Referat
Ishøj Byråd tirsdag den 26. november 2024 kl. 17.00

Rådhuset, Byrådssalen, Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj - det åbne møde begynder kl. 19.00

Beslutning

Viggo Pedersen stillede spørgsmål til støjvolden. Skriftlige spørgsmål til byrådet vedhæftes. Berthel Lehmann Maria Mortensen, Tom Bojland, Lars Hendriksen, Søren Pingel og Knud Ullericks stillede spørgsmål til helårsbeboelse i Ishøj Havn.

Bilag

Sagsfremstilling

Ankestyrelsen har i oktober rettet henvendelse til Ishøj Kommune og bedt byrådet om en udtalelse med henblik på at vurdere, om der er grundlag for at rejse en tilsynssag overfor Ishøj Kommune på baggrund af, at det er Ankestyrelsens opfattelse, at Ishøj Kommune ikke har fastsat sagsbehandlingsfrister på alle de ansøgningsparagraffer inden for social- og beskæftigelsesområdet, som vi er forpligtet til.


Henvendelsen fra Ankestyrelsen kommer som opfølgning på Ankestyrelsens svar til Ishøj Kommune af 18. december 2023 vedr. de offentliggjorte sagsbehandlingsfrister (vedlagt som bilag 3) og Ankestyrelsens generelle udtalelse af 15. december 2023 om kommunernes offentliggjorte sagsbehandlingsfrister (vedlagt som bilag 4). I udtalelsen til Ishøj Kommune havde Ankestyrelsen gjort opmærksom på, at de ville foretage stikprøvekontrol af udvalgte kommuners hjemmesider i 2. halvår af 2024. Det må derfor formodes, at Ankestyrelsens henvendelse til Ishøj Kommune er et led i denne stikprøvekontrol.


Da høringen fra Ankestyrelsen skal besvares af Byrådet, og det ikke har været muligt at nå først at få sagen behandlet af fagudvalgene, inden for svarfristen til Ankestyrelsen (som er udsat til ultimo november), har sagen ikke været udvalgsbehandlet inden forelæggelsen for Byrådet. Der vil efterfølgende blive forelagt sager for de relevante stående udvalg til videre opfølgning på sagsbehandlingsfristerne inden for udvalgenes sagsområder, for at sikre at der sker den fornødne opfølning.


Lovgrundlag

Retssikkerhedslovens § 3, stk. 2.

Økonomi

Ingen nævneværdige økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at forslaget til udtalelse til Ankestyrelsen godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Byrådet skal tage stilling til forslag til høringssvar til Ankestyrelsen (vedlagt som bilag 1) i forhold til offentliggjorte sagsbehandlingsfrister på social- og beskæftigelsesområdet.

Bilag

Sagsfremstilling

Baggrund

I 2017 vedtog byrådet "Kodeks for Ishøj Byråd", der beskriver byrådets interne samarbejde samt forholdet til administrationen, borgere og omverden (jvf. vedlagte). Ydermere indeholder kodeks et bilag om forebyggelse og håndtering af sexisme og krænkende adfærd. Det blev ved vedtagelsen besluttet, at kodeks skal evalueres én gang årligt.


Kodeks er seneste evalueret i september 2022, hvor der blev aftalt enkelte ændringer og præciseringer. Herunder at kodeks fremover alene skal evalueres hvert andet år.


Evaluering

I overensstemmelse med byrådets beslutning fra september 2022 er det nu tid til, at byrådet skal forholde sig til kodeks og behovet for eventuelle ændringer.


Der kan være (minimum) to tilgange til evalueringen:


  • Kodeks fastholdes i hovedtræk i sin nuværende form - men med mulighed for mindre justeringer. En eventuel mere gennemgribende evaluering gennemføres i næste byrådsperiode (efteråret 2026) og er samtidig en anledning til, at et nyt byråd får drøftet og afstemt samarbejdsformer, dialogen med omverdenen m.m. med hinanden.


  • Kodeks gennemgår for nuværende en mere gennemgribende revision. Bl.a. set i lyset af, at der siden 2022, hvor kodeks blev vedtaget, er der blevet væsentlig mere fokus på chikane, trusler og vold mod byrådsmedlemmer. Flere undersøgelser dokumenterer, at det er noget, som byrådsmedlemmer i relativt vidt omfang oplever, og bl.a. fra KL's side er der fokus på, hvordan det kan forebygges. Ishøj Byråd har senest i august 2024 forholdt sig til dette og truffet beslutning om, hvilke former for bistand administrationen kan yde, hvis et byrådsmedlem udsættes for fx chikane eller trusler. Dette element vil kunne afspejles mere tydeligt ind i kodeks. Samtidig kan det overvejes, at bilaget om håndtering af sexisme og krænkende adfærd integreres som en mere sammenhængende del af kodeks.


Økonomi

Sagen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Indstilling

at byrådet evaluerer kodeks og træffer beslutning om, hvorvidt der skal ske en mere gennemgribende revision af kodeks - enten nu eller ved næste evaluering i efteråret 2026.

Beslutning

Kodeks fastholdes i sin nuværende form, men inhabilitet tilføjes som nyt punkt. En mere gennemgribende evaluering overlades til et nyt byråd. Annelise Madsen (ID) kunne ikke tiltræde beslutningen.

Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Byrådet skal evaluere kodeks for byrådet samt tage stilling til, hvorvidt kodeks skal revideres.

Bilag

Sagsfremstilling

Ved 2. behandlingen af budget 2025-2028 vedtog byrådet ændringer til budgettet, som påvirker forældrebetalingen på SFO- og daginstitutionsområdet. Administrationen har beregnet nye forældrebetalingstakster på de pågældende områder. Taksterne træder i kraft 1. januar 2025, og det følger af dagtilbudsloven, at taksterne skal vedtages af byrådet og meldes ud til forældrene senest 1. december 2024.


Byrådet har vedtaget en fortsættelse af tilskud til takstreduktionen af frokostordningen.

Takststigningerne skyldes blandt andet overenskomstmæssige stigninger og tre partsforhandlinger, som ikke var med i grundlaget for beregningerne af 2024 taksterne. Takststigningerne indeholder derfor de ekstraordinære lønstigninger fra 2024 og 2025.

Herudover stiger børnetallet med 32 børn i forhold til oprindeligt budget, hvoraf 28 vedrører børnehaven, der derved får en større andel af de budgetterede udgifter, der udgør takstgrundlaget.


De reviderede takster for 2025 er vedhæftet i bilag 1. Takster - Børne- og Undervisningsudvalget.

Lovgrundlag

Bekendtgørelse af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven).

Økonomi

Ingen. De budgetmæssige konsekvenser af ændret forældrebetaling er indarbejdet i budget 2025-2028.

Indstilling

at forældrebetalingstakster på SFO- og dagtilbudsområdet 2025 tiltrædes jf. takstoversigt 2025 (bilag 1)



Beslutning fra Økonomi- og Planudvalget, 18. november 2024, pkt. 168:

Tiltrådt.


Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byråd.

Beslutningstema

På baggrund af det vedtagne budget 2025 har administrationen beregnet forældrebetalingstakster på SFO- og dagtilbudsområdet.

Bilag

Sagsfremstilling

I budgetaftalen for 2024 er nedlukning af 11 klub- og foreningshuse besluttet som del af besparelsen på kultur- og fritidsområdet. Det indebærer samtidig en anvisning af andre kommunale lokaler til foreningsaktiviteter. Kultur- og Fritidsudvalget har besluttet principper, som ligger til grund for det analyse- og dialogarbejde, som administrationen har foretaget med afdækning af foreningernes behov og ønsker til ny placering. Principperne er vedhæftet (bilag 1), og fremhævet i overskrifter i nedenstående:

  • Sambrug og udnyttelse - flere brugere i kommunale lokaler for en bedre udnyttelse
  • Nærhed - klublokaler prioriteres tæt ved aktivitet for at styrke sammenhængskraft
  • Opbevaring - der sikres plads til opbevaring af udstyr til brug for aktiviteten
  • Åbenhed - lokaler åbnes op for at skabe synlighed omkring aktiviteter
  • Koblinger - der skal sikres kobling til arbejde med helhedsplan ved Idrætscentret
  • Besparelse - flytningerne skal give en besparelse på bygningsdrift jf. budgetbeslutning

I nedenstående fremlægges forslag til genplacering for de berørte foreninger. Forslagene er uddybet i vedhæftet notat (bilag 2).

1. Brohuset
Administrationen anbefaler, at der godkendes en indflytning af Ishøj Kunstforening og Klub 31 Bridges aktiviteter i Brohuset. Der er tidligere truffet beslutning om, at også Ruder 10 Bridge skal flytte i Brohuset, når byggeetape 3 afsluttes.
Der lægges op til etablering af krea-værksted, som kunstforeningen kan anvende, i lokaler, der i dag benyttes af Ishøj Job og Uddannelse. Der er i forslaget udpeget ny placering til Ishøj Job og Uddannelses aktiviteter, som fremgår i vedhæftet plantegning af Brohuset (bilag 3).

2. Ishøj Idræts & Fritidscenter
Administrationen anbefaler, at FC Ishøj, Ishøj Volley og Team Ishøj Cafe 60+ Cycling flyttes til idrætscenterets 1. sal, hvor der allerede er eksisterende klublokaler. I dag har tre foreninger egne lokaler, og med indflytning af flere foreninger, lægges der op til en fælles brug af lokaler jf. vedtagne principper. Høringsnotat er vedhæftet (bilag 4).

Team Ishøj Cafe 60+ Cycling og Ishøj Tennis og Padel Klub har indgivet høringssvar med alternativ løsning om fælles brug af det klubhus, som Ishøj Tennisklub benytter (se bilag 6). Administrationen anbefaler forslaget, men gør opmærksom på, at der er tale om en midlertidig løsning, idet klubhuset indgår i området for helhedsplanen. Løsningen udløber dermed, når klubhuset flyttes.

3. Tangloppen 3
Administrationen anbefaler, at Ishøj Marineforenings aktiviteter flyttes til klubhuset på Tangloppen 3. Klubhuset på Tangloppen 3 benyttes i dag af Ishøj Sportsfiskerklub, som har meldt tilbage, at der med koordinering af brug kan findes plads til Marineforeningens aktiviteter. Det er i denne løsning ikke muligt at flytte alt Marineforeningens inventar ind i klubhuset på Tangloppen 3.
Ishøj Marineforenings høringssvar er vedhæftet (bilag 7).

4. Skovvej 39
KFUM-spejderne blev i forbindelse med nedlukning af hytten pga. skimmelsvamp flyttet til spejderhytten på Skovvej 39. Administrationen indstiller, at denne løsning gøres permanent.

5. Bredekærgård
Grundet standen på klubhuset på Baldershøj 20, er Ishøj Motions Cykel Club tidligere flyttet til Aktivitetshuset på Bredekærgård. Administrationen indstiller, at denne ordning fortsætter, idet foreningen er tilfreds med placeringen.

6. Ishøj Rådhus 
Ved indflytning af ukrainere på Jægerbuen 2B blev der etableret en ordning for de politiske partier, hvor mødegangen på 2. sal på rådhuset kan benyttes. Administrationen indstiller, at ordningen fortsætter, og at de politiske partier afholder mødeaktivitet på rådhuset.

7. Nedlukning af IBUS-grund
Hytten anvendes i dag som bolig for ukrainske borgere og kan ikke benyttes i forbindelse med brug af shelters. Uden adgang til hytten viser erfaringerne, at det er svært at opretholde en brug af shelterne. Administrationen indstiller derfor, at booking af shelter nedlukkes, og at standen på de nuværende shelters undersøges med henblik på flytning. Hvis det ikke er muligt, nedtages shelterne over tid.

8. Klub Ragnar
For Klub Ragnar er målet ikke at anvise et nyt lokale, men derimod undersøge muligheder. Administrationen har undersøgt nuværende lejeforhold i forhold til markedspris og vurderer ikke, at det er muligt at finde et tilsvarende lejelokale i Ishøj Kommune til en lavere udgift. Administrationen har ligeledes kigget på muligheder i kommunale lokaler og kan i den forbindelse pege på Vejlebrovej 132 (1. salen ovenpå daginstitution Regnbuen) som en bygningsmæssig mulighed. Der er en opmærksomhed på, om de to målgrupper kan sameksistere i huset og vil forudsætte dialog og kriminalpræventiv vurdering. På baggrund af den foretaget sondering indstiller administrationen, at der ikke foretages yderligere.

Videre proces
Flytning af foreningsaktiviteter vil ske så snart det er muligt i forhold til den nødvendige ombygning af lokaler.
Hvad angår Strandvangen 54 (matr.nr. 8 an) vurderes det, at grunden fremover kan bebygges med en tæt-lav bebyggelse i to etager. Det kunne være kædehuse, dobbelthuse eller rækkehuse. Grundens størrelse på ca. 2.220 m2 giver f.eks. mulighed for at placere fire til seks rækkehuse. Der anmodes om en godkendelse til at sælge grunden, tage initiativ til et offentligt udbud og efterfølgende igangsætte en lokalplanproces.
Den fremtidige anvendelse for øvrige huse og grunde vil blive behandlet særskilt i relevante udvalg.


Forslag til genplacering er fremlagt i råd og Folkeoplysningsudvalg.
IBUS indstiller, at shelters på IBUS-grunden forbliver, og at der opsættes et toilet.
Foreningsunionen tager forslag for medlemsforeninger til efterretning.
Ishøj Idrætsråd indstiller godkendelse af forslag for medlemsforeninger, men lægger op til, at der kigges på en løsning for en midlertidig løsning for Team Ishøj Cafe 60+ Cycling i det klubhus, som Ishøj Tennis og Padel Klub anvender.
Folkeoplysningsudvalget indstiller, at forslag til genplacering af foreningsaktiviteter godkendes.

Økonomi

Indtægter/besparelser
- bevilling til budgetforslaget
- samlet salgsprovenu (Strandvangen 54, Jægerbuen 2A og 2B, Vejlebrovej 105)
- samlede årlige driftsbesparelser


3.500.000
13.000.000
1.076.000

Anlægsudgifter
- tilpasninger i Brohuset til kreaværksted
- tilpasninger i Idrætscenteret til klublokaler
- tilpasninger til øvrige foreninger på andre matrikler

-
uforudsete udgifter
Totalt


-1.200.000
-1.100.000
-650.000
- 550.000

-3.500.000


Indstilling

at forslag til genplacering af foreningsaktiviteter godkendes

at der indledes en udbudsproces af Strandvangen 54

at igangsættelse af en lokalplansproces godkendes


Beslutning fra Kultur- og Fritidsudvalget, 13. november 2024, pkt. 78:

Tiltrådt.

Milishia Moradi (L) afventer stillingtagen.



Beslutning fra Teknik- og Bygningsudvalget, 12. november 2024, pkt. 77:

Tiltrådt.

Seyit Ahmet Özkan (L) afventer stillingtagen.



Beslutning fra Økonomi- og Planudvalget, 18. november 2024, pkt. 161:


Ændringsforslag fra Annelise Madsen (ID): Lukning af Strandvangen 54 udsættes nogle år:


For ændringsforslaget stemte: 1 (ID)

Imod stemte: 6 (A + C + V + Ø)

Undlod at stemme: 1 (L)


Tiltrådt.


Steen Skovhus (L) afventer stillingtagen.

Beslutning

Ændringsforslag fra Annelise Madsen (ID): Strandvangen 54 A overdrages til husets nuværende brugere.

For stemte: ID: 1

Imod stemte: A+C+V+F+Ø: 14

Undlod at stemme: L: 3

Ændringsforslag nedstemt.


Ændringsforslag fra Annelise Madsen (ID): Lukning af Strandvangen 54 A udsættes, og huset benyttes som buffer under byggefasen.

For stemte: ID: 1

Imod stemte: A+C+V+F+Ø: 14

Undlod at stemme: L: 3

Ændringsforslag nedstemt.


Byrådet stemte om den oprindelige indstilling med den justering, at følgende passage udgår af sagen: "Hvad angår Strandvangen 54 (matr.nr. 8 an) vurderes det, at grunden fremover kan bebygges med en tæt-lav bebyggelse i to etager. Det kunne være kædehuse, dobbelthuse eller rækkehuse. Grundens størrelse på ca. 2.220 m2 giver f.eks. mulighed for at placere fire til seks rækkehuse".

For stemte: A+C+V+F+Ø: 14

Undlod at stemme: L: 3

Annelise Madsen (ID) kunne ikke tiltræde beslutningen.


Tiltrådt.


Beslutningskompetence

Ishøj Byråd.

Kultur- og Fritidsudvalget vedrørende foreningsaktiviteter.

Teknik - og Bygningsudvalget vedrørende det byggetekniske.

Økonomi- og Planudvalget vedrørende igangsættelse af salgsproces og lokalplansproces.

Beslutningstema

Byrådet skal tage stilling til genplacering af foreningsaktiviteter i kommunale lokaler i forbindelse med nedlukning af 11 klub- og foreningshuse. Nedlukning af klub- og foreningshuse samt undersøgelse af Klub Ragnars placering er vedtaget med budgetaftalen for 2024.

Bilag

Sagsfremstilling

Ishøj Kommune har modtaget henvendelse fra forpagteren af et areal beliggende mellem Toftevænget og Ishøj Stationsvej, hvor der i dag dyrkes korn (bilag 1). Administrationen har været i dialog med forpagteren, som oplyser, at han ikke længere ønsker at dyrke arealet som konventionelt landbrug, da det er for besværligt i forhold til udbyttet. I stedet ønsker forpagter at udså bivenlige frø på arealet og dermed opnå højere EU-støtte mod til gengæld ikke længere at betale forpagtningsafgift. Hvis ikke Ishøj Kommune er interesseret i dette, ønskes forpagtningsaftalen opsagt. Administrationen har overfor forpagter oplyst, at dette ikke er muligt, da kommunal jord ikke frit kan stilles til rådighed for en enkelt person, når det har en markedsværdi, og ikke har været i offentlig udbud. Forpagteren har dermed på den baggrund opsagt forpagtningsaftalen.


Ishøj Kommune har på den baggrund foretaget en beregning af udgifterne ved hjemtagning af arealet, hvor konklusionen er, at det vil indebære en merindtægt at hjemtage arealet og selv opnå EU-støtten frem for at genforpagte arealet ud til en anden landmand.


Arealet ligger mellem Toftegårdsvænge og Stationsvej og er overlappende med to udpegede Boringsnære Beskyttelsesområder (BNBO) (se bilag 2). Hjemtagelsen af arealet vil således også have en positiv betydning for fremtidig beskyttelse af grundvandet ligesom hjemtagelsen af de 14 hektar støtter op om målet i biodiversitetsstrategien ”Sammen om et vildere Ishøj” om at udtage 30 hektar landbrugsjord til natur over en 5-årig periode. Hjemtagelsen understøtter endvidere byrådets vision om "Fælles om mulighedernes Ishøj - lokalt ansvar for klima og miljø".

Lovgrundlag

Ikke relevant.

Økonomi

Nedenstående beregning skal ses som et eksempel, hvis Ishøj Kommune ansøger om tilskud fra bestøver brak-ordningen. Der er også andre alternative støtteordninger, som kan søges, hvis kommunen senere ønsker at ændre driften eller kombinere med andre ordninger. Det kunne være i forbindelse med afgræsning eller andre naturtiltag, som anlæg af vandhuller og mindre beplantninger.


Udgifter ved hjemtagning af landbrugsareal:

I alt driftsudgift pr. år er ca. -25.000 kr./år.

Manglende forpagtningsindtægt -30.000 kr./år.


Indtægter:

EU-tilskud på op til ca. kr. 84.000 for 14 ha (OBS: dette tilskud kan variere, da tilskuddet baseres på det samlede udtagne areal året før).


Resultat ved hjemtagning forventes således at være udgiftsneutralt for Ishøj kommune.

Indstilling

at udvalget godkender, at arealet mellem Toftevænget og Ishøj Stationsvej ikke forsøges genforpagtet.



Beslutning fra Klima- og Miljøudvalget, 12. november 2024, pkt. 68:

Tiltrådt.


Thomas Hjort Rasmussen (A) stillede følgende ændringsforslag:

"At administrationen tilvejebringer et overblik over bortforpagtede arealer og deres potentialer i forhold klima- & naturinteresser. Overblikket fremlægges for Klima- og Miljøudvalget".

Ændringsforslaget blev tiltrådt.



Beslutning fra Økonomi- og Planudvalget, 18. november 2024, pkt. 165:

Tiltrådt.


Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Der skal tages stilling til hjemtagelse af et bortforpagtet landbrugsareal på ca. 14 ha og omlægning til mere naturvenlig drift.

Bilag

Sagsfremstilling

På Klima- og Miljøudvalgets møde i september 2024 godkendte udvalget at sende udkast til støjhandlingsplan i 4 ugers offentlig høring. Ved høringsperiodens afslutning var der indkommet 3 høringssvar, herunder fra Grønt Råd, Ishøj Bylaug og Tranegilde Landsbylaug.

Høringssvarene er behandlet i vedlagte høringsnotat (bilag 1), ligesom høringssvarene ligeledes er vedlagt i deres helhed (bilag 2-4).

Høringssvarene berører især tre temaer. For det første en større indsats mod støj fra motorvejen, for det andet konkrete forslag til yderligere hastighedssænkende tiltag samt for det tredje efterlysning af større politisk fokus på trafikstøj.

Ift. støj fra motorvejen efterlyses der yderligere støjskærmene tiltag, både i forbindelse med den allerede etablerede støjvold, men også i forhold til den del af kommunen, der er beliggende vest for motorvejene, i særdeleshed i forhold til Tranegilde Landsby. I høringsnotatet foreslås, at bemærkningerne ikke giver anledning til ændringer af støjhandlingsplanen med henvisning til, at Ishøj Kommune i kommunikationen med Vejdirektoratet og ift. deres Støjhandlingsplan for statens veje 2024-2029 netop opfordrer til flere støjreducerende tiltag ift. støj fra motorvejen.

Ift. øget hastighedsdæmpning foreslås hastighedssænkning og trafikdæmpende tiltag ved bl.a. Ishøj Bygade, Vejleåvej, Ishøj Landsby og internt i vængerne. Støjhandlingsplanen behandler primært de områder, hvor støjen er over Miljøstyrelsen grænseværdier, og hvor et tiltag vil gøre en forskel for støjbelastede boliger. De foreslåede hastighedssænkninger og trafikdæmpende tiltag indgår derfor ikke i planen. For vængerne vil en hastighedsnedsættelse ikke have effekt, da baggrundsstøjen fra motorvejen vil maskere en meget begrænset støjdæmpning. Hastighedssænkning på Ishøj Stationsvej indgår dog som mulig indsats ift. trafiksikkerhed. På den baggrund foreslår administrationen, at høringssvarene ikke giver anledning til ændring af støjhandlingsplanen.

Ift. fokus på støj over for de statslige myndigheder, efterlyses der et større politisk pres, da ca. 65 % af de støjbelastede boliger i kommunen er påvirket af støj fra motorvejene. I forbindelse med Vejdirektoratets Støjhandlingsplan for statens veje 2024-2029 indgår et fokus på at gøre fordelingen af midler mere gennemsigtig, ved i større grad at basere fordelingen af midler på et støjbelastningstal, der er et statistisk værktøj til at vise hvor man kan få mest mulig støjdæmpning for pengene. Ishøj Kommune presser på, hvor det er muligt, og administrationen foreslår derfor ikke, at høringssvarene skal give anledning til ændringer i støjhandlingsplanen.

I den forbindelse kan oplyses, at Ishøj Kommune indgår i Gate 21’s Silent City netværk, som har til hensigt at påvirke staten til ikke blot at fokusere en større del af de statslige midler i hovedstadsområdet, hvor langt størstedelen af støjbelastede boliger, påvirket af statsvejene, er lokaliseret. Silent City netværket arbejder ligeledes på at påvirke landspolitikerne til at afsætte flere midler til støjbekæmpelse. Ligeledes faciliterer Silent City et fagligt netværk imellem medlemskommunerne, hvor kommunernes medarbejdere kan erfaringsudveksle og understøtte hinanden fagligt.

Lovgrundlag

Bekendtgørelse om kortlægning af ekstern støj og udarbejdelse af støjhandlingsplaner.

Økonomi

Støjhandlingsplanen indeholder 10 mulige støjreducerende tiltag, som vil nødvendiggøre yderligere finansiering. Enkelte af forslagene indgår ligeledes i udkast til trafiksikkerhedsplan, herunder hastighedsnedsættelsen på Ishøj Strandvej. Teknik- og Bygningsudvalget godkendte Trafiksikkerhedsplan 2025-2029 på deres møde den 10. september 2024.

Indstilling

at støjhandlingsplanen godkendes.



Beslutning fra Klima- og Miljøudvalget, 12. november 2024, pkt. 69:

Tiltrådt.


Thomas Hjort Rasmussen (A) stillede forslag om, at Klima- og Miljøudvalget får forelagt et budgetforslag i foråret 2025 til udmøntning af støjhandlingsplanen. Forslaget blev tiltrådt.


Seyit Ahmet Özkan (L) ønskede at bruge sin standsningsret og vil gerne have sagen behandlet i byrådet, samt afventer stillingtagen til sagen.

Ole Beckmann Skourup (V) afventer stillingtagen.



Beslutning

Ændringsforslag fra L: Sagen sendes tilbage til udvalget mhp. at nedsætte en styregruppe med repræsentation af borgere med det formål at få udarbejdet en mere ambitiøs støjhandleplan.

For stemte: L. 3

Imod stemte: A+C+V+F+Ø: 14

Undlod at stemme: ID: 1

Ændringsforslag nedstemt.


Ændringsforslag fra C+V: Støjhandleplanen godkendes. For at realisere tiltagene i planen sendes sagen tilbage til udvalget mhp. at få prissat initiativerne og lave en prioriteret rækkefølge af indsatserne. Initiativerne skal påbegyndes i 2025 med en finansiering på højest 10 mio. kr.

For stemte: A+C+V+F+Ø+ID: 15

Undlod at stemme: L: 3


Ændringsforslag tiltrådt.

Beslutningskompetence

Klima- og Miljøudvalget.

Beslutningstema

Godkendelse af forslag til endelig støjhandlingsplan.

Bilag

Sagsfremstilling

Forslag til lov om modernisering af Køge Bugt Strandpark (tidligere omtalt som anlægslov for strandparken) er blevet sendt i høring fra den 10. oktober 2024 til den 11. november 2024. Der er udarbejdet et fælleskommunalt høringssvar fra strandparkkommunerne (Hvidovre, Brøndby, Vallensbæk, Ishøj og Greve), som er indsendt til Plan- og Landdistriktsstyrelsen (PLST) indenfor fristen (vedlagt som bilag). PLST er en styrelse under By-, Plan- og Kirkeministeriet og har ansvar for den fysiske planlægning af by og land. PLST har accepteret, at der kan komme yderligere bemærkninger umiddelbart efter denne dato som opfølgning på den politiske behandling.

Loven har til formål at muliggøre en modernisering og udbygning af faciliteter på udvalgte dele af Køge Bugt Strandpark, trods området er omfattet af restriktioner i bl.a. naturbeskyttelsesloven. Loven skal således muliggøre, at kommunerne efterfølgende ved kommune- og lokalplanlægning kan planlægge for de udpegede rekreative faciliteter.
Lovforslaget er udarbejdet på baggrund af bl.a. den samlede plan for modernisering af Køge Bugt Strandpark, som Ishøj Kommune sammen med de øvrige strandparkkommuner indsendte til PLST tilbage i efteråret 2023. Ishøj Byråd godkendte denne på byrådsmødet den 5. september 2023.

Lovforslaget indeholder en række af de forslag til nye faciliteter, som kommunerne indsendte, om end størrelse og omfang for nogle er blevet begrænset. For Ishøj Kommune er størstedelen af ønsker til yderligere faciliteter imødekommet, herunder udbygning af Arken, udbygning ved Stenhuse og Skovhuse samt etablering af en evighedsbro til bl.a. vinterbadning. Generelt er der for al foreslået bebyggelse sket en begrænsning i bygningshøjde fra de ønskede 8,5 meter til 5 meter. Ishøjs ønske om etablering af et vandvandrehjem på samlet op til 3000 m2 er udeladt af loven til trods for, at der i Greve er tilladt noget i samme størrelsesorden. Bl.a. Vallensbæk har fået begrænset i de foreslåede størrelser. Høringssvaret består af en overordnet del med generelle ønsker til ændringer samt en mere teknisk del, der omhandler de specifikke ønsker til ændringer i lovforslagets paragraffer.

Høringssvaret kan ses i sin fulde længde i bilag 1, og omhandler primært følgende emner:

  • Faciliteter: Der efterspørges forklaring og dialog om de nedskaleringer, der er foretages, ligesom der efterspørges større fleksibilitet mellem omfang (m²/ højder) og anvendelser i alle områdeudpegninger (lovforslaget angiver præcist antal m2 til toiletter mv. selvom det er væsentlig mere vidtgående end lokalplanlægning).
  • Ønske om flest mulige lempelser: Lovforslaget undtager kun enkelte lovbestemmelser i naturbeskyttelsesloven – Kystdirektoratet skal fortsat give tilladelse til projekter, der ikke er undtaget, hvilket kan blive et forsinkende led.
  • Tidsbegrænsning ønskes fjernet: Tidsbegrænsningen på 5 år for tilladelser til projekter i søterritorium fra Kystdirektoratets i de udpegede områder udgår eller forlænges til 10 år.
  • Klagemulighed for Kystdirektoratets afgørelser inden for områdeafgrænsningerne afskæres.
  • Lovforslagets krav om at byggeri og anlæg skal placeres landværks (dvs. kan bygges ind i de ydre diger – men ikke fra vandsiden) ønskes fjernet, da der i dag godt kan bygges, så det modstår oversvømmelse mv.

Specifikt i forhold til Ishøj er der peget på, at det findes urimeligt at etablering af et vandvandrerhjem ikke er medtaget – ikke mindst fordi det understøtter, at Arken genererer bæredygtig turisme.


Lovgrundlag

Forslag til lov om modernisering af Køge Bugt Strandpark.

Økonomi

Intet at bemærke.

Indstilling

at det fælles høringssvar godkendes.



Beslutning fra Teknik- og Bygningsudvalget, 12. november 2024, pkt. 78:

Tiltrådt.



Beslutning fra Økonomi- og Planudvalget, 18. november 2024, pkt. 166:

Tiltrådt.


Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Byrådet skal tage stilling til, om det fælleskommunale høringssvar til lov om modernisering af Køge Bugt Strandpark kan godkendes.

Bilag

Sagsfremstilling

I august 2024 ansøgte Kulturium Salling Fondene via Bilkapuljen om støtte til indretning af småbørnsbiblioteket. Formålet er at skabe et småbørnsbibliotek, der fremmer sproglig udvikling, nærvær og fællesskaber blandt de mindste børn og deres voksne. Donationen muliggør indretning af det nye område, som inddrages i bibliotekets areal, med holdbare kvalitetsmøbler samt indbydende bøger af høj kvalitet. Byrådet havde allerede i budgetaftalen for 2024 afsat 0,92 mio.kr. til ombygning af småbørnsbiblioteket, og fondsdonationen supplerer og løfter dermed det projekt, som byrådet i forvejen har afsat midler til.
Donationen anvendes til indretning af småbørnsbiblioteket, herunder specialbygget inventar og kvalitetsmøbler samt indkøb af bøger til de mindste børn samt til forældre og pædagoger.
Projektet gennemføres i 2024 i perioden 15. november – 31. december.

Økonomi

Den samlede bevilling på i alt 250.000 kr. Bevillingen er belagt med fondsmoms på 17,5 %, som afholdes indenfor budgettet.

Indstilling

at det beskrevne projekt godkendes igangsat som beskrevet

at der meddeles tillægsbevilling til samlede merindtægter på 250.000 kr. i 2024 til Kulturium Bibliotek på Kultur- og Fritidsudvalgets budgetområde B50.10.10



Beslutning fra Kultur- og Fritidsudvalget, 13. november 2024, pkt. 75:

Tiltrådt.



Beslutning fra Økonomi- og Planudvalget, 18. november 2024, pkt. 169:

Tiltrådt.


Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Bilka meddelte den 7. november 2024, at Kulturium tildeles i alt 250.000 kr. via Salling Fondene til indretning af småbørnsbiblioteket.
I sagen orienteres der om projektet. Byrådet skal godkende, at indtægt og udgifter bliver optaget på Kulturiums budgetområde under Kultur- og Fritidsudvalget.
Indholdet af dette punkt er fortroligt frem til offentliggørelsen af bevillingen, og åbnes så snart bevillingen offentliggøres, hvilket forventeligt sker den 13. november 2024.

Sagsfremstilling

Baggrund
På mødet i Social- og Sundhedsudvalget den 17. august 2023 blev der besluttet at pausere byggeriet af nye plejehjemsboliger på Kærbo, jf. byrådets principbeslutning fra 2021 om at udbygge Kærbo plejehjem med 30 nye plejeboliger til en værdi af ca. 55 mio. kr. Derudover besluttede Social- og Sundhedsudvalget, at udvalget skulle forelægges en opdateret prognose ved udgangen af 2024.
Behov for plejeboliger 2024
For at følge udviklingen har administrationen pr. oktober 2024 udarbejdet en genvurdering af behovet for at udvide kapaciteten på Kærbo plejehjem, hvilket fremgår af vedhæftede bilag 1.

Tabellen viser den forventede udvikling i beholdningen af boliger sammenholdt med det forventede behov for boliger i Ishøj Kommune i henholdsvis 2024 og 2034. Udviklingen i ventelisten, sammenholdt med afvigelsesprocenten på plejecentrene, forventes at være sammenhængende med den eksisterende kapacitet af plejeboliger.

Det er fortsat administrationens vurdering, at der ikke er et behov for at udbygge plejehjemskapaciteten i Ishøj Kommune de kommende 10 år. Anbefalingen beror på følgende:

1. Der omlægges fortsat ældreboliger til plejehjemsboliger, hvilket vil øge kapaciteten de næste par år fra 121 til 127 plejeboliger.

2. Udviklingen i afgangen fra Kærbo og Torsbo plejehjem ligger fortsat på niveau med efterspørgslen på plejehjem (der er en belægningsafvigelse på ca. 5 pct., hvilket svarer til tomgangslejen).

3. Ventelisten til plejebolig viser, at der hvert år er ca. 60-62 borgere på listen. 55 pct. kommer på et plejehjem i Ishøj, 10 pct. kommer på et udenbys plejehjem, 7 pct. er salg til andre kommuner, 27 pct. dør eller frafalder ansøgning, mens 1 pct. er på venteliste. Der opleves ikke problemer med overholdelse af ventelistegarantien.

Dertil kommer, at der med sundhedsudspillet er lagt op til, at hovedparten af kommunernes fleksible/midlertidige pladser skal overgå til regionerne. Såfremt denne del af sundhedsudspillet vedtages i den kommende sundhedsaftale, kan det betyde, at hovedparten af de 19 fleksible pladser på Kærbo i stedet kan tages i anvendelse som plejeboliger, hvis behovet vurderes at være til det.

Det er derfor administrationens anbefaling, at der ikke iværksættes plejehjemsbyggeri pt. Da der er tale om en prognose, som er forbundet med nogle usikkerheder, anbefaler administrationen, at der i forbindelse med udarbejdelse af budget 2027, udarbejdes en fornyet prognose. Anlægsbevillingen forskydes tilsvarende.

Lovgrundlag

Ifølge Lov om Social Service §§ 5 og 8 er kommunen forpligtet til at tilbyde borgere, der er visiteret til plejehjem en plads senest efter to måneder, og borgere har frit plejehjemsvalg. Ishøj Kommune er ikke forpligtet til at tilbyde kommunens borgere en plejebolig i Ishøj, hvorfor kommunen kan vælge at købe pladser i andre kommuner, hvis efterspørgslen i en periode overstiger udbuddet.

Økonomi

Sagen har i sig selv ingen økonomisk betydning. Der blev i 2021, i forbindelse med principbeslutningen om udvidelse af plejeboligkapaciteten, udarbejdet et foreløbigt overslag til anlægsudgifter på 55 mio. til byggeriet og truffet beslutning om at reservere midlerne. Ved en eventuel igangsætning skal budgettet genberegnes. Hertil kommer tilhørende driftsudgifter, som pt. ikke er budgetlagt. 

Indstilling

at igangsættelse af udbygning af plejeboligkapacitet i Ishøj Kommune udskydes, og at anlægsbevillingen skydes tilsvarende.

at der i forbindelse med budget 2027 udarbejdes en opdateret prognose vedrørende behov for plejeboliger til borgere i Ishøj Kommune.


Beslutning fra Social- og Sundhedsudvalget, 14. november 2024, pkt. 113:

Tiltrådt.



Beslutning fra Økonomi- og Planudvalget, 18. november 2024, pkt. 167:

Tiltrådt.


Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Der fremlægges en ny prognose for behovet for plejeboliger samt oplæg til beslutning om, hvorvidt den politiske beslutning om at udvide Kærbo med 30 plejehjemspladser fortsat skal effektueres efter den nuværende plan, eller om den nye prognose giver anledning til at udskyde byggeri af plejeboliger på ny.

Bilag

Sagsfremstilling

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.

Beslutning

Godkendt.