Referat
Klima- og Miljøudvalget tirsdag den 11. juni 2024 kl. 16.30

Mødelokale Tårnbjerget, Rådhuset, Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj

Sagsfremstilling

På baggrund af administrationens vurdering har Økonomi- og Planudvalget den 11. marts 2024 besluttet, at der skal udarbejdes et rådighedskatalog med besparelser på 10 mio. kr. i 2025 og 15 mio. kr. i 2026. Det skal bemærkes, at besparelsen, som har virkning i 2025, også indgår i besparelsen i 2026. Fordelingen af besparelsen er som herunder:

1.000 kr.

2025

2026

Ishøj Kommune i alt

10.000

15.000

Økonomi- og Planudvalget

1.860

2.790

Teknik- og Bygningsudvalget

870

1.305

Klima- og Miljøudvalget

50

75

Børne- og Undervisningsudvalget

3.810

5.715

Kultur- og Fritidsudvalget

420

630

Social- og Sundhedsudvalget

2.880

4.320

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget

110

165


Fagudvalgene har drøftet budgettet inden for eget område på møderne i april og maj 2024 med henblik på at afsøge områder, hvor økonomien kan tilpasses, og i hvilken retning rådighedsforslagene skal formuleres.

På udvalgsmøderne i juni forventes fagudvalgene at konkretisere forslag til rådighedskataloget således, at administrationen udarbejder rådighedsforslag.

I forbindelse med budgetarbejdet, herunder udarbejdelsen af rådighedskataloget, kan fagudvalgene også have øje for de fire områder, som indgår i Byrådets vision:

  • Sundt og aktivt liv
  • Stærkt fællesskab med sammenhold og engagement
  • Lokalt ansvar for klima, natur og miljø
  • Økonomisk robust kommune med stærk arbejdsstyrke

Økonomi

Materialet vedr. budget 2025 - 2028 fremlægges i høring i anden halvdel af august 2024. 

Indstilling

at udvalget konkretiserer forslag til rådighedskataloget.


Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Klima- og Miljøudvalget.

Beslutningstema

Økonomi- og Planudvalget har på mødet den 11. marts 2024 besluttet, at der i forbindelse med budget 2025 udarbejdes et rådighedskatalog på 10 mio. kr. i 2025 og 15 mio. kr. i 2026 for at have politiske prioriteringsmuligheder. 

Det er aftalt, at fagudvalgene i juni 2024 skal konkretisere forslag til rådighedskataloget, herunder anlæg, så administrationen kan udarbejde et rådighedskatalog, der skal indgå i de politiske forhandlinger efter sommerferien. 

Sagsfremstilling

Byrådet godkendte på møde den 7. november 2023 en bevilling til ABB afd. 55 Vejleåparken på 4,7 mio. kr. til indkøb af nedgravede systemer. Med projektet etableres 14 nedgravede miljøstationer til sortering af affald i otte forskellige affaldstyper for at sikre. at der affaldsorteres. Øget genanvendelse af affald er med til at understøtte byrådets vision for 2035, der blandt andet omhandler lokalt ansvar for klima og miljø.

Status på projektet er, at kommunen via Vestforbrænding har bestilt de nedgravede miljøstationer, mens AAB Vejleåparken står for selve etableringen. AAB har oplyst, at de forventer at gravearbejdet påbegyndes i juni måned.

Samlet beløber prisen sig til 4,9 mio. kr., hvilket er 0,2 mio. kr. over den godkendte bevilling fra november 2024, hvilket skyldes en fejl i Vestforbrænding. Indkøbet er dog stadig under det estimerede beløb på 5-10 mio. kr., der blev afsat i affaldsbudgettet for 2024, som byrådet godkendte den 5. september 2023. Der ansøges derfor om en tillægsbevilling på 0,2 mio. indenfor det takstfinansierede område til at dække ekstraudgiften.

Ved tidligere udrulninger af ny affaldsløsning har borgere modtaget en introduktionspakke. Administrationen foreslår, at beboere i AAB Vejleåparken modtager samme introduktionspakke bestående af:

-      Velkomstbrev

-      Sorteringsguide

-      Grøn madspand

-      Madposer

-      Sorteringsnet

-      Poser til tekstilaffald

Ved tidligere udrulninger har boligselskaber desuden haft mulighed for, at Vestforbrænding deltog på bestyrelsesmøder, beboermøder og lignende. På grund af Vejleåparkens størrelse foreslår administrationen en kommunikationsindsats for dialog og information om affaldssortering. Indsatsen vil blive koordineret med AAB, som ligeledes forventer at indspille med ressourcer ind i indsatsen. Indsatsen er fortsat i planlægningsfase. Derfor søges om en rammebevilling på 120.000 kr. til en række formidlings- og kommunikationstiltag. Det kan f.eks. være informationsmøder med beboerbestyrelsen og ejendomsfunktionære samt gennemførelse af diverse formidlingsindsatser i området, herunder f.eks. i forbindelse med boligforeningens sommerfest.

Lovgrundlag

Affaldsbekendtgørelsen

Økonomi

Den samlede bevilling til indkøb af nedgravede affaldsbeholdere udgør 4,7 mio. kr.

Den efterfølgende projektering har medført, at det samlede indkøb til nedgravede systemer udgør 4,9 mio. kr.

Introduktionspakke og kommunikationsindsats er skønnet til:


Introduktionspakke

Skønnet pris

Velkomstbrev (konsulenttimer)

10.000 kr.

Sorteringsguide er allerede trykt og på lager
(jf. tidligere beslutning om ny sorteringsguide til alle i forbindelse med udrulning af ny ordning for tekstilaffald)

0 kr.

Grøn madspand (indkøb)
Madposer (pakke med 4
ruller) (indkøb)

Levering (kørselstimer)

160.000 kr.

Sorteringsnet (grafisk opsætning og indkøb)

100.000 kr.

Poser til tekstilaffald (1 rulle) er bestilt
(jf. tidligere beslutning om ny sorteringsguide til alle i forbindelse med udrulning af ny ordning for tekstilaffald)

0 kr.

Introduktionspakke i alt

270.000 kr.

Kommunikationsindsats


Rammebevilling (konsulenttimer og evt. indkøb)

120.000 kr.

I alt eks. moms

390.000 kr.

I alt inkl. moms

487.500 kr.

Udgifter til indkøb er skønnet, da der ikke er indhentet tilbud. Konsulenttimer leveres af Vestforbrænding.

Udgiften bevilliges under det takstfinansierede område og påvirker således ikke servicerammen.

Da byrådet den 5. september 2023 vedtog renovationsområdets budget for 2024, fremgik det, at mellemværende var estimeret til et underskud på 13-(-18) mio. kr. ved udgangen af 2024. Dette byggede på en forventning om, at de nedgravede systemer ville blive væsentlig dyrere end tilfældet er. Med den ekstra bevilling forventes mellemværende at udgøre -4,6 mio. kr. ved udgangen af 2024, svarende til at renovationsområdet skylder kommunen.


Indstilling

at der bevilliges dels 0,2 mio. kr. til ekstra udgifter forbundet ved indkøb af nedgravede systemer

og dels 0,5 mio. kr. til en introduktionspakke og en kommunikationsindsats i AAB afd. 55 Vejleåparken i forbindelse med udrulning af ny affaldsløsning og således samlet 0,7 mio. kr. under det takstfinansierede område.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Byrådet skal tage stilling til, om der i forbindelse med udrulning af nedgravede affaldssystemer i Vejleåparken, skal bevilliges dels 0,2 mio. kr. pga. projektet er fordyret og yderligere 0,5 mio. kr., under det takstfinansierede område til en introduktionspakke og en kommunikationsindsats om affaldssortering i Vejleåparken.

Sagsfremstilling

Vestforbrænding har for Ishøj Kommune udarbejdet forslag til budget 2025 med tilhørende takster for renovationsområdet. I forhold til budget 2024 er der foreslået to ændringer, som har betydning for haveboligerne (villaer og rækkehuse), som er gennemgået i det følgende:

1. Mad-/restaffald ændres fra ugetømning til tømning hver 2. uge

2. Glas/metal ændres fra tømning hver 8. uge til hver 10. uge.

Administrationen indstiller desuden, at ydelsen vask af beholder udgår.

Hvis ændringerne godkendes, træder de i kraft i starten af januar 2025. Der vil blive tilrettelagt en kommunikationsindsats om ændringerne, så man som borger er opmærksom herpå.


ad 1) Ændring af tømning af haveboligernes todelte beholder til mad-/restaffald

Administrationen foreslår, at mad-/ og restaffald ændres fra tømning hver uge til tømning hver 2. uge. 14 ud af Vestforbrændings 19 ejerkommuner er allerede overgået til tømning af mad-/restaffald hver 2. uge. Ballerup Kommune gennemførte en undersøgelse, som viste, at haveboligernes beholdere til mad-/restaffald var under halvt fyldt efter en uge hos langt de fleste. Ballerup Kommune overgik til tømning hver 2. uge i januar 2024, mens det i Furesø Kommune skete i januar 2023. Albertslund Kommune har i mange år haft tømning hver 2. uge. Tømning af mad-/restaffald hver 2. uge reducerer beholdergebyret med 400 kr. og grundgebyret med 430. kr.

Vestforbrænding oplyser, at de generelt ikke oplever, at det er et problem i de pågældende kommuner med den lavere frekvens. Erfaringer fra andre kommuner har vist, at det hovedsageligt giver anledning til borgerhenvendelser den første sommer. Borgerne vejledes i at begrænse gener med bl.a. lugt på kommunens hjemmeside og evt. ved henvendelse til Vestforbrændings kundeservice.

Haveboliger som ikke kan nøjes med tømning hver 2. uge, kan mod betaling bestille en større beholder på 370 liter mod nuværende 240 liter. En større beholder koster 260 kr. ekstra årligt.


. Endvidere vil der fortsat være mulighed for at købe mærkat til ekstra restaffald til de haveboliger, som lejlighedsvis har mere restaffald.


ad 2) Ændring af tømning af haveboligernes todelte beholder til glas/metal

Administrationen foreslår, at tømningen af haveboligernes beholdere til glas/metal ændres fra 8. til hver 10. uge. Det skyldes, at erfaringer har vist, at beholderne til glas/metal sjældent er fyldt, og at tømning hver 10. uge er tilstrækkelig hos langt de fleste haveboliger. Både Glostrup og Vallensbæk Kommuner har tømning af glas/metal hver 10. uge, uden at det har givet problemer eller væsentlige reaktioner fra borgerne.

Muligheden for at sætte en klar sæk med ekstra glas eller metal ved siden af beholderen fortsætter til de haveboliger, som lejlighedsvis har mere glas eller metal. Haveboliger, som ikke kan nøjes med tømning hver 10. uge, kan bestille en ekstra beholder mod betaling.

Tømning hver 10. uge reducerer grundgebyret med 30 kr.

For begge forslag vil den lavere tømmefrekvens reducerer skraldebilernes kørsel og dermed CO2-udledning. Mindre tung trafik på villaveje giver desuden mindre støj og mere tryghed på vejene.

Ad 3) Ydelsen om vask af beholdere udgår

Det foreslås, at ydelsen om vask af beholder udgår af budgettet. Det sker fordi Ressourceindsamling A/S ikke længere tilbyder vask af beholdere som en del af serviceaftalen (aftalen mellem kommuner og Ressourceindsamling A/S om service og ydelser). Det skyldes vanskeligheder med at finde en samarbejdspartner med ledig vaskebil til at udføre ydelsen.

Hidtil har forespørgslen fra haveboliger om vask af beholdere været begrænset (anslået 10-20 om året). Ift. de almene boligselskaber med fælles beholdere, vil de blive vejledt af Vestforbrændings kundeservice til at kontakte firmaer med vaskebiler.

Budgetforslag og takster for 2025

I det fremlagte budgetforslag forventes samlet set udgifter for 40,0 mio. kr. i 2025, hvilket er et fald på 0,6 mio. kr. i forhold til 2024.

De væsentligste konsekvenser for taksterne er:

a) Beholdergebyret for mad-/restaffald for haveboligerne falder på grund af færre tømninger.

b) De øvrige beholdergebyrer for restaffald stiger på grund af en stigning af forbrændingstakster og administrative omkostninger hos Vestforbrænding.

c) Der afsættes en pulje på 800.000 kr. til forbedring af sortering og genanvendelse, idet genanvendelsen er lav i Ishøj Kommune, som fremlagt i statusnotat (KMU 14. maj 2024).

d) Grundgebyret for haveboliger falder på grund af færre tømninger.

e) Grundgebyrer for etageboliger og kolonihaver stiger primært på grund af øget omkostninger til kuber og nedgravede beholdere.

Samlet set vil gebyrerne falde for de fleste haveboliger, mens etageboligernes gebyrer vil stige. Grundgebyret for kolonihaver stiger også. Det samlede budgetforslag og takstblad fremgår af bilag 1.

Administrationen er for nyligt blevet oplyst af Ressourceindsamlingen (RI), at der kan være fejl i deres budget, som betyder en stigning i takster allerede for 2025. Det foreslås, at administrationen bemyndiges til evt. at genberegne taksterne inden oversendelse til budgettet, hvis RI's takster stiger. Udvalget vil blive orienteret herom, hvis det bliver nødvendigt.

Udvalgte takster fra takstbladet fremgår her:

Havebolig

2024

2025

Ændring

Grundgebyr

5.140

4.260

-880

Beholdergebyr restaffald

240 liter todelt

1.210

(tømning hver uge)

1.114

(tømning hver 2. uge)

-96

I alt

6.350

5.374

-976


Etagebolig

2024

2025

Ændring

Grundgebyr

1.140

1.490

350

Beholdergebyr for restaffald

1/6 af 660 liter beholder med ugetømning

567

666

99

I alt

1.707

2.156

449


Kolonihaver

2024

2025

Ændring

Grundgebyr

1.740

2.060

320


Mellemværende (overskud/underskud)

Der har igennem de seneste 2-3 år været et stigende udgiftsniveau på renovationsområdet som følge af nye krav til sortering i flere fraktioner, stigende transportomkostninger og indkøb af nedgravede affaldssystemer.

Det følger af regler om takstfinansiering, at budgettet for renovationsområde skal hvile-i-sig-selv over en årrække. Ved udgangen af 2023 udgjorde det et overskud på 1 mio. kroner.

Der har imidlertid været store usikkerheder forbundet ved prisen på indkøb af nedgravede beholdere, som har betydet at der tilbage i 2023 var formodning om et mellemværende på 13-18 mio. kr. (KMU den 15. august 2023). De nedgravede beholdere i Vejleåparken har imidlertid vist sig billigere end først antaget og udgør samlet ca. 4,7 mio. kr. Forventningen til mellemværende ved udgangen af 2024 er et underskud på 4,6 mio. kr.

I de kommende år ændres en række rammevilkår for renovationsområdet, som vil få betydning for budgettet fremadrettet:

a) Producentansvar på emballageaffald fra 2025 forventes at give en ukendt indtægt. En afregningsmodel mellem kommuner og producenter er endnu ikke forhandlet på plads.

b) Nye regler for beregning af takster forventes at være bestemmende for budgetlægning og gebyrfastsættelse i de kommende år, herunder gebyrloft.

c) Renovationsområdet skal selskabsgøres i de kommende år, hvilket vil påvirke budgetplanlægningen.

Pga. de store usikkerheder med timing og konsekvenser af ovenstående er det ikke medbragt i budget 2025.

Lovgrundlag

-Lov om miljøbeskyttelse (miljøbeskyttelsesloven)
-Bekendtgørelse om affaldsregulativer, -gebyrer og -aktører m.v. (affaldsaktørbekendtgørelsen)
-Bekendtgørelse om affald (affaldsbekendtgørelsen)

Økonomi

Sagen har ikke konsekvenser for kommunens økonomi, idet renovationsområdet er takstfinansieret

Indstilling

at byrådet godkender følgende serviceændringer:

·         Mad-/restaffald ændres fra ugetømning til tømning hver 2. uge.

