Referat
Kultur- og Fritidsudvalget onsdag den 17. april 2024 kl. 16.30
Mødelokale Tårnbjerget, Rådhuset Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj
Sagsfremstilling
- Repræsentantskabet for Ishøj Idrætsråd har genvalgt Brian Pirmo som formand for en ny 2-årig periode på rådsrepræsentantskabsmøde den 20. marts 2024.
- IshøjUngdom har udarbejdet den endelige Årsrapport 2023 for Ishøj Ungdomsskole på baggrund af den disposition, som blev vedtaget i januar 2023 i Ungdomsskolebestyrelsen, og som nu fortsættes i 2024. Årsrapporten er blevet udarbejdet på baggrund af den nationale Ungdomsskolestatistik 2022/23, som er færdigbehandlet, og hvor datadelen er delvis frigivet fra Ungdomsskoleforeningen til Børne- og Undervisningsministeriet. Årsrapporten blev vedtaget i Ungdomsskolebestyrelsen primo marts 2024 og er nu opdateret med benchmark-tal i parentes fra sidste Årsrapport 2021/22. Årsrapporten er vedlagt i bilag.
- Ishøj Kulturskole har som nyt opstartet et kort holdundervisningsforløb på 6 gange i guitar for voksne. Såfremt det er en succes, vil kulturskolen fortsætte med at tilbyde lignende hold.
- Kulturskolen har i samarbejde med sundhedsplejen opstartet holdundervisning i sanserytmik for babyer og deres familier. Målet er at nå nogle af de forældre, som ellers ikke kommer i Kulturskolen. Sanserytmik er fyldt med glæde, nærvær og samvær med andre forældre og deres babyer. Der er 2 hold: 2-6 mdr. og 6-12 mdr.
- Resultater fra den boligsociale helhedsplan Fælles om Vejleåparken, AAB vedrørende brobygning til foreningslivet viser bl.a., at Playbox og Helhedsplanen har brobygget 60 børn til foreningslivet i 2023 og hjulpet 29 børn med kontingentstøtte og/eller udstyr.
- Indsatsen med at få kvinder til at organisere sig i fællesskab omkring fysisk træning i Brohuset har resulteret i, at der nu er 4 hold som træner 2 gange ugentligt i Genoptræningens træningssale i Brohuset. De fire træningshold er Bydelsmødre (2 hold), Ishøj Kvindeforening og MultiKulturelle Familie Forening. Der kommer mellem 6 og 14 kvinder til hver træningsgang. En del kvinder kommer ikke hver gang, men mindst en gang om ugen. Kvinderne på træningsholdene er fra 35 til 65 år. Herudover er træningsudstyr fra det midlertidige træningslokale i Brohuset (hvor Træning for Kvinder i Brohuset oprindeligt startede op som pilotprojekt og hvor lokalet er nedlagt med ombygning), er flyttet til træningslokalet på Aktivitetscenteret, Kærbo og Den Røde Varmecentral, Vejleåparken hvor det bruges af træningshold for kvinder. Indsatsen er igangsat på baggrund af sundhedsprofil.
- Administrationen har udvalgt én udbyder af tre mulige til at opføre træningsfaciliteter i Strandparken. Første spadestik forventes fra oktober 2024. Se bilag for tegninger. Bemærk, at der kan forekomme småændringer i anlæg af faciliteter.
Indstilling
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Kultur- og Fritidsudvalget
Bilag
Sagsfremstilling
Det overordnede formål med deltagelsen er, i regi af Kulturmetropolens fællesskab, at få mulighed for at tilbyde kulturtilbud og -projekter, som den enkelte kommune ikke kan løfte på egen hånd. Samarbejdet vil desuden styrke det regionale, kulturelle fællesskab på tværs af kommunegrænserne.
Den nuværende kulturaftale er indgået mellem Albertslund, Furesø, Halsnæs, Helsingør, Herlev, Ishøj, Køge, Roskilde, Rødovre og Kulturministeriet. Der er dialog med andre kommuner om deltagelse.
Hovedindholdet i Kulturmetropolen fra 2021-2024 har været de tre indsatsområder: Unge, Musik samt Et bedre liv med kultur. Bilag 1 beskriver kort de forskellige indsatsområder.
Ishøj Kommunes engagement i Kulturmetropolen i 2021-2024
Et bedre liv med kultur er Kulturmetropolens kultur- og sundhedsindsats, hvor Ishøj kommune er engageret i alle indsatsens projekter. Det gælder billedskoleprojektet Brug Billedskolen, skrivekunstforløbet Ord.Liv.Skriv og musikprojektet Kulturmetropolen møder musikken. Projektet Brug Billedskolen har foregået i samarbejde med Ishøj Kulturskole med fokus på sårbare voksne, primært fra socialpsykiatrien. I Ord.Liv.Skriv har deltagerne også været voksne sårbare Ishøjborgere, og kommunen har været med siden projektets begyndelse. Ishøj Kommune har i forlængelse heraf indgået samarbejde med FOF i forbindelse med etablering af skrivekunsttilbud til den sårbare målgruppe. Kulturmetropolen møder musikken er et projekt, hvor fire musikskolelærere fra Ishøj Kulturskole modtager efteruddannelse mhp. i højere grad at være rustet til at tage imod musikskoleelever fra specialundervisningen, så også denne elevgruppe får adgang til og fuldt udbytte af musikundervisningen i Ishøj Kommune. Efteruddannelsen munder ud i et pilotprojekt, hvor de efteruddannede musikskolelærere laver undervisning for elever fra Strandgårdsskolens gruppeordning, for at efterprøve hvilken effekt musik har på trivslen hos f.eks. børn med autisme eller ADHD.
Også i Kulturmetropolens Musikindsats har Ishøj Kulturskole og Ungdomsskole været meget aktive. Ishøj Ungdomsskole var medudvikler og initiativtager til UrbanGrrls-konceptet (nu SUBURBANGIRLS), og deltog i forløbet med både mentorer og pædagogiske ressourcer samt lokaler i ungdomsskolen. Desuden var Ishøj med Kulturmetropolen til Danske musik- og kulturskolers årskonference for at fortælle om UrbanGrrls, og stod sammen med Albertslund for et lokalt forløb, der foregik både i Ishøj og Albertslund. Det lokale forløb i Ishøj har været med til at etablere en fødekæde af talenter, som føder nye talenter ind i det nationale SUBURBANGIRLS' talentprojekt. Endnu et lokalt forløb udelukkende for Ishøjborgere er nu i støbeskeen, og håbet er at kunne være platform for endnu flere musikalske talenter. Derudover har Kulturskolen og Ungdomsskolen også været med til at udvikle musikindsatsens første seminar Fra kælderværelse til fællesskaber, og Kulturium lagde hus til seminaret Når musik gør en forskel udviklet i samarbejde med indsatsområdet Et bedre liv med kultur.
I Kulturmetropolen Ungeindsats har ca. 30 unge fra Ishøj Kommune hvert år deltaget i RÅ Festival. Særligt i 2024 har Ishøj Kommune lagt et stort engagement både før og under festivalen. En stor flok unge fra Ishøj Ungdomsskole og Ishøj Ungeråd har deltaget i et længere forløb med Ungdomsbureauet, hvor de har udviklet og planlagt RÅ Festival. De har dermed haft stor indflydelse på, hvad der skulle ske på festivalen. Derudover spillede flere artister fra Ishøj Ungdomsskole på festivalen, hvilket igen i år var en stor succes hos publikum. En ung var også med som vært og tog et stort ansvar for, at det hele fungerede på dagen, ligesom Ishøj Ungeråd var repræsenteret i en fælles talk om ungeråd på tværs af kommunerne. Ligeledes har flere medarbejdere deltaget i arbejde og indgået i en tværkommunale netværksgruppe samt understøttet de unges deltagelse på bedste vis. På kulturudvalgsmødet vil en ung Ishøjborger fortælle om oplevelsen af at deltage i Kulturmetropolens Ungeindsats.
Ishøj Kommunes kulturinstitutioner anbefaler at fortsætte i Kulturmetropolen. Der lægges op til, at samarbejdet i Kulturmetropolen 2025-2028 fortsætter med følgende tre indsatsområder under den fælles overskrift ”Kultur for alle”:
Skaberkraft og talentudvikling
Målet er både dygtiggørelse indenfor musik og andre områder samt understøttelse af initiativer, der i bredere forstand kan indfri borgernes kulturelle potentialer og skaberkraft.
Talentudvikling skal stadig ses som dygtiggørelse indenfor et særligt kunstnerisk område, men samtidig skal begrebet også knyttes til skaberkraft og entreprenørskab, som skal understøtte de kulturelle initiativer, der opstår blandt Kulturmetropolens borgere. Dermed skabes der grundlag for en kulturel fødekæde.
Et bedre liv med fællesskaber og kultur
Målet er at øge borgernes mentale sundhed og trivsel samt fremme ”kultur for alle” og medborgerskab via fællesskaber og kulturelle indsatser.
Dette tema lægger sig i naturlig forlængelse af temaet i den nuværende aftale Et bedre liv med kultur, og de mange gode erfaringer, der her er gjort. Især i forhold til denne indsats har Kulturmetropolen bidraget til at sætte kulturens betydning på den nationale dagsorden, og der er et ønske om fortsat at udvikle på området. Der vil i den kommende aftale være endnu mere fokus på at indfri kulturens sundhedsfremmende potentiale for både unge, ensomme og sårbare ved at etablere fællesskaber omkring de kulturelle indsatser.
Nichekultur
Målet er at gribe og understøtte de mere nicheprægede initiativer, der endnu kun spirer, både indenfor allerede kendte kulturelle områder og på nye og mere tværgående felter.
Den nuværende kulturaftaleperiode har vist et behov for at understøtte de nicheprægede kulturtiltag, både der hvor de enkelte kommuner ikke har mulighed for at løfte tiltaget alene, eller hvor kun få borgere i en kommune deler en specifik interesse. For at lykkes med dette er det væsentligt med særligt fokus på fællesskab.
Temaerne bygger videre på de resultater, der er opnået i Kulturmetropolen hidtil. Musikken og ungemålgruppen optræder ikke som selvstændige temaer, men har på baggrund af den nuværende og tidligere kulturaftaler fremtrædende pladser i alle tre temaer. En yderligere præsentation af temaer og målgrupper findes i Bilag 2 og 3.
Sideløbende med de konkrete indsatser og projekter i Kulturmetropolen vil der fortsat være fokus på kompetence- og metodeudvikling og ikke mindst på samarbejde og sparring blandt de deltagende kommuner, både politisk, administrativt og på kulturinstitutionerne. Der er et ønske om at arbejde med en mere vidensbaseret tilgang, hvilket eksempelvis kan ske ved at tilbyde sig som samarbejdspartner ift. følgeforskning, evaluering eller lignende.
Det er muligt at følge med i Kulturmetropolens arbejde på kulturmetropolen.dk samt på Facebook og Instagram.
Økonomi
Ingen økonomiske konsekvenser. Midlerne er afsat i budgettet.
Kulturmetropolen er finansieret gennem midler fra de deltagende kommuner og Slots- og Kulturstyrelsen. Hertil kommer midler fra diverse fonde.
Det kommunale bidrag i den kommende aftale vil være uændret i forhold til nuværende, dog med løn- og prisfremskrivning.
Ishøj Kommune betaler 90.000 kr. pr. år
Indstilling
at der arbejdes videre med henblik på deltagelse i den kommende kulturaftale.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutningstema
Ishøj Kommune har i perioden 2021 – 2024 været partner i kulturaftalen Kulturmetropolen. Med denne sag ønskes der tilsagn fra Kultur- og Fritidsudvalget til at arbejde frem mod deltagelse i den kommende aftale, der løber fra 2025 – 2028. Sagen kører simultant i de øvrige deltagerkommuner, og oplægget er udarbejdet af den politiske styregruppe og kommunernes kulturchefkreds
Bilag
Sagsfremstilling
Danmarks Idrætsforbund og DGI har den 4. april 2024 offentliggjort medlemstal i landets idrætsforeninger for 2023.
Den nye opgørelse af medlemstallene for 2023 viser, at foreningerne i DIF og DGI har fået yderligere 85.261 medlemmer. Dermed er det samlede medlemstal oppe på 2.424.915.
I Ishøj Kommune ses også en stigning i antal af medlemmer i idrætsforeningerne:
2019: 7.571
2020: 7.696
2021: 7.549
2022: 7.903
2023: 8.451
De nye medlemstal for Ishøj foreninger viser en samlet fremgang på 2,0 % i 2023 (i alt 548 medlemmer ift. 2022 tal). For børn og unge i alderen 0-18 år ses en stigning på 4,8 %, så det nu er 49,8 % i aldersgruppen, der er medlem af en idrætsforening. For børn og unge er forklaringen bl.a. at Ishøj Bokseklub har stigning på 106 medlemmer (heri 60 medlemmer i alderen 13-18 år). Flere af de etablerede klubber med børnehold vækster. Det er bl.a. Ishøj Cricket Club, Ishøj IF, Ishøj Håndbold Forening, Ishøj Karate Klub, Ishøj Svømmeklub og Ishøj Bokseklub m.fl. Fald i antal medlemmer ses bl.a. hos BK Ishøj Flamme, Ishøj Golfklub, Ishøj Linedance, Ishøj Sejlklub, SB50 Badminton mv.. Ishøj Tennis Klub har en stigning på 319 medlemmer, som primært er padelspillere, hvilket forklarer en stor del af væksten blandt voksne.
Den positive udvikling i medlemstal for Ishøj Kommune viser også, at medlemmerne er tilbage i idrætsforeningerne og faktisk med et højere niveau end før corona.
I tallene for 2022 indtog Ishøj Kommune den næstlaveste placering på landsplan for andelen af børn og unge, der er aktive i en forening. I 2022 var 45 % i alderen 0-18 år foreningsaktive.
I 2023 har Ishøj Kommune samme placering, selvom andelen af børn og unge, der er medlem i en forening, er steget.
I vedhæftet oversigt ses udviklingen af medlemstætheden over tid og i sammenligning med omkringliggende kommuner. Det fremgår af oversigten, at især Greve har mange børn og unge, der er medlem af en forening, hvor omkring 4 ud 5 børn og unge er medlem.
Ishøj Kommune er den kommune der de sidste 2 år har haft den relativt største medlemsvækst sammenlignet med de andre vestegnskommuner.
DGI og DIF har udsendt pressemeddelelse omkring medlemsudviklingen på landsplan og den positive udvikling specifikt for Ishøj Kommune.
Pressemeddelelsen er vedhæftet dagsordenen.
Lovgrundlag
Intet at bemærke
Økonomi
Ingen økonomiske konsekvenser
Indstilling
at Kultur- og Fritidsudvalget tager orienteringen til efterretning.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutningstema
Orientering om DIF/DGIs opgørelse af medlemstallene for 2023, der viser en stigning både i Ishøj Kommune og på landsplan.
Bilag
Sagsfremstilling
Administrationen har indsendt ansøgning til Nordea Fonden om støtte til investeringen i børn og unges fritid. Nordea Fonden har behandlet ansøgningen og tilkendegivet at støtte med det ansøgte beløb på 3.685.000 kr. i perioden 2025-2028. Heraf skal der afregnes fondsmoms på 17,5 %, svarende til 644.875 kr. Det resterende tilskudsbeløb fra Nordea Fonden på 3.040.125 kr., søges optaget i Kultur- og Fritidsudvalgets budget i årene 2025 – 2028.
'Fritid for alle' er et tværgående investeringsprojekt i børn og unges sundhed og trivsel, hvor det ønskes at sætte civilsamfund og fagprofessionelle i samspil for samarbejde om at flere børn og unge skal have et aktivt fritidsliv. I projektet skal vi se på barriere og ændre på nogle af de parametre, som spiller ind på børn og unges sundhed og trivsel i fritidslivet. Gennem en strategisk koordineret indsats sættes fokus på fællesskaber i fritidslivet i bred forstand. Ishøj Kommunes børn og unge ligger lavt i statistikkerne for deltagelse i foreningslivet (næstlavest for foreningsdeltagelse i Danmark) og på en række sundhedsparametre. Forskning viser, at et aktivt fritidsliv kan spille en positiv rolle i børn og unges sundhed og trivsel, og at et sundt og aktivt fritidsliv har positiv indflydelse på tilhørsforhold til skole, kammerater og lokalområde. Med en fokuseret og koordineret indsats med en række delindsatser ønskes det, at flere børn og unge får en aktiv fritid og indgår i sunde og forpligtende fællesskaber, bl.a. i de folkeoplysende foreninger.
Der er foreslået 5 delindsatser med tilhørende aktiviteter. Indsatserne omhandler etablering af fritidsvejledning, etablering af fritidspasordning (kompensation til kontingent, stævner og udstyr), udvikling af fritidstilbud, synlighed af fritidsmuligheder og etablering af stærkere samarbejder mellem skoler, SFO, aftenklubber, dagtilbud, kulturinstitutioner og foreninger. Indsatsen estimeres til 4 år, men der vil fra begyndelsen være fokus på, hvordan succesfulde initiativer kan forankres i drift.
I udviklingen af projektet har der været blik for det fælles strategiske og visionære arbejde i kommunen. Projektet vil derfor være med til at realisere og understøtte nogle af elementerne i Byrådets Vision 2635 i 2035, som sætter fokus på 'Mulighedernes Ishøj'. Fritid for alle vil særligt understøtte pejlemærkerne 'Sunde og aktive liv' og 'Stærk fællesskab', når der i projektet sættes fokus på, at alle børn og unge skal have et aktivt og indholdsrigt fritidsliv, som danner grobund for sunde vaner og et aktivt medborgerskab. Derudover vil Fritid for alle også være med til at realisere andre vedtagne politikker og strategier. Herunder Kulturpolitikkens fokus på "Kultur og sundhed - meningsfulde fællesskaber og aktiviteter for alle" samt strategierne "Stærke fællesskaber" og "Strategi for det sunde liv for børn og unge" under Børne- og Undervisningsudvalget.
Projektet har været forelagt Ishøj Idrætsråd og Folkeoplysningsudvalget, som begge er centrale samarbejdspartnere, der repræsenterer det frivillige folkeoplysende område. Både Folkeoplysningsudvalget og Ishøj Idrætsråd bakker op om projektet, og der er en forventning om, at begge råd vil indgå i samarbejde om udviklingen.
Nordea Fonden har i forbindelse med deres bevilling inviteret til et opstartsmøde, der bl.a. handler om aftaler for ekstern kommunikation vedrørende bevilling og projekt. Mødet er berammet til den 2. maj og derfor behandles viden om bevillingen fortroligt indtil videre. Inden opstartsmøde med Nordea Fonden skal Ishøj Kommune tilkendegive, at man ønsker at tage imod bevillingen og gennemføre projektet som ansøgt.
Ansøgningen er vedlagt som bilag til dagsordenpunktet.
Økonomi
Projektets økonomi er estimeret til 7.370.000 kr. over en 4-årig periode. Nordea Fonden har tilkendegivet støtte på 50% svarende til 3.685.000 kr. Ishøj Kommunes egenfinansiering er tilsvarende beløb samt afregning af fondsmoms på 17,5 %, svarende til 644.875 kr., i alt 4.329.875 kr. En del af kommunens egenfinansiering vil være omprioritering af tid og ressourcer i Center for Kultur og Fritid, omprioritering af pulje- og aktivitetsmidler i Center for Kultur og Fritid, omprioritering af midler fra Center for Børn og Forebyggelse og midler fra investeringspuljen. Desuden søges fondsmomsbetalingen optaget i Økonomi- og Planudvalgets budget.
Projektets økonomi foreslås som følger:
2025 | 2026 | 2027 | 2028 | Total | |
Tilskud fra Nordea Fonden | 1.125.000 | 970.000 | 1.190.000 | 400.000 | 3.685.000 |
Heraf fratrækkes fondsmoms på 17,5 % | -196.875 | -169.750 | -208.250 | -70.000 | -644.875 |
Tilskud efter fratræk af fondsmoms | 928.125 | 800.250 | 981.750 | 330.000 | 3.040.125 |
- | |||||
Egenfinansiering jf. projekt | 785.000 | 675.000 | 680.000 | 1.545.000 | 3.685.000 |
Egenfinansiering af fondsmoms på 17,5 % | 196.875 | 169.750 | 208.250 | 70.000 | 644.875 |
- | |||||
Egen finansiering i alt | 981.875 | 844.750 | 888.250 | 1.615.000 | 4.329.875 |
Egenfinansiering fordelt på CBF og CKF: | |||||
Egenfinansiering CBF (Fritidspas) | 200.000 | 200.000 | 200.000 | 200.000 | 800.000 |
Egenfinansiering CKF i alt - specificeret | 675.000 | 675.000 | 680.000 | 680.000 | 2.710.000 |
CKF - aktiviteter og puljer | 350.000 | 350.000 | 350.000 | 350.000 | 1.400.000 |
CKF - løn | 275.000 | 275.000 | 280.000 | 280.000 | 1.110.000 |
CKF - Get2Sport | 50.000 | 50.000 | 50.000 | 50.000 | 200.000 |
Egenfinansiering i alt fra CKF og CBF | 875.000 | 875.000 | 880.000 | 880.000 | 3.510.000 |
- | |||||
Difference, der skal søges finansiering til | -106.875 | 30.250 | -8.250 | -735.000 | -819.875 |
Finansiering fra Investeringspulje | 0 | 76.625 | 8.250 | 735.000 | 819.875 |
Der er flere midler i investeringspuljen 2026-2028, end der foreslås anvendt til Fritid for alle. CBOI har oplyst, at der er følgende budgetmidler i Investeringspuljen i 2026, 2027, 2028:
2026: 212.000 kr.
2027: 2.214.000 kr.
2028: 2.014.000 kr.
Samlet set vil projektet, over perioden, ikke påvirke servicerammen.
Indstilling
- at projektet godkendes og gennemføres i årene 2025 – 2028
- at forslag til medfinansiering (omprioritering og investeringspulje) på 4.329.875 kr. i årene 2025 – 2028 godkendes
- at Ishøj Kommune takker ja til Nordea Fondens bevilling på 3.685.000 kr.- at der meddeles en samlet indtægtsbevilling på 3.685.000 kr., der indarbejdes i forbindelse med budget 2025, fordelt over årene 2025 – 2028 jf. oversigt om projektøkonomi i økonomiafsnit
- at der meddeles en tillægsbevilling (fondsmidler) til merudgifter på 3.040.125 kr. under Kultur- og Fritidsudvalget, der indarbejdes i forbindelse med budget 2025, fordelt over årene 2025 – 2028,
- at der meddeles en tillægsbevilling til udgifter ved afregning af fondsmoms vedrørende tilskuddet på 644.875 kr., på Kultur og Fritidsudvalgets budgetområde B50, fordelt over årene 2025 – 2028, og
- at der samtidig meddeles en indtægtsbevilling til finansiering af afregning af fondsmoms på -644.875 kr. på Økonomi- og Planudvalgets budgetområde B10, fordelt over årene 2025 - 2028.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutningstema
Nordea Fonden har givet tilsagn til, at fonden vil støtte projektet Fritid for Alle - med fokus på børn og unges sundhed og trivsel gennem fællesskaber i fritidslivet med 3,6 mio. kr.
Byrådet skal tage stilling til, om der skal afsættes midler til optagelse af fondsmidler fra Nordea Fonden i budgettet 2025-28 samt beslutning om fordeling af egenfinansieringen i forbindelse med projektet.
Bilag
Sagsfremstilling
I forlængelse af det strategiske arbejde med kunsten i det offentlige rum, godkendte Kultur- og Fritidsudvalget i september 2023 Inspirationskatalog for kunst i det offentlige rum. Kataloget beskriver bl.a. mulige metoder til implementering og finansiering af området, og det førte til, at udvalget drøftede, hvordan man kunne udmønte "1%-reglen for kunst i det offentlige rum" i november 2023. Med afsæt i denne drøftelse har administrationen udarbejdet et udkast til regulativ for puljemidler til kunst i det offentlige rum.
I bilag 1 er vedlagt udkast til regulativ, hvor det fremgår, at afsnit fire og fem skal drøftes forud for videre udarbejdelse. Forholdene er sat ind nedenfor. Herudover kan der være yderligere forhold i udkastet, som udvalget ønsker ændret.
Drøftelse af afsnit 4 i regulativ: Finansiering
I finansieringen af kunst i det offentlige rum, kan der arbejdes med flere scenarier, så det sikres, at der løbende tilføres midler til området. Dette kan ske på flere måder, som anført i de to skitserede scenarier nedenfor:
Scenarie 1: Puljemidler af den samlede anlægsramme
Puljen fastsættes, som udgangspunkt, til at udgøre 1 procent af Ishøj Kommunes samlede anlægsramme. Det vil sige, at der i forbindelse med budgetarbejdet afsættes et rådighedsbeløb på 600.000 kr. ved en samlet kommunal anlægsramme på 60 mio. kr.
Scenarie 2: Puljemidler af enkeltprojekter
I Ishøj Kommune afsættes der 1 procent af den samlede sum fra nedenstående projekter til kunstnerisk udsmykning ved:
a) Nyopførelse af kommunale bygninger
b) Udendørs kommunale anlægsprojekter
c) Større moderniseringer samt om- og tilbygninger af kommunale bygninger
d) Salg af kommunal jord
Overordnet gælder det for begge scenarier, at der ikke afsættes midler til kunstnerisk udsmykning:
· Ved udførelsen af sikkerhedsmæssige og lovpligtige foranstaltninger/udbygninger.
· Ved almindelig drift og vedligehold.
· Hvor anskaffelsessummen er mindre end 2.000.000 kr.
Endelig bevillig sker efter gældende økonomiske principper med frigivelse af budget til projekter.
Drøftelse af afsnit 5 i regulativ: Beslutningskompetence
Scenarie 1: Fagudvalg
Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, efter indstilling fra administrationen, hvordan puljens midler skal udmøntes. Administrationen indstiller til beslutning efter rådgivning fra ARKEN Museum for Samtidskunst.
· ARKEN Museum for Samtidskunst
· Kulturinstitution i Ishøj Kommune
· En kunstner
· En kurator
· Chef for Center for Kultur og Fritid
· Chef for Center for Byudvikling og Natur/Ejendomme og Arealer
Denne løsning vurderes at indebære væsentlige administrative ressourcer.
Lovgrundlag
Ingen.
Økonomi
Ingen økonomiske konsekvenser.
Indstilling
at der arbejdes videre med scenarie 1 vedrørende finansiering
at der arbejdes videre med scenarie 1 vedrørende beslutningskompetence.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Kultur- og Fritidsudvalget.
Beslutningstema
Kultur- og Fritidsudvalget skal drøfte udkast til Regulativ for puljemidler til kunst i det offentlige rum i Ishøj Kommune.
Bilag
Sagsfremstilling
Kommunikation og status på årskort til Ishøj-borgere
Kultur- og Fritidsudvalget besluttede på mødet den 13. december 2023, at købere af årskort til vandkulturbåden Havfruen fremover skal være bosiddende i Ishøj Kommune. Administrationen har efterfølgende foretaget forskellige kommunikationstiltag for at gøre Ishøj-borgerne opmærksom på muligheden, deriblandt opslag på kommunens infoskærme, en film med et interview af en vinterbader til kommunens hjemmeside og Facebook, samt en artikel, der er bragt i Det sker i Ishøj og bringes i det kommende Ishøj Nyt. Administrationen vurderer, at de sidste årskort vil blive solgt i løbet af 2024. Administrationen bemærker, at vinterbadning er en aktivitet i vækst og vurderer, at efterspørgslen på årskort vil stige i de kommende år, også i takt med at Ishøj-borgerne vil blive bekendt med de nye muligheder. Administrationen anbefaler, at udvalget overvejer at øge antal årskort til Ishøj-borgerne for 2025, ligesom det har været muligt for foreningen.
Lokalefordeling 2025
Der har været afholdt møde med repræsentanter for Strandbadeforeningen Isbjørnen om den nuværende lokalefordelingsplan, der er vedhæftet som bilag 1. Her blev det oplyst, at man efter indførelsen af årskort, kun til Ishøj-borgere, har fået 20 personer mere på venteliste. Der er således i alt 70 personer på foreningens venteliste.
Foreningens repræsentanter fortalte på mødet, at foreningens medlemmer er særligt glade for at anvende vandkulturbåden onsdag aften og i weekender. Foreningen ønsker mere aftentid, og foreslår at få mandag aften tildelt, mens weekender kan fordeles, så begge brugergrupper får både aften- og dagtimer. Repræsentanter fra Strandbadeforeningen Isbjørnen gjorde endvidere opmærksom på, at de finder det rimeligt, at de med deres nuværende 250 medlemmer bør tildeles mere tid end årskortbrugerne, der pt. har en mindre brugergruppe.
Repræsentanter fra Strandbadeforeningen Isbjørnen pointerede, at man med fordel kan se på brugen af båden i eftermiddagstimerne. De oplyser, at der ikke kommer mange brugere i dette tidsrum og foreslår en forsøgsordning, hvor begge brugergrupper anvender båden i fællesskab.
Kultur- og Fritidsudvalget bedes drøfte følgende:
- Antal af tidsintervaller
Skal den kommende lokalefordelingsplan bibeholde de eksisterende to tidsintervaller eller kan den med fordel indeholde flere kortere tidsintervaller? - Fælles brugstid
Skal der næste år laves et forsøg med at begge brugergrupper kan anvende vandkulturbåden i tidsrum, hvor der er færre brugere? Eller skal det fastholdes at de to brugergrupper kun har separate tider?
- Fordeling aften- og dagtimer
Skal den kommende lokalefordelingsplan bibeholde den overordnede fordeling af dagtimer til Isbjørnen og aften til årskortbrugere eller skal der ske en mere ligelig fordeling af aften- og dagtimer, så begge brugergrupper kan imødekomme borgere i forskellige livssituationer?
- Fordeling af timer mellem de to brugergrupper
Skal den kommende lokalefordelingsplan bibeholde en ligelig fordeling af brugstimer mellem brugergrupperne? Eller skal den fordeles efter hvor mange brugere, der hvert år er i hver gruppe (jf. Strandbadeforeningen Isbjørnens forslag med afsæt i antal medlemmer og årskortholdere pt.) - Årskort
Skal antallet af årskort til Ishøj-borgere i 2025 øges fx som tilsvarende antal af medlemmer i foreningen?
På baggrund af udvalgets drøftelser vil administration fremlægge forslag til lokalefordeling for 2025 på kommende udvalgsmøde. Lokalefordelingsplanen vil således kunne kommunikeres inden salg af næste års årskort.
Lovgrundlag
Folkeoplysningsloven og Kommunalfuldmagten.
Økonomi
Ingen økonomiske konsekvenser for nuværende.
Driftsudgifter for Vandkulturbåden Havfruen er budgetlagt til 131.000 kr. Indtægter er budgetlagt til 92.000 kr.
Indstilling
at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter lokalefordelingsplan 2025.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Kultur- og Fritidsudvalget.
Beslutningstema
Kultur- og Fritidsudvalget skal drøfte lokalefordelingsplan 2025 for vandkulturbåden Havfruen og orienteres om status på implementering af årskort til Ishøj borgere.
Bilag
Sagsfremstilling
Ishøj Harmonika Klub har skabt Ishøj Harmonika Festival, der drives af frivillige, og som arbejder for at fremme et velfungerende forhold til musikken, med harmonikaen som hovedinstrument.
Ishøj Harmonika Festival foregår, som den har gjort siden 2003, i weekenden i uge 23. I 2024 afvikles festivalen fredag den 7. og lørdag den 8. juni, og indbefatter, udover selvtilmeldte amatørgrupper, 3-4 grupper med professionelle harmonikaspillere. I anledning af, at Ishøj Harmonika Festival i år kan fejre 20-års jubilæum, ønsker foreningen en markering, bl.a. ved et øget fokus på de professionelle musikere. Derfor ansøger Ishøj Harmonika Klub om et ekstraordinært tilskud på 20.000 kroner til denne post.
Foreningen gør i ansøgningen opmærksom på, at deres rekruttering af professionelle spillere, og festivalen som helhed, ikke vil kunne lade sig gøre uden Ishøj Kommunes faste årlige økonomiske tilskud gennem 20 år. Ishøj Harmonika Klub glæder sig hvert år over Ishøj Kommunes økonomiske og praktiske opbakning til festivalen og ser frem til et fortsat samarbejde gennem de næste mange år. I 2024 er tilskuddet til fra Ishøj Kommune til Ishøj Harmonika Festival 88.000 kr.
Administrationen bemærker, at en ekstra bevilling til festivalen vil skulle finansieres fra Kulturpuljen, der ofte anvendes til at støtte mindre og enkeltstående projekter, og som ikke modtager et fast tilskud. Idet der søges om støtte til en særlig begivenhed hos en aktør, der har præsteret en stor frivillig arbejdsindsats gennem mange år, og støtten ønskes anvendt til at kvalificere festivalen yderligere gennem professionelle kunstnere, indstiller administrationen at ansøgningen imødekommes.
Lovgrundlag
Ikke relevant.
Økonomi
Der resterer 161.000 kr. i Kulturpuljen
Indstilling
at Kultur- og Fritidsudvalget imødekommer ansøgningen.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutningstema
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til, om man vil imødekomme ansøgning om ekstraordinært tilskud til Ishøj Harmonika Festival, der i 2024 har 20 års jubilæum.
Bilag
Sagsfremstilling
Der er udarbejdet tre politiske strategier på Social- og Sundhedsudvalgets område; henholdsvis en socialstrategi, en sundhedsstrategi og en ældrestrategi.
Strategierne har til formål at sætte retningen for kommunens arbejde på disse områder. Social- og Sundhedsudvalget har besluttet, at strategierne også skal sendes i høring i blandt andet Folkeoplysningsudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget, se bilag 1.
Fælles for de tre strategier er, at de har de samme fire indsatsområder:
- Et værdigt liv
- Investering i forebyggelse
- Stærke og blivende fællesskaber
- Sammenhæng på tværs.
Kultur- og fritidslivet er en vigtig komponent i arbejdet med de fire områder, da det blandt andet i kultur- og fritidslivet, at man som borger kan finde stærke og aktive fællesskaber og tage del i lokalsamfundet.
Udkast til de tre strategier kan findes i henholdsvis bilag 2, 3 og 4. Efter strategierne er vedtaget, vil de blive layoutet og korrekturlæst.
Økonomi
Ingen økonomiske konsekvenser.
Indstilling
at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter Social- og Sundhedsudvalgets strategier, og afgiver høringssvar, hvis udvalget finder anledning hertil.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Kultur- og Fritidsudvalget.
Beslutningstema
Social- og Sundhedsudvalget har på møde i marts besluttet at sende udkast til henholdsvis Ishøj Kommunes socialstrategi, sundhedsstrategi og ældrestrategi i høring i Kultur- og Fritidsudvalget. Udvalget skal drøfte strategierne.
Bilag
Sagsfremstilling
Børne- og Undervisningsudvalget har udarbejdet tre strategier indenfor udvalgets område:
- Strategi for Stærke fællesskaber for alle børn og unge - (Sammenhæng mellem almen- og specialindsatser i dagtilbud og skoler)
- Strategi og handleplan for Fælles aftenklub
- Strategi for Det sunde liv for børn og unge
Strategi for stærke fællesskaber og for fælles aftenklub har tidligere været sendt i høring i Kultur- og Fritidsudvalget. Med denne sag sendes strategi for det sunde liv for børn og unge i høring i udvalget.
Strategien omhandler mistrivsel og overvægt hos børn og unge. Mistrivsel og overvægt hos børn og unge er ikke en opgave, vi kan løse alene som kommune, og derfor er der i strategien lagt op til dialog og inddragelse, som er bredt forankret blandt børn, unge, forældre og civilsamfund. Input til strategien har været drøftet på mødet i Ishøj Skoleforum den 28. september og i Dialogforum for Dagtilbud den 3. november.
Af vedhæftede høringsbrev fremgår det, at høringsfristen er overskredet, men det er aftalt at Kultur- og Fritidsudvalget trods dette alligevel får mulighed for at afgive høringssvar. Høringsbrevet kan ses i bilag 1 og udkast til strategien kan ses i bilag 2.
Økonomi
Ingen økonomiske konsekvenser
Indstilling
at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter Strategi for Det sunde liv for børn og unge og afgiver høringssvar.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutningstema
Kultur- og Fritidsudvalget skal drøfte strategi for Det sunde liv for børn og unge.
Bilag
Sagsfremstilling
Størrelsen af service- og anlægsrammen forventes kendt ultimo juni 2024. Det er derfor på nuværende tidspunkt for tidligt at vurdere den præcise økonomiske situation for 2025. Administrationens vurdering er dog, at det alligevel er nødvendigt, at der udarbejdes et rådighedskatalog med forslag til reduktion af servicerammeudgifter.
På den baggrund har Økonomi- og Planudvalget den 11. marts 2024 besluttet, at der skal udarbejdes et rådighedskatalog med besparelser på 10 mio. kr. i 2025 og 15 mio. kr. i 2026. Det skal bemærkes, at besparelsen, som har virkning i 2025 også indgår i besparelsen i 2026.
Fordelingen er som herunder:
Størrelsen af service- og anlægsrammen forventes kendt ultimo juni 2024. Det er derfor på nuværende tidspunkt for tidligt at vurdere den præcise økonomiske situation for 2025. Administrationens vurdering er dog, at det alligevel er nødvendigt, at der udarbejdes et rådighedskatalog med forslag til reduktion af servicerammeudgifter.
På den baggrund har Økonomi- og Planudvalget den 11. marts 2024 besluttet, at der skal udarbejdes et rådighedskatalog med besparelser på 10 mio. kr. i 2025 og 15 mio. kr. i 2026.
Det skal bemærkes, at besparelsen, som har virkning i 2025 også indgår i besparelsen i 2026.
Fordelingen er som herunder:
1.000 kr. | 2025 | 2026 |
Ishøj Kommune i alt | 10.000 | 15.000 |
Økonomi- og Planudvalget | 1.860 | 2.790 |
Teknik- og Bygningsudvalget | 870 | 1.305 |
Klima- og Miljøudvalget | 50 | 75 |
Børne- og Undervisningsudvalget | 3.810 | 5.715 |
Kultur- og Fritidsudvalget | 420 | 630 |
Social- og Sundhedsudvalget | 2.880 | 4.320 |
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget | 110 | 165 |
I den politiske tidsplan er det besluttet, at fagudvalgene drøfter budgettet inden for fagudvalgets område på møderne i april – juni med henblik på at afsøge områder, hvor økonomien kan tilpasses, og i hvilken retning rådighedsforslagene skal formuleres.
På udvalgsmøderne i april og maj konkretiseres retningen og på hvilke opgaveområder, hvor fagudvalget ønsker, at administrationen udarbejder rådighedsforslag. Processen skal understøtte, at der dels udarbejdes et tilstrækkeligt antal rådighedsforslag, dels at rådighedsforslagene kan indgå i de videre politiske forhandlinger, efter at forslagene har været i høring.
I forbindelse med budgetarbejdet, herunder udarbejdelsen af rådighedskataloget, kan fagudvalgene også have øje for de fire områder, som indgår i Byrådets vision:
- Sundt og aktivt liv
- Stærkt fællesskab med sammenhold og engagement
- Lokalt ansvar for klima, natur og miljø
- Økonomisk robust kommune med stærk arbejdsstyrke
Komponents slides fra budgetseminar i marts 2024 vedlægges til inspiration.
Økonomi
Materialet vedr. budget 2025 - 2028 fremlægges i høring i anden halvdel af august 2024
Indstilling
at udvalget beslutter, i hvilken retning administrationen skal arbejde i forbindelse med konkretisering af forslag til rådighedskataloget.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningstema
Økonomi- og Planudvalget har på mødet 11. marts 2024 besluttet, at der i forbindelse med budget 2025 udarbejdes et rådighedskatalog på 10 mio. kr. i 2025 og 15 mio. kr. i 2026 for at have politiske prioriteringsmuligheder.
På udvalgsmøderne i april – juni skal fagudvalgene drøfte input til budget 2025 med henblik på, at administrationen kan udarbejde rådighedskatalog, der skal indgå i de politiske forhandlinger efter sommerferien.
Bilag
Sagsfremstilling
Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.
Indstilling
Administrationen indstiller, 6. marts 2024, pkt. 18:
at referatet godkendes.
Beslutning fra Kultur- og Fritidsudvalget, 6. marts 2024, pkt. 18:
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Kultur- og Fritidsudvalget.