Referat
Klima- og Miljøudvalget tirsdag den 13. august 2024 kl. 19.00
Mødelokale Vandværket, Rådhuset, Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj
Sagsfremstilling
Energihandleplanen sætter rammen for kommunens arbejde med energi- og CO2-besparelser i kommunens bygninger i 2023, jf. bilag 3. De fire målsætninger i Energihandleplanen er:
1) 15 % energibesparelser frem mod 2030.
2) Fossilfri varmeforsyning i 2030.
3) Ingen bygninger med energimærke E, F og G.
4) God afkøling af fjernvarme.
Det grønne regnskab følger op på målsætningerne, og opgør kommunens energiforbrug og CO2-udledning. Det grønne regnskab udvides løbende, og som noget nyt for 2023 opgøres også vandforbrug, benzin og diesel samt de økonomiske udgifter til el, vand og varme.
Samlet set kan det for 2023 konkluderes, at både energiforbrug og CO2-udledning er faldet markant sammenlignet med 2022, hvor der også var et fald. CO2-udledningen er reduceret med 45% siden 2019 og med 22% i forhold til 2022. Se bilag 1.
Energiforbruget er mere svingende, men var i 2023 på det laveste niveau siden 2019, herunder også 2020, hvor meget ellers var lukket på grund af Corona.
De opnåede besparelser overopfylder den forventede reduktionstakt frem mod 2030 og viser, at kommunen er på rette vej i forhold til at komme i mål med målsætningerne 1, 2 og 4 ovenfor. Der kan først gives en status på målsætning nr. 3 (energimærker) til december, når alle bygninger er blevet energimærket.
Supplerende fremlægges der også en kort status på handlingerne i Energihandleplan 2023, jf. bilag 2. De fleste handlinger er igangsat, og flere er afsluttet. Enkelte handlinger er endnu ikke igangsat. Ved afrapportering i december gennemgås de enkelte handlinger mere detaljeret, mens der her blot gives et overblik og fremhæves enkelte afsluttede indsatser.
Økonomi
Ingen
Indstilling
at status på Energihandleplanen og det grønne regnskab tages til efterretning. |
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Klima- og Miljøudvalget.
Beslutningstema
Der gives en status på det grønne regnskab for kommunen for 2023 og en kort status på Energihandleplan 2024. Både energiforbrug og CO2-udledning er faldet betragteligt og indsatserne i energihandleplanen skrider generelt frem som planlagt. Sagen fremlægges til orientering.
Bilag
Sagsfremstilling
Byrådet behandlede forslag for renovationsbudget og takster den 25. juni 2025. Byrådet besluttede, at sagen skal genbehandles, da der er kommet nye oplysninger om takstforhøjelser hos Ressourceindsamling A/S (RI) og mulighed for ugetømning i sommermåneder.
Vestforbrænding har for Ishøj Kommune på den baggrund udarbejdet to forslag til budget 2025 med tilhørende takster for renovationsområdet. I forhold til budget 2024 er der foreslået tre ændringer, som hovedsageligt har betydning for haveboligerne (villaer og rækkehuse):
a. Mad-/restaffald ændres fra ugetømning til tømning hver 2. uge
b. Glas/metal ændres fra tømning hver 8. uge til hver 10. uge.
c. Ydelsen vask af beholder udgår.
Hvis ændringerne godkendes, træder de i kraft i starten af januar 2025. Som del af taksterne er der afsat midler til øget kommunikationsindsats i 2025, så der vil blive tilrettelagt en kommunikationsindsats om ændringerne og generelt om behovet for sortering af affald.
ad a) Ændring af tømning af haveboligernes todelte beholder til mad-/restaffald
Administrationen foreslår, at mad-/ og restaffald ændres fra tømning hver uge til tømning hver 2. uge. 14 ud af Vestforbrændings 19 ejerkommuner er allerede overgået til tømning af mad-/restaffald hver 2. uge.
Vestforbrænding oplyser, at de generelt ikke oplever, at det er et problem med den lavere tømmefrekvens.
Ressourceindsamling A/S har oplyst, at de godt kan tilbyde ugentlig tømning i de tre sommermåneder hos haveboliger. Fordelen ved at reducere antallet af tømninger er et mindre ressourceforbrug, at undgå at tømme halvtomme beholdere, samt mindre støj og CO2-udslip som følge af reduceret kørsel.
Haveboliger, som ikke kan nøjes med tømning hver 2. uge pga. store mængder affald, kan mod betaling bestille en større beholder på 370 liter mod nuværende 240 liter.
Tømning af mad-/rest hver 2. uge i beholder på 370 liter koster 267 kr. ekstra årligt.
Tømning af mad-/rest hver 2. uge med ugetømning i sommermånederne i beholder på 370 liter koster 269 kr. ekstra årligt.
Endvidere vil der fortsat være mulighed for at købe mærkat til ekstra restaffald til de haveboliger, som lejlighedsvis har mere restaffald.
ad b) Ændring af tømning af haveboligernes todelte beholder til glas/metal
Administrationen foreslår, at tømningen af haveboligernes beholdere til glas/metal ændres fra 8. til hver 10. uge. Det skyldes, at erfaringer har vist, at beholderne til glas/metal sjældent er fyldt, og at tømning hver 10. uge er tilstrækkelig hos langt de fleste haveboliger. Både Glostrup og Vallensbæk Kommuner har tømning af glas/metal hver 10. uge, uden at det har givet problemer eller væsentlige reaktioner fra borgerne.
Muligheden for at sætte en klar sæk med ekstra glas eller metal ved siden af beholderen fortsætter til de haveboliger, som lejlighedsvis har mere glas eller metal. Haveboliger, som ikke kan nøjes med tømning hver 10. uge, kan bestille en ekstra beholder mod betaling.
Tømning hver 10. uge reducerer haveboligernes grundgebyr med 30 kr.
For begge forslag vil den lavere tømmefrekvens reducere skraldebilernes kørsel og dermed CO2-udledning. Mindre tung trafik på villaveje giver desuden mindre støj og mere tryghed på vejene.
Ad 3) Ydelsen vask af beholdere udgår
Ydelsen om vask af beholder udgår af budgettet. Det sker fordi Ressourceindsamling A/S ikke længere tilbyder vask af beholdere som en del af serviceaftalen (aftalen mellem kommuner og Ressourceindsamling A/S om service og ydelser).
Budgetforslag og takster for 2025
På baggrund af ovenstående har Vestforbrænding udarbejdet to budgetforslag:
Budgetforslag 1: 14 dages tømning hele året, b og c.
Budgetforslag 2: 14 dages tømning i 9 mdr. og med ugetømning i sommermånederne, b og c.
I budgetforslag 1 forventes samlet set udgifter for 40,5 mio. kr. i 2025, hvilket er et fald på 0,1 mio. kr. i forhold til 2024.
I budgetforslag 2 forventes samlet set udgifter for 41,6 mio. kr. i 2025, hvilket er en stigning på 1,0 mio. kr. i forhold til 2024.
Administrationen foreslår budgetforslag 1, da der er gode erfaringer fra andre kommuner ift. 14 dages tømning, og at det begrænser udledninger af CO2 fra transport mest muligt, og dermed understøtter Byrådets vision om ”Mulighedernes Ishøj”.
De væsentligste konsekvenser for taksterne er:
a) Beholdergebyret for mad-/restaffald for haveboligerne falder på grund af færre tømninger.
b) De øvrige beholdergebyrer for restaffald stiger på grund af en stigning af forbrændingstakster og administrative omkostninger hos Vestforbrænding.
c) Der afsættes en pulje på 800.000 kr. til forbedring af sortering og genanvendelse, idet genanvendelsen er lav i Ishøj Kommune, som fremlagt i statusnotat på Klima- og Miljøudvalget den 14. maj 2024.
d) Grundgebyret for haveboliger falder på grund af færre tømninger.
e) Grundgebyrer for etageboliger og kolonihaver stiger primært på grund af øget omkostninger til kuber og nedgravede beholdere.
Endvidere har RI varslet prisstigninger – sidste gang de regulerede deres priser var pr. 1. juni 2023. RI har oplyst, at der kommer en prisstigning på 6,5 % i 2025 i forhold til gældende priser mod det fald på 3,5 pct., som de tidligere har oplyst, hvilket er indarbejdet i budgetforslagene. Samlet set vil gebyrerne falde for de fleste haveboliger, mens etageboligernes gebyrer vil stige. Grundgebyret for kolonihaver stiger også. De samlede budgetforslag og takstblad fremgår af bilag 1 og 2. Se udvalgte takster for takstbladet i budgetforslag 1 og 2 i bilag 3.
Mellemværende (overskud/underskud)
Der har igennem de seneste 2-3 år været et stigende udgiftsniveau på renovationsområdet som følge af nye krav til sortering i flere fraktioner, stigende transportomkostninger og indkøb af nedgravede affaldssystemer.
Det følger af regler om takstfinansiering, at budgettet for renovationsområde skal hvile-i-sig-selv over en årrække. Ved udgangen af 2023 udgjorde det et overskud på 1 mio. kroner.
Der har imidlertid været store usikkerheder forbundet ved prisen på indkøb af nedgravede beholdere, som har betydet, at der tilbage i 2023 var formodning om et mellemværende på 13-18 mio. kr. (KMU den 15. august 2023). De nedgravede beholdere i Vejleåparken har imidlertid vist sig billigere end først antaget og udgør samlet ca. 4,7 mio. kr. Forventningen til mellemværende ved udgangen af 2024 er et underskud på 4,6 mio. kr.
I de kommende år ændres en række rammevilkår for renovationsområdet, som vil få betydning for budgettet fremadrettet:
- Producentansvar på emballageaffald fra 2025 forventes at give en ukendt indtægt. En afregningsmodel mellem kommuner og producenter er endnu ikke forhandlet på plads.
- Nye regler for beregning af takster forventes at være bestemmende for budgetlægning og gebyrfastsættelse i de kommende år, herunder gebyrloft.
- Renovationsområdet skal selskabsgøres i de kommende år, hvilket vil påvirke budgetplanlægningen.
Pga. de store usikkerheder med timing og konsekvenser af ovenstående er det ikke indarbejdet i budgetforslagene for 2025.
Lovgrundlag
Lov om miljøbeskyttelse (miljøbeskyttelsesloven).
Bekendtgørelse om affaldsregulativer, -gebyrer og -aktører m.v. (affaldsaktørbekendtgørelsen).
Bekendtgørelse om affald (affaldsbekendtgørelsen).
Økonomi
Sagen har ikke konsekvenser for kommunens økonomi, idet renovationsområdet er takstfinansieret.
Indstilling
at følgende serviceændringer godkendes:
- Mad-/restaffald ændres fra ugetømning til tømning hver 2. uge.
- Glas/metal ændres fra tømning hver 8. uge til hver 10. uge.
- Vask af beholdere udgår
at vedlagte budgetforslag bilag 1 samt takstblad for gebyrer for 2025 godkendes mhp. oversendelse til budgettet.
Beslutning
Tiltrådt med den bemærkning, at model 2 vælges og evalueres efter et år.
Seyit Ahmet Özkan (L) kan ikke tilslutte sig indstillingen, men ønsker den nuværende ordning for mad- og restaffald med ugetøming hele året skal fortsætter.
Beslutningskompetence
Klima- og Miljøudvalget.
Beslutningstema
Der skal træffes beslutning om godkendelse af budgetforslag 2025 samt tilhørende takstblad for renovationsområdet. Takstbladet skal vedtages endeligt i oktober 2024 forbindelse med vedtagelse af budget 2025.
Bilag
Sagsfremstilling
Det er et år siden, at Klima- og Miljøudvalget den 20. juni 2023 endeligt vedtog kommunens biodiversitetsstrategi og handlingskatalog ”Sammen om et VILDERE Ishøj”.
Biodiversitetsstrategien er gældende for en 5-årig periode frem til 2028 og det tilhørende handlingskatalog, som er et dynamisk dokument, revideres løbende (bilag 1).
Som en del af arbejdet med handlingerne fra handlingskataloget, gives der årligt en status på fremdriften i de enkelte handlinger. I vedlagte bilag 2 har administrationen samlet en oversigt over de 13 handlinger fra handlingskataloget – Sammen om et VILDERE Ishøj.
De fleste af handlingerne finansieres af ”Puljen til mere natur, træer og oaser” (Naturmillionen). Udvalget vil, i forbindelse med forslag til udmøntning af Naturmillionen for 2025 i slutningen af året, få forelagt en ny status for handlingerne. Da handlingerne fra biodiversitetskataloget knytter sig tæt op af drøftelserne om udmøntningen af Naturmillionen, vil den årlige status på udmøntning af biodiversitetsstrategien fremover blive samlet med status på Naturmillionen. Udvalget vil i den forbindelse også blive præsenteret for hvilke nye handlinger, det foreslås at arbejde med i det kommende år.
Handlingerne understøtter pejlemærket om lokalt ansvar for klima og miljø i byrådets vision for 2035.
Lovgrundlag
Ingen
Økonomi
Naturmillionen løber til og med 2025. En fortsættelse af naturmillionen efter 2025 er afhængig af næste års budgetforhandlinger.
Indstilling
at orientering om status for biodiversitetshandlinger fra handlingskataloget – Sammen om et VILDERE Ishøj tages til efterretning.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Klima- og Miljøudvalget.
Beslutningstema
Udvalget orienteres om status for arbejdet med handlingerne fra biodiversitetsstrategien, herunder en oversigt over hvilke projekter eller dele af projekter, der er udført siden vedtagelsen af strategien.
Bilag
Sagsfremstilling
Se årshjul, bilag 1.
Referat fra møde i Grønt Råd den 19. juni, bilag 2.
Kommunikationsindsats om sortering i AAB, Vejleåparken
På byrådsmødet i juni 2024, blev der under behandling af punkt 98 om kommunikationsindsats om sortering i AAB, Vejleåparken, spurgt til, om det var muligt, at alle beboere i Vejleåparken modtager introduktionspakken.
Dette er blevet undersøgt, og tilbagemeldingen er følgende: I forbindelse med udrulningen af de nedgravede systemer i Vejleåparken AAB vil det alene være i AAB-afdelingen, som modtager introduktionspakken med sorteringsnet mv. Der har allerede tidligere været uddelt sorteringsnet mv. i Stenbjerggård. Som en del af budget 2025 for affaldsområdet er der foreslået at styrke kommunikationsindsatsen generelt ift. sortering og genanvendelse, hvilket er et initiativ, som er møntet hele kommunen.
Indstilling
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Klima- og Miljøudvalget.
Bilag
Sagsfremstilling
Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.
Indstilling
at referatet godkendes.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Klima- og Miljøudvalget.