Referat
Klima- og Miljøudvalget tirsdag den 12. december 2023 kl. 19.00

Mødelokale Tårnbjerget, Rådhuset, Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj

Sagsfremstilling

Albertslund Verdensmål Center og I/S Vallensbæk Mose har i juni 2023 på vegne af Albertslund, Høje-Taastrup og Ishøj kommuner samt I/S Strandparken ansøgt 15. Juni Fonden og Aage V. Jensens Naturfond om midler. Med forprojektet ønskes det at fremme naturprojekter i ådalen, som kan integreres med det parallelt igangsatte klimalavbunds forprojekt, hvor sidstnævnte kan danne baggrund for at søge om midler fra den nationale pulje til udtagning af lavbundsjorde. Fondene har bevilget i alt en million kroner til at afdække og beskrive en række naturprojekter.


Naturprojekterne skal defineres nærmere i forprojektet og rumme følgende temaer:

1: Øgning af artsrigdommen og arternes levesteder gennem afgræsning, høslet, afbrænding og muldafrømning samt indsats mod invasive arter.

2: Mere våd natur i ådalen gennem vandløbsrestaurering, -omlægning, vådlægning og genslyngning samt flere og bedre vandhuller.

3: Afdække naturpotentialer i Porsemosen, Høholm samt naturlig hydrologi i Vestskoven.

4: Fremme børns relation til naturen ved at inddrage dem i naturplejeindsatser.


Efter forprojektet skal naturprojekterne konkretiseres i etableringsprojekter, hvor den nærmere økonomi fastlægges.


Projektet i Store Vejleådalen er beskrevet i handlingskataloget til Ishøj Kommunes biodiversitetsstrategi i handling nr. 1: NATURINDSATSER i Tranegilde Mose og i handling nr. 4 TVÆRKOMMUNAL naturindsats i Store Vejleådalen, og gennemførelsen af forprojektet er dermed et vigtigt skridt i retning af at gennemføre biodiversitetsstrategiens målsætninger for områderne.


Arealerne, der omfattes af naturundersøgelserne, er kommunale arealer i Tranegilde og Vallensbæk Mose, arealer i Strandparken, arealer i trekanten i motorvejsudfletningen ved Vallensbæk Sø samt opstrømsliggende kommunale ånære arealer i Albertslund og Høje-Taastrup kommuner. Desuden indgår arealer i Porsemosen, der støder op til Store Vejleådalen mod nordvest, samt statslige arealer i Vestskoven (se vedlagte kortbilag).


Forundersøgelserne forventes at strække sig over et års tid, hvorefter administrationen vil vende tilbage og med afsæt i resultaterne indstille hvilke konkrete projekter, der foreslås gennemført.


Klima- og Miljøudvalget vil løbende blive orienteret om projekternes fremdrift i forbindelse med status for Biodiversitetsstrategiens handleplan.


Lovgrundlag

Ikke relevant

Økonomi

Forprojektet finansieres af de to naturfonde, og projektet administreres af Albertslund Kommune. Udover medarbejdertimer er der ingen økonomi for Ishøj Kommune.

Forundersøgelserne i forbindelse med det parallelt igangsatte klimalavbunds forprojekt finansieres af Miljøstyrelsen.


Indstilling

At orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Klima- og Miljøudvalget

Beslutningstema

Klima- og Miljøudvalget orienteres om, at Ishøj Kommune sammen med Albertslund og Høje-Taastrup kommuner samt I/S Strandparken har modtaget tilsagn fra 15. Juni Fonden og Aage V. Jensen Naturfond til et forprojekt om at skabe mere natur i Store Vejleådal. Projektet i Store Vejleådalen indgår i biodiversitetsplanens handlingskatalog.

Bilag

Sagsfremstilling

Miljørapporten er en miljøvurdering af lokalplan 2.01 samt kommuneplantillæg nr. 3. Lokalplanen omfatter en erhvervsgrund beliggende i det tidligere lille erhvervsområde, nu Sydengen. Kommuneplantillæg nr. 3 omfatter hele Sydengen.

Iht. lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter, er der udarbejdet en miljørapport af kommuneplantillæg nr. 3 samt lokalplan. Miljørapporten belyser eventuelle udfordringer samt forslag til en mulig løsningsmodel ifm. at opføre boliger i nær afstand til et eksisterende autolakeri. Bygherre skal udføre konkrete målinger af emissioner og dokumentere at alle grænseværdier overholdelse - evt. ved brug af afværgeforanstaltninger. Lokalplanen fastsætter krav om at eventuelle afværgeforanstaltninger skal etableres førend der kan udstedes en ibrugtagningstilladelse til projektet.

