Referat
Kultur- og Fritidsudvalget tirsdag den 14. februar 2023 kl. 16.30
Mødelokale Tårnbjerget, Rådhuset Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj
Sagsfremstilling
Stigende energipriser betyder, at Ishøj Kommunes samlede udgifter til el, vand og varme er steget de seneste år og forventes at stige igen i 2023. Forventningen er, at udgiften til energi og vand stiger med ca. 3 mio. kr. i forhold til 2022 og overskrider budgettet med ca. 1 mio. kr.
På fællesmøde i december 2022 drøftede Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Bygningsudvalget et virkemiddelkatalog for energibesparelser (bilag 1). Information om administrationens igangsatte tiltag blev taget til efterretning. Indstillingen vedrørende svømmehallen, vandkulturbåden og udebelysning blev ikke tiltrådt, men da udvalgene ønskede at få uddybet de økonomiske konsvekvenser ved tiltagene. Notat med uddybende beregninger med mere er vedlagt som bilag 2
Prioriteringen af energibesparelser fra virkemiddelkataloget skal ske under hensyn til tre forhold: Kommunens økonomiske budget, energisystemets forsyningssikkerhed samt besparelsernes indflydelse på borgere og personale gennem serviceydelser, indeklima o.lign.
Energikrise
Akut mangel på energi og ekstreme energipriser er afværget på kort sigt. Anbefalingerne fra Energistyrelsen er dog, at alle holder fast i energibesparende tiltag, også på el og fjernvarme for at sikre, at energikrisen ikke tager til i styrke igen.
Budget 2023
Faldende el- og gaspriser, en varm vinter 2022-2023 og en stærkt forbedret afkøling af fjernvarmen, samt et forøget energibudget har betydet, at skønnet budgetoverskridelse til energi i ’23 ikke er på 5-10 millioner, som fremlagt i december, men snarere ca. 1 mio. kr. Når forbruget forventes at ligge højt i 2023, skyldes det især, at kommunens favorable fastprisaftale på naturgas er udløbet i 2022 og en forventet højere elpris end normalt. Der findes stadig et worst-case scenarie på 5 millioner, som tidligere fremlagt, hvis forudsætninger ændres, særligt hvis prisen på el og gas stiger.
Administrationen vurderer, at nogle tiltag i virkemiddelkataloget vil kunne give en samlet besparelse, men andre vurderes at betyde indtægtstab fra salg af billetter, af samme størrelser eller større end de forventede besparelser gennem reduceret energiforbrug.
Samlet forventes der at kunne opnås en netto-besparelse på 70.000 kr. fra reduceret saunadrift og 40.000 kr. fra reducerede tilbud i vandkulturbåden. I alt 110.000 kr.
Reviderede indstillinger (forklaringer er uddybet i bilag 2)
Ad. 1: Svømmehallen
- Nedlukning af svømmehal begrænses til 7 uger i skolesommerferien, med undtagelse af elitesvømmere, som har adgang i 2 af de 7 uger.
- I stedet for periodevis lukning og reduceret åbningstid på alle saunaer, lukkes herre- og damesaunaer helt, hele året.
- Vandaktiviteter, herunder varmtvandsbassin, fortsætter som i dag, hvor personalet begrænser driften i perioder uden besøgende i området. Der igangsættes ikke øget nedlukning.
Ad. 2: Vandkulturbåden
- Indstillingen fastholdes således, at sauna, varmt brugsvand og rumopvarmning lukker i perioden april til september (6 måneder).
Ad. 3: Udebelysning
- Indstilling 4 er allerede implementeret i det mulige omfang og falder derfor bort
- Indstillingen om at undersøge belysning på bygninger fastholdes som i bilag 1.
- Det indstilles, at administrationen undersøger muligheder for at reducere sti- og gadebelysning uden at reducere trafiksikkerhed, orienteringsmuligheder og tryghed væsentligt.
Endelig indstiller administrationen, at mere vidtgående tiltag, med de største besparelser, kan iværksættes med kort varsel, hvis forsyningssituationen udvikler sig. Det kan være ved akut risiko for forsyningssikkerheden eller hvis energipriserne igen stiger markant (hvorved bundlinjen på regnestykkerne også ændrer sig markant).
Lovgrundlag
I forslag om reduceret service eller brugerbetaling på vandkulturbåden skal kommunens forpligtelser jf. folkeoplysningsloven vurderes.
Økonomi
Der forventes en samlet besparelse på 410.000 kr. på energibudgettet og ingen eller en reduceret indtægt på 300.000 kr.
Indstilling
- at svømmehallens åbningstider følger modellen fra før 2017 og lukker i skolernes sommerferie (7 uger) dog med adgang for elitesvømmere i de to første uger.
- at herre- og damesauna i svømmehallens omklædningsrum lukkes.
- at driften af børnebassin, morskabsbassin og vandrutschebane fortsætter som i dag, hvor der slukkes manuelt, når aktiviteter ikke bruges.
- at sauna, varmt brugsvand og rumopvarmning i vandkulturbåden lukker i perioden april til september (6 måneder)
- at udebelysning på kommunale ejendomme og arealer, der ikke har en tryghedsskabende eller sikkerhedsmæssig funktion, gennemgås og reduceres med henblik på at reducere drift.
- at administrationen undersøger i hvilket omfang, at sti- og gadebelysning kan reduceres uden væsentlig forværring af trafiksikkerhed, tryghed, orienteringsmulighed mm.
- at administrationen kan iværksætte mere vidtgående tiltag som nødforanstaltning, hvis forsyningssikkerheden er udfordret eller energipriserne stiger markant
Beslutning
Sagen blev drøftet med Teknik- og bygningsudvalget.
Beslutningskompetence
Teknik- og Bygningsudvalget.
Beslutningstema
Til beslutning fremlægges virkemiddelkatalog for energibesparelser. Administrationen indstiller, at tilbud i Ishøj Svømmehal og Vandkulturbåden reduceres for at reducere omkostninger til vand og energi.
Bilag
Sagsfremstilling
Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.
Indstilling
at referatet godkendes.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Kultur- og Fritidsudvalget.