Referat
Ishøj Byråd tirsdag den 7. marts 2023 kl. 17.00

Rådhuset, Byrådssalen, Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj - det åbne møde begynder kl. 19.00

Beslutning

5 indtegnede borgere stillede spørgsmål til nedlukning af Havfruen. Én indtegnet borger frafaldt.

Der sendes skriftligt svar til Carsten Kaas på spørgsmålet: Hvad koster det årligt at drive Havfruen ?

Der sendes skriftligt svar til Pavel Antonov på spørgsmålet: Er de lovligt at lukke Havfruen, jf. Folkeoplysningsloven ?

Svarene vedhæftes efterfølgende på referatet.

Bilag

Sagsfremstilling

Årsagen til at beretningsperioden i denne årsberetning kun er 5 måneder skyldes, at borgerrådgiveren startede i borgerrådgivningen 1. august 2022. Der har derfor ikke været en borgerrådgiver i Borgerrådgivningen i det første halvår af 2022.

Borgerne i Ishøj Kommune har ikke været bevidste om, at Borgerrådgivningen igen var besat af en borgerrådgiver. Der er iværksat forskellige tiltag, via kommunikationsafdelingen, for at gøre opmærksom på at ordningen igen er i funktion.


Borgerrådgiveren anbefaler kompetenceløft i god forvaltningsskik. Det er Borgerrådgiverens vurdering, at borgernes tillid til forvaltningen kan styrkes ved at have fokus på dialogen og samarbejdet med borgerne. God forvaltningsskik kan dække over love, normer og principper hvoraf nogle dele er lovfæstede og andre er ulovfæstede retsgrundsætninger.
Hovedpointen er, at borgernes retssikkerhed er i hovedfokus, og borgernes tillid til forvaltningen er sikret.


Borgerrådgiverens har 1 anbefaling og et underpunkt under den anbefaling:


  • At byrådet vurderer om der skal fortages et gennemgående kompetenceløft i god forvaltningsskik


Underpunkt som det anbefales at arbejde med under god forvaltningsskik, er målrettet fokus på styrket dialog mellem borgere og sagsbehandlere.


Lovgrundlag

Borgerrådgiverens afrapporteringer til byrådet sker indenfor rammerne af vedtægten for funktionen, som er udarbejdet i medfør af lov om kommunernes styrelse § 65e og styrelsesvedtægtens § 18.

Økonomi

Årsberetningen har ingen økonomiske konsekvenser.

Der kan være en merudgift i forhold til et kompetence løft. Dette kan f.eks. ske igennem kursusaktiviteter eller konsulent ydelser.

Indstilling

Borgerrådgiveren indstiller, at årsberetning for august – december 2022 med anbefalinger godkendes.


Beslutning

Tiltrådt.

Velfærdsdirektøren udarbejder en socialfaglig handlingsplan for Center for Voksne og Velfærd, som forelægges Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningskompetence

Byråd.

Beslutningstema

Borgerrådgiverens årsberetning for august – december 2022.

Bilag

Sagsfremstilling

Ishøj Byråd godkendte den 7. februar 2023 Sengül Deniz´ sygemelding pr. 10. januar 2023 for 2 måneder. Kommunaldirektøren har pr. telefon den 17. februar 2023 talt med Sengül Deniz. Sengül oplyser, at hun forsat er syg udover den 10. marts 2023. Administrationen har modtaget lægeerklæring for yderligere 2 måneder.


Steen Skovhus (L) blev indkaldt da betingelserne for indkaldelse af stedfortræder var opfyldt.

Lovgrundlag

Styrelseslovens § 15.

Økonomi

Ingen.

Indstilling

at Sengül Deniz´ sygemelding godkendes, og at Steen Skovhus (L) forsætter som stedfortræder indtil videre til og med den 10. maj 2023.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Forlængelse af sygemelding - Sengül Deniz (L).

Sagsfremstilling


Ankestyrelsen har ved brev af 30. november 2022 (vedlagt som bilag 1) rettet henvendelse til Ishøj Kommune på baggrund af en klage fra en borger fra Dragør fra november 2019. Ankestyrelsen vil på baggrund af Byrådets svar vurdere, om der er grundlag for at rejse en tilsynssag. Administrationen er bekendt med, at tilsvarende henvendelser er sendt fra Ankestyrelsen til mange af landets kommuner, så det er et generelt fokusområde for Ankestyrelsen, at der i kommunerne er fastsat retsvisende sagsbehandlingstider.


Svarfristen til Ankestyrelsen er blevet udsat fra ultimo januar til medio marts 2023.


Klagen går primært på en gammel pjece vedr. sagsbehandlingstider på social- og sundhedsområdet, som kunne findes på kommunens hjemmeside pga. en fejl. Af pjecen fremgik det, at alle svarfrister for sagsbehandling gælder fra vi har modtaget ansøgningen og den nødvendige dokumentation, hvilket er i strid med reglerne i lov om retssikkerhed på det sociale område. Pjecen er nu fjernet fra hjemmesiden. Herudover har det blot fremgået af hjemmesiden, at Ishøj Kommune bestræber sig på at holde sagsbehandlingstiden under 14 arbejdsdage.


Ankestyrelsen vil på baggrund af klagen have byrådets redegørelse for;

  • hvordan kommunens sikrer sig, at kommunens praksis er i overensstemmelse med Ankestyrelsens udtalelser om, at sagsbehandlingstiden skal regnes fra det tidspunkt, hvor myndigheden har modtaget en ansøgning, og indtil afgørelsen er truffet.
  • hvordan byrådet sikrer, at der er fastsat og offentliggjort sagsbehandlingsfrister på alle de relevante ansøgningsparagraffer i overensstemmelse med retssikkerhedslovens, herunder offentliggørelse af frister på beskæftigelsesområdet.


Der er endvidere kommet en henvendelse af den 5. december 2022 fra foreningen 'En million stemmer' ved repræsentant Elizabeth Trøstrup Christensen, hvor foreningen gør opmærksom på samme problemstilling (vedlagt som bilag 3). Administrationen påtænker at besvare denne, når udtalelsen til Ankestyrelsen er sendt.


