Referat
Kultur- og Fritidsudvalget onsdag den 15. februar 2023 kl. 16.30

Mødelokale Tårnbjerget, Rådhuset Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Sagsfremstilling

Kulturium:

Kulturium Musikteater har arbejdet videre med fornyelse og konceptudvikling af byhavekoncerterne jf. beslutning på Kultur- og Fritidsudvalgsmøde i oktober 2022. Fra 2023 vil konceptet rebrandes som ”Kulturium Sommerdage i Byhaven”. Hver sommerdag vil byde på et bredere program, der taler til mange forskellige ishøjborgere og på den måde styrke fællesskab og medborgerskab lokalt. Kultur- og Fritidsudvalget vil fortsat være værter og stå for velkomsttale ved udvalgets formand. Program, logo og markedsføringsmateriale er vedhæftet dagsordenen. Kulturium med samarbejdspartnere glæder sig til at afvikle arrangementerne. Evaluering af det nye koncept sker efter afvikling af alle tre begivenheder.


IshøjUngdom:

Uge Sex - Nyt projekt til Ishøjs unge

På baggrund af flere landsdækkende undersøgelser fra bl.a. Sex & Samfund og lokale forespørgsler har Ungdomsskolen med inspiration i Pier Education udarbejdet et tiltag, som kan åbne nye muligheder i seksualoplysningen til unge i Ishøj. Afsættet er at uddanne en gruppe unge, der kan formidle viden og debat om sex og samliv til andre unge gennem ung-til-ung metoderne. Rekruttering og uddannelse sker inden sommerferien - gruppen starter aktiviteterne efter sommerferien.

CykelVærestedet - et nyt samarbejde omkring Ishøjs større børn og unge

Ishøj Ungdomsskole åbner medio marts i Vejleåparken et CykelVærested. Formålet med CykelVærestedet er at bidrage til en meningsfuld fritid for børn og unge. Indsatsen er baseret på relationer og det kriminalitetsforebyggende, og skal fungere som et tilbud til særligt de børn og unge, der ikke umiddelbart lader sig tiltrække af de etablerede fritidstilbud i kommunen - men alle børn og unge er velkomne. CykelVærestedet kan desuden også bruges som en platform til at rekruttere og brobygge børn og unge til andre relevante indsatser i Ishøj Kommune og i den boligsociale helhedsplan med henblik på at støtte op om uddannelse, kultur, dannelse og en meningsfuld fritid. CykelVærestedet er et samarbejde mellem Ishøj Ungdomsskole, AABs boligafdeling 55, boligafdelingen Steenbjerggård og den boligsociale helhedsplan Fælles om Vejleåparken.

Fritidsmessen

Fritidsmessen afholdes hvert år i september - og er en eftermiddag hvor alle elever fra skolernes 6. - 8. årgang præsenteres for de kommunale fritidstilbud fra institutioner, foreninger mm.

Der har været afholdt evalueringsmøde omkring sidste års Fritidsmesse. Der er generelt god feedback fra såvel foreninger, lærere, elever og kulturinstitutionerne. Men der er et generelt ønske om at lade seancen vare længere. Der tegner sig primært den ændring, at der inviteres forældre og andre Ishøjborgere ind på messen om eftermiddagen. Dette så flere kan få indblik i de tilbud der findes, og så foreningerne og andre stadeholdere også når ud til flere mulige medlemmer. Der er mange foreninger, der ikke deltager pga tidspunktet – det kunne måske give anledning til at flere så værdien i at stille op, når der også åbnes op for forældre og andre interesserede borgere. Der arbejdes videre med at muliggøre og realisere forslaget.

EscapeGame om Fyrsten

IshøjUngdom har i samarbejde med skolekonsulent, skolernes matematikvejledere, Ishøj Naturcenter og Kroppedal Museum udviklet et Ecapegame, målrettet 7. årgang. Alle 7. klasseselever kommer de næste tre år til at gennemføre forløbet, som har base på Bredekærgaard. Ishøj Ungdom har inddraget brug af rekvisitter og teknologier udviklet i Makerspace. Derudover idéudvikler og producerer ungdomsskolen den infovideo, hvor Kroppedal Museum fortæller facts om Fyrsten. Den bliver lavet i samarbejde med vores valghold Musik&Medier – hvor de unge inddrager alternative formidlingsmetoder, så det henvender sig til målgruppen.


Ishøj Svømmehal:

Billetsalg/reception er nu flyttet for at skabe fleksibilitet og øget tryghed i den daglige drift.

Ishøj Idræts- & Fritidscenter:

- Café:

Der er afholdt i h.t. Ishøj Idrætsrådsbeslutning et cafebrugerudvalgsmøde den 11. januar 2023, hvor foreningerne fremkom med forslag og idéer til en god café.
Mange af disse forslag bl.a. ændring/ommøblering fra "restaurant" til "sportscafé" er allerede sat i gang for ganske få penge.
Uanset hvilket fremtidsscenarie for caféen Kultur og Fritidsudvalget vil beslutte sig for, så vil foreningernes forslag og gode ideér være et "must" for en god café.
Det videreforløb for caféen fremtid er, at Kultur og Fritidsudvalget på et kommende møde vil blive præsenteret for:
- Notat af cafébrugerudvalgsmødet.
og følgende 2 fremtidsscenarier i h.t. tidligere udvalgsbeslutning herom:
- Bortforpagtning af caféen igen til en privat aktør.
- Foreningsdrevet café.

- Ishøj Karate Klub:

Ishøj Byråds beslutning om at tildele Ishøj Karate Klub træningstid i gymnastiksalen i Idrætscentret i en prøveperiode, forventes at opstarte efter vinterferien og frem til sommerferien. Der er, i dialog med foreninger og skoler, fundet gode alternativer til afvikling af aktiviteter samt opbevaring af materiel. Depotrum og remedier i depotet mellem hal 2 og gymnastiksal er nedtaget og fjernet, så rummet nu er klar til at blive istandgjort af klubben og Ishøj Idræts- & Fritidscenter. De nye faciliteter forventes som planlagt at blive taget i brug af klubben i uge 9. Prøveperioden vil blive evalueret inden sommerferien.

- Ishøj Stadion:

Kommunen er i dialog med DBU divisionsforeningen om en yderligere dispensation for DBU stadionkravene med hensyn til nærtilknyttet omklædningsfaciliteter for sæsonen 2023-24. Nuværende dispensation løber indtil 31. juli 2023. Arbejdet med en varig løsning for udbygning af stadion faciliteter i forhold til DBUs krav indgår i arbejdet med helhedsplanen for og omkring Ishøj Idræts- & Fritidscenter.


Kulturpulje

I bilag er vedlagt oversigt over tidligere tildelinger fra Kulturpulje til orientering.


Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget.

Bilag

Sagsfremstilling

Foreningen Ishøj Vikingemarked afvikler årligt arrangementet Ishøj Vikingemarked, som er en del af Vestegnens Kulturuge.

Vikingemarkedet afholdes på Ishøj Tange, hvor borgere har fri adgang. På markedet fås et indblik i vikingernes hverdag, og der er salgsboder, musik samt flere aktiviteter.
Til arrangementet deltager flere aktører, som står bag salgsboderne. Der er som udgangspunkt ikke tale om foreninger men enkelte eller private aktører fra primært københavnsområdet og andre byer omkring Ishøj. Aktørerne er med til at vise vikingernes verden til glæde for det lokale publikum i Ishøj. I 2022 deltog ca. 2.800 personer.

Kultur- og Fritidsudvalget har de sidste mange år støttet vikingemarkedet via kulturudvalgspuljen med 25.000 kr. I årene 2012-2015 har tilskuddet været på 50.000 kr.
Ishøj Vikingemarked ansøger i 2023 igen om tilskud til arrangementet, som i år afholdes den 9. og 10. september som opstart til Vestegnens Kulturuge i uge 37.
Tilskuddet er med til at dække delvise udgifter til musik, fortæring til aktører samt materialer til aktiviteter med videre.

Tilskud til Ishøj Vikingemarked har i praksis været varigt de seneste år. Det foreslås derfor, at der udarbejdes en samarbejdsaftale mellem parterne, og at tilskuddet fastlægges i kommunens budget med henblik på at give arrangørerne et stabilt udgangspunkt at planlægge deres arrangement ud fra. En samarbejdsaftale mellem Ishøj Kommune og Ishøj Vikingemarked vil have til formål at definere parternes forpligtelser forbundet med arrangementet og harmonerer derudover med den praksis, der er gældende for andre faste tilskudsmodtagere på kulturområdet, der afholder faste, tilbagevendende aktiviteter.

Med aftalen lægges der op til, at Ishøj Vikingemarked får et fast varigt tilskud på 25.000 kr., så længe aftalen er gældende. Samarbejdsaftalen vil kunne opsiges ved fremtidige budgetaftaler, eller hvis Kultur- og Fritidsudvalget ønsker at opsige eller ændre samarbejdsaftalen.

Større udgifter og flere besøgende medfører, at foreningen i år søger om et tilskud på i alt 80.000 kr. Der søges om et fast tilskud på 25.000 kr. samt et yderligere forhøjet tilskud på 55.000 kr.
Den nye foreningsbestyrelse forsøger at planlægge egenfinansiering i form af salg, fondsansøgninger, billigere udgifter til forplejning med videre. Forplejningen er primært til aktørerne som en fortjeneste for deltagelse. Da planlægningsarbejdet med egenfinansiering er nyt og i et tidligt stadie, er det ikke muligt for dem at anslå andre indtægter end kommunalt tilskud i budgettet.

Ansøgning om tilskud, budget for 2023 samt kort beskrivelse af udviklingspunkter/nye tiltag er vedhæftet dagsordenen.
Ligeledes er regnskab og besøgstal for 2022 er vedhæftet dagsorden.

Kultur- og Fritidsudvalget har mulighed for at yde støtte via Kulturpuljen. Administrationen påpeger dog, at Kulturpuljens formål er at understøtte nye initiativer og at der i forvejen er sager om reservation af midler til andre formål. Administrationen anbefaler, at puljemidlerne reserveres til at kunne tilgodese andre nye initiativer i løbet af året. Administrationen anbefaler, at der bevilges et tilskud på 25.000 kr. og indgås en samarbejdsaftale, og at bestyrelsen for Ishøj Vikingemarked
henvises til at igangsætte initiativer for at kunne dække øvrige udgifter til vikingemarkedet. Dette kan være som fundraising og/eller salgsindtægter.

Økonomi

Vikingemarkedet søger om tilskud på 80.000 kr. fra kulturudvalgspuljen.
Markedets udgifter er for 2023 budgetteret med 63.000 kr. og andre udgifter er budgetteret med 53.575 kr. - i alt 116.575 kr.

Kulturudvalgspuljens budget er i 2023 på 202.000 kr.

Fra 2024 og i overslagsårene forslås det, at fast tilskud på 25.000 kr. bliver en del af det kommunale budget. Pengene flyttes fra kulturudvalgspuljen.

Indstilling

at samarbejdsaftalen mellem Ishøj Vikingemarked og kommunen godkendes.
at der i henhold til samarbejdsaftalen bevilges et tilskud på 25.000 kr. via kulturudvalgspuljen til afholdelse af Ishøj Vikingemarked i 2023, og at udvalget drøfter ansøgning om ekstra tilskud.

at der fra 2024 og i overslagsårene fastlægges et tilskud på 25.000 kr. i det kommunale budget til Ishøj Vikingemarked. Midlerne tages fra kulturudvalgspuljen.

Beslutning

Tiltrådt med tilføjelse af at ansøgning om ekstraordinært tilskud i 2023 imødekommes med et ekstraordinært tilskud på 25.000 kr. Bayram Yüksel (A) kunne ikke støtte det ekstrordinære tilskud.

Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget.

Beslutningstema

Foreningen Ishøj Vikingemarked ansøger om tilskud til afholdelse af arrangementet Ishøj Vikingemarked i 2023.

For at fastholde samarbejdet mellem Ishøj Vikingemarked og Ishøj Kommune, fremlægges en fremtidig samarbejdsaftale til godkendelse.

Bilag

Sagsfremstilling

Torslunde Festival er drevet af en frivillig forening, og festivalen har gennem en årrække udviklet sig fra en stor havefest til et større og mere professionelt arrangement. I dag er festivalen et to-dages arrangement med bands, bar, mad, telt og mulighed for campering. Dette primært for målgruppen 30 år og op ad. Festivalen ser dog i stigende grad også deltagelse fra et yngre publikum.

Bestyrelsen for Torslunde Festival har siden 2018 fulgt og gennemført en plan for udvikling af Torslunde Festival. Med udgangspunkt i udviklingsplanen vedtog Kultur- og Fritidsudvalget i 2018 at hæve det årlige tilskud fra 100.000 kr. til 175.000 kr.

Torslunde Festival ansøger om, at tilskuddet fra Ishøj Kommune forhøjes til 300.000 kr. i 2023 og de efterfølgende år. Ansøgningen for øget tilskud begrundes med, at der i 2022 var et underskud på -52.000 kr., samt at der foreligger en vis usikkerhed i indtægter i forbindelse med energikrisen og inflationen. Underskuddet i 2022 er en kombination af tilbagebetaling af midler til Ishøj Kommune i 2021, hvor festivalen blev aflyst pga. Covid-19 samt manglende indtægter fra barsalg og billetter.

I 2023 har Torslunde Festival fået flere og yngre bestyrelsesmedlemmer, som skal være med til at fremtidssikre festivalen og som bl.a. har arbejdet for at optimere hjemmesiden. I 2023 har festivalen igen indgået aftale med Thorshøjgård om opbygning af festivalen samt 8. klasse fra Ishøj Skole, som vil forestå afrydning af borde og opfyldning i løbet af weekenden.

Ansøgning og budget kan ses i bilag.

Torslunde Festival fremsendte lignende ansøgninger om forhøjelse af tilskud i både 2019 og i 2020, som blev behandlet på udvalgsmøderne i december de pågældende år. Udvalget afslog i begge tilfælde ansøgningerne, og i 2020 besluttede udvalget at "fastfryse Torslunde Festivals tilskud på 175.000 kr. for 2021 og overslagsårerne". I 2022 modtog Ishøj Kommune igen en ansøgning om forhøjelse af tilskud til 300.000 kr. og sagen blev behandlet på Kultur og Fritidsudvalgets møde i april. I forarbejdet blev der gjort opmærksom på, at tilskuddet skal følge pris- og lønfremskrivningen, og at momsen kan afløftes. Kommunen udbetalte således 178.000 kr. i 2022 i tilskud til Torslunde Festival, som i praksis betød, at festivalen modtog 193.478 kr. i udbetalt tilskud.

På budget 2023 til Torslunde Festival er der afsat 187.000 kr. som følge af pris- og lønfremskrivning af budgettet. Ved kommunens udbetaling af tilskud af typen "andre kulturelle opgaver" afløftes særlig moms. I praksis betyder det, at Torslunde Festival i 2023 vil modtage 203.260 kr. i udbetalt tilskud fra kommunen.

Der er ikke andre direkte sammenlignelige kulturaktiviteter i kommunen. Ishøj Kommune har rytmiske koncerter i regi af Kulturium gennem hele året. Til finansiering af de 30-40 dage med musik i Kulturium i 2022 er der sat 483.000 kr. af. Ishøj Kommune yder tilskud til andre større kulturarrangementer; herunder Ishøj Harmonika Festival og Ishøj Vikingemarked, som begge modtager 25.000 kr. i årligt tilskud. Harmonikafestivalen er et to-dages arrangement, hvor harmonikaspillere fra hele landet underholder. Ishøj Vikingemarked er et tre-dages marked med boder og underholdning, hvor vikinger fra hele landet leverer aktivitet. Begge kulturarrangementer har gratis adgang for borgere.

Kultur- og Fritidsudvalget har mulighed for at yde støtte via Kulturpuljen. Administrationen påpeger dog, at Kulturpuljens formål er at understøtte nye initiativer og at der i forvejen er sager om reservation af midler til andre formål og kan derfor ikke anbefale brug af Kulturpuljen til varig støtte. Som følge af tidligere behandlinger og beslutninger om fastholdelse af tilskudsniveau, vil administrationen foreslå, at Torslunde Festival får udbetalt 203.260 kr., og at ansøgningen i forhold til kommende år kan overgå til årets budgetforhandlinger. Udvalget kan drøfte om Torslunde Festival skal have et ekstraordinært tilskud på fx 52.000 ift udligne tidligere underskud og imødegå stigende priser.

Økonomi

Der er i budgettet afsat 187.000 kr., som ved udbetalingen til Torslunde Festival bliver et tilskud på 203.260 kr.

Indstilling

  • at det besluttes at fastholde tilskuddet på 187.000 kr. i 2023 til Torslunde Festival
  • at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter om Torslunde Festival skal modtage et engangstilskud på 52.000 kr. fra Kulturpuljen til dækning af underskuddet i 2022.

Beslutning

Tiltrådt. Torslunde Festival modtager et engangstilskud på 40.000 kr. fra Kulturpuljen i 2023.


Beslutningskompetence

Kultur og Fritidsudvalget

Beslutningstema

Torslunde Festival fremsender ansøgning om forhøjelse af årligt tilskud fra 187.000 kr. til 300.000 kr. Udvalget skal beslutte, om ansøgningen imødekommes.

Bilag

Sagsfremstilling

Ishøj Teater og Foreningen BalCon har taget teten i forhold til at sikre en ansøgning om et 3-årigt partnerskab med Statens Kunstfond. Målet med partnerskabet er at udvikle og gennemføre lokalt forankrede og relevante kunstoplevelser af høj kvalitet for børn, unge og voksne i et geografisk afgrænset område. Foreningen BalCon arbejder for en platform, hvor musik og dans i samspil skaber originalt scenekunst bl.a. gennem Projekt Dansedrømme, som Kultur og Fritidsudvalget tidligere har støttet.

ARKEN, Ishøj Kulturskole, AAB og den boligsociale helhedsplan i Vejleåparken er også med. Projektet hedder "Opgangsfortællinger" og vil indsamle borgerfortællinger og livserfaringer og omsætte disse til kunstneriske performances, udstillinger, koncerter med videre. Gennem samskabende og borgerinddragende workshops vil kunstnerne sammenflette de mange historier og kunstneriske inputs til eksistentielle og vedkommende fortællinger, som borgerne både kan spejle sig i og være en del af. Det er kommunen, der skal ansøge med underskrift af både den politiske og administrative ledelse. Kommunen skal indgå aftale med mindst én lokal kulturinstitution, der forpligter sig på at være en aktiv del af partnerskabet.


For kommunen vil der være en samlet udgift, svarende til en minimumsfinansiering på 300.000 kr. over de 3 år. De foreslås finansieret fra Kulturpuljen. I første omgang som en reservation, som kun anvendes, hvis kommunen ansøgning imødekommes af Statens Kunstfond.


Der er ansøgningsfrist den 23. februar 2023. Herefter vil Statens Kunstfond udvælge 6 kommuner til interviews og dialog om muligt samarbejde. Herefter vælges 3 kommuner endeligt til at indgå et 3-årigt samarbejde. Der vil kun være denne ene ansøgningsfrist. Det vil ikke være muligt at ansøge igen. Der gives besked efter 9 uger.

Se vedlagte beskrivelse i bilag.

Lovgrundlag

Intet at bemærke

Økonomi

Kommunen forventes at skulle bidrage med egenfinansiering af lokal projektledelse, kommunikation og formidling samt et beløb til lokale events og kunstproduktion. Udgifter til projektledelse og formidling afholdes indenfor eksisterende budget. Herudover skal kommunen bidrage med minimum 50.000 kr. i 2023 til events, forplejning og materialer i forbindelse med lokale kunstaktiviteter med borgere samt med minimum 250.000 kr. til kunstproduktion, events, forplejning, materialer (beløbet kan deles over budgetårene 2024 og 2025).

Fase 2 (2023): 500 timer til lokal projektledelse og projektmodning (kan fordeles både på kommune og kulturinstitution(er), men kommunen skal varetage den overordnede projektledelse.) 100 timer til lokal kommunikation og formidling. Minimum 50.000 kr. til events, forplejning og materialer i forbindelse med lokale kunstaktiviteter med borgere.

Fase 3 (2024-2025): 1000 timer til lokal projektledelse og projektrealisering (kan fordeles både på kommune og kulturinstitution(er), men kommunen skal varetage den overordnede projektledelse). 500 timer til lokal kommunikation og formidling. Minimum 250.000 kr. til kunstproduktion, events, forplejning, materialer (beløbet kan deles over budgetårene 2024 og 2025).
Ishøj Teater vil levere 3x500 timer til projektledelse og formidling i fase 2 og fase 3.
BalCon vil levere 3x100 timer til administration og formidling i fase 2 og fase 3.

Det er endnu uklart, hvordan øvrige aktører vil bidrage til egenfinansieringen, samt hvilket afkast mulig fundraising kan give, og dermed om den kommunale medfinansiering kan vise sig at blive nedjusteret.

Administrationen foreslår, at der reserveres 50.000 kr. fra Kulturpuljen i 2023 samt 125.000 kr. i henholdsvis 2024 og 2025, såfremt det besluttes at indsende en ansøgning til fonden.

Indstilling

at det besluttes at indsende ansøgning til Statens Kunstfond

at det besluttes at reservere 50.000 kr. fra Kulturpuljen i 2023 samt 125.000 kr. 2024 og 2025.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget

Beslutningstema

Statens Kunstfond søger kommuner, der vil indgå et 3-årigt partnerskab om at sikre, at flere borgere skal mærke, at kunst og kultur vedkommer dem gennem fokus på at udvikle lokale kunst- og kulturtilbud. Kultur- og Fritidsudvalget skal beslutte, om det ønskes at søge midler fra fonden.

Bilag

Sagsfremstilling

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.


Indstilling

at referatet godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget.