Referat
Kulturskolebestyrelsen onsdag den 28. august 2024 kl. 17.30

Kulturskolen

Indstilling

Kulturskolens bestyrelse tager meddelserne til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt

Sagsfremstilling

  1. Kulturskolens ledelse orienterer om nyansættelser
  2. Sidste sæson afsluttede med et brag af koncerter, fernisering og danseopvisning. Ti arrangementer blev det til i alt.
  3. Kulturskolen tilbød i år dans og band som sommerferieaktiviteter. Der var ialt 8 tilmeldte til dans og desværre kun to til band. Den manglende tilmelding til band betød, at band som sommerferieaktivitet måtte aflyses. Ugen blev afsluttet med, at eleverne viste forældrene, hvad de havde arbejdet med. Det bør overvejes om kulturskolen fortsat skal tilbyde sommerferieaktiviteter, da der ikke er den umiddelbare store interesse fra borgerne i Ishøj.
  4. Der er indgået følgende samarbejder med folkeskolerne i Ishøj for skoleåret 2024/2025:
  • Vejlebroskolen; blæserprojet for to 4. klasser og stompforløb for tre 3. klasser og "Lav din egen musik på Ipad" for én klasse 5. klasse
  • Strandgaardskolen; Strygerprojekter for 3. og 4. årgang
  • Ishøj Skole; Bandprojekt for 5. klasse
  • Gildbroskolen; "Lav din egen musik på Ipad" for to 4. klasser, to bandforløb for to 5. klasser og to bandforløb for to 6. klasser

5.
Tre af kulturskolens lærere og kulturskolens souschef er med i "Mød Musikken" i samarbejde med Kulturmetropolen. Efteruddannelsen i at undervise børn med særlige udfordringer afsluttes i slutningen af august. I september, oktober og november 2024 afprøves et pilotprojekt i samarbejde med Strandgårdskolens Gruppeordning på 3. og 4. årgang.

  1. Arrangementer den kommende tid:
  • 24.9.2024 - Ishøj Synger
  • 29.10.2024 - Ishøj Synger
  • Stompdag for kommunens 4. klasser
  • 16. 11.2024 - Kulturskoledag
  1. Ishøj Teater er opstartet prøver i salen på kulturskolen og har forestillinger i efteråret.
  2. Ishøj Teater er opstartet prøver i salen på kulturskolen og har forestillinger i efteråret.
  3. Kulturskolens aktivitetskalender er vedhæftet som bilag


Bilag

Sagsfremstilling

Kulturskolen forventer at holde sig inden for budgetrammen i 2024.

Økonomirapport er vedhæftet som bilag.

Indstilling

kulturskolens bestyrelse tager sagen til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt

Sagsfremstilling

Byrådet vedtog den 25. juni 2024 at sende forslag til Helhedsplan for området ved idrætscentret og den nye letbanestation i offentlig høring. 

Helhedsplanen har som overordnet mål at sikre, at området bliver mere sammenhængende, trygt og med mere liv og aktivitet. Helhedsplanen er således med til at underbygge byrådets nye vision "Fælles om Mulighedernes Ishøj" i forhold til at styrke sunde og aktive liv og stærke fællesskaber.

I forslaget indgår nye placeringer og omrokering af idrætsfaciliteterne, herunder nyt fodboldstadion med tribune og en ny hockeybane. Helhedsplanen udpeger også to byggefelter, hvor der kan bygges nye boliger tæt på den nye letbanestation. Derudover er der forslag til nye stiforbindelser samt nye pladser og byrum, der skal styrke trygheden og skabe mere aktivitet i området. 

En helhedsplan beskriver visioner og overordnede mål for en langsigtet fysisk udvikling for et større sammenhængende område. Den sætter dermed rammen for områdets fremtidige planlægning. Helhedsplanen følges op af mere detaljerede lokalplaner og der skal derfor efterfølgende udarbejdes analyser af bl.a. miljøforhold og den konkrete udformning af anlæg og byggerier skal afklares og fastlægges.

Forslaget er vedhæftet dagsordenen. her: https://ishoj.dk/helhedsplan2024/

Der blev afholdt orienterende borgermøde d. 14. august i Ishøj Idræts & Fritidscenter.

Beslutning

Kulturskolens bestyrelse har indgivet følgende høringssvar:

”Kulturliv skaber øget indsigt og udsyn på tværs af verdener”- Visionen i Ishøjs Kommunes Kulturpolitik

Velvidende at ”Rygraden” i Helhedsplanen kun er en skitseplan, så ønsker kulturskolens bestyrelse at henlede opmærksomheden på, at det er vigtigt, at kunsten og kulturen ikke blot bliver et appendix til de selvorganiserede idrætsfaciliteter, men er en integreret del af området, og at man er opmærksom på at inddrage relevante partnere i udformningen af området.

Kunst og kultur i det offentlige rum kan være et redskab til at skabe dialog og interaktion mellem mennesker på tværs af sociale, kulturelle og aldersmæssige skel. Hvad enten det er værker, der opfordrer til deltagelse og engagement eller de selvorganiserede kulturaktiviteter, kan de skabe uventede møder og forbindelser mellem byens borgere. Med kunst og kulturoplevelser vil man berige det sociale og kulturelle liv i området, skabe en stærkere følelse af fællesskab og forbedre både det fysiske og mentale miljø for alle, der færdes i det. Ved at bringe kunsten og kulturoplevelser ind som en integreret del af området gør man kunst og kulturoplevelser tilgængelige for alle, uanset socioøkonomisk baggrund.
Der kan skabes en naturlig sammenhængskraft i området, som kan forvandles til et smukt, inspirerende og levende område. Mulighederne er mange, men interessant er det at kigge på, hvordan borgerne kan interagere med kunsten, være medskabere, eller hvordan kunstneriske installationer kan skabe tryghed og velvære.

Med den interaktive kunst forvandler man passive tilskuere til aktive deltagere. Interaktiv kunst udfordrer traditionelle forestillinger om kunst som en envejskommunikation. Seerne er en integreret del af skabelsen og udviklingen af ​​kunstværket, og de former aktivt dets fortælling og æstetik. Fra skulpturer, der ændrer form ved berøring, til digitale miljøer, der tilpasser sig publikums bevægelser, er mulighederne i interaktiv kunst ubegrænsede.

Følgende er eksempler til inspiration på, hvordan man i området kan indtænke den interaktive kunst, borgeren som medskaber, og hvordan kunstneriske installationer kan skabe tryghed og velvære:



Ved hjælp af lyd, lys og interaktion kan man opfordre til en anden form for varierende ophold og indbyde til socialt møde mellem borgerne.



Den interaktive lyd- og lysinstallation Nordlys er designet til at sprede en rolig og afslappende stemning, som kan være med til at tilbyde borgerne et pusterum i deres travle hverdag. Den består af fem gynger, der sammen aktiverer forskellige dele af et større lydunivers. Afhængig af hvilke gynger der er aktive, transformeres lyden på forskellige måder, og afhængig af på hvilket tidspunkt, man kigger forbi, kan temaet være forandret.


De forskellige lyde i installationen Nordlys bidrager til en anderledes atmosfære og stemning, som vækker nysgerrighed og undren. Det lys som installationen afgiver, drager borgerne, når mørket falder på. Et element, der ligeledes er med til at gøre et område tryggere og mere indbydende.

https://alexandra.dk/nordlys/


Rain Room af Random International, hvor besøgende kunne gå gennem et regnskyl uden at blive våde.

https://www.lacma.org/art/exhibition/rain-room




Gammelgård i Herlev, hvor der er en park med musikinstrumenter i naturlige materialer, som altid klinger godt, bruges flittigt af daginstitutionerne i dagligdagen og familierne i weekenderne. Her er det den selvorganiserede musikudøvelse.

https://www.gammelgaard.dk/musikpark




Beslutningstema

Helhedsplanen for området ved Ishøj Idræts & Fritidscenter og den nye letbanestation er vedtaget af Byrådet og er i offentlig høring frem til 5. september. Kulturskolens bestyrelse kan indgive høringssvar.

Sagsfremstilling

I forbindelse med budgetbehandlingen skal forslag til budget sendes i høring i brugerstyrelser, råd og nævn inden den endelige beslutning i Byrådet.

Høringsmateriale for budget 2025 er tilgængeligt på kommunens hjemmeside på dette link:
https://ishoj.dk/borger/demokrati/byrad/radighedskatalog-for-budget-2025-er-sendt-i-horing/

Budgettet er i høring i perioden 16. august til 6. september 2024 kl. 9.00. Ishøj Byråd 1. behandler forslag til budget 2025 samt overslagsår den 27. august 2024. 2. behandlingen af budgetforslaget forventes at ske på Byrådets møde den 1. oktober 2024.

Rådighedskataloget indeholder forslag til besparelser indenfor hvert fagområde for at overholde kommunens serviceramme samt mulighed for omprioritering til iværksættelse af nye initiativer. Kultur og Fritidsområdet er blevet pålagt at finde forslag til besparelser for 420 t.kr. i 2025 stigende med yderligere 210 t.kr. til ialt 630 t.kr. årligt i overslagsårene 2026-2028. Beløbet tager afsæt i fagudvalgens andel af kommunens serviceramme for 2024.

På hjemmesiden er følgende høringsmateriale:

  • Rådighedskatalog
  • Det administrative budget 2025 - 1. behandling
  • Notat vedr. budget 2025-2028
  • Følgebrev - budget 2025

Læsevejleding for Kultur- og Fritidsudvalgets område:

  • Rådighedskatalog: Oversigt over besparelsesforslag - side 2-4
  • Rådighedskatalog: Besparelsesforslag under Kultur- og Fritidsudvalget - side 36
  • Det administrative budget: Bevillingsbeskrivelse for Kultur- og Fritidsudvalget - side 36-40
  • Det administrative budget: Takster for Kultur- og Fritidsudvalget - side 70-75
  • Det administrative budget: Investeringsoversigt - side 62


På kultur- og fritidsområdet er der foreslået en rammebesparelse på 420 t.kr. i 2025. Herunder er der hos Kulturskolen foreslået, at besparelse skal findes i puljen for lønninger (25 t.kr. i 2025 og 37,5 t. kr. i 2026)

Kulturskolebestyrelsen skal evt. give et samlet høringssvar. Borgmesterens brev er vedhæftet dagsordenen.


Økonomi

De økonomiske konsekvenser kan læses i rådighedskataloget for 2025 og overslagsårene 2026 - 2028.

Beslutning

 Høringssvar fra Ishøj Kulturkoles bestyrelse vedr. budget 2025 og overslagsårerne.

Kulturskolens bestyrelse vil henlede opmærksomheden på, at en besparelse på kr. 25000,- i 2025 og i 2026 på kr. 37500,- er meget små beløb i den store økonomiske sammenhæng i Ishøj Kommune. Men for Ishøj Kulturskole, der har et meget lille budget, udgør beløb af denne størrelse en forskel i forhold til de tilbud, der kan tilbydes borgerne. Med andre ord vil selv en besparelse af denne størrelse betyde en serviceforringelse, da beløbet kun kan findes via lønbudgettet. Derudover vil kulturskolen få færre indtægter og modtage mindre i statsstøtte. - Statsstøtten varierer fra år til år, men er i 2024 sat til 13,77 %.

Ishøj Kulturskoles bestyrelse ser med glæde, at kulturområdet i forbindelse med, at der skal findes besparelsesforslag, har fået den samme procentuelle fordelingsnøgle som andre områder i Ishøj Kommune, modsat ved sidste års budgetforhandlinger, så man fortsat kan være med til at løfte de strategiske politiske dagsordener og prioriteringer.

Vedr. spareforslag fra ØPU 04 - Digitalisering af arbejdsgange på lønområdet

Kulturskolens bestyrelse er særdeles bekymret over forslaget tom udmøntningen af effektiviseringen i centrenes og institutioners budgetter på baggrund af deres andel af nye ansættelser i 2023.

Kulturskolens bestyrelsen finder ikke, at effektiviseringen på lønområdet er en reel besparelse på de enkelte driftsteder, da tidsforbruget er så lille, at man ikke kan reducere i nogle stillinger med denne begrundelse, og at der i øvrigt hele tiden også kommer nye opgaver til, som kulturskolen forventes at varetage uden yderligere kompensation.

Ishøj Kulturskole har forholdsmæssig mange medarbejdere ift. budgettets størrelse, da medarbejderne er højt specialiserede og alle deltidsansat. I forbindelse med kortere projekter (som kulturskolen har mange af) og personalemangel af forskellige årsager, ansættes der løbende en del medarbejdere for at kunne yde den bedste service for borgerne og bruge kulturskolens økonomiske ressourcer bedst muligt. Afhængigt af beløbet på effektiviseringens størrelse kan det betyde, at kulturskolen er nødsaget til at foretage personalereduktioner eller ændre i de tilbud og den service, som borgerne får. - Eksempelvis ikke at bruge vikarer ved undervisernes sygdom, hvilket betyder, at nogle af eleverne i slutningen af sæsonen vil skulle have refunderet penge for manglende undervisning, og at der kan opstå manglende indtægter i kulturskolens budget. Kulturskolen vil ligeledes i dette tilfælde også miste statsstøtte.

Kulturskolens bestyrelse foreslår i stedet, at effektiviseringen udmøntes på alle centre og institutioner (solidaritetsprincippet) på lige fod med f.eks. effektiviseringen ved indkøbsordningen, eller som det foreslås andetsteds i rådighedskataloget i det første forslag fra ØPU med ansættelsen af en sygefraværskonsulent.

Beslutningstema

Kulturskolens bestyrelse kan indgive høringssvar af forslag til Ishøj Kommunes budget 2025 samt overslagsårene 2026 - 2028.


Bilag

Sagsfremstilling

På baggrund af bestyrelsens visionsarbejde den 9.3.2024 og medarbejdernes feedback har kulturskolelederen udarbejdet følgende udkast til en vision gældende fra 2025-2028:

Ishøj Kulturskole vil være kendt lokalt for sine fællesskaber og mange kunstneriske og kreative muligheder, som alle borgere i Ishøj Kommune skal have glæde af.

Med det kunstneriske og kreative medborgerskab ønsker Ishøj Kulturskole lige adgang og deltagelsesmuligheder for alle borgere i Ishøj.

Ishøj Kulturskole bidrager til, at alle borgere i Ishøj Kommune har mulighed for at skabe sunde og aktive liv.

Ishøj Kulturskole vil være et kunstpædagogisk ressourcecenter, der med stor faglig viden gør kulturskolen til en endnu mere attraktiv samarbejdspartner.

Kulturskolens bestyrelse bedes forholde sig til visionen, og tage en beslutning ift. om de ønsker, at denne vision skal være gældende fra 2025-2028.

Beslutning

Tiltrådt, dog ændres "skal" til "kan" i første afsnit.

Beslutningskompetence

Ishøj Kulturskoles bestyrelse

Beslutningstema

Ishøj Kulturskole er i gang med at udvikle en ny vision og strategi gældende i perioden 2025-2028.

Sagsfremstilling

Næste møde afholdes den 20.november 2024

Beslutning

Tidspunkt oplyses senere.

Intet nyt fra forældrerepræsentant eller elevrepræsentant.

Der er valgt en ny folkeskolerepræsentant.