Handlingsplan

Administrationen har efter modtagelsen af Ankestyrelsens henvendelse igangsat arbejdet med at gennemgå de relevante lovområder for at sikre, at kommunen har fastsat sagbehandlingsfrister på alle de ansøgningsparagraffer, som er omfattet af retssikkerhedslovens § 3, stk. 2 (oversigt over hvilke lovområder, der er omfattet kan se i bilag 4). Sagsbehandlingstider har herefter været forelagt for de respektive stående udvalg til godkendelse. Der mangler pt. at blive fastsat sagsbehandlingstid på § 97 i serviceloven vedr. ledsagelsesordning - herudover skal sagsbehandlingstiderne på flere områder opdateres, så det sikres at de er retvisende.


Sagsbehandlingstiderne vil hurtigst muligt blive offentliggjort samlet på kommunens hjemmeside.


Der lægges herudover op til en procedure, hvor der ved start af hver byrådsperioder forelægges sagsbehandlingstider til godkendelse i de respektive stående udvalg. Sagsbehandlingstiderne på hjemmesiden opdateres løbende og gennemgås fast hvert andet år af administrationen.


Det tydeliggøres overfor alle, som arbejder med sagsbehandling på retssikkerhedslovens område, at sagsbehandlingsfristen regnes fra det tidspunkt, hvor kommunen har modtaget en ansøgning, og omfatter tiden indtil afgørelsen er truffet.


Lovgrundlag

Lov om retssikkerhed og administration på det sociale område (retssikkerhedsloven) § 3, Lov om kommunernes styrelse kap. 6

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at udtalelsen til Ankestyrelsen godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Ankestyrelsens har anmodet Byrådet om at redegøre for, hvordan Byrådet sikrer, at der er fastsat og offentliggjort sagsbehandlingsfrister på alle de relevante ansøgningsparagraffer i overensstemmelse med retssikkerhedslovens § 3, stk. 2. På baggrund af Byrådets svar vil Ankestyrelsen vurdere, om der er grundlag for at rejse en tilsynssag. Administrationen har udarbejdet forslag til svar (vedlagt som bilag 2), som Byrådet skal godkende.

Bilag

Sagsfremstilling

På baggrund af en artikel på dr.dk, omhandlende TV-Ishøj og lokalpolitikernes adgang til TV-Ishøj, bad Ankestyrelsen i brev af den 29. september 2021 byrådet i Ishøj Kommune om en udtalelse.


Byrådet behandlede sagen den 5. oktober 2021 (punkt 273), og sendte den 13. oktober udtalelse til Ankestyrelsen (bilag 2). Endvidere besluttede byrådet, at TV-Ishøj skulle omlægges fra flow-tv til en web baseret platform, og at Ishøj Kommune er tydelig afsender. Dette trådte i kraft den 31. december 2021.


Lovgrundlag

Lov om kommunernes styrelse og kommunalfuldmagtsreglerne.

Økonomi

Intet.

Indstilling

at Ankestyrelsens afgørelse tages til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.


Beslutningskompetence

Byråd.

Beslutningstema

Ishøj Kommune har den 28. februar modtaget afgørelse fra Ankestyrelsen i sagen om TV-Ishøj (bilag 1). Ankestyrelsen finder ikke anledning til at foretage sig yderligere.

Bilag

Sagsfremstilling

Kommunernes adgang til at optage lån - også kaldet lånerammen - fremgår af lånebekendtgørelsen. Det er begrænset hvilke udgifter, der giver adgang til automatisk låneadgang. Det gælder udgifter til energibesparende foranstaltninger i kommunale bygninger eller anlæg og udgifter til lån til betaling af ejendomsskatter samt indefrysning af ejendomsskatter.

Hvert år opgøres lånerammen med udgangspunkt i de faktiske afholdte udgifter til de relevante områder i året før.

For 2022 er der mulighed for låneoptagelse på 11,8 mio. kr. Beløbet er specificeret i vedlagte bilag.

Jfr. kommunens solide likviditet på ca. 356 mio. kr. ultimo 2022 - og i det forhold, at vi ikke har søgt særtilskud i budget 2023, grundet den solide likviditet - så forslås det, at der ikke optages lån vedr. lånerammen for 2022.

Der gøres opmærksom på, at der ikke er forudsat låneoptagelse i forbindelse med vedtagelsen af budget 2023. Der er derfor ikke budgetlagt med udgifter til renter og afdrag til nyt lån i 2023 og fremover.

Lovgrundlag

Bekendtgørelse nr. 1580 af 17. december 2013 om kommunernes låntagning og meddelelser af garantier.

Økonomi

Ingen.

Indstilling

at der ikke optages lån vedr. lånerammen for 2022.



Beslutning fra Økonomi- og Planudvalget, 27. februar 2023, pkt. 20:

Tiltrådt.


Beslutning

Tiltrådt.


Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Ifølge lånebekendtgørelsen skal beslutning om optagelse af lån være truffet af byrådet inden den 31. marts efter det regnskabsår, hvori de låneberettigede udgifter er afholdt. Eventuelle lån skal være optaget senest den 30. april året efter det regnskabsår, hvori de låneberettigede udgifter er afholdt. Der fremlægges forslag til eventuel låneoptagelse vedrørende lånerammen for 2022.

Bilag

Sagsfremstilling

Formålet med BO0 er at vurdere om forudsætningerne fra budgetvedtagelsen fortsat holder, eller om der er sket ændringer, som har væsentlige økonomiske konsekvenser - såvel i indeværende som i kommende budgetår. I bilag 2 findes uddybende bemærkninger til forudsætningerne, samt aktivitetstal til de forventede afvigelser til budgettet.


Servicerammen


Resultatet af BO0/2023 er et forventet større udgiftspres i Center for Voksen og Velfærd (CVV) og Center for Børn og Forebyggelse (CBF) på hhv. 12,0 mio. kr. og 6,9 mio. kr. samt et forventet merforbrug på energibudgettet på 3,0 mio. kr. Omvendt har Center for Beskæftigelse og Erhverv (CBE) flyttet 6,0 mio. kr. vedrørende STU til en funktion som ligger udenfor servicerammen.


Forventningen til et stigende udgiftspres i CVV relaterer sig primært til køb og salg af plejehjemspladser og hjemmehjælp, BPA-ordning samt stigende udgifter til flextrafik. Derudover er der på baggrund af regnskab 2022 potentiale for en stigende efterspørgsel på hjælpemidler til handicappede.


CBF forventer et merforbrug på specialundervisning på 6,9 mio. kr. i 2023, bl.a. baseret på børn med funktionsnedsættelser, som starter i skole i august 2023. Der er forelagt særskilt orienteringssag til Social- og Sundhedsudvalget og Børne- og Undervisningsudvalget om det forventede udgiftspres på udvalgenes områder.


I tillæg til de forventede merudgifter i budget 2023 vil driftsoverførsler fra 2022 til 2023 skabe et yderligere pres på servicerammeoverholdelsen i 2023. Dette pres forventes at blive afhjulpet af et tilsvarende overførselsniveau fra 2023 til 2024.


Center for Ejendomme og Arealer vurderer, at energibudgettet overskrides med 1-5 mio. kr. i 2023, hvis der ikke igangsættes energibesparende tiltag. Der er stor usikkerhed forbundet med det forventede energiforbrug.


Samlet set kigger Ishøj Kommune ind i et forventet merforbrug på servicerammeudgifter i 2023 på 14,8 mio. kr. Det er fortsat meget tidligt på året, og forventningerne til 2023 er dermed forbundet med stor usikkerhed, men såfremt udfordringerne ikke håndteres i budget 2023, vil de også have effekt i 2024.


Ifølge Ishøj Kommunes Økonomiske Politik 2022-2025 skal det forventede merforbrug håndteres med udgangspunkt i 4-trinsmodellen. Det betyder, at hvert fagudvalg som udgangspunkt foreslår kompenserende besparelser indenfor egne budgetområder. Kan det ikke lade sig gøre at finde finansieringsmuligheder indenfor egne budgetområder, skal merforbruget søges løst indenfor de respektive direktørområder. Kan det fortsat ikke lade sig gøre at pege på kompenserende besparelser, vil Økonomi- og Planudvalget forsøge at finde kompenserende besparelser på tværs af alle kommunens fagudvalg.


Udenfor servicerammen


Udenfor servicerammen forventes et merforbrug på 3,7 mio. kr.


I korte træk består det forventede merforbrug af et øget antal, der forventes at få tilkendt førtidspension (4,7 mio. kr.) og omplacering af en del af STU fra servicerammeudgift til funktion udenfor servicerammen (6 mio. kr.). Der forventes desuden et mindreforbrug på boligstøtte (-1 mio. kr.), samt øget refusioner på særligt dyre enkeltsager (-6 mio. kr.)


Inflationspulje


I budgetforlig 2023 blev der afsat en Inflationspulje på 12,0 mio. kr., hvoraf 1,1 mio. kr. blev anvendt til at nedsætte forældrebetaling til frokostordning for børnehavebørn. Derudover er der afsat 0,154 mio. kr. til drift af Strandparken 2023. Restbudgettet på puljen er dermed på 10,8 mio. kr.



De forventede afvigelser til budget 2023 kan ses i ”Bilag 1. Ændringsskema Adm. BO 2023.”

Lovgrundlag

Den kommunale styrelseslov. Cirkulære om kommunernes budget og regnskabssystem revision samt Økonomisk Politik for Ishøj Kommune.

Økonomi

Sagen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at den administrative budgetopfølgning tages til efterretning.

at de berørte fagudvalg iværksætter initiativer frem mod BO1/2023, der vil sikre, at Ishøj Kommune overholder den med regeringen indgåede servicerammeaftale i 2023.

at inflationspuljen reserveres til evt. imødegåelse af høje energipriser.



Beslutning fra Økonomi- og Planudvalget, 27. februar 2023, pkt. 21:

Tiltrådt.


Beslutning

Tiltrådt.


Beslutningskompetence

Byråd.

Beslutningstema

Resultatet af den administrative budgetopfølgning 0 (BO0) pr. 31. januar 2023 er et forventet udgiftspres indenfor servicerammen på 14,8 mio. kr. samt en udfordring udenfor servicerammen på 3,7 mio. kr. Den samlede forventede reduktion af kommunens likviditet er dermed 18,5 mio. kr. i 2023.

Bilag

Sagsfremstilling

Efter en længere årrække med kræmmermarkedet placeret på en privat ejet mark i Ishøj Landsby, blev forløbet i 2019 afbrudt af Covid-19. Et par år uden et kræmmermarked førte med sig, at den private jordejer havde disponeret anderledes, og kræmmermarkedet stod pludselig uden "bopæl" og indgik på samme tid et samarbejde med TivoliLand om selve driften, men fortsat med Lions Club Ishøj som den officielle arrangør. Kommunen stillede i 2022 marken overfor Bauhaus til rådighed, og Kræmmermarkedet og Tivoli blev afviklet med pæn succes. Der har i november 2022 været afviklet et evaluerende møde mellem kommune, Bylaug, TivoliLand samt Lions Club Ishøj, hvor de kendte udfordringer blev drøftet og afklaret. Det drejer sig om til- og frakørsel, om retning for lyd fra scene, om nødvendig skiltning, sikring af gode sanitære forhold samt håndtering af affald.


På byrådsmødet den 1. februar 2022 tiltrådte kommunen et samarbejde gældende for 2022, men med henblik på en fast aftale for fremtiden om placering, tidstermin og afvikling.


Lions Club og TivoliLand beder nu om kommunens accept til en gentagelse i 2023 (3. weekend i august), og herunder skal der tages stilling til markedets økonomiske bidrag til direkte udgifter, der afholdes af kommunen til f.eks. skiltning, afdækning af kørespor, oprydning samt andet forefaldende.


Jfr. bilag med placering.


Lovgrundlag

Kommunalfuldmagten.


Økonomi

I 2022 er kommunens ekstra udgifter opgjort til ca. 40.000 kr.


Da Lions Club Ishøj har indgået et samarbejde med en privat aktør, kan kommunen ikke yde tilskud til markedet. Kommunens direkte merudgifter afholdes således af arrangør.

Indstilling

at det imødekommes, at Lions Club og TivoliLand gentager afviklingen i 2023, og samtidig holder kommunen skadesløs for udgifter direkte forbundet med afviklingen.



Beslutning fra Økonomi- og Planudvalget, 27. februar 2023, pkt. 23:

Tiltrådt.


Beslutning

Tiltrådt.


Beslutningstema

Der skal tages stilling til, om Ishøj Kommune i lighed med sidste år skal stille den kommunalt ejede mark overfor Bauhaus til rådighed for kræmmermarked i 2023.

Bilag

Sagsfremstilling

Uddannelsesløft

Formålet med puljen til uddannelsesløft er at give mulighed for, at dagpengemodtagere over 30 år kan få tilbud om en hel eller dele af en erhvervsuddannelse. Endvidere er formålet, at jobparate kontanthjælpsmodtagere over 30 år og overgangsydelsesmodtagere, som ikke er omfattet af introduktionsprogrammet efter integrationsloven, og som er fyldt 30 år, kan få tilbud om et grundforløb på en erhvervsuddannelse, hvis:

1) personen ikke har en erhvervsuddannelse eller anden erhvervsrettet uddannelse, der med hensyn til niveau og varighed kan sidestilles med eller overstiger en erhvervsuddannelse, eller

2) personen har en erhvervsuddannelse eller anden erhvervsrettet uddannelse, der med hensyn til niveau og varighed kan sidestilles med eller overstiger en erhvervsuddannelse, men ikke har anvendt denne uddannelse i de sidste 5 år.

Den regionale uddannelsespulje

Formålet med den regionale uddannelsespulje er, at flere ledige får mulighed for at deltage i korte erhvervsrettede kurser inden for områder, hvor der forventes jobåbninger i de næste seks måneder, eller hvor der er en konkret jobåbning hos en arbejdsgiver. Målgruppen for den regionale uddannelsespulje er alle ledige, dog ikke borgere i fleksjob.

Lovgrundlag

Lov nr. 548 af 7. maj 2019 om en aktiv beskæftigelsesindsats for begge puljer.

Økonomi

Center for Beskæftigelse har modtaget tilsagn om støtte på 256.000 kr. vedr. uddannelsesløft samt 790.892,00 kr. vedr. den regionale uddannelsespulje - i alt 1.046.892,00 kr. Begge puljer er til afholdelse i perioden 1. januar 2023 - 31. december 2023. Midlerne forventes udbetalt foråret 2024. Se bilag 4.

Indstilling

at der gives en tillægsbevilling til merudgifter på 1.046.892 kr. i 2023 samt en tillægsbevilling til merindtægter på 1.046.892 kr. i 2024.



Beslutning fra Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget, 15. februar 2023, pkt. 16:

Tiltrådt.



Beslutning fra Økonomi- og Planudvalget, 27. februar 2023, pkt. 31:

Tiltrådt.


Beslutning

Tiltrådt.


Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Center for Beskæftigelse og Erhverv har modtaget tilsagn til støtte fra STAR (Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering) vedr. puljemidler til uddannelsesløft og den regionale uddannelsespulje. Se bilag 1-3.

Bilag

Sagsfremstilling

Der skal vedtages en revideret ejerstrategi for Vestegnens Kraftvarmeselskab (VEKS), som gælder for den igangværende kommunale valgperiode. Ejerstrategien er sammen med vedtægterne rammesættende for selskabets arbejde og er således fundamentet for VEKS’ udvikling og drift. Udkastet til ejerstrategi er udarbejdet og tiltrådt af embedsmandsudvalget i VEKS, hvor alle ejerkommuner er repræsenteret.

Formålet med revisionen af ejerstrategien har bl.a. været at skærpe den af ejerkommunerne fastlagte strategiske retning for VEKS samtidig med, at der strammes op på de ret omfangsrige proces- og rollebeskrivelser, der fremgår af den nuværende ejerstrategi. Udkastet til ejerstrategi fokuserer bl.a. på følgende:

  • VEKS skal være foregangsselskab i den grønne omstilling ved bl.a. at bidrage til realiseringen af FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling samt understøtte ejerkommunernes klima- og energipolitiske målsætninger.
  • VEKS skal placere sig centralt i den lokale og regionale omstilling af energisektoren og arbejde aktivt for en CO2-neutral fjernvarme. Indenfor varmeforsyningsloven skal VEKS, som en følge heraf være en grøn innovativ spydspids i samarbejdet med virksomheder, forskningsinstitutioner og øvrige aktører i energisektoren.
  • VEKS’ aktive rolle i den grønne omstilling skal gå hånd i hånd med et vedvarende fokus på en sund økonomisk udvikling af selskabet, der kan sikre levering af sikker og stabil fjernvarme til lave og konkurrencedygtige priser.
  • Behovet for et godt og konstruktivt samarbejde mellem VEKS og ejerkommunerne, hvor man løbende og tidligst muligt informerer hinanden.
  • Der afholdes borgmestermøder, når der skal igangsættes større strategiske tiltag eller ændringer i VEKS.
  • Det skal sikres, at bestyrelsesmedlemmerne i VEKS, evt. gennem efteruddannelse, kan stå i spidsen for en forsvarlig, effektiv og innovativ ledelse af selskabet.
  • Embedsmandsudvalget i VEKS skal sikre en effektiv udveksling af information, sparring og dialog mellem ejerkommunerne og VEKS’ direktion på administrativt niveau.
  • VEKS skal have et styrket fokus på kunderne i alle dele af udvikling og drift, bl.a. gennem en styrkelse af det daglige arbejde i VEKS’ kundeforum.

Samtidig lægger udkastet til ejerstrategi op til, at selskabets vedtægter moderniseres i indeværende valgperiode. De eksisterende vedtægter i VEKS er relativt gamle og trænger til at blive opdateret. I forbindelse med en ændring af vedtægterne, vil man evt. kunne overføre visse procesrelaterede dele af ejerstrategien til vedtægterne. Hermed vil det strategiske indhold i ejerstrategien i den kommende valgperiode komme til at stå endnu skarpere.

Det fremlagte udkast til ny ejerstrategi er behandlet og tiltrådt af bestyrelsen i VEKS på bestyrelsesmøde den 9. december 2022.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at udkast til ny ejerstrategi for VEKS godkendes.



Beslutning fra Klima- og Miljøudvalget, 14. februar 2023, pkt. 7:

Tiltrådt.



Beslutning fra Økonomi- og Planudvalget, 27. februar 2023, pkt. 27:

Tiltrådt.


Beslutning

Tiltrådt.


Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Ejerstrategien for Vestegnens Kraftvarmeselskab (VEKS) er blevet revideret, og fremlægges her til godkendelse.

Bilag

Sagsfremstilling

Ishøj Varmeværk har i alt 3 kedler, der sørger for produktion af fjernvarme. En væsentlig del af teknikken til varmeproduktion er en varmeveksler, som kort beskrevet er en mekanisk enhed, der er beregnet til varmegenvinding ved at anvende spildvarme fra processen, og dermed reducere energiforbruget. Grundet slid og ælde blev varmeveksleren på kedel 1 udskiftet tilbage i 2004. Nu har driften af kedel 2 og 3 slidt varmevekslerne på samme måde efter 35 års drift. Derfor er der behov for at udskifte dem, da sliddet kan føre til nedbrud og utilsigtede afbrydelser i varmeforsyningen. Nedbruddene giver samtidig problemer med at overholde Ishøj Varmeværks kontraktlige forpligtigelser overfor VEKS som spids- og reservelastværk. Nedbruddene er også en økonomisk belastning med gentagne reparationer på de samme dele/områder i kedlerne.

Arbejdet med at udskifte varmeveksleren på kedel 2 kan afsluttes i begyndelsen af 2023, og først derefter påbegyndes udskiftningen af hensyn til driften af varmeveksleren på kedel 3. Udskiftningen af varmeveksleren på kedel 3 er sendt i inviteret udbud – der kommer 3 tilbud og ét udvælges. Det forventes, at denne udskiftning er afsluttet inden udgangen af 2023. 

Lovgrundlag

Ingen.

Økonomi

Udskiftningen af varmevekslerne på kedel 2 og 3 forventes at koste 7,1 mio. kr. uden moms. Beløbet optages som lån, og tilbagebetales til kommunen over en 10-årig periode.
Udgiften ligger udenfor anlægsrammen.


Indstilling

at der gives anlægsbevilling på 7,1 mio. kr. til udskiftning af varmevekslerne på kedel 2 og 3, og at udgiften finansieres via lånoptagelse.



Beslutning fra Klima- og Miljøudvalget, 14. februar 2023, pkt. 6:

Tiltrådt.



Beslutning fra Økonomi- og Planudvalget, 27. februar 2023, pkt. 28:

Tiltrådt.


Beslutning

Tiltrådt.


Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Der søges om anlægsbevilling til vedligeholdelse af kedel 2 og 3 på Ishøj Varmeværk.

Sagsfremstilling

Byrådet vedtog den 3. januar 2023 projektforslagene for udrulning af fjernvarme vest for motorvejen. På samme møde tiltrådte byrådet en anlægsbevilling til gennemførelse af projekterne.

Det ene projekt dækker Tranegilde Landsby, og det det andet dækker Ishøj Landsby, Vestervang og Torslunde. Projektet for Ishøj Landsby, Vestervang og Torslunde er opdelt i 3 delområder, hvor rækkefølgen for udrulningen i de 3 områder vil tage udgangspunkt i tekniske forhold.

Der har fra starten været størst interesse for fjernvarmeudrulning i Tranegilde. Desuden vil det være hensigtsmæssigt at igangsætte udrulning af et mindre område først, bl.a. for at få erfaringer i forhold til udrulningsopgaven. Tranegilde ligger meget tæt på den central, der forsyner Ishøjs store industriområde, hvilket vil gøre det relativt nemt at tilslutte området til forsyningsnettet fra VEKS. Ishøj Landsby, Vestervang og Torslunde skal have etableret en ny hovedledning fra Høje Taastrup.

Af disse årsager finder Ishøj Varmeværk det hensigtsmæssigt at starte projektet i Tranegilde – og derefter projektet i de tre andre landsbyer.

Ishøj Varmeværk anbefaler følgende rækkefølge for udrulning:

1. Tranegilde: årsagen er, at det er en løsning, som teknisk er mulig, er af et rimeligt omfang i forhold til den forestående udrulning og ikke mindst, at borgerne har vist stor interesse og forhåndstilkendegivelser.

2. Vestervang: når der lægges en hovedledning fra Malervej i Høje Taastrup er dette område, det første som ”ledningen” kommer til, hvorfor det er hensigtsmæssigt at tilslutte Vestervang med det samme.

3. Ishøj Landsby: årsagen er, at der er et større antal husstande og ”større grundarealer” (kommunale bygninger – Ishøj skole) som skal forsynes, og det giver den bedste økonomi for projektet, at få så stort varmeaftag som muligt tidligt i projektet.

4. Torslunde: området ligger fysisk længst væk fra den nye hovedledning, og antallet af boliger er få.

Planlægningen af projekt 1 vedr. Tranegilde er igangsat, og der arbejdes på at kunne foretage de første gravearbejder i efteråret 2023.
Planlægningen af projekt 2 omfattende de tre andre områder er ligeledes igangsat, men det kræver længere planlægning, hvorfor udførelse først forventes at starte i 2024.

Uanset hvilken rækkefølge, der besluttes for fjernvarmeudrulningen, er tidsplanen afhængig af den nuværende markedssituation og de aktuelle udfordringer med at skaffe materialer og entreprenører/håndværkere. Den endelige tidsplan for udrulningen af fjernvarme kan afklares, når udbuddet er afholdt.

Foreløbig tidsplan for fjernvarmeudrulning er:

  • Tranegilde, efteråret 2023
  • Vestervang 2024
  • Ishøj Landsby 2025-2026
  • Torslunde 2027

Lovgrundlag

Varmeforsyningsloven.

Økonomi

Udgiften finansieres indenfor den afsatte samlede anlægsbevilling (byrådet den 3. januar 2023) til fjernvarmeudrulning vest for motorvejen, og tilbagebetales af forbrugerne jævnfør "hvile i sig selv" - princippet.

Indstilling

at den anbefalede rækkefølge for udrulning af fjernvarme vest for motorvejen godkendes, og derved igangsættes endelig projektering for udrulning af fjernvarme i Tranegilde.



Beslutning fra Klima- og Miljøudvalget, 14. februar 2023, pkt. 8:

Tiltrådt.



Beslutning fra Økonomi- og Planudvalget, 27. februar 2023, pkt. 29:

Tiltrådt.


Beslutning

Tiltrådt.


Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Der skal træffes beslutning om rækkefølgen for udrulning af fjernvarme vest for motorvejen, samt om der igangsættes endelig projektering og etablering af fjernvarme i Tranegilde.

Bilag

Sagsfremstilling

Byrådet er kommunens øverste myndighed. Byrådet har det overordnede ansvar for hele den kommunale virksomhed og har kompetence til at tage stilling til enhver sag, som vedrører kommunen.


Det betyder ikke, at alle beslutninger skal træffes af Byrådet. Byrådet har som udgangspunkt fri adgang til at overlade sin kompetence til et udvalg eller til den kommunale administration.


I tilfælde af delegation bevarer kommunalbestyrelsen ansvaret og kompetencen. Det er alene udøvelsen af kompetencen, som kan delegeres.


På denne baggrund fremlægges forslag til delegationer inden for Natur- og Miljøområdet. Forslag til delegationer blev godkendt af Klima- og Miljøudvalget i marts 2022, men sagen blev ved beklagelig fejl ikke fremlagt for Økonomi- og Planudvalget og Byrådet.


Det forslås at ensarte bemyndigelsen på de forskellige områder, således at udvalget sætter retningen og rammer igennem principper og politikker og får forelagt alle sager af principiel/særlig afvigende karakter, samt sager, hvor der kommer væsentlige indsigelser ved naboorientering.

Det forslås, at Natur- og Miljømyndigheden administrativt kan træffe afgørelser og dispensationer i sager indenfor de rammer og retningslinjer, som udvalget har besluttet. Udvalget kan til enhver tid blive orienteret om de administrativt trufne afgørelser og dispensationer.


Såfremt en sag skal udvalgsbehandles, vil det for den enkelte borger/virksomhed betyde, at sagsbehandlingen udsættes i minimum 4 uger.


Delegationerne er uforandrede fra de tidligere delegationer.


Delegationen gives til Center for Byudvikling og Natur.


Lovgrundlag

Naturbeskyttelsesloven, museumsloven, fiskeriloven, vandløbsloven, miljøbeskyttelsesloven, jordforureningsloven og vandforsyningsloven.

Økonomi

Der er ingen økonomiske konsekvenser, men det vil betyde en mere effektiv og hurtigere sagsbehandling for administrationen.

Indstilling

at forslag til delegationer indenfor Natur- og Miljøområdet godkendes.



Beslutning fra Klima- og Miljøudvalget, 15. marts 2022, pkt. 22:

Tiltrådt.



Beslutning fra Økonomi- og Planudvalget, 27. februar 2023, pkt. 25:

Tiltrådt.


Beslutning

Tiltrådt.


Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Økonomi- og Planudvalget skal godkende delegationer indenfor natur- og miljøområdet.

Bilag

Sagsfremstilling

Byrådet er kommunens øverste myndighed. Byrådet har det overordnede ansvar for hele den kommunale virksomhed og har kompetence til at tage stilling til enhver sag, som vedrører kommunen.


Det betyder ikke, at alle beslutninger skal træffes af Byrådet. Byrådet har som udgangspunkt fri adgang til at overlade sin kompetence til et udvalg eller til den kommunale administration.

I tilfælde af delegation bevarer byrådet ansvaret og kompetencen. Det er alene udøvelsen af kompetencen, som kan delegeres.

På denne baggrund fremlægges forslag til delegationer inden for bygge- og plansagsområdet. Forslag til delegationer blev godkendt af Teknik- og Bygningsudvalget i marts 2022, men sagen blev ved beklagelig fejl ikke fremlagt for Økonomi- og Planudvalget og Byrådet.


Fra en borger-/virksomhedsrettet vinkel er der tale om en lang sagsbehandlingstid, når sager udvalgsbehandles. Den enkelte borger/virksomhed skal vente op til 4 uger yderligere udover den normale sagsbehandlingstid på op til 6 uger. Sagsbehandlingstiden på byggesagsområdet er i fokus i både medier og erhvervsundersøgelser. KL har fastsat servicemål ift. sagsbehandlingstider, som skal overholdes af kommunerne.


Det forslås derfor at ensarte bemyndigelsen på de forskellige områder, således at udvalget sætter retningen og rammer igennem principper og politikker og får forelagt alle sager af principiel/særlig afvigende karakter og sager, hvor der kommer væsentlige indsigelser ved naboorientering.


Det forslås, at Bygge- og Planmyndigheden (Byg) administrativt kan træffe afgørelser og dispensationer i de mere generelle sager ift. Byggeloven og Planloven indenfor de rammer og retningslinjer, som udvalget har besluttet, hvor de fleste lokalplaner/byplanvedtægter og områder i bygningsreglementet er blevet afprøvet med dispensationer/tilladelser/afslag gennem årene.


Delegationerne er uforandrede fra de tidligere delegationer.


Delegationerne gives til Center for Byudvikling og Natur.

Lovgrundlag

Planloven, byggeloven.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser, men det vil betyde en mere effektiv og hurtigere sagsbehandling for administrationen.

Indstilling


at forslag til delegationer indenfor bygge- og planområdet godkendes.



Beslutning fra Teknik- og Bygningsudvalget, 15. marts 2022, pkt. 28:

Tiltrådt.



Beslutning fra Økonomi- og Planudvalget, 27. februar 2023, pkt. 24:

Tiltrådt.


Beslutning

Tiltrådt.


Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Økonomi- og Planudvalget skal godkende delegationer indenfor bygge- og planområdet.


Bilag

Sagsfremstilling

Byrådet er kommunens øverste myndighed. Byrådet har det overordnede ansvar for hele den kommunale virksomhed og har kompetence til at tage stilling til enhver sag, som vedrører kommunen.

Det betyder ikke, at alle beslutninger skal træffes af byrådet. Byrådet har som udgangspunkt fri adgang til at overlade sin kompetence til et udvalg eller til den kommunale administration.

I tilfælde af delegation bevarer kommunalbestyrelsen ansvaret og kompetencen. Det er alene udøvelsen af kompetencen, som kan delegeres.

På denne baggrund fremlægges forslag til delegationer inden for vej- og trafikområdet. Delegationskompetencen blev godkendt af Teknik- og Bygningsudvalget i marts 2022, men sagen blev ved beklagelig fejl ikke fremlagt for Økonomi- og Planudvalget og Byrådet.

Det forslås derfor at ensarte bemyndigelsen på de forskellige områder, således at udvalget sætter retningen og rammer igennem principper og politikker og får forelagt alle sager af principiel/særlig afvigende karakter og sager, hvor der kommer væsentlige indsigelser ved naboorientering.

Det forslås, at vejmyndigheden administrativt kan træffe afgørelser og dispensationer i de mere generelle sager ift. Lov om offentlige veje m.v. og Lov om private fællesveje indenfor de rammer og retningslinjer, som udvalget har besluttet.

Såfremt en sag skal udvalgsbehandles, vil det for den enkelte borger/virksomhed betyde, at sagsbehandlingen udsættes i minimum 4 uger.

Delegationerne svarer til den delegation der fandtes under det forrige udvalg.

Delegationerne gives til Center for Ejendomme og Arealer.

Lovgrundlag

Lov om offentlige veje

Lov om private fællesveje

Økonomi

Ingen økonomiske konsekvenser, men det vil betyde en mere effektiv og hurtigere sagsbehandling for administrationen.

Indstilling

at forslag til delegationer indenfor vej- og trafikområdet godkendes.

Beslutning fra Teknik- og Bygningsudvalget, 15. marts 2022, pkt. 29:

Tiltrådt.



Beslutning fra Økonomi- og Planudvalget, 27. februar 2023, pkt. 26:

Tiltrådt.


Beslutning

Tiltrådt.


Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Økonomi- og Planudvalget skal godkende delegationer indenfor vej- og trafikområdet.


Bilag

Sagsfremstilling

I forbindelse med den oprindelige disponeringsplan for genoptrænings- og rehabiliteringsområdet i etape 2 i Brohuset vedtog Byrådet den 24. juni 2019 at etablere otte døgnrehabiliteringspladser i Brohuset målrettet borgere med behov for et intensivt genoptrænings- og rehabiliteringsforløb. Efterfølgende besluttede Social- og Sundhedsudvalget på mødet den 6. april 2021 at konvertere døgnrehabiliteringspladserne til dagrehabiliteringspladser inkl. tre hvilerum, hvilket efterfølgende blev endeligt vedtaget i Byrådet den 6. april 2021.

I forbindelse med indflytningen i genoptrænings- og rehabiliteringsområdet i Brohuset har administrationen vurderet de nuværende behov op imod faciliteter og indsatser i Ishøj Kommune. Administrationen vurderer ikke, at der er et behov for dagrehabiliteringspladser på nuværende tidspunkt, da borgere i målgruppen tilbydes passende genoptrænings- og rehabiliteringsforløb via ophold på de fleksible omsorgspladser på Kærbo, forløb i genoptræningen samt rehabiliteringsforløb i eget hjem. Målgruppen for dagrehabiliteringspladserne har vist sig vanskelig at definere, da de nuværende behov bliver indfriet via eksisterende tilbud. På den baggrund finder administrationen det ikke nødvendigt at etablere dagrehabiliteringspladser.

Faciliteterne til dagrehabiliteringspladserne består af et køkken- og opholdsrum samt tre hvilerum, og de har siden indflytningen i Brohuset i september 2021 været brugt til medarbejdernes borgerrettede aktiviteter. Faciliteterne bliver brugt til samtale- og undersøgelsesrum for sundhedskonsulenter og terapeuter samt til brug ved møder for de i alt 40 medarbejdere i Forebyggelse og Rehabilitering. Ligeledes er der siden indflytningen truffet aftale med Center for Børn og Forebyggelse om at benytte lokalerne til deres borgerrettede aktiviteter herunder børneterapien (fys-/ergoterapi til børn). På den vedhæftede tegning er faciliteterne til dagrehabiliteringspladser markeret med grønt.

Administrationen vil fortsætte drøftelserne om, hvordan lokaler og faciliteter kan anvendes bedst muligt, såfremt det besluttes ikke at etablere dagrehabiliteringspladser.

Lovgrundlag

Servicelovens § 83a, stk. 4.

Økonomi

På Social- og Sundhedsudvalgets møde den 6. april 2021 blev de forventede udgifter estimeret til 1,5 mio. kr. om året til dækning af personaleressourcer og driftsudgifter til aktiviteter. Der blev anvist mulige veje til finansiering via mindre udgifter på andre området, men de hidtidige planer for etablering af dagrehabiliteringspladser i Brohuset er ikke finansieret. Der vil derfor ikke være økonomiske konsekvenser af denne sag.

Indstilling

at der ikke etableres dagrehabiliteringsplader i Brohuset

at faciliteterne anvendes til borgerrettede og tværfaglige aktiviteter.



Beslutning fra Social- og Sundhedsudvalget, 16. februar 2023, pkt. 9:

Tiltrådt.




Beslutning fra Økonomi- og Planudvalget, 27. februar 2023, pkt. 32:

Tiltrådt.


Beslutning

Tiltrådt.


Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

I forbindelse med den oprindelige disponeringsplan for Brohusets etape 2 blev det vedtaget at etablere otte døgnrehabiliteringspladser. Denne beslutning blev senere ændret til dagrehabiliteringspladser. Det viser sig efter indflytning i Brohuset, at behovet har ændret sig. Det er administrationens vurdering, at den tidligere beskrevne målgruppe for dagrehabiliteringspladserne på nuværende tidspunkt får dækket deres genoptrænings- og rehabiliteringsbehov ved de eksisterende indsatser på området.

Det forslås på den baggrund, at der ikke etableres dagrehabiliteringspladser i Brohuset, og at faciliteterne anvendes til tværfaglige og borgerrettede aktiviteter.

Bilag

Sagsfremstilling

Omlægningen af busrute 127 ifm. etableringen af letbanen har vist sig at være uhensigtsmæssig og har skabt unødige gener for brugerne af den kollektive transport.

Buslinje 127 har i perioden, hvor Vejlebrovej har været spærret, kort før stationsforpladsen, ikke betjent Vildtbanevej, Gildbrovej og Vejlebrovej fra Vejlebroskolen til Ishøj Station. 

Det betyder, at udover genen for områdets mange beboer, har bl.a. ”Det Gule Hus” Gildbroskolen, Vejlebroskolen samt Brohuset heller ikke haft en kollektiv dækning. 

Vi opfordrer til at udvalg og den administrative afdelings behandling af fremtidige midlertidige omlægninger i den kollektive trafik ikke unødigt efterlader kommunale institutioner uden kollektiv dækning.

Linje 127 kunne have fulgt sin normale rute i nævnte område, for herefter at fortsætte og tilslutte sig den foreliggende omlægning via Ishøj Parkvej.

Beslutning

Byrådet opfordrer Teknik- og Bygningsudvalget og administrationen til at påse, at det ved midlertidige trafikomlægninger tiltræbes, at kommunale institutioner ikke unødigt efterlades uden kollektiv trafikdækning.


Beslutningstema

Beslutningsforslag fra Ishøjlisten (L) og Betina Havmand Demir.

Sagsfremstilling

Den kollektive trafiks dækning af Brohuset er ikke borgervenligt.

Brohuset har, som både sundhedshus og et aktivt foreningshus et meget stort besøgstal, og alligevel er der ikke i tilknytning hertil oprettet et busstop.

Mange af Brohusets brugere, såvel foreningshuset som jobcentret, er ikke selvkørende. Sundhedshusets besøgende er ikke alle i stand til at være selvkørende, dertil kommer at Brohuset, som en efterhånden stor arbejdsplads, ikke kan tilbyde det nødvendige antal parkeringspladser.

Derfor foreslår vi, at der hurtigst muligt enten flyttes et stoppested til Brohuset eller, hvilket nok er mere realistisk, oprettes et nyt stoppested ud for Brohuset.

Økonomisk bør det ikke have en større betydning, og et ekstra stop på ruten kan ikke vælte den eksisterende køreplan.


Beslutning

Sagen sendes til behandling i det ansvarlige udvalg, Teknik- og Bygningsudvalget.

Beslutningstema

Beslutningsforslag fra Ishøjlisten (L) og Betina Havmand Demir.

Beslutning

Tiltrådt.


Sagsfremstilling

Sammen med regeringen og de fire andre kommuner i Køge Bugt Strandpark har Ishøj Kommune indgået en principaftale, der skal resultere i en anlægslov og dermed sikre en modernisering af Køge Bugt Strandpark. Aftalen skal bidrage til, at der bliver flere attraktive tilbud hele året rundt og sætte den nødvendige ramme for at kunne modernisere faciliteterne inden for særligt udvalgte arealer i strandparken.


I henhold til aftalen skal der, inden kommunen kan udpege arealer, være afholdt en borgerinddragelse. Ishøj Kommune afholdt borgerinddragelsen i efteråret 2022 i form af en "strandvandring" og en workshop. Til arrangementerne kunne borgere, brugere, foreninger med videre stille spørgsmål og komme med input og forslag til nye faciliteter, aktiviteter og placeringer i den del af strandparken, som ligger i Ishøj Kommune. Der var blandt andet ønsker om at forbedre toiletforholdene og skabe flere mødesteder og oplevelser. Der er udarbejdet en opsamling og kort beskrivelse af borgerinddragelsen (se bilag). Alle input er taget med, og der kan derfor være forslag og ønsker, som ikke umiddelbart kan medtages i en anlægslov.


Der er nu igangsat en proces, hvor forslagene bearbejdes. De vil til sommer 2023 blive fremlagt i et forslag med udvalgte arealer og overordnet beskrivelse af bygninger og aktiviteter, for den del af strandparken, som ligger i Ishøj Kommune.


Økonomi

Orienteringen har ikke økonomiske konsekvenser. Økonomi forbundet med realisering af forslag vil blive præsenteret i en særskilt sag.

Indstilling

At orienteringen tages til efterretning.



Beslutning fra Teknik- og Bygningsudvalget, 14. februar 2023, pkt. 12:

Tiltrådt.

Beslutning

Til efterretning.

Beslutningskompetence

Teknik- og Bygningsudvalget.

Beslutningstema

Orientering om forslag fra borgerne til nye faciliteter i forbindelse med en kommende modernisering og anlægslov for Køge Bugt Strandpark.

Bilag

Sagsfremstilling

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.

Beslutning

Godkendt.