Dagsorden
Klima- og Miljøudvalget tirsdag den 4. februar 2025 kl. 19.00
Mødelokale Tårnbjerget, Rådhuset, Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj
Sagsfremstilling
Ved etablering af Ressourceindsamling A/S (RI) var det alene tømning af almindelige affaldsbeholdere, som overgik til RI. Tømning af kuber og nedgravede affaldssystemer kræver særligt materiel, og Ishøj valgte således sammen med de øvrige kommuner i selskabet Indsamling På Tværs (IPT) at indgå kontrakt med Vestforbrænding om varetagelse og udbud af den opgave. Desuden valgte Ishøj Kommune at fastholde kundeservice og hjælp til kontraktstyring mm. på Vestforbrænding.
Med Gladsaxe Kommunes indtræden i IPT vil RI imidlertid få nye opgaver overført fra Gladsaxe Kommune. RI etablerer således kundeservice til betjening af Gladsaxe Kommunes borgere, en beholderservice-funktion, der står for den daglige reparation og udskiftning af affaldsbeholdere hos borgerne, samt tømning af nedgravede beholdere og kuber via eksisterende materiel, som overføres fra Gladsaxe Kommune. Det betyder, at RI får erfaring med disse opgaver i de kommende år.
Administrationen er bekendt med, at Ballerup Kommune også har besluttet at flytte de samme opgaver fra Vestforbrænding til RI i henholdsvis 2026 og 2027.
RI har oplyst, at for at kunne overtage opgaven med tømning af nedgravede beholdere fra kommuner udover Gladsaxe, kræver det køb af nyt materiel, primært biler, som forudsætter bl.a. EU-udbud, og de har derfor brug for et varsel på knapt 2 år.
Administrationen vurderer, at ved at samle affaldstømningen ét sted, er der grundlag for ensretning og forhåbentlig en bedre service overfor borgerne. Der har været svingende erfaringer med det eksterne firma, som i dag tømmer de nedgravede systemer – og særligt i starten af 2025 har der været væsentlige udfordringer i forhold til tømning i Vejleåparken. Administrationen foreslår derfor i første omgang at opsige kontrakten med Vestforbrænding om tømning af nedgravede beholdere og kuber med udgangen af marts 2025, så RI kan forberede overtagelse af opgaven fra 1. januar 2027.
En eventuel beslutning om flytning af flere opgaver fra Vestforbrænding til RI, så som kundeservice foreslås at vente til, at RI har opbygget de nødvendige kompetencer og erfaring med varetagelse af de nye opgaver. Kommunen kan opsige aftalen med Vestforbrænding om varetagelsen af kundeservice med 1 års varsel fra 1. januar. Administrationen vil følge erfaringerne fra Gladsaxe og Ballerup ved RIs overtagelse af særligt kundeservice.
Lovgrundlag
Ikke relevant
Økonomi
Renovationsområdet er gebyrfinansieret og skal hvile i sig selv.
RI har oplyst, at det ikke er muligt for dem at give et fast tilbud på udførelsen af en bestemt opgave, da RI hverken må tjene penge eller miste penge på en opgave. Til gengæld bliver opgaverne udført billigst muligt indenfor de rammer og servicemål, som kommunerne fastsætter for opgaven. Det er således kun de faktiske udgifter forbundet med de specifikke opgaver, som faktureres til de enkelte ejerkommuner.
Pga. behovet for at investere i nyt materiel er det ikke afklaret, hvorvidt tømning af nedgravede beholdere fremadrettet vil være billigere, hvis RI overtager opgaven.
Indstilling
at kontrakt med Vestforbrænding om tømning af nedgravede beholdere og kuber opsiges inden den 31. marts 2025 med virkning fra 1. januar 2027
at opgaven med tømning af nedgravede beholdere og kuber overdrages til Ressourceindsamlingen A/S pr. 1. januar 2027.
Beslutningskompetence
Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til om opgaven med tømning af kuber og nedgravede affaldssystemer skal overgå fra ekstern udbyder til Ressourceindsamling A/S.
Sagsfremstilling
Kommuner har pligt til at forebygge og bekæmpe rotter samt at udarbejde en handlingsplan for dette hver tredje år. Ishøj Kommunes nuværende handlingsplan udløb med årsskiftet, og administrationen har på den baggrund udarbejdet et udkast til ny rottehandlingsplan for 2025-2027.
I Ishøj Kommune er rottebekæmpelsen udliciteret til et eksternt firma, som modtager anmeldelserne og rykker ud til den enkelte borger. Som det fremgår af udkast til handlingsplan, har antallet af anmeldelser om rotter været lidt faldende over årene fra 401 anmeldelser i 2018 til over 500 anmeldelser i 2020, til at der i 2023 var 328 anmeldelser og 384 i 2024. Det høje antal i 2020 var formentlig pga., at flere var hjemsendt pga. corona. Udviklingen svarer til den tendens, som ses på landsplan - at niveauet i dag er som før corona. En af indsatserne har været at arbejde for at begrænse brugen af gift. Fra 2019 til 2023 var det således lykkes at begrænse giftforbruget fra 109 kg. til 81 kg, men i 2024 har der været en stigning igen i forbruget, og der blev anvendt ca. 100 kg. gift. Arbejdet med at finde nye metoder til at bekæmpe rotter med mindre gift vil derfor fortsætte i den kommende planperiode. Derudover er det fortsat vigtigt at sikre hurtig respons i forbindelse med anmeldelser.
Udover den borgerrettede indsats har Ishøj Forsyning en vigtig rolle ift. bekæmpelse af rotter, og de benytter sig bl.a. af flytbare elektroniske fælder, der kan sikre mod rotter på terræn i særlige indsatsområder.
Administrationen vurderer generelt, at indsatsen mod rotter har været tilfredsstillende i lyset af de relativt begrænsede ressourcer, der anvendes årligt, og administrationen lægger derfor ikke op til væsentlige nye tiltag i den kommende rottehandlingsplan for 2025-27. Dog vil administrationen følge antallet af anmeldelser løbende gennem planperiode for at sikre, at den stigning, der er sket fra 2023 til 2024 ikke fortsætter.
Lovgrundlag
Bekendtgørelse om forebyggelse og bekæmpelse af rotter, BEK nr. 991 af 21/08/2024.
Økonomi
Omkostningerne for den målrettede rottebekæmpelse androg i 2024 ca. 230.000 kr. Denne udgift forventes ikke at ændre sig væsentligt.
Området er gebyrfinansieret og skal ”hvile i sig selv” over tid. Beløbet opkræves hos grundejerne over ejendomsskatten.
Det vurderes, at kommunens ressourcer til administration og håndhævelse af rottebekæmpelsen udgør ca. 1/20 årsværk.
Indstilling
at rottehandlingsplanen for 2025-2027 vedtages.
Beslutningskompetence
Byrådet
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til udkast til rottehandlingsplan for 2025-2027.
Bilag
Sagsfremstilling
Forslag til miljørapport for lokalplan og kommuneplantillæg for Ørnekærs Vænge Syd blev fremlagt for KMU den 8. oktober 2024 og byrådet vedtog den 29. oktober 2024 at sende forslaget i høring i 9 uger. Forslag til miljørapport har været i høring fra den 30. oktober 2024 til den 1. januar 2025, og der var ved høringsfristens udløb modtaget i alt 6 høringssvar, hvoraf kun enkelte berører miljørapporten.
I henhold til lokalplan 1.88 Ørnekærs Vænge Syd, som blev vedtaget i januar 2020, blev der i 2021 opført to boligbyggerier. Planklagenævnet ophævede efterfølgende medio december 2021 Ishøj Kommunes afgørelse om, at der på baggrund af miljøscreeningen ikke skulle udarbejdes en egentlig miljørapport, idet Ishøj Kommune med baggrund i bygherres oplysninger og vurdering anså støjudfordringen løst med etableringen af støjvold og lokale støjafskærmningstiltag. Nævnet vurderede, at der skulle udarbejdes en egentlig miljørapport, der beskriver planens potentielle miljøpåvirkninger ift. trafikstøj. Administrationen har på den baggrund udarbejdet et nyt forslag til lokalplan 2.04, Kommuneplantillæg nr. 5 samt en tilhørende miljørapport for de allerede etablerede bebyggelser på Ørnekærs Vænge.
I forbindelse med udarbejdelsen af miljøvurderingen af lokalplanforslaget har kommunen fået foretaget en ny beregning af trafikstøjen. Den adskiller sig ved en større støjpåvirkning, end den beregning, som lå til grund for den hidtidige lokalplan. Ændringerne skyldes bl.a. fejl i beregningen af trafikstøj fra bygherre. I lokalplanforslaget er der fastsat en bestemmelse om, at det er en forudsætning for ibrugtagen af bebyggelsen, at Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier overholdes på facader og opholdsarealer. Lokalplanen muliggør, at der kan anvendes hegn og andre faste konstruktioner i det omfang, at det er nødvendigt for at sikre området.
Administrationen har modtaget samlet 6 høringssvar, som berører lokalplanforslaget og i mindre grad miljørapporten. Et enkelte høringssvar stiller spørgsmål til den model 1, som er angivet i miljørapporten, som en mulig støjreducerende foranstaltning, som ikke vurderes realistisk. Miljørapporten skitserer imidlertid blot mulige støjreducerende tiltag, og høringssvaret vurderes derfor ikke at give anledning til ændringer af miljørapporten.
Lovgrundlag
Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM)
Økonomi
Miljørapporten har ikke økonomiske konsekvenser for Ishøj Kommune.
Indstilling
At miljørapport tilhørende lokalplan 2.04 og kommuneplantillæg nr. 5 for Ørnekærs Vænge Syd vedtages endeligt og offentliggøres.
Beslutningskompetence
Klima- og Miljøudvalget.
Beslutningstema
Der skal træffes beslutning om endelig vedtagelse af miljørapport for lokalplan 2.04 og kommuneplantillæg nr. 5, Ørnekærs Vænge Syd.
Bilag
Sagsfremstilling
Årshjul for Klima- og Miljøudvalget, se bilag 1.
Status på solcelleselskab
Da det ikke var muligt at etablere et solcelleselskab i regi af Hofor, undersøger administrationen sammen med en række andre omegnskommuner en alternativ model for etablering af solcelleselskab.
Indstilling
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutningskompetence
Klima- og Miljøudvalget.
Bilag
Sagsfremstilling
Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.
Indstilling
at referatet godkendes.
Beslutningskompetence
Klima- og Miljøudvalget