Referat
Økonomi- og Planudvalget tirsdag den 6. juni 2023 kl. 16.45
Rådhuset, Byrådssalen, Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj
Sagsfremstilling
Byrådet tager på byrådsmødet den 6. juni 2023 stilling til justerede opskrivnings- og anvisningskriterier til almene boliger i Ishøj Kommune. De nye opskrivnings- og anvisningskriterier forventes at træde i kraft pr. 15. august 2023.
Byrådet ønsker, at det fremover skal være muligt for borgeren og administrationen at se, hvilket nummer, borgeren har på opskrivningslisten. Dette er ikke muligt i det nuværende it-system som under alle omstændigheder udfases af leverandøren med udgangen af 2023.
Administrationen har undersøgt markedet for IT-systemer, som matcher ønskerne fra byrådet. Det har vist sig, at markedet for specialiserede IT-systemer på området er meget begrænset. Administrationen har fundet i alt tre relevante systemer, heraf to, som er udviklet specielt til boligselskaber og ikke til kommuner. Ingen af de to har vist sig at være relevante for Ishøj Kommune at indgå et samarbejde om.
Det tredje system er derimod målrettet kommunal drift, og har flere andre kommunale kunder med sammenlignelige opgaver i porteføljen. Med dette system vil langt de fleste af Ishøj Kommunes behov i forbindelse med de nye opskrivnings- og anvisningskriterier kunne imødekommes.
Det nye system kan leveres i to versioner:
I den ene version - den billige - er det alene administrationen, der kan tilgå opskrivningslisterne og dermed se, hvilket nummer borgerne har i en given boligforening. Denne løsning koster kr. 550.000 i investeringsudgifter samt løbende driftsudgifter på kr. 100.000 årligt, udover det allerede afsatte beløb.
I den anden version kan både borgere og administration tilgå opskrivningslisterne, hvilket giver mulig for, at borgeren selv via digital adgang kan se, hvor vedkommende står på opskrivningslisten hos det konkrete boligselskab. Denne løsning koster yderligere kr. 200.000 i indkøb, hvilket bringer den samlede investering op på kr. 750.000.
Såfremt bevillingssagen godkendes, forventes det, at systemet kan være klar til brug i december 2023.
Spørsmålet om nyt IT-system har tidligere været behandlet på Byrådes møde den 3. januar 2023 (sag nr. 4).
Økonomi
Med en løsning, der alene giver administrationen adgang til opskrivningslisterne, er udgiften kr. 550.000 som ét engangsbeløb.
Med en løsning, der også giver borgerne adgang til at se, hvilket nummer de selv har på opskrivningslisterne, er udgiften kr. 750.000 som et engangsbeløb.
Årlig drift og vedligehold af systemet udgør ca. kr. 170.000. Beløbet er blevet justeret i maj 2023 efter dialog med leverandøren. Driftsudgifter på det nuværende system på kr. 70.000 kan indgå i finansieringen, således at nye driftsudgifter udgør kr.100.000 årligt. Beløbet foreslås indarbejdet i budgettet. Udgifterne er servicerammeudgifter.
Indstilling
at indkøb af nyt IT-system til kr. 750.000 samt en årlig driftsudgift på kr. 100.000 godkendes via en tillægsbevilling.
Beslutning
Økonomi- og Planudvalget indstiller, at der indkøbes nyt IT-system til kr. 750.000 finansieret over kassebeholdningen, samt at der godkendes en årlig driftsudgift på kr. 100.000, som indarbejdes i budget 2024 og fremefter.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutningstema
I forbindelse med arbejdet med et nyt administrationsgrundlag for anvisning- og opskrivning af boliger, fremlægges forslag til indkøb af nyt IT-system på området. Indkøb af det nye system er nødvendigt, hvis der fremover skal være adgang til opskrivningslister for den enkelte borger. Det administrationssystem, som kommunen aktuelt anvender udfases desuden af leverandøren med udgangen af 2023. Der skal træffes beslutning om finansiering af det nye system.
Sagsfremstilling
Ishøj Kommune afsætter hvert år midler til frivillige folkeoplysende foreninger i kommunen og stiller lokaler til rådighed for at sikre gode rammer og vilkår for det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde. Rammerne er med til at sikre, at Ishøj Kommune opfylder sine lovpligtige folkeoplysende forpligtelser.
Folkeoplysningsudvalget har på møde i september 2022 vedtaget en proces for revidering af retningslinjer på folkeoplysningsområdet.
Med afsæt i Folkeoplysningsudvalgets temamøde, samt arbejdsgruppernes drøftelser af retningslinjerne, har administrationen udarbejdet udkast til lokaleregulativ, retningslinjer for tilskud samt retningslinjer for godkendelse af nye frivillige folkeoplysende foreninger. Udkastene har været sendt i høring i de tre paraplyorganisationer på området. Folkeoplysningsudvalget har drøftet de indkomne høringssvar, og administrationens bemærkninger hertil, og er kommet med udvalgets indstilling til Kultur- og Fritidsudvalget og Byrådets endelige beslutning.
Ud over redaktionelle ændringer er der arbejdet på formidlingsdelen i retningslinjerne. Retningslinjerne har gennemgået omfattende redaktionelle og formidlingsmæssige ændringer, og der har derfor ikke kunnet laves en visning af ændringerne i selve dokumenterne.
Efter godkendelse af retningslinjerne i Ishøj Byråd vil der blive udarbejdet mere visuelle pixi-versioner af retningslinjerne.
Det nationale opmærksomhedspunkt om at afbureaukratisere og forenkle regler, så det er nemmere at være forening, har været del af drøftelser og løbende afvejet ift. andre ønsker.
Hovedpunkter i revisionen er vedhæftet i bilag og vedrører udover lokaleregulativ og godkendelse af folkeoplysende foreninger særligt tilskud til frivillige folkeoplysende foreninger på følgende områder:
- Tilskud til leder- og instruktørkurser
- Lokaletilskud
- Udviklingsarbejder, nye initiativer og ekstraordinære tilskud (udviklingspuljen)
- Tilskud til venskabsbysamarbejde
- Eliteidrætstilskud
- Revision af kommunale tilskud samt tilsyn og stikprøvekontrol
De vedlagte retningslinjer har været sendt i høring hos de tre paraplyorganisationer på det folkeoplysende område i Ishøj Kommune. De tre paraplyorganisationer har afgivet høringssvar, som er vedhæftet dagsordenen. Høringssvarene, med administrationens vurderinger, har indgået i Folkeoplysningsudvalgets drøftelser.
Administrationen har vurderet, at IBUS' bemærkning vedrørende kursusaktiviteter allerede er omfattet af retningslinjerne og giver ikke anledning til ændringer.
Ishøj Idrætsråd ønsker, at der fortsat kan søges tilskud til store mesterskaber via Udviklingspuljen - også for klubber, der modtager elitetilskud. Administrationen har, på baggrund af tidligere drøftelser i Folkeoplysningsudvalget, anbefalet at ønsket ikke indarbejdes. Folkeoplysningsudvalget har på seneste møde indstillet at følge Idrætsrådet.
Administrationen har anbefalet, at muligheder for ændring af årshjul for lokalefordeling i Brohuset, som Foreningsunionen ønsker, undersøges nærmere.
Derudover har administrationen i processen noteret bemærkninger med anbefaling om indarbejdelse i retningslinjerne. Bemærkningerne er vedhæftet dagsordenen og har ligeledes indgået i Folkeoplysningsudvalgets drøftelser.
Folkeoplysningsudvalget har på seneste udvalgsmøde den 25. april indstillet, at de nye retningslinjer godkendes, og at paraplyorganisationernes, herunder Idrætsrådets høringssvar følges, således at der fortsat kan søges tilskud til store mesterskaber via Udviklingspuljen - også for klubber, der modtager eliteidrætstilskud.
Administrationen anbefaler, at der som nuværende praksis for store mesterskaber kan ydes et tilskud på 75 % af udgiften, dog max 2.400 kr. pr. deltager og derudover transporttilskud på max 2.400 kr. i alt. Der ydes ikke tilskud til forplejning, og det forudsættes, at privatbiler så vidt muligt fyldes op.
Administrationen anbefaler, at tilskud til store mesterskaber behandles administrativt, og bevilling orienteres til Folkeoplysningsudvalget.
Efter Folkeoplysningsudvalgets behandling af sagen udestår stillingtagen til administrationens bemærkninger vedrørende klageadgang, administration af puljer og godkendelse af nye foreninger. Administrationen anbefaler, at bemærkningerne indarbejdes i retningslinjerne.
Godkendelsesprocedure
De vedlagte retningslinjer forelægges nu for Kultur- og Fritidsudvalget og endeligt til byrådets godkendelse.
De endeligt godkendte retningslinjer evalueres efter cirka et år, og herefter vil retningslinjerne revideres efter behov.
Administrationen foreslår, at Kultur- og Fritidsudvalget fremover har kompetencen til at godkende retningslinjer på det folkeoplysende område, og at kompetencen således delegeres fra Byrådet til fagudvalget.
Lovgrundlag
Folkeoplysningsloven og kommunalfuldmagten.
Økonomi
Ingen økonomiske konsekvenser.
Indstilling
at Folkeoplysningsudvalgets indstilling imødekommes.
at administrationens bemærkninger vedrørende klageadgang, administration af puljer, godkendelse af nye foreninger samt administration af tilskud til store mesterskaber indarbejdes i retningslinjerne.
at Kultur- og Fritidsudvalget fremover har kompetencen til at godkende retningslinjer på det folkeoplysende område
Beslutning fra Kultur- og Fritidsudvalget, 17. maj 2023, pkt. 34:
Tiltrådt.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Ishøj Byråd.
Beslutningstema
Godkendelse af reviderede retningslinjer på folkeoplysningsområdet for tilskud, lokaler samt godkendelse af foreninger.
Bilag
Sagsfremstilling
Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.
Beslutning
Godkendt.