Dagsorden
Kulturskolebestyrelsen lørdag den 9. marts 2024 kl. 09.30

Kulturskolen

Indstilling

punktet tages til efterretning.

Sagsfremstilling

  1. Kulturskolens traditionsrige julekoncerter og juledanseopvisning blev afholdt med stor succes.
  2. Lørdag den 2. marts blev der afholdt guitardag for alle guitarelever, hvor fællesskabet var i centrum med guitarmusik som omdrejningspunktet.
  3. Kulturskolen har afholdt den årlige Kulturskoledag, hvor eleverne i år selv lavede deres egen musik og instrumenter.
  4. Planlægning af næste sæson er påbegyndt med inddragelse af lærerne. Sæsonen åbnes for gentilmeldinger den 22. april og for nye tilmeldinger den 1. maj 2024. Tilmeldingen lukkes den 1. juni 2024. Det vil dog fortsat være muligt at tilmelde sig, såfremt der er ledige pladser.
  5. I forbindelse med PR for næste sæson vil der bl.a. blive sat plakater op på skolerne og diverse steder i Ishøj, annonceret i lokalavisen, på sociale medier, på infoskærme og på hjemmesiden "Det sker i Ishøj", lavet opslag på Aula, sendt videoer ud til skolerne, hvor lærerne fra kulturskolen præsenterer deres instrumenter, afholdt orkesterdage for 2. klasserne, dansedag for 3. klasserne og kordag for 4. klasserne samt Åbent Hus.
  6. I samarbejde med flere af kommunerne i Kulturmetropolen opstartes et nyt projekt, der hedder "Mød Musikken". I projektet efteruddannes en række musiklærere til at kunne undervise børn med særlige udfordringer. Efteruddannelsen løber henover foråret og sommeren 2024. I efteråret 2024 afprøves et pilotprojekt i samarbejde med Strandgårdskolens Gruppeordning.
  7. Som noget nyt har kulturskolen opstartet et kort holdundervisningsforløb på 6 gange i guitar for voksne. Såfremt det er en succes, vil kulturskolen fortsætte med at tilbyde lignende hold.
  8. I den kommende tid vil der være følgende arrangementer og koncerter på kulturskolen:

7.3 Ishøj Harmonika orkester spiller i Demensforeningen

13.3. Billedkunstens dag

18.3. Ishøj Synger

20.3. Elevscene

? Guitardag i samarbejde med Vestegnens kommuner på konservatoriet

18.3 Sammenspilsdag for de rytmiske elever

22.3. Musik og tegnefilm i samarbejde med Kulturium

18.4 og 22.4 "Lav de egen musik" for de rytmiske elever

3.4. Strygerprojekt med Strandgårdskolen, koncert på Strandgårdskolen

4.4. Ishøj Harmonika Ensemble spiller i Demensforeningen

7.4. Ishøj Harmonika Ensemble og Orkester spiller til Vestegnens Harmonikaklubs 40 års jubilæum

24.4. Kordag for 4. klasser

25.4. Dansens dag i Bycentret

5.5. Musikskolernes dage i Tivoli - Street Parade

15.5 til 17.5 Tag en ven med i din undervisning på Kulturskolen. - Alle elever opfordres til at tage en ven med, så de kan se og opleve, hvordan det er at gå på kulturskolen.

22.5. Dansedag for 3. klasser

27.5. Orkesterdage for 2. klasser

29.5. Orkesterdage for 2. klasser

29.5. Koncert og Åbent Hus


Sagsfremstilling

Ishøj Kulturskole afsluttede regnskabet i 2023 inden for den økonomiske ramme.


I forbindelse med, at Ishøj Teater skal være på Ishøj Kulturskole en stor del af 2024, modtager Kulturskolen ca. kr. 165.000,-

Indstilling

punktet tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Ishøj Kulturskoles Vision og Strategi 2020-2023 indeholdt fire strategiske områder:

  • 25% flere cpr. nr. elever i Ishøj Kulturskole
  • Nye læringsformer og metoder
  • Fastholdelse af elever i kulturskolen
  • Større synlighed i lokalsamfundet

På trods af Covid-19 er de strategiske indsatsområder nået over al forventning. En uddybende evaluering kan læses i vedhæftede bilag, der også indeholder en række anbefalinger ift. kulturskolens fremtidige arbejde. Men, her fremhæves dog, at det første strategipunkt med et mål om "25% flere cpr. nr. elever i Ishøj Kulturskole" er indfriet med 35,4%. I dette tal indgår ikke deltagere i Ishøj Synger, sundhedsinvesteringsprojektet ”Natur og kultur på recept” eller Kulturmetropolprojektet ”Et bedre liv med kultur", samt deltagere fra diverse åbne arrangementer i samarbejde med andre, som ikke har tilmelding eller samarbejder med folkeskolerne.


Indstilling

Kulturskolens MED-udvalg tager punktet til efterretning.

Beslutningstema

Ishøj Kulturskoles Vision og Strategi 2020-2023 har været styringsværktøjet for kulturskolens indsatsområder. Der er løbende blevet foretaget status på strategien. I forbindelse med afslutningen af strategiperioden er der blevet foretaget en afsluttende evaluering.

Sagsfremstilling

Vejleåparken er blevet placeret på parallelsamfundslisten. Betydning heraf generelt kan I læse om i vedhæftede bilag. Formand og næstformand er tidligere orienteret.

Torsdag d. 8. februar behandlede Børne- og Undervisningsudvalget en sag herom. I kan læse sag og bilag på kommunens hjemmeside her: https://ishoj.dk/borger/demokrati/dagsordener-og-referater/

Kulturskolen blev bedt om at pege på lokaler, som bedst kan undværes samtidig med, at undervisningen og de mange aktiviteter der foregår kan fortsættes. Ved omlægning af undervisningsaktiviter til andre lokaler, rykning af elevrum og nedlægning af en kontorplads og mødelokale er det lykkes at finde to lokaler, der kan sammenlægges.

Indstilling

punktet tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Kulturskolens ledelse har undersøgt, om der tidligere er blevet besluttet nogle retningslinjer vedr. fripladser på Ishøj Kulturskole i Byrådet. Det har ikke været muligt at finde nogle tidligere besluttede retningslinjer fra Byrådet.

Praksis på andre musik- og kulturskoler på Vestegnen:

Kulturskolens ledelse har forhørt sig hos de andre musik- og kulturskoler på Vestegnen og har hørt tilbage fra et par enkelte. Den ene musikskole tilbyder ikke fripladser. Deres argument er, at taksterne er lave. I den anden kan borgerne ansøge om tilskud til betalingen igennem fritidspasordningen. Tildelingen af støtte bliver baseret på en individuel vurdering af den enkelte ansøger med henblik på en vurdering af behov og nødvendighed. Ved kontingentstøtte er der et særligt fokus på, om ansøger er på overførselsindkomst, enlig forsørger mv. Der kan maximalt ansøges om 1.500 kr. til kontingent pr. barn/ung pr. år.

Kulturskoleledelsens vurderering af fordele og ulemper ved:


- minimums egenbetaling
- forskellige procentsatser ved tildeling af fripladser
- procentuelt loft for fripladser med indbygget fleksibilitet ift. kulturskolens økonomiske situation.

Minimumsbetaling

Fordele:

  • Kulturskolens manglede indtægt pga. fripladser vil blive mindsket.
  • Såfremt der også lægges et økonomisk ”loft” over antallet af fripladser, vil en minimumsbetaling gøre, at der muligvis kan tildeles flere fripladser til gavn for de borgere, der pt. ikke har økonomisk mulighed for at bruge kulturskolen.

Ulemper:

  • det kan muligvis eksludere elever, hvor der er et lille økonomisk råderum eller, hvor familien er socioøkonomisk udfordret. Kulturskolen oplever forældre, der giver udtryk for, at hvis deres barn ikke kan få en friplads, så har de ikke råd til at tilmelde barnet. Dette gælder også ved de hold, hvor betalingen er forholdsvis lav.
  • Flere af de elever, der modtager en hel friplads i dag, vil med stor sandsynlighed ikke være elev på kulturskolen, hvis der er en minimumsbetaling, da det er familier, der er socioøkonomisk udfordret.

Forskellige procentsatser ved tildeling af fripladser

Fordele:

  • Som nævnt i foregående punkt oplever kulturskolen forældre, der fravælger kulturskolen af økonomiske årsager. Muligvis vil forskellige procentsatser gøre, at flere familier vil prioritere, at deres børn og unge kan blive elever på kulturskolen, hvis de kan opnå en delvis friplads pga. mere nuancerede procentsatser.

Ulemper:

  • Det kan gøre, at kulturskolens antal af delvise fripladser forøges, og der dermed vil komme færre indtægter.

Note:
Indtil videre i sæsonen 2023 / 2024 har der været tre husstande, der har modtaget afslag, fordi de ikke opfyldte kriterierne til friplads. Såfremt man eksempelvis valgte at tilbyde både kvarte, halve, trekvarte og hele fripladser ville én af disse husstande have opfyldt kriterierne til en kvart friplads. To husstande har fået tildelt en halv friplads. De ville begge have opfyldt kriterierne til 75% friplads, hvis dette var muligt.

I sæson 2022 / 2023 fik to hustande afslag, fordi de ikke opfyldte kriterierne. Den ene ville have fået tildelt en kvart friplads, hvis vi udbød det. Den anden ville ikke opfylde kriterierne. I alt fik to tildelt en halv friplads. De ville begge have opfyldt kriterierne til 75% friplads, hvis vi udbød det.


Procentuelt loft for fripladser med indbygget fleksibilitet ift. kulturskolens økonomiske situation.

Fordele:

  • Det vil være mere enkelt at styre kulturskolens budget, da det vil være muligt at regulere antallet af fripladser udfra kulturskolens økonomiske situation.

Ulemper:

  • Kulturskolen kan stå i en situation, hvor der er ledige undervisningstider, men det økonomiske ”loft” for fripladser er nået, og det derfor ikke vil være muligt at optage elever, der ønsker at komme i gang med en kunstnerisk aktivitet.
  • På nuværende tidspunkt er de elever, der går på kulturskolen garanteret en plads, hvis de ønsker at forsætte. Såfremt alle de elever, der modtager friplads i en sæson ønsker at forsætte, vil der ikke være mulighed for at optage nye elever, der ansøger og er berettet til friplads.
  • Hvis der har været mulighed for at tildele ekstra fripladser i en sæson, men det ikke er økonomisk muligt i sæsonen efter, kan kulturskolen stå i en situation, hvor eleverne, der tidligere har fået tildelt friplads, har gentilmeldt sig, men ikke fortsat kan få tildelt friplads. Det efterlader et spørgsmål, om der så er nogle, der skal meddeles, at de ikke kan forsætte med friplads, og ud fra hvilke kriterier det eventuelt skal ske.


Beslutningstema

På Kulturskolens sidste bestyrelsesmøde den 6. december 2023 blev det besluttet, at kulturskolens ledelse skulle undersøge retningslinjer, som tidligere er besluttet af Byrådet vedr. fripladser på Ishøj Kulturskole, praksis på andre musik- og kulturskoler på Vestegnen samt fordele og ulemper vedr.flg. tre modeller:

- minimums egenbetaling
- forskellige procentsatser ved tildeling af fripladser
- procentuelt loft for fripladser med indbygget fleksibilitet ift. kulturskolens økonomiske situation.