Dagsorden
Kultur- og Fritidsudvalget onsdag den 6. marts 2024 kl. 18.00
Mødelokale Vandværket, Rådhuset Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj
Sagsfremstilling
Med budgetaftalen for 2022-25 besluttede Byrådet, at der fra investeringspuljen skulle investeres "0,95 mio. kr. på initiativer, der skal styrke samarbejdet mellem sundheds- og fritidsområdet" på baggrund af et projektoplæg om kulturforløb for borgere. Forløbet er siden blevet udviklet og igangsat og løber frem til og med marts 2025. Kultur- og Fritidsudvalget og Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget orienteres om status og erfaringerne fra første forløb ved fælles temamøde.
Med budgetaftalen for 2023-2026 besluttede budgetforligspartierne at projekt ”Kultur på recept videreføres som beskæftigelsesprojekt uden for servicerammen". Budgettet er således for 2024 og de tre måneder i 2025 flyttet til erhvervs- og beskæftigelsesområdet.
Midtvejsevaluering:
De første fem forløb
Fra efteråret 2022 til nytår 2023-24 er de første fire forløb med det tværfaglige investeringsprojekt mellem kultur, sundhed og beskæftigelse gennemført, mens sjette forløb er i gang. 47 er borgere visiteret til forløbet, hvoraf 21 har gennemført. Håbet for projektet har været 15 visiterede borgere pr. forløb – svarende til 75 for fem forløb. Af de 47 tilmeldte, var der ni der aldrig mødte op, 11 der stoppede før tid, hvoraf fem stoppede, fordi de fik job. Det gennemsnitlige fremmøde har været på 70 %, og spændte fra 57 % til 89 % pr forløb. Forløbene varede ti uger med tre mødegange om ugen. Hver uge foregik hos én kulturinstitution. Borgerne blev undervejs præsenteret for seks-syv forskellige kulturaktiviteter afhængigt af forløb.
Resultater fra de første forløb
Foreløbigt har både instruktører og deltagere udvist stor tilfredshed med forløbet. Resultaterne fra de første forløb peger på en forbedret trivsel blandt deltagerne. Responsen fra sagsbehandlerne har fået er primært positiv, og indtil videre har 15 deltagere været tilbage på arbejdsmarkedet, mens yderligere flere har vist øget interesse for at vende tilbage dertil. Målet for deltagerne på forløbene er først og fremmest at forbedre deres trivsel, og dernæst at bringe dem tættere på arbejdsmarkedet, sådan at de er klar til at indgå i jobrettede aktiviteter. Nogle af deltagerne har dog oplevet så stor succes, at de er kommet direkte i arbejde i stedet.
Der er observeret en signifikant trivselsforbedring på 28 % undervejs i forløbene, hvilket indikerer, at det vi gør, har den ønskede effekt. Herudover er vi helt i mål med målene 1,2,3 og 6, samt delvist med målene 4, 5, 7 og 8. De gode resultater, især mht at få deltagerne i job efterfølgende, betyder at forløbet med al sandsynlighed har tjent sig selv hjem. Ydelserne har i gennemsnit været 132.000 kroner pr deltager, hvilket betyder at der har skullet 7,2 deltagere i job, for at tjene forløbet hjem.
Evaluering
Evalueringen af borgernes udbytte af indsatsen foregår primært gennem WHO-5 Trivselsskema, som deltagerne svarer på før, under og efter forløbet. På den sidste forløbsdag laves der en afrunding og evaluering med deltagerne. Efterfølgende følges der op på deltagerne ved hjælp af digitale spørgeskemaer, der udsendes efter henholdsvis en, seks og tolv måneder. Herudover laves der løbende evaluering af forløbet med instruktører og med deltagerne for at kunne tilrette indsatsen undervejs.
Fremadrettet
Rekrutteringen har vist sig som projektets største udfordring. Her formår administrationen ikke på nuværende tidspunkt at rekruttere nok deltagere. Der har været arbejdet med forskellige tiltag. Der har været afprøvning med tvungen deltagelse på et forløb, hvilket ikke var en succes. Der har været arbejdet med kommunikation ift. målgruppen samt med kendskab til indsatsen blandt medarbejdere ift. rekruttering. Projektlederen har for nuværende en ugentlig dag på Jobcenteret for at skabe større synergi mellem forløb og rekruttering. Herudover har der været afholdt fællesmøde med alle involverede parter, der også har skabt grobund for optimisme i fremtiden. Rekrutteringsindsatsen får fremadrettet endnu større opmærksomhed med det formål, at der arbejdes henimod målet om 15 deltagere pr. forløb. I forlængelse heraf undersøges brugen af tolk for at øge rekrutteringen og deltagelsen blandt de borgere, der taler et dårligere dansk.
Kommunikation
Der er oprettet en hjemmeside på ishoj.dk vedrørende projektet. Derudover er der skabt flyers og en video, der kan bruges i rekrutteringsøjemed til projektet.
Fra projekt til drift
På baggrund af resultaterne fra midtvejsevalueringen, indstiller administrationen til, at investeringsprojektet Natur og Kultur på Recept sættes i drift efter endt projektperiode. Projektet vil i så fald skulle indgå som del af de kommende budgetforhandlinger. Det afsatte budget dækker til og med marts 2025.
Lovgrundlag
Ingen bemærkninger
Økonomi
Udgifter til projektet er 0,5 mio. kr. om året. Såfremt projektet fortsat forankres på erhvervs- og beskæftigelsesområdet, vil udgifterne ikke påvirke servicerammen.
Indstilling
at orienteringen om midtvejsevalueringen tages til efterretning
at forslaget om at videreføre Natur og Kultur på Recept og udgifterne forbundet hermed på 0,5 mio. kr. oversendes til budgetforhandlingerne for budget 2025.
Beslutning
Tiltrådt med den bemærkning, at det årlige beløb i indstilingens punkt to ændres til 950.000 kr.
Beslutningskompetence
Kultur- og Fritidsudvalget
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget
Beslutningstema
Udvalgene får forelagt orientering om midtvejsevaluering af investeringsprojektet Kultur og Natur på recept. Udvalgene skal derudover tage stilling til, om forslag om at videreføre projektet skal oversendes til budgetforhandlingerne for budget 2025.