Dagsorden
Klima- og Miljøudvalget tirsdag den 13. maj 2025 kl. 16.30

Grupperum A, Brohuset, Vejlebrovej 45, 2635 Ishøj

Sagsfremstilling

Administrationen har udarbejdet forslag til Ishøj Kommuneplan 2025-2037. Forslaget er omfattet af lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM). Loven har til formål at fremme en bæredygtig udvikling ved at sikre, at der foretages en miljøvurdering af de planer og programmer, hvis gennemførelse kan få væsentlig indvirkning på miljøet.

Administrationen har udført en screening af forslag til kommuneplan 2025-2037 for at afdække, om der er forhold, der bør vurderes nærmere i en egentlig miljøvurdering. Forslaget indeholder alene få mindre ændringer. I grønt danmarkskort udpeges to nye potentielle naturområder og en økologisk forbindelse overgår til naturområde. Desuden er 4 nye allerede vedtagne byudviklingsområder indarbejdet på retningslinjekort over fremtidig byudvikling, jf. dels helhedsplan for bykernen og dels helhedsplan for idrætscenter og den nye letbanestation. For de specifikke byudviklingsmuligheder er der ikke fastsat såkaldte kommuneplanrammer for områderne, og der kan derfor ikke udarbejdes lokalplaner på baggrund af udpegningerne. Dette vil ske ved efterfølgende kommuneplantillæg og lokalplaner, hvor der fastsættes de specifikke rammer og betingelser for anvendelsen af områderne, hvor der ligeledes vil skulle foretages en vurdering af evt. miljøpåvirkninger.

På baggrund af screeningen af forslaget er det administrationens vurdering, at der ikke vil være væsentlige påvirkninger af miljøet, som medfører behov for at udarbejde en egentlig miljørapport.

Screeningen af forslag til kommuneplan omfatter vurderinger på et overordnet niveau, hvor den nærmere vurdering af de konkrete konsekvenser vil afhænge af den efterfølgende, mere detaljerede planlægning. Disse efterfølgende planer vil ligeledes skulle vurderes iht. miljøvurderingsloven.

Afgørelsen om, at der ikke skal udarbejdes en egentlig miljørapport offentliggøres på kommunens hjemmeside, sideløbende med offentliggørelsen af forslag til Kommuneplan 2025-2037. Afgørelsen kan påklages i 4 uger.  Selve kommuneplanforslaget forventes i 10 ugers høring frem til 12. august.

Lovgrundlag

Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM).

Økonomi

Der er ikke økonomiske konsekvenser forbundet med miljøscreeningen

Indstilling

 at der ikke skal udarbejdes en miljøvurderingsrapport af forslag til Ishøj Kommunes Kommuneplan 2025-2037.

Beslutningskompetence

Klima- og Miljøudvalget

Beslutningstema

Udvalget skal godkende, at der på baggrund af administrationens miljøscreening af forslag til Ishøj Kommuneplan 2025-2037 ikke foretages en egentlig miljøvurdering af forslaget.

Bilag

Sagsfremstilling

Ishøj Kommune har ansøgt Nordea-fondens pulje 'Naturens mødesteder' om tilskud til to projekter: 'Naturens Virkelige Mødesteder – Stærke fællesskaber' og 'Naturens Vild Mad Mødesteder'. Nordea-fonden har bevilliget 571.000 kr. til 'Naturens Virkelige Mødesteder' og 543.000 kr. til 'Naturens Vild Mad Mødesteder'. Projektbeskrivelserne er vedhæftet. (Bilag 1 og 2)

Projekt 'Naturens Virkelige Mødesteder' understøtter etableringen og brugen af 15 mødesteder i naturen i Ishøj Kommune. Igennem projektet øges det lokale kendskab til den nære natur, og der etableres 15 konkrete mødesteder markeret med en rød signaturbænk. Det er udelukkende bænke der sættes op og således ikke skraldespande. Brugen af mødestederne understøttes gennem kurser for lærere og pædagoger samt cykelvogne med grej til aktiviteter. Stederne formidles desuden via fysiske og elektroniske kort. De 15 mødesteder udvælges efter en brugerinddragende proces og med fokus på tilgængelighed uden det er nødvendigt f.eks. at køre i bil. Den primære målgruppe er de kommunalt ansatte voksne, som skal tage andre voksne og børn med ud i naturen. Der anvendes bæredygtige certificerede materialer til at fremstille de 15 signaturbænke. Projektet forestås af Ishøj Naturcenter i samarbejde med Ishøjgård, Center for Voksne og Velfærd og Center for Beskæftigelse og Erhverv. Center for Ejendomme og Arealer har ligeledes været inddraget i forhold til vedligehold. Det samlede projektbeløb er på 836.000 kr., hvoraf Nordea Fondens tilskud er på 571.000 kr.

Formålet med projektet 'Naturens Vild Mad Mødesteder' er at anvende tilberedning af mad i naturen som et redskab til at skabe stærke fællesskaber, større naturforståelse og til at invitere flere borgere ud i naturen. Af projektbeskrivelsen fremgår: 'Vi skal anvende den nære natur, bruge det der virker, og udbrede det til andre! Mange flere skal mødes i naturen om Vild Mad måltidet. Vild Mad projektet har vist sig at virke særdeles godt i Danske Naturparker'.

Projektet udvikler og etablerer fem 'VILD MAD-sankeruter' og tre 'VILD MAD-mødesteder' i Ishøj i et samarbejde mellem Ishøj Naturcenter og elever på 5. og 6. klassetrin på kommunens fem folkeskoler og specialskole. Gennem guidede sanketure, tilberedning af vild mad i mobile køkkener, offentlige arrangementer samt fysisk markering og digital registrering af sankeruter og mødesteder involveres elever og lærere aktivt i projektet. Derudover udvikles et gratis hæfte med 40 opskrifter på "vild mad" og info om 30-40 spiselige vilde planter, tangarter, fisk og skaldyr, som kan sankes lokalt på strækningen fra Kystagerparken (Hvidovre) i nord til Ølsømagle Rev i syd. Målet er at få flere borgere ud i naturen, øge naturforståelsen og kendskabet til den lokale natur. Det samlede projektbeløb er på 814.000 kr., hvoraf Nordea Fondens tilskud er på 543.000 kr.

Økonomi

Den samlede indtægtsbevilling er i alt 1.114.000 kr., som er belagt med fondsmoms på 17,5 %. Fondsmomsen afholdes indenfor udgiftsbevillingen til projekterne. Det resterende beløb på i alt 536.000 kr. finansieres via klimapuljen, naturmillionen og de involverede centres egen ramme.

Indstilling

at der meddeles tillægsbevilling til samlede merindtægter på 1.114.000 kr. i 2025 til Ishøj Naturcenter på budgetområde B40.10.10

at der meddeles tillægsbevilling til samlede merudgifter på 1.114.000 kr. i 2025 til Ishøj Naturcenter på budgetområde B40.10.10.

Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Byrådet forelægges to projekter til godkendelse, som Ishøj Naturcenter har ansøgt og fået midler til.

Bilag

Sagsfremstilling

Formålet med 1. budgetopfølgning er at vurdere, om de økonomiske forudsætninger fra budgetvedtagelsen fortsat holder, eller om der er sket ændringer, der har væsentlige økonomiske konsekvenser for dette budgetår. 1. budgetopfølgning 2025 viser et forventet udgiftspres på 11,0 mio. kr. indenfor servicerammen, som primært vedrører:

Det forventede merforbrug udenfor servicerammen, udgør 5,3 mio. kr. og vedrører primært:

  • I 2025 forventes der en tilgang på ca. 100 borgere på førtidspension, hvilket svarer til et merforbrug på 4,3 mio. kr.
  • Øgede udgifter til Tabt Arbejdsfortjeneste giver et forventet merforbrug på 1,0 mio. kr. Antallet af modtagere er stort set uændret, men borgerne modtager mere i kompensation end forudsat.



Lovgrundlag

Økonomisk Politik for Ishøj Kommune

Indstilling



Administrationen indstiller, 13. maj 2025, pkt. 31:

  • at 1. budgetopfølgning 2025 tages til efterretning
  • at budgetneutrale omplaceringer foretages, så budgetter både i 2025 og fremadrettet bliver retvisende jvf. bilag


  • at administrationen frem mod 2. budgetopfølgning udarbejder forslag til kompenserende tiltag, der vil sikre, at Ishøj Kommune overholder den med regeringen indgåede servicerammeaftale for 2025 samt Økonomisk Politik for Ishøj Kommune.



Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Forventet regnskab ved 1. budgetopfølgning 2025 viser et merforbrug på 16,3 mio. kr., hvoraf 11,0 mio. kr. er indenfor servicerammen mens 5,3 mio. kr. er udenfor servicerammen.


Hertil kommer budgetneutrale omplaceringer, som administrationen indstiller udføres med henblik på at opnå et mere retvisende budget 2025.

Bilag

Sagsfremstilling

Den økonomiske status er stadigvæk ikke kendt, da størrelsen af service- og anlægsrammen først forventes kendt i juni måned. Det er dog administrationens vurdering, at det er nødvendigt, at der udarbejdes et rådighedskatalog, der dels kan håndtere eventuelle budgetmæssige ubalancer, og dels kan håndtere eventuelle politiske ønsker til budget 2026. Det er vurderingen, at et rådighedskatalog vedr. servicerammeudgifterne på 10 mio. kr. vil kunne indgå i det politiske drøftelser som grundlag for at overholde servicerammen, jf. Økonomisk Politik for Ishøj Kommune.

Administrationen fremlagde nedenstående fordeling på budgetseminaret og efterfølgende for Økonomi- og Planudvalget. Fordeling af fagudvalgenes bidrag til rådighedskataloget blev godkendt. Fordelingen tager afsæt i fagudvalgenes andel af servicerammen i budget 2025, korrigeret for enkelte ikke påvirkelige poster, som fx udgifter til tjenestemandspensioner.

Udvalg

Andel af 10 mio. kr. (1.000 kr.)

Økonomi- og Planudvalget

1.860

Teknik- og Bygningsudvalget

870

Klima- og Miljøudvalget

50

Børne- og Undervisningsudvalget

3.810

Kultur- og Fritidsudvalget

420

Social- og Sundhedsudvalget

2.880

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget

110

I alt

10.000

Med den politiske tidsplan er det aftalt, at fagudvalgene drøfter budgettet inden for fagudvalgets område på møderne i april og maj med henblik på at afsøge områder, hvor økonomien kan tilpasses, og i hvilken retning reduktionsforslagene kan formuleres. På udvalgsmøderne i april er der taget en indledende drøftelse af, i hvilken retning administrationen skal arbejde i forbindelse med forberedelsen af rådighedskataloget. På dette udvalgsmøde konkretiseres retningen og dermed, hvilke områder fagudvalget ønsker, at administrationen udarbejder konkrete besparelsesforslag på. Der arbejdes henimod, at der på udvalgsmøderne i maj træffes beslutning om, hvilke besparelsesforslag fagudvalget ønsker at sende videre til de politiske forhandlinger. I nogle fagudvalg kan det blive nødvendigt at inddrage mødet i juni.

Proces- og tidsplan for det fremadrettede arbejde med rådighedskataloget for budget 2026:

  • 16. juni - Deadline for indmeldelse af rådighedsforslag med udfyldte skemaer til Økonomistyring og Analyse.
  • 24. juni - Temamøde for Byrådet og HovedMED vedr. økonomiaftalen for 2025.
  • 24. juni - Direktionen gennemgår det samlede rådighedskatalog med henblik på udsendelse til høring medio august.
  • 15. august - Budgetmaterialet sendes til høring i råd, nævn og MED-udvalg med høringsfrist den 4. september.


Indkomne høringssvar udsendes til byrådet, når de er samlet i slutningen af uge 36.

Lovgrundlag

Økonomisk Politik for Ishøj Kommune samt den vedtagne Budgetproces 2026 - 2029

Økonomi

Materialet vedr. Budget 2026 - 2029 fremlægges i forbindelse med høringen i sidste halvdel af august 2025.

Indstilling

at udvalget beslutter i hvilken retning administrationen skal arbejde med konkretisering af forslag til rådighedskataloget.




Beslutningskompetence

Klima- og Miljøudvalget

Beslutningstema

Økonomi- og Planudvalget har på mødet den 17. marts 2025 besluttet, at der i forbindelse med budget 2026 udarbejdes et rådighedskatalog på 10,0 mio. kr. for at have prioriteringsmuligheder i 2026. Arbejdet blev igangsat på Økonomi- og Planudvalgets møde i april og fortsætter på udvalgsmøderne i maj og eventuelt juni. På udvalgsmøderne drøfter udvalgene budget 2026 med henblik på, at administrationen kan udarbejde rådighedskatalog, der skal indgå i de politiske forhandlinger efter sommerferien.

Sagsfremstilling

Årshjul for Klima- og Miljøudvalget, se bilag 1.


Borgermøde om miljøkonsekvensvurderingen for udvidelsen af Motorring 4 syd den 18. juni

Vejdirektoratet er i gang med at afslutte miljøkonsekvensvurderingen for udvidelsen af Motorring 4 syd. Projektet sendes forventet i høring i slutningen af maj. I forbindelse med høring afholder Vejdirektoratet borgermøde i Brohuset onsdag den 18. juni.

I Miljøkonsekvensvurderingen (MKV) undersøges mulighederne for at udvide motorvejen med et ekstra spor i hver retning inkl. anlæg af nyt nødspor, så der mellem motorvejskryds Ishøj og Ishøj Stationsvej udvides til 6 spor og fra Ishøj Stationsvej til motorvejskryds Vallensbæk udvides til 8 spor.


Henvendelse fra Ankestyrelsen angående beskyttelse af boringsnære områder.

Ishøj Kommune har modtaget vedhæftede henvendelse fra Ankestyrelsen, se bilag 2. Administrationen er i færd med at udarbejde et svar.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.



Beslutningskompetence

Klima- og Miljøudvalget.

Bilag

Sagsfremstilling

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.


Deltagere på mødet:

Kalbiye Yüksel (F)

Thomas Hjort Rasmussen (A)

Henrik Olsen (A)

Seyit Ahmet Özkan (L)

Ole Beckmann Skourup (V)

Indstilling

at referatet godkendes.



Beslutningskompetence

Klima- og Miljøudvalget