Dagsorden
Kultur- og Fritidsudvalget onsdag den 14. maj 2025 kl. 16.30

Mødelokale Tårnbjerget, Rådhuset Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj

Sagsfremstilling

  • Kunst langs letbanen. I forbindelse med etableringen af Hovedstadens Letbane, har Region Hovedstaden fået udarbejdet et kunstprogram, der anviser en retning for kunst langs Hovedstadens Letbane. Se vedhæftede bilag. Kunstprogrammet er udarbejdet for og i dialog med de ni kommuner, som letbanen passerer. Formålet er at skabe trygge og æstetiske byrum i relation til den kollektive trafik i byrum. Herudover er formålet at skabe lokal stedsidentitet og markante pejlemærker, som borgere og besøgende orienterer sig efter i de nye byrum som wayfinding. For Ishøj kan Kunst Langs Letbanen også understøtte arbejdet med strategien for kunst i det offentlige rum og sætte fokus på den eksisterende kunst i Ishøj og på Arken. Administrationen har orienteret Region Hovedstaden om, at Ishøj Kommune gerne vil deltage i projektet og dermed indgå i en ansøgning til Statens Kunstfond om bevilling til udarbejdelse af skitseforslag til en udpeget lokation. Det er Region Hovedstaden, der afholder udgifterne til ansøgningen til Statens Kunstfond. Ishøj Kommune har tre egnede lokationer til formålet. Det drejer sig om Ishøj Stationsforplads, VaVa-grunden og tunnelen ved Ishøj Strand ARKEN. På Kultur- og Fritidsudvalgets næste møde vil der komme en sag, hvor der gives flere oplysninger, og hvor der vil skulle tages stilling til, hvilken eller hvilke lokationer Ishøj Kommune skal byde ind med.
  • Foredraget 'Gå, så går det nok' med Bente Klarlund i Brohuset den 10. april var udsolgt med 250 besøgende i Salen, Brohuset. De besøgende kunne samtidigt møde frivillige fra lokale gå-fællesskaber og få inspirerende materialer med hjem. I anledning af foredraget, og dets fokus på det at komme ud at gå sammen, er der åbnet en lille webportal på kommunens hjemmeside med info om de lokale gå-fællesskaber, inspirationsmateriale, rutekort m.m. Se Center for Kultur og Fritid/Gåfællesskaber.
  • Ishøj Kommune har den 24. april 2025 modtaget mail fra et advokatfirma på vegne af Unisport A/S. I mailen er vedhæftet fogedbog af den 23. april hvor det fremgår, at der er foretaget udlæg i det medlemstilskud, som Ishøj IF står til at få udbetalt for 2025. Dette sker idet Ishøj IF ikke kan betale det skyldige beløb til Unisport. I henvendelsen fremgår, at Ishøj Kommune skal udbetale beløbet direkte til advokatfirmaet. Center for Kultur og Fritid har været i dialog med formanden for Ishøj IF og aftalt, at der afholdes et møde mellem foreningen og administrationen med fokus på, hvordan børne- og ungdomsfodbolden bedst understøttes og sikres i denne situation.
  • Åbning af Repair Café Ishøj den 23. april Nu har Ishøj sin egen repaircafé, som blev åbnet med et velbesøgt event i Bycenteret. Fremover vil den frivilligt bemandede Repair Café Ishøj tage imod reparationer i Brohuset på udvalgte onsdage. Næste gang er onsdag den 14. maj.
  • Pokalfest 2025 afholdes tirsdag 20. maj kl. 19. Der er sendt invitationer ud til Byrådet, KFU, FOLU, CKF ledere og 16 Pokalpris nominerede og indstillere. Derudover er der indstillet 111 personer til erindringsgaver, som har ydet en ekstraordinær idrætspræstation. Foreningsfrivillige inviteres med familie og venner.
  • Det Grønne Ishøj på Bredekærgård søndag den 15. juni 2025. Flyers er vedhæftet dagsordenen.
  • U17 DM volleyball afholdes i Ishøj Idræts & Fritidscenter den 10 - 11. maj 2025. 10 pige- og 10 drengehold kæmper om Danmarksmesterskabet.
  • Der er i marts måned udsendt nyhedsbrev til de folkeoplysende foreninger i Ishøj. Nyhedsbrevet indeholder information om Fritid for Alle, ansøgning om medlemstilskud, indstilling af årets idrætspriser til Pokalfest og muligheden for at udbyde særlige foreningstilbud til børn med særlige behov. Nyhedsbrev kan ses i via følgende link: Nyhedsbrev fra Kultur og Fritid marts 2025



Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget.

