Referat
Økonomi- og Planudvalget mandag den 12. februar 2024 kl. 17.00

Rådhuset, Byrådssalen, Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj

Sagsfremstilling

  1. Danmarks Cykle Union meddeler, at Danmarks cykelløb PostNord Danmark Rundt 2024 køres den 14.-18. august. Årets rute passerer igennem Ishøj Kommune den 18. august (etape 5). Ruten offentliggøres officielt på pressemøde i Bagsværd mandag den 20. februar. 
  2. I forbindelse med regnskabet opgøres Ishøj kommunes potentielle lånemulighed i forhold til lånebekendtgørelsen. Kommunen har på baggrund af regnskab 2023 mulighed for at låne 9,1 mio. kr. Idet Byrådet på seneste møde har besluttet at afdrage gæld for 64 mio. kr., forelægges der i år ikke en sag for Byrådet omkring optagelse af lån.

Beslutning

Til efterretning.

Sagsfremstilling

En tilsvarende sag er blevet behandlet i kommunalbestyrelserne i Vallensbæk, Høje-Taastrup og Albertslund.

I/S Vallensbæk Mose er et kommunalt fællesskab etableret i 1977 mellem Albertslund, Høje-Taastrup, Ishøj og Vallensbæk kommuner. Fællesskabet er etableret efter styrelseslovens § 60 med det formål at anlægge, drive og vedligeholde arealerne i området Vallensbæk Mose. For fællesskabet gælder et sæt vedtægter, der senest blev ændret i 2002.

Ankestyrelsen traf i 2022 afgørelse om, at den måde, fællesskabets regnskaber bliver godkendt og revideret på, og den måde, revisionen er valgt på, ikke er i overensstemmelse med de kommunalretlige regler.

Bestyrelsen for I/S Vallensbæk Mose har derfor fået udarbejdet og godkendt et sæt vedtægter, hvor der bliver rettet op på de forhold, som Ankestyrelsen har påpeget.

Reglerne om kommunale fællesskaber blev ændret i 2018, sådan at mindre fællesskaber (med driftsudgifter og antal medarbejdere under en vis størrelse) nu er omfattet af styrelseslovens § 60 a (og ikke længere § 60). Det gælder for I/S Vallensbæk Mose. Det betyder bl.a., at Ankestyrelsens rolle i forhold til godkendelse og fastsættelse af bestemmelser om fællesskabet stort set er væk. Flere forhold bør derfor være reguleret i vedtægterne.

Vedlagte forslag til nye vedtægter er udarbejdet med hjælp og juridisk bistand fra Vallensbæk Kommune og med kvalitetssikring af advokatfirmaet Horten. Vedtægterne lægger sig tæt op ad de eksisterende vedtægter, og er i princippet kun ændret der, hvor det er nødvendigt i forhold til den særlige lovgivning vedrørende § 60 a selskaber. Der er ikke ændret ved fællesskabets opgaver og fordelingen af udgifter mellem de fire kommuner.


Væsentlige forhold, der er ændret i forhold til tidligere praksis, er, at mandskabet (pt. én medarbejder) skal være ansat i interessentskabet. Sekretariatsrollen har hidtil været varetaget af Albertslund Kommune, hvilket foreslås videreført indtil videre. Bestyrelsen har til enhver tid mulighed for at ændre på dette forhold. I et kommunalt fællesskab kan en af interessentkommunerne godt i begrænset omfang udføre opgaver for fællesskabet, f.eks. lønadministration, regnskab og sekretariatsbistand.
Regnskabet skal hvert år særskilt godkendes af interessentkommunerne.


Herudover er der sket justeringer og præciseringer vedrørende:

  • Udsendelse og godkendelse af dagsorden og referat,
  • Udpegning af en af kommunerne til at forestå administration og sekretariatsbetjening af bestyrelsen,
  • Hvilke dispositioner, der kræver godkendelse af kommunalbestyrelserne,
  • Proces for godkendelse af budget og regnskab,

Endvidere er tilknyttet to nye bilag – kortbilag (bilag 1), og oversigt over ejendomme på de omfattede arealer (bilag 2).


Interessentkommunerne udpeger efter indstilling fra bestyrelsen en af interessentkommunernes forvaltning til at forestå administration, herunder sekretariatsbetjening af bestyrelsen.


Vedtægterne skal godkendes af interessentkommunerne, inden de endeligt kan træde i kraft.

Når vedtægterne er godkendt og underskrevet af interessentkommunerne, skal de sendes til Ankestyrelsen til orientering.


I forbindelse med ændringen af I/S Vallensbæk Mose til et § 60 a selskab, er vedlagte regnskaber for 2021 og 2022 udarbejdet og revisorpåtegnet og godkendt af bestyrelsen for I/S Vallensbæk Mose. Regnskaberne er nu klar til endelig godkendelse i interessentkommunerne.

Lovgrundlag

Lov om kommunernes styrelse, bl.a. § 60 a.

Økonomi

Ingen.

Indstilling

at vedtægterne godkendes

at regnskab for 2021 og 2022 godkendes.



Beslutning fra Klima- og Miljøudvalget, 12. december 2023, pkt. 83:

Tiltrådt.


Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

I/S Vallensbæk Mose har udarbejdet forslag til nye vedtægter og regnskaber for Interessentskabet, så I/S Vallensbæk Mose pr. 1. januar 2024 følger reglerne for et § 60 a selskab. De nye vedtægter samt regnskab for 2021 og 2022 skal godkendes af interessentkommunerne.

Bilag

Sagsfremstilling

Administrationen fremlægger fire gange om året opfølgning på arbejdet med at implementere budgetaftalen for indeværende år. Dette er den første opfølgning i 2024.

Der er i opfølgningen en kort beskrivelse af det enkelte initiativ, hvilken direktør og centerchef, der er ansvarlig for at implementere initiativet, hvilket udvalg initiativet behandles i, samt hvad status er på behandlingen.

Opfølgningen er vedhæftet som bilag 1.

Oversigt over anlægsprojekter, se bilag 2.


Økonomi

Ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Økonomi- og Planudvalget.

Beslutningstema

Til orientering fremlægges opfølgning på budgetaftalen 2024.

Bilag

Sagsfremstilling

Formålet med BO0 er at vurdere, om forudsætningerne fra budgetvedtagelsen fortsat holder, eller om der er sket ændringer, som har væsentlige økonomiske konsekvenser i indeværende budgetår.


Servicerammen


Resultatet af BO0/2024 er et forventet merforbrug i Center for Voksen og Velfærd på 11,9 mio. kr., samt et forventet mindreforbrug i Center for Ejendomme og Arealer på 2,0 mio. kr. Der forventes desuden et merforbrug i Center for Dagtilbud og Uddannelse på 7,1 mio. kr.


Merforbruget i Center for Voksen og Velfærd skal primært tilskrives en stigning i antallet af borgere, der er i et botilbud eller modtager socialpædagogisk støtte af eksterne leverandører. Budgetgrundlaget for antal borgere i botilbud og socialpædagogisk støtte for 2024 er 121 helårsborgere, men det faktiske antal borgere pr. januar 2024 var 128 borgere. Derudover forventes en nettotilgang på 7,1 helårsborgere i 2024, og der er dermed en nettotilgang på 14,1 helårsborgere i forhold til budgetgrundlaget for 2024. Det forventede merforbrug i Center for Voksen og Velfærd skal ses i sammenhæng med, at centeret har fået tilført 13,6 mio. kr. inden for servicerammen i tekniske korrektioner til Budget 2024 - herunder 0,4 mio. kr. til botilbud og socialpædagogisk støtte af eksterne leverandører.


Center for Ejendomme og Arealer kan konstatere et faldende energiforbrug i kommunen, og forventer på den baggrund et mindreforbrug på 2,0 mio. kr. på el, vand og varme i 2024.


Center for Dagtilbud og Uddannelses forventede merforbrug skyldes implementering af regeringens krav til bl.a. optag af børn i institutionerne i Vejleåparken, som følge af Vejleåparkens optag på Parallelsamfundslisten. Administrationen fremlægger sag til Børne- og Undervisningsudvalget den 8. februar 2024, hvori det skal vedtages hvilke tiltag der skal igangsættes. Det forventede merforbrug i 2024 afventer derfor en beslutning fra Børne- og Undervisningsudvalget den 8. februar. Merudgifterne som følge af parallelsamfundslisten forventes håndteret i et separat regnskab, og forventes derfor ikke at skulle håndteres ved kompenserende tiltag. Dette er en afvigelse fra Ishøj Kommunes økonomiske politik, da merudgiften normalvis ville skulle finansieres ved kompenserende tiltag.


Udenfor servicerammen


Center for Voksen og Velfærd forventer en merindtægt udenfor servicerammen på 7,9 mio. kr. i 2024. Den tidligere beskrevne nettotilgang af borgere i botilbud eller modtagere af støtte af specialpædagogisk støtte fra eksterne leverandør genererer en merindtægt for særlig dyre enkeltsager.


De forventede regnskabsafvigelser til budget 2024 kan ses i "bilag 1. Ændringsskema Adm. BO 2024".

Lovgrundlag

Den kommunale styrelseslov. Cirkulære om kommunernes budget og regnskabssystem revision samt Økonomisk Politik for Ishøj Kommune.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at den administrative budgetopfølgning 2024 tages til efterretning.

at håndtere merudgifter forbundet med Vejleåparkens optag på parallelsamfundslisten og Vildtbanegårds optag på forebyggelseslisten, særskilt, og således at afvige fra Ishøj Kommunes økonomiske politik.

at administrationen frem mod budgetopfølgning 1 udarbejder forslag til kompenserende tiltag, der vil sikre, at Ishøj Kommune overholder den med regeringen indgåede servicerammeaftale 2024.

Beslutning

Tiltrådt.


Beslutningskompetence

Byråd

Beslutningstema

Resultatet af den administrative budgetopfølgning (BO0) pr. 31. januar 2024 er et forventet udgiftspres indenfor servicerammen på 17,2 mio. kr. samt en merindtægt udenfor servicerammen på 7,9 mio. kr.

Bilag

Sagsfremstilling

Det korrigerede anlægsbudget i 2023 - inkl. overførte uforbrugte midler fra 2022 - udgjorde 237,5 mio. kr. i udgifter og 66,4 mio. kr. i indtægter. Der er afholdt udgifter til anlægsprojekter for i alt 82,6 mio. kr. og indtægter på 10,8 mio. kr. i 2023. En række anlægsprojekter er ikke færdiggjorte, men fortsætter i 2024, og de uforbrugte midler fra 2023 skal derfor overføres til 2024. Dette sker i form af en tillægsbevilling. De enkelte anlægsprojekter, der ønskes overført til 2024, er oplistet i vedlagte bilag 1. Samlet set søges der om overførsel af udgifter på 118,2 mio. kr. og indtægter på 4,0 mio. kr. - i alt 114,3 mio. kr. netto. Det skal oplyses, at projekterne "Udendørs faciliteter" samt "Opgradering af stadionfaciliteter" i forbindelsen med overførslen af anlægsprojekterne samtidig overføres fra Kultur- og Fritidsudvalget til Teknik- og Bygningsudvalget, idet projektet nu har ændret karakter, og derfor i henhold til styrelsesvedtægten hører under Teknik- og Bygningsudvalget.

Lovgrundlag

Cirkulære om budget- og regnskabssystem, revision mv. for kommuner.

Økonomi

Tillægsbevilling til udgifter på 118,2 mio. kr. og indtægter på 4,0 mio. kr., som finansieres af kassebeholdningen.

Indstilling

at der gives tillægsbevilling til overførsel af uforbrugte anlægsmidler fra 2023 til 2024 for netto 114,3 mio. kr., svarende til udgifter for 118,2 mio. kr. og indtægter for 4,0 mio. kr.

Beslutning

Tiltrådt.


Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Tillægsbevilling til overførsel af uforbrugte anlægsmidler fra 2023 til 2024.

Bilag

Sagsfremstilling

Baggrund

I december fik Byrådet forelagt en orienteringssag om Social- og Boligministeriets lister over boligområder, hvor Vejleåparken er kommet på listen over udsatte boligområder og parallelsamfund, mens Vildtbanegård I og II er kommet på listen over forebyggelsesområder. Kriterierne, som der måles på, omfatter indkomst- og uddannelsesniveau, andelen af dømte og arbejdsløse.

Vejleåparken overskrider grænseværdien for andelen af dømte og andelen af beboere med et uddannelsesniveau på grunduddannelse eller lavere. Vildtbanegård I og II overskrider grænseværdierne for andelen af dømte og indkomstniveauet. Udviklingen i grænseværdierne for begge områder er vedlagt som bilag.

Konsekvenser

Hvis den negative udvikling fortsætter i Vejleåparken, vil området efter 5 år blive udpeget som omdannelsesområde. Reelt set er der kun 3 år til at styrke beboersammensætningen, da dataudtræk for området går 2 år tilbage.
Boligorganisationerne og kommunen vil i givet fald bl.a. blive pålagt at udarbejde en udviklingsplan for, hvordan de vil få andelen af almene familieboliger ned på de 40 procent i Vejleåparken f.eks. gennem nedrivning, privat nybyggeri eller ved salg af de almene boliger til private udlejere. Selvom området udgår af listen, før udviklingsplanen er gennemført, skal udviklingsplanen og tiltagene i den stadig gennemføres.

Hvis den negative udvikling fortsætter i Vildtbanegaard I og II, vil boligområdet blive udpeget som udsat boligområde og dermed blive pålagt flere restriktioner bl.a. på daginstitutionsområdet, som Vejleåparken er ramt af i dag.
Det er derfor vigtigt, at der findes løsninger for at komme af listerne hurtigst muligt, hvor boliganvisningen er afgørende.

Boliganvisning efter konkret og individuel vurdering

Administrationen har ad flere omgange været i dialog med Social- og Boligstyrelsen ift. konkret udmøntning af reglerne på området. Social- og Boligstyrelsen har bekræftet, at alle familieboliger i begge udpegede områder som hovedregel skal anvises efter de skærpede kriterier fastlagt i Almenboligloven (Bilag 1). Som opfølgning herpå er det blevet klart, at de skærpede anvisningskriterier, som kommunen kan afvise borgere ud fra, ikke er direkte sammenlignelige med de kriterier, som områderne bliver vurderet ud fra.

De skærpede kriterier giver således ikke et direkte håndtag til at påvirke tallene i den rigtige retning. Fx indgår der ikke krav til uddannelsesniveau i de skærpede anvisningskriterier, mens et af kriterierne for udpegning af områder er en måling af andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grunduddannelse. For at styrke beboersammensætningen i de to områder foreslås derfor, at anvisning af boliger i de to udpegede områder ændres fra primært at være baseret på anciennitet til i højere grad at ske ud fra en konkret individuel vurdering ved at prioritere ansøgere, som bidrager positivt i forhold til de kriterier, der bliver målt på. Fx vil borgere med et højere uddannelsesniveau end grundskole blive prioriteret højere, hvilket typisk også vil være forbundet med et højere indkomstniveau. Administrationen vil fortsat anvende opskrivningslisten som understøttende for udvælgelsen.

For at sikre at tilflytning fra andre kommuner til de to områder via den interne venteliste mv., som administreres af boligorganisationerne, ikke forringer beboersammensætningen, foreslås det endvidere, at administrationen bemyndiges til at aftale særlige kriterier for obligatorisk fleksibel udlejning med boligselskaberne herfor. Det kan fx være kriterier om uddannelse, beskæftigelse og indtægt.

Opskrivning til almennyttig bolig

De skærpede kriterier udfordrer også anvisningen af boliger, som bliver mere tidskrævende. Dertil kommer, at administrationen i dag bruger unødig tid på at sende boligtilbud ud til borgerne, som gentagne gange takker nej til et boligtilbud - eller ikke svarer på et boligtilbud indenfor fristen. Borgerne kan i dag takke nej 2 gange og derefter modtage besked om, at de bliver sat i bero, hvorefter de straks kan ringe ind igen og blive sat aktiv, hvilket de fleste borgere gør brug af. Dette medfører i dag øget risiko for lejetab pga. tomgangsleje og ekstra træk på administrationen.

Administrationen foreslår på den baggrund en ændring i praksis således, at hvis der bliver takket nej til 2 boligtilbud eller der ikke bliver svaret på et boligtilbud indenfor fristen, vil borgeren blive informeret i E-Boks om, at det vurderes, at borgeren ikke pt. har et akut boligbehov og borgerens ansøgning slettes fra aktiv- og berolisterne med vejledning om, hvordan borgeren kan skrive sig op igen ved fornyet behov. På den måde vil anvisningen af boliger også være mere i overensstemmelse med intentionerne i lovgivningen, da kommunens anvisning ikke er til for at få en ønskebolig, men varetager hensynet til beboersammensætning og boligsocial anvisning.


Lovgrundlag

Almenboligloven.

Økonomi

Administration af lovgrundlaget vil være forbundet med øgede administrationsudgifter samt større udgift til lejetab. De øgede administrationsudgifter forventes dækket af den ekstra bevilling, som blev besluttet i Byrådet den 30. januar 2024.

Indstilling

at det tages til efterretning, at alle ledige familieboliger i Vejleåparken og Vildtbanegaard I og II anvises efter de skærpede anvisningskriterier, jf. regler om parallelsamfund i Almenboligloven og

at det vedtages, at alle ledige familieboliger i Vejleåparken og Vildtbanegaard I og II endvidere anvises ud fra de til enhver tid gældende anvisningskriterier i samarbejdsaftalen og obligatorisk fleksibel udlejning og

at administrationen får bemyndigelse til at aftale den obligatoriske fleksible udlejning med boligselskaberne og

at anvisning i de to udpegede områder sker ud fra en konkret individuel vurdering for at styrke beboersammensætningen ved at prioritere ansøgere, som bidrager positivt i forhold til de kriterier, der bliver målt på, for at få boligområderne af listerne igen og

at hvis der bliver takket nej til 2 boligtilbud, eller der ikke bliver svaret på et boligtilbud indenfor fristen, vil borgeren blive informeret i E-Boks om, at det vurderes, at borgeren ikke pt. har et akut boligbehov, og borgerens ansøgning slettes med vejledning om, hvordan borgeren kan skrive sig op igen ved fornyet behov.

Beslutning

Tiltrådt, idet indstillingspunkt nr. 5 udgår. Istedet indstiller Økonomi- og Planudvalget følgende: "For at lette arbejdspresset på boliganvisningen besluttes det at indføre en karensperiode på 1 år ved to afslåede boligtilbud eller ved manglende svar indenfor fristen.". Beslutning genbesøges i januar 2025.


Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Pr. 1. december 2023 er Vejleåparken udpeget som udsat boligområde og parallelsamfund samt Vildtbanegård I og II udpeget som forebyggelsesområde. Der er store konsekvenser ved at være udpeget på listerne – i særdeleshed på daginstitutionsområdet – men på længere sigt kan det også indebære krav om nedrivning mv. Selve de parametre, som udpegningen bygger på, er ikke identiske med de skærpede kriterier for anvisning af boliger, som fremgår af loven. For at sikre, at de to boligområder på sigt kommer af listen, foreslås det derfor, at boliger i de to områder fremover, udover de lovbestemte kriterier, anvises ud fra en konkret og individuel vurdering, som fremmer beboersammensætningen bl.a. et højere uddannelsesniveau og færre antal dømte.

Bilag

Sagsfremstilling

Dagtilbudsområdet
Vejleåparkens status som parallelsamfund medfører ikrafttrædelse af
følgende krav i 2024:

  • Alle børn fra Vejleåparken, der ikke er optaget i et dagtilbud, når de fylder 1 år, skal optages i et obligatorisk læringstilbud.
    Loven træder i kraft den 1. januar i det følgende kalenderår, hvor et boligområde fremgår af listen over udsatte boligområder.
  • I løbet af et kalenderår må der maksimalt optages 30 pct. børn fra Vejleåparken i et dagtilbud.
    Loven træder i kraft fra den 1. januar i det følgende kalenderår, hvor et boligområde fremgår af listen over udsatte boligområder.
  • Når forældre udenfor Vejleåparken anvises plads i et dagtilbud i Vejleåparken, skal de samtidig tilbydes plads i et dagtilbud udenfor Vejleåparken (dobbelt anvisning).
    Loven træder i kraft fra den 1. maj i det følgende kalenderår, hvor et boligområde fremgår af listen over udsatte boligområder.

Udmøntningen af lovgivningen på dagtilbudsområdet, i forbindelse med Vejleåparkens placering på parallelsamfundslisten, vurderes at få følgende afgørende konsekvenser for dagtilbudsområdet i Ishøj Kommune:

  • Det kan blive en udfordring at tiltrække børn udenfor Vejleåparken til Vejleåparkens dagtilbud, når tilbuddet om plads skal ledsages af et tilbud om en plads udenfor Vejleåparken.
  • Det udfordrer dagtilbuddene i Vejleåparkens fortsatte muligheder for at fordele børn på tværs af kulturelle og socioøkonomiske forhold.
  • Dobbeltanvisning forventes at skabe ledige pladser i Vejleåparkens dagtilbud.
  • Ledige pladser i Vejleåparkens dagtilbud vil presse kommunens kapacitet på dagtilbud og kan få betydning for kommunens mulighed for at overholde pasningsgarantien.
  • Etablering af obligatoriske læringstilbud i dagtilbuddene udenfor Vejleåparken vil presse kommunens kapacitet yderligere.

Børne- og Undervisningsudvalget godkendte den 18. januar 2024 en dispensationsansøgning til Børne- og Undervisningsministeriet omkring krav om loft på 30 procent og dobbeltanvisning. Svar på dispensationsansøgning forventes modtaget indenfor tre måneder. Administrationen vil i mellemtiden forberede følgende initiativer, som kan igangsættes for 2024, såfremt dispensationsansøgningen ikke imødekommes:

1. Anvisningskriterierne til dagtilbud tilrettes i forhold til krav om loft på 30 procent og krav om dobbeltanvisning (bilag 1).

2. Kapaciteten udvides i de eksisterende dagtilbud gennem en udvidelse af lokaler, som findes i eksisterende kommunale lokaler i umiddelbar nærhed til dagtilbuddet (bilag 2).

3. Dagtilbuddene i Vejleåparken, som er Firkløveren, Femkanten og Piletræet, fastholder deres nuværende normering og ressourcetildeling med henblik på, at der vil være "Bedre normering i Vejleåparkens dagtilbud". Forældrene vil blive oplyst om de tre institutioners status som værende "Bedre normeret dagtilbud i Vejleåparken", og hvad det indebærer både i forhold til normering, ressourcetildeling og pædagogik. Dette indebærer, at budgetterne fra de tre dagtilbud ikke kan bruges til at finansiere udvidelsen af den øvrige kapacitet (bilag 3).

Der søges ikke dispensation fra obligatoriske læringstilbud. Derfor vil Center for Dagtilbud og Uddannelse igangsætte implementeringen umiddelbart efter byrådets beslutning (bilag 4).

Skoleområdet
På skoleområdet vil Vejleåparkens placering på parallelsamfundslisten medføre, at Strandgårdskolen vil blive omfattet af folkeskolelovens § 11 a, som betyder, at alle elever i børnehaveklasser på skoler og afdelinger af skoler, hvor mere end 30 pct. af eleverne bor i et boligområde, der har været på parallelsamfundslisten, mindst en gang inden for de seneste 3 år, skal bestå en obligatorisk sprogprøve, før de kan påbegynde undervisningen i 1. klasse.

Endvidere fremgår det i bekendtgørelsen af § 11 a, at elever i 1. - 9. klasse, som modtager undervisning i dansk som andet sprog og skal ophøre med dette, ligeledes skal bestå en obligatorisk sprogprøve for at kunne gøre dette. I bilag 5 er vedlagt et notat, der beskriver implementeringsprocessen for de obligatoriske sprogprøver, og hvordan dette vil se ud i praksis på Strandgårdskolen fremadrettet. De obligatoriske sprogprøver påbegyndes i august i det kommende skoleår.

Der søges ikke dispensation fra obligatoriske sprogprøver. Derfor vil Center for Dagtilbud og Uddannelse igangsætte implementeringen umiddelbart efter byrådets beslutning.

Lovgrundlag

Almenboligloven § 61 a.
Dagtilbudsloven § 23, stk. 4.
Dagtilbudsloven § 26 a.
Folkeskoleloven § 11 a.

Økonomi

Kommunerne bliver ikke kompenseret for udgifterne til udmøntningen af kravene til dagtilbud og skoler i forbindelse med lovgivningen om parallelsamfund. De økonomiske konsekvenser af sagen vil blive håndteret i forbindelse med budgetopfølgningerne i 2024.

Udgifterne til administrationens forslag til implementering af kravene på dagtilbuds- og skoleområdet i 2024 er som følger:

Driftsudgifter

Antal børn

2024 udgifter

Bedre normering i Vejleåparkens dagtilbud


5.100.000 kr.

Udvidelse af kapacitet i dagtilbud udenfor Vejleåparken

50

600.000 kr.

Obligatoriske læringstilbud i hjemmet (Tilsynsopgave)

10

200.000 kr.

Obligatoriske læringstilbud i dagtilbud (25 timer)

10

1.000.000 kr.

Obligatoriske sprogprøver


240.000 kr.

I alt

60

7.140.000 kr.

Udgifterne i ovenstående tabel uddybes i de enkelte bilag.

I forbindelse med indsatsen "Bedre normering i Vejleåparkens dagtilbud" vil det være muligt at finansiere 25 % af merudgiften ved at øge forældrebetalingen. En øget forældrebetaling har kun halvårsvirkning i 2024.

Det vurderes ikke nødvendigt at genberegne takster, hvis der oprettes flere pladser.

Hvis Vejleåparken fortsat figurerer på parallelsamfundslisten i 2025, vil administrationen udarbejde en ny vurdering af omkostningerne ved de nævnte driftsudgifter.

Indstilling

at administrationens forslag til implementering af kravene i parallelsamfundsloven på dagtilbuds- og skoleområdet godkendes.

at administrationens forslag til implementeringen af krav om 30 procents loft og dobbeltanvisning godkendes, såfremt der ikke opnås dispensation.

at byrådet bevilliger:
240.000 kr. til budgetområde B40.10.10 driftssteder skoler.
200.000 kr. til budgetområde B40.20.05 fælles formål dagtilbud.
6.700.000 kr. til budgetområde B40.20.10 driftssteder dagtilbud.

at bevillingen finansieres af kassebeholdningen.



Beslutning fra Børne- og Undervisningsudvalget, 8. februar 2024, pkt. 13:

Tiltrådt.

Børne- og Undervisningsudvalget præciserede, at der ikke skal ske takststigninger.

Beslutning

Tiltrådt.


Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Boligområdet Vejleåparken er pr. 1. december 2023 placeret på Social- og Boligministeriets liste over parallelssamfund i henhold til almenboliglovens § 61 a. Børne- og Undervisningsudvalget blev orienteret om konsekvenserne på dagtilbuds- og skoleområdet på udvalgsmødet den 18. januar 2024. Her besluttede udvalget at sende en dispensationsansøgning afsted til ministeriet. Ishøj Kommune ansøgte den 23. januar 2024 Børne- og Undervisningsministeriet om dispensation for nogle af kravene på dagtilbudsområdet. Svar på dispensationsansøgning forventes modtaget indenfor tre måneder. Administrationen fremlægger i mellemtiden forslag til implementering af kravene i Ishøj Kommune, hvor administrationen til en start vil implementere krav om obligatoriske sprogprøver på Strandgårdskolen og obligatoriske læringstilbud på dagtilbudsområdet, samt forberede implementeringen af de øvrige krav på dagtilbudsområdet for kalenderåret 2024, såfremt dispensationsansøgningen ikke imødekommes.

Bilag

Sagsfremstilling

Ishøj Byråd traf i juni 2022 beslutning om at udarbejde en helhedsplan for området omkring idrætscentret og den kommende letbanestation. Helhedsplanen skal beskrive visionen for områdets udvikling og herunder de byggemuligheder, som er opstået som følge af anlæggelsen af letbanen og den nye station ved Ishøj Strandvej ”Ishøj Strand, ARKEN”. Efterfølgende er der opstået et ønske om at opgradere fodboldstadion og tilknyttede funktioner, så det imødekommer de krav, der stilles i de højere divisioner.

På et temamøde for byrådet den 27. november 2023 blev der fremlagt fem scenarier for placeringen af idrætsfaciliteter og baner. Oplægget og scenarierne er vedhæftet som hhv. bilag 1 og 2. På mødet blev der udtrykt ønske om, at alle foreninger skal tilgodeses og ikke får dårligere vilkår som følge af omrokeringen af idrætsarealerne; og at dette umiddelbart bedst blev set imødekommet med scenarie A+ 2.-3. div. med stadion forberedt til 1. division. Administrationen har som opfølgning på temamødet 27. nov. 2023 foretaget en uddybende beskrivelse af scenarie A+, herunder de afledte anlægsprojekter (se bilag 3).

For at færdiggøre helhedsplanen skal det besluttes, hvilket scenarie ud af de fem, der skal arbejdes videre med. Ud fra det valgte scenarie vil helhedsplanen også beskrive:

  • udformning og arkitektur for nyt byggeri,
  • placering af klubhuse, herunder hvordan faciliteter kan samtænkes,
  • potentialer for den selvorganiserede idræt,
  • udformning og potentialer for nye byrum med plads til ophold og kulturaktiviteter,
  • styrkelse af rekreative grønne kvaliteter, biodiversitet, forbindelser og håndtering af vand,
  • håndtering af parkering samt trafikafvikling i området,
  • fokusområder, som skal sikre den oplevede tryghed generelt i området.

Der er også taget initiativ til en dialog med minister Morten Dahlin i By-, Land- og Kirkeministeriet i forhold til at kunne lempe restriktionerne i den grønne kile, der gør det vanskelig at etablere de nødvendige idrætsfaciliteter ved det nuværende stadion.

Økonomi

Administrationen har efter temamødet foretaget et skøn over de økonomiske udgifter ved de afledte anlægsprojekter, som omfatter omlægning af parkeringspladser, nedlæggelse af vej og tunnel ved Vejlebrovej samt etablering af nye byrum. Et overslag lyder på i alt ca. 17 mio. kr. som er behæftet med væsentlig usikkerhed. En oversigt over den anslåede økonomi for anlæg og indtægter ved grundsalg er vedlagt som bilag.

Ved valg af scenarie A+ 2.-3. div. forberedt til en eventuel senere opgradering af stadion til 1. division, skønnes de samlede anlægsudgifter at blive ca. 103,4 mio.kr. I budget 2023 blev der afsat i alt 85 mio. kr. i årene 2025-2027, og der vil være en difference på ca. 18,4 mio. kr. Der kan derfor være behov for at afsætte flere anlægsmidler i overslagsårene. En efterfølgende opgradering til 1. division skønnes at blive ca. 30-35 mio. kr. afhængigt af, hvor meget der etableres fra start. Det er også muligt selvstændigt at tilvælge en tribune. Det skønnes, at denne udgift vil være på ca. 20 mio. kr., hvis tribunen skal være godkendt til 1.div. Der vil ved en senere opgradering til 1. div. fortsat være udgifter til lys og banevarme.

Et forventet grundsalg af byggegrunde vil indbringe en indtægt på ca. 54,8 mio. kr.

Ved scenarie B 2.-3. div. og scenarie C kan alle anlægsudgifter rummes indenfor det afsatte budget.

Driftsomkostningerne afklares i den videre proces, da der ikke er truffet beslutning om den endelige fordeling af typer af baner.

Alle scenarier vil medføre en omfattende rokade af faciliteter og anlæggelse af nye. Faciliteterne har en god udnyttelsesgrad og benyttes fast af forskellige foreninger. Under en langvarig rokade med opbygning af nye faciliteter, må det forventes, at foreningernes aktivitetsniveau vil blive påvirket, og det vil blive nødvendigt med midlertidige og alternative træningsmuligheder for foreningerne. Det kræver en høj grad af brugerdialog og planlægning, og der må forventes et væsentlig ressourcetræk for administrationen. Det forventes også, at helhedsplanen medfører behov for en eller flere nye lokalplaner, forberedelse af udbud og grundsalg samt afklaring af miljøforhold.

For at løfte opgaven med at styre både de anlægsprojekter, som helhedsplanen medfører, og for at håndtere kontakt med foreninger og omrokering af baner og faciliteter medfører det et behov for flere personaleressourcer. Da dette ikke kan rummes indenfor eksisterende ressourcer i administrationen, foreslås det, at der allokeres midler fra det allerede vedtagne anlægsbudget til at finansiere administrative ressourcer til projektledelse og dialog med foreninger. Der anvises finansiering til dette ved at overføre de resterende anlægsmidler på 3,98 mio. kr. fra Center for Kultur og Fritid til Center for Ejendomme og Arealer. Puljen på i alt 4,5 mio. kr. blev afsat i 2023 til opgradering af stadionfaciliteter, samt til rådgivning og etablering af midlertidige stadionfaciliteter, så der kan spilles kampe i 3. division.

Indstilling


at vedtage scenarie A+ 2.-3. div. som er forberedt til 1. division samt en tribune godkendt til 1. division til 20 mio. kr.

at der arbejdes videre med placering af boligbebyggelse på de to byggefelter,

at de resterende anlægsmidler på 3,98 mio. kr. overføres og frigives fra Center for Kultur og Fritid til Center for Ejendomme og Arealer til at finansiere administrative ressourcer i forbindelse med implementering af helhedsplanen.


Beslutning fra Kultur- og Fritidsudvalget, 7. februar 2024, pkt. 8:


Tiltrådt. Milishia Moradi (L) afventer stillingtagen til sagen.



Beslutning

Tiltrådt.

Steen Skovhus (L) afventer stillingtagen til sagen.

Beslutningskompetence

Byrådet

Beslutningstema

Der skal træffes beslutning om, hvilket scenarie for udvikling af området ved idrætscentret og den nye letbanestation, der skal arbejdes videre med i den kommende helhedsplan for området.


Bilag

Sagsfremstilling

Slots- og Kulturstyrelsen modtog ansøgninger til ”Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre” i efteråret 2023. Udviklingspuljens formål er at understøtte udviklingen af folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre i Danmark. Kulturium ansøgte og fik bevilliget tre projekter blandt de 33 projekter, som puljen støtter. Projekternes formål og indsatser understøtter centrale indsatsområder for Kulturium og vil samlet øge rammerne for flere kulturoplevelser for Ishøjs borgere.

Kulturium Bibliotek har modtaget støtte til følgende udviklingsprojekter: ”Den digitale trappestige – et udviklingsprojekt for socialt og digitalt udsatte borgere”, ”Vejleåparken – Tour de Kultur”, og ”17 Verdensmål X 17 Verdenstræer”.

Projekt ”Den digitale trappestige” har som formål at styrke digitalt udsatte borgeres digitale kompetencer og har fokus på at udvide borgenes personlige netværk og dermed fællesskabsfølelse. ”Vejleåparken – Tour de Kultur” er et pilotprojekt, som i et samspil med beboere i Vejleåparken vil undersøge, hvordan kulturelle oplevelser i nærområdet kan højne og styrke trivsel og fællesskab for beboerne. Projekt ”17 Verdensmål X 17 Verdenstræer” er et samarbejde med Ishøj Naturcenter og vil etablere en lokal ”verdensrute” i Ishøj, som forbinder 17 Verdenstræer i kommunen. Verdensruten indvies i verdensmålsugen uge 17.

Lovgrundlag

Ingen.

Økonomi

Den samlede bevilling på i alt 256.680 kr. er fordelt på de tre projekter:

  • Den digitale trappestige: 87.440 kr., heraf 73.440 kr. i lønmidler og 14.000 kr. i øvrige udgifter.
  • Vejleåparken – Tour de Kultur: 69.520 kr., heraf 47.520 kr. i lønmidler og 22.000 kr. i øvrige udgifter.
  • 17 Verdensmål X 17 Verdenstræer: 99.720 kr., heraf 63.720 kr. i lønmidler fordelt mellem Kulturium og Ishøj Naturcenter og 36.000 kr. i øvrige udgifter.

Lønningerne til projektmedarbejdere og projektrelaterede udgifter finansieres af projektmidlerne. Den godkendte anvendelse af midlerne har ingen økonomiske konsekvenser for Ishøj Kommune. Midlerne er indenfor servicerammen.

Indstilling

at de tre beskrevne projekter godkendes igangsat som beskrevet,

at der gives indtægtsbevilling til samlede merindtægter på 256.680 kr. i 2024, og at der gives tillægsbevilling til merudgifter på 256.680 kr. i 2024 til Kulturium Bibliotek.



Beslutning fra Kultur- og Fritidsudvalget, 7. februar 2024, pkt. 6:

Tiltrådt.

Beslutning

Tiltrådt.


Beslutningskompetence

Ishøj Byråd.

Beslutningstema

Slots- og Kulturstyrelsen meddelte den 27. november 2023, at Kulturium Bibliotek tildeles i alt 256.680 kr. til tre mindre udviklingsprojekter. I denne sag orienteres om projektet. Byrådet skal godkende, at projekterne kan igangsættes og økonomien forbundet hermed.

Sagsfremstilling

Den regionale uddannelsespulje

Formålet med den regionale uddannelsespulje er, at flere ledige får mulighed for at deltage i korte erhvervsrettede kurser inden for områder, hvor der forventes jobåbninger i de næste seks måneder, eller hvor der er en konkret jobåbning hos en arbejdsgiver. Målgruppen for den regionale uddannelsespulje er alle ledige, dog ikke borgere i fleksjob. Tilsagnet for 2024 er 666.837 kr.


Uddannelsesløft

Formålet med puljen til uddannelsesløft er at give mulighed for, at dagpengemodtagere over 30 år, kan få tilbud om en hel eller dele af en erhvervsuddannelse. Endvidere er formålet, at jobparate kontanthjælpsmodtagere over 30 år og overgangsydelsesmodtagere, som ikke er omfattet af introduktionsprogrammet efter integrationsloven, og som er fyldt 30 år, kan få tilbud om et grundforløb på en erhvervsuddannelse hvis:


1) personen ikke har en erhvervsuddannelse eller anden erhvervsrettet uddannelse, der med hensyn til niveau og varighed kan sidestilles med eller overstiger en erhvervsuddannelse, eller

2) personen har en erhvervsuddannelse eller anden erhvervsrettet uddannelse, der med hensyn til niveau og varighed kan sidestilles med eller overstiger en erhvervsuddannelse, men ikke har anvendt denne uddannelse i de sidste 5 år.

Tilsagnet for 2024 er 287.000 kr.

Lovgrundlag

Lov nr. 548 af 7. maj 2019 om en aktiv beskæftigelsesindsats.

Økonomi

Center for Beskæftigelse og Erhverv har modtaget tilsagn om støtte på 287.000,00 kr. vedr. uddannelsesløft samt 666.837,00 kr. vedr. den regionale uddannelsespulje - i alt 953.837,00 kr. Begge puljer er til afholdelse i perioden 1. januar 2024 - 31. december 2024, og påvirker ikke servicerammen. Midlerne forventes udbetalt foråret 2025.

Indstilling

at der gives en bevilling til merudgifter på 953.837,00 kr. i 2024 samt en tillægsbevilling til merindtægter på 953.837,00 kr. i 2025.



Beslutning fra Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget, 7. februar 2024, pkt. 15:

Tiltrådt.

Beslutning

Tiltrådt.


Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Center for Beskæftigelse og Erhverv har modtaget tilsagn fra STAR (Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering) vedrørende midler i Den regionale uddannelsespulje samt midler til Uddannelsesløft. Midlerne er til brug i 2024 (se bilag 1 - 3).

Bilag

Sagsfremstilling

Det lokale MED udvalg i CBE har igennem en periode på 1 år drøftet mulighederne for at indføre 4 dages arbejdsuge. Der har været hentet inspiration fra andre kommuner og jobcentre, herunder Esbjerg Jobcenter, Odsherred Kommune og Solrød Kommune. MED udvalget valgte at lægge sig op ad modellen fra Solrød Kommune om Fleksibel Fredag. Hvordan det tænkes at fungere i praksis, fremgår af vedhæftede bilag.

På følgende områder er der forhold, der afviger fra de nugældende retningslinjer:

  1. For at administrere Fleksibel Fredag er det nødvendigt at medarbejderne registrerer deres arbejdstid i et flekstidsskema, ligesom der fastsættes fix-tid og flekstid. Dette fraviger de nugældende retningslinjer om fleksibel arbejdstid. Fravigelsen er aftalt i LokalMED og kan gennemføres med accept fra direktionen. Det skal bemærkes, at indførelsen af arbejdstidsregistrering bliver obligatorisk for alle grundet et EU-direktiv, der træder i kraft i sommeren 2024. Så reelt starter vi bare nogle måneder før resten af kommunen.


  1. Da fredagen bliver fleksibel, bliver der også kortere åbningstid og telefontid om fredagen. Det bliver fremover kl. 8.00 – 12.00. Den nuværende politiske beslutning om kommunens tilgængelighed betyder, at der skal være telefontid kl. 9.00 - 13.00 om fredagen. Vi kommer altså med modellen til at fravige den vedtagne telefontid om fredagen. Til gengæld har CBE mere udvidede telefontider de øvrige dage, end hvad der er politisk fastlagt.

CBE: Politisk fastsat:

Man-/onsdag 8.00 - 15.30 9.00 - 15.00

Torsdag 8.00 - 17.00 12.00 - 17.00

Fredag 8.00 - 12.00 8.00 - 13.00


  1. Der er opmærksomhed på, at indførelsen af Fleksibel Fredag også kan påvirke samarbejdet på tværs mellem afdelinger/centre. Her vil det være leders ansvar at håndtere det på en sådan måde, at andre centre altid kan få fat i en relevant fagperson i CBE - også om fredagen ind til kl. 12.00. Dette vil der være særlig opmærksomhed på undervejs, ligesom det vil indgå i evalueringen af prøvehandlingen.


Det er et enigt lokal MED, der står bag denne ansøgning, som nyder meget bred opbakning blandt medarbejderne.

Lovgrundlag

Funktionærloven.

Økonomi

Ingen.

Indstilling

at fravigelsen i telefontiden om fredagen godkendes.



Beslutning fra Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget, 7. februar 2024, pkt. 14:

Tiltrådt.

Beslutning

Tiltrådt.


Beslutningskompetence

Økonomi- og Planudvalget har kompetencen til at dispensere fra kommunens fastsatte serviceniveau på telefontid.

Beslutningstema

Center for Beskæftigelse og Erhverv (CBE) ønsker at igangsætte en prøvehandling i regi af ”Sammen skaber vi Danmarks bedste arbejdspladser”. Prøvehandlingen handler om at indføre ”Fleksibel Fredag” for alle medarbejdere i CBE. Der ønskes en prøvehandlingsperiode fra 1. marts 2024 til 31. december 2026.

Bilag

Sagsfremstilling

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.