Referat
Klima- og Miljøudvalget tirsdag den 8. oktober 2024 kl. 19.00

Mødelokale Vandværket, Rådhuset, Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj

Sagsfremstilling

I henhold til lokalplan 1.88 Ørnekærs Vænge Syd, som blev vedtaget i januar 2020, blev der i 2021 opført to boligbyggerier. Planklagenævnet ophævede efterfølgende medio december 2021 Ishøj Kommunes afgørelse om, at der på baggrund af miljøscreeningen ikke skulle udarbejdes en egentlig miljørapport, idet Ishøj Kommune med baggrund i bygherres oplysninger og vurdering anså støjudfordringen løst med etableringen af støjvold og lokale støjafskærmningstiltag. Nævnet vurderede, at der skulle udarbejdes en egentlig miljørapport, der beskriver planens potentielle miljøpåvirkninger ift. trafikstøj. Administrationen har på den baggrund udarbejdet et nyt forslag til lokalplan 2.04, Kommuneplantillæg nr. 5 samt en tilhørende miljørapport for de allerede etablerede bebyggelser på Ørnekærs Vænge.

I forbindelse med udarbejdelsen af miljøvurderingen af lokalplanforslaget har kommunen fået foretaget en ny beregning af trafikstøjen. Den adskiller sig ved en større støjpåvirkning, end den beregning, som lå til grund for den hidtidige lokalplan. Ændringerne skyldes bl.a. fejl i beregningen af trafikstøj fra bygherre, idet en del af vejstrækningen ikke indgik, og at der ikke var beregnet en 10 års fremskrivning ift. trafikstigningen. Derudover er der sidenhen sket en nedskrivning i vurderingen af effekten af den støjdæmpende asfalt hos Vejdirektoratet.

I henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter er der udarbejdet en miljørapport af forslag til kommuneplantillæg og lokalplan på baggrund af mulige støjpåvirkninger fra specielt Køge Bugt Motorvejen og Ishøj Parkvej, fremskrevet i 8 år. Miljørapporten redegør for støjbelastningen i lokalplanområdet, der viser, at støjen i 2032 vil overstige Miljøstyrelsens gældende grænseværdier på 58 dB med op til 8 dB på dele af udearealerne og op til 6 dB på en mindre del af boligernes facader.

I lokalplanforslaget er der fastsat en bestemmelse om, at det er en forudsætning for ibrugtagen af bebyggelsen, at Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier overholdes på facader og opholdsarealer. Lokalplanen muliggør, at der kan anvendes hegn og andre faste konstruktioner i det omfang, at det er nødvendigt for at sikre området.

Administrationen foreslår, at miljørapporten sendes i offentlig høring i 8 uger. Høringen vil ske sideløbende med forslag til lokalplan og kommuneplantillæg.

Høringsområdet fastsættes til boligområdet Ørnekærs Vænge og Vibeholms Vænge.


Den digitale udgave af forslag til lokalplan og kommuneplantillæg kan tilgås via nedenstående links:

Forslag til kommuneplantillæg: https://ishoj.viewer.dkplan.niras.dk/DKplan/DKplan.aspx?TillaegId=28

Lokalplanforslag: https://ishoj.viewer.dkplan.niras.dk/DKplan/DKplan.aspx?LokalplanId=115

Lovgrundlag

Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM)

Økonomi

Miljørapporten har ikke økonomiske konsekvenser for Ishøj Kommune.

Indstilling

at miljørapporten sendes i offentlig høring i 8 uger, og at det offentliggøres på kommunens hjemmeside.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Klima- og Miljøudvalget

Beslutningstema

Der er i forbindelse med udarbejdelse af lokalplanforslag 2.04 Ørnekærs Vænge Syd og kommuneplantillæg nr. 5 udarbejdet en miljørapport. Udvalget skal tage stilling til, om miljørapporten kan sendes i offentlig høring samtidig med planforslagene i 8 uger.

Bilag

Sagsfremstilling

IPT er et kommunalt fællesskab omfattet af kommunestyrelseslovens § 60 a. IPT har ikke ansatte og har ingen selvstændig drift, men er eneejer af Ressourceindsamling A/S ("Ressourceindsamling"), der forestår indsamling af affald i ejerkommunerne. De nuværende fem ejerkommuner (Albertslund, Ballerup, Furesø, Ishøj og Vallensbæk kommuner), er således indirekte ejere af Ressourceindsamling.

Furesø Kommune ønsker at udtræde af IPT ved udgangen af 2024, og Gladsaxe Kommune ønsker at indtræde i IPT pr. 1. januar 2025.

Furesø Kommunes udtræden og Gladsaxe Kommunes indtræden i IPT vil ikke påvirke ejerskabet af Ressourceindsamling, der fortsat vil være ejet 100 % af IPT. Selskabsstrukturen før og efter ændringen i ejerkredsen er illustreret i Bilag 1.

Ændringerne i ejerforholdene nødvendiggør en justering af IPT's vedtægter samt indgåelse af en udtrædelsesaftale med Furesø Kommune og en indtrædelsesaftale med Gladsaxe Kommune.

Bestyrelsen i IPT har godkendt de dokumenter, der gennemgås i det følgende.


Vedtægtsændringer i IPT

Udkast til justerede vedtægter vedlægges som Bilag 2.

Ændringerne består til dels af formalitetsændringer (fx ændring af ejerkommunernes navne), dels mere indholdsmæssige ændringer.


Ejerfordeling:

Kommunernes ejerandel af IPT vil som hidtil vil blive reguleret årligt ud fra den enkelte kommunes samhandel med Ressourceindsamling.

I forbindelse med Gladsaxe Kommunes indtræden foreslås dog, at ejerfordelingen i 2025 (indtrædelsesåret) fastsættes ud fra kommunernes forventede omsætning. Dette skyldes, at der for Gladsaxe Kommune ikke eksisterer omsætningstal fra 2024 at tage udgangspunkt i, og at det derfor er mest retvisende, at der for alle kommuner tages udgangspunkt i den forventede omsætning for 2025. Fra 2026 vil den hidtidige metode genoptages, hvor ejerfordelingen baseres på sidste års realiserede omsætning. Se udkastet til vedtægterne pkt. 2.2 og 2.3.

Ejerfordelingen efter Gladsaxe Kommunes indtræden bliver ud fra de foreløbige tal for 2025, jf. Bilag 3:

Albertslund Kommune

Ballerup Kommune

Gladsaxe Kommune

Ishøj Kommune

Vallensbæk Kommune

11,51 %

26,75 %

40,88 %

11,62 %

9,24 %


Kompetenceoverdragelse:

Det præciseres i pkt. 3.2, hvilke opgaver alle ejerkommuner kompetenceoverdrager til IPT – der er ikke tale om en indholdsmæssig ændring, men om en præcisering af, hvad der allerede er gældende. I pkt. 3.3 anføres, hvilke opgaver den enkelte kommune kan vælge at kompetenceoverdrage til IPT, uden at dette kræver de øvrige kommuners godkendelse, fx kundeservice, tømning af molokker og beholderservice.

Bestyrelsessammensætning:

Hver ejerkommune vil fortsat have én plads i bestyrelsen af IPT, hhv. Ressourceindsam-ling, jf. vedtægternes pkt. 10.1 og 10.3. Eneste ændring er derfor, at Gladsaxe Kommune kan udpege et bestyrelsesmedlem, og at Furesø Kommune ikke længere kan det.


Furesø Kommunes udtræden af IPT

Furesø Kommunes udtræden af IPT reguleres i en udtrædelsesaftale (Bilag 4).

Ved Furesø Kommunes udtræden skal kommunen modtage sin andel af egenkapitalen i IPT på den dato, hvor udtrædelsen får virkning. IPT's egenkapital udgøres af værdien af aktierne i Ressourceindsamling. Ifølge en foreløbig opgørelse af værdien af aktierne i Ressourceindsamling (Bilag 5) fremgår, at Furesø Kommune skal have udbetalt ca. 3,7 mio. kr. ved udtræden.


Gladsaxe Kommunes indtræden i IPT

Gladsaxe Kommunes indtræden i IPT reguleres ved en indtrædelsesaftale (Bilag 6).


Aftalen afspejler de reviderede vedtægter, og følgende kan fremhæves:

  • Gladsaxe Kommune kompetenceoverdrager – udover indsamling (som de øvrige kommuner) – også kundeservice, tømning af nedgravede affaldscontainere og beholderservice
  • To medarbejdere virksomhedsoverdrages fra Gladsaxe Kommune til Ressource-indsamling (kundeservice)
  • Ressourceindsamling indtræder i en kontrakt, som Gladsaxe Kommune har indgået med Ejner Hessel A/S om køb af elektriske renovationsbiler
  • Ressourceindsamling indgår aftale med Gladsaxe Kommune om at leje mandskabs- og kontorfaciliteter samt el-ladeinfrastruktur på Turbinevej 12, 2860 Søborg
  • Ressourceindsamling kører fremover ud fra lokationerne på Turbinevej 12, 2860 Søborg og Farverland 4, 2600 Glostrup
  • Gladsaxe Kommune stiller kommunegaranti for de lån, Ressourceindsamling har optaget forud for Indtrædelsesdagen, og for lån, der optages af Ressourceindsamling fra Indtrædelsesdagen og frem.


Ved Gladsaxe Kommunes indtræden bliver kommunen indirekte medejer af Ressourceindsamling. Derfor skal Gladsaxe Kommune indbetale et beløb til IPT, der svarer til kommunens forholdsmæssige indirekte ejerandel af værdien af Ressourceindsamling. Ifølge den foreløbig opgørelse (Bilag 3), skal Gladsaxe Kommune indbetale ca. 7,3 mio. kr. til IPT ved indtrædelsen.

Det er en forudsætning, at ejerkommunernes garantier for lån optaget af Ressourceindsamling justeres, og at der stilles garanti for et nyt lån i Ressourceindsamling til køb af elektriske renovationsbiler. Dette forelægges som en særskilt sag.


Ejerstrategi

Der er udarbejdet et udkast til opdateret ejerstrategi, som vedlægges som Bilag 7. Ejerstrategien er revideret, så den stemmer overens med den nye ejerkreds, hvor formuleringer om opstarten af selskabet samt tilknytningen til Vestforbrænding er skrevet ud. Indskrevet er en præcisering af, at kommunerne indkøber ydelser i henhold til kommunernes affaldsregulativ, så det fremgår, at kommunerne kan have forskellige ønsker til samhandel med Ressourceindsamling.

Lovgrundlag

Kommunestyrelsesloven.

Indstilling

  • Udkast til reviderede vedtægter for IPT godkendes.
  • Udkast til en opdateret ejerstrategi for IPT godkendes.
  • Udkast til udtrædelsesaftale for Furesø Kommune godkendes.
  • Udkast til indtrædelsesaftale for Gladsaxe Kommune godkendes.


Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Furesø Kommune ønsker at træde ud af Indsamling på Tværs (herefter IPT) og Gladsaxe ønsker at træde ind i fællesskabet. Byrådet skal tage stilling til, om indtrædelsesaftalen og udtrædelsesaftalen for de to kommuner skal godkendes, samt om de reviderede vedtægter og ejerstrategi kan godkendes.

Bilag

Sagsfremstilling

IPT er et kommunalt fællesskab omfattet af kommunestyrelseslovens § 60 a. IPT har ikke ansatte og har ingen selvstændig drift, men er eneejer af Ressourceindsamling A/S ("Ressourceindsamling"), der forestår indsamling af affald i ejerkommunerne. De nuværende fem ejerkommuner (Albertslund, Ballerup, Furesø, Ishøj og Vallensbæk kommuner), er således indirekte ejere af Ressourceindsamling.

Ishøj Kommune har sammen med Albertslund, Ballerup, Furesø og Vallensbæk kommuner stillet kommunegaranti for Ressourceindsamling A/S' optagelse af lån i KommuneKredit.

Furesø Kommune ønsker at udtræde af IPT ved udgangen af 2024, og Gladsaxe Kommune ønsker at indtræde i IPT pr. 1. januar 2025. Som afledt konsekvens heraf skal der ske justeringer af de garantistillelser, som ejerkommunerne har afgivet i forhold til Ressourceindsamlings optagelse af lån i KommuneKredit:

  • Furesø Kommune skal frigøres for de garantier, som kommunen har stillet for lån optaget af Ressourceindsamling.
  • De øvrige ejerkommuners garantistillelse for eksisterende lån skal justeres, så den afspejler, at restgælden på Ressourceindsamlings lån løbende er blevet nedbragt siden låneoptagelsen, og at kommunerne fremover hæfter pro rata for alle lånene.
  • Herudover skal Gladsaxe Kommune indtræde som ny garantistiller for gæld optaget af Ressourceindsamling i KommuneKredit.

Efter Gladsaxe Kommunes indtræden optager Ressourceindsamling nye lån på:

  • ca. 125 mio. kr. til at betale for køb af nye el-drevne renovationsbiler,
  • ca. 8,5 mio. kr., hvoraf 3,5 mio. kr. medgår til investering i ladefaciliteter på Farverland 4, 2600 Glostrup, og 5 mio. kr. medgår til ombygning af en genbrugsbil og køb af en ny genbrugsbil,

og

  • ca. 15 mio. kr. til finansiering af indkøb af fire renovationsbiler.


Eksisterende lån

Ressourceindsamling har pr. 28. august 2024 lån til KommuneKredit, hvor restgælden udgør 63,6 mio. kr. De oprindelige lån – og dermed kommunernes garantistillelse – udgjorde 80,3 mio. kr.

Som bilag 1 vedlægges PwC's notat, der beskriver Ressourceindsamlings nuværende gæld til KommuneKredit, herunder hvordan hæftelsen for de enkelte lån fordeler sig mellem de nuværende ejerkommuner.

Som led i justering af de eksisterende lån har Ressourceindsamling været i dialog med KommuneKredit om at ændre garantien for de eksisterende lån, så eksisterende lån med solidarisk hæftelse (dvs. at alle kommunerne overfor KommuneKredit garanterer for hele lånet – og at de så, hvis garantien aktualiseres, indbyrdes fordeler beløbet efter ejerandele) ændres til at være med pro rata hæftelse (dvs. garanti overfor KommuneKredit med ejerandel).

I bilag 1 er det opgjort, hvordan garantien for den eksisterende gæld vil fordele sig mellem ejerkommunerne efter Gladsaxe Kommunes indtræden.


Nye lån

Som led i Gladsaxe Kommunes indtræden køber Ressourceindsamling nye el-drevne renovationsbiler og ønsker i den forbindelse at optage lån på 125 mio. kr. Bilerne vil kunne benyttes inden for hele Ressourceindsamlings geografiske område. Aftalen er indgået mellem Gladsaxe Kommune og leverandøren (efter udbud), og Ressourceindsamling indtræder pr. 1. januar 2025 i aftalen med leverandøren.

Herudover ønsker Ressourceindsamling optage lån på 15 mio. kr. til finansiering af fire indkøbte el-drevne renovationsbiler, der tidligere er bestilt, og at optage to lån på i alt 8,5 mio. kr. henholdsvis til investering i ladefaciliteter på Farverland 4, 2600 Glostrup til brug for disse el-drevne renovationsbiler (ca. 3,5 mio. kr.) samt til ombygning af en genbrugsbil til anden anvendelse og køb af en ny genbrugsbil (ca. 5 mio. kr.).

Bestyrelsen i Ressourceindsamling har 28. juni og 27. august 2024 behandlet sagerne om lån i KommuneKredit.


Sagen om optagelse af lånet på 15 mio. kr. er tidligere behandlet af ejerkommunerne, men forelægges på ny pga. formalia i forbindelse med beslutningsprocessen.

Fremover stiller kommunerne pro-rata garanti overfor KommuneKredit for alle eksisterende lån og for de nye lån; i alt ca. 212 mio. kr. Ishøj Kommune hæfter med 24.647.749 kr.

Kommunens ejerandel ændrer sig fra år til år i forhold til andelen af omsætningen i Ressourceindsamling A/S. Der skal derfor godkendes ændret hæftelse hvert år på baggrund af aktuel ejerandel og restgæld.

Hver kommune skal desuden opkræve en årlig markedsmæssig garantiprovision. Provisionen beregnes ud fra kommunens ejerandel, og der sker derfor en årlig justering af garantiprovisionen. Den enkelte kommune fastsætter procentsatsen for garantiprovisionen, se dog også PwC's notat vedlagt som bilag 2.

Lovgrundlag

Styrelsesloven § 60

Indstilling

  • at Ishøj Kommune stiller lån, der bliver optaget med pro rata hæftelse efter kommunens forholdsmæssige ejerandel, som udgør 24.647.749 kr,
  • at Ishøj Kommune er medstiller af garanti i forbindelse med, at Ressourceindsamling A/S optager en byggekredit på 125 mio. kr. med efterfølgende konvertering til lån hos KommuneKredit, til finansiering af nye renovationsbiler ifm. Gladsaxe Kommunes indtræden,
  • at Ishøj Kommune er medstiller af garanti i forbindelse med, at Ressourceindsamling A/S optager en byggekredit på 8,5 mio. kr. med efterfølgende konvertering til to lån på henholdsvis 3,5 mio. kr. og 5 mio. kr. hos KommuneKredit, til finansiering af nye ladefaciliteter, indkøb af ny genbrugsbil samt ombygning af eksisterende genbrugsbil,
  • at Ishøj Kommune er medstiller af garanti i forbindelse med, at Ressourceindsamling A/S optager en byggekredit på 15 mio. kr. med efterfølgende konvertering til lån hos KommuneKredit til finansiering af køb af yderligere fire el-drevne renovationsbiler,
  • at Ishøj Kommune er medstiller af garanti i forbindelse med, at Ressourceindsamling A/S omlægger eksisterende lån for ca. 3,6 mio. kr.,
  • at Ishøj Kommune er medstiller af garanti for eksisterende byggekredit på 50 mio. kr. i forbindelse med, at ejerandelene ændres pr. 1. januar 2025,
  • at ovenstående lån optages som fastforrentet lån med en løbetid på 10 år.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Byrådet skal tage stilling til, om det kan godkendes, at Ishøj Kommune er medstiller af garanti i forbindelse med Ressourceindsamling A/S' lånoptagelse.

Bilag

Sagsfremstilling

I henhold til nye vedtægter for I/S Vallensbæk Mose skal de enkelte medlemskommuner fremover godkende regnskabet og budgettet for det kommende regnskabsår. Regnskab 2023 og budgetforslag 2025 er blevet godkendt af interessentskabets bestyrelse på møde 2. maj 2024, og regnskabet er revideret af BDO.

Regnskab 2023

Regnskab 2023 fra I/S Vallensbæk Mose fremgår af bilag 1a og 1b.

Vedtaget budget for I/S Vallensbæk Mose var i 2023 på 2.189.200 kr. og hertil kommer overførsel fra 2022, hvilket giver et samlet budget på i alt 3.012.000 kr.

Regnskabet for 2023 viser et forbrug på 1.896.232 kr. I regnskabet er der lagt op til at de resterende ca. 1.116.000 kr. overføres fra 2023 til 2024 til brug for restarbejde vedr. bolværker og legeplads (65.000 kr.), projektering af ombygning af møderumsbygning (100.000 kr.), etablering af befæstet areal og læhegn ved ishus (100.000 kr.), etablering af tilbygning med halvtag ved driftsbygningen (450.000 kr.) og reserve til fx oprensning af trådalger (200.000 kr.). Slutteligt lægges der op til, at det yderligere restbeløb på ca. 200.000 kr. overføres til 2025, da der er tale om hensatte midler, som ikke er en del af I/S Vallensbæk Moses driftsregnskab for 2023.

Mindreforbruget skyldes begrænsede aktiviteter i 2023, primært på grund af uafklarede administrative og organisatoriske forhold. Mindreforbruget er afregnet med medlemskommunerne i 2024.

Af regnskabets balance fremgår at egenkapitalen ultimo 2023 var et underskud på 18.485 kr.

Regnskabsresultatet 2023 for Ishøj Kommunes andel udgør 76.000 kr..

Kommunens andel af mindreforbrug i regnskabet udgør ca. 12.000 kr.

Kommunens andel er betalt og indgår i regnskabsaflæggelsen for 2023 og 2024.


Budget 2025

Bestyrelsen for I/S Vallensbæk Mose har 2.maj 2024 godkendt budget 2025.

Budget 2025 er på i alt 2.460.000 kr. inkl. administrationsbidrag på 4 pct., og er fremskrevet med KL’s pris- og lønskøn i forhold til budget 2024, og er inklusiv en overførsel fra 2024 på 200.000 kr. Nettobudgettet er 2.260.000 kr. Heraf udgør Ishøj Kommunes andel 90.400 kr.

Budget 2025 fordelt på hovedposter og enkelt delposter fremgår af bilag 2a og 2b.


Økonomi

Indstilling

  • regnskab 2023 for Vallensbæk Mose I/S godkendes
  • budget 2025 for Vallensbæk Mose I/S godkendes


Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet

Beslutningstema

Byrådet skal tage stilling til godkendelse af I/S Vallensbæk Moses regnskab for 2023 og budget 2025. B

Bilag

Sagsfremstilling

Af lov nr. 745 af den 13. juni 2023 om ændring af lov om miljøbeskyttelse, lov om varmeforsyning, lov om elforsyning og selskabsskatteloven (selskabsgørelsesloven) fremgår det, at affaldsforbrænding skal udskilles og drives i et separat aktie- eller anpartsselskab. Det fremgår også af loven og bemærkningerne hertil, at affaldsforbrændingsselskabet ikke må udføre andre aktiviteter end affaldsforbrænding


På baggrund heraf har Vestforbrændings bestyrelse i december 2023 godkendt stiftelse af VF Affaldsenergi A/S og i maj 2024 bemyndiget Vestforbrændings direktion at forberede og gennemføre aktivoverdragelsen af fast ejendom mv. fra I/S Vestforbrænding til VF Affaldsenergi A/S.

