Referat
Økonomi- og Planudvalget tirsdag den 21. maj 2024 kl. 17.00
Rådhuset, Byrådssalen, Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj
Sagsfremstilling
- Beskæftigelsesministeriet beder, i vedhæftede skrivelse af 29. april, Ishøj Kommune om at udarbejde en redegørelse med en plan for genopretning af beskæftigelsesindsatsen. Baggrunden er, at det i opgørelsen for 2023 fremgår, at Ishøj har flere borgere på offentlig forsørgelse end forventet, og at kommunen ikke har formået at få gennemført jobsamtaler med langvarige ydelsesmodtagere i det forudsatte omfang.
22,2 % af de langvarige ydelsesmodtagere, mangler 4. samtale (det samlede 12 måneders gennemsnit skal være under 20 %, hvis skærpet tilsyn skal undgås). Derfor er kommunen nu under skærpet tilsyn.
Ishøj Kommune er i dialog med STAR med henblik på at forbedre den del af beskæftigelsesindsatsen.
- Ishøj Kommune er blevet svindlet for 297.000 kr. af IT-kriminelle. De IT-kriminelle har fået adgang til en medarbejders mailkonto og har via korrespondance med en økonomimedarbejder fået betalt en fiktiv faktura på ca. 297.000 kr. via en overførsel til Spanien. Sagen er meldt til politiet, og både IT-afdelingen og økonomiafdelingen strammer op på procedurer og sikkerhed, så svindlen ikke kan gentages, og der er indhentet ekstern teknisk assistance til analyse af medarbejderens computer.
Alle involverede medarbejdere har fulgt eksisterende procedurer og handlet som de bør, herunder straks at kontakte IT-afdelingen. Der er ikke mistanke om, at andre brugeres konti er kompromitteret.
- Den 29. maj 2024 afholder byrådet kick-off workshop om byrådets vision. Byrådet er vært for workshoppen, og deltagerne er medlemmer af kommunens råd mv. Medlemmerne af Økonomi- og Planudvalget bliver bordværter for grupperne på workshoppen - der kommer nærmere info om dette via e-mail. Alle byrådsmedlemmer vil desuden have mulighed for at afklare spørgsmål til workshoppen inden byrådsmødet den 28. maj (fra kl. 16.30).
Aktuelt er der 21 tilmeldinger til workshoppen fra råd mv. Det vil være en fordel med flere tilmeldinger fra nogle af Ishøj Kommunes engagerede borgere fra foreningslivet. Administrationen vil derfor forsøge at rekruttere op til 15 ekstra deltagere til workshoppen fra en bredere deltagerkreds via kommunens foreninger.
- Borgmestern orienterede om muligheden for at mødes med strandparkens bestyrelse.
Beslutning
Til efterretning.
Bilag
Sagsfremstilling
Administrationen fremlægger fire gange om året opfølgning på arbejdet med at implementere budgetaftalen for indeværende år. Dette er den anden opfølgning i 2024.
Der er i opfølgningen en kort beskrivelse af det enkelte initiativ, hvilken direktør og centerchef, der er ansvarlig for at implementere initiativet, hvilket udvalg initiativet behandles i, samt hvad status er på behandlingen.
Opfølgningen er vedhæftet som bilag 1.
Oversigt over anlægsprojekter, se bilag 2.
Lovgrundlag
Budgetaftale 2024.
Økonomi
Ingen økonomiske konsekvenser.
Indstilling
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Økonomi- og Planudvalget.
Beslutningstema
Til orientering fremlægges opfølgning på budgetaftalen 2024.
Bilag
Sagsfremstilling
Der er foretaget en modernisering af det eksisterende Økonomiregulativ for Ishøj Kommune - Principper for Økonomistyring i Ishøj Kommune. Principper for Økonomistyring i Ishøj Kommune er fortsat opdelt i to niveauer:
1. Politiske overordnede rammer og ansvar (hoveddokumentet)
2. Administrative detaljerede styringsprincipper (bilag til hoveddokumentet
Baggrunden for ajourføring af kasse- og regnskabsregulativet er, at det gældende Økonomiregulativ for Ishøj Kommune ikke er tidssvarende i forhold til gældende regler mm., men også i forhold til bemærkninger og kommentarer fra kommunens revision.
I vedlagte notat er ændringerne mellem det gamle og det nye regulativ beskrevet.
De vigtigste tre ændringer er:
1. Præcisering af udbuds- og indkøbsregler
2. Præcisering af ledelseskontroller og intern revision
3. Retningslinjer for håndtering af renter og gebyrer er opdateret i forhold til gældende lovgivning
Herudover er der tilføjet følgende emner:
1. Likviditetsopfølgning og anlægsopfølgning, er tilføjet jvf. nuværende praksis
2. Anlægs-, special- og projektregnskaber er tilføjet jvf. nuværende praksis
3. Betalingsfrister ændres fra 14 dage til 30 dage fra modtagelse, så det følger gældende regler
4. Der er fastsat en beløbsgrænse for automatisk behandling af fakturaer til 5.000 kr., jf. budgetforliget for 2024 (dette betyder, at ca. halvdelen af fakturaer kan håndteres automatisk)
Lovgrundlag
Kommunestyrelsesloven LBK nr. 69 af 23. januar 2024.
Økonomi
Sagen har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser.
Indstilling
at principper for økonomistyring i Ishøj Kommune godkendes
at ændringer i administrative detaljerede styringsprincipper fremover godkendes af direktionen
Beslutning
Tiltrådt, idet "som udgangspunkt" udgår side 17 (bilag 1) i afsnittet "Donation og arv".
Beslutningskompetence
Ishøj Byråd.
Beslutningstema
Baggrunden for ajourføring af kasse- og regnskabsregulativet er, at det gældende Økonomiregulativ for Ishøj Kommune ikke er tidssvarende i forhold til gældende regler mm.
Regulativet er især opdateret i forhold til ledelseskontroller, udbuds- og indkøbsregler samt retningslinjer for håndtering af renter og gebyrer.
Regulativet er gennemgået af kommunens revision, og revisionens bemærkninger og præciseringer er indarbejdet efterfølgende.
Bilag
Sagsfremstilling
På baggrund af administrationens vurdering har Økonomi- og Planudvalget den 11. marts 2024 besluttet, at der skal udarbejdes et rådighedskatalog med mulige besparelser på 10 mio. kr. i 2025 og 15 mio. kr. i 2026. Det skal bemærkes, at besparelsen, som har virkning i 2025, også indgår i besparelsen i 2026.
Fordelingen af besparelsen er som herunder:
1.000 kr. | 2025 | 2026 |
Ishøj Kommune i alt | 10.000 | 15.000 |
Økonomi- og Planudvalget | 1.860 | 2.790 |
Teknik- og Bygningsudvalget | 870 | 1.305 |
Klima- og Miljøudvalget | 50 | 75 |
Børne- og Undervisningsudvalget | 3.810 | 5.715 |
Kultur- og Fritidsudvalget | 420 | 630 |
Social- og Sundhedsudvalget | 2.880 | 4.320 |
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget | 110 | 165 |
Fagudvalgene skal drøfte budgettet inden for eget område på møderne i april – juni 2024 med henblik på at afsøge områder, hvor økonomien kan tilpasses, og i hvilken retning rådighedsforslagene skal formuleres.
På udvalgsmøderne i maj forventes fagudvalgene at konkretisere retningen yderligere herunder, hvilke opgaveområder fagudvalget ønsker, at administrationen udarbejder rådighedsforslag. Processen skal understøtte, at der dels udarbejdes et tilstrækkeligt antal rådighedsforslag, dels at rådighedsforslagene kan indgå i de videre politiske forhandlinger, efter forslagene har været i høring.
I forbindelse med budgetarbejdet, herunder udarbejdelsen af rådighedskataloget, kan fagudvalgene også have øje for de fire områder, som indgår i Byrådets vision:
- Sundt og aktivt liv
- Stærkt fællesskab med sammenhold og engagement
- Lokalt ansvar for klima, natur og miljø
- Økonomisk robust kommune med stærk arbejdsstyrke
Komponents slides fra budgetseminariet i marts 2024 vedlægges til fortsat inspiration.
Økonomi
Materialet vedr. budget 2025 - 2028 fremlægges i høring i anden halvdel af august 2024.
Indstilling
at udvalget beslutter, i hvilken retning administrationen skal arbejde i forbindelse med konkretisering af forslag til rådighedskataloget.
Beslutning
De fremlagte rådighedsforslag oversendes rådighedskataloget.
Beslutningskompetence
Økonomi- og Planudvalget.
Beslutningstema
Økonomi- og Planudvalget har på mødet 11. marts 2024 besluttet, at der i forbindelse med budget 2025 udarbejdes et rådighedskatalog på 10 mio. kr. i 2025 og 15 mio. kr. i 2026 for at have politiske prioriteringsmuligheder.
Det er aftalt, at fagudvalgene på udvalgsmøderne i april – juni 2024 skal drøfte input til budget 2025 med henblik på, at administrationen kan udarbejde et rådighedskatalog, der skal indgå i de politiske forhandlinger efter sommerferien.
Bilag
Sagsfremstilling
Formålet med BO1 er at vurdere Ishøj Kommunes forventede regnskabsresultat i indeværende budgetår. Alle forventede regnskabsafvigelser kan ses i "Bilag 1 - Forventede afvigelser BO1 2024", og "Bilag 2 - Fagcenteroversigt - afvigelser", som viser forventede regnskabsafvigelser opgjort per fagudvalg.
Servicerammen
Det samlede resultat af BO1/2024 er et forventet merforbrug indenfor servicerammen på 15,4 mio. kr., som langt overvejende skyldes et forventet merforbrug i Center for Voksen og Velfærd (CVV). Hertil kommer tidligere tillægsbevilgede midler vedrørende parallelsamfundsudgifter på 9,3 mio. kr. I det følgende gennemgås de væsentligste forventede afvigelser.
Resultatet af BO1/2024 er et forventet større udgiftspres i Center for Voksen og Velfærd (CVV) på 18,9 mio. kr., hvoraf 1,5 mio. kr. kan finansieres af Demografipuljen på ældreområdet. Dvs. et merforbrug på 17,4 mio. kr. Det vurderes, at 5,6 mio. kr. er en afledt økonomisk konsekvens af, at Vejleåparken er optaget på Parallelsamfundslisten. Hertil kommer et mindreforbrug på 1,8 mio. kr. i Center for Dagtilbud og Uddannelse (CDU). Endelig forventes en række mindre afvigelser i de øvrige fagcentre.
Forventningen til et stigende udgiftspres i CVV relaterer sig primært til ekstern socialpædagogisk støtte (6,1 mio. kr.), aktivitets- og samværstilbud (7,5 mio. kr.), borgerstyret personlig assistance (1,7 mio. kr.), hjemmehjælp (1,8 mio. kr.) og hjælpemidler (1,0 mio. kr.). Der er primo 2024 igangsat en række initiativer i CVV med henblik på at reducere den forventede budgetoverskridelse i 2024. Der er eksempelvis foretaget en gennemgående visitation på hjælpemiddelområdet, gennemgang af borgere på BPA-ordning og øget antallet af borgere, som flytter fra botilbud til egen bolig. CVV's forventede regnskabsresultat ved BO1 er inklusive de forventede udgiftsreduktioner af disse indsatser.
I forbindelse med den administrative budgetopfølgning 2024 blev der identificeret en forventet overskridelse af servicerammen på 17,2 mio. kr. inklusive forventede merudgifter på 7,1 mio. kr. som følge af Vejleåparkens optag på Parallelsamfundslisten. Det blev efterfølgende besluttet, at parallelsamfundsudgifter håndteres i et separat regnskab, og den forventede overskridelse af servicerammen blev dermed reduceret til 10,1 mio. kr.
Den forventede overskridelse af servicerammen er således steget med 5,3 mio. kr. siden den administrative budgetopfølgning pr. 31. januar 2024.
Udenfor servicerammen
Udenfor servicerammen forventes et mindreforbrug på 13,2 mio. kr. Det forventede mindreforbrug skyldes øget refusion fra særligt dyre enkeltsager (-11,5 mio. kr.) samt en lavere tilgang af borgere på førtidspension end budgetteret (-2,5 mio. kr.).
Anlæg
Der forventes et mindreforbrug på 3,0 mio. kr. på anlægsområdet i forhold til det oprindeligt budgetterede, hvilket bidrager til en forbedring af kommunens likviditet i 2024.
Likviditet
Det forventede driftsresultat af ovenstående ordinære drift er et mindreforbrug på 0,4 mio. kr., som forbedrer kommunens likviditet i forhold til det oprindeligt budgetterede.
Budgetneutrale tillægsbevillinger (omplaceringer)
Administrationen indstiller, at der vedtages en række budgetneutrale omplaceringer med henblik på at opnå mere retvisende budgetter. Omplaceringer imellem budgetområder, som følge af administrationens indstilling fremgår af bilag 1.
OK24
På baggrund af, at der er indgået forlig om nye overenskomster, OK24, har KL i april udsendt ændrede budgetforudsætninger for hhv. løn og priser (p/l). Ishøj Kommune følger generelt KL’s udmeldinger ved større ændringer i p/l, når der sker ændringer i løbet af budgetåret. I forbindelse med budgetopfølgningen indstilles der således en regulering af pris og lønskøn i overensstemmelse med KL’s anbefaling. Med hensyn til budgetoverslagsårene indarbejdes KL’s nye skøn i forbindelse med udarbejdelse af det administrative budget. I "Bilag 3 - OK24" beskrives følgevirkningerne af OK24 yderligere.
Lovgrundlag
Den kommunale styrelseslov, Cirkulære om kommunernes budget og regnskabssystem revision samt Økonomisk Politik for Ishøj Kommune.
Økonomi
Der foretages budgetneutrale omplaceringer på tværs af fagudvalg, jævnfør "Bilag 1. Forventede afvigelser BO1 2024".
Indstilling
at budgetopfølgning 1/2024 tages til efterretning.
at der foretages budgetneutrale omplaceringer jævnfør "Bilag 1. Forventede afvigelser BO1 2024".
at lønbudgetterne justeres pba. OK24, jf. "Bilag 3 - OK24".
at budgetterne justeres på baggrund af nye prisskøn, jf. "Bilag 3 - OK24".
Beslutning fra Børne- og Undervisningsudvalget, 13. maj 2024, pkt. 50:
Tiltrådt.
Beslutning fra Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget, 15. maj 2024, pkt. 42:
Tiltrådt.
Beslutning fra Klima- og Miljøudvalget, 14. maj 2024, pkt. 31:
Tiltrådt.
Beslutning fra Teknik- og Bygningsudvalget, 14. maj 2024, pkt. 33:
Tiltrådt.
Beslutning fra Kultur- og Fritidsudvalget, 15. maj 2024, pkt. 42:
Tiltrådt.
Beslutning fra Social- og Sundhedsudvalget, 13. maj 2024, pkt. 58:
Tiltrådt.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutningstema
Det samlede resultat af budgetopfølgning 1(BO1) pr. 31. marts 2024 er et forventet merforbrug indenfor servicerammen på 15,4 mio. kr. samt et mindreforbrug udenfor servicerammen på 13,2 mio. kr. Hertil kommer merudgifter forbundet med Vejleåparkens optag på Parallelsamfundslisten indenfor servicerammen på 9,3 mio. kr. Anlægsniveauet i 2024 forventes ikke at kunne realiseres, og der forventes et mindreforbrug på anlægsrammen på 3,0 mio. kr. Samlet set forventes en forbedring af likviditeten på 0,4 mio. kr. i forhold til det oprindeligt budgetterede.
Administrationen indstiller, at der foretages en række budgetneutrale omplaceringer med henblik på at opnå et mere retvisende budget i 2024.
Bilag
Sagsfremstilling
Det pointeres, at bevillingerne allerede er tiltrådt, og at det kun er bevillinger, der er finansieret via kassebeholdningen. Øvrig finansiering - som f.eks. investeringspuljen - indgår ikke af nærværende oversigt.
Lovgrundlag
Kasse- og regnskabsregulativet.
Økonomi
Sagen i sig selv har ikke nogen økonomisk betydning
Indstilling
at sagen tages til efterretning.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Økonomi- og Planudvalget.
Beslutningstema
Hermed fremlægges oversigt over kassefinansierede tillægsbevillinger for 2024.
Bilag
Sagsfremstilling
Likviditeten efter kassekreditreglen beregnes som de gennemsnitlige daglige saldi over de seneste 12 måneder på likvide aktiver. Dette inkluderer også overskudslikviditet placeret til forvaltning i Danske Bank Asset Management samt eventuelle træk på kassekreditten (kassekreditfaciliteten på 60 mio. kr. er ubenyttet i år).
Kassekreditreglen er opfyldt, når saldoen er positiv, hvilket er tilfældet i Ishøj.
Den gennemsnitlige likviditet efter kassekreditreglen udgør 314,0 mio. kr. pr. 31. marts 2024.
Likviditeten inkluderer også porteføljen (obligationer) i Danske Bank Asset Management, hvilket udgør 100,4 mio. kr.
Nedenstående tabel viser den gennemsnitlige likviditet efter kassekreditreglen for perioden 2020 – 2024.
| 1. kvartal | 2. kvartal | 3. kvartal | 4. kvartal |
2020 | 257,4 | 272,9 | 291,9 | 307,0 |
2021 | 324,7 | 351,8 | 372,2 | 382,4 |
2022 | 393,2 | 385,8 | 372,4 | 356,0 |
2023 | 332,1 | 317,7 | 305,1 | 301,3 |
2024 | 314,0 |
Som supplement til opgørelsen over den gennemsnitlige likviditet efter kassekreditreglen vises i nedenstående tabel den faktiske kassebeholdning ved udgangen af hvert kvartal fra 2020 til 2024.
I bilag 1 vises en grafisk fremstilling over udviklingen i den daglige likviditet.
År | 1. kvartal | 2. kvartal | 3. kvartal | 4. kvartal |
2020 | 194,3 | 212,2 | 250,2 | 259,0 |
2021 | 280,4 | 315,0 | 312,3 | 237,0 |
2022 | 282,5 | 272,9 | 228,2 | 190,6 |
2023 | 209,0 | 193,5 | 185,9 | 198,1 |
2024 | 254,5 |
Som det fremgår af tabellerne, er den gennemsnitlige likviditet, opgjort efter kassekreditreglen 314,0 mio. kr. og den faktiske kassebeholdning 254,5 mio. kr. pr. 31. marts 2024.
Lovgrundlag
Cirkulære om kommunernes budget- og regnskabssystem, revision mv. Byrådet har vedtaget som mål at have en gennemsnitlig kassebeholdning på mellem 150-200 mio. kr. når den igangværende ekstraordinære høje anlægsaktivitet er afviklet, i overensstemmelse med Økonomisk Politik for Ishøj Kommune.
Økonomi
Ingen.
Indstilling
at likviditetsopgørelse 1. kvartal 2024 tages til efterretning.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Ishøj Byråd.
Beslutningstema
Ifølge gældende regler skal kommunerne kvartalsvis rapportere likviditetsoplysninger i overensstemmelse med kassekreditreglen til Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Likviditetsopgørelsen skal forelægges byrådet.
Bilag
Sagsfremstilling
Regnskabet for 2023 afspejler overordnet set de prioriteringer som beredskabskommissionen aftalte i forbindelse med budget 2023. Der er ikke i regnskab 2023 ekstraordinære eller nævneværdige begivenheder, udover frikøbet af en autosprøjte hos kommuneleasing, som efterfølgende er solgt videre til et andet mellem-kommunalt beredskab på Sjælland.
Tabel 1: Beredskab 4K’s regnskab 2023 sammenholdt med regnskab 2022
1.000 kr. (foreløbige 2025-priser) | Budget 2022 | Regnskab 2022 | Budget 2023 | Regnskab 2023 |
Indtægter (-) | ||||
| 30.352 | 30.371 | 31.173 | 31.173 |
| 5.299 | 6.605 | 6.223 | 7.879 |
Indtægter i alt | 35.651 | 36.977 | 37.396 | 39.052 |
Udgifter (+) | ||||
| 26.059 | 26.072 | 26.773 | 26.729 |
| 1.214 | 1.105 | 1.245 | 1.886 |
| 157 | 489 | 193 | 495 |
| 1.780 | 2.627 | 1.857 | 1.623 |
| 4.463 | 4.520 | 5.319 | 4.868 |
| 798 | 1.047 | 774 | 1.249 |
| 1.180 | 1.657 | 1.234 | 1.672 |
Udgifter i alt (sammenholdt med indtægter) | 0 | -540 | 0 | 530 |
Regnskab 2023 viser et overskud på 0,5 mio. kr. For yderligere information om regnskabet henvises til ”Årsrapport 2023 – Beredskab 4K”, som er vedlagt som bilag 1.
Revisionens gennemgang af regnskabet har ikke givet anledning til bemærkninger. Revisionens øvrige betragtninger fremgår af bilag 2 "Revisorerklæring - Beredskab 4K 2023”.
Økonomi
Beredskab 4K's regnskab 2023 viser et overskud på 530.000 kr., som skal ses i sammenhæng med, at selskabet i 2020 havde et overskud på 1,3 mio. kr., og i 2021 og 2022 et underskud på henholdsvis 0,7 mio. kr. og 0,54 mio. kr.
Revisionen af beredskabet har ikke givet anledning til bemærkninger. Revisionens øvrige betragtninger fremgår af Årsrapport 2023 for Beredskab 4K.
Indstilling
at regnskab 2023 for Beredskab 4K godkendes.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutningstema
Med denne sag aflægges regnskab 2023 for Beredskab 4K, som beredskabskommissionen godkendte på mødet den 10. april 2024. Ifølge vedtægterne for Beredskab 4K skal ejerkommunerne efterfølgende godkende regnskabet, som er revisionspåtegnet uden bemærkninger af BDO.
Bilag
Sagsfremstilling
Beredskab 4Ks budget 2025 tager udgangspunkt i det eksisterende budgetniveau, dog med en opjustering af anlægsbudgettet på 0,85 mio. kr. som følge af udløb af leasingkontrakter og behov for vedligeholdelse af maskinparken. Opjusteringen svarer til en stigning på 2 pct. ud over pris- og lønfremskrivningen.
Siden oprettelsen af selskabet er befolkningen i de fire ejerkommuner vokset med mere end 10.000 borgere, svarende til næsten 7 pct, mens budgettet kun er korrigeret med pris- og lønudviklingen. Det betyder, at der har været en løbende effektivisering og optimering af driften for at kunne servicere flere borgere for samme budget.
Samtidig har flere af beredskabets opgaver ændret karakter siden oprettelsen af selskabet, hvilket kræver andet materiel, uddannelse mv, fx til slukning af brand i el-biler, assistance ved stormflod, ulykker på den kommende letbane. Det bliver indarbejdet i en ny risikobaseret dimensionering, som skal udarbejdes frem mod næste byrådsperiode, og er derfor på nuværende tidspunkt ikke indeholdt i budget 2025-2028.
Beredskab 4K’s forslag til budget 2025 fremgår nedenfor sammenholdt med budget 2024 i faste priser, så det er direkte sammenligneligt.
Tabel 1: Beredskab 4K’s budget 2025 sammenholdt med budget 2024
1.000 kr. (foreløbige 2025-priser) | Budget 2024 | Budget 2025 |
Indtægter (-) | ||
| -33.976 | -34.826 |
| -6.884 | -6.882 |
Indtægter i alt | -40.860 | -41.709 |
Udgifter (+) | ||
| 29.248 | 29.248 |
| 1.635 | 2.481 |
| 211 | 262 |
| 1.183 | 689 |
| 752 | 923 |
| 5.606 | 5.681 |
| 874 | 1.071 |
| 1.351 | 1.354 |
Udgifter i alt | 40.960 | 41.709 |
Budgettallene er angivet i det foreløbige 2025 prisniveau, hvori pris-og lønudviklingen skønnes til 4,0 pct. Budgettet tilpasses det endelige skøn for pris- og lønudvikling til 2025 fra KL. Budgettet for overslagsårene 2026-2028 er tilsvarende budgetår 2025.
Ny betalingsmodel
Af Beredskab 4K's vedtægter fremgår det, at beredskabets årlige udgifter dækkes af interessentkommunerne efter en fordelingsnøgle, som fastsættes for 4 år ad gangen.
Den nuværende fordelingsnøgle blev fastlåst på budget 2019 niveau. Den baserer sig på en fuldt indfaset bidragsmodel besluttet af Østsjællands Beredskab (ØSB) i 2018 (på baggrund af oplæg fra PwC), som blev videreført i forbindelse med oprettelsen af Beredskab 4K. PwCs fordelingsnøgle er baseret på en række faktorer, blandt andet antal borgere, antal kilometer vej, antal brandsyn og antal udrykninger. For at reducere administrationen i det nye beredskab besluttede kommunerne at fastlåse fordelingsnøglen for 4 år ad gangen, og det er nu første gang, at den skal opdateres.
En genberegning af fordelingsnøglen med de faktorer som PwC anvendte, vil kræve brug af eksterne konsulenter og forudsætter anvendelse af data, som beredskabet ikke umiddelbart har tilgængeligt. Samtidig var anvendelsen af den nuværende model, mere anvendelig mens kommunerne fortsat var med i ØSB, hvor kommunernes forskellige træk på beredskabet var tydeligere, end de er i den nuværende konstellation.
Derfor indstiller Beredskabskommissionen, at byrådene godkender en mere enkel fordelingsnøgle for de kommende fire år, så beredskabet og administrationskommunen ikke skal bruge væsentlige administrative ressourcer eller ekstern bistand for at vedligeholde den og samtidig er fordelingsnøglen stabil for beredskabet og fastholder fokus på beredskabet som ét samlet driftsområde.
Den indstillede fordelingsnøgle vil (efter det første år) give en relativ stabil fordeling iblandt ejerkommunerne mellem år, men tager samtidig højde for evt. uens befolkningsudvikling i kommunerne.
Tabel 2: Konsekvens af ny fordelingsnøgle i 2025-priser
Indbyggertal* | Gl. betalingsandel 2019-2024 | Ny betalingsandel 2025-2028 | Ændring i bidrag | |
Greve | 52.157 | 34,9 | 34,5 | -134 |
Høje-Taastrup | 57.540 | 37,4 | 38,1 | +226 |
Ishøj | 23.663 | 16,8 | 15,6 | -389 |
Vallensbæk | 17.800 | 10,9 | 11,8 | +297 |
* Kilde: Danmarks Statistik
Økonomi
Udgiftsfordelingen mellem de fire ejerkommuner med den foreslåede betalingsnøgle fremgår af tabel 3.
Tabel 3: Driftsbidrag 2025, fordelt på ejerkommuner
1.000 kr. (foreløbige 2025-priser) | Driftsbidrag i 2025 |
Greve | 11.882 |
Høje-Taastrup | 13.483 |
Ishøj | 5.062 |
Vallensbæk | 4.399 |
Driftsbidrag til Beredskab 4K, i alt | 34.826 |
Det bemærkes, at den foreslåede fordelingsnøgle imellem ejerkommunerne ikke tager højde for, at befolkningen samlet set er vokset med 10.607 borgere i Beredskab 4Ks område fra 2019 til 2024.
Indstilling
at godkende:
- ny fordelingsnøgle for driftsbidrag fra ejerkommunerne til Beredskab 4K.
- budget 2025-2028 for Beredskab 4K
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutningstema
Ifølge vedtægterne for Beredskab 4K skal ejerkommunerne godkende budget for det kommende regnskabsår. Beredskabskommissionen behandlede budgettet og forslag til ny betalingsmodel den 10-04-2023.
Sagsfremstilling
AAB, DAB/Ishøj Boligselskab og Ishøj Kommune er ved at etablere et samarbejde om målrettede indsatser i Vejleåparken i forbindelse med, at området er udpeget som parallelsamfund. Indsatserne udgør 1) projekt uddannelsesbeviser samt 2) postkassegennemgang. Indsatserne vil blive administrativt forankret i den igangværende boligsociale helhedsplan og udgør således en tillægsaftale til den eksisterende aftale.
Der er udarbejdet et udkast til en ansøgning til Landsbyggefonden, hvor der søges om midler til arbejdet med at indhente og få vurderet uddannelsesbeviser (fra borgere som har et uddannelsesbevis fra et andet land, der ikke er godkendt i Danmark), samt til arbejdet med en gennemgang af alle postkasser (bilag 1).
Samarbejdet organiseres med en styregruppe, hvor alle tre parter er repræsenteret, og hvor borgmesteren er formand. Der nedsættes en administrativ styregruppe, som skal bidrage til sekretariatsbetjening af styregruppen.
Projektperioden forventes at være afgrænset til 1 år.
Aftalen behandles på boligorganisationernes afdelingsmøder ultimo maj.
Administrationen i Ishøj Kommune har sideløbende indledt arbejdet med at tilrettelægge den opsøgende indsats med indhentning af uddannelsesbeviser. Dette indebærer bl.a. udarbejdelsen af kommunikationsmateriale, afklaring af ressourcetræk, tids- og procesplan m.m.
Økonomi
Der ansøges om 700.000 kr. af Landsbyggefonden, der fordeles på følgende poster:
1) Postkassegennemgang: 50.000 kr.
2) Projekt uddannelsesbeviser : 100.000 kr.
3) Lønudgifter: 550.000 kr.
Indstilling
at ansøgningen til Landsbyggefonden godkendes.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Økonomi- og Planudvalget.
Beslutningstema
Som konsekvens af at Vejleåparken er udpeget som parallelsamfund etableres et udvidet samarbejde mellem boligorganisationerne (AAB,DAB/Ishøj Boligselskab) og Ishøj Kommune vedr. den boligsociale helhedsplan i Vejleåparken.
Økonomi- og Planudvalget tager stilling til en ansøgning til Landsbyggefonden.
Bilag
Sagsfremstilling
Hvert år fremlægges der en statusrapport om tidligere og aktuelle indsatser på renovationsområdet, som gennemføres som led i realiseringen af Ishøjs Kommunes affaldsplan 2019-2030. Rapporten udarbejdes af Vestforbrænding som en del af deres forvaltningsservice for Ishøj Kommune. Rapporten indeholder ikke en økonomisk gennemgang af renovationsområdet, hvilket afrapporteres i forbindelse med budgetlægning og regnskabsafslutning.
Indsamling af ti affaldsfraktioner
I den fremlagte rapport gives der bl.a. en status på udrulningen af de 10 affaldsfraktioner i Ishøj. På baggrund af byrådets beslutning er der i 2023 blevet udrullet papbeholdere til alle villaer og rækkehuse i kommunen.
I 2023 blev der også etableret nedgravede beholdere til affaldssortering i Vildtbanegård afd. I og II.
Endvidere er der, som opfølgning på byrådets beslutning fra oktober 2023, igangsat arbejde med udrulning af en ny indsamlingsordning for tekstilaffald, som vil blive udrullet i 2. kvartal 2024.
I maj 2024 forventes arbejdet med etablering af nedgravede beholdere til affaldssortering i Vejleåparken igangsat. Dette arbejde forventes afsluttet i efteråret 2024, hvormed sortering i de 10 fraktioner vil være fuldt udrullet i kommunen.
Genanvendelse i Ishøj
Rapporten indeholder ligeledes en opgørelse af andelen af genanvendelsen i Ishøj Kommune sammenlignet med Vestforbrændings øvrige ejerkommuner. Den reelle genanvendelse er opgjort til 39 % i Ishøj Kommune i 2023, mens gennemsnittet for Vestforbrændings ejerkommuner er opgjort til 51,8 %. Generelt er genanvendelsesprocenten lavere for kommuner med en stor andel af lejligheder frem for kommuner med mange villaer og rækkehuse. Genanvendelsen er dog generelt lav for Ishøj Kommune sammenlignet med sammenlignelige kommuner som Brøndby og Albertslund. Nationalt er der fastsat et mål om samlet set at nå 55 % reel genanvendelse af husholdningsaffaldet i 2025, 60 % i 2030 og 65 % i 2035.
Effekten af de nedgravede systemer i Vildtbanegård afd. I og II samt i Vejleåparken må forventes at medføre en stigende reel genanvendelsesprocent i 2024 og 2025. Det formodes, at der er behov for en øget indsats for at skabe den nødvendige adfærdsændring generelt i kommunen for at øge genanvendelsesprocenten yderligere og bidrage til at nå de nationale mål.
Klima- og Miljøudvalget vil i juni få forelagt en sag mhp. en styrket kommunikationsindsats ift. Vejleåparken i forbindelse med udrulningen af kildesortering.
Affaldsplan
Ishøj Kommunes affaldsplan udløber med udgangen af 2024.
Den gældende nationale affaldsplan ”Handleplan for cirkulær økonomi 2020-2032” forventes at blive revideret i 2025, og de kommunale affaldsplaner skal støtte op om den nationale affaldsplan.
De foreløbige udmeldinger fra Miljøstyrelsen peger på, at den kommende nationale affaldsplan vil indeholde høje mål og krav til kommunerne på en række områder. Vestforbrænding er i skrivende stund i dialog med Miljøstyrelsen om, hvordan kommuner som Ishøj med en affaldsplan, som udløber i 2024, skal forholde sig.
Affaldsplanen i ni af Vestforbrændings ejerkommuner udløber i 2024. Klima- og Miljøudvalget vil få forelagt en sag, når der foreligger afklaring af, hvordan kommunen skal forholde sig.
Kommende ændringer på affaldsområdet
Rapporten berører også nogle af de store ændringer, som forventes på affaldsområdet de kommende år. Således forventes den kommende selskabsgørelse af kommunale affaldsydelser at betyde store ændringer for affaldssektoren de kommende år. Endvidere forventes de kommende regler om udvidet producentansvar mv. også at have konsekvenser. De nærmere konsekvenser kendes dog endnu ikke, fordi der fortsat afventes de nærmere regler på området mv. Administrationen følger området tæt.
Lovgrundlag
Affaldsbekendtgørelsen.
Økonomi
Ikke relevant.
Indstilling
at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning fra Klima- og Miljøudvalget, 14. maj 2024, pkt. 29:
Tiltrådt.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutningstema
Til orientering fremlægges "Ishøj Kommune: Status og handleplan 2023-2024". I rapporten gives en status på igangværende og afsluttede indsatser under "Ishøjs Kommunes affaldsplan 2019-2030", herunder en oversigt over aktiviteter i indeværende år.
Bilag
Sagsfremstilling
Administrationen har arbejdet med projektet Belysningsprojekt på skoler og institutioner og planlægger efter at igangsætte arbejdet inden sommerferien, hvorfor anlægsmidlerne nu søges frigivet.
Projektet blev fremlagt for Klima- og Miljøudvalget i maj 2023 (dagsordenspunkt nr. 34) og indgår i seneste budgetaftale: "Belysningsprojekt på skoler og institutioner (2024: 1,0 mio. kr., 2025: 2,4 mio. kr., 2026: 4,5 mio. kr.). Afledte energibesparelser indarbejdes fra 2025 jf. forslag.
Projektet involverer mere end 3.600 belysningsarmaturer i 32 bygninger. Investeringen har en tilbagebetalingstid på 13 år og der forventes en CO2-reduktion på 46 ton, svarende til ca. 2,5 % af CO2-udledningen fra kommunens bygninger.
Ud over økonomiske og klimarelaterede effekter søger projektet at forbedre indeklimaet samt imødekomme udfasningen af lysstofrør og halogen, der begge blev forbudt at fremstille og markedsføre i 2023, jf. RoSH-bekendtgørelsen.
Lovgrundlag
RoHS-bekendtgørelsen nr. 1072.
Økonomi
Midlerne til projektet er allerede bevilliget ifm. Aftale om budget for Ishøj Kommune 2024-27, og søges hermed frigivet som følger: 2024: 1,0 mio. kr., 2025: 2,4 mio. kr., 2026: 4,5 mio. kr.
Indstilling
at anlægsmidlerne frigives som følger: 2024: 1,0 mio. kr., 2025: 2,4 mio. kr., 2026: 4,5 mio. kr.
Beslutning fra Klima- og Miljøudvalget, 14. maj 2024, pkt. 27:
Tiltrådt.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutningstema
Der søges om frigivelse af anlægsmidler til projektet Belysningsprojekt på skoler og institutioner, som er vedtaget i budgetaftalen for 2024.
Sagsfremstilling
Lokalplanområdet boligbebyggelsen Jægerbuen, Jægergården mv. består af 180 rækkehuse (Jægerbuen), 16 rækkehuse (Jægergården), 9 gårdhavehuse og enkelte friarealer. Området afgrænses mod øst af Ishøj Strandvej og mod syd og vest af Vejlebrovej og mod nord af etageboligbebyggelsen Ishøj Centrum.
Økonomi- og Planudvalget besluttede i januar 2023, at administrationen kunne igangsætte arbejdet med at revidere lokalplanen for området, da den eksisterende lokalplan ikke var hensigtsmæssig i sin udformning. Lokalplanens udformning betød bl.a., at der i mange tilfælde skulle gives dispensationer til lokalplanen til mindre ændringer så som udvidelse af udhuse, forlængelse af carporte, anden type hegn, andre typer af døre og vinduer i facader og bryggers og lignende.
Det opdaterede lokalplanforslag bibeholder boligområdet som et tæt-lavt boligområde. I dialog med grundejerforeningen er standardprojekter og dispensationer blevet vurderet på ny, og de relevante er indarbejdet i lokalplanen. Forslaget betyder, at borgerne nu kan udføre projekterne i henhold til lokalplanen, dog fortsat under forudsætning af en byggesagsgodkendelse. Lokalplansforslaget præciserer således bestemmelser om terrasseoverdækning, udestuer, udhuse, hegn (udseende og højde), solceller, farver/materialer på vinduesrammer, glas, beplantning, befæstning mv.
Derudover er der indsat bestemmelser i forhold til muligheder for mere beplantning, klimasikring og tryghedsskabende foranstaltninger.
Jf. planlovens § 24 om offentliggørelse af planforslag foreslås det at forkorte høringsperioden til 4 uger. Det begrundes i, at lokalplanforslaget kun indeholder mindre ændringer i forhold til det, der tidligere var tilladt, og fordi grundejerforeningen har deltaget i processen undervejs. Det foreslås desuden, at byrådet delegerer beslutning om den endelige vedtagelse af lokalplanen til Teknik- og Bygningsudvalget såfremt, der ikke modtages væsentlige høringssvar i høringsperioden.
Lokalplanforslaget forventes at blive sendt i høring i perioden 30. maj til 27. juni 2024. Den endelige lokalplan forventes forelagt Teknik- og Bygningsudvalget i august.
Lokalplanforslaget kan læses via dette link: https://ishoj.viewer.dkplan.niras.dk/DKplan/DKplan.aspx?LokalplanId=170
Lovgrundlag
Planloven § 13 og § 24.
Økonomi
Der er ikke økonomiske konsekvenser for Ishøj Kommune ved forslaget.
Indstilling
at lokalplanforslaget 2.02 sendes i offentlig høring i 4 uger
at byrådet delegerer beslutning om endelig vedtagelse til Teknik- og Bygningsudvalget, medmindre der modtages væsentlige høringssvar i høringsperioden.
Beslutning fra Teknik- og Bygningsudvalget, 14. maj 2024, pkt. 28:
Tiltrådt.
Beslutning
Tiltrådt.
Forhold vedr. legeplads undersøges inden byrådsmødet.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutningstema
Økonomi- og Planudvalget godkendte i januar 2023 igangsættelse af ny lokalplan for boligområdet Jægerbuen, Jægergården. Der skal træffes beslutning om at sende nyt lokalplanforslag nr. 2.02 for boligbebyggelsen Jægerbuen, Jægergården i offentlig høring i 4 uger.
Sagsfremstilling
Strategi for kunst i det offentlige rum
I april 2019 blev Ishøj Kommunes tværgående "Strategi for kunst i det offentlige rum" vedtaget af byrådet. Strategien er vedlagt som bilag 1.
I strategien beskrives mulige metoder til implementering og finansiering af kunst i det offentlige rum samt potentielle indsatsområder for at gøre kunsten synlig. Her er visionen "Ishøj - Kunstens by", som vil åbne for en række udviklingspotentialer:
- Tilføje oplevelser og overraskelser i vores by og byrum.
- Give Ishøj en stærk og positiv identitet.
- Styrke Ishøjs potentialer som et attraktivt sted at bo, leve, besøge, arbejde eller drive erhverv.
- Skabe relationer og tilknytning samt stimulere fantasi og læring.
Inspirationskatalog for kunst i det offentlige rum
Med afsæt i strategien bevilgede Kultur- og Fritidsudvalget midler til, at en kunstfaglig rådgiver kunne afdække og beskrive mulige konkrete indsatser på området. Dette førte til "Inspirationskatalog for kunst i det offentlige rum", der blev godkendt i september 2023. Inspirationskataloget er vedlagt som bilag 2.
Formålet med inspirationskataloget er:
- At være inspiration og beslutningsgrundlag for fremtidige kunstprojekter.
- At skabe rammer for hvordan vi arbejder på tværs af organisationen med kunst i Ishøjs offentlige rum.
- At beskrive metoder og processer for hvordan vi udvikler og realiserer kunstprojekter.
- At give bud på mulige finansieringsmodeller.
Indførelse af 1%-reglen og regulativ for kunst i det offentlige rum
Kultur- og Fritidsudvalget har efterfølgende drøftet en mulig model for implementering af 1%-reglen, så der sikres en kontinuerlig tilførsel af midler til udbredelse af kunst i det offentlige rum. 1%-reglen er en overordnet betegnelse for, at der afsættes en given procentdel til kunst i det offentlige rum. I statsligt byggeri er bygherrer f.eks. forpligtet af Cirkulære om kunstnerisk udsmykning af statsligt byggeri og skal afsætte 1,5 % af håndværkerudgifterne. Regioner og kommuner er ikke længere forpligtet af reglen, og derfor ses der forskellig praksis på området, hvor 1 % gælder de fleste steder, mens Ballerup Kommune og Egedal Kommune f.eks. har indført, at der skal afsættes 2 %.
Ved implementering af 1%-reglen i Ishøj Kommune oprettes en pulje, der som udgangspunkt fastsættes til at udgøre 1 % af den samlede anlægsramme. Det betyder, at der i forbindelse med budgetarbejdet afsættes et rådighedsbeløb på 600.000 kr. ved en samlet kommunal anlægsramme på 60 mio. kr. Endelig bevilling sker efter gældende økonomiske principper med frigivelse af budget til projekter. Denne model er valgt, fordi den er enkel og nem at administrere. Ordningen vil træde kraft fra 2025.
I bilag 3 ses "Regulativ for puljemidler til kunst i det offentlige rum i Ishøj Kommune", hvori principper for håndteringen af kunst i det offentlige rum fremgår. Her står det anført, at puljen vil give mulighed for at disponere puljens midler:
- Hvor både store og små kunstprojekter giver mest mening.
- Som medfinansiering til fonde og kommunale projekter.
- Så de samles til specifikke indsatser, såsom afprøvning af forskellige metoder.
Lovgrundlag
Kommunalfuldmagten.
Økonomi
Ved implementering af en pulje for kunst i det offentlige rum, vil puljen, som udgangspunkt, udgøre 1 % af Ishøj Kommunes samlede anlægsramme.
Indstilling
at Kultur- og Fritidsudvalget godkender regulativ for kunst i det offentlige rum i Ishøj Kommune.
at byrådet godkender, at der bevilges 1 % af Ishøj Kommunes samlede anlægsramme til kunst i det offentlige rum.
Beslutning fra Kultur- og Fritidsudvalget, 15. maj 2024, pkt. 37:
Tiltrådt med den bemærkning, at 1%-reglen træder i kraft fra 2025.
Beslutning
Tiltrådt.
Afvigende holdning fra Annelise Madsen (ID): "IshøjDemokraterne kan ikke tilslutte os denne prioritering af penge til kunst, samtidig med at vi nedlægger vores foreningshuse, som borgerne har passet og plejet og udsmykket.
Hvis kunst skal bevares ? Ishøj Demokraterne mener det er borgernes "kunst" og samværssteder, der skal bevares.
Beslutningskompetence
Kultur- og Fritidsudvalget angående regulativet.
Byrådet angående godkendelse af bevilling af 1 % af den samlede anlægsramme.
Beslutningstema
Kultur- og Fritidsudvalget skal godkende regulativ for kunst i det offentlige rum i Ishøj Kommune.
Byrådet skal godkende implementering af 1%-reglen.
Bilag
Sagsfremstilling
Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.
Beslutning
Godkendt.