Referat
Klima- og Miljøudvalget tirsdag den 8. april 2025 kl. 16.30

Mødelokale Tårnbjerget, Rådhuset, Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj

Sagsfremstilling

Ishøj Kommune bad i 2022 BDO om at gennemgå økonomien i det daværende Park, Vej og Miljøcenter, og blev på baggrund af BDO's rapport fra april 2023 opmærksom på, at renovationsområdet, har afholdt udgifter for opgaver, som vedrører det skattefinansierede område. Renovationsområdet er i lighed med andre kommunale forsyningsområder omfattet af det almindelige hvile-i-sig-selv princip. At renovationsområdet skal hvile-i-sig-selv betyder, at indtægter og udgifter skal balancere hen over en årrække, og at der ikke må ske sammenblanding med kommunens almindelige økonomi (det skattefinansierede område).

I forbindelse med gennemgangen af renovationsområdet er der identificeret to problemstillinger, hvor det gebyrfinansierede område har afholdt udgifter, som ikke kan henføres hertil. Det handler om fejlplacerede lønudgifter til miljømedarbejdere og opkrævning af et gebyr for herreløst affald. Herudover er der blevet opkrævet et administrationsgebyr, som der ikke har været tilstrækkelig dokumentation for størrelsen af. Der er dog ikke tvivl om, at det skattefinansierede område reelt har udført administrative opgaver for renovationsområdet, og at udgifterne hertil svarer nogenlunde til det opkrævede beløb.

Praksissen er ændret med virkning fra 1. januar 2023 (jf. sag nr. 151, som blev behandlet på Byrådsmødet d. 5. september 2023).

Efterfølgende har administrationen undersøgt den bagudrettede håndtering, og det er konstateret, at de fejlagtige overførsler mellem skattefinansierede og det gebyrfinansierede område har stået på gennem mange år. Administrationen har herefter fået juridisk bistand af advokatfirmaet Horten til at vurdere, hvorvidt der skal ske tilbagebetaling, og hvor mange år tilbage i tid der i givet fald skal ske tilbagebetaling for. Den almindelige forældelsesfrist er 3 år, men denne frist kan suspenderes, hvis den der har penge til gode, ikke var klar over de faktiske forhold, som kravet støttes på (faktisk vildfarelse). I så fald forældes kravet senest efter 10 år.

Horten har i notat af 21. marts 2025 (vedlagt som bilag) vurderet følgende:

"Ishøj Kommune er forpligtet til at foretage en tilbagebetaling til affaldsområdet, så det beløb, der uberettiget er opkrævet affaldsområdet i tidligere år, indgår i grundlaget for kommende års fastsættelse af affaldsgebyrer, og dermed ved de fremtidige gebyropkrævninger kommer affaldskunderne samlet set til gode.

Der vil ikke være en pligt for Ishøj Kommune til at tilbagebetale affaldsgebyrer overfor de enkelte specifikke borgere og virksomheder, som har betalt for meget i affaldsgebyr i de enkelte år.

Ishøj Kommune er forpligtet til at foretage tilbagebetaling af de udgifter, der uberettiget er opkrævet affaldsområdet 10 år tilbage i tid."


Det fremgår med andre ord af Hortens notat, at det beløb, der er opkrævet for meget gennem de sidste 10 år, vil blive tilbageført til affaldsområdet og have indflydelse på den fremtidige gebyrfastsættelse.



Lovgrundlag

Miljøbeskyttelseslovens § 48, Forældelsesloven § 3

Økonomi


De samlede udgifter vedr. løn til miljømedarbejdere er opgjort til i alt 10,71 mio. kr. og i alt 4,82 mio. kr. vedr. herreløst affald, samlet set i alt 15,527 mio. kr.

Da renovationsområdet er en del af Ishøj Kommunes regnskab, sker tilbagebetalingen via en regulering i renovationsområdets tilgodehavende i regnskabet for 2024. Tilbagebetalingen påvirker således ikke kommunens kassebeholdning i første omgang, men først ved takstnedsættelse og/eller investeringer på renovationsområdet i de kommende år.

Indstilling

At orienteringen tages til efterretning

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Økonomi- og Planudvalget

Beslutningstema

Orientering om bagudrettet håndtering af udgifter som er afholdt over affaldsgebyret, som burde være afholdt af det skattefinansierede område

Bilag

Sagsfremstilling

Ejerkommunerne i VEKS vedtog i 2023 en ny ejerstrategi for VEKS. Som led i strategien blev der opfordret til, at vedtægterne for VEKS blev moderniseret.

På den baggrund blev der nedsat en arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra både VEKS' direktion og enkelte ejerkommuner.

Forslag til de nye vedtægter blev godkendt af VEKS' bestyrelse den 24. februar, og sendes på den baggrund til godkendelse i de 12 ejerkommuner.

Udover modernisering, forenkling og opdatering af en række paragraffer i vedtægterne, består den væsentligste ændring i vedtægterne i bestyrelsens sammensætning og funktionsmåde.

I udkastet til nye vedtægter etableres der en bestyrelse med 12 medlemmer (én fra hver ejerkommune) og en årlig generalforsamling sammensat efter varmekøb/hæftelse, svarende til VEKS’ nuværende bestyrelse. Modellen er inspireret af Vestforbrænding, som flere af VEKS’ ejerkommuner er medejer af. Tidligere havde ejerkommuner et varierende antal af medlemmer i bestyrelsen alt efter deres hæftelse, hvilket gav en meget stor bestyrelse. Det bemærkes, at der ikke ændres ved ejerkommunernes hæftelse.


Generalforsamlingen vil blive interessentskabets øverste myndighed, som afholder en årlig generalforsamling. Generalforsamlingens primære opgave er at godkende regnskabet for det foregående år samt budgettet og taksterne for det kommende regnskabsår.


Bestyrelsen består af 12 medlemmer, en for hver ejerkommune, jf. tabel 1. Bestyrelsesmedlemmer vælges af og blandt ejerkommunernes byrådsmedlemmer. De udpeges for en periode, der svarer til den kommunale valgperiode, og hvert bestyrelsesmedlem har én stemme. Byrådet udpeger tillige en personlig stedfortræder.

For at imødekomme ejerkommunernes ønske om en slank og effektiv bestyrelse og administration er der lagt op til, at eksterne rådgivere kan indkaldes efter behov.

Andre ændringer

De nye vedtægter tager udgangspunkt i Varmeforsyningsloven og de muligheder, der ligger heri, herunder i forhold til tilknyttede aktiviteter. Hertil kommer en række andre ændringer i forhold til de nuværende vedtægter, jf. bilag 2:

- At VEKS’ hjemsted er ejerkommunernes geografiske område og ikke længere afgrænset til Albertslund kommune.

- Forenkling og justering af formålsparagraffen, så det fremgår tydeligt, at VEKS har tre forretningsområder – transmission, produktion og distribution. Hertil kommer mulighed for at udøve andre aktiviteter i nær tilknytning til varmeforsyningsvirksomhed.

- At det nu fremgår, at VEKS skal arbejde aktivt for den grønne omstilling samtidig med, at der sikres en sikker og stabil fjernvarme til lave og konkurrencedygtige priser.

- Borgmestermøder og Kundeforum nævnes særskilt i den nye § 11 sammen med Embedsmandsudvalget

- Tegningsretten udvides til også at omfatte vicedirektør sammen med formand eller næstformand.

Det bemærkes i øvrigt, at blandt ændringerne i vedtægterne er en udvidelse af muligheden for at gennemføre aktiviteter uden for ejerkommunernes område. Det kunne fx være til elproduktion eller aktiviteter i forbindelse med aftag af overskudsvarme fra Kalundborg.


Efter ejerkommunernes godkendelse skal vedtægterne oversendes til Ankestyrelsen med henblik på endelig godkendelse.

Økonomi

Ændringen af vedtægterne har økonomiske konsekvenser for kommunen.

Indstilling

at vedtægterne godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Byrådet skal tage stilling til om forslag til nye vedtægter for VEKS skal godkendes.

Bilag

Sagsfremstilling

På budgetseminaret den 5. marts 2025 blev der givet en status på kommunens økonomiske situation og udvikling. Derudover blev der drøftet fokusområder, som skal indgå i administrationens budgetarbejde som forberedelse af oplæg til budget 2026 - 2029.

Den økonomiske status er på nuværende tidspunkt ikke kendt, da størrelsen af service- og anlægsrammen først forventes kendt i juni måned.

På trods af de mange usikkerheder, der foreligger, er det administrationens vurdering, at det er nødvendigt, at der udarbejdes et rådighedskatalog, der dels kan håndtere eventuelle budgetmæssige ubalancer, og dels kan håndtere eventuelle politiske ønsker til budget 2026. Det er vurderingen, at et rådighedskatalog vedr. servicerammeudgifterne på 10 mio. kr., vil kunne indgå i det politiske drøftelser som grundlag for at overholde servicerammen, jf. Økonomisk Politik for Ishøj Kommune.

Administrationen fremlagde nedenstående fordeling på budgetseminaret, og efterfølgende for Økonomi- og Planudvalget. Modellen for fordeling af fagudvalgenes bidrag til rådighedskataloget blev godkendt. Modellen tager afsæt i fagudvalgenes andel af servicerammen i budget 2025, korrigeret for enkelte ikke påvirkelige poster, som fx udgifter til tjenestemandspensioner.


Udvalg

Andel af 10 mio.kr. (1.000 kr.)

Økonomi- og Planudvalget

1.860

Teknik- og Bygningsudvalget

870

Klima- og Miljøudvalget

50

Børne- og Undervisningsudvalget

3.810

Kultur- og Fritidsudvalget

420

Social- og Sundhedsudvalget

2.880

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget

110

I alt

10.000


I den politiske tidsplan er det aftalt, at fagudvalgene drøfter budgettet inden for fagudvalgets område på møderne i april og maj med henblik på at afsøge områder, hvor økonomien kan tilpasses, og i hvilken retning reduktionsforslagene kan formuleres. På udvalgsmøderne i april skal der tages en indledende drøftelse af, i hvilken retning administrationen skal arbejde i forbindelse med forberedelsen af rådighedskataloget. På udvalgsmøderne i maj konkretiseres retningen og dermed, hvilke områder fagudvalget ønsker, at administrationen udarbejder konkrete besparelsesforslag på. Der arbejdes henimod, at der på udvalgsmøderne i maj træffes beslutning om, hvilke besparelsesforslag fagudvalget ønsker at sende videre til de politiske forhandlinger. I nogle fagudvalg kan det blive nødvendigt at inddrage mødet i juni.

Proces- og tidsplan for det fremadrettede arbejde med rådighedskataloget for budget 2026:

  • 16. juni - Deadline for indmeldelse af rådighedsforslag med udfyldte skemaer til Økonomistyring og Analyse.
  • 24. juni - Temamøde for Byrådet og HovedMED vedr. økonomiaftalen for 2025.
  • 24. juni - Direktionen gennemgår det samlede rådighedskatalog med henblik på udsendelse til høring medio august.
  • 15. august - Budgetmaterialet sendes til høring i råd, nævn og MED-udvalg med høringsfrist den 4. september.

Indkomne høringssvar udsendes til Byrådet, når de er samlet i slutningen af uge 36.

Lovgrundlag

Økonomisk Politik for Ishøj Kommune samt den vedtagne budgetprocedure 2026 - 2029.

Økonomi

Materialet vedr. budget 2026 - 2029 fremlægges i forbindelse med høringen i sidste halvdel af august 2025.

Indstilling

at der træffes beslutning om, i hvilken retning administrationen skal arbejde med rådighedskataloget, herunder hvad fagudvalget gerne vil have præsenteret på udvalgsmødet i maj



Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Klima- og Miljøudvalget.

Beslutningstema

Økonomi- og Planudvalget har på mødet den 17. marts 2025 besluttet, at der i forbindelse med budget 2026 udarbejdes et rådighedskatalog på 10,0 mio. kr. for at have prioriteringsmuligheder i 2026.

Arbejdet blev igangsat på Økonomi- og Planudvalgets møde i marts og fortsætter på udvalgsmøderne i april og maj. På udvalgsmøderne i april - maj drøfter udvalgene budget 2026 med henblik på, at administrationen kan udarbejde rådighedskatalog, der skal indgå i de politiske forhandlinger efter sommerferien.

Sagsfremstilling

Ishøj Kommune er medejer af BIOFOS Holding A/S, der ejer BIOFOS Lynettefællesskabet A/S, BIOFOS Spildevandscenter Avedøre A/S og BIOFOS A/S.
BIOFOS Holding A/S ejes af i alt 9 aktionærer, hvoraf der er 2 kommuner (Høje-Taastrup og Ishøj) og 7 kommunalt ejede selskaber (Afløb Ballerup A/S, Frederiksberg Spildevand A/S, Gentofte Spildevand A/S, Gladsaxe Spildevand A/S, Glostrup Forsyning A/S, HOFOR Spildevand Holding A/S og Lyngby-Taarbæk Forsyning Holding A/S).
Der vedlægges som bilag 3.a et koncerndiagram, der viser ejerkredsen.
Hver af de 15 kommuner, der oprindeligt var interessenter i Lynettefællesskabet I/S og/eller Spildevandscenter Avedøre I/S, har en bestyrelsesplads i BIOFOS Holding A/S. Ishøj Kommunes repræsentant er Merete Amdisen.
Bestyrelsen i BIOFOS Holding A/S har indkaldt aktionærerne til generalforsamlinger den 28. maj 2025.
Som ejer af BIOFOS Holding A/S har Ishøj Kommune 2,25 % af stemmerne på generalforsamlingen.
Af vedtægternes punkt 8.2 fremgår følgende om afviklingen af generalforsamling:
"Generalforsamlingen afholdes så vidt muligt uden aktionærernes fysiske fremmøde, medmindre en eller flere aktionærer fremsætter ønske om, at generalforsamlingen afholdes ved fysisk fremmøde."

 Bestyrelsen i BIOFOS Holding A/S har på den baggrund indstillet, at generalforsamlingen afholdes som "skrivebordsgeneralforsamling", også kaldet "papirgeneralforsamling". Generalforsamlingen afholdes således ved, at hver aktionær inden generalforsamlingens afholdelse den 28. maj 2025 orienterer selskabet om, hvordan denne aktionær afgiver sin stemme.

 Hvis aktionæren stemmer for punkterne på dagsorden, sker denne orientering ved at returnere vedlagte fuldmagt, jf. Bilag 2.a. Stemmer aktionæren ikke for et eller flere punkter, udarbejdes en fuldmagt, der afspejler aktionærens stemmeafgivning. På baggrund af alle aktionærernes orienteringer udarbejdes et referat (protokollat) af generalforsamlingen.

 Under forudsætning af, at der blandt ejerne er simpelt flertal for de indstillede dagsordenspunkter, vil generalforsamlingens protokollat blive udformet som vedlagte udkast, jf. Bilag 1.

 Som Bilag 4 vedlægges en kort supplerende beskrivelse af proces og kompetence i forbindelse med afvikling af generalforsamlinger i BIOFOS-koncernen.

Økonomi

Sagen ikke har ikke økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at Ishøj Kommune på generalforsamlingen tager bestyrelsens beretning til efterretning,

at Ishøj Kommune på generalforsamlingen godkender selskabets årsrapport,

at Ishøj Kommune på generalforsamlingen godkender bestyrelsens forslag til anvendelse af årets udviste overskud på tkr. 143.512.

at Ishøj Kommune på generalforsamlingen stemmer for valget af Deloitte Statsautoriseret Revisionspartnerselskab som selskabets revisor, og

at Ishøj Kommune på generalforsamlingen stemmer på de indstillede kandidater til bestyrelsen, og

at Ishøj Kommune giver Merete Amdisen mandat til at afgive stemme i overensstemmelse med ovenstående.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Ishøj Kommune ejer 2,25 % af aktierne i af BIOFOS Holding A/S. Byrådet skal tage stilling til, om der skal gives mandat til brug for afgivelse af stemmer på den ordinære generalforsamling, der holdes den 28. maj 2025.

Bilag

Sagsfremstilling

Årshjul for Klima- og Miljøudvalget, se bilag 1.

Orientering om afslag på ansøgning.
Den 18. december 2025 indleverede Ishøj Kommune en ansøgning til et mindre EU-projekt. Vi ansøgte om cirka 200.000 kr. til at videreudvikle og udbrede en igangværende screening af potentialer for energirenoveringer i kommunen. EU har desværre givet afslag på ansøgningen. Der var 86 ansøgere til 18 tilsagn. Administrationen tager afslaget til efterretning. Det igangværende projekt med screening af potentialer fortsætter som planlagt, men udbredelsen af metoden til andre kommuner vil blive nedprioriteret som følge af afslaget.

Orientering om medhold i vurdering ifht. multibane

Miljø- og Fødevareklagenævnet har i vedhæftede afgørelse givet Ishøj Kommune medhold i vurderingen af, at det er tilladt at anvende multibanen til selvorganiseret idræt, selvom kommunen i sin VVM-screening i forbindelse med anlæggelsen af banen har forholdt sig til organiseret idræt. Se bilag 2.


Orientering om Ankestyrelsens vurdering af Ishøj Kommunes afventning i forbindelse med udstedelse af påbud ved boringsnære beskyttelsesområder
Miljøministeren har i starten af april bedt Ankestyrelsen om at se på, om 25 kommuner har begået lovbrud, ved ikke at have udstedt påbud til lodsejere om, at de ikke må bruge pesticider indenfor de såkaldte boringsnære beskyttelsesområder. Ishøj Kommune er en af de 25 kommuner, som er omtalt af ministeren. Administrationen er endnu ikke blevet kontaktet af Ankestyrelsen.
I Ishøj Kommune har vi ca. 11 lodsejere som skal have et påbud om forbud mod at bruge pesticider på dele af deres arealer for at beskytte de boringsnære beskyttelsesområder.
I første omgang var tanken fra statens side, at udfasningen af pesticider skulle ske gennem frivillige aftaler, men i 2024 vedtog Folketinget en ny lov, som pålægger kommunerne at forbyde brug af erhvervsmæssig brug af pesticider, hvis frivillige aftaler ikke kan opnås. Administrationen er bekendt med, at forsyningsselskaberne i Ishøj er lykkedes med at indgå frivillige aftaler med nogle af de berørte lodsejere, men ikke alle. Kommunen skal derfor varsle og efterfølgende udstede et forbud mod erhvervsmæssig brug af pesticider på de ca. 11 ejendomme. De berørte lodsejere vil få en erstatning for deres eventuelle økonomiske tab ved ikke at måtte anvende pesticider, som vil blive dækket af vandforsyningsselskaberne.

I november 2024 bad Ishøj Kommune NIRAS om at beregne erstatningen til de berørte lodsejere. Det er beregningen af erstatningen til lodsejerne, som desværre har trukket ud. Det skyldes, at NIRAS, som forestår beregningen af erstatningen, også betjener mange af de andre kommuner, og dermed er beregningerne fra NIRAS blevet forsinket.

Status lige nu er, at administrationen har sendt ét varsel om påbud. Forventningen er, at vi modtager øvrige beregninger de kommende uger, og vil derefter sende varsel om påbud til de resterende lodsejere. Administrationen vil på Klima- og Miljøudvalgsmødet mundtligt uddybe status.


Hvad er boringsnære beskyttelsesområder (BNBO)?

Boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) er områder omkring drikkevandsboringer, hvor der er en særlig risiko for forurening af grundvandet. Disse områder er udpeget af Miljøstyrelsen for at beskytte drikkevandet mod skadelige stoffer – fx pesticider.

BNBO fastlægges på baggrund af en risikovurdering, hvor man undersøger, hvor hurtigt og i hvilken grad forurenende stoffer kan nå grundvandet ved en boring. Hvis risikoen vurderes at være høj, kan der indføres restriktioner, såsom forbud mod brug af pesticider, opbevaring af kemikalier eller visse former for landbrugsdrift.


Opstart af lokal Grøn Trepart
Der var første møde i den lokale grønne trepart for Køge Bugt-kommunerne den 28. marts. På mødet blev vedhæftede kommissorium vedtaget, se bilag 3.


Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Klima- og Miljøudvalget.

Bilag

Sagsfremstilling

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.


Indstilling

at referatet godkendes.



Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Klima- og Miljøudvalget