·         Glas/metal ændres fra tømning hver 8. uge til hver 10. uge.

·         Vask af beholdere udgår

at vedlagte renovationsbudget samt takstblad for gebyrer for 2025 godkendes mhp. oversendelse til budgettet.

 at administrationen gives bemyndigelse til evt. tilpasning af takstbladet, hvis gebyrerne til RI stiger.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Der skal træffes beslutning om godkendelse af budgetforslag 2025 samt tilhørende takstblad for renovationsområdet. Takstbladet skal vedtages endeligt i oktober 2024 forbindelse med vedtagelse af budget 2025.

Bilag

Sagsfremstilling

Ishøj Kommune er medejer af Indsamling på Tværs I/S (IPT), der ejer Ressourceindsamling A/S. Ressourceindsamlingen A/S står for indsamlingen af affald i kommunen. IPT ejes p.t. af Albertslund, Ballerup, Furesø, Ishøj og Vallensbæk kommuner.

Furesø Kommune har meddelt, at de udtræder af IPT pr. 31. december 2024, og Gladsaxe Kommune har sendt en ansøgning om at indtræde i IPT pr. 1. januar 2025.

Byrådet skal træffe beslutning om principperne for Furesø Kommunes udtræden og Gladsaxe Kommunes indtræden. Furesø Kommune udtræder uden at medtage aktiver eller medarbejdere fra Ressourceindsamling A/S. Efter Gladsaxe Kommunes indtræden vil Ressourceindsamling A/S fortsat tilbyde de ydelser, den enkelte kommune ønsker at tilkøbe, og hver kommune betaler i overensstemmelse med kommunens ressourcetræk på Ressourceindsamling A/S. Ressourceindsamling A/S kan opnå synergier og stordriftsfordele ved Gladsaxe Kommunes indtræden.

Endelige dokumenter for udtræden, hhv. indtræden, herunder justerede vedtægter for IPT, forelægges til byrådets godkendelse i efteråret 2024.


Bestyrelsen i IPT har den 4. december 2023 godkendt udkast til udtrædelsesaftale for Furesø Kommune og bestyrelsen i IPT har den 8. maj 2024 godkendt principperne for Gladsaxe Kommunes indtræden i IPT.

IPT har ikke ansatte og har ingen selvstændig drift, men er eneejer af Ressourceindsamling A/S, der forestår indsamling af affald fra husholdninger og kommunale institutioner i ejerkommunerne. Ejerkommunerne er således indirekte ejere af Ressourceindsamling A/S.


Furesø Kommunes udtræden

Furesø Kommune har principielt hverken krav på eller pligt til at udtage aktiver eller medarbejdere fra Ressourceindsamling A/S i forbindelse med, at kommunen udtræder af IPT. Furesø Kommune har oplyst, at kommunen ikke ønsker at overtage materiel. Ved Furesø Kommunes udtræden skal kommunen modtage sin andel af en eventuel positiv egenkapital i IPT på den dato, hvor udtrædelsen får virkning.

IPT's egenkapital omfatter værdien af aktierne i Ressourceindsamling A/S, og det er derfor nødvendigt at opgøre værdien af aktiver og passiver i Ressourceindsamling A/S for at fastslå egenkapitalen i IPT. PwC har foreløbigt beregnet, at dette indebærer, at IPT forventes at have en korrigeret egenkapital, hvor alle kendte forpligtelsers restløbetid er indregnet, på omkring 11,2 mio. kr. pr. 31. december 2024. Med en foreløbig opgjort ejerandel af IPT I/S på 26,21% (senest kendte er fra 2022) tilfalder 2,9 mio. kr. Furesø Kommune. Der er tale om en prognose frem til 31. december 2024, der vil blive opdateret.

I perioden frem til, at Furesø Kommune udtræder af IPT, skal ejerkommunerne varetage hinandens ejerinteresser og undgå, at Furesø Kommune, hhv. de blivende ejerkommuner lider unødige tab som følge af Furesø Kommunes udtræden.


Gladsaxe Kommunes indtræden

Gladsaxe Kommune har i deres ansøgning redegjort for, at de deler de grundlæggende værdier om arbejdsmiljø, miljø og klima, der er præsenteret i ejerstrategien for IPT og anerkender de principper, som bestyrelsen i IPT har godkendt på bestyrelsesmødet den 28. februar 2024.

Ressourceindsamling A/S tilbyder i dag en række ydelser, som kommunerne kan tilkøbe, og som udføres efter det serviceniveau, som den enkelte ejerkommune har vedtaget i sit affaldsregulativ. Alle ejerkommuner får udført indsamling/tømning af affaldsbeholdere. Med Gladsaxe Kommune som ejerkommune vil de ydelser, som Ressourceindsamling tilbyder, blive udvidet med tømning af molokker (nedgravede beholdere), samt en virksomhedsoverdragelse af den kundeservice, som Gladsaxe Kommune har i forvejen.


Bestyrelsen i IPT anbefaler i principperne for indtræden, at Ressourceindsamling A/S ydelser kan udvides, så Gladsaxe Kommunes ønsker om ydelser i forhold til tømning af molokker og kundeservice kan imødekommes. Udvidelsen af de ydelser, der tilbydes i Ressourceindsamling A/S, påvirker ikke de øvrige ejerkommuner i IPT, da hver kommune betaler for egne ydelser ud fra ressourcetrækket på Ressourceindsamling A/S.


Gladsaxe Kommune bliver ved indtræden i IPT indirekte medejer af Ressourceindsamling A/S og skal derfor indbetale et beløb, der svarer til værdien af kommunens forholdsmæssige ejerandel af Ressourceindsamling A/S. Baseret på prognosen for værdien pr. 31. december 2024 forventer PwC, at dette udgør omkring 4,4 mio. kr. under antagelse af, at Gladsaxe Kommunes ejerandel af IPT vil udgøre omkring 39% (skal senere verificeres).

Kommunernes ejerandel af IPT vil som hidtil blive reguleret årligt ud fra den enkelte kommunes samhandel med Ressourceindsamling A/S.

Hver kommune vil fortsat have én bestyrelsespost i bestyrelsen af IPT og bestyrelsen af Ressourceindsamling A/S.


Lovgrundlag

Kommunalstyrelsesloven §60

Økonomi

PwC har i selvstændige notater opgjort de økonomiske konsekvenser ved at Gladsaxe Kommune indtræder i IPT, og dermed bliver en betydelig kunde i Ressourceindsamling A/S. Disse opgørelser viser at der kan opnås ganske betydelige synergier ved et samarbejde med Gladsaxe Kommune som en del af IPT.

Det er forhold der ikke direkte vedrører ejerkommunernes økonomi

Indstilling

at principperne for Furesø Kommunes udtræden godkendes,

at principperne for Gladsaxe Kommunes indtræden godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Byrådet skal tage stilling til, om principperne for Furesøs udtræden og Gladsaxes indtræden i Indsamling på Tværs (IPT) kan godkendes.

Bilag

Sagsfremstilling

Køge Bugt Alliancens syv borgmestre har besluttet at indstille, at arbejdet med et forbedret havmiljø i Køge Bugt fortsætter også i 2025.
Det skyldes, at Hvidovre Kommune fortsat arbejder på at etablere ni kunstige erhvervsøer syd for Avedøre Holme,
at Regeringens udkast til Havplan udlægger størstedelen af Køge Bugt til råstofindvindingsområde, og
at Miljøministeren endnu ikke har truffet beslutning om afgrænsningen af den marine naturnationalpark Øresund.
I denne mødesag, der er fælles for alle syv kommuner, redegøres der for hvilke indsatsområder, der planlægges for i 2024-2025.

Havets Folkemøde

Der afholdes et nyt Havets Folkemøde lørdag den 24. august kl. 11-16. Brøndby Kommune har påtaget sig at stå i spidsen for arrangementet, som tilrettelægges i et samarbejde mellem Danmarks Naturfredningsforenings lokalkomiteer langs bugten samt kommunerne. Alle byrådsmedlemmer vil blive inviteret til at deltage.

Fortsat indsats om de 9 kunstige erhvervsøer

Indsatsen mod de ni øer fortsættes i samarbejde med andre aktive parter. Ejerne bag BIOFOS har besluttet, at det ikke længere undersøges om en samling af Hovedstadens renseanlæg kan ske på en af de nye øer, men at eksisterende lokaliteter på land i stedet undersøges. Det ser heller ikke ud til, at det fælles kystsikringsprojekt for København, Hvidovre og Dragør forudsætter de ni øer.

Regeringens Havplanlægning

Havplanen har været i høring to gange og er endnu ikke vedtaget. Køge Bugt Alliancen har udtalt sig meget kritisk til planen, særligt vedrørende råstofindvinding, men også mod udlægget af areal til de ni kunstige øer. Der følges fortsat op på sagen.

Pilotprojekter med Tænketanken HAV

Tænketanken HAV er med en stor fondsbevilling en af de helt centrale spillere i debatten om det danske havmiljø. Bag tænketanken står både en række erhvervsvirksomheder og - organisationer samt forskellige interesseorganisationer. Pilotprojekter mellem Tænketanken og Kommunealliancen er under forberedelse med fokus på en økosystembaseret planlægning for bugten og på at gøre råstofindvinding mere bæredygtig

Samarbejde med Køge Bugt Stenrev, Danmarks Naturfredningsforening (DN) og Friluftsrådet

Samarbejdet med de tre organisationer fortsætter. Køge Bugt Alliancen støtter et formidlingsprojekt hos Køge Bugt Stenrev. Friluftsrådet har udarbejdet et godt stykke arbejde om den marine naturnationalpark omfattende Køge Bugt og med DN er der et månedligt samarbejde om stort og småt.

Spildevand og overløbsbygværker fra kommunerne

I et samarbejde med KLAR Forsyning og BIOFOS vil der blive udarbejdet notater, der nærmere beskriver kommunernes eget ansvar for forbedringer af havmiljøet. Både i Greve, Solrød og Køge er planlægges helt nye renseanlæg eller yderligere rensning på eksisterende værker.

Konference om Øresund

Øresundsvandsamarbejdet, som alle syv kommuner er blevet medlemmer af, forbereder en større konference med både dansk og svensk deltagelse til marts 2025.

Marin Naturnationalpark

Selvom der endnu ikke er truffet beslutning om nationalparkens geografiske udbredelse, deltager kommunealliancen i et samarbejde med Miljøstyrelsen om undersøgelser og forberedelser af en kommende indsats.

Til orientering vedlægges 6 høringssvar og breve til fagministre (bilag 1-6), der er afsendt siden sagen om de 6 anbefalinger til forbedring af Køge Bugts havmiljø blev behandlet i alle syv kommuner medio 2023.

Yderligere oplysninger om Alliancen fremgår af www.koegebugtalliancen.dk


Økonomi

Hidtil har kommunerne hver især bidraget med 50.000 kr i henholdsvis 2023 og 2024. Køge, Brøndby og Greve Kommune bidrager herudover med personaleressourcer til henholdsvis koordinatorfunktionen, Havets Folkemøde og Kommunikation.

Budgettet for 2025 er endnu ikke fastlagt, men der er formentlig behov for at kunne frikøbe medarbejderresurser fra en eller flere af kommunerne samt til finansiering af fælles pilotprojekter med Tænketanken HAV. Oplæg til en ny finansieringsmodel for 2025 er under udarbejdelse, hvor der dels samlet set sker en større finansiering, dels at finansieringen ændres fra at være samme beløb for alle syv kommuner til en fordeling efter indbyggertal. 

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet

Beslutningstema

Byrådet orienteres om planlagte indsatser i Køge Bugt Alliancen i 2024/2025.

Bilag

Sagsfremstilling

Vejdirektoratet har sendt deres forslag til støjhandlingsplan for statens veje i høring. Støjhandlingsplanen bygger på en støjkortlægning udført i 2022 sammenlignet med støjkortlægningen fra 2017. Generelt viser Vejdirektoratets kortlægning, at antallet af støjbelastede boliger over 58db er faldet med samlet 1,5 pct. i Danmark samlet set. Samtidig har der været en væsentlig trafikstigning. De to kortlægninger er dog ikke direkte sammenlignelige. I udkast til støjhandlingsplan gennemgås endvidere forskellige metoder til støjdæmpning, herunder støjvold, støjhegn, hastighedsdæmpning mv.. Ligeledes gennemgås de støjdæmpende tiltag, som Vejdirektoratet har foretaget i den seneste periode, herunder ifm. nyanlæg, og vil foretage i den kommende periode.

I listen over støjskærme, som vil blive anlagt/vil blive undersøgt, er der ikke lagt op til tiltag i Ishøj Kommune. Herudover indeholder udkastet et kapitel specifikt om særligt støjbelastede områder, hvor Ishøj fremgår sammen med øvrige vestegnskommuner. Der er dog i planen ikke lovning på noget støjdæmning, men blot at de to områder indgår i de videre undersøgelser om prioritering af eventuelt fremtidige midler til støjafskærmning. I udkast til høringssvar refereres til den nyeste støjkortlægning udført i Ishøj Kommune, som viser, at næsten en fjerdedel af Ishøjs indbyggere lever med sundhedsskadelig støj, primært begrundet i støj fra motorvejen, der ejes af staten. Endvidere understreges behovet for støjdæmpende tiltag ved Tranegilde Landsby og syd for motorvejen (primært ved Ørnekærsvænge). Endvidere understreges de helbredsmæssige konsekvenser for borgerne i kommunen, hvor seneste forskning fra bl.a. Kræftens Bekæmpelse viser, at  helbredsmæssige konsekvenser kan spores ved lavere støj end tidligere antaget.

Finansieringen af Vejdirektoratets støjdæmpende foranstaltninger sker via en statslig støjpulje, hvor Ishøj pt. ikke indgår.

Lovgrundlag

Miljøstyrelsens Bekendtgørelse om kortlægning af eksternt støj og udarbejdelsen af støjhandlingsplaner

Økonomi

Sagen har ikke direkte økonomiske konsekvenser for kommunen.

Indstilling

at udkast til høringssvar godkendes.

Beslutning

Tiltrådt med enkelte bemærkninger, som indarbejdes i udkast til brev, inden det forelægges Byrådet.

Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Byrådet skal tage stilling til udkast til høringssvar til Vejdirektoratets forslag til støjhandlingsplan for statens veje for 2025-29, som er i høring frem til slutningen af juni.

Bilag

Sagsfremstilling

Årshjul for Klima- og Miljøudvalget, se bilag 1.


VEKS årsberetning for 2023

VEKS har offentliggjort årsberetning for 2023. VEKS er et fælleskommunalt interessentselskab, ejet af 12 kommuner, hvor Ishøj ejer 3,82 %.

I årsberetningen beskrives VEKS' aktiviteter og økonomi i 2023.

Blandt selskabets aktiviteter i 2023 er det den strategiske plan "Forsyningsplan 2050", som sætter rammen for VEKS' aktiviteter de kommende år.

I forhold til VEKS' økonomi, kommer selskabet ud af 2023 med et underskud på 227 mio. kr., som hovedsageligt skyldes meromkostninger til varmekøb. VEKS er i dialog med Forsyningstilsynet om tilladelse til at sprede underskuddet, der betales af VEKS' kunder, ud over 5 år.

Årsberetningen kan læses i bilag 2.


Spørgsmål vedrørende jord anvendt på støjvolden

Byrådet er blevet orienteret om, at administrationen vurderer, at der ingen grund er til at tro, at den jord, der er blevet anvendt til støjvolden, skulle være mere forurenet end tidligere oplyst, og som der allerede er taget forholdsregler ud fra i forbindelse med anlæggelsen af volden, hvor der blandt andet ligger en meter muld øverst. Se mere i bilag 3.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Klima- og Miljøudvalget.

Bilag

Sagsfremstilling

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.


Indstilling

at referatet godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Klima- og Miljøudvalget.