Referat
Kultur- og Fritidsudvalget tirsdag den 11. juni 2024 kl. 20.00
Mødelokale Vandværket, Rådhuset Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj
Sagsfremstilling
- Museumsreform. Et politisk flertal har lavet en aftale om en ny museumsreform. Det betyder, at ARKEN Museum for Samtidskunst går fra et statsligt tilskud på 34,9 mio. kr. til 28,2 mio. kr., og museet mister dermed 6,7 mio. kr. i årlig støtte. Den nye museumsreform består af et tilskudssystem på "tre ben". Det første er, at museer nu placeres i én af fem kategorier, der afgør museets grundtilskud ud fra en "faglig, skønsmæssig vurdering" af betydningen af museets samling. Det andet er, at museerne kan opnå et højere tilskud via en incitamentordning med følgende kategorier: Flere besøgende, høj indtjening, flere børn og unge, eller forskning. Det tredje er, at en del af støtten er et prioritetstilskud, som politikerne selv fordeler. Der oprettes samtidig et uafhængigt museumsnævn, der udgør syv faglige eksperter, som skal sikre, at tilskudssystemet implementeres og opretholdes korrekt. Der tilføres endvidere 75 mio. kr. i statslig støtte til de 95 statsanerkendte museer.
- Ishøj Svømmehal er sommerlukket grundet vedligeholdelsesopgaver i perioden den 8. - 28. juli 2024.
- Administrationen opstarter en dialog med foreningerne angående lukningen af de 11 foreningshuse besluttet i forbindelse med budget 2024, baseret på de principper, som Kultur- og Fritidsudvalget besluttede på udvalgsmødet i marts 2024. I første omgang inviteres idrætsforeninger til møde vedrørende
- Administrationen opstarter en dialog med foreningerne angående lukningen af de 11 foreningshuse besluttet i forbindelse med budget 2024, baseret på de principper, som Kultur- og Fritidsudvalget besluttede på udvalgsmødet i marts 2024. Dialogen følger flere spor. Dels et spor med idrætsforeningerne og dels et spor for hver af de øvrige foreninger. Der afholdes et samlet møde for idrætsforeninger, da der er behov for at finde plads til flere idrætsforeninger i Idrætscentret, da der nedlægges foreningshuse, der i dag anvendes af flere idrætsforeninger. Forslaget til omdannelse af forenings- og aktivitetslokaler sendes i høring hos Ishøj Idrætsråd og i idrætsforeningerne. Det er både muligt at give sin mening til kende under mødet og/eller indsende et høringssvar efterfølgende. På baggrunden af dialogen med alle foreningerne, mødet med idrætsforeningerne samt høring af forslag vil der blive fremlagt en sag med forslag til nye placeringer og omdannelse gældende for alle de 11 foreningshuse til politisk drøftelse
- Babylounge på Kulturium Bibliotek. Udvidelse af børnebiblioteket med babylounge er nu godkendt af ejerforeningen. Forventningen er, at byggeprojektet går i gang i efteråret, når alle tilladelser og tilbud er indhentet. Forventningen er at det nye småbørnsområde kan åbnes i slutningen af 24/start 25. En foreløbig visualisering er vedhæftet.
- Sommerdage i Byhaven: Kultur- og Fritidsudvalget afholder traditionen tro Sommerdage i Byhaven den 8. juni, 13. juli og 10. august. Der bliver underholdning for både børn og voksne, og mulighed for at købe mad og drikke. Ishøj Ungdom spiller koncert den 10. august og står for en del af madsalget til alle arrangementerne. I den kommende tid annonceres for Sommerdagene på sociale medier for at sikre, at flest mulige Ishøj borgere bliver opmærksomme på disse gode og gratis arrangementer.
- Det Grønne Ishøj på Bredekærgård søndag den 18. juni 2024. Indbydelse er vedhæftet dagsordenen.
- Skt. Hans fest på Tangen fredag den 23. juni 2024. Indbydelse er vedhæftet dagsordenen
- Ishøj Kulturskole har udsendt sit årlige inspirationskatalog til samarbejder mellem kulturskolen og skolerne i Ishøj. Samarbejdet ml. Kulturskolen (musikskolen) og folkeskolerne er både en del af "Loven og Musik" og "Folkeskoleloven". Samarbejdet finansieres både af skolerne og kulturskolen. Inspirationskataloget er vedhæftet dagsorden.
- Ishøj Kulturskole har følgende arrangementer, hvor alle er velkomne, i forbindelse med sæsonafslutningen:
- 12.6. kl. 16.30 Fernisering med kulturskolens billedkunsthold på kulturskolen
- 14.6. kl. 17.00 Alle kommunens 0. klasser optræder for deres forældre i salen på kulturskolen
- 18.6. kl. 19.00 Klaverkoncert med kulturskolens klaverelever i salen på kulturskolen
- 19.6. kl. 19.00 Fælles sommerkoncert i salen på kulturskolen
- 20.6.kl. 18.00 Danseopvisning i Kulturium.
Indstilling
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Kultur- og Fritidsudvalget.
Bilag
Sagsfremstilling
Taksterne for entrébilletter i Ishøj Svømmehal har de sidste mange år været fastfrosset på samme pris, samtidig med at indtægtsbudgetterne i forbindelse med budgetbehandlingerne er blevet fremskrevet med de gældende prisfremskrivninger. Det har medført, at det ikke har været muligt at indhente de budgetlagte indtægter. Konsekvensen af fastfrysningen af takster i en årrække viser sig tydeligt i 2024, hvor det ser ud til at medføre en mindreindtægt på ca. 350 t.kr., forudsat at besøgstallet i 2024 ligner besøgstallet i 2023. I 2025 vil der være en forventet mindreindtægt på 390 t.kr.
På baggrund af nuværende takster, budgetter og besøgstal foreslår administrationen, at indtægterne øges ved at forhøje taksterne og dermed tilpasse takstniveauet til de budgetterede indtægter for 2025.
Administrationen foreslår derfor, at entrébilletterne fremskrives i overensstemmelse med pris- og lønfremskrivningsprocenten, samt tillægges 4 kr., for delvist at kompensere for de tidligere år, hvor entrépriserne ikke er blevet pris- og lønfremskrevet. Derudover foreslås det, at abonnementbilletterne relativt justeres en smule mindre for at bevare incitamentet for faste besøg.
Forslaget forudsætter, at administrationens forslag til teknisk korrektion vedrørende udligning af det økonomiske tab på 200 t.kr. i forbindelse med indførsel af gratis entré for pensionister i tidsrummet kl. 8-10 imødekommes.
Økonomi
Administrationen foreslår, at taksterne for entrebilletter og abonnementskort i svømmehallen øges i 2025, så det er på 2025-niveau. Dette ventes at medføre en balance i budgettet, idet de budgetterede indtægter ved de nye takster forventes at kunne indhentes.
Taksterne ønskes tilpasset til 2025 prisniveau.
Forslag til nye takster er vedhæftet dagsordenen. De forhøjede takster er fremhævet med grønt i vedhæftede bilag.
Indstilling
at det godkendes, at ændringerne til taksterne for svømmehallen indgår i takstbladet ved Byrådets budgetbehandling.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Kultur- og Fritidsudvalget.
Beslutningstema
I forbindelse med udarbejdelse af budgetforslaget for 2025 fremlægges forslag til ændrede takster for entrébilletter og abonnementskort i Ishøj Svømmehal. Kultur- og Fritidsudvalget skal beslutte, om administrationens forslag til øgede takster skal indgå i takstbladet ved budgetbehandlingen for 2025.
Sagsfremstilling
På baggrund af administrationens vurdering har Økonomi- og Planudvalget den 11. marts 2024 besluttet, at der skal udarbejdes et rådighedskatalog med besparelser på 10 mio. kr. i 2025 og 15 mio. kr. i 2026. Det skal bemærkes, at besparelsen, som har virkning i 2025, også indgår i besparelsen i 2026. Fordelingen af besparelsen er som herunder:
2025 | 2026 | |
Ishøj Kommune i alt | 10.000 | 15.000 |
Økonomi- og Planudvalget | 1.860 | 2.790 |
Teknik- og Bygningsudvalget | 870 | 1.305 |
Klima- og Miljøudvalget | 50 | 75 |
Børne- og Undervisningsudvalget | 3.810 | 5.715 |
Kultur- og Fritidsudvalget | 420 | 630 |
Social- og Sundhedsudvalget | 2.880 | 4.320 |
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget | 110 | 165 |
Fagudvalgene har drøftet budgettet inden for eget område på møderne i april og maj 2024 med henblik på at afsøge områder, hvor økonomien kan tilpasses, og i hvilken retning rådighedsforslagene skal formuleres.
På udvalgsmøderne i juni forventes fagudvalgene at konkretisere forslag til rådighedskataloget således, at administrationen udarbejder rådighedsforslag.
I forbindelse med budgetarbejdet, herunder udarbejdelsen af rådighedskataloget, kan fagudvalgene også have øje for de fire områder, som indgår i Byrådets vision:
- Sundt og aktivt liv
- Stærkt fællesskab med sammenhold og engagement
- Lokalt ansvar for klima, natur og miljø
- Økonomisk robust kommune med stærk arbejdsstyrke
Økonomi
Materialet vedr. budget 2025 - 2028 fremlægges i høring i anden halvdel af august 2024.
Indstilling
at udvalget konkretiserer forslag til rådighedskataloget.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Kultur- og Fritidsudvalget.
Beslutningstema
Økonomi- og Planudvalget har på mødet den 11. marts 2024 besluttet, at der i forbindelse med budget 2025 udarbejdes et rådighedskatalog på 10 mio. kr. i 2025 og 15 mio. kr. i 2026 for at have politiske prioriteringsmuligheder.
Det er aftalt, at fagudvalgene i juni 2024 skal konkretisere forslag til rådighedskataloget herunder anlæg, så administrationen kan udarbejde et rådighedskatalog, der skal indgå i de politiske forhandlinger efter sommerferien.
Sagsfremstilling
Helhedsplanen har som overordnet mål at sikre, at området bliver mere sammenhængende, trygt og med mere liv og aktivitet, og er således med til at underbygge Byrådets nye vision "Fælles om Mulighedernes Ishøj".
I forslag til helhedsplan indgår nye placeringer og omrokering af idrætsfaciliteterne- herunder nyt fodboldstadion med tribune og en ny hockeybane. Endvidere udpeges to byggefelter, hvor der kan bygges boliger. Derudover foreslås det, når behovet på sigt er endeligt afklaret, at lade de sydligste baner på engarealet syd for Ishøj Strandvej, kaldet "Tundraen", overgå til et naturligt engareal. Banerne her er udfordret pga. gæs og opstuvning af regnvand. Det må forventes, at der fremover vil komme større udfordringer med regnvand her pga. skybrud og øget nedbørsmængde som følge af klimaforandringerne. En nedlæggelse af banerne vil først ske efter dialog med fodboldforeningerne, og når de nye baner står færdige. Med overgangen til flere kunstgræsbaner vil de kunne udnyttes hele året og mere intensivt, end græsbaner kan i dag.
Helhedsplanen beskriver også:
- forslag til udformning og arkitektur for nyt byggeri og placering af klubhuse, herunder hvordan faciliteter kan samtænkes,
- potentialer for den selvorganiserede idræt,
- udformning og potentialer for nye byrum med plads til ophold og kulturaktiviteter,
- styrkelse af rekreative grønne kvaliteter, biodiversitet, og håndtering af vand,
- styrkelse af stiforbindelserne,
- håndtering af parkering samt trafikafvikling i området.
En helhedsplan beskriver visioner og overordnede mål for en langsigtet fysisk udvikling for et større sammenhængende område. Den sætter dermed rammen for områdets fremtidige planlægning. En helhedsplan skal følges op af mere detaljerede lokalplaner. I forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanerne udarbejdes analyser af bl.a. miljøforhold
og udformningen af de konkrete anlæg og byggerier afklares og fastlægges. Det betyder, at de konkrete projekter, som de fremgår af helhedsplanen, skal bearbejdes yderligere, så det sikres at lovgivning og forbundskrav til faciliteter mv. overholdes. Der kan derfor ske justeringer i det endelige projekt og i de konkrete lokalplaner.
Processen
Byrådet besluttede i 2022 at igangsætte udarbejdelsen af en helhedsplan på baggrund af nye byudviklingsmuligheder, der kom i forbindelse med den kommende letbane. Allerede i 2021 blev der dog opstartet en inddragelse med interessenter i området, både foreninger, skoler, institutioner og beboere. Der har også været en hjemmeside, hvor alle har kunnet kommentere på forskellige temaer, såsom trafik og tryghed. I forbindelse med ønsket om opgradering af fodboldstadion, og dermed behovet for at omrokere mange af idrætsfaciliteterne, har der også været afholdt møde med foreningerne, som havde mulighed for at komme med input. Efterfølgende er input og ideer indarbejdet i en række scenarier, som KFU, ØPU og byrådet har forholdt sig til. I den kommende høring kan der derfor komme yderligere perspektiver op.
Det foreslås, at forslag til helhedsplan sendes i høring i 10 uger frem for de normalt 8 uger, da høringen er over sommerferien. Endvidere er der planlagt et borgermøde den 14. august, hvor der orienteres om forslaget til helhedsplanen, og hvor borgere kan stille spørgsmål. Selve høringsfristen forventes at være den 5. september.
OBS. udskrives helhedsplanen, skal man være opmærksom på at vælge et liggende format.
Økonomi
Anlægsøkonomi – Helhedsplanen (budget)
Projektets estimerede anlægsomkostninger er skønnet til ca. 129,4 mio. kr.
Der er en godkendt anlægsbevilling på 85 mio. kr. til projektet i budgetaftalen for 2024. Der vil blive forelagt ansøgning om yderligere anlægsbevilling efter sommerferien 2024 på ca. 45 mio. kr.
Der er afsat 4,5 mio. kr. til midlertidig opgradering af eksisterende stadionfaciliteter. Af disse resterer 3,98 mio. kr., der er konverteret til også at skulle dække merudgifter til lønninger og rådgivertimer i forbindelse med projektet, jævnfør beslutning i Byrådet februar 2024.
Driftsomkostningerne afklares i den videre proces, da der ikke er truffet beslutning om den endelige fordeling af typer af baner. Det kan dog ikke udelukkes at driftsomkostningerne er højere end i dag.
Der er et estimeret grundsalg til byudvikling på ca. 54 mio. kr. i forbindelse med helhedsplanen, som kan medfinansiere anlægsprojekterne. Dette estimat er dog behæftet med stor usikkerhed.
Indstilling
at sende forslaget til helhedsplanen i offentlig høring i 10 uger.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutningstema
Der skal træffes beslutning om, hvorvidt forslag til Helhedsplan for området omkring idrætscentret og den nye letbanestation skal sendes i høring i 10 uger. I forbindelse med høringen planlægges et borgermøde den 14. august.
Bilag
Sagsfremstilling
Ishøj Kommune og DIF samarbejder om indsatsen Get2sport for at styrke foreningslivet og børn og unges deltagelse i det i Ishøj.
Formålet med Get2sport er at sikre et velfungerende idrætsforeningsliv for frivillige, børn og unge. Målet er at styrke de frivillige kræfters vilkår i foreningerne, så de frivillige har lyst, evner og ressourcer til at være frivillige ledere og trænere i foreningerne for områdets børn og unge. Derudover er målet at fastholde og rekruttere flere børn og unge, som ikke er del af foreningslivet i dag. Gennem årene er flere foreninger blevet en del af samarbejdet, og i 2024 blev samarbejdet udvidet med Ishøj Håndboldforening, som nyeste Get2sport-forening. Samarbejdet har eksisteret siden 2006, og siden 2018 har Ishøj Kommune haft en samarbejdsaftale med DIF om medfinansiering og ansættelse af Get2sport-medarbejder forankret. Den nuværende aftale med DIF udløber ultimo juli 2024.
Konkrete samarbejder
Get2sport-foreningerne inkluderer Ishøj IF, Ishøj Volley og Beachvolleyklub, Ishøj Bokseklub, BK Ishøj Flamme (basketballklub), Ishøj Karateklub, og nu også Ishøj Håndboldforening. Siden 2022 har DIF og Get2sport haft løbende møder med Ishøj Gymnastikforening om formelt samarbejde. Det resulterede i, at Get2sport koordinerede Playbox-forløb i Vejleåparken, samt har understøttet foreningen med andre opgaver. I 2023 vurderede Ishøj Gymnastikforening, at de pt. ikke har ressourcer til formelt samarbejde. DIF Get2sport vil undersøge muligheder for samarbejde i 2024-2025. DIF og Get2sport i Ishøj Kommune samarbejder tæt med den boligsociale helhedsplan "Fælles om Vejleåparken" om Playbox og brobygning til fritidslivet. DIF Get2sport er indskrevet i delaftalerne for indsatsområderne kriminalitetsforebyggelse og beskæftigelse for ansøgningsperioden november 2021 til november 2025, støttet af Ishøj Kommune, boligforening AAB og Landsbyggefonden. Get2Sport-medarbejderen bistår samarbejderne med foreningsudvikling, rekruttering af trænere og frivillige, samarbejde med lokalområdet, åben-skole forløb, Playbox i Vejleåparken - for rekruttering af børn og unge uden for foreningslivet, pigeindsatser, ferieaktiviteter, sports-camps, sociale aktiviteter og trænerkurser. I 2023-2024 er der yderligere tilført midler til de seks Get2sport-foreninger i form af en inflationspulje på 200.000 kr., som administreres af Get2sport-medarbejderen. Puljen er bl.a. blevet anvendt til støtte til sportscamps, rekvisitter, træningslejre, kontingent, satellittræning og sociale arrangementer.
Resultater
I Get2sport-foreningerne har der været en stigning i medlemstal fra 595 til 625 medlemmer fra 2021 til 2022, og fra 2022 til 2023 en stigning fra 625 til 796 medlemmer. For pigerne er medlemstallet i Get2sport-foreningerne vokset fra 178 til 240 medlemmer fra 2022 til 2023. Ishøj Håndboldforening er ikke medregnet. Get2sport-foreningerne er i dialogen tilfredse med samarbejdet, føler sig set og anerkendt, og fortsætter med at tilbyde idrætsaktiviteter regelmæssigt i hverdagen. Der er positive resultater som idrætscamps, stor vækst i pigeafdelingen i Ishøj IF, nye aktivitetstilbud som "Karate for alle," vellykkede åben-skole-forløb og skoleturneringer. Foreningerne har indgået partnerskabsaftaler, som danner rammen for indsatser. Derudover samarbejdet med den boligsociale helhedsplan "Fælles om Vejleåparken" om indsatserne Playbox og brobygning til foreningslivet, hvor 60 børn fra november 2022 til december 2023 er blevet indmeldt i foreninger via en brobyggelsesproces.
Fremtidsperspektiver
Trods positive tiltag ligger foreningsdeltagelsen blandt børn og unge i Ishøj stadig lavt sammenlignet med andre kommuner. Der er potentiale i at øge børn og unges medborgerskab, sundhed og trivsel gennem aktive og stærke fællesskaber i foreningslivet, og arbejdet med dette understøtter Byrådets vision for 2035 "fælles om mulighedernes Ishøj".
Get2sport-medarbejderen skal bistå med at fremme frivillighed og foreningernes gode modtagelse af børn og forældre, der guides til foreningernes tilbud, samt understøtte et forpligtende samarbejde med skoler og daginstitutioner. Get2sport-medarbejderen vil ligeledes have en rolle i Vejleåparkens indsatser og i "Fritid for alle"-projektet.
På denne baggrund foreslår administrationen en forlængelse af Get2sport-samarbejdet med DIF frem til 31 december 2026.
Økonomi
Ishøj Kommune medfinansierer Get2sport-indsatsen i Ishøj Kommune med et samlet beløb på 300.000 kr. årligt, som dækker; løn til ansættelse af Get2sport-medarbejder (180 t.kr.) og personalerelaterede udgifter, kontorophold og IT-udstyr, lønudgifter til øvrigt personale, som bidrager til Get2sport-indsatsen, samt tilskud til Get2sport-foreninger. Medfinansieringen fra DIF er 350 t. kr. årligt. Midlerne er til den resterede del af ansættelsen samt til aktiviteter. DIF’s bidrag er betinget af Ishøj Kommunes medfinansiering i forhold til ansættelsen af medarbejder og aktiviteterne.
Indstilling
at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter at fortsætte samarbejdet med DIF om Get2sport-indsatsen frem til 31. december 2026.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutningstema
Kultur- og Fritidsudvalget skal beslutte om samarbejdet med Danmarks Idrætsforbund om Get2sport skal forlænges frem til 31. december 2026. Den nuværende aftale udløber 31. juli 2024.
Bilag
Sagsfremstilling
I forbindelse med budgetaftale for 2024 indgik Byrådet en aftale om et mindre budget til Kroppedal Museum. Den nye samarbejdsaftale mellem Ishøj Kommune og Kroppedal Museum om drift af Ishøj Lokalhistoriske Arkiv er således en konsekvens af implementeringen af budgetaftalen for 2024. Samarbejdsaftalen er gældende for perioden 1. juli 2024 - 31.december 2028, og indeholder også andre formidlingsopgaver, der gør brug af Kroppedal Museums kompetencer og vidensområde, herunder Kulturpakkerne og skoletjeneste.
I aftalen er der lagt vægt på, at der ønskes et åbent, tilgængeligt og formidlende arkiv. Arkivet vil arbejde for flere samarbejder, og derved arbejde for et større kendskab til arkivet. Budgetaftalen for 2024 har også betydning for betjening af Ishøj Lokalhistoriske Arkiv. Som konsekvens af budgetaftalen er den fysiske åbningstid mindre, men borgerne, skoler og daginstitutioner kan altid lave aftaler om materialer, besøg mv. Herved er målet at udnytte kapaciteten og den fysiske åbningstid bedre. Borgerne har altid mulighed for at rette skriftlig henvendelse til lokalarkivet eller gøre brug af www.arkiv.dk, som er en samlet enhed for alle landets arkiver.
Kroppedal Museums bestyrelse har godkendt aftalen på bestyrelsesmødet den 27. maj 2024.
Aftalen er vedlagt som bilag.
Lovgrundlag
Museumslovens §8
Økonomi
Som følge af budgetaftalen for 2024 er budgettet for forelagte aftale nedskrevet med -115.000 kr. i 2024 og -230.000 kr. i 2025, 2026, 2027 og 2028. Det betyder, at Ishøj Kommune fra 2025 årligt yder et tilskud på 751.576 kr. til Kroppedal Museum til drift af Ishøj Lokalhistoriske Arkiv samt øvrige formidlingsopgaver.
Regeringen har indgået aftale om ny Museumsreform, som også får betydning for Kroppedal Museums økonomi. Aftalen indebærer et mindre statsligt tilskud på -200.000 kr. årligt. Reduktionen er mindre end, hvad der fremgik af de første kommissionsrapporter vedrørende museumsreformen. Kroppedal Museum vil fra 2025 fremadrettet modtage 5,5 mio. i statsligt tilskud.
Indstilling
at den nye samarbejdsaftale mellem Ishøj Kommune og Kroppedal Museum godkendes.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutningstema
Byrådet skal træffe beslutning om, hvorvidt den nye samarbejdsaftale mellem Ishøj Kommune og Kroppedalmuseum kan godkendes.
Bilag
Sagsfremstilling
Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.
Indstilling
at referatet godkendes.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Kultur- og Fritidsudvalget.