Referat
Kultur- og Fritidsudvalget tirsdag den 11. juni 2024 kl. 19.30
Mødelokale Vandværket, Rådhuset Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj
Sagsfremstilling
Baggrund
Administrationen har siden 2020 været i dialog med HOFOR om mulig overtagelse af den gamle Maskinbygning på Thorsbro Vandværk. I den forbindelse har der været nedsat en arbejdsgruppe, som med hjælp fra Rådgiveren Lequist og BARK Rådgivning har undersøgt Thorsbro Vandværks kulturarv, kulturhistoriske værdi, og hvordan Thorsbro Vandværks fremtid kan se ud. Det er der kommet i alt 5 rapporter ud af, som med hvert sit fokus har afdækket og undersøgt spørgsmål relateret til fortid, nutid og fremtid.
BARK Rådgivnings rapport maj 2024
BARK Rådgivning har i rapporten fra 2023 anbefalet et køb og en organisationsform, hvor Ishøj Kommune er med i opstartsfasen og sidenhen stifter organisation, som står for drift og udvikling af stedet. Dette er således udgangspunktet for den nye rapport fra maj 2024, som forelægges til orientering i denne sag.
Den nyeste rapport fra BARK Rådgivning forholder sig til, hvordan en fremtid for Thorsbro Vandværk kan se ud, og hvordan Ishøj Kommune som ejer kan hjælpe fremtiden på vej. Rapporten indeholder konkrete forslag til vision, forretningsmodel, aktiviteter, modningsfase, "åbningstræk", proces og driftsbudget. Forretningsmodellen er baseret på, at der skal være et flerstrenget aktivitetsudbud på Thorsbro Vandværk, som både rummer formidling, udlejning, naturoplevelser og besøg. Der er fortsat elementer, som først kan komme på plads, når ejerskabet af det gamle Thorsbro Vandværk er afklaret og i hus. Der vil være en fase, hvor en tidsbegrænset ansat projektleder i en midlertidig nedsat organisation skal arbejde målrettet på projektansøgninger, partnerskaber, udvikling af projektet og dialog med både fonde og Slots- og Kulturstyrelsen.
BARK Rådgivning har i deres analyse forholdt sig til, hvordan et fremtidigt oplevelsessted flugter med Byrådets vision 2035 på særligt 3 områder: Thorsbro;VÆRK kan;
- bidrage med at gøre klima, natur og miljø til en del af hverdagen i Ishøj
- bidrage til sunde og aktive liv for Ishøjs borgere
- understøtte sammenhold og engagement i Ishøj gennem stærke fællesskab
Begge rapporter fra BARK er vedlagt som bilag.
Købet af de gamle bygninger på Thorsbro Vandværk bør overvejes fordi:
1) Thorsbro Vandværk er helt unik kulturarv, som ikke findes andre steder. Værket er kulturarv, der både rummer unik industrihistorie og et bygningsværk, der har stor arkitektonisk værdi.
2) Nogen skal påtage sig ansvaret for kulturarvens fremtid. Rådgiveren Lequist anbefaler i sine rapporter, at Ishøj Kommune påtager sig ansvaret for fremtiden, fordi Ishøj Kommune er en aktør, som kan.
3) BARK Rådgivning konkluderede i rapporten fra 2023, at ejerskabet er nøglen til at komme videre. Det er svært for kommunen at gå i dialog med fonde og partnere om støtte og partnerskaber, før ejerskabet er kommunens.
4) I arbejdet med Thorsbro Vandværks fremtid er det tydeligt, at værket har potentiale til at blive et oplevelsessted.
5) HOFOR vil nedrive Mandskabsbygningen fra 1985 ned, hvis Ishøj Kommune ikke ønsker at overtage Thorsbro Vandværk. Uden Mandskabsbygningen er det svært at etablere et oplevelsescenter med de støttefunktioner, som et publikum kræver.
Forhandling med HOFOR
Administrationen har haft dialog med HOFOR om købspris og arealafgrænsning og har udarbejdet et udkast til aftale om købspris, jordareal og brugsret. I aftalen indgår følgende bygninger: Maskinbygningen, Samlebrønden, Mandskabshuset 1985, Hanekammerbygningen og Renvandstanken. Jordarealet tager udgangspunkt i ønsket om Thorsbro Vandværks udvikling under hensyntagen til, at HOFOR fortsat har vandforsyningsforpligtelser på stedet. I dialogen har administrationen særligt været optaget af parkeringsforhold, adgangsforhold og mulighed for udvikling af publikumsfaciliteter og oplevelser.
HOFOR er i gang med reetablering efter opførelse af nyt vandværk. I den forbindelse er nedrivningen af Mandskabshuset fra 1985 sat standby i tilfælde af, at Ishøj Kommune ønsker overtagelse af bygningsmasse. Frist for tilsagn er 1. september 2024.
Administrationen anbefaler overtagelse af Mandskabsbygningen fra 1985, hvis Thorsbro Vandværk overtages og skal udvikles til et oplevelsessted. Mandskabsbygningen fra 1985 er ikke fredet og er placeret centralt i forhold til udvikling af et oplevelsessted. Thorsbro Vandværk mangler, som et kommende oplevelsessted, støttefunktioner til publikum og besøgene; herunder køkken, formidlingsrum/sal og toiletter. Mandskabsbygningen rummer mulighed for omdannelse, og den kan forskønnes, så den indgår bedre i omgivelserne, end tilfældet er i dag.
Bygningernes tilstand
Der har været ekstern rådgivergennemgang af Maskinbygningens tilstand. Bygningen har det overordnet godt. Det vurderes, at hovedtaget skal laves i nærmeste fremtid med en estimeret pris på 230.000 kr.
Inden for en tidshorisont på 3-5 år er der nødvendigt vedligehold og reparation af maskinbygningen. Den samlede estimerede pris for det inkl. hovedtag er 9.752.000 kr. + ekstern rådgivning 1.500.000 kr. De øvrige bygninger vurderes i god stand. Vedligehold og reparation af bygninger kan indgå i udviklingen af Thorsbro Vandværk, og derved indgå som en del af kommende fondsansøgninger. Såfremt kommunen efter køb stifter en organisation, som står for drift og udvikling af stedet, vil drift og udvikling kunne ske i regi af organisationen.
Administrationen vil forberede beslutningssag til august, hvor Byrådet skal beslutte, om Ishøj Kommune ønsker at indgå købsaftale med HOFOR om Thorsbro Vandværk, herunder overtagelse af bygningerne, køb af jord og brugsret til grussti.
Økonomi
Købspris: Der er aftalt købspris med HOFOR. Pris er udelukkende for jorden og bygninger overtages vederlagsfrit og som beset. Prisen vil foreligge ved endelig sag om køb.
Bygningernes tilstand: Her og nu udbedring på hovedtaget estimeret pris 230.000 kr. Ekstern rådgiver har vurderet, at Maskinhuset har reparationer og vedligehold for i alt 9.752.000 kr. Udbedring af Maskinbygningen kan indgå i en samlet udvikling af Thorsbro Vandværk og udbedres i etaper.
Drift af kommende bygningsmasse: HOFORs driftsbudget er i dag minimalt og skønnes til ca. 25.000 kr. årligt. Eftersom fremtidens aktivitetsniveau ikke kendes endnu, så bliver det et skøn ud fra nøgletal, der normalt anvendes i budgetlægning. Tallet skal sammenholdes med bygninger, der er i fuld brug hver dag hele året og er inkl. forbrug, forsikring, rengøring, renhold og drift af udearealer. Det vurderes, at det primære fremtidige forbrug vil være i Mandskabsbygningen, og derfor indeholder følgende skøn kun denne bygning: Mandskabsbygningen rummer 279 m2 + kælder 153 m2. ~ estimeret pris ca. 302.400 kr. årligt.
Midler til drift og udvikling vil indgå i budgetforslag til ansættelse af tidsbegrænset projektleder.
Indstilling
at orienteringen tages til efterretning.
at der arbejdes videre med realisering af projektet med henblik på at erhverve jord og bygninger.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Ishøj Byråd
Beslutningstema
Der gives en fælles orientering om Thorsbro Vandværks fremtid med udgangspunkt i ny rapport fra Bark Rådgivning.