Referat
Klima- og Miljøudvalget tirsdag den 12. november 2024 kl. 19.00
Mødelokale Vandværket, Rådhuset, Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj
Sagsfremstilling
Med denne sag lægges der op til en fælles opsamling på studieturen til Rotterdam i oktober.
Nedenfor ses links til de besøgte lokationer, som opsamlingen kan tage udgangspunkt i:
- Katwijk - badeby med innovativt p-anlæg https://www.vvvkatwijk.nl/nl/plan-je-bezoek/bereikbaarheid-en-parkeren
- Arkitektur - Mall of the Netherlands https://mvsa-architects.com/en/projects/westfield-mall-of-the-netherlands/
- Hofplein - den store rundkørsel, der skal omdannes til plads/park https://www.rotterdam.nl/hofplein
- Zuidplein - det omdannede bycenter i Rotterdam-syd - historien: https://hartvanzuidrotterdam.nl/over-op-zuid/
- De Groene Kap - boligbyggeriet med grøn taghave https://ikwilhurenindegroenekaap.nl/
- Rijnhaven - ny park/strand i havnen https://barcodearchitects.com/projects/masterplan-rijnhaven-rotterdam/
- Cykelparkering ved banegård: https://www.youtube.com/watch?v=zWESiQlmOC0
, https://www.west8.com/projects/rotterdam-centraal/
Lovgrundlag
Intet at bemærke
Økonomi
Ingen økonomiske konsekvenser
Indstilling
at udvalget drøfter studieturen til Rotterdam.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Klima- og Miljøudvalget
Beslutningstema
Udvalget samler op og drøfter studieturen til Rotterdam.
Bilag
Sagsfremstilling
Byrådet besluttede med budgetaftalen for 2024 at undersøge muligheden for etablering af et kommunalt selskab med henblik på etablering af flere solceller på kommunale bygninger.
På baggrund af initiativ fra HOFOR om at oprette et tværkommunalt selskab til anlæg og drift af solceller, besluttede KMU i marts 2024 at indgå i samarbejdet om at etablere et solcelleselskab i regi af HOFOR sammen med en række andre kommuner. HOFOR har i uge 44 mundtligt meddelt Ishøj Kommune, at det desværre har vist sig umuligt for kommuner og regioner, der ikke er medejere af HOFOR, at indgå i selskabskonstruktionen. Ishøj Kommune afventer en skriftlig orientering og begrundelse, men må meddele, at muligheden for at etablere et tværkommunalt selskab i regi af HOFOR ikke længere eksisterer. VI forventer at modtage notat i uge 45.
Jævnfør elforsyningsloven, kan kommunen ikke etablere solcelleanlæg på eksisterende bygninger uden at oprette et selskab til formålet. HOFOR, 12 kommuner og Region Hovedstaden har siden marts 2024 arbejdet på at undersøge muligheden for at etablere et sådant selskab i regi af HOFOR. Det er meddelt, at de afklaringer, der er sket i processen samt notater og beregninger fortsat er tilgængelige for Ishøj Kommune og de øvrige ikke-ejer kommuner, der har deltaget i arbejdet. Således har arbejdet ikke været spildt, men har bidraget til god og brugbar vidensdeling. De øvrige ikke-ejere, der har deltaget i arbejdet er Høje Taastrup, Glostrup, Ballerup og Tårnby kommune samt Region Hovedstaden.
Administrationen vil på baggrund af den nye situation på ny afsøge, hvilke muligheder kommunen har for at etablere flere solceller på kommunens tage. Det forventes, at vi kan fremlægge et alternativ primo 2025.
Lovgrundlag
Elforsyningsloven
Økonomi
Ingen.
Indstilling
at status for etablering af solcelleselskab tages til efterretning.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Klima- og Miljøudvalget.
Beslutningstema
Status på etablering af selskab til anlæg og drift af solceller på kommunens tage i regi af HOFOR fremlægges til orientering.
Sagsfremstilling
Ishøj Kommune har fået mulighed for at deltage i ansøgningen til EU LIFE-projektet Danish Cooperation for supporting clean energy transition in single-family houses, der skal fremme energibesparelser i enfamilieboliger, herunder privatejede rækkehuse. Projektet går ud på at etablere en såkaldt One-Stop-Shop (OSS), hvor borgerne kan få adgang til både rådgivning, udførende virksomheder og finansieringsinstitutter ét sted.
Erfaringen fra andre tiltag til fremme af energirenoveringer af private husstande, f.eks. Bedre Bolig, har vist at borgerne bl.a. opgiver i fasen mellem rådgivning og udførsel, fordi markedet er uoverskueligt med for mange aktører. OSS’en skal gøre overgangen til konkret udførsel af energirenoveringer lettere.
I praksis skal der etableres en digital indgang til OSS’en, hvor borgerne kan finde relevant information om deres energimærker og besparelsespotentialer, kontaktoplysninger til håndværkere, finansieringsinstitutter o.lign. Her er etableret et tæt samarbejde med Energistyrelsen, så funktioner fra eksisterende platforme bringes i spil og suppleres med nye. Den anden store del af projektet bliver borgernær kontakt. Dels skal borgerne kende til OSS’en, men vigtigere er, at borgerne skal kunne søge personlig rådgivning og hjælp til at manøvrere i den komplekse proces, det kan være at energirenovere et hus.
Projektet er støttet med 85% fra EU. De sidste 15% skal kommunen selv finansiere. Egenfinansieringen anbefales dækket via allerede bevilliget midler til implementering af Ishøj Kommunes DK 2020 plan. Ishøj Kommune vil som deltager og medfinansierende partner modtage 1 mio. kr. til løn, personlig borgerådgivning, kampagner og events. Den digitale indgang til OSS’en finansieres af projektets fællesmidler. Hvis projektet tildeles støtte, startes det op i 2. kvartal af 2025 og løber i to år. Det er ambitionen at afsøge muligheder for at etablere OSS’en permanent efter projektets afslutning.
De øvrige kommuner, der er med i projektet, er Furesø, Kalundborg, Næstved, Odsherred og Rudersdal. Gate 21 deltager som koordinator og derudover deltager 13 kommuner på Sjælland som følgekommuner.
Administrationen ser positivt på projektet og bidrog til at sende ansøgningen afsted den 19. september i år. Tidsfristen var for kort til at nå at sikre politisk opbakning inden ansøgningsfristen, så kommunerne indgår på betingelse af en politisk godkendelse og kan frit træde ud af projektet, hvis det ønskes.
Økonomi
Egenfinansiering udgør 175.000 kr. Udgiften finansieres af eksisterende driftsbevilling til implementering af klimaplanen.
Indstilling
At Ishøj Kommune deltager I EU LIFE-projektet Danish Cooperation for supporting clean energy transition in single-family houses.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningstema
Klima- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om Ishøj Kommune skal indgå i et EU-støttet og tværkommunalt projekt med det formål at fremme energirenoveringer i enfamilieboliger.
Bilag
Sagsfremstilling
Movia har i deres Investeringskatalog for Nyt Ringnet foreslået, at Ishøj Kommune investerer i etablering af et busstoppestedspar på Vejlebrovej ud for adresserne Vejlebrovej 10A-20K ved Skyttestien. Dette er på baggrund af forlængelsen af linje 225 til Ishøj Station.
Etableringen af busstoppestedsparret vil som udgangspunkt binde boligområderne trafikalt bedre sammen, samt sikre en god betjening af de befolkningstætte områder i kommunen, hvor fx det nye boligområde Sydengen vil få styrket sin betjening. Etableringen vil dermed være led i at optimere servicen for kommunens borgere, og understøtte Ishøj Kommunes strategi om, at flere borgere skal tage kollektiv transport, og dermed transportere sig mere klimavenligt. Etableringen af busstoppestederne støtter positivt op om Ishøj Kommunes DK 2020 plan 2050, hvor Ishøj Kommune har ambitioner om at skabe gode rammer for den grønne mobilitet, hvilket for borgerne bl.a. kræver attraktive placeringer af eksempelvis veludstyrede busstoppesteder. Busstoppestedsparret er dermed også et led i at sikre bæredygtige og grønne mobilitetsvaner nu og i fremtiden blandt kommunens borgere.
Derudover vil etableringen af busstoppestedsparret på flere parametre også kunne understøtte de principper, som er beskrevet i Aftale for budget i Ishøj Kommune 2024-27, da det både vil understøtte busbetjening af kommunens store almene boligområder, styrke sammenhængen internt i kommunen og til og fra nabokommunerne samt give lettere adgang til Letbane og S-tog. Med betjeningen af et nyt busstoppested skabes et potentiale for at flere passagerer tager bussen, hvilket giver flere billetindtægter.
Administrationen forventer, at busstoppestedsparret vil være færdigetableret i ultimo november, så det kan blive en del af den nye køreplan, som træder i kraft i løbet af december.
Lovgrundlag
Ingen
Økonomi
Movia har estimeret, at omkostningerne ved etablering af to busstoppesteder, samt etablering af adgangsveje dertil, vil beløbe sig til 360.000 kroner, og det forventes at dette budget kan overholdes på baggrund af de indkomne tilbud. Udgiften vil blive afholdt af pulje til implementering af klimaplanen.
Etableringen af busstoppestedsparret vil ikke øge tilskudsbehovet til Movia til busdrift eller forlænge rejsetiden.
Indstilling
at udvalget tager orienteringen til efterretning.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Klima- og Miljøudvalget.
Beslutningstema
Teknik- og Bygningsudvalget orienteres om etablering af et nyt busstoppestedspar på Vejlebrovej ved Skyttestien.
Bilag
Sagsfremstilling
Ishøj Kommune har modtaget henvendelse fra forpagteren af et areal beliggende mellem Toftevænget og Stationsvej, hvor der i dag dyrkes korn (Bilag 1). Administrationen har været i dialog med forpagteren, som oplyser, at han ikke længere ønsker at dyrke arealet som konventionelt landbrug, da det er for besværligt i forhold til udbyttet. I stedet ønsker forpagter at udså bivenlige frø på arealet og dermed opnå højere EU-støtte mod til gengæld ikke længere at betale forpagtningsafgift. Hvis ikke Ishøj Kommune er interesseret i dette, ønskes forpagtningsaftalen opsagt. Administrationen har overfor forpagter oplyst, at dette ikke er muligt, da kommunal jord ikke frit kan stilles til rådighed for en enkelt person, når det har en markedsværdi, og ej udbydes frit ud. Forpagteren har dermed på den baggrund opsagt forpagtningsaftalen.
Ishøj Kommune har på den baggrund foretaget en beregning af udgifterne ved hjemtagning af arealet, hvor konklusionen er, at det vil indebære en merindtægt at hjemtage arealet og selv opnå EU-støtten frem for at genforpagte arealet ud til en anden landmand.
Arealet ligger mellem Toftegårdsvænge og Stationsvej og er overlappende med to udpegede Boringsnære Beskyttelsesområder (BNBO) (se bilag 2). Hjemtagelsen af arealet vil således også have en positiv betydning for fremtidig beskyttelse af grundvandet ligesom hjemtagelsen af de 14 hektar støtter op om målet i biodiversitetsstrategien ”Sammen om et vildere Ishøj” om at udtage 30 hektar landbrugsjord til natur over en 5 -årig periode. Hjemtagelsen understøtter endvidere Byrådets vision om Fælles om mulighedernes Ishøj - lokalt ansvar for klima og miljø.
Lovgrundlag
Ikke relevant
Økonomi
Nedenstående beregning skal ses som et eksempel, hvis Ishøj Kommune ansøger om tilskud fra bestøver brak-ordningen. Der er også andre alternative støtteordninger, som kan søges, hvis kommunen senere ønsker at ændre driften eller kombinere med andre ordninger. Det kunne være i forbindelse med afgræsning eller andre naturtiltag, som anlæg af vandhuller og mindre beplantninger.
Udgifter ved hjemtagning af landbrugsareal:
I alt driftsudgift pr år er ca. -25.000 kr./år.
Manglende forpagtningsindtægt -30.000 kr./år
Indtægter:
EU-tilskud på op til ca. kr. 84.000 for 14 ha (OBS: dette tilskud kan variere, da tilskuddet baseres på det samlede udtagne areal året før)
Resultat ved hjemtagning forventes således at være udgiftsneutralt for Ishøj kommune.
Indstilling
at udvalget godkender, at arealet mellem Toftevænget og Stationsvej ikke forsøges genforpagtet.
Beslutning
Tiltrådt.
Thomas Hjort Rasmussen (A) stillede følgende ændringsforslag:
"At administrationen tilvejebringer et overblik over bortforpagtede arealer og deres potentialer i forhold klima- & naturinteresser. Overblikket fremlægges for Klima- og Miljøudvalget".
Ændringsforslaget blev tiltrådt.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutningstema
Udvalget skal tage stilling til hjemtagelse af et bortforpagtet landbrugsareal på ca. 14 ha og omlægning til mere naturvenlig drift.
Bilag
Sagsfremstilling
På Klima- og Miljøudvalgets møde i september 2024 godkendte udvalget at sende udkast til støjhandlingsplan i 4 ugers offentlig høring. Ved høringsperiodens afslutning var der indkommet 3 høringssvar, herunder fra Grønt Råd, Ishøj Bylaug og Tranegilde Landsbylaug.
Høringssvarene er behandlet i vedlagte høringsnotat (bilag 1), ligesom høringssvarene ligeledes er vedlagt i deres helhed (bilag 2-4).
Høringssvarene berører især tre temaer. For det første en større indsats mod støj fra motorvejen, for det andet konkrete forslag til yderligere hastighedssænkende tiltag samt for det tredje efterlysning af større politisk fokus på trafikstøj.
Ift. støj fra motorvejen efterlyses der yderligere støjskærmene tiltag, både i forbindelse med den allerede etablerede støjvold, men også i forhold til den del af kommunen, der er beliggende vest for motorvejene, i særdeleshed i forhold til Tranegilde Landsby. I høringsnotatet foreslås, at bemærkningerne ikke giver anledning til ændringer af støjhandlingsplanen med henvisning til, at Ishøj Kommune i kommunikationen med Vejdirektoratet og ift. deres Støjhandlingsplan for statens veje 2024-2029 netop opfordrer til flere støjreducerende tiltag ift. støj fra motorvejen.
Ift. øget hastighedsdæmpning foreslås hastighedssænkning og trafikdæmpende tiltag ved bl.a. Ishøj Bygade, Vejleåvej, Ishøj Landsby og internt i vængerne. Støjhandlingsplanen behandler primært de områder, hvor støjen er over Miljøstyrelsen grænseværdier, og hvor et tiltag vil gøre en forskel for støjbelastede boliger. De foreslåede hastighedssænkninger og trafikdæmpende tiltag indgår derfor ikke i planen. For vængerne vil en hastighedsnedsættelse ikke have effekt, da baggrundsstøjen fra motorvejen vil maskere en meget begrænset støjdæmpning. Hastighedssænkning på Ishøj Stationsvej indgår dog som mulig indsats ift. trafiksikkerhed. På den baggrund foreslår administrationen, at høringssvarene ikke giver anledning til ændring af støjhandlingsplanen.
Ift. fokus på støj over for de statslige myndigheder, efterlyses der et større politisk pres, da ca. 65% af de støjbelastede boliger i kommunen er påvirket af støj fra motorvejene. I forbindelse med Vejdirektoratets Støjhandlingsplan for statens veje 2024-2029 indgår et fokus på at gøre fordelingen af midler mere gennemsigtig, ved i større grad at basere fordelingen af midler på et støjbelastningstal, der er et statistisk værktøj til at vise hvor man kan få mest mulig støjdæmpning for pengene. Ishøj Kommune presser på hvor det er muligt, og administrationen foreslår derfor ikke, at høringssvarene skal give anledning til ændringer i støjhandlingsplanen.
I den forbindelse kan oplyses, at Ishøj Kommune indgår i Gate 21’s Silent City netværk, som har til hensigt at påvirke staten til ikke blot at fokusere en større del af de statslige midler i hovedstadsområdet, hvor langt størstedelen af støjbelastede boliger, påvirket af statsvejene, er lokaliseret. Silent City netværket arbejder ligeledes på at påvirke landspolitikerne til at afsætte flere midler til støjbekæmpelse. Ligeledes faciliterer Silent City et fagligt netværk imellem medlemskommunerne, hvor kommunernes medarbejdere kan erfaringsudveksle og understøtte hinanden fagligt.
Lovgrundlag
Bekendtgørelse om kortlægning af ekstern støj og udarbejdelse af støjhandlingsplaner
Økonomi
Støjhandlingsplanen indeholder 10 mulige støjreducerende tiltag, som vil nødvendiggøre yderligere finansiering. Enkelte af forslagene indgår ligeledes i udkast til trafiksikkerhedsplan, herunder hastighedsnedsættelsen på Ishøj Strandvej. Teknik- og Bygningsudvalget godkendte Trafiksikkerhedsplan 2025-2029 på deres møde den 10. september 2024.
Indstilling
at støjhandlingsplanen godkendes.
Beslutning
Tiltrådt.
Thomas Hjort Rasmussen (A) stillede forslag om, at Klima- og Miljøudvalget får forelagt et budgetforslag i foråret 2025 til udmøntning af støjhandlingsplanen. Forslaget blev tiltrådt.
Seyit Ahmet Özkan (L) ønskede at bruge sin standsningsret og vil gerne have sagen behandlet i byrådet, samt afventer stillingtagen til sagen.
Ole Beckmann Skourup (V) afventer stillingtagen.
Beslutningskompetence
Klima- og Miljøudvalget
Beslutningstema
Klima- og Miljøudvalget skal tage stilling til godkendelse af forslag til endelig støjhandlingsplan.
Bilag
Sagsfremstilling
Se årshjul for Klima- og Miljøudvalget i bilag 1.
Referat fra møde i Grønt Råd den 19. september, se bilag 2.
Indstilling
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Klima- og Miljøudvalget.
Bilag
Sagsfremstilling
Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.
Indstilling
at referatet godkendes.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Klima- og Miljøudvalget.