative faciliteter og muligheder vil styrke brugen af Strandparken hele året rundt. De fem ejerkommuner behandler alle det fælles projekt parallelt i august/september. Såfremt der ønskes større ændringer af projektet, ville det kræve, at sagen fremlægges på ny i alle ejerkommunerne, hvilket vil forsinke projektet yderligere.
Lovgrundlag
Der skal udarbejdes en anlægslov, der muliggør planerne.
Økonomi
Der er på nuværende tidspunkt ikke udarbejdet et forslag til anlægsøkonomi, da anlægslovens endelige indhold og muligheder endnu ikke kendes. Der arbejdes på fondsfinansiering på tværs af kommunerne.
Indstilling
at den samlede tværkommunale plan for modernisering af Strandparken godkendes.
Beslutning fra Teknik- og Bygningsudvalget, 15. august 2023, pkt. 51:
Tiltrådt.
Beslutning fra Økonomi- og Planudvalget, 28. august 2023, pkt. 128:
Tiltrådt.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutningstema
Som led i arbejdet med den kommende anlægslov for Køge Bugt Strandpark fremlægges den samlede tværkommunale plan for modernisering af Strandparken til politisk godkendelse. Ishøj Byråd har den 6. juni 2023 godkendt forslag til placering af faciliteter med videre for de arealer der ligger indenfor kommunegrænsen. Udpegningen er sket på baggrund af en borgerinddragelsesproces. Der skal nu tages stilling til det samlede moderniseringsprojekt for hele Strandparken. Planen fremlægges parallelt i samtlige ejerkommuner.
Bilag
Sagsfremstilling
Byrådet traf den 7. september 2021 en principbeslutning om at udvide kapaciteten på Kærbo med 30 nybyggede plejehjemspladser, fordi Ishøj Kommunes andel af ældre borgere er stigende. Frem til 2028 forventes Ishøj Kommune at have en stigning i borgere på 80+ årige på 76 %.
Administrationen har herefter arbejdet på planlægningen af byggeriet og står overfor at skulle igangsætte udbud for igangsætning af byggeriet. Siden principbeslutningen om at udvide kapaciteten på Kærbo er det besluttet at udvide antallet af plejehjemspladser via omlægning af ældreboliger. De første plejeboliger er etableret, og de sidste forventes at blive klar i begyndelsen af 2024. Samtidig har administrationen set, at der har været et fald i ventelisten til plejeboliger. Pr. 30/5 var der 7 Ishøj borgere på venteliste til en plejebolig. Kommunen er forpligtet til at tilbyde borgere, der er visiteret til plejehjem, en plads i løbet af 2 måneder, men er ikke forpligtet til at tilbyde kommunens borgere en plejebolig i Ishøj, hvorfor kommunen kan vælge at købe pladser i andre kommuner, hvis efterspørgslen i en periode overstiger udbuddet.
På den baggrund har administrationen lavet en ny prognose med henblik på at sikre, at der er behov for yderligere udvidelse af plejehjemskapaciteten, inden selve byggeriet igangsættes. Den nye prognose tager højde for Ishøj Kommunes demografiske særkende, mens den første prognose fra 2021, der lå til grund for den politiske principbeslutning, var baseret på BDO-modellen ”Fredensborg plejeboligprognose”. Administrationen vurderer, at BDO-modellen fremskriver for højt i forhold til den lokale udvikling i Ishøj, fx fordi BDO-modellen ikke tager højde for, at en andel af målgruppen med anden etnisk herkomst end dansk af kulturelle årsager ikke søger plejebolig på nuværende tidspunkt. Andelen af borgere med denne baggrund er større i Ishøj end i den gennemsnitlige kommune, og selvom mønstret forventes at ændre sig, så er der ikke nogen indikationer på, at det vil ændre sig markant i de kommende 10 år, hvorfor der bør tages højde for denne tendens. Desuden anvendes der i BDO-analysen udelukkende befolkningsudviklingen fra Danmarks Statistik, der er højere end kommunens egen beregning. Center for Voksne og Velfærd (CVV) har derfor i 2023 lavet en prognose ud fra en nyudviklet CVV-model, hvor disse forhold er medtaget (bilag 1).
Det er vanskeligt at sammenligne den gamle og den nye prognose, da de er baseret på to forskellige beregningsmodeller, men BDO-tallene er i perioden 2021-2030 ca. 7 % højere end tallene i CVV-modellen. I 2031 og 2032 er tallene ca. 23 - 30 % højere. Der er usikkerhed forbundet med begge beregningsmetoder, som beror på forskellige hypoteser om bl.a. fremtidens demografiske udvikling og har forskellige fokuspunkter. Se bilag 2 for en sammenligning af prognosen fra 2021 med den fra 2023.
På baggrund af den nye prognose er det administrationens vurdering, at Ishøj Kommune vil få svært ved at fylde 30 ekstra pladser om et par år, og det antages, at behovet for flere plejehjemspladser nærmere er om 5-10 år. Administrationen anbefaler derfor, at byggeriet af nye plejehjemsboliger pauseres. For at følge udviklingen på området foreslås det desuden, at der ved udgangen af 2024 foretages en fornyet prognose med henblik på vurdering af behovet for igangsætning af byggeriet.
Opmærksomhedspunkter
Der skal gøres opmærksom på, at vurderingen bygger på en række forudsætninger for den fremtidige udvikling, og at der derfor selvsagt kan være forskel mellem faktisk behov og prognose. Foruden den konkrete udvikling i antal af ældre og brugen af plejehjem i Ishøj kommune kan andre faktorer også spille ind, herunder ikke mindst udvikling i byggeri af plejehjemspladser i andre kommuner.
Ifølge Lov om Social Service § 8, har borgere ret til frit at vælge plejehjem. Det betyder, at målgruppen i Ishøj ikke vil være forpligtet til at vælge Kærbo, men også kan vælge Torsbo, eller et plejehjem i en anden kommune (hvis den anden kommune også godkender borgeren til plejebolig). Der ses en stigende tendens til, at flere ældre borgere vælger et plejehjem i en anden kommune, fx for at komme tættere på deres familie. Ishøj Kommune kan således risikere ikke at kunne fylde alle plejehjemspladserne op, såfremt der bygges flere pladser end der er behov for.
Lovgrundlag
Ifølge Lov om Social Service §§ 5 og 8 er kommunen forpligtet til at tilbyde borgere, der er visiteret til plejehjem en plads senest efter to måneder, og borgere har frit plejehjemsvalg. Ishøj Kommune er ikke forpligtet til at tilbyde kommunens borgere en plejebolig i Ishøj, hvorfor kommunen kan vælge at købe pladser i andre kommuner, hvis efterspørgslen i en periode overstiger udbuddet.
Økonomi
Byggeriet forventes at koste 55,5 mio. kr., og der er afsat 2 mio. kr. i 2022, 25 mio. kr. i 2023 og 28,5 mio. kr. i 2024.
Indstilling
at processen for igangsættelse af byggeriet af de nye plejehjemspladser pauseres, og at der ved udgangen af 2024 udarbejdes en opdateret prognose vedrørende behov for plejeboliger til borgere i Ishøj Kommune med henblik på fornyet vurdering af behov for bygning af nye plejeboliger.
Beslutning fra Social- og Sundhedsudvalget, 17. august 2023, pkt. 74:
Tiltrådt.
Beslutning fra Økonomi- og Planudvalget, 28. august 2023, pkt. 132:
Tiltrådt.
Steen Skovhus (L) kan ikke tiltræde indstillingen.
Beslutning
Tiltrådt.
Ishøjlisten (L) og Betina Havmand Demir (UP) kan ikke tiltræde beslutningen.
Beslutningskompetence
Byråd.
Beslutningstema
Byrådet forelægges en ny prognose for behovet for plejeboliger og skal beslutte, hvorvidt den politiske beslutning om at udvide Kærbo med 30 plejehjemspladser fortsat bør effektueres efter den nuværende plan, eller om den nye prognoser giver anledning til at pausere beslutningen.
Bilag
Beslutning
Tiltrådt.
Sagsfremstilling
Likviditeten efter kassekreditreglen opgøres som de gennemsnitlige daglige saldi over de seneste 12 måneder på kontiene for likvide aktiver. Heri indgår også overskudslikviditeten, som er placeret til forvaltning i Danske Bank Asset Management, og evt. træk på kassekreditten (kassekreditfaciliteten på 60 mio. kr. har ikke været anvendt i år).
Kassekreditreglen er overholdt, når saldoen er positiv, hvilket er tilfældet i Ishøj.
Den gennemsnitlige likviditet efter kassekreditreglen er opgjort til 317,7 mio. kr. pr. 30. juni 2023. Likviditeten er inkl. porteføljen (obligationer) i Danske Bank Asset Management, som udgør 96,5 mio. kr.
I nedenstående tabel fremgår den gennemsnitlige likviditet opgjort efter kassekreditreglen for perioden 2019 – 2023.
År | 1. kvartal | 2. kvartal | 3. kvartal | 4. kvartal |
2019 | 224,8 | 221,1 | 220,2 | 233,3 |
2020 | 257,4 | 272,9 | 291,9 | 307,0 |
2021 | 324,7 | 351,8 | 372,2 | 382,4 |
2022 | 393,2 | 385,8 | 372,4 | 356,0 |
2023 | 332,1 | 317,7 |
Som supplement til opgørelsen over den gennemsnitlige likviditet efter kassekreditreglen vises i nedenstående tabel den faktiske kassebeholdning ultimo kvartalet i perioden 2019 til 2023. I bilag 1 vises en grafisk fremstilling over udviklingen i den daglige likviditet.
År | 1. kvartal | 2. kvartal | 3. kvartal | 4. kvartal |
2019 | 140,6 | 161,3 | 172,7 | 204,4 |
2020 | 194,3 | 212,2 | 250,2 | 259,0 |
2021 | 280,4 | 315,0 | 312,3 | 237,0 |
2022 | 282,5 | 272,9 | 228,2 | 190,6 |
2023 | 209,0 | 193,5 |
Som det fremgår af tabellerne, er den gennemsnitlige likviditet, opgjort efter kassekreditreglen 317,7 mio. kr. og den faktiske kassebeholdning 193,5 mio. kr. pr. 30. juni 2023.
Den høje likviditet skal ses i sammenhæng med ubrugte anlægsmidler i 2022. Der er videreført 70,3 mio. kr. fra 2022 til 2023.
Lovgrundlag
Cirkulære om kommunernes budget og regnskabssystem, revision mv. Byrådet har vedtaget som mål at have en gennemsnitlig kassebeholdning på mellem 150-200 mio. kr. når den igangværende ekstraordinære høje anlægsaktivitet er afviklet, jævnfør Økonomisk Politik for Ishøj Kommune.
Økonomi
Ingen.
Indstilling
at likviditetsopgørelse 2. kvartal 2023 tages til efterretning.
Beslutning fra Økonomi- og Planudvalget, 28. august 2023, pkt. 121:
Tiltrådt.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Ishøj Byråd.
Beslutningstema
Kommunerne skal ifølge reglerne hvert kvartal indberette oplysninger om likviditeten opgjort efter kassekreditreglen til Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Likviditetsopgørelsen skal forlægges byrådet.
Bilag
Sagsfremstilling
Region Hovedstaden har sendt satsen for kommunernes udviklingsbidrag til regionen i høring hos kommunalbestyrelserne med svarfrist den 10. september 2023. Region Hovedstaden foreslår, at udviklingsbidraget skal være lig den sats, der er fastsat i økonomiaftalen mellem regeringen og kommunerne. I økonomiaftalen er udviklingsbidraget fastsat til 122 kr. pr indbygger.
Udviklingsbidraget i Ishøj er indregnet i det foreliggende budgetforslag, som 2.878.000 kr. svarende til 122 kr. pr. indbygger for 23.590 indbyggere.
Lovgrundlag
I henhold til Lov om regioner og om nedlæggelse af amtskommunerne, Hovedstadens Udviklingsråd og Hovedstadens Sygehusfællesskab (Lov nr. 537 af 24. juni 2005) varetager regionerne også regionale udviklingsopgaver, som finansieres af kommunerne.
Økonomi
Udgift til udviklingsbidrag til Region Hovedstaden er indregnet i Ishøj Kommunes budgetforslag for 2024 som 2.878.000 kr.
Indstilling
at udviklingsbidraget tages til efterretning, og at dette meddeles Regionsrådet.
Beslutning fra Økonomi- og Planudvalget, 5. september 2023, pkt. 135:
Tiltrådt.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Byråd.
Beslutningstema
Region Hovedstadens budgetforslag 2024 - 2027 forelægges. Budgetforslaget er førstebehandlet på regionsrådsmødet den 22. august 2023 og indeholder blandt andet forslag til kommunernes udviklingsbidrag for 2024.
Udviklingsbidraget udgør det beløb, som økonomiaftalen mellem regeringen og Danske Regioner for 2024 er baseret på, der svarer til en pris- og lønfremskrivning af bidraget for 2023.
Kommunalbestyrelserne i regionen skal senest den 10. september 2023 skriftligt meddele regionen deres stillingtagen til forslaget til udviklingsbidrag.
Bilag
Sagsfremstilling
Siden stiftelsen af Hovedstadens Letbane I/S i 2014 har det været planlagt, at selskabet skal opdatere ejernes betalingsplaner på baggrund af opdaterede budgetter, jf. selskabets vedtægt § 5, afsnit 5.1: ”Betalingsplanen opdateres senest et år før ibrugtagningen af letbanen i Ring 3 til passagerdrift.”
I juni 2023 er det opdaterede langtidsbudgettet godkendt på baggrund af ændrede finansieringsforudsætninger, et nyt anlægsbudget, en ny passagerprognose og et driftsbudget.
Forudsætningerne i den opdaterede langtidsøkonomi indebærer, at selskabet for at kunne tilbagebetale den øgede gæld har behov for, at ejerne forhøjer deres årlige indbetalinger til finansiering af anlægget.
På det ekstraordinære interessentskabsmøde i Hovedstadens Letbane I/S den 22. juni 2023 godkendte selskabets ejerkreds en ny totaløkonomi for Hovedstadens Letbane I/S.
Med den nye totaløkonomi godkendte ejerne følgende:
- en forøgelse af anlægsbudgettet for letbanen med 1,1 mia. kr. inkl. reserver.
- at ejernes samlede årlige indbetalinger til selskabet fra og med 2026 til finansiering af anlægget forhøjes med 34,32 mio. kr. årligt
- at selskabet i tilknytning hertil lægger det opdaterede langtidsbudget til grund for det videre arbejde med færdiggørelsen af anlægget af letbanen.
Økonomi
Forhøjelsen af indbetalingerne til dækning af anlægsfordyrelsen udgør i alt 34,32 mio. kr. årligt.
Indbetalinger fra kommunerne og regionen sker fra 2026 årligt fordelt med 19,77 mio. kr. årligt fra 2026-2066 fra kommunerne og 14,55 mio. kr. årligt fra regionen i perioden fra 2026-2069.
Den budgetmæssige påvirkning sker fra budget 2026. Ændringen er indarbejdet i det administrative Budget 2024 - 2027.
Det skal bemærkes, at ændringen af afdragsperioden sker under forudsætning af Folketingets godkendelse.
Indstilling
at sagen tages til efterretning.
Beslutning fra Økonomi- og Planudvalget, 5. september 2023, pkt. 136:
Tiltrådt.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Ishøj Byråd.
Beslutningstema
Hovedstadens Letbane har foretaget en revidering (forhøjelse) af projektets anlægsbudget. Forøgelsen af anlægsbudgettet betyder, at Region Hovedstaden og de kommunale ejere fra 2026 skal bidrage med en årlig ekstrabetaling.
Sagsfremstilling
BDO har i revisionsberetningen for årsregnskab 2022 rejst en kritik af kommunens indkøbs- og udbudsområde. Det er BDO’s vurdering, at Ishøj Kommune ikke har tilrettelagt et styringsgrundlag, der fuldt ud sikrer og dokumenterer, at kommunen har indgået kontrakter i overensstemmelse med gældende regler på indkøbs- og udbudsområdet.
Ligeledes rejses der kritik af kommunens kontraktstyring, herunder at der ikke i tilstrækkelig grad foreligger den nødvendige dokumentation for, at der følges systematisk op på kontrakter og aftaler indgået med samarbejdspartnere eller eksterne virksomheder, herunder at der købes ind på aftalerne i det omfang, som er aftalt (Compliance).
Vedlagte indkøbs- og udbudsstrategi udgør en samlet ramme for indkøbs- og udbudsarbejdet for perioden 2023-2026. Formålet med strategien er at sikre, at udbud og indkøb finder sted på en måde, som er socialt, miljømæssigt og økonomisk bæredygtig.
På miljøområdet skal strategien understøtte de målsætninger, som Ishøj Kommune har forpligtiget sig til som DK 2020 kommune og som medlem af partnerskab for offentlige grønne indkøb (POGI). Der er således lagt op til, at indkøb og udbud skal bidrage væsentligt til kommunes klima- og miljøindsats.
Social ansvarlighed skal have en mere fremtrædende rolle i forbindelse med indkøb og udbud. Der skal stilles krav til løn- og arbejdsvilkår, lære- og praktikpladser samt integration af medarbejdere på kanten af arbejdsmarkedet.
Indkøbs- og udbudsstrategien skal endvidere på det økonomiske område bidrage til at skabe mere velfærd for pengene og frigøre ressourcer, der kan bruges til gavn for borgerne i Ishøj Kommune.
Udbudsloven sætter nogle overordnede rammer for, hvordan indkøb skal foretages med henblik på at forvalte offentlige midler bedst muligt og sikre en fair og lige konkurrence blandt private virksomheder, der ønsker at handle med det offentlige. Det er forventningen, at en professionaliseret indkøbs- og udbudsindsats kan frigøre ressourcer til nye initiativer og imødegå besparelser, der ellers ville være nødvendige. Der henvises i den forbindelse til indkøbs- og udbudsstrategiens tabel 1, jf. bilag 1.
Organisationen har været involveret bredt i processen og strategien forelægges hermed for Økonomi- og Planudvalget med henblik på drøftelse og rammesætning inden for rammerne af indkøbs- og udbudsområdets ressourcer.
Indkøbs- og udbudsstrategien forventes på baggrund af drøftelserne og rammesætningen på temamødet den 28. august 2023 at blive vedtaget Økonomi- og Planudvalgets der ligger i forlængelse heraf ligeledes den 28. august 2023. Strategien vil endvidere blive forelagt som en efterretningssag byrådsmødet den 5. september 2023.
Lovgrundlag
Lbk. nr. 10 af 6. januar 2023 (Udbudsloven).
Økonomi
Der forventes en økonomisk effekt gennem en professionalisering af indkøbs- og udbudsarbejdet, jf. strategien. Fordeling af den økonomiske effekt mellem det centrale økonomiske råderum og centrene der bidrager til udbudsprocessen fastlægges af direktionen. Udgangspunktet er, at 1/3 af effekten bibeholdes i centeret, hvis fagområde indgår i udbuddet, mens 2/3 effekten anvendt centralt til at imødegå de årlige budgetbesparelser. Der blev i forbindelse med budget 2023-2026 besluttet en nettobesparelse på 0,5 mio. kr. årligt på indkøbs- og udbudsområdet.
Indstilling
at indkøbs- og udbudsstrategien for 2023-2026 vedtages.
Beslutning fra Økonomi- og Planudvalget, 28. august 2023, pkt. 122:
Tiltrådt med de faldne bemærkninger om skattely og lokale hensyn.
Supplerende sagsfremstilling:
Strategien er opdateret i henhold til de faldne bemærkninger om skattely og lokale hensyn (fremhævet med rødt i bilag).
Beslutning
Til efterretning.
Strategien sendes til høring i fagudvalgene og Erhvervsrådet i oktober 2024.
Beslutningskompetence
Økonomi- og Planudvalget.
Beslutningstema
Sagsfremstilling
Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.
Beslutning
Godkendt.