Referat
Klima- og Miljøudvalget tirsdag den 16. april 2024 kl. 19.00

Mødelokale Byrådssalen, Rådhuset, Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj

Sagsfremstilling

Ishøj Forsyning består af fem selskaber; et overordnet holding-selskab, Ishøj Forsyning Holding A/S, og fire datterselskaber.

De fire datterselskaber er følgende:

  • Ishøj Vand A/S
  • Ishøj Varmeværk A/S
  • Ishøj Spildevand A/S
  • Ishøj Forsyning A/S.


I henhold til den ejerstrategi for Ishøj Forsyning, som byrådet har vedtaget, skal udvalgene orienteres om status og udvikling i Ishøj Forsyning (se bilag 1). Direktør for Ishøj Forsyning, Henrik Lemée vil deltage på mødet, og præsentere årsrapporten for 2023 for udvalgene. Årsberetningen ses i bilag 2.


Af årsberetningen fremgår det, hvordan Ishøj Forsynings arbejde er med til at realisere de mål, som Ishøj Kommune har sat i blandt andet klimaplanen 2050, biodiversitetsplanen og varmeplanen.

Der gennemgås derudover status på forsyningens datterselskabers drift og udvikling i 2023 og planerne for de kommende år.

Nedenstående er et udpluk af udviklingsprojekter, som forsyningen har arbejdet på i 2023:

  • Blødere vand fra Ishøj Vandværk
  • Udbygning af fjernvarmenettet
  • Installering af onlinemålere på spildevandspumpestationer, så der blandt andet automatisk gives besked, hvis en pumpe ikke virker.


Lovgrundlag

Ishøj Kommunes ejerstrategi for Ishøj Forsyning.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Økonomi- og Planudvalget.

Beslutningstema

Klima- og Miljø- og Økonomi- og Planudvalget får til orientering fremlagt status på Ishøj Forsyning Holding A/S og datterselskaber som beskrevet i forsyningens årsberetning 2023.

Bilag

Sagsfremstilling

Der har den 28. februar 2024 været afholdt bestyrelsesmøde i Ishøj Forsyning Holding A/S, Ishøj Vand A/S, Ishøj Spildevand A/S og Ishøj Forsyning ApS hvor årsrapporterne for regnskabsåret 2023 blev fremlagt og godkendt. De af revisionsfirmaet Deloitte udarbejdede årsrapporter vedlægges (Bilag 4.C,4.D,4.E,4.F). Samlet notat vedr. årsrapporterne vedlægges som (Bilag 1.E). 

Ishøj Kommune er eneaktionær. Generalforsamlingen i Ishøj Forsyning Holding A/S og datterselskaberne afholdes i forlængelse af Byrådsmødet den 30. april 2024. Udkast til dagsorden i henhold til vedtægterne vedlægges (Bilag 1.F).

Udkast til protokollater vedrørende afholdelse af generalforsamlinger i Ishøj Forsyning Holding A/S samt datterselskaberne, Ishøj Vand A/S, Ishøj Spildevand A/S og Ishøj Forsyning ApS vedlægges som (Bilag 1.H, 1.I, 1.J, 1.K).

Lovgrundlag

Selskabsloven §88

Økonomi

Ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at regnskaberne for Ishøj Forsyning Holdning A/S samt datterselskaber for 2023 godkendes,

at borgmesteren og direktør for by, kultur og miljø bemyndiges til at repræsentere Ishøj Kommune på generalforsamling.


Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Byrådet skal tage stilling til, om regnskaberne for Ishøj Forsyning Holdning A/S samt datterselskaber for 2023 kan godkendes, og om borgmesteren og direktør for by, kultur og miljø skal bemyndiges til at repræsentere Ishøj Kommune på generalforsamling.

Bilag

Sagsfremstilling

I henhold til Pesticidhandleplanen for de kommunale arealer, vedtaget den 16. juni 2021, opgøres kommunens forbrug af pesticider én gang årligt. I Ishøj Kommune anvendes pesticider (Round Up Bio) til bekæmpelse af ukrudt på belægninger samt til bekæmpelse af invasive arter, herunder blandt andet japansk pileurt og bjørneklo.

Imidlertid er det fra 1. januar 2024 ikke længere lovligt at anvende bekæmpelsesmidler som Round Up Bio, der indeholder f.eks. glyphosat på offentlige arealer. Fremadrettet må sådanne bekæmpelsesmidler således kun anvendes til bekæmpelse af invasive arter.

I forbindelse med budgetforhandlingerne i 2023 blev der derfor afsat 2,4 mio. kr. til både materiel og mandskab til pesticidfri drift i kommunen fra 2024. Der er søges med en anden sag på Teknik- og Bygningsudvalgsmødet i april frigivelse af midler til indkøb af en ny feje-/sugemaskine og en ny ukrudtsdamper til at bekæmpe ukrudt på befæstede arealer. Udførslen er tiltænkt således, at feje-/sugemaskinen fejer på de befæstede arealer først, hvorved ukrudtet stresses og bliver mere modtageligt overfor den efterfølgende dampning.


Af nedenstående skema fremgår kommunens forbrug af pesticider.

I 2023 har forbruget af pesticider, ligesom de tidligere år, været 40 l Roundup Bio, men fordelingen har været anderledes. På belægninger er forbruget af Roundup Bio reduceret fra ca. 30 l til ca. 18 l, til gengæld er forbruget af Roundup Bio til bekæmpelse af invasive arter fordoblet fra ca. 10 l/år til ca. 21 l/år.

På belægninger er forbruget reduceret med ca. 50 %, hvilket bl.a. skyldes, at vi i Danmark oplevede en historisk lang tørke i 2023, som gjorde at ukrudtet fik svære vækst vilkår og derfor havde pesticid-behandlingen en større effekt end normalt.

Det store forbrug af Roundup Bio til bekæmpelse af invasive arter skyldes primært Japansk Pileurt, hvor bekæmpelse samtidig er en meget stor udfordring og et muligt stort problem. Kemisk bekæmpelse er for tiden helt uundværlig i bekæmpelsen af især Japansk Pileurt. Derudover bruges der også Roundup Bio til bekæmpelse af Bjørneklo.


Roundup Bio (l/år) / (kg aktivt stof/år)

Forbrug - belægninger (l/år) / (kg aktivt stof/år)

Forbrug - invasive arter (l/år) / (kg aktivt stof/år)

2013-2016

61 l /år/ 22 kg aktivt stof/år

-

-

Forbrug - gennemsnit sidste 3 år

40 l/år / 14 kg aktivt stof/år

ca. 35 l/år / ca. 13 kg aktivt stof/år

ca. 5 l/år / ca. 2 kg aktivt stof/år

Forbrug – 2021

40 l/år / 14 kg aktivt stof/år

ca. 30 l/år/ca. 11 kg aktivt stof/år

ca. 10 l/år/ca. 4 kg aktivt stof/år

Forbrug – 2022

58 l/år /21 kg aktivt stof/år


ca. 35,5 l/år/ca. 13 kg aktivt stof/år


ca. 22,5 l/år/ca. 8 kg aktivt stof/år


Forbrug – 2023

39 l/år/14 kg aktivt stof/år


ca. 18 l/år/ca. 6,5 kg aktivt stof/år


ca. 21 l/år/ca. 7,6 kg aktivt stof/år


Pesticidhandleplanen er hjemmehørende i Klima- og Miljøudvalget og pesticidfri drift med tilhørende driftsmidler er hjemhørende i Teknik- og Bygningsudvalget, hvorfor sagen forelægges begge udvalg til orientering.

Nedbringelsen af anvendelsen af pesticider stemmer derudover overens med det igangværende strategiske arbejde i kommunen med bl.a. Byrådets Vision 2635 i 2035, som sætter fokus på 'Mulighedernes Ishøj' med indsatsen "lokalt ansvar for klima, natur og miljø".

Lovgrundlag

Den Nationale Sprøjtemiddelstrategi 2022-2026.

Økonomi

Der er i Budget 2024 i alt afsat 2,4 mio. kr. til pesticidfri drift.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Klima- og Miljøudvalget.

Beslutningstema

Orientering om kommunens brug af pesticider i 2023.

Bilag

Sagsfremstilling

I forbindelse med ændring af Lov om miljøbeskyttelse vedtaget den 2. juni 2023, blev det besluttet, at kommunerne skal udbyde behandling af det forbrændingsegnede affald fra de kommunale indsamlingsordninger. De indgåede kontrakter skal have virkning senest fra den 1. juli 2025.

Advokatfirmaet Bech-Bruun har foretaget en kommunalretlig vurdering af, om gennemførelse af udbud af behandling af det forbrændingsegnede affald kan foretages af Vestforbrænding. Deres analyse konkluderer samlet set, at Vestforbrænding kan varetage opgaven vedrørende udbud af ejerkommunernes forbrændingsegnede restaffald, uden at dette kræver en vedtægtsændring af Vestforbrændings vedtægter, idet opgaven må anses som omfattet af den kompetenceoverdragelse af forbrændingsopgaven, som kommunerne har foretaget inden for Vestforbrændings oplandsgrænser.

Det er bl.a. Bech-Bruuns vurdering, at såfremt et byråd beslutter, at opgaven ikke skal varetages af Vestforbrænding, vil der være tale om en hjemtagelse af opgaven, hvilket vil kræve en beslutning i Vestforbrændings bestyrelse, i de pågældende byråd samt forelæggelse for Ankestyrelsen til godkendelse.
Ishøj Kommune har kun i begrænset omfang kompetencer og ressourcer til at stå for et sådant udbud, hvorfor administrationen anbefaler at lade Vestforbrænding forestå udbuddet i Ishøj, i lighed med hvad hovedparten af kommunerne i Vestforbrændings ejerkreds har besluttet.

Lovgrundlag

Lov om miljøbeskyttelse

Økonomi

Udgifterne til Vestforbrænding i forbindelse med udbuddet er endnu ikke fastlagt. Umiddelbart vurderes de dog ikke at overstige de udgifter, som kommunen ville have, hvis kommunen selv skulle stå for udbuddet.

Indstilling

at Vestforbrænding foretager udbud af behandling af det forbrændingsegnede affald fra de kommunale indsamlingsordninger.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Klima- og Miljøudvalget.

Beslutningstema

Det er lovbestemt, at kommunerne skal udbyde behandling af det forbrændingsegnede affald fra de kommunale indsamlingsordninger med virkning senest fra den 1. juli 2025.

Klima- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om Vestforbrænding skal stå for udbuddet i Ishøj kommune.

Bilag

Sagsfremstilling

Ishøj Kommune har hidtil foretaget kompostering af haveaffald indsamlet i villaområderne svarende til ca. 500 tons årligt. Nye regler betyder, at det fremover ikke længere tillades pga. liberalisering af affaldsområdet, og administrationen har derfor været i kontakt med Vestforbrænding om, hvorvidt det er muligt, at dette haveaffald kan indgå i den eksisterende aftale om håndtering af haveaffald sammen med de øvrige affaldsfraktioner, og omkostningerne herved

Ifølge reglerne er der undtagelsesmuligheder for kompostering af kommunens eget have- og parkaffald og haveaffaldslignende affald, så med sagen lægges op til, at det alene er haveaffald, som er indsamlet hos villaejerne mv., der fremover bortskaffes via Vestforbrænding.
I forhold til haveaffald mv. fra nyttehaverne vil der blive arbejdet på en løsning, som betyder, at haveaffaldet herfra på sigt kan komposteres i tilknytning til nyttehaverne. Pga. de nye regler, og det øgede fokus på biodiversitet, vil administrationen generelt fremover se på muligheder for at genanvende grenaffald mv. mere lokalt f.eks. via grenhegn.

Selve driften af komposteringsanlægget foretages primært af et privat firma og lever derfor op til liberaliseringskravene.

Lovgrundlag

Lov om miljøbeskyttelse.

Økonomi

Administrationen forventer, at den ændrede behandling af haveaffald vil være udgiftsneutral uden konsekvenser for forbrugerne. Kommunen får fremover en mindre indtægt, men som modsvares af den mindre drift til sortering af haveaffaldet. Hidtil har der været en del arbejde for kommunen forbundet med at haveaffaldet fra de private haver har været forurenet med plastaffald ol., som skal sorteres manuelt inden kompostering.

Indstilling

at haveaffald fra private mv. fremover håndteres af Vestforbrænding.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Klima- og Miljøudvalget

Beslutningstema

Nye regler betyder, at kommuner fremover ikke længere må behandle erhvervs- og husholdningsaffald, som er egnet til genanvendelse med enkelte undtagelser. Hidtil har Ishøj Kommune forestået kompostering af haveaffald indsamlet fra villaer og rækkehuse beliggende i kommunen sammen med kommunens eget grenaffald mv. Udvalget skal tage stilling til, om håndtering af det private haveaffald fremover skal håndteres af Vestforbrænding.

Sagsfremstilling

Støj fra veje og motorveje opleves som en stigende gene for beboere i hele hovedstadsområdet, herunder også i Ishøj. Flere kommuner - heriblandt Hvidovre, Brøndby og Vallensbæk - er i dag omfattet af statslige krav om kortlægning af støj og udarbejdelse af støjhandleplaner, mens Ishøj Kommune ikke er omfattet af kravene. Forligskredsen bag budgetaftalen for 2023 har dog besluttet, at der som en del af budgetaftalen skulle afsættes midler til at få udarbejdet støjkortlægning og efterfølgende udarbejde en støjhandlingsplan.


Ishøj Kommune fik sidst udarbejdet en støjkortlægning for vejstøj fra større veje i kommunen i 2014, og siden dengang er der bl.a. etableret en støjvold langs motorvejen, men samtidig er der ligeledes sket en forøgelse af trafikken.

Klima- og Miljøudvalget fik den 6. februar 2024 forelagt resultatet af støjkortlægningen, hvorefter det desværre viste sig, at rådgiveren, der var hyret til opgaven, havde lavet en fejl, der betød, at støjvolden langs sydsiden af Køgebugt-motorvejen ikke var medtaget i beregningen. Administrationen har nu modtaget en revideret støjkortlægning.


Administrationen har foretaget en sammenligning af den nyeste støjkortlægning for 2023 med den seneste i 2014. Sammenligningen viser, at antallet af stærkt støjbelastede boliger (over 68 dB) er faldet med 95 pct, hvilket må formodes at skyldes støjvolden. Til gengæld er der sket en stigning i antal støjbelastede boliger, som er udsat for støj, der overgår Miljøstyrelsens vejledende grænseværdi på 58 dB. Samlet er antallet af støjbelastede boliger over 58 dB steget fra 1.977 i 2014 til 2.898 i 2023. Kortlægningen beskriver ikke, hvad ændringerne skyldes. I perioden 2014-2023 er trafikmængden på Køgebugt-motorvejen steget med 27% fra 70.175 til 88.952 køretøjer i døgnet ifølge Vejdirektoratets trafiktælling, hvilket må formodes at være medvirkende til den øgede støjbelastning.


Administrationen har nu to rapporter med et identisk beregningsgrundlag. Den ene rapport med støjvold, den anden uden. Dette giver en unik mulighed for at sammenligne udviklingen i støjbelastningen, hvis støjvolden ikke var blevet anlagt, hvilket fremgår af nedenstående figur. Af tallene fremgår det, at støjvolden har haft en stor indvirkning ift. at mindske antallet af støjbelastede boliger.




Udvikling siden 2014

Ingen støjvold


Støjkortlægning 2014

Støjkortlægning 2023

Udvikling

Støjkortlægning uden støjvold 2023

Udvikling ift. 2014

<58 dB

8.470

7.194

-15%

6.790

-20%

58-68 dB

1.832

2.891

+58%

3.260

+77%

>68 dB

145

7

-95%

42

-71%


Kilde: Ishøj Kommunes støjkortlægning 2014 og 2023.



Som opfølgning på støjkortlægningen har administrationen nu i samarbejde med ekstern rådgiver igangsat arbejdet med at udarbejde udkast til støjhandlingsplan med forslag til konkrete initiativer, som udvalget vil få forelagt forventeligt inden sommerferien 2024.


En støjhandlingsplan er en sammenhængende plan, der beskriver, hvilke handlinger kommunen allerede har gennemført, samt hvilke initiativer kommunen kan vælge at gennemføre for at forebygge og nedbringe støjen. En støjhandlingsplan kan indeholde mange forskellige typer af initiativer og indsatser ift. ministerier, samarbejdspartnere, berørte beboere mv.

Økonomi

Støjkortlægning og handlingsplan medfører en samlet udgift på 200.000 kr., som blev afsat på budgettet for 2023. Dertil kommer administrationens timeforbrug, som afholdes indenfor nuværende ramme.

Indstilling

at orientering om støjkortlægningen tages til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Klima- og Miljøudvalget

Beslutningstema

Udvalget orienteres om resultatet af den opdaterede kortlægning af støj fra større veje i Ishøj Kommune, efter at ekstern rådgiver har rettet fejl i tidligere præsenterede rapport.

Bilag

Sagsfremstilling

I juni 2023 blev Ishøj Kommunes biodiversitetsstrategi – Sammen om et Vildere Ishøj 2023-2028 vedtaget. Kommunen ønsker med strategien at styrke og prioritere indsatsen for en mangfoldig natur bl.a. ved at udtage 30 hektar bortforpagtede og kommunale arealer til natur over en 5-årig periode.


Med afsæt heri, og med midler fra "Naturmillionen" har administrationen i 2023 fået udarbejdet en visionsrapport for potentialet for at omdanne kommunale og bortforpagtede kommunale landbrugsarealer omkring Ishøj Dyrepark til natur. Rapporten er vedlagt som bilag 1. Tiltagene, der beskrives i rapporten, er meget ambitiøse. I rapporten beskrives også potentialerne for at højne naturkvaliteten og styrke sammenhængen mellem naturområder samtidig med, at det kan bidrage til at bringe store naturoplevelser endnu tættere på borgerne, og stemmer derudover overens med det igangværende strategiske arbejde i Ishøj med Byrådets Vision 2635 i 2035, som sætter fokus på 'Mulighedernes Ishøj' med indsatsen "lokalt ansvar for klima, natur og miljø".



For at skabe den nødvendige plads og variation til udvikling af god natur foreslås det at:


- der etableres færre folde, men at foldene i stedet bliver større end de er i dag og også kommer til at indeholde vandhuller, skov og stier.

- foldene overgår til helårsgræsning, hvilket medfører en reduktion i antallet af dyr pr. hektar. Med færre dyr i hver fold vil dyrene kunne finde mad hele året uden at få tilført ekstra foder, som i dag bliver høstet på kommunens fodermarker.

- at inddrage bortforpagtede landbrugsarealer.

- at få foretaget en hydrologisk gennemgang af arealerne, mhp. at få mere vand i spil, da der drænes meget.

- at give publikum mulighed for at færdes inde i foldene.


Der er i rapporten ikke fokus på andre naturarealer i kommunen, hvor der allerede i dag er afgræsning om sommeren, ligesom de økonomiske omkostninger både ift. etablering, drift og ændringer i den måde, som Dyreparken i dag drives på, ikke vurderes.
I forbindelse med vedtagelsen af udmøntningen af naturmillionen for 2024 godkendte udvalget midler til yderligere undersøgelser af dette, betinget af en forelæggelse af rapporten i løbet af første kvartal af 2024.
Administrationen foreslår derfor, at udvalget endeligt godkender, at der afsættes 200.000 kroner til yderligere afklaring på baggrund af rapporten.

Afklaringen vil have til formål at undersøge mulige scenarier, en fase-inddeling af udtag af jorde og i særdeleshed en kortlægning af de afledte konsekvenser, blandt andet økonomiske ved de forskellige scenarier, herunder muligheder for indtægt fra tilskudsordninger, antal af nødvendige dyr mv.

Klima- og Miljøudvalget forventes på baggrund af dette arbejde i udgangen af 2024 at kunne få forelagt mulige anbefalinger til, hvordan der arbejdes videre ift. at skabe mere natur.

Der er anvendt eksterne konsulenter til udarbejdelse af rapporten.


Eksisterende forhold

Dyreparkens dyr omfatter skotsk højlandskvæg, marskfår, dansk landrace og afrikanske dværggeder, der har til formål at pleje kommunens naturarealer. Dyreparken har base i Tranegilde og råder over størstedelen af de lysåbne arealer, der er i området. Området har også skovbevoksninger, vandhuller og levende hegn og er et yndet udflugtsmål for daginstitutioner, ridende, gående mv. Fra forår til tidligt efterår græsser dyrene på folde forskellige steder i kommunen. Om vinteren tages dyrene hjem til Dyreparken og bliver fodret med græs/halmballer, der er høstet fra kommunale marker i kommunen. På vedlagte bilag 2 og 3 kan man se hvordan foldene i Dyreparken i dag er inddelt i flere mindre folde, og hvordan inddeling af større folde foreslås i visionsrapporten. Bilag 4 viser hvilke kommunale arealer kommunen drifter, og hvilke der er bortforpagtede.




Økonomi

Der forventes at være betydelige omkostninger forbundet med en omdannelse til mere natur – både ift. anlæg, tabt indtægt fra bortforpagtning og produktion. Der forventes dog evt. at kunne opnås fondsstøtte til et sådant projekt. Administrationen vil derfor nu arbejde videre med at se på mulige scenarier eller en form for faseinddeling, herunder de økonomiske konsekvenser herved.

Indstilling

at udvalget tager rapporten til efterretning

at udvalget endeligt beslutter, at der afsættes 200.000 kr. af naturmillionen til den videre afklaring.


Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Klima- og Miljøudvalget

Beslutningstema

Udvalget orienteres om visionsrapport for udtagning af kommunale arealer til natur, samt skal træffe endelig beslutning om tildeling af midler til videre afklaring.