Lokalplan 2.01, Boliger - Industriskellet 9-13, kommuneplantillæg nr. 3 samt miljørapport har været i høring i 8 uger. Der er ikke modtaget bemærkninger eller indsigelser i perioden.

Høringsområdet har omfattet beboere på vestlig side af Tranegilde Strandvej og Søsvinget, første række ud til Vejlebrovej samt ejere og lejere på Industriskellet.

Med lokalplanen bliver det muligt at opføre ca. 140 boliger som rækkehuse samt etagebyggeri med tilhørende fælles udearealer. Lokalplanområdet ligger stationsnært og ca. 900 meter fra Ishøj Station.

Lokalplanen er udarbejdet efter de principper, der indgår i helhedsplanen for området, der blev vedtaget i oktober 2022.


Ifølge Miljøvurderingslovens § 13, stk. 1 og 2 skal der i forbindelse med den endelige godkendelse eller vedtagelse af planen udarbejdes en sammenfattende redegørelse, som beskriver:

  • Hvordan miljøhensyn er integreret i planen eller programmet.
  • Hvordan miljørapporten og de udtalelser, der er indkommet i offentlighedsfasen, er taget i betragtning.
  • Hvorfor den vedtagne plan er valgt på baggrund af de rimelige alternativer, der har været behandlet.
  • Hvordan myndigheden vil overvåge de væsentlige indvirkninger på miljøet af planen eller programmet.

Den sammenfattende redegørelse skal offentliggøres samtidig med planen.

Lovgrundlag

Lov om miljøvurdering af planer og programmer samt af konkrete projekter.

Indstilling

at

vedtage miljørapporten endeligt og at den sammenfattende redegørelse offentliggøres sammen med Lokalplan 2.01 samt Kommuneplantillæg nr. 3.


Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Klima- og Miljøudvalget

Beslutningstema

Byrådet skal vedtage miljørapport for lokalplan Lokalplan 2.01 Boligområde, Industriskellet 9-13 samt Kommuneplantillæg nr. 3.

Bilag

Sagsfremstilling

I forbindelse med budgetaftalen for 2022-2025 er der afsat en pulje til ”Mere natur (f.eks. træer) og flere grønne områder/oaser” - den såkaldte "Naturmillion". Puljen udgør 1,0 mio. kr. årligt i perioden, og er anlægsmidler. Puljen udmøntes af Klima- og Miljøudvalget.

På møde den 21. marts 2023 vedtog udvalget hvilke projekter, man ønskede at fremme i 2023. Herunder blev overført uforbrugte midler fra 2022 på 480.000 kr., så den samlede pulje udgjorde 1.480.000 kr.

I 2023 forventes et samlet forbrug på 976.000 kr., og det indstilles, at de resterende 504.000 kr. overføres til 2024, så den samlede pulje derved udgør 1.504.000 kr.

I 2024 forventes et forbrug på 1.504.000 kr.

Administrationen fremlægger status for projekterne 2023 og indstiller projekter, der kan iværksættes i 2024. Projekterne favner bredt i forhold til de formulerede hensigter med etablering af naturmillionen, ligesom seks ud af de otte forslag indgår i biodiversitetsstrategien.


Status 2023 (bilag 1) – forventet forbrug 976.000 kr.

• Brakvandsaborrer i St. Vejleå - del 1 (biodiversitetsstrategi) – 116.000 kr.

• Naturnær skovdrift (biodiversitetsstrategi) - 50.000 kr.

• Mere natur i strandområdet mellem villakvarteret og Strandparken – Del 1 – 65.000 kr.

• Omlægning af kommunale og forpagtede landbrugsarealer til nye naturlandskaber - Del 1 (biodiversitetsstrategi) - 100.000 kr.

• Treårigt registreringsprojekt af plante og dyrearter - 50.000 kr.

• Udarbejdelse af naturfremmende slåningsplan og biodiversitetsklipper (biodiversitetsstrategi) - 375.000 kr.

• Formidling inkl. skiltning mv. (biodiversitetsstrategi) – 120.000 kr.

• Udvidelse af Ishøj Strandenge (biodiversitetsstrategi) – 100.000 kr.


Projektforslag 2024 (se uddybning i bilag 2) – forventet forbrug 1.504.000 kr.:

• Brakvandsaborrer i St. Vejleå - del 2 (biodiversitetsstrategi) – 115.000 kr.

• Naturnær skovdrift (biodiversitetsstrategi) - 150.000 kr.

• Mere natur i strandområdet mellem villakvarteret og Strandparken – Del 2 - 469.000 kr.*

• Omlægning af kommunale og forpagtede landbrugsarealer til nye naturlandskaber - proces, inddragelse, myndighedsbehandling - Del 2 (biodiversitetsstrategi) - 200.000 kr.**

• Treårigt registreringsprojekt af plante og dyrearter - 50.000 kr.

• Projekt Vild have netværk (biodiversitetsstrategi) – 250.000 kr.

• Friluftsplanlægning i Landbyskoven – borgerinddragende proces (biodiversitetsstrategi) – 120.000 kr.

• Afbrænding i Tranegilde Mose (biodiversitetsstrategi) 150.000 kr.


*Der er afledte driftsudgifter til projektet om mere natur i strandområdet mellem villakvarteret og Strandparken på 100.000 kr. Der er derfor behov for, at de afledte driftsudgifter medtages og godkendes som en teknisk korrektion ved 1. budgetopfølgning 2024. Igangsættelsen af projektet om Mere natur i strandområdet mellem villakvarteret og Strandparken, sker derfor først såfremt, at der driftsudgifterne godkendes ved budgetopfølgningen.

Tegningsmaterialet over indsatser i projektet kan ses i bilag 3.

**Udkast til forslag om udpegning af kommunale og bortforpagtede landbrugsarealer vil blive fremlagt for Klima- og Miljøudvalget som en særskilt sag i første kvartal i 2024, og beslutning om at tildele midler til procesår 2024 betinges således af, om det besluttes, at projektet skal fremmes.


Lovgrundlag

Ingen

Økonomi

Det estimerede forbrug for 2023 er 976.000 kr. ud af en samlet pulje på 1.480.000 kr. Der ansøges derfor overført 504.000 kr. til 2024.

Projekterne finansieres via pulje til ”Mere natur (f.eks. træer) og flere grønne områder/oaser” med i alt 1.504.000 kr. i 2024, under forudsætning af, at Klima- og Miljøudvalget godkender overførsel af 504.000 kr. fra 2023 til 2024.


Indstilling

At orientering om status for 2023 projekter tages til efterretning.

At det godkendes at overføre 504.000 kr. af puljen fra 2023 til 2024.

At det vedtages at finansiere de 8 anførte projekter i 2024.

At driftsomkostningerne medtages og godkendes i 1. budgetopfølgning 2024, hvilket er en forudsætning for at gennemføre projektet i strandområdet.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Klima- og Miljøudvalget

Beslutningstema

Der orienteres om status for projekterne 2023 under Naturmillionen. Der er et mindreforbrug, hvorfor det indstilles, at de resterende midler i puljen overføres til 2024.

Klima- og Miljøudvalget skal med denne sag også godkende, om administrationen i 2024 kan igangsætte de foreslåede 8 projekter.

Bilag

Sagsfremstilling

Forsyningstilsynet har d. 12. oktober 2023 udgivet ”Vejledning om fastsættelse af markedspriser for kommunal indsamling af visse typer erhvervsaffald” og samtidig gjort kommunerne opmærksom på, at der skal beregnes markedspris for affald, som de indsamler

fra kommunale virksomheder og institutioner, men der skal alene beregnes markedspris for det forbrændingsegnede affald og ikke for affald egnet til materialenyttiggørelse.

Ishøj Kommune indsamler affald fra kommunale virksomheder og institutioner i de kommunale indsamlingsordninger. Derfor skal Ishøj Kommune fastsætte markedspriser for det forbrændingsegnede affald, der indsamles hos disse, hvilket medfører en ændring af de takster, som er fastsat i takstbladet.

Markedspriserne kan enten fastsættes ved en markedsundersøgelse eller via et overskudstillæg i intervallet 5-15 % af de faktiske omkostninger.

Administrationen er blevet enig med de øvrige kommuner i affaldsfællesskabet, Indsamling på Tværs (IPT), om at foreslå et overskudstillæg på 5 %.

For mad- og restaffald i 2-delte beholdere foreslår administrationen et overskudstillæg på 2,5 % af ordinære gebyr, idet kun restaffaldet er forbrændingsegnet.

De foreslåede markedspriser for kommunale virksomheder fremgår af takstblad vedlagt som bilag.


Orientering om moms

Landsskatteretten traf den 21. oktober 2020 en række afgørelser om, at tre kommuner ikke skulle anses for at være afgiftspligtige i forbindelse med levering af renovationsydelser til private grundejere og grundejerforeninger, da kommunerne ikke leverer varer og ydelser i konkurrence med erhvervsdrivende, og som følge af afgørelserne har Ishøj Kommunes renovationsgebyrer været momsfrie siden 2022.

Siden Landsskatterettens afgørelse har kommunerne afventet et styresignal fra Skattestyrelsen om eventuelle praksisændringer, og dette styresignal kom den 3. november 2023.

Styresignalet fastslår, som forventet, at renovationsgebyrer, som opkræves hos private husholdninger, er momsfrie, og derfor skal den hidtidige praksis med momsfrie gebyrer for private husholdninger i Ishøj Kommune fortsætte uændret.

For gebyrer til kommunale virksomheder og institutioner er der forskellige faktorer, som afgør, hvorvidt gebyrerne skal pålignes moms. Vestforbrænding har bedt revisionsfirmaet Ernst & Young vurdere styresignalets betydningen for gebyrer for de kommunale virksomheder og institutioner. Konklusionen er, at gebyrer, som opkræves for obligatoriske affaldsordninger, ikke skal pålignes moms. I Ishøj Kommune er affaldsordningerne obligatoriske for kommunale institutioner og virksomheder, jf. regulativ for erhvervsaffald. Derfor skal den hidtidige praksis med momsfrie gebyrer for kommunale institutioner og virksomheder i Ishøj Kommune også fortsætte uændret.

Andre eventuelle konsekvenser af styresignalet bliver stadig vurderet.

Markedspriserne og grundgebyrer for kommunale virksomheder og institutioner offentliggøres på kommunens hjemmeside og opkræves 1. halvår 2024.

Lovgrundlag

Miljøbeskyttelsesloven § 48a.

Affaldsaktørbekendtgørelsen, kapitel 6

Regulativ for erhvervsaffald, Ishøj Kommune, § 19

Økonomi

Affaldsområdet er brugerfinansieret via affaldsgebyrerne og skal hvile i sig selv. Et evt. overskud fra ordninger med markedspris må ikke benyttes til at finansiere de øvrige affaldsordninger.

Vestforbrænding har beregnet, at opkrævning af et overskudstillæg på 5 % for indsamlet forbrændingsegnet affald fra de kommunale virksomheder og institutioner udgør ca. 50.000 kr., som betales af det skattefinansierede område.

Indstilling

  • at affaldstaksterne, for forbrændingsegnet affald, for institutioner og kommunale virksomheder øges med 5 % for at håndtere dannelsen af markedspriser.
  • at orientering om moms på renovationsgebyrer, som følge af Skattestyrelsens nye styresignal, tages til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet

Beslutningstema

Byrådet skal fastsætte og opkræve en markedspris for det forbrændingsegnede erhvervsaffald, som kommunen indsamler fra de kommunale virksomheder og institutioner i de kommunale indsamlingsordninger. Den foreslåede markedspris skal godkendes.

Bilag

Sagsfremstilling

En tilsvarende sag bliver behandlet i kommunalbestyrelserne i Vallensbæk, Høje-Taastrup og Albertslund.

I/S Vallensbæk Mose er et kommunalt fællesskab etableret i 1977 mellem Albertslund, Høje-Taastrup, Ishøj og Vallensbæk Kommuner. Fællesskabet er etableret efter styrelseslovens § 60 med det formål at anlægge, drive og vedligeholde arealerne i området Vallensbæk Mose. For fællesskabet gælder et sæt vedtægter, der senest blev ændret i 2002.

Ankestyrelsen traf i 2022 afgørelse om, at den måde, fællesskabets regnskaber bliver godkendt og revideret på, og den måde, revisionen er valgt på, ikke er i overensstemmelse med de kommunalretlige regler.

Bestyrelsen for I/S Vallensbæk Mose har derfor fået udarbejdet og nu godkendt et sæt vedtægter, hvor der bliver rettet op på de forhold, som Ankestyrelsen har påpeget.

Reglerne om kommunale fællesskaber er blevet ændret i 2018, sådan at mindre fællesskaber (med driftsudgifter og antal medarbejdere under en vis størrelse) nu er omfattet af styrelseslovens § 60 a (og ikke længere § 60). Det gælder for I/S Vallensbæk Mose. Det betyder bl.a., at Ankestyrelsens rolle i forhold til godkendelse og fastsættelse af bestemmelser om fællesskabet stort set er væk. Flere forhold bør derfor være reguleret i vedtægterne.

Vedlagte forslag til nye vedtægter er udarbejdet med hjælp og juridisk bistand fra Vallensbæk Kommune og med kvalitetssikring af advokatfirmaet Horten. Vedtægterne lægger sig tæt op ad de eksisterende vedtægter, og er i princippet kun ændret der, hvor det er nødvendigt i forhold til den særlige lovgivning vedrørende § 60 a selskaber. Der er ikke ændret ved fællesskabets opgaver og fordelingen af udgifter mellem de fire kommuner.


Væsentlige forhold, der er ændret i forhold til tidligere praksis er, at mandskabet (pt. én medarbejder) skal være ansat i interessentskabet. Sekretariatsrollen har hidtil været varetaget af Albertslund Kommune, hvilket foreslås videreført indtil videre. Bestyrelsen har til enhver tid mulighed for at ændre på dette forhold. I et kommunalt fællesskab kan en af interessentkommunerne godt i begrænset omfang udføre opgaver for fællesskabet, f.eks. lønadministration, regnskab og sekretariatsbistand.
Regnskabet skal hvert år særskilt godkendes af interessentkommunerne.


Herudover er der sket justeringer og præciseringer vedrørende: Udsendelse og godkendelse af dagsorden og referat, udpegning af kommunernes forvaltning til at forestå administration og sekretariatsbetjening af bestyrelsen, hvilke dispositioner, der kræver godkendelse af kommunalbestyrelserne, proces for godkendelse af budget og regnskab, endvidere er tilknyttet to nye bilag – kortbilag (bilag 1) og oversigt over ejendomme på de omfattede arealer (bilag 2).


Vedtægterne skal godkendes af interessentkommunerne inden de endeligt kan træde i kraft.

Når vedtægterne er godkendt og underskrevet af interessentkommunerne, skal de sendes til Ankestyrelsen til orientering.


I forbindelse med ændringen af I/S Vallensbæk Mose til et § 60 a selskab, er vedlagte regnskaber for 2021 og 2022 udarbejdet og revisorpåtegnet og godkendt af bestyrelsen for I/S Vallensbæk Mose. Regnskaberne er nu klar til endelig godkendelse i interessentkommunerne

Lovgrundlag

Lov om kommunernes styrelse, bl.a. § 60 a.

Økonomi

Ingen

Indstilling

at vedtægterne godkendes

at regnskab for 2021 og 2022 godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet

Beslutningstema

I/S Vallensbæk Mose har udarbejdet forslag til nye vedtægter og regnskaber for Interessentskabet, så I/S Vallensbæk Mose pr. 1. januar 2024 følger reglerne for et § 60 a selskab. De nye vedtægter samt regnskab for 2021 og 2022 skal godkendes af interessentkommunerne.

Bilag

Sagsfremstilling


Årshjul for Klima- og Miljøudvalget, se bilag 1.


Retningslinjer for efterår og vinter

Nedenstående er retningslinjerne for maksimale temperaturer i vores kommunale bygninger. Temperaturerne er sat for at sikre balance mellem et behageligt indeklima, som understøtter effektive arbejds-, aktivitets- og læringsmiljøer og samtidig tager hensyn til energiforbruget:

  • Ældrepleje (fællesområder) - 23 gr.
  • Omklædningsrum & vuggestuer - 22 gr.
  • Børnehaver, kontorer inkl. Rådhuset, klub- og foreningshuse - 21 gr.
  • Klasselokaler, multisale, kantiner og spejderhytter - 20 gr.
  • Birum (gangarealer, kældre, opbevaringslokaler mm.) - 19 gr.
  • Idrætshaller, fitness og værksteder - 18 gr.

Retningslinjerne er sat på baggrund af forskningsbaserede anbefalinger og tager højde for funktionerne i bygningerne.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Klima- og Miljøudvalget.

Bilag

Sagsfremstilling

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.


Indstilling

at referatet godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Klima- og Miljøudvalget.