Referat
Økonomi- og Planudvalget mandag den 16. juni 2025 kl. 16.00
Rådhuset, Byrådssalen, Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj
Sagsfremstilling
- Som opfølgning på mail af 16. maj 2025 om ”Orientering fra Movia om TV-indslag om fejl på busser” (på Borgmesteren Nævner i april), har Movia fremsendt vedhæftede redegørelse (bilag 1) om Movias opfølgning på Umoves håndtering af busser med sikkerhedskritiske fejl.
- Der vedhæftes borgmesterbrev fra KL af 6. juni (bilag 2) vedr. styrkelse af cybersikkerheden. Ifm. økonomiaftalen for 2026 blev der indgået en aftale om at etablere 4-5 fælleskommunale it-driftsenheder, der skal overtage ansvaret for driften af en del af den basale it drift i kommunerne.
Beslutning
Til efterretning.
Bilag
Sagsfremstilling
Byrådet besluttede på mødet den 29. april at igangsætte en erfaringsopsamling for indeværende byrådsperiode med henblik på at sikre en god onboarding af det nye byråd.
Erfaringsopsamlingen består af tre trin:
- En spørgeskemaundersøgelse (som er gennemført).
- Udvalgsdrøftelse af resultaterne af spørgeskemaundersøgelsen samt udvalgte temaer.
- Opsamling på resultaterne af ovenstående for hele byrådet.
Denne sag omhandler trin 2.
Erfaringsopsamlingen om handler følgende temaer:
- Arbejdsvilkår
- Administrationens betjening
- Møder
- Tid til det politiske arbejde
- Adgang til viden
- Teknisk udstyr
- Arbejdsformer og roller
- Processer, møder, samarbejde og dialogformer
- Introduktion i byråd og udvalg
To medarbejdere fra ledelsessekretariatet deltager under punktet med henblik på at samle op på udvalgets drøftelser.
Økonomi
Ingen økonomiske konsekvenser.
Indstilling
at udvalget drøfter erfaringerne med udvalgsarbejdet i denne byrådsperiode.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Økonomi- og Planudvalget.
Beslutningstema
Økonomi- og Planudvalget skal samle op på erfaringer med udvalgsarbejdet i indeværende byrådsperiode.
Sagsfremstilling
Ishøj Kommune har modtaget foreløbige tal for boligområdernes placering i forhold til parallelsamfunds- og forebyggelseslisten (bilag 1). Tallene er udarbejdet af Danmarks Statistik. Ishøj har modtaget tal for kriterierne ”dømte” og ”uddannelsesniveau”. De resterende tal for kriterierne ”indkomst” og ”arbejdsmarkedsstatus” kan leveres i november.
Med afsæt i de foreliggende tal ser det ud til, at Vejleåparken og Vildtbanegård I og II vil forblive på forebyggelseslisten. Gadekæret vurderes ikke at komme på hverken parallelsamfundslisten eller forebyggelseslisten.
Der kan muligvis ske små ændringer i tallene ift. den endelige opgørelse i december 2025. Det forventes dog, at den samlede prognose ift. boligområdernes placering på parallelsamfunds- og forebyggelseslisterne ikke vil blive ændret. Medmindre at ministeriet ændrer i deres opgørelsesmetoder og kriterier for parallelsamfunds- og forebyggelseslisten i 2026.
Social- og Boligministeriet offentliggør de endelige paralllelsamfunds- og forebyggelseslister for 2026, i december 2025.
De skærpede og lovpligtige anvisningskriterier i Ishøj, ser ud til at have en positiv effekt ift. boligområdernes afstand til kriterierne på parallelsamfunds- og forebyggelseslisten, fx anvisningskriterier ift. straffeattest, uddannelsesniveau, indkomst mv.
Den særlige indsats i 2024 med indhentning og registrering af uddannelsesbeviser i Vejleåparken, burde der kunnes ses en effekt af i år og i de kommende års opgørelser af kriteriet "over grundskole".
Lovgrundlag
Lov om almene boliger (Almenboligloven) .
Økonomi
Ingen.
Indstilling
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Økonomi- og Planudvalget.
Beslutningstema
Danmarks Statistik har på bestilling fra Ishøj Kommune, udarbejdet foreløbige tal for boligområdernes placering ift. parallelsamfunds- og forebyggelseslisten.
Bilag
Offentlig beslutning der skal udfyldes, hvis punktet er lukket
Indstilling om strategi for cybersikkerhed tiltrædes.
Sagsfremstilling
Københavns Vestegns Politi fremsendte den 19. maj 2025 indstilling om alkoholbevilling til Ishøj Sports Cafe. Politiet har den 15. maj 2025 givet Chihan Cengiz en midlertidig tilladelse til servering af alkohol for et tidsrum af 12 måneder fra den 16. maj, dog længst indtil endelig afgørelse af bevillingsspørgsmålet er truffet.
Ansøger Cihan Cengiz har forpagtet stedet af Ishøj Kommune.
Alkoholbevillingen vil være gældende for en periode på 8 år. Politiet udtaler sig ikke imod, at ansøgningen imødekommes.
Lovgrundlag
Lov om restaurantionsvirksomhed og alkoholbevilling m.v. nr. 692 af 7. juli 2019.
Økonomi
Ingen.
Indstilling
at der gives alkoholbevilling til Ishøj Sports Cafe for en periode af 8 år.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Økonomi- og Planudvalget.
Beslutningstema
Godkendelse af alkoholbevilling til Ishøj Sports Cafe.
Sagsfremstilling
På marts-møderækken besluttede Økonomi- og Planudvalget og Byrådet at overlevere årsregnskabet til kommunens revision (BDO) til gennemgang. Revisionen har blandt andet påset, at regnskabet er retvisende uden væsentlige mangler. Revisionen har pligt til at afgive revisionsbemærkninger, såfremt det vurderes, at eksempelvis regnskabet i væsentligt omfang ikke opfylder kravene i Indenrigs- og Sundhedsministeriets regelsæt, eller der er disponeret i strid med gældende love og bestemmelser mv. Revisionen har påtegnet årsregnskab 2024 uden forbehold.
Revisionsgennemgangen har givet anledning til følgende bemærkning:
- I forbindelse med IT-revisionen har revisionen konstateret, at der ikke er foretaget periodisk gennemgang af brugerrettigheder til KY (Kommunernes Ydelsessystem) og KSD (Kommunernes Sygedagpengesystem). Dette vurderes at være en væsentlig mangel i den interne kontrol relateret til bruger/adgangsstyring.
- I forbindelse med revisionen er der konstateret et antal fejl i forhold til manglende satsregulering og opfølgning i sager med merudgifter til voksne SEL § 100. Via udtræk fra økonomisystemet er det konstateret, at størstedelen af sagerne ikke var korrekt satsreguleret i 2024.
- I forbindelse på opfølgningen af bemærkning vedrørende "min plan" er revisionen blevet opmærksom på, at der har været en praksis i forhold til sager, hvor det har været svært at nå frem til et job- og uddannelsesmål med borgeren. I disse tilfælde er borgers sidste stillingsbetegnelse eller uddannelse benyttet som mål. Der er således en risiko for, at målet ikke er svarende til borgers situation og muligheder, og at hensigten med målet for borgeren ikke forfølges.
- Udover ovennævnte specifikke revisionsbemærkninger har sagsrevisionen særligt på områderne kontanthjælp, uddannelseshjælp, jobafklaring og sygedagpenge, jf. afsnit 9.2.4 i bilag 1 generelt vist flere generelle fejl og mangler i sagsadministrationen. Det er således revisionens vurdering, at der er et relativt højt antal enkeltstående fejl og mangler. Flere af fejltyperne blev også identificeret og rapporteret til ledelsen af området ved revisionen i 2023. Det bemærkes, at det generelle fejlniveau er stigende i 2024, og der er således ikke i tilstrækkeligt omfang er implementeret tiltag til imødegåede revisors observationer i 2023.
Byrådet skal, jf. Indstillingen, godkende årsregnskabet og revisionsberetningen, som efterfølgende indsendes til Ankestyrelsen og Indenrigs- og Sundhedsministeriet.
Afskrivningerne for 2024 er på 2,3 mio.kr. Oversigten over afskrivningerne fremgår af bilag 4.
Lovgrundlag
Styrelsesloven, Regnskabsbekendtgørelsen og Bekendtgørelse om kommunens budget- og regnskabsvæsen, revision mv.
Indstilling
1. at revisionens beretning og bemærkninger for regnskabsåret 2024 godkendes. bilag 1. |
2. at årsrapport 2024 endeligt godkendes. bilag 2. |
3. at administrationens tiltag, som er sat i værk i forhold til revisionsbemærkninger, godkendes, jf. bilag 3. |
4. at afskrivninger godkendes, jf. bilag 4. |
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Byrådet
Beslutningstema
Ishøj Kommunes revisionsfirma BDO har afsluttet revision af årsregnskabet for 2024, jf. bilag 1. BDO har udarbejdet en revisionsberetning.
Revisionen har ikke givet anledning til forbehold og afgiver derfor revisionspåtegning til årsregnskab 2024.
Bilag
Sagsfremstilling
I den netop indgåede aftale om kommunernes økonomi for 2026 mellem KL og Regeringen er det aftalt, at kommunernes budgetter i 2025 midtvejsreguleres som følge af en lavere pris- og lønudvikling, end der er forudsat i budgettet for 2025. Det er primært prisniveauet på lønningerne der nedjusteres, og dette skal ses i lyset af lavere lønstigninger end forventet. Den samlede reduktion for kommunerne under èt udgør 936 mio. kr. Ishøjs beregnede andel vil svare til ca. 5,0 mio. kr. Beløbet midtvejsreguleres til efteråret, og kommunernes serviceramme i 2025 reduceres tilsvarende.
Lovgrundlag
Økonomiaftalen for 2026 mellem KL og Regeringen.
Økonomi
Kommunerne under ét midtvejsreguleres med 936 mio.kr., hvoraf Ishøj kommunes andel udgør ca. 0,48 pct., svarende til ca. 5,0 mio. kr.
Indstilling
at orienteringen om det reducerede pl-skøn tages til efterretning, og at der reduceres i budgetterne for 2025 svarende til 5,0 mio. kr.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Økonomi- og Planudvalget
Beslutningstema
Der er lige blevet indgået budgetaftale for årene 2026-2029 og heri meddeles det, at pris- og lønskøn nedjusteres for budgetåret 2025 med ca. 936 mio. kr. på landsplan. Årsagen til dette skyldes bl.a. lavere lønstigninger og hermed lavere reguleringsordning.
Sagsfremstilling
Børne- og Undervisningsudvalget blev på mødet den 13. marts orienteret om, at den administrative budgetopfølgning pr. 31. januar 2025 viste et forventet udgiftspres på 10,3 mio. kr. indenfor servicerammen. Ved første budgetopfølgning, som blev forelagt Børne- og Undervisningsudvalget på mødet i maj måned, var der fortsat en forventning om merforbrug på udvalgets budgetområde. Merforbrug skyldes fortrinsvis udfordringen med at holde budgettet på det specialiserede børne- og ungeområde. I henhold til de gældende principper for byrådets budgetstyring, skal der findes kompenserende besparelser inden for Børne- og Undervisningsudvalget område.
I den forbindelse har administrationen udarbejdet forslag til kompenserende besparelser på i alt kr. 6,1 mio.
Center for Dagtilbud og Uddannelse
De kompenserende besparelser i Dagtilbud og Uddannelse på i alt 4,0 mio. kr. finansieres ved midlertidigt kvalificeret ansættelsesstop på skoler, SFO og administrationen på rådhuset fra 25. juni 2025 og resten af 2025 og ved tilbageholdenhed med aktiviteter og indkøb for dagtilbud, skoler inkl. SFO og i administrationen på Rådhuset fra den 25. juni 2025 og resten af 2025. (bilag 1).
Center for Børn og Forebyggelse
De kompenserende besparelser i Center for Børn- og Forebyggelse på i alt 2,1 mio. kr. finansieres ved kvalificeret ansættelsesstop og tilbageholdenhed med aktiviteter og indkøb i resten af 2025 og fordeles efter nedenstående model. (Bilag 2)
- Tandplejen: kr. 300.000
- Familieværkstedet: kr. 250.000
- Center for Børne og Forebyggelse på Rådhuset: kr. 1.226.000
- Tandreguleringen: kr. 300.000
Forslag til kompenserende besvarelser har været i høring i skolebestyrelser/dagtilbudsbestyrelser og i MED-regi. De indkomne høringssvar og et kort notat er vedhæftet dagsorden. (bilag 3, 4 og 5).
Lovgrundlag
Den kommunale styrelseslov.
Cirkulære om kommunernes budget og regnskabssystem revision.
Økonomi
Resultatet af budgetopfølgningen pr. 31. marts 2025 fremgår af nedenstående tabel.
Forbrug pr. 31. marts | Korr. budget | Oprindeligt budget | Forventet regnskab | Forventet afvigelse | Afvigelse indenfor servicerammen | Afvigelse udenfor servicerammen | |
Børne- og Undervisningsudvalget | 127.638 | 583.375 | 580.182 | 592.579 | 9.204 | 8.215 | 989 |
B40.10 Skoler | 59.612 | 287.767 | 287.767 | 288.767 | 1.000 | 1.000 | 0 |
B40.20 Dagtilbud | 33.065 | 125.444 | 125.444 | 126.444 | 1.000 | 1.000 | 0 |
B40.30: Specialpædagogisk bistand | 34.961 | 170.164 | 166.971 | 177.368 | 7.204 | 6.215 | 989 |
Indstilling
at de kompenserende besparelser på Børne- og Undervisningsudvalgets område godkendes.
Beslutning fra Børne- og Undervisningsudvalget, 10. juni 2025, pkt. 78:
Tiltrådt.
Børne- og Undervisningsudvalget indstiller, at besparelserne gennemføres i den rækkefølge, som er beskrevet i bilag 5 (Notat vedr. kompenserende besparelser på Børne- og Undervisningsudvalgets område) i det omfang Byrådet finder det nødvendigt. Børne- og Undervisningsudvalget vil desuden anbefale, at man forstyrrer driften på området mindst muligt.
Beslutning
Økonomi- og Planudvalget indstiller, at der udvises en generel tilbageholdenhed og økonomisk ansvarlighed på området. Det indstilles, at forslag med større konsekvenser for driften, beskrevet i bilag 5, ikke igangsættes for nærværende.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutningstema
I sagen fremlægges forslag til kompenserende besparelser i 2025 på Børne- og Undervisningsudvalgets område efter høring med henblik på godkendelse.
Bilag
Sagsfremstilling
Særloven for de ukrainske flygtninge er fortsat gældende til medio marts 2026, og pålægger kommunen at sikre betryggende muligheder for ophold indenfor kommunens grænser. Der er forventning om, at Særloven i løbet af det kommende efterår vil blive forlænget med mindst et år, og at dette vil fortsætte de kommende år indtil, at krigshandlingerne i Ukraine er ophørt.
Kommunen har i øjeblikket godt 70 ukrainske flygtninge, fordelt på mange forskellige lokationer, boende i kommunen. Det har løbende været en udfordring for administrationen at skaffe boliger til de flygtninge, der visiteres til Ishøj af Udlændingestyrelsen, da der ikke har været etableret en buffer for at imødegå en pludselig annonceret ankomst af flere flygtninge fra Ukraine. De mange lokationer, som benyttes i dag, er fordelt på lejede boliger, lejede ombyggede kontorer, kommunens nedlagte foreningshuse, Frydkjær samt andre kommunale ejendomme (Lænken, Ibus m.v.). I flere tilfælde har det været nødvendigt at indlogere ukrainske flygtningen kortvarigt på Vandrehjemmet og på hotellet i Ishøj Bycenter.
Administrationen finder det væsentligt, at der dels findes et antal stationære boliger som afløsning for en del af de beboede foreningshuse, og at der dels etableres et beredskab ved yderligere og akut modtagelse af flygtninge fra Ukraine.
Derfor foreslår administrationen, at de pavilloner på Vejlebrovej 59, som i dag benyttes af Jobcenteret, bliver stående på arealet og overtages af Ukraine-indsatsen, når de fraflyttes ved Jobcentrets flytning til Brohuset pr. september 2025. Pavillonerne kan på en simpel måde overgå til beboelse efter en lettere opgradering, men skal suppleres med leje af et par nye pavilloner, der skal rumme yderligere toiletter samt baderum og faciliteter for tøjvask.
Den løbende økonomi vil være et beløb sammensat af den i dag kendte leje for de eksisterende pavilloner med tillæg af merleje for de nye pavilloner og endelig med sædvanligt forbrug af vand, varme samt elektricitet. Herudover skal der afsættes midler til aptering (møbler m.v.), internet og periodevis rengøring af diverse fællesfaciliteter. Ydermere vil der være behov for midler til etablering af de to nye pavilloner med tilslutning af vand, afløb og varme.
Se bilag for mere detaljeret økonomioversigt samt luftfoto af areal.
I dag er pavillonerne en del af Brohus-projektet, der har finansieret opstilling, klargøring og fortsat finansierer den løbende drift. Brohus-projektet har også afsat midler til aflevering/fraflytning, men da dette ikke bliver tilfældet ved nærværende forslag, er det hensigten, at de hos Brohuset afsatte midler ifm fraflytning (367.000 kr.), dækker omkostningerne til etablering og montering af de to nye ekstra pavilloner. Herved bliver opstarten mindre økonomisk belastende for Ukraine-indsatsen. Der vil dog senere komme en udgift til den endelige fraflytning nogle år frem i tiden.
Administrationen anbefaler denne løsning med effekt fra 1. november 2025. Pavillonerne vil omfatte ca. 14 midlertidige boligenheder, og vil på samme tid frigøre lokaliteter andre steder samt smidiggøre den fremtidige indlogering af nye ukrainske borgere.
Det må forventes, at den her beskrevne løsning vil medføre lediggørelse af diverse kommunale ejendomme, bl.a. Strandvangen 54, Jægerbuen 2 A og 2 B, Ibus-huset samt Lænken, og derved medvirke til at fremme indsatsen for at afhænde de foreningshuse, der indgår i kommunens ejendomsstrategi som emner til salg.
Administrationen tilføjer, at ved denne beslutning, udskydes stillingtagen til udvikling af arealet, der har været tiltænkt som et supplement til finansieringen af Brohuset.
Lovgrundlag
Den særlige lovgivning knyttet til ukrainske flygtninge (Særloven).
Økonomi
Behov for udgift til etablering på 200.000 kr. og de løbende driftsomkostninger på 250.000 kr. for resterende del af 2025 og 1,3 mio. kr. for kalenderåret 2026 finansieres via den statslige ramme til fordrevne fra Ukraine, der fordeles til kommunerne hvert år.
Indstilling
1. at pavillonerne på arealet Vejlebrovej 54 efter fraflytning af Jobcenter omdannes til midlertidig husning af ukrainske flygtninge
2. at der etableres to ekstra pavilloner på arealet til bad- og vaskefaciliteter.
Beslutning
Tiltrådt, idet der skal kigges på udearealerne af hensyn til medrejsende børn.
Annelise Madsen (ID) kan ikke tiltræde indstillingen.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutningstema
Økonomi- og Planudvalget skal tage stilling til midlertidig benyttelse af arealet Vejlebrovej 59 til husning af ukrainske flygtninge (pavillonerne der i dag benyttes af Jobcenteret).
Bilag
Offentlig beslutning der skal udfyldes, hvis punktet er lukket
Indstilling om salg af ejendom sendes tilbage til administrationen mhp. yderligere afklaring.
Sagsfremstilling
Sydengen har været under omdannelse fra erhverv til primært boliger siden 2011, hvor den første lokalplan blev vedtaget. Den 3. september 2019 besluttede byrådet, at skovfugle skulle være kategorien for vejnavne i området grundet de allerede tildelte vejnavne - Fasanvangen og Fasanskellet. Byrådet godkendte i den forbindelse ligeledes en række forslag til konkrete navne for fremtidige veje, som løbende er blevet anvendt i området i takt med udviklingen.
Igennem årene er de forskellige grunde opkøbt og udviklet på tværs af andre matrikler end forudsat i den tidligere sag. Desuden er omdannelsesmulighederne øget med helhedsplanen i 2022 for de to bilforhandlere, og der er således ikke nok navne til de resterende områder. Pt. er der således kun 4 tilbageværende navne. For at fremtidige grundejere kan få indflydelse på adressen på deres boligbyggeri foreslås, at de tilbageværende navne fra sagen i 2019: Høge-, Solsorte-, Due-, Ugle- suppleres med flere nye navne på skovfugle. Administrationens forslag til liste fremgår af bilag 2. Endelsen på navnet afhænger fortsat af, om der er vejadgang fra Industriskellet eller Industrivangen.
I forbindelse med den egentlige tildeling af adresser gennemføres parthøring af grundejere, eventuelle lejere samt eventuelle relevante myndigheder, som dog typisk er en formsag, når grundejere selv er med til at vælge vejnavnet.
Lovgrundlag
Adresseloven LOV nr. 136 af 01/02/2017.
Økonomi
Der er ikke økonomiske konsekvenser for kommune ifm. beslutningen.
Indstilling
at listen med mulige vejnavne godkendes.
Beslutning fra Teknik- og Bygningsudvalget, 10. juni 2025, pkt. 40:
Tiltrådt med den bemærkning, at navnet Falkeskellet og Ørnevangen er reserveret til vejnavne af Industriskellet og Industrivangen jf. tidligere beslutning.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til nye navne for fremtidige veje i Sydengen.
Bilag
Sagsfremstilling
Der er i november 2023 bevilliget 0,4 mio. kr. til at afdække omfang af rådskader på Gildbroskolens tagkonstruktion, udarbejdelse af et projektmateriale med løsningsforslag samt udkast til økonomisk overslag på udbedring.
Taget, som er renoveret i 2002, er bygget uden mulighed for ventilation, som senere hen har vist sig ikke at være en egnet konstruktionsmetode. Denne konstruktion med manglende ventilation er også årsagen til rådskader i udhænget.
Der er gennemført undersøgelse af taget og af selve tagkonstruktionen udvalgte steder på skolens tag, og der er lavet en tilstandsvurdering af taget.
Det er konstateret, at selve zinkbeklædningen har det bedre end først antaget, forstået på den måde, at den ikke er tæret af korrosion, og man behøver derfor ikke at udskifte hele skolens tag som følge af en tæret zinkbeklædning.
Imidlertid er det påvist, at tagudhæng har optaget fugt mange steder, ligesom krydsfiner i tagudhæng fremstår med rådskader flere steder. Der har været periodisk vandgennemtrængning ned i tagflader, der vender mod skolens atriumgårde allerede helt tilbage i årene efter 2002, og der ses vandløbere på de bærende limtræsbjælker. Tilstanden af tagfladerne mod atriumgårdene vurderes at være særligt kritisk.
I 2024 blev der konstateret rådskade i en tagrem under en af tagfladerne og på baggrund heraf er der udført generelle målinger af tagremmen over hele skolen, ligesom der er foretaget tiltag med etablering af et ventileret udhæng. Det forventes, at der udvikles flere rådskader over tid. Se bilag med tegning over Gildbroskolen tagplan. Rådskaden er påvist i tagfladen, der er mærket med 5.1.
Administration har på den baggrund vurderet, hvorvidt man kan foretage reparation af taget, som stopper vandindtrængning og dermed forhindrer yderligere udvikling af råd. Administrationen indstiller derfor, at der i 2025 frigives en anlægsbevilling på 2,5 mio. kr. til reparation af taget på Gildbroskolen med henblik på ikke at forringe bygningens værdi og risikere udvikling af skimmelsvamp, der kan være sundhedsskadelig for elever og medarbejdere. Bevillingen finansieres af kassebeholdningen.
Lovgrundlag
-
Økonomi
Anlægsbevillingen finansieres af kassebeholdningen og belaster anlægsrammen med 2,5 mio. kr.
Indstilling
1. at der gives 2,5 mio. kr. i anlægsbevilling til reparation af taget på Gildbroskolen i 2025. Bevillingen finansieres af kassebeholdningen.
2. at anlægsbevillingen på 2,5 mio. kr. frigives.
Beslutning fra Teknik- og Bygningsudvalget, 10. juni 2025, pkt. 36:
Tiltrådt.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til frigivelse af anlægsbevilling på 2,5 mio. kr. til reparation af Gildbroskolens tag.
Bilag
Sagsfremstilling
Ishøjgård stuehus er placeret på samme matrikel som Ishøjgård Familieinstitution (se bilag 3). Stuehuset og ladebygning har i en længere årrække stået ubenyttet. Administrationen har tilbage i 2020 undersøgt mulighed for frasalg af grunden med henblik på byudvikling, men placeringen er ikke velegnet, og det blev politisk vedtaget ikke at frasælge grund og bygninger.
Ishøjgård stuehus er opført i 1913. Bygningens tilstand er dårlig. Der blev ved en indeklima- og tilstandsrapport i 2014 påvist vandskader og skimmelsvamp, og huset har stået ubrugt siden. Der er slukket for bygningens forsyning. Efter en besigtigelsesrunde i første kvartal 2025, har administrationen igangsat udbedringer af taget nødtørftigt for at forhindre yderligere uoprettelige skader. Se billeder af bygningens udvendige og indvendige tilstand i bilag 1.
Anvendelse af stuehus
Stuehusets placering og bygningsmæssige værdi udgør dog tilsammen en oplagt mulighed for at understøtte strategien om hjemtagning af tilbud på velfærdsområdet, samtidig med at man kan sikre en bygningsmæssig kulturarv i kommunen. På nuværende tidspunkt anvender Ishøj Kommune mange ressourcer på at købe specialiserede tilbud til børn i andre kommuner eller af private leverandører. Ved at hjemtage specialiserede tilbud, kan kommunen anvende ressourcerne bedre uden at gå på kompromis med kvaliteten af tilbuddene.
Administrationen foreslår derfor, at stuehuset istandsættes og anvendes til specialiserede tilbud til børn, herunder mulig udvidelse af specialundervisning eller aflastningstilbud, som er en del af det aktuelle velfærdstilbud på Ishøjgård Familieinstitution. Placering af hjemtagne specialiserede tilbud til børn i Ishøjgård Stuehus passer således godt sammen med de tilbud, der allerede er på Ishøjgård.
På den baggrund har administrationen igangsat en undersøgelse af omkostningerne for istandsættelse af stuehuset. Der er udført besigtigelse og afholdt behovsafklaringsmøde for at fastlægge rammerne for anvendelse, hvilket er grundlaget for prisestimatet på ca. 21 mio. kr. For uddybning af estimatets forudsætninger, se bilag 2. Prisestimatet inkluderer også tilstødende ladebygning og affaldshus som optioner, se bilag 1.
Bæredygtighed og bevaring af kulturværdi
Renovering af eksisterende bygninger har lavere samlet klima- og ressourcepåvirkning end nybyggeri. Ved at bevare og opgradere eksisterende bygningsmasse reduceres behovet for nye materialer samt transport, og det er dermed et mere bæredygtigt valg i forhold til kommunens samlede CO2-udledning.
Stuehuset er over 100 år gammelt og rummer arkitektoniske og kulturhistoriske kvaliteter, som er sjældne i Ishøj. Gennem renovering af bygningen kan disse værdier bevares samtidig med, at bygningerne tilpasses nutidige behov og krav til bæredygtighed. Nedrivning og nybyggeri indebærer tab af både byggeskik og lokalt særpæg, som ikke lader sig genskabe.
Udearealer
Ishøjgård har længe arbejdet på det gode forhold til borgerne i lokalområdet, blandt andet gennem initiativer som julekort, cirkus og ambitioner for mere åbenhed.
Der er ønske om at benytte istandsættelsen til også at styrke dialogen og naboskabet med lokalområdet. Hængebøgen bag stuehuset er en af Danmarks flotteste og største af slagsen, men den er svært tilgængelig for besøgende i dag (jf. bilag 1). Med tiltag som en ny sti, info-tavler og mulighed for ophold, kan både hængebøgen, udsynet til det bevaringsværdige stuehus og det grønne område bag Ishøjgård gøres mere tilgængeligt for borgere og besøgende. Administrationen foreslår derfor også at forskønne udearealerne.
Både bæredygtighedsaspektet, forskønning af udearealer og lokal forankring understøtter byrådets vision, Fælles om muligedernes Ishøj, gennem lokalt ansvar for klima, natur og miljø og stærkt fællesskab - med sammenhold og engagement.
Fondsmidler fra Realdania
Der vurderes at være mulighed for medfinansiering via fondspulje fra Realdania til bygge- og anlægsprojekter, som kan støtte op til 50 % af anlægsomkostningerne. Realdania stiller krav til lokal forankring og bidrag til fællesskaber og livskavalitet for børn og unge, hvilket projektet vurderes at kunne leve op til.
Lovgrundlag
Stuehuset og ladebygningen er omfattet af lokalplan 1.53 og er vurderet som bevaringsværdige.
Økonomi
Prisestimatet indebærer en anlægsinvestering på:
- Stuehuset: 18 mio. kr.
- Option med ladebygning og affaldshus: 2 mio. kr.
- Forskønning af udearealer: 1 mio. kr.
- 1/2 årsværk i projektperioden: 350.000 kr.
Samlet: 21,4 mio. kr.
Anlægsbevillingen gives via kasseholdningen og vil påvirke anlægsrammen.
I det tilfælde at projektet bliver en realitet forventes der årlige driftsomkostninger på ca. 250.000 kr. efter istandsættelsen.
Indstilling
1. at der gives en anlægsbevilling på 21,4 mio. kr., der finansieres via kassebeholdningen
2. at anlægsbevillingen på 21,4 mio. kr. frigives
3. at der arbejdes videre med en fondsansøgning til Realdania.
Beslutning
Tiltrådt, idet de årlige driftsomkostninger på 250.000 kr. indarbejdes som teknisk korrektion i budget 2027.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutningstema
Byrådet skal beslutte, om der skal gives en anlægsbevilling til istandsættelse af Ishøjgård stuehus.
Bilag
Sagsfremstilling
Ishøj Kommune råder over en række handicapvenlige ældre- og plejeboliger, som er opført under reglerne i loven om almene boliger med statslig ydelsesstøtte via Landsbyggefonden. I 2022 blev der udarbejdet en analyse af kommunens samlede ejendomsadministration, herunder de handicapvenlige ældre- og plejeboliger. Formålet med analysen var, at "styrke opgaveløsningen med henblik på at sikre, at Ishøj Kommune opfylder sine forpligtigelser som bygningsejer og i forhold til gældende lovgivning og rammebetingelser".
Analysen af de handicapvenlige ældre- og plejeboliger påpegede dels afvigelser mellem stamdata for bygningerne og de arealer, som anvendes ved huslejeberegningen og fastlæggelsen af fordelingsnøgler i budgetlægningen. Endvidere påpegede analysen, at budgetterne for afdelingerne var af ældre dato (2016 og 2017), og at der var begrænsede beskrivelser af de bagvedliggende forudsætninger for budgettet, hvorfor det var vanskeligt at vurdere om budgetlægning og huslejeberegning var baseret på relevante og aktuelle forudsætninger og data. Endvidere blev det påpeget, at budgetlægningen ikke tog højde for afvikling af over-/underskud for forudgående driftsår.
Administrationen iværksatte på den baggrund en proces med henblik på arealopgørelse, beregning af driftsbudget samt beregning af husleje for de handicapvenlige ældre- og plejeboliger i kommunen. I 2024 gennemgik administrationen de handicapvenlige ældre- og plejeboliger på Kærbo, hvilket resulterede i et nyt driftsbudget samt en huslejeregulering, som trådte i kraft den 1. januar 2025. Desuden viste den nye arealopgørelse af Kærbo, at ombygninger over en årrække havde resulteret i nedlæggelse af en del af afdelingens boligkvadratmeter, hvilket resulterede i, at kommunen skulle indfri en del af restgælden hos KommuneKredit, hvilket blev forelagt for byrådet den 24. september 2024.
Driftsbudget
Administrationen har på samme vis gennemgået henholdsvis plejeboligerne på Torsbo og de handicapvenlige ældreboliger beliggende ved Torsbo. Plejeboligafdelingen består af 29 boliger, og de handicapvenlige ældreboliger består af tre bygninger med i alt 12 lejligheder. Boligernes arealer er opmålt og vil blive opdateret i Bygnings- og Boligregistret.
Der er udarbejdet særskilte driftsbudgetter for de to afdelinger med baggrund i, at det for plejeboligerne gælder, at kommunen finansierer en del af drifts- og vedligeholdelsesudgifterne til fællesarealerne, mens drift og vedligeholdelsen af de handicapvenlige ældreboliger fuldt ud finansieres via huslejeindtægter. Eventuelle fremadrettede ændringer, ombygninger mv. i den del af fællesarealerne, der er beboerfinansieret via husleje, vil forinden skulle godkendes af beboerne, da ændringerne vil få konsekvenser for driftsbudgettet og dermed huslejen. Driftsbudgetterne er vedlagt (bilag 1 og 2).
Huslejeregulering
Der vil ud fra de nye huslejeberegninger ske et generelt fald i huslejen for både plejeboligerne og de handicapvenlige ældreboliger. I forhold til plejeboligerne medfører dette, at der sammenlignet med de nuværende lejeindtægter, i 2026 vil ske et fald i lejeindtægterne på ca. 110.000 kr. For de handicapvenlige ældreboliger vil der tilsvarende i 2026 ske et fald i lejeindtægterne på ca. 125.000 kr.
Der er udarbejdet forbrugsregnskab for 2024 for plejeboligerne på Torsbo, som viser, at nogle beboere skal have penge tilbage for vand- og varmeforbrug i 2024. Dette giver dog ingen ændring i aconto beregningen fremadrettet, da det forventes, at vand- og varmepriser vil stige.
Som følge af, at plejeboligerne og de handicapvenlige ældreboliger på Torsbo er opført under reglerne i loven om almene boliger, skal driftsbudget og en eventuel huslejeregulering årligt forelægges beboerne på et afdelingsmøde til godkendelse. De udarbejdede driftsbudgetter vil blive forelagt henholdsvis beboerne i plejeboligerne på Torsbo og beboerne i de handicapvenlige ældreboliger til godkendelse på møder i september 2025, hvor både beboere, pårørende og eventuelle værger bliver inviteret. Inden udgangen af september vil varslingsbrev om huslejeregulering blive udsendt til beboerne og eventuelle værger. Huslejeændringerne vil således træde i kraft pr. 1. januar 2026.
Den videre proces
Når iværksættelsen af driftsbudget og huslejeregulering mv. på Torsbo er afsluttet, vil administrationen tilsvarende gå i gang med at udrede de handicapvenlige ældreboliger i Åparken. Herefter vil samme proces blive udført i forbindelse med de handicapvenlige ældreboliger i Tranegården og i Ishøj Bygade 117 A-D.
Lovgrundlag
Bekendtgørelse om drift af almene boliger m.v.
Bekendtgørelse af lov om almene boliger m.v.
Bekendtgørelse af lov om leje af almene boliger.
Økonomi
Huslejeindtægterne for plejeboligerne og de handicapvenlige ældreboliger ved Torsbo vil sammenlagt falde med ca. 235.000 kr. i 2026 og balancere med driftsudgifterne. De kommunalt budgetterede udgifter (serviceramme) er uforandrede.
Indstilling
at de økonomiske konsekvenser af de nye driftsbudgetter for plejeboligerne og de handicapvenlige ældreboliger ved Torsbo samt den deraf følgende huslejeregulering, godkendes.
Beslutning fra Social- og Sundhedsudvalget, 10. juni 2025, pkt. 68:
Tiltrådt.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutningstema
I sagen fremlægges de økonomiske konsekvenser af nye driftsbudgetter for Torsbos handicapvenlige ældre- og plejeboliger og den deraf følgende huslejeregulering til godkendelse.
Bilag
Sagsfremstilling
For at opfylde én af Ishøj klimaplans i alt 68 målsætninger, der handler om omstilling af offentlige køkkener til mere plantebaseret mad, har administrationen sammen med virksomheden Meyers Madhus ansøgt Fonden for Økologisk Landbrug om 522.000 kr. til at realisere denne målsætning på Ishøjs ældreinstitutioner (Kærbo og Torsbo) og alle kommuneskoler, inklusive skolen på Ishøjgård. Administrationen orienterede Klima- og Miljøudvalget om tiltaget i forbindelse med status for klimaplanen i december 2024. Det fremgår af klimaplanen: "Kantinen ønsker at ’følge med tiden’ og omstille til mere grønt og mere fisk. På sigt vil det omfatte alle Ishøj Kommunes køkkener".
Fonden har imødekommet ansøgningen, og projektet starter op i begyndelsen af 2025. Der har indledningsvis været en dialog med skolerne og ældreinstitutionerne, som alle er positive i forhold til projektet og således deltager aktivt. Fondsmidlerne skal anvendes til at gennemføre kurser og rådgivning om, hvordan man kan erstatte kød med flere grøntsager i madlavningen og gennemføres af Meyers Madhus. Derfor skal byrådet tage stilling til godkendelse af indtægts- og udgiftsbevillingen, som skal muliggøre, at offentlige køkkener, på seks skoler og i to ældreinstitutioner, kan omstille til mere klimavenlig mad indenfor den eksisterende økonomiske rammer i køkkenerne.
I 2023-2024 har Meyers Madhus bistået rådhusets kantine i at omlægge til mere klimavenlig mad, der baseres på øget anvendelse af grøntsager frem for kød. Grøntsager er sunde og har samtidig et langt mindre CO2-aftryk end f.eks. rødt kød. Initiativet spiller ligeledes ind i Ishøj klimaplan, hvor Ishøj Kommune har forpligtet sig til at reducere de samlede CO2-emissioner med 66 % i 2030 og 100 % i 2050. De seneste tal viser, at kantinen på rådhuset i perioden fra 4. kvartal 2023 til 4. kvartal 2024 har reduceret CO2-udledningen med 36 %. Som en udløber af kantineprojektet var der mulighed for, også i samarbejde med Meyers Madhus, at søge om fondsmidler til at gennemføre et tilsvarende projekt på skoler og i ældreinstitutioner. Alle de pågældende institutioner ønskede at være med i ansøgningen, der nu har resulteret i tilsagn fra Fonden Økologisk Landbrug.
Ansøgningerne om at omstille til mere plantebaserede fødevarer i Ishøjs offentlige institutioner og skoler spiller godt ind i to af pejlemærkerne i byrådets vision: 1) Sunde og aktive liv, og 2) Lokalt ansvar for klima, natur og miljø.
Hvis projektet bliver en succes på skolerne, forventer administrationen at søge nye fondsmidler sammen med Meyers Madhus til at realisere samme målsætning i Ishøj Kommunes dagtilbud. Klima- og Miljøudvalget vil blive forelagt ansøgningen, hvis det bliver en realitet.
Lovgrundlag
Ingen.
Økonomi
Der søges om tillægsbevilling på 522.000 kr. til både indtægt og udgift i forbindelse med at gennemføre projektet, som er udgiftsneutralt for Ishøj Kommune. Da indtægten driftsføres, vil projektet ikke påvirke servicerammen.
Indstilling
at der gives en indtægtsbevilling på 522.000 kr. i 2025, samt en udgiftsbevilling på 522.000 kr. i 2025.
Beslutning fra Klima- og Miljøudvalget, 10. juni 2025, pkt. 31:
Tiltrådt.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutningstema
Byrådet skal tage stilling til godkendelse af indtægts- og udgiftsbevilling i forbindelse med tildeling af midler fra Fonden for Økologisk Landbrug.
Offentlig beslutning der skal udfyldes, hvis punktet er lukket
Hensigtserklæring vedr. anvendelse af overskudsvarme - VEKS tiltrædes.
Sagsfremstilling
Helhedsplanen for området ved Idrætscenteret og den nye letbanestation blev godkendt i oktober 2024. Administrationen arbejder nu på at omsætte planen til et konkret bygge- og anlægsprojekt. Det indebærer blandt andet brugerdialoger, tekniske forundersøgelser, udarbejdelse af ny lokalplan og miljøkonsekvensvurdering samt en udbudsstrategi, der skal sikre, at projektet udbydes på en måde, der understøtter dets kompleksitet. Projektet forventes sendt i udbud i april 2026, når lokalplan og miljøkonsekvensvurdering er godkendt. En overordnet tidsplan er vedlagt som bilag 1.
Brugerinddragelse
Der er stort fokus på at sikre inddragelse af relevante aktører i planlægningsprocessen. I forhold til idrætsfaciliteter og klubhuse inddrages lokale foreninger, forbund og divisionsforeningen (for fodbold) for at sikre, at kommende behov og specifikke krav bliver imødekommet. Når det gælder stier, pladser og byrum, inddrages nærliggende institutioner, og der hentes inspiration fra både andre byer og relevante undersøgelser. Derudover vil der i udbudsmaterialet blive stillet krav om, at de vindende arkitekter skal inddrage brugerne i udviklingen af de endelige løsninger. Som man kender det fra Brohuset, Sydengen og Landsbyskoven, vil der også blive afholdt en offentlig navnekonkurrence for området. Denne konkurrence er planlagt til slutningen af 2026, umiddelbart før første spadestik.
Trafikplan, lokalplan og kommuneplantillæg
På baggrund af høringssvarene til helhedsplanen er der igangsat en trafikplan, som skal sikre en sammenhængende løsning for veje, parkering og stinettet. Planen vil både rumme en overordnet strategi og konkrete delprojekter for strækninger, kryds og områder med særlige behov. Den forventes fremlagt politisk i fjerde kvartal af 2025 eller første kvartal af 2026, hvor der skal træffes beslutning om det endelige løsningsforslag. Trafikplanen vil desuden indgå i den samlede miljøkonsekvensvurdering af projektet, som også vil belyse forhold som vandhåndtering, støj fra idrætsanlæg og lysforhold fra stadion.
For at realisere helhedsplanen, skal der ligeledes udarbejdes et nyt plangrundlag. Det omfatter både kommuneplantillæg og ny lokalplan, som udarbejdes parallelt med brugerdialoger og forundersøgelser. Igangsættelse af lokalplansarbejdet vil blive fremlagt politisk sammen med sagen om trafikplanen.
2025 udgør således projektets planlægningsfase, hvor der gennemføres brugerdialoger og udarbejdes lokalplan, miljøkonsekvensvurdering og udbudsstrategi. I begyndelsen af 2026 forventes en politisk temadrøftelse og fremlæggelse af en sag, der præsenterer forskellige måder at gennemføre projektet på – herunder konkrete valg af løsninger som belægningstyper på banerne, udformning af områdets centrale 'rygrad' samt etablering og indretning af de forskellige pladser. Disse scenarier vil blive fremlagt sammen med en opdateret økonomisk ramme, der belyser de forventede omkostninger ved de forskellige løsningsforslag.
Politisk behandling – overblik over kommende milepæle
For at give udvalget et klart billede af den videre proces, forventes politisk behandling på følgende tidspunkter:
Foreløbig plan for politisk behandling | |
2. kvartal 2025 | Status og orientering om projektproces (nærværende sag) |
Lovgrundlag
Ingen.
Økonomi
Der er afsat 125 mio. kr. til realisering af helhedsplanen, baseret på et tidligt estimat. Det forventes, at en fuld realisering vil overstige denne økonomiske ramme. Senere i planlægningsprocessen vil administrationen fremlægge et opdateret budget og præsentere forskellige scenarier for realisering, der viser, hvordan valg og prioriteringer vil påvirke de samlede omkostninger.
Indstilling
at orienteringen tages til efterretning
Beslutning fra Kultur- og Fritidsudvalget, 10. juni 2025, pkt. 45:
Tiltrådt.
Beslutning fra Teknik- og Bygningsudvalget, 10. juni 2025, pkt. 38:
Tiltrådt.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Økonomi- og Planudvalget.
Beslutningstema
Formålet med orienteringen er at give udvalget et klart overblik over den aktuelle status for projektet samt de kommende skridt – herunder hvornår og hvordan udvalget igen vil blive inddraget i centrale beslutninger. Orienteringen forelægges til efterretning.
Bilag
Sagsfremstilling
Den 28. maj 2024 besluttede byrådet, at 1 %-reglen for kunst i det offentlige rum skulle træde i kraft fra 2025. Der er afsat 635.000 kr. til kunst i det offentlige rum i 2025. I regulativ for puljemidler til kunst i det offentlige rum fremgår det, at det er Kultur- og Fritidsudvalget, der beslutter, hvordan puljens midler skal udmøntes, og dermed vælger kunstværker og områder. Se vedhæftede bilag.
På Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 15. januar 2025 blev det besluttet, at centertunnellen skal udsmykkes, og på mødet den 7. april 2025 blev skitseforslag af kunstneren Frederik Næblerød godkendt. Det forventes, at udsmykningen finder sted i september måned, således at værket står færdigt primo oktober 2025. Der ønskes frigivet 400.000 kr. til udsmykningsopgaven.
På mødet den 14. maj 2025 besluttede Kultur- og Fritidsudvalget, at der skal udarbejdes et skitseforslag i forbindelse med opførelsen af et parkeringshus i Industriskellet. Der ønskes frigivet 50.000 kr. til udarbejdelse af skitseforslag til udformning af facade på parkeringshus.
De resterende midler, 185.000 kr., ønskes derudover frigivet til vedligehold af eksisterende kunstværker
Lovgrundlag
Intet at bemærke.
Økonomi
Der er afsat 635.000 kr. til kunst i det offentlige rum i 2025. Når de 450.000 kr. frigives, vil der restere 185.000 kr.
Nærværende sag har ingen økonomiske konsekvenser, da der er tale om frigivelse af allerede budgetlagte anlægsmidler i 2025.
Indstilling
1. at 450.000 kr. af anlægsbevillingen til kunst i det offentlige rum frigives til brug af iværksættelse af udsmykning af centertunnellen og skitseforslag til parkeringshus,
2. at de resterende midler, 185.000 kr., frigives til vedligehold af eksisterende midler.
Beslutning fra Kultur- og Fritidsudvalget, 10. juni 2025, pkt. 47:
Tiltrådt.
Beslutning
Tiltrådt, idet indstillingspunkt 2 præciseres til "...frigives til renovering af eksisterende kunstværker".
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutningstema
Der søges om frigivelse af anlægsbevilling til udsmykning af centertunnel og skitseforslag til udsmykning af parkeringshus i Industriskellet.
Bilag
Sagsfremstilling
I forbindelse med, at fodboldklubben Ishøj IF har etableret en selvstændig professionel afdeling i form af et anpartsselskab, Ishøj IF Pro ApS, er der i medfør af gældende lovgivning, krav om, at kommunen opkræver markedsleje for de lokaliteter og faciliteter, som Ishøj IF Pro ApS benytter. Administrationen har, som følge af byrådsmødet den 25. marts 2025, indhentet en ekstern og uvildig vurdering af lejeniveauet for de specifikke arealer og lokaler.
Ishøj IF opfattes som en folkeoplysende forening, og Ishøj IF Pro ApS som en erhvervsvirksomhed og hver især med rettigheder og forpligtelser.
Administrationen har fra EDC Erhverv Hjorth indhentet og modtaget en valuarvurdering af det gældende markedsniveau (bilag 1). Administrationen har på denne baggrund udarbejdet et takstblad for leje, som er vedhæftet i bilag 2.
Markedet for at fastsætte en markedsleje specifikt for et stadionanlæg er selvsagt yderst begrænset, men der er kendskab til lejeniveauet hos bl.a. Hvidovre Stadion, Tårnby Stadion og Vanløse Stadion. Markedslejen afspejler det faktiske brug af arealer og lokaler samt andel af omkostningerne til løbende pleje. Beregningsmetoden er baseret på en model, der er udviklet af Konkurrencestyrelsen og benyttet bredt af kommunerne, senest af Københavns Kommune i 2025 ved fastsættelse af markedslejen for 4-5 lokale stadioner. Markedslejen for lokalerne er eksternt vurderet til et niveau fra 475,- kr. til 575,- kr. pro anno pr. kvm. Markedslejen vil således blive fastsat ud fra enhedspriserne i den indhentede vurdering (Se bilag).
Der er ved fastsættelse af gældende markedsniveau taget udgangspunkt i en vurdering af de lokaler, som Ishøj IF Pro ApS løbende og dagligt benytter til omklædning, ophold, tøjvask m.v., og der er taget hensyn til benyttelse alene i de aktuelle/relevante tidsrum. Herudover er brugen af udenomsarealer som træningsbaner, kunstgræsbane samt stadion medtaget på tilsvarende måde, og der er medregnet lokaliteter, som stilles til rådighed for gæstende klubber, dommere m.v.
Ishøj IF Pro ApS har ikke til fulde besvaret administrationens forespørgsel om en oversigt over, hvilke arealer og lokaler, der benyttes hvornår, og hvad der ønskes benyttet. Derfor er de nu angivne lokaliteter og tidsrum baseret på tidligere oplysninger og administrationens observationer. Se bilag 2 med skøn over det forventede markedsniveau, og med den tilføjelse, at den faktiske betaling vil afhænge af brug og eksklusivret og vil være baseret på en nærmere aftale mellem Ishøj Kommune og Ishøj Pro ApS.
Administrationen skønner, at markedslejen vil ligge mellem 45.000 kr. og 272.750 kr. Det lave beløb er baseret på Ishøj IF Pros oplysninger om brug af faciliteter, mens det høje beløb relaterer sig til administrationens vurdering af faktiske brug. Forskellen dækker blandt andet over antallet af anvendte faciliteter samt om det er eksklusiv anvendelse eller enkeltstående timer, hvor andre brugere kan anvende i øvrigt tidsrum.
Der skal udarbejdes en lejeaftale mellem Ishøj Kommune og Ishøj IF Pro ApS, der udover det her beskrevne lejeniveau, også vil indeholde en løbende regulering af lejen efter nettoprisindekset. Desuden vil lejeaftalen beskrive lejers betaling af diverse forbrug udover lejen (el, vand og varme), hvis ikke disse er indeholdt i lejen. Forhold knyttet til håndtering af affald og parkering skal også beskrives i lejeaftalen og ydermere fastlægge krav til brugers forsikringsdækning.
Når den forestående opgradering af det samlede idrætsområde er tilendebragt, vil der være behov for en genberegning af de arealer og lokaler, som Ishøj IF Pro ApS råder over.
Administrationen er bekendt med, at Ishøj IF Pro ApS er af den opfattelse, at de ud fra en samarbejdsaftale med Ishøj IF kan anvende faciliteterne og ikke skal betale markedsleje for brug af de kommunale faciliteter. Administrationen har meddelt Ishøj IF Pro ApS, at samarbejdsaftalen mellem den folkeoplysende forening Ishøj IF og Ishøj IF Pro ApS ikke har retsvirkning overfor Ishøj Kommune, da den er i strid med folkeoplysningsloven og kommunalfuldmagtens regler, og at Ishøj Pro ApS skal betale markedsleje.
Administrationen er bekendt med, at en tidligere byrådsbehandling også bringer værdien af reklamepladser i spil. Det har ikke været muligt for administrationen at finde sammenlignelige forhold fra tilsvarende bandereklamer på identiske stadioner.
Ishøj IF Pro ApS har oplyst, at der gældende for 2025 er indgået aftaler om salg af 10 reklameskilte på banderne, som netto indbringer 7.500 pr. skilt. Administrationen vurderer med udgangspunkt i dette, at lejebetaling fastsættes til en pris på 2.500 kr. pr. skilt. Takster tages op til revurdering årligt. Markedsleje for navngivning af idrætsanlæg og faciliteter fastsættes ved ansøgning og sagsbehandling, jævnfør bestemmelser i reklameregulativ.
Denne råderet skal dog til enhver tid respektere mulige ønsker/krav fra kommunen om egne budskaber eller lignende, som ønskes synliggjort og forudsættes ligeledes at være af anstændig/lødig karakter.
Alle reklamer, herunder de i dag kendte bandereklamer, skal godkendes af kommunen, mens betaling for retten til at råde over disse reklamepladser vil blive fastsat i lejeaftalen mellem kommunen og Ishøj IF Pro ApS.
Endvidere har Ishøj IF Pro ApS ansøgt om tilladelse til at opsætte særskilte digitale lysreklamer. Administrationen har efterspurgt supplerende tekniske oplysninger, herunder ift.opstilling og strømtilslutning. Der udestår tilbagemelding fra Ishøj IF Pro ApS herom, før sagen kan myndighedsbehandles.
Forudsat at lejeaftalen for brug af kommunens faciliteter er indgået, vil administrationen afsøge mulighederne for at indgå en partnerskabsaftale med Ishøj IF Pro ApS.
Lovgrundlag
Erhvervslejeloven og Kommunalfuldmagten.
Økonomi
Den tilhørende lejeindtægt vil tilgå servicerammen for drift af arealer og lokaler.
Indstilling
1. at det her beskrevne lejeniveau med takster for faciliteter og reklameplads tages til efterretning og benyttes som grundlag ved udarbejdelse af en faktisk lejeaftale med Ishøj IF Pro Aps.
2. at administrationen samtidig bemyndiges til fra sæsonstart 2025/2026 at kunne indgå lejeaftale med Ishøj IF Pro ApS.
3. at indgåelse af lejeaftale er en forudsætning for brug af faciliteter, og såfremt der ikke indgås en lejeaftale, bemyndiges administrationen til at fratage Ishøj IF Pro ApS muligheden for at benytte Ishøj Kommunes arealer og lokaler.
Beslutning fra Kultur- og Fritidsudvalget, 10. juni 2025, pkt. 48:
Tiltrådt.
Beslutning
Ændringsforslag - Annelise Madsen (ID):
Vurdering af økonomien i de to selskaber gennem de to foregående år. Hvem har vidst at der var en professionel klub på kommunens arealer uden at betale for lejen? Hvad er der lovet til en privat klub på vegne af borgernes kasse, og af hvem? Sagen kan ikke løses før der er afregnet for den forløbne tid, hvor man udmærket har været klar over ejerforholdet, og at en amatørklub ikke har råderet over kommunale anlæg, og da absolut ikke kan tjene penge på dem. Der skal ryddes op, og placeres et ansvar før indgåelse af lejeaftale.
For stemte: 1 (ID)
Imod stemte: 6 (A+V+Ø+Steen Skovhus (UP))
Ændringsforslag nedstemt.
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutningstema
Der orienteres om det indhentede niveau for markedsleje fra uvildig rådgiver for Ishøj IF Pro ApS brug af diverse faciliteter (lokaler og arealer) i og ved Ishøj Idræts & Fritidscenter. Byrådet skal derudover træffe beslutning om administrationens handlemuligheder, såfremt der ikke indgås en markedslejeaftale med Ishøj IF Pro Aps.
Bilag
Sagsfremstilling
Ishøj Skole har 29 elever på nuværende 1. årgang fra juni 2025. Ifølge folkeskoleloven må elevtallet i børnehaveklassen og på 1. og 2. klassetrin ved skoleårets start ikke overstige 26. Kommunalbestyrelsen kan dog i særlige tilfælde tillade et højere elevtal på de nævnte klassetrin, dog ikke over 28 elever. I Styrelsesvedtægt for Ishøj Kommunes skolevæsen fremgår det, at beslutningskompetencen for at dele klasser er delegeret til administrationen.
Lovgrundlag
Folkeskoleloven § 17.
Økonomi
I 2025 koster en ekstra klasse 316.000 kr. fra august - december 2025 (5/12).
Herefter indregnes den ekstra klasse i de fremtidige budgetter.
Indstilling
at ekstrabevilling på 316.000 kr. til oprettelse af en ekstra 2. klasse på Ishøj Skole med opstart i skoleåret 2025/2026 godkendes.
Beslutning fra Børne- og Undervisningsudvalget, 10. juni 2025, pkt. 91:
Tiltrådt.
Supplerende indstillingspunkt efter behandling på Børne- og Undervisningsudvalgets møde:
at den ekstra klasse indarbejdes i de tekniske korrektioner for budget 2026.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutningstema
I sagen indstilles der til godkendelse af ekstrabevilling i 2025 til oprettelse af en ekstra 2. klasse på Ishøj Skole med opstart i skoleåret 2025/2026.
Sagsfremstilling
På baggrund af høringssvarene fra skolebestyrelserne er følgende rettet i Styrelsesvedtægten for Ishøj Kommunes skolevæsen:
- I bilag 2, afsnit 2.3 er tidsrummet i første punkt opdateret til at være i overensstemmelse med Lokalaftalen mellem Ishøj Kommune og Ishøj Lærerkreds (kl. 7.30-16.30).
- Formuleringen i styrelsesvedtægtens bilag 5, afsnit 5.4 er ændret til årgang frem for klasse.
- I bilag 7 punkt 7.1 vedr. nedordning slettes formuleringen med 40 timer. Ansvaret for nedordning placeres lokalt hos skoleledelsen på den enkelte skole.
Ishøj Fælleselevråd angiver, at de er glade for at være inddraget i høringsprocessen, og tager styrelsesvedtægten til efterretning uden yderligere bemærkninger.
På baggrund af høringssvarene fra forældrebestyrelserne i dagtilbud er følgende rettet i Styrelsesvedtægten for Ishøj Kommunes dagtilbud:
- Gennemlæsning og tilrettelse af styrelsesvedtægten for at øge læsevenligheden.
- § 2 Forældrebestyrelsens sammensætning: Der er ændret i det første afsnit, så det er tydeligt, at det er 5 forældrerepræsentanter og 2 repræsentanter blandt medarbejderne. I afsnit 4 er tilføjet, hvornår medarbejderne har stemmeret, og hvad de kan stemme om.
- § 9 Tilsyn og §10 Pladskriterier: Afsnittet er gennemlæst og holdt op imod gældende lovgivning.
De reviderede styrelsesvedtægter med rettelsesmarkeringer er vedlagt som bilag 1 og 2. Høringssvar fra skolebestyrelser og Ishøj Fælleselevråd samt forældrebestyrelser er vedlagt som bilag 3 og 4.
Lovgrundlag
Folkeskoleloven §§ 40 og 41 og dagtilbudsloven § 14.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.
Indstilling
- at styrelsesvedtægten for Ishøj Kommunes Skolevæsen godkendes.
- at styrelsesvedtægten for Ishøj Kommunes Dagtilbud godkendes
Beslutning fra Børne- og Undervisningsudvalget, 10. juni 2025, pkt. 81:
Tiltrådt.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutningstema
Styrelsesvedtægten for Ishøj Kommunes dagtilbud blev den 6. februar 2025 forelagt for Børne- og Undervisningsudvalget, mens styrelsesvedtægten for Ishøj Kommunes skolevæsen blev forelagt for Børne- og Undervisningsudvalget i en revideret udgave den 13. marts 2025. Styrelsesvedtægterne har været i høring i henholdsvis forældrebestyrelserne i dagtilbuddene og i skolebestyrelserne samt Ishøj Fælleselevråd frem til den 10. maj 2025. De to styrelsesvedtægter fremlægges til godkendelse.
Bilag
Sagsfremstilling
De nuværende vedtægter for Seniorrådet blev senest opdateret og behandlet af Social- og Sundhedsudvalget i februar 2021 og godkendt af Byrådet i marts 2021.
Den 1. juli 2025 træder den nye Ældrelov i kraft, og de gældende regler for Ældreråd (i Ishøj Kommune benævnt Seniorråd) videreføres i den nye lovgivning, der fremover vil udgøre lovgrundlaget for Ishøj Kommunes Seniorråd. Ifølge landsorganisationen Danske Ældreråd er det forskelligt, om rådet kaldes et Ældreråd eller et Seniorråd, men der er ingen forskel på et Ældreråd og et Seniorråd udover navnet. Administrationen foreslår derfor, at Ishøj Kommune fortsat benytter benævnelsen Seniorråd.
Seniorrådet har udarbejdet forslag til opdaterede vedtægter for Seniorrådet, som er i overensstemmelse med den nye Ældrelov. Opdateringen tager desuden udgangspunkt i de rammer, som Byrådet tidligere har vedtaget for Seniorrådet. Seniorrådets forslag til opdaterede vedtægter er på baggrund af et ønske om, at vedtægterne skal flugte bedre med Seniorrådets nuværende arbejde, og samtidig fortsat være i overensstemmelse med de overordnede rammer, som Byrådet har vedtaget for Seniorrådet. Der er således overordnet set tale om en tilpasning af vedtægterne, så de fremstår mere nutidige og afspejler en praksis, hvor ældreområdet vedrører flere fagområder på tværs af Ishøj Kommune. Opdateringen flugter således med Byrådets vision og vigtigheden i, at der udvikles velfærdsløsninger i fællesskab på tværs af området.
Forslag til nye vedtægter er vedhæftet. (Bilag 1) Seniorrådets opdateringer og tilføjelser er markeret med gul, mens den tekst, som ønskes slettet, er markeret med rød.
Nedenfor ses eksempler på tilpasninger i vedtægterne:
- Seniorrådet foreslår, at det slettes i vedtægterne, at Seniorrådet skal udtale sig om tilsynsrapporter fra embedslægen og det kommunale tilsyn med plejehjem mv., jf. § 4, stk. 8, og at der i stedet står, at Seniorrådet får relevante tilsynsrapporter på ældreområdet til orientering. Dette skyldes, at ældreområdet i dag ikke alene er begrænset til hjemmepleje og plejehjem, men i langt højere grad er tværgående samtidig med, at alle relevante tilsynsrapporter med den nuværende praksis sendes til orientering i rådet sammen med en handleplan fra administrationen. Afsnittet er således ikke længere tidssvarende.
- Seniorrådet foreslår, at der i vedtægterne henvises til dialog mellem Seniorrådet og udvalg under Byrådet i stedet for dialog med Social- og Sundhedsudvalget og øvrige forvaltninger, jf. § 6, stk. 1. Dette skyldes, at Seniorrådet i dag udtaler sig om alle forhold vedrørende ældre over 60 år, hvilket ikke længere begrænser sig til Social- og Sundhedsudvalgets område. Ændringen vil derfor gøre vedtægterne mere tidssvarende.
- Seniorrådet foreslår en omformulering af afsnittet omkring suppleanter, jf. § 8, stk. 5, hvilket alene er en præcisering af teksten, mens det ikke er en ændring af praksis.
- Seniorrådet foreslår, at der i forhold til samarbejdsmøder laves en ændring, så der ikke afholdes møde med Social- og Sundhedsudvalget, men i stedet med relevante udvalgsformænd, jf. § 10, stk. 1. Dette er ligeledes for at gøre vedtægterne mere nutidige, så de afspejler praksis, hvor Seniorrådet på nuværende tidspunkt afholder et møde med formændene fra henholdsvis Social- og Sundhedsudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget samt Teknik- og Bygningsudvalget en gang om året.
- Seniorrådet foreslår, at der i forbindelse med sekretærbistand i vedtægterne tilføjes, at bistanden udover dagsordener og referater også indbefatter øvrig korrespondance, så vedtægterne i højere grad afspejler praksis, hvor sekretæren har administrative opgaver i forbindelse med opfølgning og koordinering før og efter møderne. Retningslinjer for sekretærbistand er vedlagt og vil fortsat være den gældende ramme. (Bilag 2).
Lovgrundlag
Seniorrådet er nedsat i henhold til §§ 30 - 33. De gældende regler for Ældreråd videreføres i den nye Ældrelov, der træder i kraft den 1. juli 2025. Derfor ændres lovgrundlaget for Seniorrådet til Ældrelovens §§ 34 - 37.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.
Indstilling
at de opdaterede vedtægter for Seniorrådet godkendes.
Beslutning fra Social- og Sundhedsudvalget, 15. maj 2025, pkt. 55:
Tiltrådt.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutningstema
Seniorrådet ønsker at opdatere gældende vedtægter for Seniorrådet i Ishøj Kommune. Af bekendtgørelsen på området fremgår det, at vedtægter for Ældreråd fastsættes af kommunalbestyrelsen i samarbejde med Ældrerådet, hvorfor Seniorrådets forslag til opdaterede vedtægter fremlægges for Social- og Sundhedsudvalget og efterfølgende sendes til endelig godkendelse i Byrådet. Efterfølgende sendes sagen til orientering i Seniorrådet.
Bilag
Sagsfremstilling
Mødedeltagere: Merete Amdisen (A), Kasper Bjering (A), Uffe Andersen (C), Sami Deniz (SF), Annelise Madsen (ID), Pia Skourup (V), Steen Skovhus (L), Ole Wedel-Brandt (Ø), Erkan Yapici (A).
Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.
Beslutning
Godkendt.