Bilag

Sagsfremstilling

Kulturmetropolen igangsatte i 2024 projektet "Kulturmetropolen møder Musikken", som gennem nye samarbejder mellem specialtilbud og musik- og kulturskoler skulle understøtte trivsel hos skolebørn med særlige behov.
Nu er en rapport færdiggjort, og rapporten giver indblik i de skolesamarbejder, som Kulturmetropolen har været med til at igangsætte på tværs af otte kommuner. Her mødtes specialtilbud og musik- og kulturskoler for første gang for at arbejde trivselsfremmende med musiske fællesskaber tilpasset skolebørn med især autisme og ADHD.

Professionshøjskolen Absalon er ved at kvalificere indsatsen med ny forskning, og som “akkompagnement” til denne rapport udgives en forskningsartikel i Tidsskriftet Specialpædagogik til juni, der beskriver projektets udvikling af pædagogiske principper, tilgange og metoder.

Rapporten viser også, hvorledes diagnosticering af børn og unge med autisme og ADHD er mere end fordoblet siden 2010, og hvor meget det belaster kommunernes økonomi på specialområdet – herunder konkrete elevtal fra Kulturmetropolens otte medlemskommuner.

Ishøj Kommune har også været en del af projektet, hvor Ishøj Kulturskole og gruppeordningen på Strandgårdskolen har etableret nye samarbejder om musikundervisningen af børn med særlige behov. Erfaringerne fra kulturmetropol-samarbejdet og Ishøjs lokale erfaringer fra indsatsen bliver medtaget i implementeringen af "Pulje til musikundervisning i specialklasser", som Ishøj Byråd i budgetaftale 2025 afsatte for perioden 2025-2028. Indsatsen starter op efter sommerferien i skoleåret 2025/2026 på Strandgårdskolen, og Ishøjgård og gruppeordningen på Gildbroskolen.

I 2025 fortsætter Kulturmetropolen arbejdet med videreudvikling af indsatsen under "Et sundt liv med Kultur" blandt andet med bevilling fra Region Hovedstaden til arbejdet med "Inklusion gennem kunst - styrkelse af trivsel for skolebørn i specialtilbud". Ishøj Kommune vil også være del af det.


Projektchef Jimmie Nolsøe fra Kulturmetropolen deltager under punktet, præsenterer rapporten og står til rådighed for spørgsmål.

Børne- og Undervisningsudvalget er inviteret under dette punkt.

Lovgrundlag

Intet at bemærke

Økonomi

Region Hovedstaden har bevilliget 450.000 kr. til den tværkommunale indsats i 2025

Indstilling

at orienteringen og rapporten tages til efterretning.

Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget

Beslutningstema

Kultur- og Fritidsudvalget orienteres om resultaterne fra evalueringsrapporten af projektet "Mød musikken", som Region Hovedstaden har bevilliget 450.000 kr. til videreudvikling af den tværkommunale indsats i 2025 i regi af Kulturmetropol samarbejdet.

Bilag

Sagsfremstilling

Baggrund

Ishøj Kommunes medborger- og sundhedshus, Brohuset, er under ombygning og forventes at stå færdigt i slutningen af 2025. Administrationen vurderer, at Brohuset har et potentiale for udsmykning med kunst fra Statens Kunstfonds pulje til lån af kunst. Statens Kunstfonds Legatudvalg for Billedkunst og Statens Kunstfonds Legatudvalg for Kunsthåndværk og Design indkøber hvert år omkring 200 værker, som bliver udlånt til offentligt tilgængelige institutioner, hvor mange forskellige mennesker færdes. Formålet med ordningen er at give borgere i hele landet mulighed for at møde kunst af høj kvalitet, der hvor de færdes til daglig.


Brohuset
Brohuset er et multifunktionelt hus, som både anvendes af borgere i alle aldersgrupper, foreninger og medarbejdere tilknyttet privatklinikker og kommunale tilbud. Ønsket om at skabe et hus, der danner grobund for øget sundhed, trivsel og livskvalitet blandt Ishøjs borgere, har krævet en større renovering. Når ombygningens tredje og sidste byggeetape er slut, vil der være oplagte områder, hvor kunsten vil kunne gøre en forskel for de besøgende. Her er det især det nye borgertorv og gangarealerne, der vil have store vægpartier og områder, hvor det vil være oplagt med en kunstnerisk udsmykning.


Kunst og sundhed

Undersøgelser viser, at kunst kan opmuntre til sundhedsfremmende adfærd, forebygge dårligt helbred og støtte omsorgsarbejdet. At bringe kunsten ind i Brohuset støtter derfor op om husets mission om "At skabe rammerne for at styrke fysisk og mental sundhed i Ishøj" samt "At bygge bro mellem mennesker og skabe mangfoldige fællesskaber med borgeren i centrum". Det støtter endvidere op om flere temaer i kulturpolitikken, hvor kulturen bruges "...som et virkemiddel til at skabe glæde, oplevelser og livskvalitet i den enkelte borgers liv", og hvor kultur danner rammen for at "...dannelse, læring, fællesskab og demokrati kan udfolde sig". I Strategi for kunst i det offentlige står det anført, at ambitionen blandt andet er at "Skabe relationer og tilknytning samt stimulere fantasi og læring".


Ansøgning til Statens Kunstfond om lån af kunst

Lån af billedkunst, kunsthåndværk og design fra Statens Kunstfond sker i en periode på minimum 5 år og op til 10 år. Som modtager er man forpligtet til at kunne tage vare på værkerne på forsvarlig vis i minimum 5 år, ligesom der vil blive set på de sikkerhedsmæssige forhold i bygningen. Da værkerne ofte er af kunstnere i begyndelsen af deres virke, er erfaringen, at det ikke kan svare sig at tegne en forsikring, da denne er uforholdsmæssig høj, men til gengæld få kunstværkerne fastmonteret forsvarligt.


Hvis Statens Kunstfond bevilger lån af værker, har kommunen ansvaret for at formidle den kunst, der modtages, for eksempel gennem et indvielsesarrangement, folder, interview med kunstneren, en webfilm, sociale medier, omtale på hjemmeside m.m.


Der er ansøgningsfrist den 25. september 2025, og der gives svar på ansøgningen senest 12 uger efter ansøgningsfristen. Hvis ansøgningen imødekommes, tilbydes en række kunstværker, og der vil herefter kunne tages stilling til, hvorvidt udvalget af kunstværker eventuelt skal justeres i dialog med ansøger.

Lovgrundlag

Ikke relevant.

Økonomi

Det er gratis at låne værker af Statens Kunstfond. Der kan forventes få udgifter til den fysiske installering/ophængning af værker og formidling, som kan dækkes af puljemidler til kunst i det offentlige rum.

Indstilling

 at der udarbejdes en ansøgning til Statens Kunstfond om lån af kunst til Brohuset.

Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget

Beslutningstema

Kultur- og Fritidsudvalget skal godkende, at administrationen udarbejder ansøgning til Statens Kunstfond til lån af kunst i Brohuset.

Sagsfremstilling

Baggrund
Byrådet vedtog den 4. oktober 2022 en ny helhedsplan samt et nyt navn for det område, der nu hedder Sydengen. Helhedsplanen sætter fokus på variation og kvalitet i byggerierne, større grønne byrum, mobilitet samt bæredygtighed og biodiversitet. Helhedsplan kan ses i bilag 1.

Den 17. marts 2025 godkendte Økonomi- og Planudvalget, at der udarbejdes forslag til en lokalplan, hvori den planlagte parkeringskælder på Industriskellet 12 erstattes med et parkeringshus, fordi det blandt andet vil skabe større mulighed for indretning af grønne arealer med mere biodiversitet og fællesskabsorienterede byrum. Forud for denne beslutning havde bygherren bag Industriskellet 2-12 frembragt forslag med høje ambitioner i forhold til bæredygtighed, bokvalitet og grønne opholdsarealer i tråd med helhedsplanens retningslinjer. Bygherre er interesseret i et kunstprojekt og samskabelse med Ishøj Kommune med ARKEN som kunstrådgiver.

Kunstnerisk udformning af parkeringshuset
Ambitionerne for Sydengen og bygherres interesse i at skabe en bydel med fællesskabsorienterede og rekreative byrum, giver mulighed for et samarbejde om en kunstnerisk udsmykning, der kommer borgere og besøgende til gode. Det planlagte parkeringshus bliver placeret op til kommunens område, kaldet Den Grønne Plads, som foruden at skulle tilbageholde overskydende regnvand, også skal rumme plads til ophold og fælles aktiviteter for hele området. Der vil derfor være mulighed for at anvende parkeringshusets facade ud mod Den Grønne Plads som et stort lærred, der kan styrke den samlede oplevelse af pladsen. Ved at koble en kunstner på så tidligt i processen, bliver det muligt at arbejde kunstnerisk med selve udformningen af parkeringshuset og ikke en udsmykning, der påføres bygningen. Administrationen vurderer derfor, at der her er mulighed for at arbejde med kunsten i det offentlige rum på en ny måde og i en samarbejdsform med en privat aktør jævnfør regulativet for kunst i det offentlige rum, hvor det konkrete kunstprojekt vil arbejde inden for de tre følgende støtteområder i regulativet: "Forbindelsesled, hvor kunsten anvendes til at forskønne passager mellem bygninger, områder, arealer m.m.", "Arkitektur, hvor bygninger tilføres æstetiske, identitetsskabende eller funktionelle løsninger udført af en kunstner." og "Byudvikling, hvor kunsten bruges som katalysator til at udvikle bydele". Se regulativ for puljemidler til kunst i det offentlige rum i bilag 2. I strategi for kunst i det offentlige rum nævnes Ishøj Kommunes mulighed for at fungere som kunstkatalysator, hvor kommunen faciliterer og igangsætter nye initiativer med eksempelvis erhvervslivet, ligesom Sydengen her nævnes som en mulig lokation for at indtænke kunsten. Se Strategi for kunst i det offentlige rum i bilag 3.
En forudsætning for samarbejdet om parkeringshuset er fra bygherres side, at projektet ikke må give en ”uhensigtsmæssig dyr konstruktion”. Der er afsat budget ved bygherre til, at facaderne vil blive æstetisk bearbejdet. Finansiering af kunstprojektet vil derfor i vid udstrækning kunne tillægges facadebearbejdningen. Finansiering af de udgifter, der eventuelt ligger udenfor udviklers budget, kan enten finansieres via fondsmidler eller via puljemidler til kunst i det offentlige rum.

Da kunstværket forventes at blive en integreret del af parkeringshusets facade, er den umiddelbare forventning, at ejerskab og vedligehold vil tilfalde ejer. Dette kan dog først afklares, når skitsen foreligger, og der er indblik i, hvordan værket skal folde sig ud i relation til bygningen.

Skitseforslag af Rhoda Ting og Mikkel Bojesen
ARKEN Museum for Samtidskunst har sammen med administrationen afholdt møde med udvikler og en arkitekt fra Arkitekthuset Danielsen, hvor kunstrådgiveren fik informationer om planerne for og tankerne bag parkeringshuset. Formålet med mødet var at give kunstrådgiveren fra ARKEN de bedst mulige forudsætninger for at udpege en kunstner, som vil være bedst egnet til opgaven. ARKEN har, i samarbejde med arkitekten, udpeget kunstnerduoen Rhoda Ting og Mikkel Bojesen, tidligere Studio ThinkingHand, til opgaven. Vurderingen er sket ud fra en kunstnerisk, procesmæssig og vedligeholdelsesmæssig betragtning, og da deres praksis både taler ind i parkeringshuset og Den Grønne Plads. Kunstnerduoen arbejder med værker, der udviser Natur og Kultur, Naturlig og Syntetisk og inviterer til møder mellem organiske biologiske processer og industri, teknologi og videnskab. Rhoda Ting og Mikkel Bojesen har skabt værker til det offentlige rum i både Danmark og Norge og har blandt andet udstillet i Politikens Forhal, Sorø Kunstmuseum og Munkerup Hus. Udvalg af kunstnerduoen værker ses i bilag 4.

Lovgrundlag

Ikke relevant.

Økonomi

Der resterer minimum 235.000 kr. i puljen til kunst i det offentlige rum.

Indstilling

at der bevilges 50.000 kr. til skitseforslag til parkeringshus på Industriskellet 12 fra puljen til kunst i det offentlige rum 2025.

Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget

Beslutningstema

Kultur- og Fritidsudvalget skal beslutte, om der skal bevilges 50.000 kr. til et skitseforslag til kunstnerisk udformning af parkeringshus på Industriskellet 12.

Bilag

Sagsfremstilling

Baggrund

Hovedstadens Letbane åbner første strækning fra Ishøj til Rødovre Nord i efteråret 2025. Hovedstadens Letbane vil skabe nye forbindelser og forbedre den kollektive trafik i hovedstadsområdet samt styrke Ishøjs rolle som et regionalt transportknudepunkt. Ligesom etableringen af Ishøj S-togsstation i 1976 var afgørende for udviklingen af Ishøj som moderne forstad, vil letbanen gøre det lettere for både lokale og pendlere at komme til og fra området. Hovedstadens Letbane vil ikke kun forbedre forbindelserne i Københavns omegn og aflaste det eksisterende transportsystem, men vil også være en katalysator for byudviklingen, der vil optimere mulighederne for boliger og erhvervsliv tæt på Ishøj Station og Ishøj Strand ARKEN.


Fejring af åbning af Hovedstadens Letbane

Den nye infrastruktur, hvor man kan rejse mellem forstæderne uden at skulle igennem København centrum, er historisk, og åbningen af letbanen er derfor en oplagt mulighed for at tiltrække flere brugere af den kollektive trafik, ligesom den kan vise de mange kvaliteter, som Ishøj har at byde på. Derfor har Hovedstadens Letbane lagt op til, at åbningen bliver fejret i samme skala, som det skete i forbindelse med åbningen af S-togsstrækningen, hvor hele byen blev inddraget i en stor fejring. Her vil Hovedstadens Letbane stå for en række overordnede aktiviteter, deriblandt VIP-kørsel og fri rejse for alle, og der er sendt et opdrag til de involverede kommuner, der udstikker en overordnet ramme og koncept for dagen. Her lægges op til en åbningsdag på en lørdag eller søndag i perioden ultimo september til ultimo oktober 2025, hvor hver kommune afholder fællesskabsorienterede og kommercielle events i tidsrummet kl. 10.00 til 16.00 på alle stationer. Ishøj har to letbanestationer, hvor der i så fald skal være aktiviteter. Se overordnet ramme og koncept for dagen for åbning af etape 1 i vedhæftede bilag.


Aktiviteter på åbningsdagen

For at kunne afholde en åbningsdag med en betydelig volumen er der behov for, at der iværksættes et arbejde med at arrangere events på dagen og motivere foreninger, erhvervsliv, institutioner m.fl. til at deltage i et samarbejde, der fører til en række aktiviteter, som borgere og besøgende kan deltage i. Der vil kunne arbejdes med et scenarie, der ikke kræver nogen betydelig økonomi eller der vil kunne arbejdes med et scenarie, der kræver finansiering. Eksempler på, hvad scenarier kan indeholde, ses nedenfor:


Aktiviteter uden økonomisk bevilling

Aktiviteter med økonomisk bevilling

ARKEN tilbyder gratis adgang for besøgende.

ARKEN tilbyder gratis adgang for besøgende, og der skabes en oplevelsesrute fra kunstværket BETWIXT på Ishøj Strand ARKEN ned til museet/stranden med guidede ture af kunstnere, kunstnerisk udsmykkede rickshaws til ældre og svagt gående, hoppeborg og oplevelser på det grønne område ved stationen med opsætning af telte og aktiviteter fra Naturcentret.

Erhvervslivet i Ishøj Bycenter inviteres til at byde ind med aktiviteter.

Erhvervslivet faciliteres til at indgå i et samarbejdsprojekt, hvor der samskabes om en løsning, så de lokale og besøgende kan opleve smagsprøver, produkter og oplevelser, der viser det mangfoldige erhvervsliv Ishøj Kommune har.

Ishøj Kulturskole inviterer lokale bands og musikudøvere til at deltage på dagen.

Scene på Stationsforpladsen med aktiviteter fra Ishøj Kulturskole, og hvor Kulturium arrangerer små koncerter med professionelle musikere med rødder i Ishøj og bands fra RÅ Festival.

Kunstværket i tunnelen under Ishøj Bycenter indvies.

Kunstværket i tunnelen under Ishøj Bycenter indvies, og der arrangeres aktiviteter, hvor besøgende f.eks. kan være medskabende i et fælles værk med henblik på at forskønne det mørke område bag tunnellen eller deltage i en konkurrence, hvor præmien er en mulepose, hvorpå der er påtrykt dele af kunstværket og Ishøjs logo Kulturen i Ishøj.

Foreninger inviteres til at deltage med deres aktiviteter.

Foreninger faciliteres og honoreres for at indgå i et samlet program, der indeholder aktiviteter, som det sås i forbindelse med Medborgerforums Kulturfestival.

Ishøj Lokalhistorisk Arkiv inviteres til at tilbyde historiske gåture.

Der indgås et samarbejde med Ishøj Lokalhistorisk Arkiv om udvikling af plancher og effekter, der fortæller historien om fortidens Ishøj.



Da Hovedstadens Letbane endnu ikke har udmeldt en dato for åbningen, eller oplyst hvilket program, der er for de overordnede aktiviteter, som det lokale program skal indgå i, vil den nærmere planlægning først kunne ske derefter.

Det estimeres, at de samlede udgifter til et større aktivitetsprogram for ishøjborgere og besøgende på åbningsdagen vil beløbe sig til 200.000 kr.

Der er ikke afsat budget til åbningsarrangement. Administrationen anbefaler, at der bevilliges penge til afholdelse af åbningsarrangement for letbanen i Ishøj. Administrationen anbefaler, at midlerne tages fra henholdsvist fra bevilling til kollektiv transport og fra kulturpuljen.

Lovgrundlag

Ikke relevant.

Økonomi

Udgifterne forventes at beløbe sig til omkring 200.000 kr.

Der resterer 106.780 kr. i Kultur- og Fritidsudvalgets kulturpulje. Det foreslås at anvende 50.000 kr. fra kulturpuljen til projektet samt 150.000 kr. fra bevillingen til kollektiv transport. Der er midler i bevillingen til kollektiv transport, der ikke er disponeret over på nuværende tidspunkt grundet, at den nye buslinje til Torslunde først er i drift 2. halvår af 2025.

Indstilling

1. at der bevilges 200.000 kr. til afholdelse af aktiviteter ved åbningen af letbanens første etape

2. at 50.000 kr. finansieres gennem kulturpuljen

3. at de resterende 150.000 finansieres gennem bevillingen til kollektiv transport.

Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget i forhold til anvendelse af midler i kulturpuljen.

Teknik- og Bygningsudvalget i forhold til anvendelse af midler fra bevillingen til kollektiv transport.

Byrådet.


Beslutningstema

Byrådet skal beslutte scenarie for åbningsarrangement i Ishøj samt finansiering af åbningsarrangementer ved åbningen af letbanens første etape.

Bilag

Sagsfremstilling

Ishøj Teater fremsender årsrapport, regnskabserklæring og revisionsprotokol for 2024. Der er ingen påtegnelser fra revisionsgennemgangen.

Ishøj Teater har haft både stationære forestillinger og turnéforestillinger, og det har givet et stort program med mange forskellige forestillinger. Der blev spillet 86 stationære forestillinger og turneteatret gennemførte 37 forestillinger. Dertil kommer en lang række af sekundære aktiviteter, hvor Ishøj Teater bl.a. har haft skolesamarbejder, Kulturpakke-forløb og Natur og Kultur på Recept-forløb.

Ishøj Teater kommer ud med et resultat på 145.688 kr., mod et forventet budgetteret resultat på -10.426 kr. Ishøj Teater har været udfordret af sygemeldinger i ledelse og administration af teateret samt ekstra udgift til administration for at håndtere driften i denne situation. Det positive regnskabsresultat skyldes særligt mindre forbrug på salgs- og lokaleomkostninger samt et godt besøgstal og billetsalg på teaterforestillingerne.


Ishøj Teater har en egenkapital på 2.696.355 kr., hvoraf 1.500.000 kr. er afsat til inventar og indflytning i den nye teaterbygning i 2025.


Vedhæftet er årsrapport, regnskabserklæring og revisionsprotokol for 2024 samt en mere visuel ledelsesberetning for 2024.

Lovgrundlag

Forhenværende egnsaftale 2021-2024, der er indgået i henhold til lov om scenekunst (jf. LBK nr. 246 af 18/03/2020) med tilhørende bekendtgørelse om egnsteater (jf. BEK nr. 1099 af 26/10/2019).

Økonomi

Økonomien er indeholdt i tidligere Egnsteateraftale 2021-2024.

Indstilling

at årsrapport, revisionsprotokollat og regnskabserklæring godkendes.

Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget

Beslutningstema

Ishøj Teater fremsender årsrapport, regnskabserklæring og revisionsprotokol for 2024 til godkendelse hos Ishøj Kommune jf. bestemmelserne i Egnsteateraftalen

Bilag

Sagsfremstilling

Ishøj Teaters formand har valgt at trække sig, og bestyrelsen har valgt ny formand for teatret. Ishøj Teater er en selvejende institution, der selv udpeger og vælger sin bestyrelse. Ishøj Kommune har en repræsentantsplads siddende i bestyrelsen, som udpeges af Byrådet i forbindelse med konstitueringen efter kommunalvalget. Ishøj Teater valgte den 8. april på bestyrelsesmøde at vælge næstformand, Henrik Olsen, som formand. Derfor er der også valgt ny næstformand, som nu er Amalie Strømberg.


Bestyrelsen ser nu således ud.

  • Formand: Henrik Olsen (udpeget af Ishøj Byråd)
  • Næstformand: Amalie Strømberg
  • Jakob Pelch
  • Lars Fjeldmose
  • Jens Gehl
  • Dan Schutz
  • Betina Falsing

Lovgrundlag

Ishøj Teaters vedtægter

Egnsteateraftale 2025-2028

Lov om scenekunst (jf. LBK nr. 1473 af 30/11/2023) og bekendtgørelse om egnsteatre (jf. BEK nr. 1099 af 26/10/2019).

Økonomi

Intet at bemærke

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget

Beslutningstema

Ishøj Teater har fremsendt orientering til Ishøj Kommune om, at de i bestyrelsen har valgt ny formand og næstformand.

Sagsfremstilling

Formålet med 1. budgetopfølgning er at vurdere, om de økonomiske forudsætninger fra budgetvedtagelsen fortsat holder, eller om der er sket ændringer, der har væsentlige økonomiske konsekvenser for dette budgetår. 1. budgetopfølgning 2025 viser et forventet udgiftspres på 11,0 mio. kr. indenfor servicerammen, som primært vedrører:

Det forventede merforbrug udenfor servicerammen, udgør 5,3 mio. kr. og vedrører primært:

  • I 2025 forventes der en tilgang på ca. 100 borgere på førtidspension, hvilket svarer til et merforbrug på 4,3 mio. kr.
  • Øgede udgifter til Tabt Arbejdsfortjeneste giver et forventet merforbrug på 1,0 mio. kr. Antallet af modtagere er stort set uændret, men borgerne modtager mere i kompensation end forudsat.



Lovgrundlag

Økonomisk Politik for Ishøj Kommune

Indstilling

1. at 1. budgetopfølgning 2025 tages til efterretning

2. at budgetneutrale omplaceringer foretages, så budgetter både i 2025 og fremadrettet bliver retvisende jvf. bilag


3. at administrationen frem mod 2. budgetopfølgning udarbejder forslag til kompenserende tiltag, der vil sikre, at Ishøj Kommune overholder den med regeringen indgåede servicerammeaftale for 2025 samt Økonomisk Politik for Ishøj Kommune.



Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Forventet regnskab ved 1. budgetopfølgning 2025 viser et merforbrug på 16,3 mio. kr., hvoraf 11,0 mio. kr. er indenfor servicerammen mens 5,3 mio. kr. er udenfor servicerammen.


Hertil kommer budgetneutrale omplaceringer, som administrationen indstiller udføres med henblik på at opnå et mere retvisende budget 2025.

Bilag

Sagsfremstilling

Den økonomiske status er stadigvæk ikke kendt, da størrelsen af service- og anlægsrammen først forventes kendt i juni måned. Det er dog administrationens vurdering, at det er nødvendigt, at der udarbejdes et rådighedskatalog, der dels kan håndtere eventuelle budgetmæssige ubalancer, og dels kan håndtere eventuelle politiske ønsker til budget 2026. Det er vurderingen, at et rådighedskatalog vedr. servicerammeudgifterne på 10 mio. kr. vil kunne indgå i det politiske drøftelser som grundlag for at overholde servicerammen, jf. Økonomisk Politik for Ishøj Kommune.

Administrationen fremlagde nedenstående fordeling på budgetseminaret og efterfølgende for Økonomi- og Planudvalget. Fordeling af fagudvalgenes bidrag til rådighedskataloget blev godkendt. Fordelingen tager afsæt i fagudvalgenes andel af servicerammen i budget 2025, korrigeret for enkelte ikke påvirkelige poster, som fx udgifter til tjenestemandspensioner.

Udvalg

Andel af 10 mio. kr. (1.000 kr.)

Økonomi- og Planudvalget

1.860

Teknik- og Bygningsudvalget

870

Klima- og Miljøudvalget

50

Børne- og Undervisningsudvalget

3.810

Kultur- og Fritidsudvalget

420

Social- og Sundhedsudvalget

2.880

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget

110

I alt

10.000

Med den politiske tidsplan er det aftalt, at fagudvalgene drøfter budgettet inden for fagudvalgets område på møderne i april og maj med henblik på at afsøge områder, hvor økonomien kan tilpasses, og i hvilken retning reduktionsforslagene kan formuleres. På udvalgsmøderne i april er der taget en indledende drøftelse af, i hvilken retning administrationen skal arbejde i forbindelse med forberedelsen af rådighedskataloget. På dette udvalgsmøde konkretiseres retningen og dermed, hvilke områder fagudvalget ønsker, at administrationen udarbejder konkrete besparelsesforslag på. Der arbejdes henimod, at der på udvalgsmøderne i maj træffes beslutning om, hvilke besparelsesforslag fagudvalget ønsker at sende videre til de politiske forhandlinger. I nogle fagudvalg kan det blive nødvendigt at inddrage mødet i juni.

Proces- og tidsplan for det fremadrettede arbejde med rådighedskataloget for budget 2026:

  • 16. juni - Deadline for indmeldelse af rådighedsforslag med udfyldte skemaer til Økonomistyring og Analyse.
  • 24. juni - Temamøde for Byrådet og HovedMED vedr. økonomiaftalen for 2025.
  • 24. juni - Direktionen gennemgår det samlede rådighedskatalog med henblik på udsendelse til høring medio august.
  • 15. august - Budgetmaterialet sendes til høring i råd, nævn og MED-udvalg med høringsfrist den 4. september.


Indkomne høringssvar udsendes til byrådet, når de er samlet i slutningen af uge 36.

Lovgrundlag

Økonomisk Politik for Ishøj Kommune samt den vedtagne Budgetproces 2026 - 2029

Økonomi

Materialet vedr. Budget 2026 - 2029 fremlægges i forbindelse med høringen i sidste halvdel af august 2025.

Indstilling

at udvalget beslutter i hvilken retning administrationen skal arbejde med konkretisering af forslag til rådighedskataloget.

Beslutningskompetence

Teknik- og Bygningsudvalget

Beslutningstema

Økonomi- og Planudvalget har på mødet den 17. marts 2025 besluttet, at der i forbindelse med budget 2026 udarbejdes et rådighedskatalog på 10,0 mio. kr. for at have prioriteringsmuligheder i 2026. Arbejdet blev igangsat på Økonomi- og Planudvalgets møde i april og fortsætter på udvalgsmøderne i maj og eventuelt juni. På udvalgsmøderne drøfter udvalgene budget 2026 med henblik på, at administrationen kan udarbejde rådighedskatalog, der skal indgå i de politiske forhandlinger efter sommerferien.

Sagsfremstilling

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.


Deltagere på mødet:

Pia Beckmann Skourup (V)

Murat Kütük (A)

Bayram Yüksel (A)

Sami Deniz (F)

Milishia Moradi (L)


Indstilling

at referatet godkendes.

Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget.