Referat
Kultur- og Fritidsudvalget onsdag den 22. november 2023 kl. 16.30

Mødelokale Tårnbjerget, Rådhuset Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning

Beslutning

Tiltrådt.

Sagsfremstilling

  • Get2sport i Ishøj Kommune har fået bevilliget 200.000 kr. af Danmarks Idrætsforbund via Social- og Boligstyrelsens inflationshjælp til børn i udsatte familier. Bevillingen skal hjælpe udsatte børn og unge under 18 år ved at støtte op om rekvisitter/udstyr, sports camps/stævner, sociale aktiviteter, instruktørgodtgørelse og kontingentstøtte i forbindelse med eksisterende Get2sport indsatser i Ishøj Kommune. Initiativet skal fremme udsatte børn og unges deltagelse i sport og fritidsaktiviteter i Ishøj Kommune, hvilket positivt kan påvirke deres trivsel og udvikling. 
  • DIF Get2sport har fået SSA midler frem til medio 2027. Forslag til forlængelse af aftale om Get2Sport indsats mellem DIF og Ishøj Kommune fremlægges på kommende møde.
  • Ishøj Idræts & Fritidscenters administration har indført aftenåben i en prøveperiode alle mandage i november 2023 kl. 17.00-19.00. Foreninger og brugere inviteres til at kigge forbi til en kop kaffe og få hjælp til f.eks. bookingsystem og nøglebrikker m.m.
  • Rapport til museumsreform er afleveret til kulturministeren med 17 anbefalinger til en kommende reform af statsanerkendte museers opgaver og tilskud. Rapporten er vedlagt i bilag. Læsevejledning s. 4-8 giver overblik over anbefalinger og bilag 6 et overblik over konsekvenserne. Anbefalingerne fra arbejdsgruppen er et fagligt indspil til de politiske drøftelser om en kommende museumsreform. Arbejdsgruppen anbefaler tre modeller for tilskud, som skal sikre en mere gennemsigtig og enkel tilskudsstruktur end den, der er i dag. Arbejdsgruppen lægger vægt på, at de anbefalede tilskudsmodeller er baseret på objektive og målbare parametre, der er ens for alle på tværs af museumstyper. Rapporten skitserer tre tilskudsmodeller, som alle vil få meget store økonomiske konsekvenser for ARKEN Museum for Samtidskunst og Kroppedal Museum. I tilskudsmodellerne står Arken til at miste mellem 64 % og 78 % af deres nuværende statstilskud. Kroppedal Museum står til at miste 72% af deres nuværende statstilskud ved alle tre tilskudsmodeller. Administrationens umiddelbare vurdering er, at tilskudsmodellerne er historieblinde og social skævvridende og at der er stor forskel mellem de fire primære formål med reformen og tilskudsmodellerne.
  • Administrationen arbejder på oplæg til en ny strategisk indsats; "Fritid for alle", der skal styrke børn og unges sundhed og trivsel gennem fællesskaber i fritiden. Administrationen arbejder på et oplæg med et fælles fokus på, hvordan vi kan styrke det brede fritidsliv for kommunens børn og unge. Oplægget forventes præsenteret på januarmødet 2024. Administrationen er i dialog med mulige samarbejdspartnere og fonde.
  • Med budgetaftalen besluttede forligspartierne, at Ishøj Kommune træder ud af samarbejdet omkring Vestegnens Kulturinvesteringsråd (VKIR) fra 2024. Vestegnens Kulturinvesteringsråd har efterfølgende besluttet at nedlægge sig selv, da flere kommuner gennem årene er trådt ud af rådet. Rådet har vurderet, at en kritisk grænse for antal kommuner i rådet nu var nået.

Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget.

Bilag

Sagsfremstilling

Udvalget har tidligere udtrykt ønske om at besøge forskellige steder, herunder Klub Ragnar. I budgetaftalen for 2024 har forligspartierne besluttet "Omlægning af klub og foreningshuse, herunder undersøgelse af Klub Ragnars placering".

På denne baggrund er der arrangeret en rundvisning i Klub Ragnar. I forbindelse med rundvisningen orienteres udvalget om historik, vilkår og evalueringen af Klub Ragnar. Selve undersøgelsen af placeringen vil blive lave som del af projekt med omlægning af klub og foreningshuse.

Den overordnede historik for Klub Ragnar er skitseret her. I budgetforliget for 2019 blev det besluttet, at der skulle gennemføres en ny organisation og lokalitet for Værkstedet og at tilbuddet skulle forankres i Kultur og Fritidsudvalget. På Kultur- og Fritidsudvalgets møde i oktober 2019 tiltrædes den nye organisation med foreningen Klub Ragnar og tilskuddet hertil. I 2022 udarbejdes en evaluering af Klub Ragnar. Evalueringen, som Kultur- og Fritidsudvalget tiltrådte i september 2022, er vedlagt i bilag.

På mødet får udvalget en gennemgang af historikken fra det tidligere kommunale værested ”Værkstedet” til oprettelsen af Klub Ragnar, som en del af det forebyggende sociale arbejde for ældre unge i Ishøj Kommune.

Leder og Souschef på IshøjUngdom vil deltage på mødet og lave gennemgangen for udvalget.

Lovgrundlag

Ikke lovpligtigt. Rammerne for Klub Ragnar er tiltrådt af Kultur og Fritidsudvalget i 2019.

Økonomi

Ingen økonomiske konsekvenser

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Kultur og Fritidsudvalget

Beslutningstema

Udvalget er inviteret på besigtigelse af Klub Ragnar.

Bilag

Sagsfremstilling

Administrationen fremlægger forslag til de kulturelle arrangementer for 2024 med henblik på, at datoerne kan indarbejdes i den daglige planlægning. I budgetaftale 2024 fremgår det under Kultur- og Fritidsudvalget "Bedre koordinering af aktivitetskalender". Administrationen har koordineret med alle parter. Datoerne for arrangementet "Ishøj Byhave, Parkunderholdning" er rykket, så det ikke falder sammen med Det Grønne Ishøj.

Der er enkelte arrangementer, som KFU ikke skal godkende, da det ligger under andre fagområder. Det er de arrangementer, som ligger under Social- og Sundhedsudvalget. Det er angivet med (CVV) i kalender nedenfor, da det er Center for Voksne og Velfærd, der administrerer disse. De er medtaget her for overblikket og koordinerings skyld.

Arrangementerne fordeler sig således:

Ishøj Byhave, Parkunderholdning (Koordineres af Kulturium)
Lørdag den 8. juni
Lørdag den 13. juli
Lørdag den 10. august

Forårsfest på Bredekærgård, dyreparken
Lørdag den 13. april kl. 10:00-15:00

Grundlovsfest, Ungdomsskolen
Onsdag den 5 den juni kl. 11-15

Musikstarter Koncert Vestegnen, Kulturium
Tirsdag den 15 oktober kl.19.30

SPOTLIVE – Ungdomsskolen
Den 8. februar/ 21. marts / 25. april kl. 17-18

Det Grønne Ishøj, Bredekærgård (Koordineres af Bredekærgård)
Søndag den 16. juni kl. 11:00-17:00

Skt. Hans på Ishøj Tange
Søndag den 23. juni kl.17:00-24:00

Jazz på Gårdspladsen, Bredekærgård
Søndag den 2. juni
Søndag den 7. juli
Søndag den 21. juli
Søndag den 4. august
Søndag den 18. august

Alle dage fra kl. 13:00-16:00



Høstfest på Bredekærgård
Søndag den 1. september kl. 10:00-15:00

Bluesarrangement m/ Rockabilly
Søndag d.15. september kl. 13:00- 16:00

Pokalfest for foreninger, Bevægelseshuset
Torsdag den 30. maj Kl. 19.00

Vinterferieaktiviteter
Mandag den 19. februar – fredag d. 23. februar

Efterårsferieaktiviteter
Mandag den 14. oktober – fredag d. 18. oktober

Julekoncert, Kulturium Musikteater
Lørdag den 14 . december

Ishøj synger, Ishøj Kulturskole
Mandag den 29. januar
Mandag den 26. februar
Mandag den 25. marts
Mandag den 30. september
Mandag den 28. oktober
Mandag den 25. november
Alle dage fra kl. 19.30-21.00

Kulturskolens sommerkoncert
Onsdag den 19. juni, kl. 19.00

Kulturskolens sommer- danseropvisning
Torsdag den 20. juni kl. 18.00

Kulturskolens julekoncert
Onsdag den 18. december, kl. 19.00

Kulturskolens jule-danseopvisning

Torsdag den 19. december 18.00

Fritidsmesse, Ishøj Idræts- og Fritidscenteret
Fredag den 29. august kl. 15-18

Færøregatta, Ishøj Havn (Ikke kommunal aktivitet)
Lørdag den 8. juni

Ishøj Harmonika Festival, Ishøj Tange (ikke kommunal aktivitet)
Fredag d. 7. juni
Lørdag d. 8. juni

Store Cykeldag (CVV)
Søndag den 9. juni

Frivillig fredag (CVV)
Fredag den 27. september

Julefrokoster for pensionister (CVV)
Den 3., 4. og 5. december

Nytårsvandring (CVV)
Den 1. januar

Torslunde Festival (ikke kommunal aktivitet)
Fredag den 24. og lørdag den 25. maj

Julestue, Bredekærgård
Lørdag den 30. november og søndag den 1. december kl. 10.00 -15.00

Vikingemarked på Tangen (ikke kommunal aktivitet)
Lørdag den 7. september
Søndag den 8. september

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at forslag til arrangementdatoerne godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget

Beslutningstema

Forslag til arrangementsdatoer i 2024 fremlægges til godkendelse.


Bilag

Sagsfremstilling

Der gøres opmærksom på, at budgettet er delt i to således, at der er et hovedbudget samt et budget for det fireårige ekstraordinære udviklingstilskud fra Slots- og Kulturstyrelsen. Sidstnævnte er en bevilling, der er udbetalt over 3 år, men grundet Covid-19 ikke er anvendt.

Budgetforslaget er vedhæftet dagsordenen, se bilag.

Ishøj Teater har udarbejdet et hovedbudget med et resultat på 3.619.433 kr., fordelt med udgifter på 4.618.233 kr. og indtægter på -998.800 kr. før tilskud.

Minimumstilskuddet er i finanslovsforslaget fastsat til 2.777.787 kr. og er således uændret i forhold til tidligere år. Derudover modtages et billetformidlingstilskud på 831.220 kr. fra Slots- og Kulturstyrelsen.Tilskud i alt 3.609.007 kr.

Ishøj Teater har således budgetteret med et underskud på 10.426 kr. i 2024, som finansieres af tidligere års overskud. Budgettet for 2024 er udarbejdet med forventning om, at teatervirksomheden fastholder niveauet, som de er forpligtede til i henhold til egnsteateraftalen og som samtidig tager højde for de udfordringer, der er imens opbygningen af den nye teaterbygning pågår. Budgettet for 2024 indeholder blandt andet: 3 egenproduktioner, turnevirksomhed, workshops og genopsætning af egenproduktion.

I budgettet for det de ekstraordinære udviklingsmidler fra Slots- og Kulturstyrelsen er der i 2024 budgetteret med at bruge restbeløbet på 907.217 kr. De sidste af udviklingsmidlerne anvendes i samarbejde med Teater Vestvolden i foråret 2024 om en Co-produktion kaldet "Nomerne" samt publikumskampagner i løbet af året.

Lovgrundlag

Gældende egnsteateraftale 2021-2024.

Økonomi

Godkendelse af fremlagt budget er, i henhold til gældende egnsteateraftale, en forudsætning for, at Ishøj Teater kan opnå driftstilskud for 2024 fra Ishøj Kommune og Slots- og Kulturstyrelsen.

Indstilling

at fremsendte budget for 2024 for Ishøj Teater godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget

Beslutningstema

Ishøj Teaters bestyrelse har behandlet og godkendt budgetforslag for 2024, som fremsendes til godkendelse hos Ishøj Kommune.

Bilag

Sagsfremstilling

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede på møde den 11. oktober 2023 (sag nr. 77) en fordeling af omprioriterede driftsmidler til nye initiativer på kultur- og fritidsområdet. Midlerne udgjorde 215 t.kr.

Midlerne blev fordelt til forvandling af udemiljøet bag ungdomsskolen (65 t.kr.), udvikling af brugerbetjening i svømmehallen (50 t.kr.), belysning på Kulturium Bibliotek (15 t.kr.) samt udgifter til Ishøj IF's Pokalkamp (85 t.kr. i underskudsgaranti).

Ishøj IF blev sikret en underskudsgaranti på 85 t.kr. til dækning af udgifter til ståtribune, lys samt sikkerhedsfolk, og Ishøj Idræts & Fritidscentret skulle afholde udgifter til toiletvogne på 15 t.kr.
Efter beslutningen har Ishøj IF oplyst, at pokalkampen rykkes til Århus, hvilket betyder, at pengene ikke længere skal reserveres som underskudsgaranti til arrangementet. Kampen er afviklet i Århus den 2. november.

Administrationen fremlægger på den baggrund forslag til, hvad de resterende 85 t.kr. kan anvendes til i 2023:

1. Forvandling af nærudemiljøet bag ungdomsskolen - 85 t.kr.
Ishøj Ungdomsskole vil sammen med de udegående indsatser forvandle nærudemiljøet bag ungdomsskolen fra at være et sted, hvor man gemmer sig, og som indbyder til fordækte ting, til et sted, som er ryddet for buske og genopbygget med rekreative aktiviteter og ophold for unge, brugere og medarbejdere. Der tænkes konkret på de nedslidte terrasseområder bag bygningerne.
Midlerne skal bruges til at rydde området og efterfølgende genopbygge det sammen med grupper af ældre unge fra både ungdomsskolen og de udegående indsatser.
De unge skal sammen med medarbejderne udarbejde en plantegning for området og konkretisere ønskerne til små aktiviteter og ophold. Der tages dog forbehold for vejrforholdene, som kan besværliggøre forvandlingen, hvis der kommer hård frost i jorden.
Projektet forventes at koste 150 t.kr. Ungdomsskolen fik af tidligere sag bevilget 65 t.kr. til forvandlingen af udemiljøet, hvorfor der nu søges om 85 t.kr. i tilskud.

2. Inventar til børnebiblioteket og/eller til det nye babybibliotek samt lyddæmpende foranstaltninger - 60-160.000 t.kr.
For at give en bedre besøgsoplevelse for de helt mindste børn og deres forældre, både i det nuværende børnebibliotek og den kommende udvidelse med et decideret ”småbørns” område søger Kulturium Bibliotek 30.000-80.000 kr. til højkvalitets-motorisk småinventar/legetøj og sprogudviklende småinventar/legetøj til 0-3 årige og deres forældre.

Herudover ansøges om 30.000-80.000 kr. til støjreducerende foranstaltninger i biblioteket i form at inventar/dekoration, som kan dæmpe det generelle støjniveau i biblioteket f.eks. i studieområdet eller børneområdet. Noget at det brugerne vægter højt er muligheden for fordybelse og ro, men samtidig også at kunne netværke og samtale i små grupper, uden at forstyrre andre brugere. Bygmæssigt understøttes dette ikke i biblioteksrummet.


Der er tre forskellige muligheder for støtte. Enten at støtte en af ansøgerne med 85 t.kr. eller støtte begge med en andel af de 85. t.kr.


Begge institutioner forventer at kunne iværksætte og anvende eventuelt tildelte midler i 2023. Begge ansøger har oprindeligt ansøgt ca. samme beløbsstørrelse. Begge ansøgninger forbedrer rammerne for brugerne af institutionen og understøtter aktiviteter for borgerne. Administrationen anbefaler, at Kulturium får tildelt 70.000 kr. og Ishøj Ungdom får tildelt ekstra 15.000. Herved vil begge ansøgere samlet set have modtaget omtrentligt lige store beløb.

Økonomi

De resterende midler fra de omprioriterede midler til nye initiativer på kultur- og fritidsområdet udgør 85 t.kr. i 2023.

Indstilling

at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter de forelagte forslag og beslutter, hvad restmidlerne fra de omprioriterede midler skal bevilges til.

Beslutning

Administrationens forslag til fordeling med 70.000 kr til børnebiblioteket i Kultutium samt 15.000 kr til nærmiljø bag ungdomsskolen blev tiltrådt.


Murat Kütük (A) og Milishia Moradi (L) kunne ikke støtte indstillingen.

Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget

Beslutningstema

Beslutning om anvendelse af restbeløb fra omprioriterede driftsmidler til nye initiativer på kultur- og fritidsområdet.

Sagsfremstilling

Ishøj Kommune afsætter hvert år midler til folkeoplysende voksenundervisning for at sikre gode rammer og vilkår for aftenskoler. Retningslinjerne tager udgangspunkt i Folkeoplysningslovens bestemmelser.

Folkeoplysningsudvalget har på møde i september 2022 vedtaget en proces for revidering af retningslinjer på folkeoplysningsområdet.
Med afsæt i Folkeoplysningsudvalgets temamøde i marts 2023, samt arbejdsgruppernes drøftelser af retningslinjer, har administrationen udarbejdet udkast til retningslinjer for tilskud til folkeoplysende voksenundervisning i Ishøj Kommune.

Ud over redaktionelle ændringer er hovedpunkterne i revisionen:

  • Det er yderligere specificeret, hvad aftenskolerne kan søge tilskud til (pkt.4 og 9)
  • Ishøj Kommune yder et tilskud til nedsættelse af egenbetaling for deltagelse i voksenundervisning for en gruppe borgere. Hidtil har egenbetalingen minimum været 50 kr. pr. hold. Med de nye retningslinjer lægges der op til en egenbetaling på 150 kr. pr. hold. (pkt. 16)
  • I forbindelse med regnskabsaflæggelse lægges der op til, at aftenskolerne kan søge om at anvende eventuelle restmidler til aktiviteter inden for folkeoplysningslovens bestemmelser (pkt. 12)

Udkast til reviderede retningslinjer samt de gældende retningslinjer er vedhæftet dagsordenen.

Retningslinjerne har været sendt til høring hos aftenskolerne, som tilbyder folkeoplysende voksenundervisning i Ishøj Kommune. Der er ikke indkommet høringssvar.

Folkeoplysningsudvalget indstiller, at de reviderede retningslinjer for tilskud til folkeoplysende voksenundervisning i Ishøj Kommune godkendes.

Med godkendelsen af de nye retningslinjer vil de dertil ændrede kompetencer være de gældende og vil blive konsekvensrettet i forbindelse med kommende revidering af kompetenceplaner. Dette gælder også for det nyligt reviderede lokaleregulativ og retningslinjerne for tilskud til frivillige folkeoplysende foreninger.

Lovgrundlag

Folkeoplysningsloven.

Indstilling

at Folkeoplysningsudvalgets indstilling følges og de reviderede retningslinjer godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Ishøj Byråd.

Beslutningstema

Administrationen har udarbejdet udkast til retningslinjer for tilskud til folkeoplysende voksenundervisning i Ishøj Kommune i henhold til folkeoplysningsloven. Retningslinjerne fremlægges til godkendelse.

Bilag

Sagsfremstilling

Ishøj Kommune påskønner foreninger og frivillige, der er med til at gøre en særlig forskel i kommunen til glæde for kommunens borgere.
Hvert år indstilles personer eller foreninger til priser, der arbejder på det folkeoplysende område. Det sker ved en overrækkelse af priser ved den årlige pokalfest. Under pokalfesten hædres også årets største idrætspræstationer.

Folkeoplysningsudvalget har på møde i september 2022 vedtaget en proces for revidering af retningslinjer på folkeoplysningsområdet.
Med afsæt i Folkeoplysningsudvalgets temamøde i marts 2023, samt arbejdsgruppernes drøftelser af retningslinjer, har administrationen udarbejdet udkast til retningslinjer for uddeling af priser og hyldest af idrætspræstationer på det folkeoplysende område.

Hovedpunkterne i revisionen er ændring af priserne.

De gældende priser er:

  • Idrætslederprisen
  • Foreningslederprisen
  • Ungelederprisen
  • Initiativprisen


I de reviderede retningslinjer lægges der op til følgende priser:

  • Ildsjælprisen
  • Hædersprisen
  • Ungelederprisen
  • Initiativprisen

Generelt for priserne er, at de går på tværs af det folkeoplysende område og ikke er bundet til fx idræt, spejderarbejde eller øvrig folkeoplysende aktivitet.

Målet med ildsjælprisen er at hædre en frivillig træner/leder/hjælper i en af kommunens folkeoplysende foreninger, der har gjort en særlig indsats i årets løb.
Med hædersprisen ønskes at belønne og anerkende en frivillig, der har gjort en bemærkelsesværdig indsats i en af kommunens foreninger i gennem mange år.
Ungelederprisen er til en frivillig instruktør/træner eller leder under 30 år, der har gjort en bemærkelsesværdig indsats for foreningen.
Med initiativprisen ønsker Ishøj Kommune at påskønne og understøtte en folkeoplysende forening, der har markeret sig i det tidligere år med et særligt innovativt og kreativt
initiativ.

Med de nye retningslinjer lægges der samtidig op til, at Kultur- og Fritidsudvalget udvælger prisvinderne. Indstillingerne bliver forinden forelagt de folkeoplysende paraplyorganisationer og Folkeoplysningsudvalget, som kan indstille til Kultur- og Fritidsudvalget, som fagudvalg. Det betyder, at Ishøj Byråd ikke længere får forelagt priserne til beslutning.

Deltagerkredsen til Pokalfesten er udvidet således, at alle nominerede til foreningspriserne og samtlige idrætsudøvere, der hædres for idrætspræstationer samt deres forældre/børn og leder/instruktør inviteres.

Udkast til reviderede retningslinjer er vedhæftet i ét samlet dokument. De gældende retningslinjer er ligeledes vedhæftet dagsordenen.

Ishøj Idrætsråd og Foreningsunionen indstiller, at reviderede retningslinjer for uddeling af priser og hyldest af idrætspræstationer på det folkeoplysende område godkendes. IBUS Ishøj Børne og Unge Samråd (repræsentere de uniformerede korps) har ikke indgivet høringssvar.

Folkeoplysningsudvalget indstiller, at de reviderede retningslinjer for uddeling af priser og hyldest af idrætspræstationer på det folkeoplysende område godkendes.


Med godkendelsen af de nye retningslinjer vil de dertil ændrede kompetencer være de gældende og vil blive konsekvensrettet i forbindelse med kommende revidering af kompetenceplaner. Dette gælder også for det nyligt reviderede lokaleregulativ og retningslinjerne for tilskud til frivillige folkeoplysende foreninger.

Retningslinjerne vil træde i kræft ved godkendelse og blive anvendt i processen med uddeling af priser og hyldest af idrætspræstationer.

Indstilling

at Folkeoplysningsudvalgets indstilling følges og de nye retningslinjer godkendes.

at kompetencen til udvælgelse af prisvindere overgår fra Ishøj Byråd til fagudvalget Kultur- og Fritidsudvalget.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Ishøj Byråd.

Beslutningstema

Administrationen har udarbejdet udkast til retningslinjer for uddeling af priser og hyldest af idrætspræstationer på det folkeoplysende område. Retningslinjerne fremlægges til godkendelse.

Bilag

Sagsfremstilling

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte den 20. september 2023 Inspirationskatalog for kunst i det offentlige rum. Her blev det besluttet, at udvalget på kommende møde vil drøfte, hvorvidt der skal udarbejdes oplæg til Byrådet om indførelse af 1%-reglen.

I Strategi for kunst i det offentlige rum, som inspirationskataloget udspringer fra, ses en beskrivelse af mulige metoder til implementering og finansiering. Her er det at afsætte en del af budgettet til kunst en af mulighederne.

Som afsæt for at drøfte, om administrationen skal udarbejde oplæg til Byrådet om indførsel af 1 % reglen for kunst, er der vedlagt eksempel på retningslinje fra anden kommune samt udformet spørgsmål til drøftelse i udvalget. Såfremt udvalget ønsker at gå videre med oplæg, vil administrationen udarbejde oplæg på baggrund af drøftelserne. I det følgende er der opstillet fire spørgsmål, som Kultur- og Fritidsudvalget skal drøfte. Spørgsmålene tager afsæt i nogle af de principper, som eventuelle retningslinjer kan opbygges ud fra.


Drøftelse 1.
Hvornår skal der afsættes midler?

Der eksisterer forskellige måder, når man vil afsætte en given procentdel til kunst i det offentlige rum. Dette kan ske på følgende måder:

  • A) Ved nyopførelse af kommunale bygninger
  • B) Ved udendørs kommunale anlægsprojekter
  • C) Ved større moderniseringer samt om- og tilbygninger af kommunale bygninger
  • D) Ved salg af kommunal jord

Som eksempler kan følgende kommuner nævnes:
Aarhus Kommune: 1% af de budgetterede bruttoanlægsudgifter på kommunalt byggeri.
Ballerup Kommune: 2% hver gang kommunen sælger en grund, bygger nyt eller laver større renoveringer – af salgsprisen eller af det samlede budget – til integreret kunst.
Odense Kommune: 1% ved kommunalt nybyggeri, større moderniseringer og ombygninger og ved udendørs kommunale anlægsprojekter, hvor anskaffelsessummen er over 2.000.000 kr.
Retningslinjer er vedhæftet som bilag 1 - Odense Kommunes 1%-Ordning.

Som det fremgår, har Odense Kommune sat en nedre grænse for, hvornår man iværksætter 1%-reglen, og i statslig regi træder reglen først i kraft, når håndværkerudgifterne overstiger 1 mio. kr. ekskl. moms. Dette kan skyldes, at beløb derunder genererer for få midler til at kunne realisere en reel kunstnerisk udsmykning.

Det skal drøftes hvornår man ønsker at afsætte midler?


Drøftelse 2. Hvordan udmøntes midlerne?

  • A) Integreret kunst, der er knyttet til stedet
  • B) Pulje til kunst i det offentlige rum
  • C) Partnerskaber

Ved at anvende midlerne der, hvor de kommer fra, sikres det at den nyetablerede/nyrenoverede bygning får tilført kunst, ligesom der kan arbejdes med det stedspecifikke element i udviklingen af den. Ved at etablere en pulje til indkøb af kunst, får man mulighed for at placere kunsten der, hvor man mener der er det største behov og sikre en geografisk spredning. Partnerskaber åbner op for en større dialog med borgere og erhvervsliv, og styrken her er, at kunsten forankrer identitet for stedet og de mennesker, som skal dele hverdag med den.

Det skal drøftes, hvordan man ønsker midlerne udmøntet.

Drøftelse 3. Hvem skal beslutte, hvordan midlerne udmøntes?

  • Et kunstudvalg
  • Et ad-hoc udvalg
  • Strategisk partnerskab med ARKEN
  • Et politisk udvalg fx Kultur- og Fritidsudvalget eller Byrådet

Et kunstudvalg har den styrke, at der kan arbejdes mere fokuseret og strategisk i udmøntningen af midlerne. Statens Kunstfond yder et årligt grundtilskud på højst 50.000 kr. årligt til kommunale billedkunstråd, hvis der er en tilsvarende kommunal medfinansiering. Løsningen er dog ressourcekrævende administrativt, og der kan være en udfordring i, at en eksisterende gruppe ikke altid kan dække den enkelte opgave optimalt. Det vil et ad hoc-udvalg derimod, fordi der i højere grad kan tages afsæt i, hvilke kompetencer, der vil være bedst fra opgave til opgave. I forlængelse af dette vil man kunne drage nytte af det eksisterende samarbejde med ARKEN, som kan sikre den kunstfaglige tyngde. Kultur- og Fritidsudvalget kan i højere grad sikre, at den strategiske retning følges og der sættes en struktureret ramme, mens fraværet af kunstfaglige kompetencer kan gå ud over denne tyngde i resultatet.

Det skal drøftes, hvilken konstellation, der vil være den optimale og hvorvidt den skal have en rådgivende eller besluttende funktion.


Drøftelse 4. Hvor mange midler skal der afsættes?

1%-reglen er en overordnet betegnelse for, at der afsættes en given procentdel til kunst. I statsligt byggeri er bygherrer f.eks. forpligtet af Cirkulære om kunstnerisk udsmykning af statsligt byggeri og skal afsætte 1,5% af håndværkerudgifterne. Regioner og kommuner er ikke længere forpligtede af reglen, og derfor ses der forskellige praksisser på området, hvor 1% gælder de fleste steder, mens Ballerup Kommune og Egedal Kommune har indført, at der skal afsættes 2%.

Det skal drøftes, hvor stor en procentdel, der er relevant for Ishøj Kommune.

Lovgrundlag

Strategi for kunst i det offentlige rum.

Økonomi

Ingen.

Indstilling

at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter principper for at afsætte midler til at kunne finansiere kunst i det offentlige rum.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget

Beslutningstema

Drøftelse af 1%-reglen for kunst i det offentlige rum.

Bilag

Sagsfremstilling

I det vedtagne budget for 2024 og overslagsår for Ishøj Kommune er der i 2024 afsat 250 t.kr. til ændring af træningsfaciliteter i Ishøj Idræts & Fritidscenter (Anlæg 07 - KFU).


Der er for 2023 anlægsmidler som ikke anvendes, og derfor søges om frigivelse af midler, så ovenstående anlægsprojekt i stedet kan igangsættes i 2023.

Anlægsprojektet indebærer en ombygning af tidligere depotrum ved siden af den lille gymnastiksal, hvilket omfatter etablering af trægulv og skillevæg, åbning mod gymnastiksal og etablering af opholdsområde.

På nuværende tidspunkt fungerer gymnastiksal og det tidligere depot som en midlertidig kampsportsfacilitet for Ishøj Karate Klub. Med etablering af trægulv i det tidligere depotrum gøres det muligt at bruge det til kampsportstræning. Lokalerne vil i et vist omfang også kunne bruges til andre aktiviteter, hvis det er nødvendigt.

Økonomi

Anlægsprojekt vedtaget i budget 2024 vedrørende Ishøj Idræts & Fritidscenter (Anlæg 07 - KFU) udgør en bevilling på 250 t.kr.
Der er uforbrugte midler på anlægsrammen for 2023, hvorfor dette anlægsprojekt søges fremrykket til 2023.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.


Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Teknik- og Bygningsudvalget. Orientering i Kultur og Fritidsudvalget.

Beslutningstema

Kultur- og Fritidsudvalget orienteres om, at der på mødet i Teknik- og Bygningsudvalget i november søges om at frigive anlægsmidler til ændring af træningsfaciliteter i Ishøj Idræts & Fritidscenter.

Sagsfremstilling

Driften og aktiviteter på Bredekærgård foregår i dag i et tæt samarbejde mellem Center for Ejendomme og Arealer, Center for Kultur og Fritid og Center for Dagtilbud og Uddannelse. Mange borgere og institutioner benytter sig aktivt af stedets aktiviteter og muligheder.

Den forberedende grunduddannelse (FGU) henvender sig til unge under 25 år, som endnu ikke er parate til at gå i gang med at gennemføre en anden ungdomsuddannelse. Det kan være af faglige, personlige eller sociale årsager. Formålet med FGU er, at de unge efterfølgende kan fortsætte på en erhvervsuddannelse, en gymnasial uddannelse eller i job.

FGU Vestegnen har indtil 1. januar 2024 en lokal afdeling på Pilemølle i Ishøj. Ishøj Kommune ønsker fortsat en lokal afdeling/skole i Ishøj Kommune, således at vi kan sikre lokale uddannelsesmuligheder for kommunens unge. Samtidig er erfaringen, at Ishøjs unge oftere benytter sig af tilbud tæt på deres bopæl.

Administrationen vurderer derfor, at etablering af en FGU afdeling/skole på Bredekærgård kan fremme muligheden for et tættere samarbejde med FGU, så flere unge i Ishøj Kommune kan komme i et FGU tilbud og efterfølgende gennemføre en anden ungdomsuddannelse eller komme i job.

FGU Vestegnen har følgende behov i forhold til at kunne fortsætte med en lokal afdeling/skole i Ishøj Kommune:

  • Der skal være plads til et hold primo 2024 med fokus på natur og dyrehold. På sigt er der et ønske om, at der kan være plads til to hold på gennemsnitligt 15 elever pr. hold. Dette kunne fx være i forhold til ejendomsservice eller miljø og genbrug.
  • Der skal være et undervisningslokale, toiletfaciliteter, omklædningsfaciliteter og gerne køkkenfaciliteter.
  • Der skal være adgang til dyr, som eleverne er en del af den daglige pasning af, og eleverne skal have mulighed for at følge dyrene fra fødsel til slagtning (avl).
  • Der skal være adgang med offentlig transport.

Ishøj Kommune ser følgende muligheder i et samarbejde med FGU på Bredekærgård:

  • Der er mulighed for at samarbejde om dyreholdet af Ishøj Dyrepark og dyrene på Bredekærgård.
  • Der er supplerende mulighed for at lære om produktion af foder og læring om biodiversitet.
  • Der er mulighed for at samarbejde med Ishøj Naturcenter omkring formidling overfor fx børn.
  • Der er mulighed for yderligere samarbejder, fx ift. vedligehold af bygninger og arealer, såfremt der udvides med yderligere hold indenfor ejendomsservice eller miljø og genbrug

Administrationen har afsøgt de forskellige muligheder i faciliteterne på Bredekærgård i forhold til at etablere en lokal afdeling/skole af FGU Vestegnen. Hensyn til borgere og brugere i forhold til den nuværende brug har været vurderet, og administrationen vurderer, at følgende løsning vil få færrest konsekvenser for borgere og brugere og de nuværende aktiviteter:

Forslag til udlejning af lokaler og faciliteter til FGU afdeling/skole på Bredekærgård:

  • Kontorlokale til FGU medarbejdere etableres på 1. salen i hovedhuset på Bredekærgård
    • Lokalet er eksisterende og ombygges ikke. Der skal samarbejdes med øvrige brugere af kontorlokalet ift. flere brugere end pladser.
  • Omklædning, toilet og badefaciliteter til FGU elever og medarbejdere
    • Enten eksisterende faciliteter, såfremt der findes gode løsninger for nuværende brugere og medarbejdere
    • Eller midlertidig pavillonløsning indtil en varig løsning etableres
    • Varig løsning etableres ved ombygning af staldene
  • Undervisningslokale til FGU med undervisningsmulighed for 1-2 hold med gennemsnitligt 15 elever på hvert hold
    • Etablering af en midlertidig pavillonløsning indtil en varig løsning etableres
    • Varig løsning etableres ved ombygning af staldene

I ovenstående løsning er der etablerings- og driftsomkostninger til en pavillonløsning på kort sigt og en ombygning af staldene på længere sigt. En ombygning af staldene er et ønske, som administrationen omkring Bredekærgård har haft i en længere årrække, idet det har perspektiver for ikke blot et samarbejde med FGU, men ligeledes understøtter de forskellige aktiviteter, der er på Bredekærgård. Omkostninger ved etableringen af den midlertidige pavillonløsning og den varige løsning med ombygning af staldene forelægges til politisk beslutning forud for etablering samtidig med samarbejdsaftalen mellem FGU Vestegnen og Ishøj Kommune, som ligeledes indeholder lejeaftale. Administrationen vil efter den politiske principbeslutning gå videre med at indhente de nødvendige tilladelser til at etablere en midlertidig pavillonløsning.

FGU Vestegnen har på administrativt niveau tilkendegivet overfor administrationen, at de er interesserede i at etablere en skole/afdeling på Bredekærgård. Forslaget forelægges FGU Vestegnens bestyrelse i november 2023. Til brug for FGU bestyrelsens behandling af sagen er der sendt et brev til FGUs direktør med angivelse af en interessetilkendegivelse for, at FGU Vestegnen kan etablere skole/afdeling ved Bredekærgård. Interessetilkendegivelsen tager forbehold for den politiske behandling i Ishøj. Brevet er vedlagt som bilag 1.

Procesplan

Hvornår

Hvad

August- oktober

Administrativ afsøgning af muligheder for samarbejde omkring en lokal afdeling af FGU Vestegnen på Bredekærgård.

November

Politisk principbeslutning om, at administrationen skal gå videre med at forberede etablering af en lokal afdeling af FGU Vestegnen på Bredekærgård. Sagen skal behandles i BUU, KFU, TBU, EBU og ØPU med endelig beslutning på Byrådsmødet i december.

November

Samarbejdsaftale mellem FGU Vestegnen og Ishøj Kommune udarbejdes

November

Lejekontrakt udarbejdes .

December

Orienteringsmøde for Bylaug, naboer og brugere af Bredekærgård.

December/februar

Indhentning af byggetilladelse til etablering af midlertidig pavillonløsning.

Februar/marts

Etablering af en midlertidig pavillon løsning.

Marts/april

FGU Vestegnens afdeling/skole for Natur og Dyrehold flytter til Bredekærgård og kan indtil indflytning blive på Pilemølle, indtil den midlertidige pavillon står klar på Bredekærgård.


Lovgrundlag

Det juridiske grundlag for etablering af samarbejdsaftale om udlejning af lokaler til FGU Vestegnen er vedlagt son bilag 2.

Økonomi

Økonomimodellen præsenteres forud for endelig politisk beslutning om etablering af FGU tilbud på Bredekærgård gennem samarbejdsaftale og lejeaftale.

Indstilling

at Byrådet træffer principbeslutning om

  • at administrationen går videre med at skabe grundlag for, at FGU Vestegnen etablerer en afdeling/skole på Bredekærgård.

at Byrådet træffer beslutning om

  • at administrationen går videre med at etablere et politisk beslutningsgrundlag for en samarbejdsaftale, som beskriver det faglige samarbejde, anlægsinvesteringerne og lejebetingelserne mellem FGU Vestegnen og Ishøj Kommune
  • at administrationen går videre med at indhente de nødvendige tilladelser til etablering af en midlertidig pavillon løsning, som Ishøj Kommune kan udleje til FGU Vestegnen til brug for en lokalafdeling for Natur og Dyrehold.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet.

Teknik- og Bygningsudvalget i forhold til byggesagen samt udlejning af lokaler.

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget, Børne- og Undervisningsudvalget samt Teknik- og Bygningsudvalget i forhold til det faglige samarbejde.

Beslutningstema

FGU Vestegnen har ansøgt ministeriet om at lukke deres Ishøj afdeling/skole på Pilemølle pga. udfordringer med stedet. Derfor har Ishøj Kommune i samarbejde med FGU Vestegnen afsøgt muligheder for at etablere en lokal afdeling/skole på Bredekærgård i Ishøj med fokus på et tæt samarbejde mellem FGU Vestegnen og Ishøj Kommune.

I sagen fremlægges perspektiverne ved at etablere et lokalt FGU tilbud på Bredekærgård og procesplanen for etableringen med henblik på en politisk principbeslutning i forhold til, om administrationen skal gå videre med at etablere en FGU afdeling/skole på Bredekærgård primo 2024 og tilvejebringe et politisk beslutningsoplæg til en samarbejdsaftale, som beskriver det faglige samarbejde, anlægsinvesteringerne og lejebetingelserne mellem FGU Vestegnen og Ishøj Kommune.

Bilag

Sagsfremstilling

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.


Indstilling

at referatet godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget.