Referat
Klima- og Miljøudvalget tirsdag den 5. marts 2024 kl. 19.00
Mødelokale Vandværket, Rådhuset, Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj
Sagsfremstilling
Ishøj Kommune har med budgetaftalen for 2024 og Klimaplan 2050 vedtaget at firdoble mængden af vedvarende energi (VE) inden 2030. De mange nye VE-anlæg kan blandt andet etableres som solcelleanlæg på kommunale tage gennem etablering af eller medvirken i et solcelleselskab.
Ishøj Kommune har på nuværende tidspunkt ingen større produktionsanlæg for vedvarende energi, såsom vindmølleparker eller markbaserede solcelleanlæg, og Klimplan 2050 beskriver et mål om, at der i de kommende år opstilles mere vedvarende energi i kommunen.
Som en del af budgetaftalen for budget 2024, blev forligskredsen enige om, at Klima- og Miljøudvalget skal undersøge muligheden for etablering af et kommunalt selskab med henblik på etablering af flere solceller på kommunale bygninger.
Som konsekvens heraf har administrationen undersøgt muligheder for opstilling af solcelleanlæg på tagene af de kommunale bygninger samt undersøgt mulighederne for etablering af et kommunalt solcelleselskab. Derudover er HOFOR i gang med at undersøge muligheden for etableringen af et fællesejet selskab, med en bred kreds af kommuner bag, som kan opsætte, eje og drive solceller på de kommunale tage.
I oplægget til temadrøftelsen vil administrationen gennemgå:
- Klimamæssige forhold vedrørende solceller
- Solceller i energisystemet
- LCA - Livscyklusanalyser
- Klimaplan og Ishøj Kommunes grønne regnskab
- Administrative og juridiske forhold
a) Et tværkommunalt solcelleselskab (HOFOR)
b) Et kommunalt selskab
- Hvorfor etablere et selskab
- Selskabets opbygning
- Regler for økonomisk overskud/underskud hos kommune og selskab
- Deling af medarbejdere mellem Ishøj Kommune og selskab
- Økonomiske og tekniske forhold
- Potentiale
- Økonomiske usikkerheder
- Finansiering
- Proces
- Præsentation af tidslinje for projektets analysefase
Lovgrundlag
Elforsyningsloven: LOV nr. 375 af 02/06/1999
Økonomi
Ingen.
Indstilling
at Klima- og Miljøudvalget drøfter oplægget vedr. etablering af solceller på kommunale bygninger.
Beslutning
Tiltrådt.
Klima- og Miljøudvalget tilkendegav, at der var opbakning til at undersøge en selskabskonstruktion via HOFOR.
Beslutningskompetence
Klima- og Miljøudvalget og Teknik- og Bygningsudvalget.
Beslutningstema
Klima- og Miljøudvalget bedes på baggrund af temaoplæg fra administrationen drøfte mulighederne for etablering af solceller på kommunale bygninger og lægge disse i et selskab
Bilag
Sagsfremstilling
Udkast til forskrift fastsætter rammerne for udførelse af støjende, støvende og vibrerende bygge- og anlægsarbejder i Ishøj Kommune. Disse arbejder kan være en stor gene for borgerne i kommunen, hvis de ikke er reguleret. I forskriften er bl.a. fastsat tidsintervaller for hvornår støjende arbejde kan udføres, fastsat støjgrænser samt regler for afskærmning. Hensigten med forskriften er at sikre, at der tages hensyn til de berørte borgere, samtidig med at entreprenører og bygherre har adgang til et klart og overskueligt regelsæt ift. støj fra bygge- og anlægsarbejde.
Set i lyset af den stadig større digitale kommunikation i sagsbehandlingen og entreprenørernes kommunikation via bl.a. e-mail og e-Boks, er forskriften fra 2010 med tiden blevet ufleksibel. I den opdaterede version er der taget højde for dette, og det er bl.a. præciseret, at kommunen undtagelsesvis kan afvige anmeldelsesfristen på 14 dage. Hertil har særligt støj fra maskiner i tomgang vist sig at være til gene for omgivelserne. I den nye forskrift er der derfor indskrevet et forbud imod, at maskiner efterlades i tomgang unødigt. Der vil være maskiner, som vil skulle være tændt i en periode før eksempelvis påbegyndelse af et arbejde, hvilket fortsat vil være muligt. Forskriften har til hensigt at der ikke efterlades maskineri i tomgang i en længere periode, som der desværre har været eksempler på.
Ved tidligere redigeringer af forskriften, er der opstået fejl i de interne henvisninger i dokumentet. Disse fejl er der ligeledes blevet rettet op på. Håndhævelse af forskriften sker ved påbud efter påbudsbestemmelserne i bekendtgørelsen om miljøregulering af visse aktiviteter.
I dag ligger kompetencen til at vedtage ændringer af forskriften hos byrådet. Fremadrettet foreslås kompetencen overført til Klima- og Miljøudvalget.
Lovgrundlag
Bekendtgørelse om miljøregulering af visse aktiviteter, BEK nr. 844 af 23/06/2017
Økonomi
Forskriften har ikke økonomiske konsekvenser for kommunen.
Indstilling
at den reviderede forskrift vedtages.
at kompetencen til at vedtage ændringer i forskriften overgår til klima- og miljøudvalget
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til opdatering af den kommunale forskrift for udførelse af støjende, støvende og vibrerende bygge- og anlægsarbejder i Ishøj Kommune. Den eksisterende forskrift fra 2010 er blevet overhalet af den teknologiske udvikling og foreslås opdateret. Endvidere foreslås, at kompetencen til at ændre forskriften overgår til Klima- og Miljøudvalget.
Bilag
Sagsfremstilling
Grønt Råd har på møde den 25. januar 2024 besluttet at opfordre Byrådet til at vedtage reviderede retningslinjer for uddeling af Klima- og Miljøpris. Med de nye retningslinjer, som fremgår af bilag 1, lægges der op til at kompetencen for at udvælge prisvindere overgår fra byrådet til Klima- og Miljøudvalget. Udvælgelsen sker fortsat efter indstilling fra Grønt Råd.
Ændringen i retningslinjer for uddeling af Klima- og Miljøprisen er i tråd med de ændrede retningslinjer for uddeling af priser og hyldest af idrætspræstationer på det folkeoplysende område. Her blev det i maj 2023 besluttet, at kompetencen til udvælgelse af prisvindere overgik fra Ishøj Byråd til Kultur- og Fritidsudvalget. På velfærdsområdet er kompetencen til udvælgelse af prisvindere uddelegeret til en komité bestående af borgmesteren, udvalgsformanden for SSU samt formændene for Udsatte-, Handicap-, og Seniorrådene.
Retningslinjerne vil træde i kraft ved godkendelse og blive anvendt i processen med uddeling af Klima- og Miljøprisen fremadrettet.
Økonomi
Den økonomiske ramme for Klima- og Miljøprisen er på 5.000 kr. og foreslås ikke ændret.
Indstilling
At Grønt Råds indstilling følges og de nye retningslinjer godkendes, hvorved kompetencen til udvælgelse af prisvindere overgår til Klima- og Miljøudvalget.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutningstema
På baggrund af indstilling fra Grønt Råd uddeler Ishøj kommune hvert år en Klima- og Miljøpris for at præmiere initiativer, der fremmer et bedre klima og/eller miljø. Kompetencen for tildelingen har hidtil ligget hos byrådet. Efter indstilling fra Grønt Råd har administrationen udarbejdet reviderede retningslinjer for uddeling af prisen, hvor kompetencen foreslås ændret til Klima- og Miljøudvalget.
Byrådet skal tage stilling til, om kompetencen til uddeling af Klima- og Miljøprisen skal ændres fra, at det er Byrådet, der har kompetencen til at det er Klima- og Miljøudvalget.
Bilag
Sagsfremstilling
Investeringer, optimeringer og forbedringer på affaldsforbrændings aktiviteter kan fra den 1. juli 2023 ikke længere lånoptages hos Kommunekredit, da disse aktiviteter skal selskabsgøres.
Vestforbrænding vil etablere en kreditfacilitet hos Nordea Bank på 300 mio. kr., som vil være gældende fra den 1. januar 2024 og være uden slutdato, som en midlertidig finansiering med variabel rente, som der løbende kan trækkes på.
Kreditfaciliteten skal anvendes til brug for de investeringer, der ikke kan belånes hos Kommunekredit. Det vil være investeringer på affaldsforbrændingsaktiviteter, der er omfattet af den kommende selskabsgørelse samt omfatte de investeringer og forbedringer, der foretages i Vestforbrændings 100 pct. ejede datterselskaber.
Kreditten underskrives af bestyrelsen en gang ved oprettelsen af kreditfaciliteten. Herefter vil der en gang årligt være et lån til underskrift. For hvert kalenderår vil årets investeringer blive opgjort, og der vil blive etableret den endelige finansiering som et lån i henhold til lånebekendtgørelsens bestemmelser om afvikling og løbetid.
Kommunerne hæfter for de nye lån, der optages hvert kalenderår, forholdsmæssigt efter indbyggertallet det år, hvor forpligtelsen blev indgået. I 2023 svarede det til, at Ishøj Kommune skulle hæfte for 2,4 % af et givent lån, svarende til 7,2 mio. kr. ved en kreditfacilitet på 300. mio. kr.
Lovgrundlag
Vestforbrændings vedtægter
Lånebekendtgørelse nr. 1580
Økonomi
Ingen direkte økonomiske konsekvenser for Ishøj Kommune. Ishøj Kommune hæfter for optagne lån med en procentdel, der svarer til den andel, som Ishøjs indbyggere udgør af alle Vestforbrænding-kommunernes indbyggere det pågældende år, som lånet optages.
Indstilling
at byrådet godkender, at Vestforbrænding bemyndiges til at etablere en kreditfacilitet på 300 mio. kr. hos Nordea Bank A/S til de investeringer, der ikke kan belånes hos Kommunekredit.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til, om Vestforbrænding skal bemyndiges til at etablere kreditfacilitet hos Nordea på 300 mio. kr.
Bilag
Sagsfremstilling
Administrationen har udarbejdet et årshjul for sager, der bliver forelagt Klima- og Miljøudvalget i 2024. Se bilag 1.
Referat fra møde i Grønt Råd den 25. januar, se bilag 2.
Vedrørende støjkortlægning
Administrationen har som opfølgning på sidste udvalgsmøde været i kontakt med firmaet, som har udført støjkortlægningen. Firmaet har erkendt, at de ikke har medtaget den nyligt anlagte støjvold i beregningerne til trods for, at det klart var oplyst i Ishøj Kommunes opgavebeskrivelse for støjkortlægningen. Firmaet anerkender fejlen og vil foretage en ny støjkortlægning uden beregning. Administrationen afventer pt. en tidsplan for det kommende arbejde.
Temamøde med Ishøj Forsyning
Der er planlagt temamøde med Ishøj Forsyning på udvalgsmødet den 16. april. Hvis Klima- og Miljøudvalget har ønsker til temaer, der skal drøftes i denne forbindelse, kan de fremsættes under nærværende punkt.
Høring vedrørende udvidelse af M4
Til udvalgets orientering kan oplyses, at Vejdirektoratet netop har offentliggjort høringsnotat fra deres indledende høring om udvidelse af Motorring 4. Høringssvarene berører især de formodede ekstra støjgener. I høringsnotatet tilkendegiver Vejdirektoratet, at støjgener vil blive undersøgt nærmere i den kommende miljøvurdering. Administrationen vil fortsat følge projektet tæt. Høringsnotatet er vedlagt i bilag 3.
Indstilling
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Klima- og Miljøudvalget.
Bilag
Sagsfremstilling
Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.
Indstilling
Administrationen indstiller, 16. januar 2024, pkt. 4:
at referatet godkendes.
Beslutning fra Klima- og Miljøudvalget, 16. januar 2024, pkt. 4:
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Klima- og Miljøudvalget.