Referat
Kultur- og Fritidsudvalget onsdag den 13. november 2024 kl. 16.30

Mødelokale Tårnbjerget, Rådhuset Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj

Sagsfremstilling

  • Administrationen har været i dialog med Det Kongelige Teater om at få Postyrium på hjul til Ishøj Kommune. Postyrium er en teaterlegeplads for børn fra 4-10 år, som skoler og daginstitutioner kan besøge. Den består af tre store containere, der er fyldt med rekvisitter, kostumer og instrumenter og faciliteteres af to værter fra Det Kongelige Teater. Postyrium er fuldt booket i 2025, men det er aftalt at det Kongelige Teater vender tilbage, hvis der kommer afbud fra andre kommuner. Ishøj Kommune står derfor på listen over ansøgere i 2026.
  • Der er indgået følgende samarbejder med folkeskolerne i Ishøj for skoleåret 2024/2025:
    • Vejlebroskolen: blæserprojekt for to 4. klasser og stompforløb (alternativ slagtøjsdans) for tre 3. klasser og "Lav din egen musik på iPad" for én 5. klasse.
    • Strandgårdskolen: strygerprojekter for 3. og 4. årgang.
    • Ishøj Skole: bandprojekt for 5. klasse.
    • Gildbroskolen: "Lav din egen musik på iPad" for to 4. klasser, to bandforløb for to 5. klasser og to bandforløb for to 6. klasser.
  • Som et pilotprojekt tilbyder Kulturskolen 4 gange tegneundervisning for 14 -17-årige i oktober og november.
  • Kulturskolen har i denne sæson uddelt en folder til alle daginstitutioner for de 0-5-årige med Kulturskolens tilbud for denne aldersgruppe. Kulturskolen har efterfølgende oplevet en meget stor tilslutning til holdene for de mindste (1-6 år) i Ballet og Musik & Bevægelse. På balletholdet er der pt. venteliste, hvilket der også er på flere af de øvrige dansehold og billedkunsthold.
  • Kulturskolens aktivitetskalender for sæsonen 2024/2025 er vedhæftet dagsorden (bilag 1)
  • Evaluering af Sommerdage i Byhaven 2024:
    Sommerdage i Byhaven 2024 forløb godt og mange glade ishøjborgere lagde vejen forbi.
    Vi bliver bedre til at programlægge, så kunstnerne rammer så bred en målgruppe som muligt. Børnekoncerterne kl. 13 bliver mere og mere populære blandt Ishøjs børnefamilier.
    Konceptet med to ”voksen”-koncerter pr. gang fungerer godt, og vi fik positive tilbagemeldinger fra gæsterne.
    Julikoncerten var udfordret af meget regnfuldt vejr, og vi valgte derfor at rykke indendørs i Musikteatret. Derudover var julikoncerten igen i år udfordret ift. antallet af gæster. Vores vurdering er, at det skyldes at rigtig mange er på ferie i juli måned. Derudover er vejet ofte mere ustabilt i forsommeren og mere stabilt i sensommeren. Af disse grunde har vi valgt at rykke juliarrangementet til september fremover, hvor vores vurdering er, at flere ishøjborgere vil få glæde af indsatsen.


Indstilling

at orienteringen tages til efterretning

Beslutningskompetence

Kultur og Fritidsudvalget

Bilag

Sagsfremstilling

RÅ Festival er en ung-ung kulturfestival, der afholdes den 1. februar 2025. Festivalen er opstået som et initiativ under Kulturmetropolen og skabes for 4. år i samarbejde med unge fra de deltagende kommuner. Ishøj er værtsby i 2025, og den kommende festival afholdes i Kulturium. Formålet er, at de unge via deltagelse i aktiviteterne lokalt, og i det store fællesskab til festivalen, udvikler sig, får mere mod og står stærkere i kulturfællesskaber, f.eks. gennem mødet med andre unge med en anden baggrund samt, gennem mødet med nye kreative og kunstneriske udtryksformer. Den økonomiske støtte ønskes anvendt til at inddrage unge, der tidligere har været tilknyttet som frivillige, mere professionelt. Dette skal ske ved at ansætte nogle af de unge i ledelsen af festivalen, som et skridt imod på sigt at blive en unge-styret festival. I bilag 1 ses evaluering og billeder fra sidste års RÅ Festival. I bilag 2 og 3 ses ansøgning og budget for den kommende festival. På Kulturmetropolens hjemmeside ligger der også en film fra sidste års og tidligere års RÅ Festival, som giver et godt billede af ung-ung festivalen.


RÅ Festival er et tværkommunalt fællesskab om kunst og kultur, hvor unge mellem 13 og 25 år møder andre, de ellers ikke ville have mødt. Fællesskabet omkring festivalen er det centrale, og der hvor unge fra forskellige miljøer og baggrunde mødes om kunst og kultur. RÅ er derfor et væsentligt initiativ, der supplerer de lokale kommunale indsatser ved at tilbyde et alternativt fællesskab, der går på tværs af hovedstadens meget forskelligartede kommuner.


Hovedaktiviteten er afviklingen af RÅ Festival, og forventningen er at ca. 500 unge vil deltage, hvoraf halvdelen vil være lokalområdet. I perioden op til festivalen afholdes der møder og aktiviteter lokalt i kommunernes ungdomsklubber og lignende, hvor man forbereder sig på festivalen. Projektet er båret af et ung-ung princip, og der etableres en ungegruppe med deltagelse fra alle deltagende kommuner, der kuraterer festivalens form og indhold. Bag ungegruppen står en netværksgruppe, der består af medarbejdere fra kommunerne. Fra Ishøj Kommune er det en medarbejder fra Kulturium og en medarbejder fra Ishøj Ungdom, der deltager i netværksgruppen. Det er netværksgruppen, der står for at formidle kontakten til de unge, der gerne vil være med til at planlægge festivalen. Kulturmetropolen koordinerer og faciliterer møder omkring ungegruppen, netværksgruppen og står for den overordnede projektledelse i forbindelse med festivalen.


Succeskriterierne er, at de unge:

• oplever et inkluderende og diverst fællesskab, hvor der er plads til alle.

• skaber nye venskaber lokalt og på tværs af kommunerne.

• oplever en positiv værdi i at deltage i kulturelle fællesskaber og ønsker at fortsætte i fællesskabet efterfølgende.

• personligt udvikler sig ved deltagelse i festivalen, oplever bedre trivsel og får mod til at deltage i andre fællesskaber efterfølgende.


Da Ishøj er værtsby i forbindelse med RÅ Festival 2025, vil festivalen finde sted i Kulturiums lokaler. Kulturium ansøger derfor om midler til indkøb af et mobilt anlæg og lys, der muliggør alsidighed og fleksibilitet i forhold til de unges ønsker under festivalen. Det mobile anlæg og lys muliggør, at flere rum samtidig kan have aktiviteter med lyd og lys, f.eks. koncerter, stand-up, dj eller andre aktiviteter, som de unge planlægger til festivalen. En yderligere værdi er at indkøb af et mobilt anlæg og lys vil styrke det fremtidige arbejde om at invitere Ishøjs unge ind i Kulturium, hvor man i fællesskab kan lave mindre ungdomskoncerter.

Økonomi

Kulturmetropolen søger om et tilskud på 75.000 kr. til ansættelse af unge til ledelse af RÅ Festival 2025.

Festivalens udgifter er budgetteret til 800.000 kr. Kulturmetropolens egenfinansiering udgør 400.000 kr. Region Hovedstaden er ansøgt om 175.000 kr., og der er søgt om 150.000 kr. hos andre fonde.


Kulturium søger om 30.000 kr., hvoraf 25.000 kr. ønskes anvendt til indkøb af mobilt anlæg og 5.000 kr. til indkøb af publikumlys.


Der resterer 108.520 kr. i Kulturpuljen.

Indstilling

at der bevilges 75.000 kr. til at Kulturmetropolen kan ansætte unge til ledelse af RÅ Festival 2025,

at der bevilges 30.000 kr. til at Kulturium til indkøb af mobilt anlæg og lys.

Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget.

Beslutningstema

Kulturmetropolen ansøger Kultur- og Fritidsudvalget om 75.000 kr. til projektledelse af RÅ Festival, der i 2025 afholdes i Ishøj.

Kulturium ansøger Kultur- og Fritidsudvalget om 30.000 kr. til indkøb af mobilt anlæg og lys. Udvalget skal tage stilling til, om ansøgningerne skal imødekommes.

Bilag

Sagsfremstilling

Administrationen fremlægger forslag til datoer for de kulturelle arrangementer for 2025 med henblik på at datoerne kan indarbejdes i den daglige planlægning. De fremsendte datoer er for årligt tilbagevende arrangementer med ofte faste datoer.

Administrationen vil løbende orientere om datoer for andre kulturelle arrangementer af nyere karakter, som enten ikke er fastlagt på nuværende tidspunkt (fx SPOTLIVE) eller som er i en igangværende udviklingsproces (fx Medborgerforums kulturfestival i september).

I den vedlagte arrangementskalender 2025 er der enkelte arrangementer angivet med (CVV), som ikke skal godkendes af KFU, da de ligger under Center for Voksne og Velfærds (CVV) administration. Disse arrangementer godkendes af Social- og Sundhedsudvalget, og er blot taget med for overblikket og koordineringens skyld. Der er i kalenderen ligeledes orientering om enkelte ikke kommunale aktiviteter (fx. Torslunde festival), der markeres (ikke kommunal aktivitet).

Arrangementsdaoterne for 2025 fremgår af vedhæftede bilag.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at forslag til arrangementsdatoer for 2025 godkendes.

Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget

Beslutningstema

Forslag til arrangementsdatoer i 2025 fremlægges til godkendelse.

Bilag

Sagsfremstilling

Ishøj Kommune skal give sin endelig tilkendegivelse til det tværkommunale kultursamarbejde i Kulturmetropolen på baggrund af den foreløbige tilkendegivelse givet i foråret 2024.

Kulturministeriet har meldt ud, at kulturaftalekonceptet fremover ikke skal indgås med kulturministeren. Den statslige bevilling til Kulturmetropolen er uændret og ligger fortsat 1,5 mio. kr. årligt, stadig med krav om 50/50 finansiering fra Kulturmetropolens kommuner inkl. fondsmidler. Indholdet i det fremtidige kultursamarbejde gøres frit og uden statslige bindinger. Staten lægger fremover op til 1-årige bevillinger. Bevillingerne vil fremover blive fastsat i foråret og blive bevilliget i sommeren. Dette hindrer ikke, at Kulturmetropolens kommuner kan fortsætte i et 4-årigt samarbejde med forbehold for den årlige statslige bevilling. Hvis der sker ændringer i den kommende aftaleperiode, tages sagen op igen.

Med det nye kulturaftalekoncept kan Kulturmetropolens tre fokusområder - unge, musik og sundhed – og fyrtårnsprojekter videreføres på tværs af Kulturmetropolens kommuner inden for den økonomiske ramme. Heriblandt RÅ festival, SUBURBANGIRLS og Et bedre liv med kultur. 2025 vil være præget af videreudvikling af de nye rammer og formatet. Kulturmetropolen kan i 2025 fortsætte med at finpudse og drøfte det indholdsmæssige udviklingsarbejde, der er påbegyndt de seneste år. Således sikres, at Kulturmetropolens succeser lever videre, og kan bruges som afsæt, når udviklingsprocessen genoptages.

På baggrund af lovforslaget har Kulturmetropolen og landets øvrige 11 kulturregioner afgivet individuelle høringssvar samt indsendt et fælles høringssvar for alle 12 kulturregioner. Her har fokus bl.a. været på at fastholde den 4-årige bevillings- og udviklingsramme, samt at det nye koncept aftales i dialog mellem stat og kulturregionerne. Ændringen af kulturaftalekonceptet sker på baggrund af finansloven med nedlæggelse af 1000 statslige stillinger og begrænsning af statslig administration og bureaukrati.

Forventningerne til hver af Kulturmetropolens deltagende kommuner uændret. Køge Kommune ønsker at træde ud af samarbejdet, hvorimod Glostrup Kommune ønsker at træde ind. Dette har ingen konsekvenser for hverken den statslige bevilling eller den samlede medfinansiering.

Økonomi

Kulturmetropolen er finansieret gennem midler fra de deltagende kommuner og Kulturstyrelsen.

Hertil kommer midler fra diverse fonde. Det kommunale bidrag i den kommende aftale vil være uændret i forhold til nuværende, dog med løn- og prisfremskrivning.  

Ishøj Kommune betaler 94.455 kr. pr. år., som er afsat i Kultur- og Fritidsudvalgets budget under 'andre kulturelle opgaver'.

Indstilling

at Ishøj Kommune under de givne vilkår med ny finanslov og ny lovgivning (jf. høring) fortsætter det tværkommunale samarbejde i Kulturmetropolen inden for de givne økonomiske rammer for 2025-2028, forudsat at den statslige bevilling ikke ændres i aftaleperioden.  

Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget

Beslutningstema

Kultur- og Fritidsudvalget skal godkende, at Ishøj Kommune ønsker at fortsætte i det tværkommunale samarbejde i Kulturmetropolen inden for de givne økonomiske rammer (den fastsatte kommunale medfinansiering, tilskud fra staten og fondsstøtte) for 2025-2028, forudsat at den statslige bevilling ikke ændres i løbet af aftaleperioden. 

Sagsfremstilling

I budgetaftalen for 2024 er nedlukning af 11 klub- og foreningshuse besluttet som del af besparelsen på kultur- og fritidsområdet. Det indebærer samtidig en anvisning af andre kommunale lokaler til foreningsaktiviteter. Kultur- og Fritidsudvalget har besluttet principper, som ligger til grund for det analyse- og dialogarbejde, som administrationen har foretaget med afdækning af foreningernes behov og ønsker til ny placering. Principperne er vedhæftet dagsordenen, og fremhævet i overskrifter i nedenstående:

- Sambrug og udnyttelse - flere brugere i kommunale lokaler for en bedre udnyttelse
- Nærhed - klublokaler prioriteres tæt ved aktivitet for at styrke sammenhængskraft
- Opbevaring - der sikres plads til opbevaring af udstyr til brug for aktiviteten
- Åbenhed - lokaler åbnes op for at skabe synlighed omkring aktiviteter
- Koblinger - der skal sikres kobling til arbejde med helhedsplan ved Idrætscentret
- Besparelse - flytningerne skal give en besparelse på bygningsdrift jf. budgetbeslutning

I nedenstående fremlægges forslag til genplacering for de berørte foreninger.
Forslagene er uddybet i vedhæftet notat.

1. Brohuset
Administrationen anbefaler, at der godkendes en indflytning af Ishøj Kunstforening og Klub 31 Bridges aktiviteter i Brohuset. Der er tidligere truffet beslutning om, at også Ruder 10 Bridge skal flytte i Brohuset, når byggeetape 3 afsluttes.
Der lægges op til etablering af krea-værksted, som kunstforeningen kan anvende, i lokaler, der i dag benyttes af Ishøj Job og Uddannelse. Der er i forslaget udpeget ny placering til Ishøj Job og Uddannelses aktiviteter, som fremgår i vedhæftet plantegning af Brohuset.

2. Ishøj Idræts & Fritidscenter
Administrationen anbefaler, at FC Ishøj, Ishøj Volley og Team Ishøj Cafe 60+ Cyclings flyttes til Idrætscenterets 1. sal, hvor der allerede er eksisterende klublokaler. I dag har tre foreninger egne lokaler, og med indflytning af flere foreninger, lægges der op til en fælles brug af lokaler jf. vedtagne principper. Høringsnotat er vedhæftet dagsordenen.

Team Ishøj Cafe 60+ Cycling og Ishøj Tennis og Padel Klub har indgivet høringssvar med alternativ løsning om fælles brug af det klubhus, som Ishøj Tennisklub benytter. Administrationen anbefaler forslaget, men gør opmærksom på, at der er tale om en midlertidig løsning, idet klubhuset indgår i området for helhedsplanen. Løsningen udløber dermed, når klubhuset flyttes.

3. Tangloppen 3
Administrationen anbefaler, at Ishøj Marineforenings aktiviteter flyttes til klubhuset på Tangloppen 3. Klubhuset på Tangloppen 3 benyttes i dag af Ishøj Sportsfiskerklub, som har meldt tilbage, at der med koordinering af brug kan findes plads til Marineforeningens aktiviteter. Det er i denne løsning ikke muligt at flytte alt Marineforeningens inventar ind i klubhuset på Tangloppen 3.
Ishøj Marineforenings høringssvar er vedhæftet dagsordenen.

4. Skovvej 39
KFUM-spejderne blev i forbindelse med nedlukning af hytten pga. skimmelsvamp flyttet til spejderhytten på Skovvej 39. Administrationen indstiller, at denne løsning gøres permanent.

5. Bredekærgård
Grundet standen på klubhuset på Baldershøj 20, er Ishøj Motions Cykel Club tidligere flyttet til Aktivitetshuset på Bredekærgård. Administrationen indstiller, at denne ordning fortsætter, idet foreningen er tilfreds med placeringen.

6. Ishøj Rådhus 
Ved indflytning af ukrainere på Jægerbuen 2B blev der etableret en ordning for de politiske partier, hvor mødegangen på 2. sal på rådhuset kan benyttes. Administrationen indstiller, at ordningen fortsætter, og at de politiske partier afholder mødeaktivitet på rådhuset.

7. Nedlukning af IBUS-grund
Hytten anvendes i dag som bolig for ukrainske borgere og kan ikke benyttes i forbindelse med brug af shelters. Uden adgang til hytten viser erfaringerne, at det er svært at opretholde en brug af shelterne. Administrationen indstiller derfor, at booking af shelter nedlukkes, og at standen på de nuværende shelters undersøges med henblik på flytning. Hvis det ikke er muligt, nedtages shelterne over tid.

8. Klub Ragnar
For Klub Ragnar er målet ikke at anvise et nyt lokale, men derimod undersøge muligheder. Administrationen har undersøgt nuværende lejeforhold i forhold til markedspris og vurderer ikke, at det er muligt at finde et tilsvarende lejelokale i Ishøj Kommune til en lavere udgift. Administrationen har ligeledes kigget på muligheder i kommunale lokaler og kan i den forbindelse pege på Vejlebrovej 132 (1. salen ovenpå daginstitution Regnbuen) som en bygningsmæssig mulighed. Der er en opmærksomhed på, om de to målgrupper kan sameksistere i huset og vil forudsætte dialog og kriminalpræventiv vurdering. På baggrund af den foretaget sondering indstiller administrationen, at der ikke foretages yderligere.

Videre proces
Flytning af foreningsaktiviteter vil ske så snart det er muligt i forhold til den nødvendige ombygning af lokaler.
Hvad angår Strandvangen 54 (matr.nr. 8 an) vurderes det, at grunden fremover kan bebygges med en tæt-lav bebyggelse i to etager. Det kunne være kædehuse, dobbelthuse eller rækkehuse. Grundens størrelse på ca. 2.220 m2 giver f.eks. mulighed for at placere

fire til seks rækkehuse. Der anmodes om en godkendelse til at sælge grunden, tage initiativ til et offentligt udbud og efterfølgende igangsætte en lokalplanproces.
Den fremtidige anvendelse for øvrige huse og grunde vil blive behandlet særskilt i relevante udvalg.


Forslag til genplacering er fremlagt i råd og Folkeoplysningsudvalg.
IBUS indstiller, at shelters på IBUS-grunden forbliver og at der opsættes et toilet.
Foreningsunionen tager forslag for medlemsforeninger til efterretning.
Ishøj Idrætsråd indstiller godkendelse af forslag for medlemsforeninger, men lægger op til at der kigges på en løsning for en midlertidig løsning for Team Ishøj Cafe 60+ Cycling i det klubhus som Ishøj Tennis og Padel Klub anvender.
Folkeoplysningsudvalget indstiller, at forslag til genplacering af foreningsaktiviteter godkendes.

Økonomi

Indtægter/besparelser
- bevilling til budgetforslaget
- samlet salgsprovenu (Strandvangen 54, Jægerbuen 2A og 2B, Vejlebrovej 105)
- samlede årlige driftsbesparelser


3.500.000
13.000.000
1.076.000

Anlægsudgifter
- tilpasninger i Brohuset til kreaværksted
- tilpasninger i Idrætscenteret til klublokaler
- tilpasninger til øvrige foreninger på andre matrikler

-
uforudsete udgifter
Totalt


-1.200.000
-1.100.000
-650.000
- 550.000

-3.500.000


Indstilling

at forslag til genplacering af foreningsaktiviteter godkendes
at der indledes en udbudsproces af Strandvangen 54
at igangsættelse af en lokalplansproces godkendes


Beslutningskompetence

Ishøj Byråd

Kultur- og Fritidsudvalget vedrørende foreningsaktiviteter

Teknik - og Bygningsudvalget vedrørende det byggetekniske

Økonomi- og Planudvalget vedrørende igangsættelse af salgsproces og lokalplansproces.

Beslutningstema

Byrådet skal tage stilling til genplacering af foreningsaktiviteter i kommunale lokaler i forbindelse med nedlukning af 11 klub- og foreningshuse. Nedlukning af klub- og foreningshuse samt undersøgelse af Klub Ragnars placering er vedtaget med budgetaftalen for 2024.

Bilag

Sagsfremstilling

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.


Indstilling

at referatet godkendes.

Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget.