Referat
Kultur- og Fritidsudvalget onsdag den 15. maj 2024 kl. 16.30

Mødelokale Tårnbjerget, Rådhuset Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj

Sagsfremstilling

  • Center for Kultur og Fritid anvender på nuværende tidspunkt Booksys til udlån af lokaler, behandling af tilskud til foreninger mv. Systemejeren/support-teamet har meddelt, at systemet lukker omkring udgangen af 2025. Der arbejdes på at finde en nyt egnet system. Center for Kultur og Fritid forventer, at driftsudgifter vil være højere end de nuværende, og der vil også være større udgifter til indkøb, implementering, vejledning mv. De forventede udgifter vil blive meldt ind til tekniske korrektioner for budget 2025 og overslagsår.
  • Ishøj Kulturskole har i samarbejde med Playboks som et forsøg oprettet et dramahold i Vejleåparken for elever i 2. - 4. klasse. Holdet er forsøgsvis gratis indtil sommerferien.
  • På Kulturskolen er I forbindelse med PR for næste sæson er der sat plakater op på skolerne og diverse steder i Ishøj. Der bliver annonceret i lokalavisen, på sociale medier, på infoskærme og på hjemmesiden "Det sker i Ishøj", lavet opslag på Aula, sendt videoer ud til skolerne, hvor lærerne fra kulturskolen præsenterer deres instrumenter, afholdt orkesterdage for 2. klasserne, dansedag for 3. klasserne og kordag for 4. klasserne samt Åbent Hus. Selvom sæsonen på kulturskolen er ved at være ved sin afslutning, oplever kulturskolen fortsat, at elever tilmelder sig til indeværende sæson.
  • Udpluk af kommende arrangementer i Ishøj Idræts & Fritidscenter, Ishøj Svømmehal og Bredekærgård.
    - Pokalfest for foreningerne i Ishøj Idræts & Fritidscenter torsdag den 30. maj 2024
    - Det Grønne Ishøj på Bredekærgård søndag den 16. juni 2024.
    - Skt. Hans fest på Tangen søndag den 23. juni 2024.
  • Der har været afholdt café-brugerudvalgsmøde i idrætscenter den 22. april 2024.
  • Vedhæftet er også nyhedsbrev fra Ungdomsskolen med information om aktuelle indsatser og projekter. Se bilag 1.
  • Samarbejdsaftale mellem FGU Vestegnen og Ishøj Kommune om det faglige samarbejde på Bredekærgård
    Byrådet besluttede den 5. december 2023, at administrationen skal skabe grundlag for, at FGU Vestegnen kan etablere en afdeling/skole på Bredekærgård. Byrådet besluttede endvidere den 18. december 2023 at bemyndige administrationen til at indgå samarbejdsaftale om det faglige samarbejde.

    Driften og aktiviteterne på Bredekærgård foregår i dag i et tæt samarbejde mellem Center for Ejendomme og Arealer, Center for Kultur og Fritid og Center for Dagtilbud og Uddannelse. Mange borgere og institutioner benytter sig af stedets aktiviteter og muligheder. Med etablering af en FGU afdeling/skole på Bredekærgård, bliver der gode muligheder for at samarbejde om relevante aktiviteter på Bredekærgård med henblik på at sikre lokale uddannelsesmuligheder for kommunens unge.

    I den bilagte samarbejdsaftale mellem FGU Vestegnen og Ishøj Kommune om en FGU afdeling/skole på Bredekærgård præsenteres rammen for samarbejdet, som har til formål at give Ishøjs unge de bedste muligheder for at vælge en ungdomsuddannelse på et lokalt uddannelsessted. Rammen for samarbejde er udarbejdet i tæt samarbejde mellem FGU Vestegnen og Ishøj Kommune på baggrund af drøftelser mellem de samarbejdende aktører på Bredekærgård. Samarbejdet er allerede godt på vej, idet FGU Vestegnen er på besøg på Bredekærgård flere gange om ugen. (Bilag 2).


Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget.

Beslutningstema

Orienteringerne tages til efterretning.

Bilag

Sagsfremstilling

Ishøj Kulturskoles Vision og Strategi 2020-2023 indeholdt fire strategiske områder:

  • 25% flere cpr. nr. elever i Ishøj Kulturskole
  • Nye læringsformer og metoder
  • Fastholdelse af elever i kulturskolen
  • Større synlighed i lokalsamfundet

På trods af Covid-19 er målene for strategiske indsatsområder nået. En uddybende evaluering kan læses i vedhæftede bilag, men her fremhæves dog, at det første strategiske område med et mål om "25% flere cpr. nr. elever i Ishøj Kulturskole" er indfriet med 35,4%. I dette tal indgår ikke deltagere i Ishøj Synger, sundhedsinvesteringsprojektet ”Natur og kultur på recept” eller Kulturmetropolprojektet ”Et bedre liv med kultur", samt deltagere fra diverse åbne arrangementer i samarbejde med andre, som ikke har tilmelding, eller samarbejder med folkeskolerne. Evalueringen indeholder også en række anbefalinger for kulturskolens fremtidige arbejde.

Kulturskolens bestyrelse påbegyndte den 9. marts arbejdet med udarbejdelse af en ny vision og strategi, der vil afløse den tidligere. Medarbejdere og brugere involveres
også i processen. Som startskud til processen holdt Kim Boesgaard, forsker og adjunkt fra Rytmisk Konservatorium, samt evaluator af "Grib Engagementet" (som Ishøj Kulturskole og Gildbroskolen deltog i) et oplæg for bestyrelsen om, hvordan man kan arbejde med lige adgang og deltagelse for alle, og kulturskolen som et kunstpædagogisk ressourcecenter.

Kulturskolens leder deltager i mødet og fremlægger nogle af resultaterne.


Lovgrundlag

Bekendtgørelse af loven om musik

Økonomi

Intet at bemærke

Indstilling

at evalueringen tages til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget.

Beslutningstema

Ishøj Kulturskoles Vision og strategi 2020-2023 har været styrringsredsskabet for kulturskolens arbejde. Som afslutning på arbejdet med vision og strategi for 2020 - 2023, er der udarbejdet en slutevaluering, der fremlægges til orientering.

Bilag

Sagsfremstilling

Strategi for kunst i det offentlige rum

I april 2019 blev Ishøj Kommunes tværgående "Strategi for kunst i det offentlige rum" vedtaget af Byrådet. Strategien er vedlagt som bilag 1.
I strategien beskrives mulige metoder til implementering og finansiering af kunst i det offentlige rum samt potentielle indsatsområder for at gøre kunsten synlig. Her er visionen "Ishøj - Kunstens by", som vil åbne for en række udviklingspotentialer:

  • Tilføje oplevelser og overraskelser i vores by og byrum.
  • Give Ishøj en stærk og positiv identitet.
  • Styrke Ishøjs potentialer som et attraktivt sted at bo, leve, besøge, arbejde eller drive erhverv.
  • Skabe relationer og tilknytning samt stimulere fantasi og læring.


Inspirationskatalog for kunst i det offentlige rum

Med afsæt i strategien bevilgede Kultur- og Fritidsudvalget midler til at en kunstfaglig rådgiver kunne afdække og beskrive mulige konkrete indsatser på området. Dette førte til "Inspirationskatalog for kunst i det offentlige rum", der blev godkendt i september 2023. Inspirationskataloget er vedlagt som bilag 2.
Formålet med inspirationskataloget er:

  • At være inspiration og beslutningsgrundlag for fremtidige kunstprojekter.
  • At skabe rammer for hvordan vi arbejder på tværs af organisationen med kunst i Ishøjs offentlige rum.
  • At beskrive metoder og processer for hvordan vi udvikler og realiserer kunstprojekter.
  • At give bud på mulige finansieringsmodeller.


Indførelse af 1%-reglen og regulativ for kunst i det offentlige rum

Kultur- og Fritidsudvalget har efterfølgende drøftet en mulig model for implementering af 1%-reglen, så der sikres en kontinuerlig tilførsel af midler til udbredelse af kunst i det offentlige rum. 1%-reglen er en overordnet betegnelse for, at der afsættes en given procentdel til kunst i det offentlige rum. I statsligt byggeri er bygherrer f.eks. forpligtet af Cirkulære om kunstnerisk udsmykning af statsligt byggeri og skal afsætte 1,5% af håndværkerudgifterne. Regioner og kommuner er ikke længere forpligtede af reglen, og derfor ses der forskellige praksisser på området, hvor 1% gælder de fleste steder, mens Ballerup Kommune og Egedal Kommune f.eks. har indført, at der skal afsættes 2%.

Ved implementering af 1%-reglen i Ishøj Kommune oprettes en pulje, der som udgangspunkt fastsættes til at udgøre 1% af den samlede anlægsramme. Det betyder, at der i forbindelse med budgetarbejdet afsættes et rådighedsbeløb på 600.000 kr. ved en samlet kommunal anlægsramme på 60 mio. kr. Endelig bevilling sker efter gældende økonomiske principper med frigivelse af budget til projekter. Denne model er valgt, fordi den er enkel og nem at administrere. Ordningen vil træde kraft fra 2025.

I bilag 3 ses "Regulativ for puljemidler til kunst i det offentlige rum i Ishøj Kommune", hvori principper for håndteringen af kunst i det offentlige rum fremgår. Her står det anført, at puljen vil give mulighed for at disponere puljens midler:

  • Hvor både store og små kunstprojekter giver mest mening.
  • Som medfinansiering til fonde og kommunale projekter.
  • Så de samles til specifikke indsatser, såsom afprøvning af forskellige metoder.

Lovgrundlag

Kommunalfuldmagten.

Økonomi

Ved implementering af en pulje for kunst i det offentlige rum, vil puljen, som udgangspunkt, udgøre 1 % af Ishøj Kommunes samlede anlægsramme.

Indstilling

  • at Kultur- og Fritidsudvalget godkender regulativ for kunst i det offentlige rum i Ishøj Kommune.
  • at Byrådet godkender, at der bevilges 1% af Ishøj Kommunes samlede anlægsramme til kunst i det offentlige rum.

Beslutning

Tiltrådt med den bemærkning, at 1%-reglen træder i kraft fra 2025.

Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget angående regulativet.

Byrådet angående godkendelse af bevilling af 1 % af den samlede anlægsramme.

Beslutningstema

Kultur- og Fritidsudvalget skal godkende regulativ for kunst i det offentlige rum i Ishøj Kommune.


Byrådet skal godkende implementering af 1%-reglen.

Bilag

Sagsfremstilling

Ishøj Teater fremsender årsrapport, regnskabserklæring og revisionsprotokol for 2023. Der er ingen påtegnelser fra revisionsgennemgangen.

Ishøj Teater har haft både stationære forestillinger og turnéforestillinger, og det har givet et stort program med mange forskellige forestillinger.
Der blev spillet 100 stationære forestillinger og turneteatret gennemførte 84 forestillinger. Dertil kommer en lang række af sekundære aktiviteter, hvor Ishøj Teater bl.a. har haft skolesamarbejder, Kulturpakke-forløb og Natur og Kultur på Recept-forløb.

Det igangværende byggeprojekt har haft en indvirkning på årsresultatet for 2023. Ishøj Teater kommer ud med et underskud på 413.998 kr. i 2023. Underskuddet er højere end det budgetterede på 249.591 kr. i budget 2023, hvilket primært skyldes øgede personaleomkostninger og et lidt mindre billetsalg. Begge årsager er ikke overraskende og tilskrives teatrets nuværende situation, hvor der arbejdes uden en stationær scene. Underskuddet finansieres af teatrets egenkapital og belaster sammen med underskuddet fra 2022 teatrets nuværende likviditet. Teatret har pr. 31. december 2023 en egenkapital på 2.550.667 kr., hvoraf bestyrelsen har vedtaget at reservere 1.500.000 kr. til inventar og indflytning i 2025. Set i perspektivet af, at 2023 har været et år med nedpakning og udfordringer med alternative spillesteder, vurderes teaterets ledelse, at underskuddet er forventet og acceptabelt.


Vedhæftet er årsrapport, regnskabserklæring og revisionsprotokol for 2023. Derudover har Ishøj Teater i år udarbejdet en mere læsevenlig årsrapport.


Lovgrundlag

Gældende Egnsteateraftalen 2021-2024, der er indgået i henhold til lov om scenekunst (jf. LBK nr. 246 af 18/03/2020) med tilhørende bekendtgørelse om egnsteater (jf. BEK nr. 1099 af 26/10/2019).

Økonomi

Sagen har ikke direkte økonomiske konsekvenser for Ishøj Kommune.

Indstilling

at Kultur- og Fritidsudvalget godkender fremsendte årsrapport, regnskabserklæring og revisionsprotokol.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget

Beslutningstema

Ishøj Teater fremsender årsrapport, regnskabserklæring og revisionsprotokol for 2023 til godkendelse hos Ishøj Kommune jf. bestemmelserne i Egnsteateraftalen

Bilag

Sagsfremstilling

Grundet Folkemødet 2024 er det ikke muligt at afholde udvalgsmødet den 12. juni som planlagt hidtil.

Det foreslås derfor, at udvalgsmødes flyttes fra onsdag den 12., til tirsdag den 11. juni.

I juni skal der også afholdes fællesmøde om Thorsbro Vandværk med Teknik- og Bygningsudvalget, og det foreslås derfor at mødet afholdes som følger:

Tirsdag den 11. juni:

19:30: Fælles møde med Teknik- og Bygningsudvalget om Thorsbro Vandværk

20:00: Ordinært Kultur- og Fritidsudvalgsmøde


Økonomi

Intet at bemærke.

Indstilling

at udvalget godkender, at mødet i juni rykkes til tirsdag den 11. juni kl. 19:30.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget.

Beslutningstema

Udvalget skal træffe beslutning om at flytte udvalgsmødet i juni.

Sagsfremstilling

Ny lovpligtig indgang til børn og unge
Med Barnets Lov er det fastsat, at alle kommuner pr 1. april 2024 skal sikre, at der på kommunens hjemmeside er én synlig og lettilgængelig adgang til de kommunale myndigheder, som er målrettet børn og unge. Målgruppen er børn og unge i alderen fra 10 år og opefter, der forventes at være i stand til at finde og navigere rundt på en hjemmeside.

Målet med den nye side, som kaldes 'Din side', er, at børn og unge nemt skal kunne opnå viden om, hvem de kan kontakte og hvordan, hvis de har behov for hjælp og støtte - både akut, og hvis de har spørgsmål eller bekymringer om deres livssituation.

Social- og Boligstyrelsen har understøttet kommunernes arbejde med at udvikle design og indhold til hjemmesiden. Administrationen har fulgt styrelsens anbefalinger, og bl.a. anvendt grafik og videomateriale fra styrelsens inspirationskatalog.

Link til den nye side: ishoj.dk/dinside


Kommunal oplysningskampagne om den digitale indgang
For at udbrede kendskabet til den nye digitale indgang gennemfører administrationen en oplysningskampagne i perioden fra april til september 2024. Kampagnens formål er at oplyse om den nye digitale indgang og sikre, at den bliver synlig via en række aktiviteter, herunder:


  • Kampagne på uddannelsesinstitutioner og foreninger
  • Nyhedskampagne på interne kanaler
  • Lokal presseindsats


Social- og Boligstyrelsen kører samtidig en national kampagne målrettet børn og unge på sociale medier.

Lovgrundlag

Barnets Lov, § 14, stk. 4.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget.

Beslutningstema

Kultur- og Fritidsudvalget orienteres om etableringen af en lettilgængelig indgang på kommunens hjemmeside, der har til formål at gøre det nemt for børn og unge at se, hvordan de skal kontakte Ishøj Kommune, hvis de har brug for hjælp og støtte. Siden er en del af implementeringen af Barnets Lov.

Sagsfremstilling

På baggrund af administrationens vurdering har Økonomi- og Planudvalget den 11. marts 2024 besluttet, at der skal udarbejdes et rådighedskatalog med besparelser på 10 mio. kr. i 2025 og 15 mio. kr. i 2026. Det skal bemærkes, at besparelsen, som har virkning i 2025, også indgår i besparelsen i 2026.

Fordelingen af besparelsen er som herunder:


1.000 kr.

2025

2026

Ishøj Kommune i alt

10.000

15.000

Økonomi- og Planudvalget

1.860

2.790

Teknik- og Bygningsudvalget

870

1.305

Klima- og Miljøudvalget

50

75

Børne- og Undervisningsudvalget

3.810

5.715

Kultur- og Fritidsudvalget

420

630

Social- og Sundhedsudvalget

2.880

4.320

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget

110

165


Fagudvalgene skal drøfte budgettet inden for eget område på møderne i april – juni 2024 med henblik på at afsøge områder, hvor økonomien kan tilpasses, og i hvilken retning rådighedsforslagene skal formuleres.


På udvalgsmøderne i maj forventes fagudvalgene at konkretisere retningen yderligere, herunder hvilke opgaveområder fagudvalget ønsker, at administrationen udarbejder rådighedsforslag vedrørende. Processen skal understøtte, at der dels udarbejdes et tilstrækkeligt antal rådighedsforslag, dels at rådighedsforslagene kan indgå i de videre politiske forhandlinger, efter forslagene har været i høring.


I forbindelse med budgetarbejdet, herunder udarbejdelsen af rådighedskataloget, kan fagudvalgene også have øje for de fire områder, som indgår i Byrådets vision:

  • Sundt og aktivt liv
  • Stærkt fællesskab med sammenhold og engagement
  • Lokalt ansvar for klima, natur og miljø
  • Økonomisk robust kommune med stærk arbejdsstyrke


Komponents slides fra budgetseminariet i marts 2024 vedlægges til fortsat inspiration.

Økonomi

Materialet vedr. budget 2025 - 2028 fremlægges i høring i anden halvdel af august 2024.

Indstilling

at udvalget drøfter input til budget 2025

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget.

Beslutningstema

Økonomi- og Planudvalget har på mødet 11. marts 2024 besluttet, at der i forbindelse med budget 2025 udarbejdes et rådighedskatalog på 10 mio. kr. i 2025 og 15 mio. kr. i 2026 for at have politiske prioriteringsmuligheder.

Det er aftalt, at fagudvalgene på udvalgsmøderne i april – juni 2024 skal drøfte input til budget 2025 med henblik på, at administrationen kan udarbejde et rådighedskatalog, der skal indgå i de politiske forhandlinger efter sommerferien.

Bilag

Sagsfremstilling

Formålet med BO1 er at vurdere Ishøj Kommunes forventede regnskabsresultat i indeværende budgetår. Alle forventede regnskabsafvigelser kan ses i Bilag 1 - "Forventede afvigelser BO1 2024", og Bilag 2 - "Fagcenteroversigt - afvigelser", som viser forventede regnskabsafvigelser opgjort per fagudvalg.

Servicerammen
Det samlede resultat af BO1/2024 er et forventet merforbrug indenfor servicerammen på 15,4 mio. kr., som langt overvejende skyldes et forventet merforbrug i Center for Voksen og Velfærd (CVV). Hertil kommer tidligere tillægsbevilgede midler vedrørende parallelsamfundsudgifter på 9,3 mio. kr. I det følgende gennemgås de væsentligste forventede afvigelser.

Resultatet af BO1/2024 er et forventet større udgiftspres i Center for Voksen og Velfærd (CVV) på 18,9 mio. kr., hvoraf 1,5 mio. kr. kan finansieres af Demografipuljen på ældreområdet. Dvs. et merforbrug på 17,4 mio. kr. Det vurderes, at 5,6 mio. kr. er en afledt økonomisk konsekvens af, at Vejleåparken er optaget på Parallelsamfundslisten. Hertil kommer et mindreforbrug på 1,8 mio. kr. i Center for Dagtilbud og Uddannelse (CDU). Endelig forventes en række mindre afvigelser i de øvrige fagcentre.

Forventningen til et stigende udgiftspres i CVV relaterer sig primært til ekstern socialpædagogisk støtte (6,1 mio. kr.), aktivitets- og samværstilbud (7,5 mio. kr.), borgerstyret personlig assistance (1,7 mio. kr.), hjemmehjælp (1,8 mio. kr.) og hjælpemidler (1,0 mio. kr.). Der er primo 2024 igangsat en række initiativer i CVV med henblik på at reducere den forventede budgetoverskridelse i 2024. Der er eksempelvis foretaget en gennemgående visitation på hjælpemiddelområdet, gennemgang af borgere på BPA-ordning og øget antallet af borgere, som flytter fra botilbud til egen bolig. CVV's forventede regnskabsresultat ved BO1 er inklusive de forventede udgiftsreduktioner af disse indsatser.

I forbindelse med den administrative budgetopfølgning 2024 blev der identificeret en forventet overskridelse af servicerammen på 17,2 mio. kr. inklusive forventede merudgifter på 7,1 mio. kr. som følge af Vejleåparkens optag på Parallelsamfundslisten. Det blev efterfølgende besluttet, at parallelsamfundsudgifter skal håndteres i et separat regnskab, og den forventede overskridelse af servicerammen blev dermed reduceret til 10,1 mio. kr.

Den forventede overskridelse af servicerammen er således steget med 5,3 mio. kr. siden den administrative budgetopfølgning pr. 31. januar 2024.

Udenfor servicerammen
Udenfor servicerammen forventes et mindreforbrug på 13,2 mio. kr. Det forventede mindreforbrug skyldes øget refusion fra særligt dyre enkeltsager (-11,5 mio. kr.) samt en lavere tilgang af borgere på førtidspension end budgetteret (-2,5 mio. kr.).

Anlæg
Der forventes et mindreforbrug på 3,0 mio. kr. på anlægsområdet i forhold til det oprindeligt budgetterede, hvilket bidrager til en forbedring af kommunens likviditet i 2024.

Likviditet
Det forventede driftsresultat af ovenstående ordinære drift er et mindreforbrug på 0,4 mio. kr., som forbedrer kommunens likviditet i forhold til det oprindeligt budgetterede.

Budgetneutrale tillægsbevillinger (omplaceringer)

Administrationen indstiller, at der vedtages en række budgetneutrale omplaceringer med henblik på at opnå mere retvisende budgetter. Omplaceringer imellem budgetområder, som følge af administrationens indstilling fremgår af bilag 1.

Lovgrundlag

Den kommunale styrelseslov, Cirkulære om kommunernes budget og regnskabssystem revision samt Økonomisk Politik for Ishøj Kommune.

Økonomi

Der foretages budgetneutrale omplaceringer på tværs af fagudvalg, jævnfør "Bilag 1. Forventede afvigelser BO1 2024".

Indstilling

- at budgetopfølgning 1/2024 tages til efterretning.

- at der foretages budgetneutrale omplaceringer jævnfør "Bilag 1. Forventede afvigelser BO1 2024".

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Det samlede resultat af budgetopfølgning 1(BO1) pr. 31. marts 2024 er et forventet merforbrug indenfor servicerammen på 15,4 mio. kr. samt et mindreforbrug udenfor servicerammen på 13,2 mio. kr. Hertil kommer merudgifter forbundet med Vejleåparkens optag på Parallelsamfundslisten indenfor servicerammen på 9,3 mio. kr. Anlægsniveauet i 2024 forventes ikke at kunne realiseres, og der forventes et mindreforbrug på anlægsrammen på 3,0 mio. kr. Samlet set forventes en forbedring af likviditeten på 0,4 mio. kr. i forhold til det oprindeligt budgetterede.

Administrationen indstiller, at der foretages en række budgetneutrale omplaceringer med henblik på at opnå et mere retvisende budget i 2024.

Bilag

Sagsfremstilling

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.


Indstilling

at referatet godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget.