Referat
Ishøj Byråd tirsdag den 8. august 2023 kl. 17.00

Rådhuset, Byrådssalen, Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj - det åbne møde begynder kl. 19.00

Offentlig beslutning der skal udfyldes, hvis punktet er lukket

Indstilling om supplerende anlægsbevilling til renovering af P-dækket tiltrædes.

Beslutning

Ingen spørgsmål.

Sagsfremstilling

På april-møderækken besluttede Økonomi- og Planudvalget og Byrådet at overlevere årsregnskabet til kommunens revision (BDO) til gennemgang. Revisionen har blandt andet påset, at regnskabet er retvisende uden væsentlige fejlinformationer. Revisionen har pligt til at afgive revisionsbemærkninger, såfremt det vurderes, at eksempelvis regnskabet i væsentligt omfang ikke opfylder kravene i Indenrigs- og Sundhedsministeriets regelsæt, eller der er disponeret i strid med gældende love og bestemmelser mv. Revisionen har påtegnet årsregnskab 2022 uden forbehold.


Revisionsgennemgangen har givet anledning til følgende bemærkninger:


  • Manglende kontroller på områder med risici, herunder bilagsbehandling. - Administrationen har fokus på etablering af et betryggende kontrolmiljø, herunder bilagskontrol. Se bilag 3 for uddybende kommentar.
  • Juridisk-kritisk revision: manglende opfølgning på fakturaer og kontrakter. - Indkøbsfunktionen er blevet opnormeret i 2023, administrationen er godt i gang med arbejdet. Se bilag 3 for uddybende kommentar.
  • Forvaltningsrevision: uhensigtmæssig styring af offentlige indkøb. - Indkøbsfunktionen er blevet opnormeret i 2023, administrationen er godt i gang med arbejdet. Se bilag 3 for uddybende kommentar.
  • Tabt arbejdsfortjeneste: modregning af sparede udgifter. - Administrationen er ved at afdække mulighederne for at håndtere tabt arbejdsfortjeneste i kommunes lønsystem. Administrationen har ikke medført økonomisk tab hos borgerne. Se bilag 3 for uddybende kommentar.


Fastholdelse af tidligere revisionsbemærkninger fra 2021:


  • En bemærkning til at kommunens indkøbspolitik senest er opdateret i 2005 samt til opfølgning på overholdelse af udbudsregler og overholdelse af indkøbsregler. - Udkast til ny indkøbspolitik er udarbejdet og forventes forelagt Økonomi- og Planudvalget den 28. august.
  • Der er i KY (Kommunernes Ydelsessystem) ikke beregnet bidrag til den obligatoriske pensionsordning for personer, der under for-revalidering modtager kontanthjælp eller uddannelseshjælp. Systemudvikler er bekendt med udfordringen. - Administrationen er fortsat i gang med udredning. Bemærkningen vedrører alene 2021, forholdet er berigtiget i 2022. Se bilag 3 for uddybende kommentar.
  • Ved systemafstemning af overgangen fra ydelsessystemet KMD-aktiv til KY er der konstateret en teknisk difference vedr. A-skat, ATP, OP (obligatorisk pensionsbidrag) samt AM-bidrag.- Administrationen er fortsat i gang udredning. Bemærkningen vedrører alene 2021, der var ingen difference i 2022. Se bilag 3 for uddybende kommentar.


Revisionsberetningen indeholder observationer og anbefalinger på forskellige områder, som administrationen vil arbejde videre med.

Byrådet skal godkende årsregnskabet og revisionsberetningen, som efterfølgende indsendes til Ankestyrelsen og Indenrigs- og Sundhedsministeriet.


Afskrivningerne for 2022 er på 0,9 mio.kr., hvor hovedparten vedrører fejl i kommunens sygedagpengesystem, som ejes af Kombit og interne mellemværender. Oversigten over afskrivningerne fremgår af bilag 4.


Lovgrundlag

Styrelsesloven, Regnskabsbekendtgørelsen og Bekendtgørelse om kommunens budget- og regnskabsvæsen, revision mv.

Økonomi

Afskrivningerne vil betyde en nedskrivning på 0,9 mio. kr. af kommunens egenkapital.

Indstilling

at revisionens beretning tages til efterretning

at det revisionspåtegnede årsregnskab for 2022 godkendes

at administrationens skema for håndtering af revisionsbemærkninger tages til efterretning

at forslag til afskrivninger godkendes



Beslutning fra Økonomi- og Planudvalget, 8. august 2023, pkt. 117:

Tiltrådt.

Beslutning

Tiltrådt.

Tidsplan for håndtering af revisionsbemærkninger forelægges Økonomi- og Planudvalget.

Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Ishøj Kommunes revisionsfirma BDO har afsluttet revision af årsregnskabet for 2022. BDO har udarbejdet en revisionsberetning.
Revisionen har ikke givet anledning til forbehold og afgiver derfor revisionspåtegning til årsregnskab 2022.

Bilag

Sagsfremstilling

Ejerkommunerne Greve, Høje-Taastrup, Vallensbæk og Ishøj Kommune skal godkende regnskab og budget for Beredskab 4K.


Med denne sag aflægges regnskab for Beredskab 4K for 2022 (bilag 1). Regnskabet er revisionspåtegnet uden bemærkninger af BDO, og Beredskabskommissionen har godkendt regnskabet på mødet den 18. april 2023.


Budget 2024 for Beredskab 4K inkl. overslagsår er ligeledes godkendt i beredskabskommissionen den 18. april 2023 (bilag 2).

Lovgrundlag

Beredskabsloven.

Vedtægter for Beredskab 4K.

Økonomi


Beredskab 4Ks regnskab 2022 viser et underskud på 0,5 mio. kr., som skal ses i sammenhæng med, at selskabet i 2020 havde et overskud på 1,3 mio. kr., og i 2021 et underskud på 0,7 mio. kr.

Revisionen af beredskabet har ikke givet anledning til bemærkninger. Revisionens øvrige betragtninger fremgår af Årsrapport 2022 for Beredskab 4K (bilag 4).


Beredskab 4K’s budget 2024 fremgår sammenholdt med budget 2023 i faste priser, så det er direkte sammenligneligt.

Driftstilskud i 2024 udgør 5.499.000 kr., hvilket svarer til niveau 2023 (PL-fremskrevet).

Indstilling

at regnskab 2022 og budget 2024 for Beredskab 4K godkendes.



Beslutning fra Økonomi- og Planudvalget, 26. juni 2023, pkt. 100:

Tiltrådt.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningstema

Godkendelse af regnskab 2022 og budget for 2024 for Beredskab 4K.

Bilag

Sagsfremstilling

Alle kommuner skal senest med udgangen af 2023 offentliggøre en strategi for kommunens fysiske udvikling (planstrategi).

Planstrategien afspejler de politiske visioner for den fremtidige udvikling af kommunen. Byrådet kan bruge planstrategien som styringsredskab i forhold til, hvilke dagsordener og temaer Ishøj ønsker at fokusere på i den fremtidige kommuneplanlægning. Indholdet i planstrategien er afgrænset til visioner, målsætninger og indsatser, der relaterer sig til kommunens fysiske udvikling.

Det er begrænset, hvad der er af formelle krav til strategien. Dog skal den indeholde oplysninger om den planlægning, der er gennemført efter den seneste revision af kommuneplanen, byrådets vurdering af og strategi for udviklingen samt en beslutning om, hvordan og med hvilket sigte, den kommende kommuneplan skal revideres.