Principper for aktivoverdragelse af fast ejendom mm. til VF Affaldsenergi A/S
Det er et krav efter selskabsgørelsesloven, at affaldsforbrændingsselskaber skal have rådighed over de aktiver, dvs. ejendomme og anlægsaktiver, som er nødvendige for at drive affaldsforbrændingsanlæg pr. 1. januar 2025, og at selskabet alene må drive affaldsforbrændingsanlæg.
Dette har derfor været afsættet for Vestforbrændings tilgang for tilvejebringelse af grundlaget for aktivfordeling af fast ejendom mm. fra I/S Vestforbrænding til VF Affaldsenergi A/S tillige med tinglysningslovens bestemmelser.
Ejendommen Ejby Mosevej 219, Glostrup udmatrikuleres derfor i to matrikler, se bilag 1. Den ene matrikel, som forbliver i I/S Vestforbrænding, vil indeholde udvalgte grundarealer med bygninger og anlæg, som kun benyttes af I/S Vestforbrænding, og som ejendomsretsligt kan udskilles fra resten af ejendommen.


Den anden matrikel, som overdrages til VF Affaldsenergi A/S pr. 1. januar 2025, vil indeholde alle øvrige bygninger og anlæg, som anvendes til at drive affaldsforbrændingsanlægget. Anlægsaktiver, som er integreret i de omfattede bygninger, og som ikke eller kun delvis bruges til at drive affaldsforbrændingsanlægget, vil blive udlejet til I/S Vestforbrænding (eller andre selskaber i I/S Vestforbrænding).

Ingen af I/S Vestforbrændings aktiver beliggende udenfor ejendommen Ejby Mosevej 219, Glostrup, vil blive overdraget til VF Affaldsenergi A/S.

Den samlede aktivoverdragelse af fast ejendom mm. vurderes at udgøre en bogført værdi af cirka 800 – 1.000 mio. kr. og vil ske ved apportindskud, dvs. at I/S Vestforbrænding får aktier i VF Affaldsenergi A/S svarende til værdien af overdraget fast ejendom mm.

Overdragelse af fast ejendom, som pt. vurderes at udgøre i størrelsesordenen 95 % af den samlede aktivoverdragelse, kræver jf. I/S Vestforbrændings vedtægt § 10, stk. 14 udtrykkelig godkendelse i samtlige ejerkommuners kommunalbestyrelser godkendelse.

Økonomi og risici
Den samlede aktivoverdragelse af fast ejendom mm. fra I/S Vestforbrænding til VF Affaldsenergi A/S vurderes som anført at udgøre en bogført værdi af cirka 800 – 1.000 mio.
En endelig vurdering af den samlede aktivoverdragelse er under udarbejdelse, hvilket regnskabsmæssigt kan indebære en opskrivning af værdierne. Det fastlægges endeligt i den revisionspåtegnede åbningsbalance for VF Affaldsenergi A/S, som forelægges I/S Vestforbrændings bestyrelse på BM 443 den 4. december 2024.
Da VF Affaldsenergi A/S er et kapitalselskab, som drives på kommercielle vilkår, er aktivoverdragelsen forbundet med en risiko for, at de overdragne aktiver kan gå tabt, hvis VF Affaldsenergi A/S går konkurs. Vestforbrændings levereringsdygtighed og konkurrenceevne på affaldsforbrændingsområdet vurderes dog at være god, hvorfor risikoen for et økonomisk tab på grund af konkurs vurderes at være meget lav.
Usikkerheder i udmøntningen af det regulatoriske grundlag for selskabsgørelse af affaldsforbrændingsaktiviteterne betyder, at den valgte fremgangsmåde for opdeling af aktiver potentielt kan medføre, at der bliver aktivoverdraget for meget eller for lidt, hvilket i givet fald vil skulle korrigeres.
Det skal i den forbindelse tilføjes, at andelen af aktiver, der vurderes at kunne blive berørt regulatoriske usikkerhed, udgør en meget begrænset andel af den samlede værdi af aktiver, der skal overdrages, og at overdragelsen samlet set efter bedste skøn er korrekt.
Tinglysning af overdragelsen af fast ejendom fra I/S Vestforbrænding til VF Affaldsenergi forventes at beløbe sig til cirka 10 – 15 mio. kr. inkl. tinglysningsafgifter, som finansieres af I/S Vestforbrænding. Den endelige fastlæggelse af tinglysningsafgiftens størrelse er under afklaring i dialog med SKAT.

Lovgrundlag

Selskabsgørelsesloven

Indstilling

at byrådet i Ishøj Kommune i overensstemmelse med I/S Vestforbrændings vedtægt § 10, stk. 14, godkender aktivoverdragelse af fast ejendom fra I/S Vestforbrænding til VF Affaldsenergi A/S pr. 1. januar 2025, jf. som led i selskabsgørelse af affaldsforbrændingsaktiviteten i VF Affaldsenergi A/S, jf. lov nr. 745 af den 13. juni 2023 om ændring af lov om miljøbeskyttelse, lov om varmeforsyning, lov om elforsyning og selskabsskatteloven.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Byrådet skal tage stilling til, om det skal godkendes at relevant fast ejendom overdrages fra I/S Vestforbrænding til VF Affaldsenergi A/S.

Bilag

Sagsfremstilling

Formålet med BO2 er at vurdere Ishøj Kommunes forventede regnskabsresultat i indeværende budgetår. Alle forventede regnskabsafvigelser kan ses i "Bilag 1. Forventede afvigelser BO2 2024", og "Bilag 2. Fagudvalgsoversigt - afvigelser" viser forventede regnskabsafvigelser opgjort per fagudvalg.


Servicerammen


Det samlede resultat af BO2/2024 er et forventet merforbrug indenfor servicerammen på 7,0 mio. kr., hvoraf 6,2 mio. kr. skyldes Vejleåparkens optag på parallelsamfundslisten. Det forventede regnskabsresultat dækker over en række større merforbrug på Social- og Sundhedsudvalgets (SSU) områder og Børne- og Undervisningsudvalgets (BUU) områder, som modsvares af forventede mindreforbrug på Økonomi- og Planudvalgets (ØPU) centrale puljemidler. I det følgende gennemgås de væsentligste forventede afvigelser.


SSU forventer et merforbrug på serviceudgifter i budget 2024 på 19,2 mio. kr., hvoraf 8,7 mio. kr. skyldes Parallelsamfundslisten. De væsentligste årsager til det forventede merforbrug er en tilgang af fem udgiftstunge sager til forebyggende indsatser samt en aktivitetsstigning til aktivitets- og samværstilbud. SSU's forventede merforbrug, foruden udgifter til parallelsamfundslisten, er 10,5 mio. kr. hvilket er en reduktion i forhold til budgetopfølgning 1, hvor udvalget forventede et merforbrug på 16,6 mio. kr.


BUU forventer et merforbrug på serviceudgifter på 3,6 mio. kr. i budget 2024, foruden et mindreforbrug på 2,7 mio. kr. på udgifter til parallelsamfundslisten. Merforbruget dækker over et merforbrug på 9,5 mio. kr. på det specialiserede børneområde og familieområdet. Disse merforbrug kompenseres delvist af mindreforbrug på det almene folkeskole- og dagtilbudsområde, hvor der forventes et mindreforbrug på 5,9 mio. kr.


På ØPU's områder forventes et mindreforbrug på serviceudgifter på 10,6 mio. kr. Årsagen til det forventede mindreforbrug skal findes ved, at en række centrale puljer ikke forventes udmøntet.


Udenfor servicerammen


Udenfor servicerammen forventes et mindreforbrug på 16,6 mio. kr. Det forventede mindreforbrug skyldes langt overvejende refusioner fra særligt dyre enkeltsager.


Anlæg


Det forventes et mindreforbrug på 25,1 mio. kr. på anlægsområdet i forhold til det oprindeligt budgetterede.


Budgetneutrale tillægsbevillinger (omplaceringer)


Administrationen indstiller, at der vedtages en række budgetneutrale omplaceringer af teknisk karakter, med henblik på at opnå mere retvisende budgetter. Omplaceringer imellem budgetområder, som følge af administrationens indstilling, kan ses i "Bilag 3. Omplaceringer BO2 2024".


Parallelsamfundslisten


På BUU's områder, skoler og dagtilbud, blev der på BUU's møde d. 8. februar 2024 bevilget 7,1 mio. kr. til merudgifter som følge af Vejleåparkens optag på parallelsamfundslisten. Ved budgetopfølgning 2 forventes der at skulle anvendes 4,4 mio. kr., og der forventes således et mindreforbrug på 2,7 mio. kr. På SSU's områder, botilbud for voksne, forventes et merforbrug på 8,7 mio. kr. grundet de skærpede anvisningskriterier ved optag på parallelsamfundslisten. Det forventes således, at parallelsamfundslisten genererer merudgifter for Ishøj Kommune for 6,2 mio. kr. De samlede afvigelser kan ses i "Bilag 4. Forventede afvigelser - Parallelsamfundslisten".

Lovgrundlag

Den kommunale styrelseslov. Cirkulære om kommunernes budget og regnskabssystem revision samt Økonomisk Politik for Ishøj Kommune.


Økonomi

Der foretages budgetneutrale omplaceringer af teknisk karakter, jævnfør "Bilag 3. Omplaceringer BO2 2024".

Fagcentre, som forventer merforbrug arbejder på at skabe budgetbalance hen imod årets afslutning, jf. Økonomisk Politik for Ishøj Kommune.

Indstilling

at Budgetopfølgning 2/2024 tages til efterretning

at der gives tillægsbevillinger til budgetneutrale omplaceringer af teknisk karakter jf. Bilag 3. Omplaceringer BO2 2024.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byråd

Beslutningstema

Det samlede resultat af budgetopfølgning 2 (BO2) pr. 31. august 2024 er et forventet merforbrug indenfor servicerammen på 7,0 mio. kr., hvoraf 6,2 mio. kr. skyldes parallelsamfundslisten. Derudover forventes et mindreforbrug udenfor servicerammen på 16,6 mio. kr. Anlægsniveauet forventes ikke at kunne realiseres fuldt ud i 2024, og der forventes derfor et mindreforbrug på 25,1 mio. kr. på anlæg.


Administrationen indstiller at der foretages en række budgetneutrale omplaceringer af teknisk karakter med henblik på at opnå et mere retvisende budget 2024.

Bilag

Sagsfremstilling

På byrådsmødet den 3. oktober 2023 blev nedenstående principper for afholdelse af politiske møder vedtaget:

  • Byrådsmøder holdes sidste tirsdag i måneden
  • Økonomi- og Planudvalgsmøde holdes om mandagen ugen før byrådsmødet.
  • Udvalgsmøderne holdes i ugen før Økonomi- og Planudvalgsmødet
  • Ugen før udvalgsmøderne holdes mødefri.


Byrådet godkendte på mødet den 24. september 2024 mødeplanen for møder i Økonomi- og Planudvalget og Byrådet, som det fremgår af vedhæftede bilag, med den tilføjelse, at de politiske møder i december afholdes en uge tidligere, end det fremgår af udkastet til mødekalenderen

Lovgrundlag

Styrelsesloven.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at mødekalender for Klima- og Miljøudvalgets møder i 2025 godkendes.


Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Klima- og Miljøudvalget.

Beslutningstema

Godkendelse af mødekalender for møder i Klima- og Miljøudvalget 2025.

Bilag

Sagsfremstilling

Årshjul for Klima- og Miljøudvalget, se bilag 1.


Tilladelse til forskningsprojekt i Køge Bugt Strandpark

Køge Bugt Stenrev har, i samarbejde med blandt andre Ishøj Kommune, ansøgt om tilladelse til at opstarte et forskningsprojekt i Køge Bugt, kaldet Projekt
Circle
Reef.
Projektet har til formål at sammenligne forekomster af fisk og andre organismer ved rev lavet af sten og beton i Køge Bugt.

Sammenligningen er aldrig blevet lavet tidligere og kan derved åbne helt nye perspektiver indenfor udlægning af rev i danske farvande.

Kystdirektoratet har givet tilladelse til projektet. Se bilag 2.


Nyhedsbrev fra BIOFOS angående placering af renseanlæg

Til orientering vedlægges nyhedsbrev fra BIOFOS omhandlende analyse af placering af renseanlæg i Hovedstadsområdet, se bilag 3.


Tekniske høringssvar vedr. Energinets nye højspændingsstation ved Lindehøj i Høje-Taastrup samt kabellægning
Administrationen har den 30. september sendt vedlagte to tekniske høringssvar til henholdsvis Energinet og Miljøstyrelsen (bilag 4 og 5). Begge høringssvar relaterer sig til projektet med en ny højspændingsstation i Høje-Taastrup Kommune nord for Solhøj samt en kabellægning igennem kommunerne. Høringssvaret til Energinet omhandler kommentering af et udkast til beplantningsprincip, der skal hjælpe til at afbøde den visuelle indvirkning fra det tekniske anlæg samt medvirke til at forbedre naturforholdene i området. Høringssvaret til Miljøstyrelsen omhandler en teknisk forhøring af hele projektet med både højspændingsstation og kabellægning. I dette høringssvar er kommenteret på den foreslåede metode til krydsning af vandløb samt et par andre emner som enten bedes uddybet eller forklaret tydeligere.



Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Klima- og Miljøudvalget.

Bilag

Sagsfremstilling

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.


Indstilling

at referatet godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Klima- og Miljøudvalget.