Bilag

Sagsfremstilling

Størrelsen af service- og anlægsrammen forventes kendt ultimo juni 2024. Det er derfor på nuværende tidspunkt for tidligt at vurdere den præcise økonomiske situation for 2025. Administrationens vurdering er dog, at det alligevel er nødvendigt, at der udarbejdes et rådighedskatalog med forslag til reduktion af servicerammeudgifter.

På den baggrund har Økonomi- og Planudvalget den 11. marts 2024 besluttet, at der skal udarbejdes et rådighedskatalog med besparelser på 10 mio. kr. i 2025 og 15 mio. kr. i 2026. Det skal bemærkes, at besparelsen, som har virkning i 2025 også indgår i besparelsen i 2026.

Fordelingen er som herunder:

Størrelsen af service- og anlægsrammen forventes kendt ultimo juni 2024. Det er derfor på nuværende tidspunkt for tidligt at vurdere den præcise økonomiske situation for 2025. Administrationens vurdering er dog, at det alligevel er nødvendigt, at der udarbejdes et rådighedskatalog med forslag til reduktion af servicerammeudgifter.

På den baggrund har Økonomi- og Planudvalget den 11. marts 2024 besluttet, at der skal udarbejdes et rådighedskatalog med besparelser på 10 mio. kr. i 2025 og 15 mio. kr. i 2026.

Det skal bemærkes, at besparelsen, som har virkning i 2025 også indgår i besparelsen i 2026.

Fordelingen er som herunder:

 1.000 kr.

2025 

2026 

Ishøj Kommune i alt 

10.000 

15.000 

Økonomi- og Planudvalget 

1.860 

2.790 

Teknik- og Bygningsudvalget 

870 

1.305 

Klima- og Miljøudvalget 

50 

75 

Børne- og Undervisningsudvalget 

3.810 

5.715 

Kultur- og Fritidsudvalget 

420 

630 

Social- og Sundhedsudvalget 

2.880 

4.320 

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget 

110 

165 


I den politiske tidsplan er det besluttet, at fagudvalgene drøfter budgettet inden for fagudvalgets område på møderne i april – juni med henblik på at afsøge områder, hvor økonomien kan tilpasses, og i hvilken retning rådighedsforslagene skal formuleres.

På udvalgsmøderne i april og maj konkretiseres retningen og på hvilke opgaveområder, hvor fagudvalget ønsker, at administrationen udarbejder rådighedsforslag. Processen skal understøtte, at der dels udarbejdes et tilstrækkeligt antal rådighedsforslag, dels at rådighedsforslagene kan indgå i de videre politiske forhandlinger, efter at forslagene har været i høring.

 I forbindelse med budgetarbejdet, herunder udarbejdelsen af rådighedskataloget, kan fagudvalgene også have øje for de fire områder, som indgår i Byrådets vision:

  • Sundt og aktivt liv
  • Stærkt fællesskab med sammenhold og engagement
  • Lokalt ansvar for klima, natur og miljø
  • Økonomisk robust kommune med stærk arbejdsstyrke

 

Komponents slides fra budgetseminar i marts 2024 vedlægges til inspiration.

Økonomi

Materialet vedr. budget 2025 - 2028 fremlægges i høring i anden halvdel af august 2024

Indstilling

at udvalget beslutter, i hvilken retning administrationen skal arbejde i forbindelse med konkretisering af forslag til rådighedskataloget.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Klima- og Miljøudvalget.

Beslutningstema

Økonomi- og Planudvalget har på mødet 11. marts 2024 besluttet, at der i forbindelse med budget 2025 udarbejdes et rådighedskatalog på 10 mio. kr. i 2025 og 15 mio. kr. i 2026 for at have politiske prioriteringsmuligheder.

På udvalgsmøderne i april – juni skal fagudvalgene drøfte input til budget 2025 med henblik på, at administrationen kan udarbejde rådighedskatalog, der skal indgå i de politiske forhandlinger efter sommerferien.

Bilag

Sagsfremstilling

Ishøj Kommune skal have en ny spildevandsplan, da den gamle plan udløb med udgangen af 2022. Selvom nuværende spildevandsplan er udløbet, er den gældende, indtil en ny er vedtaget.

På Klima- og Miljøudvalgets møde den 16. maj 2023 blev rammerne for spildevandsplanen fremlagt af administrationen, herunder de forskellige modeller for fastsættelse af serviceniveau. I den forbindelse vedtog Klima- og Miljøudvalget, at der skulle arbejdes videre med et serviceniveau for håndtering af tag- og overfladevand svarende til det nationale serviceniveau, der er en 5 års-regnhændelse i 2100 for separat kloakerede områder.


Derudover vedtog Klima- og Miljøudvalget, at Ishøj Forsyning må udføre supplerende klimatilpasningstiltag. Derved lægger Ishøj Kommune sig op ad hovedparten af de danske kommuner, når det kommer til fastlæggelse af serviceniveau.

Præsentationen fra mødet i maj er vedhæftet som bilag.


I den 8 ugers hørringsperiode er der ikke indkommet nogle høringssvar og der indstilles til Byrådets endelig godkendelse.

Spildevandsplanen er udarbejdet elektronisk ligesom kommunens øvrige planer.


Spildevandsplanen lever op til de lovmæssige krav, som fremgår af Miljøbeskyttelseslovens §32 og spildevandsbekendtgørelsens §5, herunder blandt andet:


  • at Byrådet skal udarbejde en plan for bortskaffelse af spildevand i kommunen, og den skal indeholde Kommunes samlede planlægning for spildevand.
  • Beskrivelse af både eksisterende og planlagte spildevandsanlæg.
  • Afgrænsning af kloakoplande.
  • En beskrivelse af hvorledes de statslige vandområdeplaners indsatser skal implementeres på spildevandsområdet.
  • Projekter til håndtering af tag- og overfladevand.
  • Serviceniveau.
  • Beskrivelse af oplandsgrænser og den hydrauliske belastning herfra.


Overordnet set er ledningsnettet i kommunen i relativ god stand. Kommunen er separat kloakeret, hvilket betyder at spildevand og regnvand håndteres i forskellige ledninger.


Spildevandsplanen er det administrative og retslige grundlag for gennemførelse af tiltag inden for spildevandsområdet, og skal være i overensstemmelse med al øvrig planlægning i kommunen såsom kommuneplan, lokalplaner og vandforsyningsplan.

I planperioden for 2024-2034 vil indsatsen for spildevandshåndtering blive koncentreret omkring klimatilpasning og rensning af udledt vand til recipienterne samt opdatering af bagvedliggende data, herunder de regnbetingede udledninger. Administrationen er således i gang med en opdatering af datagrundlaget til de reelle forhold. Der er tale om mindre justeringer, som forventes at være opdaterede inden spildevandsplanen lægges op til endelig vedtagelse. Indsatsen er beskrevet i spildevandsplanen.

Iht. lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter er der udarbejdet en miljørapport af Spildevandsplan 2024-2034. Miljørapporten viser, at Spildevandsplan 2024-2034 ikke medfører nogen negative miljøkonsekvenser.


I hørringsperioden er der ikke indkommet nogle høringssvar.

Lovgrundlag

Miljøbeskyttelsesloven

Spildevandsbekendtgørelsen

Økonomi

Der vil i forbindelse med indsatserne for klimatilpasning og rensning af udledt vand til recipienterne være ressourcetræk i kommunen. Ligeledes vil opdatering af bagvedliggende datamateriale for kloakoplande kræve ressourcer fra kommunen. Det ekstra ressourcetræk forventes samlet set at kunne holdes indenfor den eksisterende ramme.

Indstilling

at Spildevandsplan 2024-2034 vedtages.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet

Beslutningstema

Forslag til Spildevandsplan 2024-2034 samt miljørapport fremlægges til endelig politisk vedtagelse.

Bilag

Sagsfremstilling

Ishøj Kommune er medejer af BIOFOS Holding A/S, der ejer BIOFOS Lynettefællesskabet A/S, BIOFOS Spildevandscenter Avedøre A/S og BIOFOS A/S.

BIOFOS Holding A/S ejes af i alt 9 aktionærer, hvoraf der er 2 kommuner (Høje-Taastrup og Ishøj) og 7 kommunalt ejede selskaber (Afløb Ballerup A/S, Frederiksberg Spildevand A/S, Gentofte Spildevand A/S, Gladsaxe Spildevand A/S, Glostrup Forsyning A/S, HOFOR Spildevand Holding A/S og Lyngby-Taarbæk Forsyning Holding A/S).

Der vedlægges som Bilag 3.a et koncerndiagram, der viser ejerkredsen.

Hver af de 15 kommuner, der oprindeligt var interessenter i Lynettefællesskabet I/S og/eller Spildevandscenter Avedøre I/S, har en bestyrelsesplads i BIOFOS Holding A/S. Ishøj Kommunes repræsentant er Ole Beckmann.

Bestyrelsen i BIOFOS Holding A/S har indkaldt aktionærerne til generalforsamlinger den 30. maj 2023, jf. Bilag 0.

Som ejer af BIOFOS Holding A/S har Ishøj Kommune 2,25% af stemmerne på generalforsamlingen.

Af vedtægternes punkt 8.2 fremgår følgende om afviklingen af generalforsamling:

"Generalforsamlingen afholdes så vidt muligt uden aktionærernes fysiske fremmøde, medmindre en eller flere aktionærer fremsætter ønske om, at generalforsamlingen afholdes ved fysisk fremmøde."

Bestyrelsen i BIOFOS Holding A/S har på den baggrund indstillet, at generalforsamlingen afholdes som "skrivebordsgeneralforsamling", også kaldet "papirgeneralforsamling". Generalforsamlingen afholdes således ved, at hver aktionær inden generalforsamlingens afholdelse den 29. maj 2024 orienterer selskabet om, hvordan denne aktionær afgiver sin stemme.


På baggrund af alle aktionærernes orienteringer udarbejdes et referat (protokollat) af generalforsamlingen.


Under forudsætning af, at der blandt ejerne er simpelt flertal for de indstillede dagsordenspunkter, vil generalforsamlingens protokollat blive udformet som vedlagte udkast, jf. Bilag 1.

Som Bilag 4 vedlægges en kort supplerende beskrivelse af proces og kompetence i forbindelse med afvikling af generalforsamlinger i BIOFOS-koncernen.

Økonomi

Beslutningen har ikke økonomiske konsekvenser for Ishøj Kommune.

Indstilling

at Ishøj Kommune på generalforsamlingen tager bestyrelsens beretning til efterretning,

at på generalforsamlingen godkender selskabets årsrapport,

at Ishøj Kommune på generalforsamlingen godkender bestyrelsens forslag til anvendelse af årets udviste overskud på 33.397.000 kr.

at Ishøj Kommune på generalforsamlingen stemmer for valget af Deloitte Statsautoriseret Revisionspartnerselskab som selskabets revisor, og

at Ishøj Kommune på generalforsamlingen stemmer på de indstillede kandidater til bestyrelsen, og

at Ishøj Kommune giver Merete Amdisen mandat til at afgive stemme i overensstemmelse med ovenstående.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Ishøj Kommune ejer 2,25 % af aktierne i af BIOFOS Holding A/S. Der skal gives mandat til brug for afgivelse af stemmer på den ordinære generalforsamling, der holdes den 29. maj 2024.

Bilag

Sagsfremstilling

Årshjul for Klima- og Miljøudvalget, se bilag 1.


Friluftsplanlægning i Landbyskoven – borgerinddragende proces
Fra forår til efterår 2024 gennemføres en borgerinddragende proces, der skal belyse de mange muligheder for friluftsliv i Landsbyskoven. Skoven er plantet i 3 etaper i 2017, 2019 og 2023 og udgør i dag et over 32 ha stort tilplantet område med et over 5 kilometer langt stisystem. Potentialet for friluftsliv er stort, og vi ønsker med den borgerinddragende proces at få så mange input som muligt og meget gerne fra folk, der er brugere af skoven (eller som kan blive nye brugere af skoven). På baggrund af den borgerinddragende proces udarbejdedes sammen med ekstern konsulent udkast til en plan for friluftsliv. Projektet med friluftsplan for Landsbyskoven er finansieret af naturmillionen.

Processen forventes i punktform at være:

  • 2. maj - gåtur og workshop for borgere og interesseforeninger
  • 11. juni Klima- og Miljøudvalg – foreløbig skitse for friluftsplan efter input fra workshoppen præsenteres
  • August/september - Borgermøde med præsentation af skitse efter workshop og politisk behandling.
  • Oktober/november – endelig vedtagelse af friluftsplan for Landsbyskoven


Borgerarrangementerne annonceres på Facebook, Ishøj Kommunes hjemmeside og Sydkysten.


Orientering om borgmestermøde vedrørende underskud i VEKS. Præsentation fra borgmestermøde vedlægges, se bilag 2.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Klima- og Miljøudvalget.

Bilag

Sagsfremstilling

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.


Indstilling

at referatet godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Klima- og Miljøudvalget.