Udkast til kapitel 4 – 6

Kapitel 1-3 blev fremlagt for byrådet i juni, og nu fremlægges udkast til de tre næste kapitler i den kommende planstrategi (jf. bilag 1.) Kapitlerne baserer sig på de temaer, der blev vedtaget på baggrund af den workshop, som blev afholdt med byrådet den 28. november 2022. Indholdet er inspireret af de inputs, der er kommet i forbindelse med den efterfølgende digitale borgerinddragelse. Se bilag 2 og 3.

Kapitlerne følger en fælles struktur, og der er lagt vægt på, at hvert kapitel er relativt kort med tydelige målsætninger, samt konkrete initiativer, der understøtter en målopfyldelse. Initiativerne forventes igangsat i planperioden 2024-2036, og der vil i forbindelse med den endelige vedtagelse af planstrategien blive fremlagt en rækkefølgeplan herfor.

  • Kapitel 4 ”Udvikling af de rekreative værdier ved vandet og kystsikring” tager udgangspunkt i det igangværende arbejde omkring moderniseringen af Strandparken og behovet for at skabe en fremtidssikret kystbeskyttelse. Der udfoldes en række principper for at styrke strandområdet og havnen som en attraktiv rekreativ destination og moderne klimasikring.
  • Kapitel 5 med ”Styrkelse af mobiliteten” omhandler Ishøj Kommune som en del af et sammenhængende trafikalt netværk. Med afsæt i den nyligt vedtagne Klimaplan og SDU-rapporten ”Danmark i Bevægelse” sætter kapitlet en retning for fremtidens mobilitet med vægt på offentlig transport og grønne løsninger, hvor et styrket netværk for bløde trafikanter kan skabe merværdi f.eks. i forhold til sundheden blandt borgerne i Ishøj.
  • Kapitel 6 ”Grøn omstilling og reduktion af CO2” handler om vores arbejde med klimaudfordringerne. Kapitlet bygger på vores mål fra DK2020 og konkretiserer de indsatser, som vi sætter i gang for at nå kravet om at være klimaneutrale i 2050.

Udkast til en samlet indholdsfortegnelse i den kommende planstrategi er vedlagt i bilag 4. Forslag til en samlet planstrategi planlægges udsendt i offentlig høring i anden halvdel af 2023 med forventet politisk vedtagelse ved udgangen af 2023. Tidsplan for planstrategien er vedlagt i bilag 5. 

Lovgrundlag

Planloven.

Økonomi

Ingen

Indstilling

at udkast til de tre kapitler i bilag 1 godkendes.



Beslutning fra Økonomi- og Planudvalget, 26. juni 2023, pkt. 104:

Tiltrådt.

Afvigende mening: Annelise Madsen (ID) kan ikke tilslutte sig kap. 5, da der ønskes en klar adskillelse af hårde og bløde trafikanter.

Beslutning

Tiltrådt.

Afvigende mening: Annelise Madsen (ID) kan ikke tilslutte sig kap. 5, da der ønskes en klar adskillelse af hårde og bløde trafikanter.

Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Byrådet vedtog den 6. september 2022 at opstarte arbejdet med Planstrategi 2024-2036. Efter individuelle interviews med byrådsmedlemmerne, en fælles workshop i byrådet samt en digital borgerundersøgelse, fremlægges nu forslag til planstrategiens kapitel 4-6. Der skal træffes beslutning, om kapitlerne kan indgå i den samlede planstrategi. Et samlet udkast til planstrategien fremlægges til september med henblik på offentlig høring i efteråret.

Bilag

Sagsfremstilling

I henhold til vedtægterne skal byrådet godkende årsregnskabet for Hans Lars Andersens Fond. Årsregnskabet er den 26. juni (punkt 1) godkendt af bestyrelsen for Hans Lars Andersens Fond (Økonomi- og Planudvalget).

Lovgrundlag

Vedtægter for Hans Lars Andersens Fond (§ 11).

Økonomi

Sagen har hverken direkte eller indirekte økonomiske konsekvenser for Ishøj Kommune.

Indstilling

At Årsregnskabet for 2022 vedrørende Hans Lars Andersens Fond godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.


Beslutningskompetence

Byrådet efter indstilling fra Bestyrelsen for Hans Lars Andersens Fond (Økonomi- og Planudvalget i Ishøj Kommune).

Beslutningstema

Godkendelse af årsregnskab for 2022 (bilag 1) vedrørende Hans Lars Andersens Fond til uddannelse af unge mennesker samt til fremme af lokalhistoriske formål i Ishøj Kommune.

Bilag

Sagsfremstilling

For at øge genanvendelse af affald skal alle virksomheder fra 1. januar 2023 sortere deres husholdningslignende affald på samme måde som borgerne. Dette skal ske i overensstemmelse med kravene i Affaldsbekendtgørelsen. Kravene gælder for alle 10 affaldsfraktioner.

Indsamling af sorteret affald, der i art og mængde svarer til en husholdning, kan ske ved en privat aktør eller kommunen. Vælger kommunen at tilbyde indsamling af affald, skal dette ske til markedspris.

Ishøj Kommune har ikke tidligere benyttet sig af muligheden for at tilbyde de små virksomheder at få hentet affald. Med vedtægtsændringen åbnes mulighed for, at Ishøj Kommune kan tilbyde dette via Ressourceindsamling A/S. Implementeringen af dette vil dog kræve en politisk beslutning om regulativændring mm.

Bestyrelsen for IPT ønsker at sikre, at vedtægterne understøtter lovgivningen således, at RI kan tilbyde kommunerne at indsamle sorteret affald fra små- og mellemstore virksomheder, egnet til materialeudnyttelse. For at dette kan lade sig gøre, skal vedtægterne for IPT ændres og godkendes i de respektive kommunalbestyrelser/byråd jf. vedtægterne for IPT, punkt. 10.13.

Det står frit for de enkelte kommuner, om man vil benytte ordningen.

Horten Advokatpartnerselskab har revideret vedtægterne for IPT. Følgende generelle ændringer er foretaget:

  • Beskrivelser af praksis er tilpasset praksis fra kommunaltilsynet samt de faktiske forhold hvad angår varsling, mødeindkaldelse, referatskrivning mm.
  • Henvisning til ”Indsamling på Tværs kontrakten” er erstattet af ”Serviceaftalen”, der blev tiltrådt i september 2021.

Der er desuden foretaget en del redaktionelle ændringer jævnfør nye tilsynsafgørelser.

Desuden følgende specifikke ændringer:


Pkt.(gld./ny)

Emne

Bemærkning


Terminologi – generelt

Justering af en række bestemmelser, så det fremgår tydeligt, at kommunerne kompetenceoverdrager opgaver til IPT, jf. også kommunestyrelseslovens §§ 60 og 60a.

2.2/2.2

Ejerfordeling

Ejerfordelingen har betydning for kommunernes indbyrdes hæftelse for IPT's forpligtelser (og dermed indirekte for andelen af ejerskab af RI). Metoden er som hidtil baseret på kommunernes forholdsmæssige betaling for de ydelser, der er kompetenceoverdraget til IPT, men da de kontrakter, der var med Vestforbrænding ved stiftelsen, er udløbet, er terminologien tilpasset og gjort robust ift. eventuelle fremtidige ændringer ift., hvilken aktør, der udfører de konkrete opgaver. Bestemmelsen er udarbejdet efter input fra revisor, der også har set det endelige udkast.

3.3

Erhvervs-affald

Det nye punkt 3.3 indebærer, at den enkelte kommune kan vælge at kompetenceoverdrage indsamlingen af det husholdningslignende erhvervsaffald til IPT; se også pkt. 18.2.

3.4.3/3.3

Visuel kontrol

Udgået, da der – blandt andet henset til arbejdsmiljøet – arbejdes med forskellige løsninger herpå.

6.2/6.2

Ansvar for sortering

Terminologien med "ansvar" er uhensigtsmæssig, da kommunerne ikke har rådighed over sorteringen (herunder i erhverv), og det er derfor i stedet anført, at kommunerne skal understøtte korrekt sortering.

9.3/9.3

Revisor

Den eksisterende tekst gav anledning til fortolkningstvivl. Der kan nu vælges enten en statsautoriseret eller en godkendt revisor, jf. også Erhvervsstyrelsens anbefaling.

10.5/10.5

Takster

Godkendelse af "takster" er udgået fra listen over bestyrelsens opgaver, da taksterne fastsættes af kommunerne.

10.7/10.7

Budget

Budgettet for det kommende kalenderår vedtages af bestyrelsen i 4. kvartal, og der gives derfor en status på budget på det bestyrelsesmøde, hvor regnskabet godkendes.

15/15

Udtræden

Afsnittet er opdateret, så det afspejler, at de tidligere aftaler med I/S Vestforbrænding er udløbet. Udtræden kan – som også forudsat i de eksisterende vedtægter – ske med 12 mdr. varsel til udgangen af et kalenderår. Der er ingen indholdsmæssig ændring ift. den økonomiske opgørelse af mellemværender ved udtræden.

I tillæg til de reviderede vedtægter for IPT, revideres også:

  • Vedtægter for RI, som godkendes af IPT (som ejer) på generalforsamlingen for RI.
  • Forretningsordener for hhv. IPT og RI, som godkendes af bestyrelsen for hhv. IPT og RI.

Økonomi

Ingen.

Indstilling

at de reviderede vedtægter for IPT godkendes.



Beslutning fra Klima- og Miljøudvalget, 20. juni 2023, pkt. 51:

Tiltrådt.

Beslutning

Tiltrådt.


Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Byrådet skal tage stilling til, om de reviderede vedtægter for Indsamling på Tværs (IPT) kan godkendes.

Bilag

Sagsfremstilling

Klima- og Miljøudvalget besluttede på mødet den 21. marts 2023 at sende forslag til spildevandstillæg nr. 8 i 8 ugers offentlig høring.

For at gøre regnvandssystemet omkring Ishøj Stationsvej mere robust, skal der etableres et nyt bassin på det grønne areal sydvest for det nuværende bassin ved krydset (bassin Syd).

Der er ikke indkommet bemærkninger til tillægget i høringsperioden, og spildevandstillægget indstilles derfor til endelig vedtagelse uden yderligere ændringer.

Lovgrundlag

Bekendtgørelse af lov om miljøbeskyttelse LBK nr. 5 af 03/01/2023 med seneste ændringer

Bekendtgørelse nr. 1393 om spildevandstilladelser mv. efter miljøbeskyttelseslovens kapitel 3 og 4 af 21/06/2021

Økonomi

Ingen.

Indstilling

at Spildevandstillæg nr. 8 - Vandvartegnet (VAVA) vedtages endeligt



Beslutning fra Klima- og Miljøudvalget, 20. juni 2023, pkt. 46:

Tiltrådt.



Beslutning fra Økonomi- og Planudvalget, 26. juni 2023, pkt. 109:

Tiltrådt.

Beslutning

Tiltrådt.


Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Der skal tages stilling til endelig vedtagelse af Spildevandstillæg nr. 8 - Vandvartegnet (VAVA).

Bilag

Sagsfremstilling

Ishøj Kommune modtager i lighed med andre kommuner flygtninge fra Putins krig mod Ukraine. Alligevel fortsætter flere virksomheder med at være tilstede i Rusland. Det skal vi ikke acceptere.

En række virksomheder har trukket sig ud af Rusland i protest mod invasionen af Ukraine. Enkelte danske virksomheder er fortsat aktive i Rusland uden nogen plan for at forlade landet. Disse virksomheder er med til at finansiere Ruslands krig mod Ukraine. Det drejer sig bl.a. om Ecco og Rockwool. Det er helt uacceptabelt. Derfor foreslår Enhedslisten, at Ishøj Kommune boykotter Rockwool.

Forslaget stilles i solidaritet med Ukraine.

Indstilling

Enhedslisten indstiller, 

at byrådet pålægger forvaltningen at fremlægge en sag til politisk behandling om at boykotte Rockwool ved at undlade at købe virksomhedens produkter enten direkte eller gennem underleverandører, samt at det ved fremtidige udbud og lignende skal fremgå, at virksomheder, der ønsker at handle med Ishøj Kommune, undlader at bruge underleverandører, der er aktive i Rusland.

Beslutning

Forslaget blev ikke vedtaget.

For forslaget: Ø (1)

Imod forslaget: resten (17)

Beslutningskompetence

Byråd.

Beslutningstema

Enhedslisten bruger sin initiativret til at fremsætte sag til politisk behandling om boykot af Rockwool.

Beslutning

Tiltrådt.


Sagsfremstilling

Torsdag den 27. april 2023 blev der afholdt Ungebyrådsmøde fra kl. 8.00 - 16.00 i Byrådssalen. Årets tema var: Hvordan kan unge i Ishøj Kommune medvirke til klimabevidste valg med lokal forankring? De unge arbejdede i mindre grupper med at udvikle og kvalificere løsningsforslag, som de udarbejdede sagsfremstillinger på baggrund af. Sagsfremstillingerne blev fremlagt på et Ungebyrådsmøde sidst på dagen, hvor borgmesteren ledte fremlæggelser, spørgerunder og afstemninger om forslagene.

Der deltog 22 unge på dagen, som fordelte sig med fem elever fra 2.g på NEXT og tre elever fra hver skole: Gildbroskolen, Vejlebroskolen, Strandgårdskolen, Ishøj Skole, Vibeholmskolen og Ådalens Privatskole (fra 6. – 9. årgang). Grupperne blev dannet på tværs af henholdsvis køn, alder og skoler.

Forslagene, der blev fremlagt var:

  • Gruppen Affalds-modstanderne foreslog flere innovative skraldespande rundt omkring i hele Ishøj og en affaldsdag for alle skoler i Ishøj. Forslaget blev stemt igennem
  • Gruppen De Fire Klimamusketerer ønskede at fremme klimabevidstheden blandt unge i Ishøj gennem indførelse af klimauger og klimaprojekter/konkurrencer i grundskolen. Forslaget blev ikke stemt igennem.
  • Gruppen Grønnere Ishøj havde fokus på at bidrage til at ændre unges adfærd, og gøre unge mere bevidste omkring deres tøjforbrug, samt at gøre det sejere at gå i genbrugstøj. Forslaget var at indføre et genbrugsmodeshow, og bruge influencere til at gøre det mere attraktivt at gå med genbrugstøj. Forslaget blev ikke stemt igennem.
  • Gruppen Klimaudviklings-alliancen havde fokus på mindre madspild og kødfrie dage i kantinerne på skolerne. Forslaget blev stemt igennem.
  • Gruppen Ishøjs Unge Grønne ønskede at indføre opladningsstationer på offentlige transportsteder med mulighed for gratis, grøn strøm fra solceller til opladning af telefon, computer m.m. Forslaget blev stemt igennem.


Der er afsat en pulje penge, så de unge i arbejdsgrupper kan arbejde videre med de forslag, der blev stemt igennem med henblik på at kunne realisere dem helt eller delvist.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.



Beslutning fra Børne- og Undervisningsudvalget, 16. maj 2023, pkt. 53:

Taget til efterretning.

Beslutning

Til efterretning:

Beslutningskompetence

Ishøj Byråd.

Beslutningstema

Orientering om Ungebyrådsmøde.

Sagsfremstilling

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.

Beslutning

Godkendt.