Referat
Økonomi- og Planudvalget mandag den 22. maj 2023 kl. 17.00
Rådhuset, Byrådssalen, Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj
Sagsfremstilling
- Nyhedsmail fra KL er vedhæftet (bilag 1)
- Link til VEKS årsberetningen for året 2022: VEKS' årsberetning 2022
- Bestyrelsesseminar Vestforbrænding - Borgmesteren deltog den 17. maj i bestyrelsesseminar på Vestforbrændingen. Temaerne var CO2 fangstanlæg, selskabsgørelse og konkurenceudsættelse af affaldsområdet.
- Vestforbrændingen - CO2 fangstanlæg - udbud vundet af Ørsted. Se vedhæftede link med pressemeddelelser fra hhv. Vestforbrænding og Energistyrelsen:
Vestforbrænding ærgrer sig over tabt CO2-fangst udbud
5. Sejltur på Køge Bugt: De 7 borgmestre i Køge Bugt Alliancen deltog den 15. maj i en sejltur arrangeret af foreningen Køge Bugt Stenrev og med deltagelse af DN. Formålet var at sætte fokus på Køge Bugts potentiale som en del af Marin Naturnationalpark Øresund.
Beslutning
Til efterretning.
Bilag
Sagsfremstilling
Ligestillingsredegørelsen indeholder bl.a. svar på spørgsmål om kønssammensætningen blandt medarbejderne. Formålet med ligestillingsredegørelsen er at gøre status for ligestillingsindsatsen og indsamle god praksis som inspiration til det videre arbejde med ligestilling.
Redegørelsen indeholder tabeller med fakta om kønsfordelingen i kommunen blandt henholdsvis topchefer, chefer, ledere og personale.
Ligestillingsredegørelserne indeholder et specifikt tema inden for ligestilling i kerneydelser, som skifter fra gang til gang. I 2023 er der særligt fokus på kvinder og mænds brug af sundhedsydelser og sundhed generelt. Der er erfaringsmæssigt forskelle i kvinder og mænds generelle sundhed og brug af sundhedsydelser, hvilket der kan være behov for at tage højde for i kommunernes fokus på sundhed. Der er også tabeller med fakta til at belyse ovennævnte område.
Data i tabellerne er på forhånd indsat af det ansvarlige ministerium og stammer fra henholdsvis Kommunernes og Regionernes Løndatakontor Sirka og Danmarks Statistik.
Ligestillingsredegørelsen dækker perioden 1. juni 2020 til 31. maj 2023.
Lovgrundlag
Ligestillingslovens § 5 og 5a.
Økonomi
Ingen
Indstilling
at ligestillingsredegørelsen godkendes.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutningstema
Efter ligestillingslovens §§ 5 og 5 a skal alle kommuner, regioner og staten hvert tredje år indberette en ligestillingsredegørelse om deres arbejde med ligestilling. Ligestillingsredegørelsen skal godkendes af kommunalbestyrelsen.
Bilag
Sagsfremstilling
Byrådet vedtog organisationsændringen på det tekniske område på byrådsmødet den 6. september 2022. Ændringen betød, at tre centre, Center for Park, Vej og Miljø, Center for Byudvikling og Center for Ejendomme, blev til to centre; Center for Byudvikling og Natur (CBN) og Center for Ejendomme og Arealer (CEA).
I forbindelse med vedtagelsen af organisationsændringen, besluttede byrådet, at Økonomi- og Planudvalget får en status på implementeringen i maj 2023, samt en evaluering af organisationsændringen i september/oktober 2023. Nærværende sag beskriver de initiativer og processer, der er iværksat, og som der arbejdes med nu. Selve evalueringen af målsætningerne for organisationsændringen, som også inddrager MED-organisationen, vil blive forelagt september/oktober 2023.
Status på organisationsændringen omhandler følgende punkter:
- Fysisk placering
- Oprettelsen af en fælles administration for de to centre
- Økonomi og IT - opdelingen og fordeling
- Ny MED-struktur
- Opdeling af Ishøj Forsyning og Ishøj Kommune på ledelsesniveau
- Styrket trivsel og samarbejde på medarbejderniveau.
Følgende er implementeret:
- Fysisk placering:
Status er, at de administrative medarbejderne fra de oprindelige 3 centre er flyttet ind på rådhuset på etage 3 og etage 5. Indretningen er ved at være faldet på plads, og der er foretaget mindre justeringer og tilpasninger løbende. Driftsmedarbejderne er samlet på Baldersbækvej, hvor tekniske driftsmedarbejdere (ejendomsområdet) og Kørselsafdelingen er flyttet til. Der er sket en tilpasning af lokaler og etableret flere omklædningsrum. Der gennemføres en særskilt APV vedrørende den fysiske indretning i maj 2023. - Oprettelsen af en fælles administration for de to centre:
Der er oprettet en fælles administration for de to centre, der skal varetage administrative opgaver og understøttelse, økonomifunktioner, ejerskab og telefonomstilling. Enheden har taget fat på de daglige opgaver og arbejdsgange. Der er stadig en stor opgave foran enheden for at sikre en god og stabil understøttelse af centrene.
- Opdeling af Ishøj Forsyning og Ishøj Kommune på ledelsesniveau:
Den ledelsesmæssige opdeling mellem Ishøj Forsyning og Ishøj Kommune er implementeret fra 15. september 2022. Ishøj Forsyning har konstitueret en direktør, og centercheferne for CBN og CEA indgår i den kommunale organisation med reference til direktøren for By, Kultur og Miljø. - Oprettelse af et tværgående ledelsesforum for de to centre, herunder forløb med en ekstern konsulent:
Der er oprettet et tværgående ledelsesforum for centerchefer og næste lederniveau på tværs af de to centre. Lederforum har afholdt møder med ekstern konsulent hen over vinter og forår. De første tiltag og drøftelser er taget til at øge samarbejde på tværs og opbygge et fælles grundlag for en professionel opgaveløsning og trivsel i centrene. Det har været en god start, og der arbejdes videre med implementeringen. Der er samtidig klart, at det er en stor ledelsesmæssig opgave at nå de ønskede mål og resultater af ændringen i organiseringen.
- Oprettelse af lokal-MED organisation. Der er etableret 3 nye lokal-MED: lokal-Med for CBN, for CEA drift og for CEA rådhus. Derudover er etableret personalemøde med MED-status for Ishøj Varmeværk, og
lokal-MED for rengøring fortsætter uændret. Der er oprettet Fælles-MED for de 5 lokale MED-udvalg. Der blev afholdt valg til MED-Udvalgene i december og afholdt konstituerende møder i januar. Der er planlagt møderækker for hele 2023.
Denne status fremlægges MED-organisationen på det tekniske område til orientering. - Styrket trivsel og samarbejde på medarbejderniveau. Der er besluttet en række initiativer, som skal styrke trivslen og det tværgående samarbejde også på medarbejderniveau. Der afholdes fælles morgenmøder med nyt fra ledelsen hver torsdag. Der afholdes orienteringsmøde med direktøren én gang om måneden vedr. aktuelle politiske sager. Det er besluttet at indføre fælles fag-caféer, hvor omdrejningspunktet er faglige oplæg kombineret med efterfølgende socialt samvær. Der er derudover igangsat forskellige mindre initiativer, der skal styrke samværet og videndeling på tværs.
Følgende udestår:
- Økonomi og IT - opdeling og fordelingen:
Opdelingen og fordelingen af økonomi har vist sig mere omfattende, kompleks og vanskelig end først antaget, hvorfor en endelig afklaring på dette stadig udestår.
Fordelingen af centrenes budgettet er tæt på at være færdiggjort. Der udestår stadig en afklaring af økonomien vedr. konteringer på det skattefinansierede og det takstfinansierede områder. Administrationen arbejder på at få afklaret dette.
Økonomi- og Planudvalget vil blive forelagt en evaluering af organisationsændringen på mødet i oktober 2023.
Lovgrundlag
Styrelsesvedtægten for Ishøj Kommune 2022 - 2025.
Aftale om medindflydelse og medbestemmelse.
Økonomi
Orienteringen har ikke økonomiske konsekvenser.
Indstilling
at orienteringen om status på organisationsændringen på det tekniske område tages til efterretning.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Økonomi- og Planudvalget.
Beslutningstema
Til orientering fremlægges status på de initiatver, der iværksat i forbindelse med organisationsændringen på det tekniske område, som trådte i kraft den 15. september 2022.
Sagsfremstilling
Det er stadigvæk for tidligt at vurdere den økonomiske situation for 2024, da størrelsen af service- og anlægsrammen først forventes kendt ultimo juni 2023. Men vi er dog kommet tættere på i forhold til marts måned, hvor vi gik i gang med at drøfte forslag til rådighedskataloget. Byrådets beslutning om, at der skal udarbejdes et rådighedskatalog på 20,5 mio. kr. med følgende fordeling på udvalgsniveau, gælder stadigvæk:
Udvalg | Andel af rådighedskatalog |
Social- og Sundhedsudvalget | 6 mio. kr. |
Børne- og Undervisningsudvalget | 6 mio. kr. |
Teknik- og Bygningsudvalget | 2 mio. kr. |
Klima- og Miljøudvalget | 0 mio. kr. |
Kultur- og Fritidsudvalget | 3 mio. kr. |
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget | 0,5 mio. kr. |
Økonomi- og Planudvalget | 3 mio. kr. |
Samlet | 20,5 mio. kr. |
I den politiske tidsplan er det aftalt, at fagudvalgene drøfter budgettet inden for fagudvalgets område på møderne i marts - maj med henblik på at afsøge områder, hvor økonomien kan tilpasses, og i hvilken retning reduktionsforslagene kan formuleres.
På udvalgsmøderne i marts er der taget en indledende drøftelse af, i hvilken retning administrationen skal arbejde i forbindelse med forberedelsen af rådighedskataloget.
På udvalgsmøderne i april konkretiseredes retningen og dermed, hvilke områder fagudvalget ønsker, at administrationen udarbejder konkrete besparelsesforslag på.
På udvalgsmøderne i maj træffes endelig beslutning, om hvilke besparelsesforslag fagudvalget ønsker at sende videre til de politiske forhandlinger.
Om nødvendigt kan udvalgsmøderne i juni inddrages til arbejdet med rådighedsforslagene.
Proces- og tidsplan for det fremadrettede arbejde med rådighedskataloget for budget 2024:
- 15. juni: Deadline for aflevering af politiske drifts- og anlægsønsker og ikke udvalgsbehandlede besparelsesforslag vedr. service- og anlægsramme
- 23. juni: Deadline (administrativ) for indmeldelse af rådighedsforslag (overskrifter og beløb, så der kan dannes et samlet overblik)
- 26. juni: Temamøde for Byråd og HovedMED vedr. økonomiaftalen for 2024
- 28. juni: Administrativ frist for fremsendelse af udfyldte skemaer med rådighedsforslag til økonomiafdelingen er senest den 28. juni.
- 28. juni - 4. aug.: Hen over sommeren vil administrationen kvalitetssikre forslag og beregninger. De endelige skemaer til rådighedskataloget skal være færdige den 4. august.
- Uge 32: Direktionen gennemgår det samlede rådighedskatalog.
- 16. aug. - 5. sep.: Budgetmaterialet sendes i høring til den 5. september i råd, brugerbestyrelser og MED-udvalg.
Indkomne høringssvar udsendes til byrådet, når de er samlet i slutningen af uge 36.
Indstilling
at der træffes beslutning, om hvilke besparelsesforslag udvalget ønsker at sende videre til de politiske forhandlinger.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Økonomi- og Planudvalget.
Beslutningstema
Økonomi- og Planudvalget har på mødet den 27. februar 2023 besluttet, at der i forbindelse med budget 2024 udarbejdes et rådighedskatalog på 20,5 mio. kr. for at have prioriteringsmuligheder i 2024. Arbejdet blev igangsat på udvalgsmøderne i marts og fortsætter på udvalgsmøderne i april og maj. På udvalgsmøderne i marts og april er budget 2024 drøftet med henblik på, at administrationen kan udarbejde rådighedskatalog, der skal indgå i de politiske forhandlinger efter sommerferien. På maj møderne skal udvalgene beslutte hvilke forslag, der skal videre til de politiske forhandlinger.
Sagsfremstilling
Formålet med BO1 er at vurdere om forudsætningerne fra budgetvedtagelsen fortsat holder, eller om der er sket ændringer, som har væsentlige økonomiske konsekvenser - såvel i indeværende som i kommende budgetår.
Servicerammen
Resultatet af BO1/2023 er et forventet større udgiftspres i Center for Voksen og Velfærd (CVV) og Center for Børn og Forebyggelse (CBF) på hhv. 13,4 mio. kr. og 5,7 mio. kr. samt et forventet merforbrug i Center for Ejendomme og Arealer (CEA) på 3,6 mio. kr. og et merforbrug på 2,4 mio. kr. i Center for Byudvikling og Natur (CBN). Omvendt har Center for Beskæftigelse og Erhverv (CBE) et mindreforbrug indenfor servicerammen på 5,3 mio. kr. vedrørende STU (særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse).
Forventningen til et stigende udgiftspres i CVV relaterer sig primært til køb og salg af plejehjemspladser og hjemmehjælp, BPA-ordning samt stigende udgifter til flextrafik grundet flere ture til egne borgere (se bilag 1).
CBF forventer et merforbrug på specialundervisning på 4,5 mio. kr. i 2023, bl.a. baseret på børn med funktionsnedsættelser, som starter i skole i august 2023. Der forventes desuden merudgifter for 1,0 mio. kr. grundet en stigning i antallet af anbringelser. CBN og CEA forventer samlet set et merforbrug på 0,8 mio. kr. som vedrører manglende huslejeindtægter i forbindelse med tomgangsleje af rådhusets etage 4, et merforbrug på 3,2 mio. kr. til bl.a. renovation, hvor en del retteligt er skattefinansierede udgifter samt risiko for en merudgift på 2,0 mio. kr. til forsikringer. Det opgjorte merforbrug på i alt 5,8 mio. kr. i CEA og CBN er forbundet med stor usikkerhed, og administrationen forventer frem mod budgetopfølgning 2, at tallet kan reduceres, og det korrekte omfang afklares.
Ved den administrative budgetopfølgning, blev der identificeret udfordringer for 14,8 mio. kr., og det blev indstillet, at Social- og Sundhedsudvalget samt Børne- og Undervisningsudvalget frem mod BO1 skulle udarbejde kompenserende besparelser. Byrådet har den 2. maj 2023 vedtaget fagudvalgenes indstillinger til 11,1 mio. kr. i besparelser i 2023. Samlet set var der et forventet øget udgiftspres indenfor servicerammen på 16,8 mio. kr. ved BO1/2023. De vedtagne besparelser reducerer resultatet af BO1 til et forventet merforbrug på servicerammen på 5,7 mio. kr. i 2023, jf. tabel 1. Administrationen vil frem mod Budgetopfølgning 2 arbejde med at håndtere merforbruget på de berørte områder.
Tabel 1. Forventet regnskabsresultat indenfor servicerammen.
Udvalg | Forventet afvigelse | Modgående besparelser | Forventet afvigelse efter besparelser |
Økonomi- og Planudvalget | -1.784 | -1.784 | |
Teknik- og Bygningsudvalget | -240 | -240 | |
Klima- og Miljøudvalget | 3.200 | 3.200 | |
Børne- og Undervisningsudvalget | 6.522 | -2.320 | 4.202 |
Kultur- og Fritidsudvalget | 740 | 740 | |
Social- og Sundhedsudvalget | 13.400 | -8.780 | 4.620 |
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget | -5.000 | -5.000 | |
I alt | 16.838 | -11.100 | 5.738 |
Tal er i 1.000 kr. (-) er mindreforbrug/merindtægt og (+) er merforbrug/mindreindtægt
Udenfor servicerammen
Udenfor servicerammen forventes et merforbrug på 1,8 mio. kr.
I korte træk består det forventede merforbrug af et øget antal, der forventes at få tilkendt førtidspension (3,0 mio. kr.) og omplacering af en del af STU, hvor aktiviteten rettelig er på en funktion udenfor servicerammen (5,3 mio. kr.). Der forventes desuden øget refusionsindtægter vedrørende særligt dyre enkeltsager (-7,0 mio. kr.).
Likviditet
Den samlede påvirkning af kommunens likviditet er en forventet reduktion på 7,6 mio. kr. i 2023.
Inflationspulje
I budgetforlig 2023 blev der afsat en Inflationspulje på 12,0 mio. kr., hvoraf 1,1 mio. kr. blev anvendt til at nedsætte forældrebetaling til frokostordning for børnehavebørn i 2023. Derudover er der afsat 0,154 mio. kr. til drift af Strandparken 2023. Restbudgettet på puljen er dermed på 10,8 mio. kr.
De forventede afvigelser til budget 2023 kan ses i ”Bilag 1. Ændringsskema BO1 2023.”
Det indstilles at foretage budgetneutrale tillægsbevillinger (omplaceringer), med henblik på at opnå et retvisende budget. Budgetomplaceringerne vil afspejle de forventede merforbrug og de vedtagne kompenserende besparelser (jf. Byrådsmøde d. 2. maj 2023). I "Bilag 2. Budgetneutrale tillægsbevillinger" kan det ses, hvilke budgetområder der søges omplaceringer imellem.
Lovgrundlag
Den kommunale styrelseslov. Cirkulære om kommunernes budget og regnskabssystem revision samt Økonomisk Politik for Ishøj Kommune.
Økonomi
Der foretages budgetneutrale omplaceringer indenfor fagudvalgenes budgetområder.
Indstilling
at budgetopfølgning 1/2023 tages til efterretning.
at administrationen frem mod Budgetopfølgning 2 arbejder med at håndtere merforbruget på de berørte områder.
at inflationspuljen fastholdes til evt. imødegåelse af høje energipriser med mere.
at der gives budgetneutrale tillægsbevillinger i henhold til bilag 2. Budgetneutrale tillægsbevillinger.
Beslutning fra Børne- og Undervisningsudvalget, 16. maj 2023, pkt. 44:
Tiltrådt.
Beslutning fra Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget, 17. maj 2023, pkt. 40:
Tiltrådt.
Beslutning fra Klima- og Miljøudvalget, 16. maj 2023, pkt. 42:
Tiltrådt.
Beslutning fra Kultur- og Fritidsudvalget, 17. maj 2023, pkt. 39:
Tiltrådt.
Beslutning fra Social- og Sundhedsudvalget, 15. maj 2023, pkt. 49:
Tiltrådt.
Beslutning fra Teknik- og Bygningsudvalget, 16. maj 2023, pkt. 38:
Tiltrådt.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Byråd.
Beslutningstema
Resultatet af budgetopfølgning 1 (BO1) pr. 31. marts 2023 er et forventet udgiftspres indenfor servicerammen på 16,8 mio. kr. samt en udfordring udenfor servicerammen på 1,8 mio. kr. Byrådet vedtog den 2. maj besparelser for 11,1 mio. kr. i 2023, hvilket reducerer presset på servicerammeudgifterne til 5,7 mio. kr., og den forventede reduktion af kommunens likviditet i 2023 er dermed 7,6 mio. kr.
Bilag
Sagsfremstilling
Kommunens anlægsbudget for 2024 er samlet set 88,6 mio. kr., hvoraf de 21,0 mio. kr. er udbygning af Kærbo, som ligger udenfor anlægsrammen. På nuværende tidspunkt ser det ud til, at Ishøj Kommunes anlægsbudget er ca. 8,5 mio. kr. over den tekniske anlægsramme, som forventes udmeldt fra Kommunernes Landsforening (KL) 1. juli 2023.
Anlægsbudget 2024 - 2027
2024 | 2025 | 2026 | 2027 | |
Anlægsbudget indenfor anlægsramme | 67.550 | 48.575 | 43.225 | 6.775 |
Anlægsbudget udenfor anlægsramme | 21.000 | 24.500 | 0 | 0 |
Anlægsbudget i alt | 88.550 | 73.075 | 43.225 | 6.775 |
Teknisk anlægsramme* | 59.016 | 59.016 | 59.016 | 59.016 |
Overskridelse af teknisk anlægsramme | 8.534 | -10.441 | -15.791 | -52.241 |
* Udmeldes ca. 1. juli 2023
Overskridelse af den tekniske anlægsramme gør sig kun gældende for budget 2024, mens der for overslagsårene forventes at være rum for yderligere anlæg op til ca. 52 mio. kr. i 2027.
Som en del af budgetforberedelsen drøfter fagudvalgene den aktuelle budgetsituation, herunder prioritering af anlægsønsker. Drøftelsen tager udgangspunkt i det vedtagne anlægsbudget (bilag vedhæftet).
Det skal bemærkes, at såfremt et udvalg har nye anlægsønsker skal disse være politisk initieret, og det skal være afsøgt om disse nye ønsker kan imødekommes gennem omprioritering inden for udvalgets eksisterende anlægsprojekter. Hertil kommer, at såfremt udvalget har anlægsønsker, skal de være prioriteret, således at anlægsrammen i 2024 kan søges overholdt.
Nye anlæg har ofte afledte driftsudgifter, herunder vedligeholdelsesudgifter, som løfter kommunens serviceudgifter. Disse skal opgøres, således at de kan indgå i den samlede politiske prioritering i forbindelse med budgetvedtagelsen.
Tilsvarende henledes opmærksomheden på, at anlægsplanen også kan indeholde projekter, der med udgangspunkt i en engangsinvestering kan erstatte andre anlæg, og dermed på sigt reducere kommunens drift- og serviceudgifter.
Vedhæftede bilag viser Ishøj Kommunes investeringsoversigt for 2024 - 2027. Hvert enkelt anlægsprojekts budget fremgår heraf.
Lovgrundlag
Ishøj Kommunes budgetprocedure og Ishøj Kommunes økonomiske politik.
Økonomi
Ingen.
Indstilling
at nye anlægsønsker skal prioriteres, således at Ishøj Kommune kan overholde anlægsrammen i 2024.
Beslutning
Økonomi- og Planudvalget har ikke nye anlægsønsker.
Beslutningskompetence
Økonomi- og Planudvalget.
Beslutningstema
Som en del af budgetproceduren indgår, at fagudvalgene skal drøfte investeringsoversigten for budget 2024-2027, herunder prioritering af eventuelle anlægsønsker og omprioriteringsforslag med henblik på overholdelse af anlægsrammen.
Sagsfremstilling
Formålet med puljen er at give et målrettet løft af det pædagogiske arbejde i daginstitutioner, hvor børnegruppens sociale baggrund gør, at der i højere grad er behov for nærvær og tid med det pædagogiske personale. Puljen skal understøtte, at der er trygge og stimulerende pædagogiske læringsmiljøer i daginstitutionerne og medvirke til, at alle børn uanset baggrund kan trives, lære, udvikles og dannes samt få en god start på livet og videre skolegang.
For at få del i midlerne skal der i en daginstitution være minimum 25 % børn, hvis forældre får mindst 80 % økonomisk fripladstilskud. Fripladstilskuddet opgøres som et nedslag pr. 1. oktober 2022.
Midlerne skal anvendes til at ansætte uddannet pædagogisk personale, dvs. pædagoger og pædagogiske assistenter, og kan i mindre omfang anvendes til relaterede udgifter i direkte tilknytning til det pædagogiske personale, såsom udgifter til kompetenceudvikling, IT mv.
Børnehuset Troldebo modtager 728.350 kr. fra puljen pr. år, mens Femkanten modtager 665.020 kr. pr. år. Den samlede bevilling er dermed på 1.393.370 kr. pr. år.
Der foretages en ekstern evaluering af puljen for perioden 2023 - 2025. Kommuner og daginstitutioner, som opnår tilskud fra puljen, skal bidrage til evalueringen og stille sig til rådighed for evaluator i forbindelse med møder og indsamling af dokumentation.
Den kan oplyses, at Børnehuset Ørnebo, Femkanten og Piletræet i perioden 2019 – 2022 har modtaget i alt knap 8,1 mio. kr. fra puljen.
Lovgrundlag
Aftale mellem regeringen og Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet om minimumsnormeringer af 5. december 2020.
Økonomi
Den samlede bevilling udgør 350 mio. kr., hvoraf Ishøj Kommunes andel er på 1.393.370 kr.
Børne- og Undervisningsministeriet oplyser, at midlerne udmøntes med forbehold for, at bevillingen fastholdes til formålet på finansloven for de enkelte år.
Indstilling
- at der gives tillægsbevilling til merindtægter på -1.393.370 kr. i 2023 på budgetområde B40.20.05 vedrørende dagtilbud.
- at der gives tillægsbevilling til merudgifter på 1.393.370 kr. i 2023, på budgetområde B40.20.10 vedrørende dagtilbud, og at bevillingen fordeles med 728.350 kr. til Børnehuset Troldebo og 665.020 kr. til Femkanten.
- at indtægts- og udgiftsbevillingen i 2024 og 2025 håndteres som tekniske korrektioner i budgetprocessen, idet der er tale om en nulløsning.
Beslutning fra Børne- og Undervisningsudvalget, 16. maj 2023, pkt. 48:
Tiltrådt.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutningstema
Børne- og Undervisningsministeriet har medio september 2022 udmeldt ansøgningspuljen til mere pædagogisk personale i daginstitutioner med mange børn i udsatte positioner, 2023-2025. Puljen kaldes også 'Pulje til sociale normeringer'. På Børne- og Undervisningsudvalgsmødet den 13. oktober 2022 blev udvalget orienteret om, at administrationen har udarbejdet beregninger, der viser, at Børnehuset Troldebo og Femkanten kan komme i betragtning til at modtage tilskud fra puljen. Grundet Folketingsvalget og det efterfølgende forsinkede finanslovsforlig er der først nu endeligt svar på, at de to institutioner modtager midler fra puljen.
Sagsfremstilling
Der er indgået aftale om en højere dimensionering på social- og sundhedsuddannelserne fra 1. juli 2021 og fremadrettet som led af trepartsaftalen. Aftalen gælder for perioden 2022-2026. Ishøj Byråd vedtog i forbindelse med budget 2022, at budgettet til Sundhedsuddannelser skulle udvides med 2,3 mio. kr. i 2022 og 2,6 mio. kr. i 2023 til at dække stigningen i antallet af social- og sundhedselever, så Ishøj Kommune kan opfylde dimensioneringsaftalen.
Budgetudvidelsen blev ikke videreført til budget 2024-2025, idet der var et ønske om at afvente forlængelsen af dimensioneringsaftalen for 2024 og 2025, samt at afvente den faktiske rekruttering af elever i Ishøj Kommune.
Såfremt Ishøj Kommune fortsat skal leve op til dimensioneringsaftalen og ansætte SOSU-elever i det omfang, som aftalen forudsætter, skal området tilføres budget hertil. Det indstilles, at dette tages op i forbindelse med budgetforhandlingerne for budget 2024.
Ansættelser i 2022 og 2023
Dimensioneringsandelen for Ishøj Kommune blev sat til 27 social- og sundhedselever i 2022 og 2023. I 2022 ansatte Ishøj Kommune 27 social- og sundhedselever, og i 2023 er der for ultimo april ansat 20 elever samt en forventning om at ansætte yderligere 8 elever i efteråret 2023. Målsætningen for 2024 og 2025 er fortsat at opfylde minimumdimensioneringen på 27 elever om året.
I forbindelse med en øget elevtilgang er udgifterne til sundhedsuddannelsen steget fra 2021 til 2022, som nedenstående tabel viser. Tabellen viser desuden, at grundbudget til 2024 er sat ca. 2,8 mio. kr. lavere, end det faktiske forbrug i 2022.
Forbrug 2021 | Forbrug 2022 | Budget 2023 | Budget 2024 | |
Sundhedsuddannelsen i mio. kr. | 6,135 | 8,433 | 8,282 | 5,664 |
I budgetforlig 2022 blev det ligeledes vedtaget, at der skulle være en ekstra medarbejder til at understøtte det højere elevantal i en 2-årig periode. Administrationen har erfaret, at der fortsat er behov for at understøtte uddannelsesområdet med en ekstra medarbejder, men at der primært er behov for en administrativ medarbejder fremfor en ekstra uddannelseskonsulent i håndteringen af sundhedsuddannelserne. Opgaverne består blandt andet i at hjemtage de retmæssige refusioner. Fastholdelse af en administrativ medarbejder er med i indstillingen på en budgetudvidelse i 2024-2028.
Prognose for 2023-2024
Med det nuværende antal elever (43 elever i alt marts 2023) er det forventningen, at udgiftsniveauet til sundhedsuddannelsen vil være på niveau med 2022; det vil sige ca. 8,6 mio. kr. i 2023 samt med en mindre stigning i 2024 og 2025 til ca. 8,8 mio. kr. Stigningen skyldes, at der har været en vakant stilling i 1. halvår 2023.
Det er indregnet i prognosen, at Ishøj Kommune ansætter efter dimensioneringen og fastholder en administrativ medarbejder til at understøtte uddannelsesområdet. Prognosen kan variere efter frafald samt antallet af elever, som har krav på voksenlærlingeløn, samt at der er ændringer og løbende justering i elevplanlægningen.
Indstilling
at der i forbindelse med budgetforhandlingerne drøftes tilførsel af finansiering på 3 mio. kr. i 2024 og i 2025 til Social- og Sundhedsudvalgets område med henblik på at fastholde dimensioneringen af elever på SOSU-området.
Beslutning fra Social- og Sundhedsudvalget, 15. maj 2023, pkt. 53:
Tiltrådt.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Økonomi- og Planudvalget.
Beslutningstema
Der er ikke afsat tilstrækkeligt budget fra 2024 til at opfylde dimensioneringsaftalen for social- og sundhedsuddannelserne.
Sagsfremstilling
Ishøj Kommune er ejer og medejer af flere forskellige selskaber, og der kommer løbende flere til i takt med, at flere forsyningsområder og andre aktiviteter selskabsgøres, enten som selskaber fuldt ud ejet af Ishøj Kommune eller i samarbejde med andre kommuner. Administrationen finder det derfor hensigtsmæssigt at styrke Ishøj Kommunes strategiske arbejde i disse selskaber gennem et professionelt, helhedsorienteret og aktivt ejerskab.
Aktivt ejerskab indebærer, at vi:
- Bliver skarpere på, hvilke interesser kommunen skal varetage i de selskaber, den er helt eller delvist ejer af f.eks. økonomi, jura, klima og miljø,
- Arbejder på at implementere kommunens beslutninger og visioner i selskaberne, f.eks. via en ejerstrategi,
- Giver de bedst mulige rammer for det kommunalt udpegede bestyrelsesmedlems virke
- Styrker samarbejdet mellem politisk og administrativt niveau yderligere, og
- At der skal ske en forankring i byråd og relevant udvalg.
Hvis det besluttes at arbejde videre med aktivt ejerskab, skal vi i de kommende år arbejde på at klæde byrådsmedlemmerne bedre på til at varetage Ishøj Kommunes interesser i selskaberne. For at kunne løse opgaven skal der arbejdes endnu mere tværfagligt, og det er nødvendigt at flere forskellige kompetencer kommer i spil. Der skal derfor være stor vægt på juridiske og økonomiske aspekter, og det skal kobles til den faglige viden inden for det enkelte ejerskab.
Det kræver nye arbejdsgange og nye måder at sikre inddragelse af byrådet på, og der vil i arbejdet med aktivt ejerskab blive lagt vægt på sammenhæng og ensartethed i bestyrelsesarbejdet, kompetenceudvikling og tværfagligt samarbejde.
En del af at varetage arbejdet professionelt er, at embedsmænd og bestyrelsesmedlemmer kender og forstår deres roller og ansvar. Med henblik på at styrke disse kompetencer, vil der blive iværksat følgende tiltag/aktiviteter:
- Der udpeges en kontaktperson fra administrationen til hver bestyrelse
- Der afholdes formøde mellem administrationen og de kommunalt udpegede bestyrelsesmedlemmer forud for bestyrelsesmøder for at sikre afstemning af kommunens og selskabets interesser.
- Referater fra bestyrelsesmøderne vedlægges på relevante udvalgsdagsordner under meddelelser.
- Større og principielle sager skal i videst muligt omfang forelægges de relevante stående udvalg inden bestyrelsesmøderne.
- Der vil blive udarbejdet en håndbog for bestyrelsesmedlemmerne, ligesom alle byrådsmedlemmer vil blive inviteret til et temamøde om bestyrelsesarbejdet.
Lovgrundlag
Intet.
Økonomi
Forslaget har ingen økonomiske konsekvenser.
Indstilling
at byrådet godkender, at indsatsen vedrørende aktivt ejerskab igangsættes.
Beslutning
Økonomi- og Planudvalget indstiller, at der udarbejdes en aktiv ejerskabsstrategi for Ishøj Kommune. Arbejdet igangsættes med et temamøde for byrådet, hvor arbejdet i de forskellige ejerbestyrelser belyses nærmere.
Byrådet behandler efterfølgende sagen.
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutningstema
Det skal besluttes, om byrådet ønsker at igangsætte en strategisk indsats med aktivt ejerskab i de selskaber, som Ishøj Kommune er ejer/medejer af.
Sagsfremstilling
Ishøj Byråd har i januar 2023 truffet en principbeslutning om at arbejde på en selskabsgørelse af Ishøj Varmeværk og på byrådsmøde i april besluttet, at en evt. selskabsgørelse skal ske ved en udskillelse til et samlet Ishøj Forsyning.
Ved beslutning om udskillelse af Ishøj Varmeværk godkendes samtidig en overdragelse af aktiver fra Ishøj Kommune til det kommunalt ejede selskab Ishøj Forsyning.
Der fremlægges her sag om beslutning om stiftelse af Ishøj Varmeværk og de nødvendige og formelle dokumenter til selskabsgørelsen fremlægges samtidig til godkendelse.
I bilag 2 vedlægges præsentationen fra temamødet den 2. maj 2023, hvor rammerne og principperne for selskabsgørelsen blev gennemgået.
Til brug for stiftelsen af Ishøj Varmeværk A/S er udarbejdet de nødvendige dokumenter, herunder stiftelsesdokument, vedtægter for Ishøj Varmeværk og justeringer i formålsbestemmelserne i vedtægterne for Ishøj Forsyning. I bilag 1 fremgår en oversigt over disse dokumenter/bilag med en kort læse-/indholdsfortegnelse for de enkelte bilag.
I selskabets vedtægter reguleres bl.a. bestyrelsessammensætningen. I udkastet til vedtægter fremgår, at den nuværende bestyrelse I Ishøj Forsyning suppleres med to siddende byrådsmedlemmer i resten af den igangværende valgperiode (1. januar 2022 - 31. december 2025), der derefter fungerer for alle selskaberne. Fra næste valgperiode (1. januar-2026 -> ...) vil bestyrelsen for IF Holding, IF Service og Ishøj Varmeværk udgøre seks medlemmer, heraf fem medlemmer udpeget blandt siddende byrådsmedlemmer og ét bestyrelsesmedlem med særlige bestyrelseskompetencer og/eller erfaring og faglige kompetencer indenfor forsyningsområdet, sidstnævnte udpeges eksternt. Bestyrelsen for IF Vand og IF Spildevand udgør fremadrettet otte medlemmer, idet der udover de ovenstående seks udpeges også to forbrugerrepræsentanter, som vælges af forbrugerne. Valg af formand for bestyrelsen sker på generalforsamlingen.
Lovgrundlag
Varmeforsyningsloven.
Vandsektorloven.
Økonomi
Økonomien i selskabsgørelsen er udarbejdet af Revisionsfirmaet BDO (Se bilag 13 og 14). Vurderingsberetning og åbningsbalance indeholder en opgørelse af værdien af de aktiver og mellemregning (gæld), der overføres fra Ishøj Kommune til Ishøj Forsyning, herunder værdien af rør, bygninger og grund, samt gæld i form af mellemværende.
For at etablere selskabet, skal Ishøj Kommune indskyde et kontantindskud på 40.000 kr. selskabet (ApS). (kontantindskuddet skal være skattefinansieret).
Kommunens indskud i Ishøj Varmeværk dækkes derudover af værdien af grunden på Industrivangen 34. Værdien heraf er pt. skønnet med udgangspunkt i den offentlige vurdering, til en samlet værdi på 5,8 mio. kr. Der er bestilt en vurdering af værdien hos en valuar, denne værdi indgår i den endelige åbningsbalance. Der er indarbejdet en klausul vedr. kommunens ret til at tilbagekøbe grunden.
Indstilling
1. at der træffes beslutning om udskillelse af Ishøj Varmeværk til den værdiansættelse, der er opgjort jf. vurderingsberetning og åbningsbalance i bilag 13 og bilag 14.
2. at der træffes beslutning om at stifte Ishøj Varmeværk med henblik på at indskyde selskabet i Ishøj Forsyning Holding A/S og overdrage medarbejdere og driftsaktiver i Ishøj Forsyning ApS, herunder godkendes de vedlagte stiftelsesdokumenter, herunder
- vedtægterne for Ishøj Varmeværk
- tilpasning af bestyrelsessammensætning i Ishøj Forsyning, således at den nuværende bestyrelse suppleres med to byrådsmedlemmer, formand og næstformand fra Klima- og Miljøudvalget. At den fremtidige bestyrelse i næste byrådsperiode består af fem byrådsmedlemmer samt ét eksternt udpeget medlem, samt to forbrugerrepræsentanter i IF Vand og IF Spildevand.
3. Godkendelse af overdragelse af aktiver/passiver til Ishøj Varmeværk og Ishøj Forsyning samt efterfølgende aktieoverdragelse til Ishøj Forsyning Holding (jf. bilag 10, 11 og 12), og i den forbindelse godkendelse af
- vedtægtsændringerne i Ishøj Forsynings formålsbestemmelser, så Ishøj Forsyning kan varetage kollektiv varmeforsyning
- Godkendelse af vedtægtsændringer og kapitalforhøjelse i Ishøj Forsyning Holding A/S ved indskud af aktier i Ishøj Varmeværk A/S i Holdingselskabet
4. at der bevilges et kontantindskud på 40.000 kr. til stiftelsen af Ishøj Varmeværk, indskuddet finansieres af kassebeholdningen
5. at der vedtages en ejerstrategi for Ishøj Forsyning (bilag 15)
6. at borgmesteren og kommunaldirektøren bemyndiges til at underskrive stiftelsesdokumenter, vedtægter, overdragelsesaftaler og generalforsamlingsbeslutning mv. til gennemførelse af pkt. 1 og 2, herunder foretage eventuelle mindre justeringer af dokumenter, som de bemyndigede måtte skønne nødvendige, samt foretage de øvrige fornødne foranstaltninger til at sikre gennemførelsen af selskabsdannelsen pr. 1. juli 2023.
Beslutning fra Klima- og Miljøudvalget, 16. maj 2023, pkt. 39:
Ole Beckmann Skourup (V) stillede ændringsforslag (1) til indstillingens punkt nr. 2.3 vedr. bestyrelsessammensætning.
Ænderingsforslag: at der i indeværende valgperiode ikke udpeges to byrådsmedlemmer til bestyrelsen i Ishøj Forsyning.
For ænderingsforslaget stemte 2; Ole Beckmann Skorup (V) og Seyit Ahmet Özkan (L).
Imod ændringsforslaget stemte 3; Kalbiye Yüksel (SF), Thomas Hjort Rasmussen (A), Henrik Olsen (A)
Ændringsforslaget (1) blev forkastet.
Seyit Ahmet Özkan (L) stillede ændringsforslag (2) til indstillingens punkt nr. 2.3 vedr. bestyrelsessammensætning.
Ændringsforslag; at de to konstitueringsgrupper blev repræsenteret ved udpegningen til de to bestyrelsesposter.
For ændringsforslaget stemte 2; Ole Beckmann Skorup (V) og Seyit Ahmet Özkan (L).
Imod ændringsforslaget stemte 3; Kalbiye Yüksel (SF), Thomas Hjort Rasmussen (A), Henrik Olsen (A).
Ændringsforslaget (2) blev forkastet.
Indstillingen blev tiltrådt.
Supplerende sagsfremstilling:
Tilføjelse efter afsnit 1 i Økonomifeltet:
BDO har opgjort, at varmeforsyningen har et mellemværende (gæld) til Ishøj Kommune på 22 mio. kr. som skal betales ved selskabsgørelsen. Beløbet kan, jf. lånebekendtgørelsen, lånefinansieres af selskabet mod at Ishøj Kommune nedbringer sin gæld med minimum samme beløb.
Tilføjes indstillingen:
at varmeforsyningen optager et fastforrentet lån på 22 mio. kr. til dækning af mellemværende med Ishøj Kommune
at Ishøj Kommune indfrier lån med en restgæld på 22 mio. kr.
Beslutning
Økonomi- og Planudvalget indstiller, at formand og næstformand fra Klima- og Miljøudvalget deltager i bestyrelsesmøderne som observatører med taleret i alle sager vedr. varmeforsyning.
Bilag 15 udgår af sagen, og fremsættes som selvstændig sag i august.
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutningstema
Der skal træffes en formel beslutning om selskabsgørelse af Ishøj Varmeværk ved en udskillelse til en samlet forsyningskoncern. Der skal derudover træffes beslutning om stiftelsesdokumenter, der ligger til grund for udskillelsen, vedtagelse af en ejerstrategi samt bemyndigelse af borgmester og kommunaldirektør til at underskrive de nødvendige dokumenter.
Sagsfremstilling
Beredskabsplanen skal revideres en gang i hver byrådsperiode. Ishøj Kommunes seneste beredskabsplan er fra 2018, hvorfor beredskabsplanen nu er blevet revideret.
Det nye udkast til Ishøjs beredskabsplan er baseret på Ishøj Kommunes beredskabsplan fra 2018, og bygger på samme skabelon og systematik som beredskabsplanen fra en af de andre kommuner i Beredskab 4K.
Beredskab 4K har anmodet om, at medlemskommunerne anvender den samme skabelon som udgangspunkt for beredskabsplanerne for at ensrette beredskabsplanerne og gøre dem lettere tilgængelige i en krisesituation.
I forbindelse med udarbejdelsen af udkastet til en ny beredskabsplan i Ishøj, er der blevet indhentet erfaringer fra nøglepersoner i krisestabens støttefunktioner under henholdsvis Corona-og ukrainekrisen. Koncernledelsen spillede en vital rolle i krisestyringen af begge kriser, og det har derfor været vigtigt, at koncernledelsen også blev inddraget i udkastet til beredskabsplanen.
Økonomi- og Planudvalget og Byrådet skal godkende beredskabsplanen, hvorefter den sendes til godkendelse i Beredskabsstyrelsen.
Den videre proces:
Det er intentionen, at der skal skabes overblik og udarbejdes lokale beredskabsplaner i alle centre. Opgaven er forankret i Center for Ledelse og Strategi og Center for Ejendomme og Arealer, men vil være en involverende proces med alle centre. Det overvejes at indgå et samarbejde med et firma der har erfaringer med at udarbejde lokale/sektorspecifikke beredskabsplaner i kommuner.
Lovgrundlag
Beredskabsloven.
Af beredskabslovens § 25 fremgår det, at det påhviler kommunernes byråd at udarbejde en plan for kommunens beredskab, godkende planen på et møde, revidere planen mindst én gang i hver valgperiode samt indsende planen og revisioner heraf til Beredskabsstyrelsen.
Økonomi
Ingen.
Indstilling
at beredskabsplanen godkendes og sendes til Beredskabsstyrelsen.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Byråd.
Beslutningstema
Godkendelse af ny beredskabsplan.
Bilag
Sagsfremstilling
I 2022 blev der modtaget en del henvendelser fra borgere om muligheden for at få tilbudt en bolig. Der blev blandt andet klaget over, at kriterierne for anvisning af boliger var uigennemsigtige, og at der var uklarhed om prioriteringen mellem borgerne med henvisning til, at nyligt opskrevne borgere (akutlisten) kunne få tildelt bolig før borgere, der havde stået på opskrivningslisten i mange år.
I juni 2022 drøftede byrådet den hidtil gældende praksis, udfordringer med disse samt forslag til løsninger. På den baggrund udarbejdede administrationen et forslag til forenklede opskrivnings- og anvisningskriterier som blandt andet indebar at anciennitet fremover gøres til et konsekvent anvisningsprincip samt at borgernes mulighed for at skrive sig op til mange og meget specifikke krav til en kommende bolig blev reduceret. Det nye administrationsgrundlag blev endeligt vedtaget i januar 2023 med ikrafttrædelse pr. 1. maj 2023.
På byrådsmødet den 2. maj 2023 blev sagen oversendt til Økonomi- og Planudvalget med henblik på at præcisere antallet af boligafdelinger, som det er muligt at skrive sig op til. Der forelægges på den baggrund forslag om at præcisere opskrivningskriterierne, således at der gives borgerne mulighed for at blive opskrevet til samtlige 15 boligafdelinger i Ishøj. I lyset af det forudgående foreslås det også at tydeliggøre administrationsgrundlagets beskrivelse af, hvor mange antal rum man kan skrive sig op til. Ligeledes foreslås en præcisering af, at borgerne - når de ændrer deres registrering af boligønsker - bibeholder deres anciennitet.
Der lægges derfor følgende forslag op til ændring og præcisering af det gældende administrationsgrundlag, se vedhæftede bilag 1 med rødt:
- Ændring af mulighed for opskrivning til alle 15 boligafdelinger
- Præcisering af mulighed for ønske om kun et antal rum, fx 3 rum
- Præcisering af bibeholdelse af anciennitet ved ændring af de specifikke ønsker til en bolig
En opskrivning til 15 boligafdelinger indebærer, at borgeren har 15 forskellige opskrivningsnumre, ét nummer for hver afdeling. Borgeren vil rykke hhv. op og ned på opskrivningslisten afhængig af, om andre borgere med ældre opskrivningsdato skifter boligønsker. Muligheden for at udtrække specifikke opskrivningsnumre for den enkelte borger beror på indkøb af nyt IT-system til opgaven.
Såfremt de foreslåede ændringer godkendes, vil boligopskrivningen sende nye breve ud med orientering til samtlige borgere med henblik op at få opdateret deres opskrivning efter de justerede kriterier, idet indførelse af anciennitet som konsekvent anvisningskriterie er nyt i Ishøj, og derfor ikke noget det nuværende IT-system kan håndtere.
Lovgrundlag
Almenboligloven.
Økonomi
Ingen.
Indstilling
at administrationsgrundlaget justeres, så der fremover bliver mulighed for at vælge op til 15 boligafdelinger ved opskrivning i Ishøj kommune.
Beslutning
Tiltrådt, idet det præciseres i anvisningskriterie, at man kan skrive sig op til alle boligafdelinger, som kommunen anviser til (tallet 15 udgår).
Administrationen forelægger sag om køb af nyt IT-system, som understøtter de nye anvisningskriterier.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutningstema
Byrådet vedtog den 3. januar 2023 nye opskrivnings- og anvisningskriterier til boliganvisningen. Der skal tages stilling til en præcisering af administrationsgrundlaget.
Bilag
Offentlig beslutning der skal udfyldes, hvis punktet er lukket
Indstilling om indgåelse af lejeaftale er tiltrædt.
Offentlig beslutning der skal udfyldes, hvis punktet er lukket
Indstilling om indkvartering ukrainere tiltrædes.
Offentlig beslutning der skal udfyldes, hvis punktet er lukket
Indstilling om udbud - Brohuset tiltrædes.
Sagsfremstilling
Det samlede projektforslag for hele Køge Bugt Strandpark skal vedtages i de fem ejerkommuner umiddelbart efter sommerferien 2023. Udarbejdelsen af forslag til anlægsloven, herunder miljøvurdering og høring sker i løbet af 2023/24, og lovforslaget forventes vedtaget af Folketinget i efteråret 2024.
De fem ejerkommuner i Strandparken I/S indgik i 2022, sammen med den daværende regering, en principaftale om modernisering af Strandparken. Partierne bag planlovsaftalen fra juni 2022 har efterfølgende besluttet at bakke op om, at der udarbejdes en anlægslov, som muliggør en modernisering og klimasikring af Køge Bugt Strandpark under hensyntagen til kystlandskabet og områdets natur. Konkret er der enighed om, at der udarbejdes en anlægslov, der bl.a. ophæver strandbeskyttelseslinjen og åbner mulighed for planlægning for helt specifikke formål, som fastlægges i loven.
Der er tale om et tværkommunalt projekt mellem de 5 ejer-kommuner og med udgangspunkt i den visionsplan, som Strandparken I/S tidligere har udarbejdet, og som blev tiltrådt af Ishøj Byråd i 2021. Visionsplanen indeholder blandet andet en beskrivelse af, hvordan kommende anlæg kan bygges ind i digerne, samt beskriver det fælles udtryk og design på tværs af Strandparken.
I forlængelse af visionsplansarbejdet har kommunerne afholdt en borgerinddragelsesproces i 2. halvår 2022. For Ishøjs vedkommende kom der mange ønsker om en generel opgradering og udbygning af de eksisterende faciliteter. Blandt andet var der ønske om helårstoiletter, bedre tilgængelighed for alle og ønske om flere nye rekreative muligheder, såsom en ny bro og flere udendørs opholdsmuligheder. Opgradering og evt. ændring af stiforbindelser fastlægges på et senere tidspunkt og i samarbejde mellem de fem ejerkommuner. De udpegede områder ligger både indenfor og udenfor Strandparken I/S, hvilket er i overensstemmelse med rammerne for den kommende anlægslov.
På baggrund af borgernes inputs samt med udgangspunkt i visionsplansarbejdet fremlægges nu et forslag til, hvilke områder Ishøj Kommune kan indmelde til det tværkommunale moderniseringsprojekt, se bilag 1. Områderne kaldes i oplægget for byggefelter, da dette er betegnelsen, der anvendes i principaftalen. Byggefelterne er dog alene et udtryk for indenfor hvilket areal, der kan placeres større og mindre bygningselementer. Til hvert byggefelt (område) er der i bilaget en mere præcis beskrivelse af omfanget af det konkrete byggeri, der søges tilladelse til i anlægsloven. Eksempelvis støttepunkt Lynghusene, hvor der udpeges et byggefelt (område) på 11.880 m2 indenfor hvilket, der i dag er bygninger på i alt 134 m2, og hvor der ansøges om, at der fremover tillades et bygningsareal på i alt 250 m2.
I forslaget indgår der samlet set ni byggefelter (områder), hvor der kan ske en modernisering og udbygning af faciliteter i Ishøj. Byggefelterne (områderne) er primært placeret i forbindelse med eksisterende bebyggelse og i nærhed til parkering. Dermed tages et udstrakt hensyn til natur og landskabsinteresser samtidig med, at ønskerne om flere og nye rekreative faciliteter og muligheder, der styrker brugen af strandparken hele året rundt, imødekommes.
Økonomi
Der er på nuværende tidspunkt ikke vedtaget en anlægsøkonomi for forslagene. Der arbejdes på fondsfinansiering på tværs af kommunerne.
Indstilling
At forslaget om udpegning af ni byggefelter med dertilhørende anlæg og aktiviteter godkendes
Beslutning fra Teknik- og Bygningsudvalget, 16. maj 2023, pkt. 33:
Tiltrådt.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutningstema
I forbindelse med den kommende anlægslov for Køge Bugt Strandpark skal Ishøj Kommune beslutte hvilke områder i Ishøj, herunder anvendelse og omfang af anlæg indenfor områderne, der skal indgå i den samlede tværkommunale plan for modernisering af Strandparken.
Bilag
Sagsfremstilling
Byrådet godkendte på mødet i marts 2022 at igangsætte en ny lokalplan og kommuneplantillæg for den nye stationsforplads ved letbanestoppet Ishøj Strand ARKEN.
Lokalplanen muliggør anlæg af en stationsforplads i tilknytning til letbanen, der understøtter brugen af den kollektive trafik. Der fastsættes i lokalplanen krav til indretningen af pladsen, så der sikres en hensigtsmæssig og tryg trafikafvikling, der understøtter det lette skift mellem forskellige trafikformer. Det betyder blandt andet plads til at parkere cykler tæt på, god belysning og belægning, samt mulighed for afsætning af passagerer, der ankommer med bil.
For at skabe en forplads med fokus på tilgængelighed, tryghed og en grøn profil, er der fokuseret på at skabe en ramme om pladsen i form af træer, der afgrænser mod nord og bevaring af den eksisterende trærække mod nord/øst. Pladsens belysning og indretning tager udgangspunkt i, at pladsen skal være for alle, og det skal være trygt at færdes der i alle døgnets timer.
Endvidere er det lokalplanens formål, at den nye stationsforplads bliver et genkendeligt, identitetsskabende sted for Ishøj med indarbejdelse af kunst.
Forlænget høringsperiode
Der lægges op til en forlænget høringsperiode på 10 uger grundet sommerferie, samt at der afholdes et orienteringsmøde i høringsperioden med henblik på at drøfte planforslagene og dispositionsforslaget med borgere og andre interessenter. Orienteringsmødet afholdes torsdag den 8. juni 2023 mellem kl. 17 - 19.
Lovgrundlag
Planloven.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.
Indstilling
at lokalplanforslaget samt forslag til kommuneplantillægget sendes i 10 ugers offentlig høring.
Beslutning fra Teknik- og Bygningsudvalget, 16. maj 2023, pkt. 32:
Tiltrådt.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Økonomi- og Planudvalget.
Beslutningstema
Der skal træffes beslutning om at sende forslag til lokalplan 2.00 Stationsforpladsen for Ishøj Strand ARKEN og forslag til kommuneplantillæg nr. 4 i offentlig høring i 10 uger. Planforslagene muliggør anlæg af den nye stationsforplads for letbanestoppet Ishøj Strand ARKEN.
Bilag
Sagsfremstilling
Alle kommuner skal senest med udgangen af 2023 offentliggøre en strategi for kommunens fysiske udvikling (planstrategi).
Planstrategien afspejler de politiske visioner for den fremtidige udvikling af kommunen. Byrådet kan bruge planstrategien som styringsredskab i forhold til, hvilke dagsordener og temaer Ishøj ønsker at fokusere på i den fremtidige kommuneplanlægning. Indholdet i planstrategien er afgrænset til visioner, målsætninger og indsatser, der relaterer sig til kommunens fysiske udvikling.
Det er begrænset, hvad der er af formelle krav til strategien. Dog skal den indeholde oplysninger om den planlægning, der er gennemført efter den seneste revision af kommuneplanen, byrådets vurdering af og strategi for udviklingen samt en beslutning om, hvordan og med hvilket sigte den kommende kommuneplan skal revideres.
Udkast til de tre første hovedkapitler
Der fremlægges nu udkast til de tre første kapitler i den kommende planstrategi, jf. bilag 1. Kapitlerne baserer sig på de temaer, der blev vedtaget på baggrund af den workshop, som blev afholdt med byrådet den 28. november 2022. Indholdet er inspireret af de inputs, der er kommet i forbindelse med den efterfølgende digitale borgerinddragelse. Se bilag 2 og 3.
Kapitlerne følger en fælles struktur, og der er lagt vægt på, at hvert kapitel er relativt kort med tydelige målsætninger, samt konkrete initiativer der understøtter en målopfyldelse. Initiativerne forventes igangsat i planperioden 2024-2036, og der vil i forbindelse med den endelige vedtagelse af planstrategien blive fremlagt en rækkefølgeplan herfor.
- Kapitel 1 med temaet ”Fysiske rammer der fremmer livskvalitet og fællesskaber”, sætter en overordnet dagsorden for hele planstrategien. På baggrund af byrådets pointer i interviews og på workshoppen bliver kvalitetsbegrebet udfoldet sammen med en række principper for den fremtidige udvikling.
- I kapitel 2 med titlen ”Styrket boligforsyning og demografisk balance” behandles emnerne boligforsyning og generel udvikling i kommunens befolkningssammensætning. Kapitlet behandler også de krav og konsekvenser, som befolkningsudviklingen har for boligudbuddet og den fremtidige efterspørgsel på et varieret boligudbud.
- Kapitel 3 omhandler byrådets visioner for den grønne udvikling og har titlen ”Styrkelse af vores naturværdier”. Med afsæt i den nyligt vedtagne biodiversitetsstrategi fastlægges en række principper for styrkelsen af naturen og at forbedre ishøjborgernes brug af og adgang til de grønne nærområder.
Udkast til en samlet indholdsfortegnelse i den kommende planstrategi er vedlagt i bilag 4. Forslag til en samlet planstrategi planlægges udsendt i offentlig høring i anden halvdel af 2023 med forventet politisk vedtagelse ved udgangen af 2023. Opdateret tidsplan for planstrategien er vedlagt i bilag 5.
Lovgrundlag
Planloven.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser for kommunen.
Indstilling
at udkast til de tre kapitler i bilag 1 godkendes.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutningstema
Byrådet vedtog den 6. september 2022 at opstarte arbejdet med Planstrategi 2024-2036. Efter individuelle interviews med byrådsmedlemmerne, en fælles workshop i byrådet samt en digital borgerundersøgelse, fremlægges nu forslag til planstrategiens kapitler vedrørende kvalitet, boligforsyning samt natur. Der skal tages stilling til, om kapitlerne kan indgå i den samlede planstrategi. Et samlet udkast til planstrategien fremlægges til september med henblik på offentlig høring i efteråret.
Bilag
Sagsfremstilling
Klimatænketanken Concito har forhåndsgodkendt Ishøj Kommunes klimaplan, men for at planen kan blive endelig godkendt af Concito og C40, skal klimaplanen godkendes af Ishøj Byråd.
I klimaplanen beskrives det, hvordan Ishøj Kommune vil blive CO2-neutral inden 2050, og hvordan Ishøj vil arbejde på at blive en klimarobust kommune. Se bilag 5.
At være klimarobust betyder, at vi er forberedte på ændrede vejr- og klimaforhold.
Indholdsmæssigt er de væsentligste virkemidler i klimaplanen, som skal gøre Ishøj CO2-neutral, udfasning af olie- og naturgasfyr, udrulning af CO2-neutral fjernvarme og en gradvis elektrificering af person- og varebiler. Administrationen arbejder på en række understøttende virkemidler, se bilag 1 og 2, som også omfatter borgernes forbrug og adfærd. Der arbejdes med disse virkemidler, da forbrugsvarer (tøj, boliginventar, computere mv) er forbundet med væsentlige CO2-udledninger, og dermed kan mere klimavenlige forbrugsmønstre bidrage til, at Ishøj bliver CO2-neutral.
Realiseringen af Ishøj Klimaplan forudsætter en omfattende mobilisering af civilsamfundet og virksomheder. En foreløbig plan for dette er skitseret i klimaplanen.
I bilag 6 ses et notat over det forudgående arbejde med klimaplanen i Ishøj Kommune.
I følge beregningerne af klimaeffekterne af de tiltag, der beskrives i klimaplanen (se beregningerne i bilag 4) vil Ishøj have reduceret de samlede CO2-udledninger i 2030 med 66 % og med 92 % i 2050, hvis tiltagene realiseres. Reduktionen ligger meget tæt på det nationale mål for 2030 (70 %). Administrationen arbejder på at identificere tiltag, der kan gøre Ishøj Kommune 100 % CO2-neutral i 2050.
En meget stor andel af Ishøjs samlede CO2-udledning skyldes transit-biltrafik på motorvejene, hvilket gør det svært at reducere disse udledninger, men administrationen vil, blandt andet sammen med nabokommunerne, frem mod 2030 finde virkemidler, der kan reducere de store CO2-udledninger, som er forbundet med motorvejene.
Implementeringen af klimaplanen vil forventeligt skabe merværdi ved blandt andet at fremme demokratisk deltagelse og sundhed. I bilag 3 ses en oversigt over, hvordan indførelsen af klimaplanen konkret forventes at skabe merværdi i Ishøj Kommune.
Lovgrundlag
Ingen.
Økonomi
Udarbejdelsen af klimaplanen afholdes indenfor det afsatte budget til udarbejdelse af DK2020-klimaplanen.
På sigt forventes finansieringsbehov til delelementer i klimaplanen. De vil blive fremlagt til pågældende års budgetforhandlinger. En skitse over forventet fremtidigt finansieringsbehov findes i bilag 1 og 2.
Indstilling
at Klimaplanen, virkemidlerne og merværdierne godkendes.
Beslutning fra Børne- og Undervisningsudvalget, 16. maj 2023, pkt. 58:
Tiltrådt.
Beslutning fra Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget, 17. maj 2023, pkt. 46:
Tiltrådt.
Beslutning fra Klima- og Miljøudvalget, 16. maj 2023, pkt. 43:
Tiltrådt.
Beslutning fra Kultur- og Fritidsudvalget, 17. maj 2023, pkt. 40:
Tiltrådt.
Beslutning fra Teknik- og Bygningsudvalget, 16. maj 2023, pkt. 39:
Tiltrådt.
Beslutning fra Social- og Sundhedsudvalget, 15. maj 2023, pkt. 57:
Tiltrådt.
Annelise Madsen (ID) kunne ikke tiltræde indstillingen.
Beslutning
Tiltrådt.
Annelise Madsen (ID) kan ikke tiltræde indstillingen.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutningstema
Ishøj Klimaplan 2050, virkemidler og merværdi fremlægges til godkendelse. Såfremt klimaplanen godkendes i Byrådet i juni, sendes den til endelig godkendelse i Concito og C40, som henholdsvis er en klimatænketank, der er national projektleder på DK2020, og et klima-storbynetværk.
Bilag
Sagsfremstilling
Borgere med demenssygdomme er en meget uensartet målgruppe med mange forskelligartede plejebehov. Målgruppen befinder sig på et kontinuum (sammenhængende struktur), hvor de mindst udfordrede kan opnå bedre trivsel ved at bo på et skærmet afsnit i demensvenlige omgivelser, og de mest udfordrede med udadreagerende adfærd i sammenhæng med demenssygdommen, der kræver en særlig demensfokuseret indsats for at modvirke, at de gør skade på sig selv og andre.
Torsbos fysiske rammer
Torsbo består i dag af to afdelinger, hvor den ene, afdeling B, er et demensafsnit med 9 plejepladser og afdeling A, der rummer 20 plejepladser, er for stor til at imødekomme de skærmede behov, borgere med demens har. Det vil kræve en ombygning at gøre Torsbo mere demensvenlig således, at afdeling A deles i to mindre enheder med plads til 10 beboere på hvert afsnit. Hvert afsnit skal desuden have tilknyttet et fælles opholdsrum. Det nuværende fælles opholdsrum i afdeling A kan fremadrettet anvendes af de 10 beboere på det ene afsnit, men det andet afsnit, skal via en ombygning og tilbygning, suppleres med et ekstra fælles opholdsrum med køkken og demensvenlig indretning, hvor beboerne kan spise deres måltider. Center for Ejendommes forslag til ombygning og tilbygning på Torsbo er vedhæftet som bilag 1.
Personaleressourcer
I dag er personalenormeringen på afdeling B højere end på afdeling A. Det fremgår af 'Notat vedr. omlægning af Torsbo til demensvenligt plejehjem', bilag 2, at man enten kan fordele det nuværende samlede personale på Torsbo ligeligt på tre skærmede afdelinger eller tilføre midler til mere personale. Administrationen vurderer ikke, at det fagligt er hensigtsmæssigt at fordele den nuværende personalenormering, da Torsbo i så fald ikke kan bevare niveauet af særlige kompetencer på afdeling B, der er præget af beboere med komplekse demensudfordringer. Der er allerede i dag tilført midlertidige særbevillinger for at rumme beboere, som til tider kan udvise udadreagerende adfærd. Hvis Ishøj Kommune fremadrettet ikke kan tilbyde denne type beboere et internt tilbud, kan kommunen forvente øgede udgifter til eksterne tilbud.
Administrationen foreslår med baggrund to modeller:
Model 1
Torsbo ombygges i henhold til ovenstående budgetoverslag med henblik på at sikre fysiske rammer, som kan rumme mennesker med demens i samtlige afsnit. Det forventes, at Torsbo med en tilførsel på 1,5 mio. kr. fra servicerammen til personaleopnormering kan bemande i alt tre skærmede afsnit, hvis målgruppen er gennemsnitlig. Der skal således tages forbehold for en situation, hvor målgruppen ændrer sig markant, fx hvis en voksende andel af beboerne får særligt komplekse demensudfordringer med udadreagerende adfærd som følge. Vurderingen er desuden betinget af, at stordriftsfordelene udnyttes, fx at den nuværende normering på to nattevagter fastholdes og kan dække alle tre afsnit, samt at der i højere grad samarbejdes på tværs af de tre afsnit for at begrænse vikardækning ved ferieafholdelse og sygdom mv. Det er desuden forventningen, at de tre afdelinger sammen tilrettelægger de ydelser beboerne i ældreboligerne har behov for, således stordriftsfordelen udnyttes på tværs.
Model 2
Torsbo ombygges i henhold til ovenstående budgetoverslag med henblik på at sikre fysiske rammer, som kan rumme mennesker med demens. Den nuværende personalenormering fastholdes på de tre afsnit, og driftsmæssigt er forslaget således udgiftsneutralt. Afsnit B, som i forvejen er skærmet, vil fortsat tilbyde plejeboliger til en gennemsnitlig målgruppe, herunder enkelte borgere med særlige komplekse demensudfordringer og to nye afsnit (A) vil tilbyde plejeboliger til de mindst udfordrede borgere med demens. Der skal i denne model tages forbehold for at særbevillingen i afsnit B (de særligt skærmede boliger) er midlertidig og på sigt kan borgere med demens grundet meget komplekse demensudfordringer og udadreagerende adfærd vurderes ikke at være inden for målgruppen på dette afsnit. Derudover er det forventningen, at der med mulighed for en mere afgrænset målgruppe sættes fokus på at styrke den tværgående udnyttelse af personaleressourcerne, fx for at reducere brug af vikarer. Det er desuden forventningen, at de to afsnit (A) i samarbejde tilrettelægger de ydelser beboerne i ældreboligerne har behov for.
Opmærksomhedspunkter og mulige konsekvenser
Ifølge Servicelovens § 5 er kommunen forpligtet til at tilbyde borgere, der er visiteret til plejehjem en plads senest efter to måneder. Hvis antallet af borgere med demens, der ønsker plads, overstiger antallet af ledige pladser på Torsbo, vil kommunen stadig være forpligtet til at varetage plejen af borgere med demens på Kærbo, og det vil ikke være muligt at centrere demensplejen udelukkende på Torsbo.
Borgere, der er visiteret til en plejehjemsplads ifølge Servicelovens § 8, har ret til frit at vælge plejehjem. Det gælder også borgere med demens. Det betyder i praksis, at målgruppen i Ishøj ikke vil være forpligtet til at vælge Torsbo, men kan vælge Kærbo eller et plejehjem i en anden kommune (hvis den anden kommune også godkender borgeren til plejebolig).
Lovgrundlag
Ifølge Serviceloven §§ 5 og 8 er kommunen forpligtet til at tilbyde borgere, der er visiteret til plejehjem en plads senest efter to måneder. Borgere har frit plejehjemsvalg.
Økonomi
Center for Ejendomme har udarbejdet et budgetoverslag på baggrund af rammebeløbet på cirka 33.000 kr. pr. kvadratmeter inkl. moms. Budgetoverslaget for ombygning og tilbygning på Torsbo på ca. 2.5 mio. kr. (jf. bilag 3) er vejledende, og altså ikke endeligt, idet det vil kræve, at en rådgiver tager stilling til detaljer som ledninger i jord, sammenbygning til tag, brand o.l. Desuden skal der skiftes en dørpumpe og nøglechip på en branddør i afdeling A, hvilket vurderes at koste ca. 50.000 kr. Der kan yderligere forventes en mindre huslejestigning i forbindelse med tilbygningen.
Indstilling
at udvalget anbefaler Model 1 eller Model 2 til byrådet, herunder at eventuel finansiering af omdannelsen af Torsbo til demensvenligt plejehjem drøftes i forbindelse med budgetforhandlingerne.
Beslutning fra Social- og Sundhedsudvalget, 15. maj 2023, pkt. 48:
Social- og Sundhedsudvalget indstiller, at byrådet i 2023 bevilliger 2,5 mio. kr. fra kassebeholdningen (anlæg) til ombygning af Torsbo til demensvenligt plejehjem. Administrationen sørger i forbindelse med ombygningen for, at der sker en reorganisering af Torsbo, således at organiseringen passer til de nye rammer.
Social- og Sundhedsudvalget indstiller ligeledes, at administrationen vender tilbage med en indstilling om eventuel opnormering af Torsbo til demensplejehjem, når ombygningen er gennemført.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutningstema
Ishøj Byråd besluttede på byrådsmøde den 4. juni 2019 (sag nr. 125), at Torsbo gradvist skal omdannes til demensplejehjem inden for de næste 5 år. På den baggrund fremlægger administrationen to modeller for tilbygning og ombygning på Torsbo med henblik på at fuldføre den politiske beslutning om at omdanne Torsbo til et demensplejehjem senest i 2024.
Bilag
Sagsfremstilling
Byrådet besluttede på mødet den 7. september 2021, at Klima- og Miljøprisen 2021 ikke skulle uddeles, da der ikke vurderedes at være relevante modtagere til prisen. I forlængelse heraf besluttede Klima- og Miljøudvalget, at der, i forbindelse med uddelingen af prisen i 2022, skulle foretages en revision af uddelingskriterierne således, at fx. også kommunens administration kan indstille kandidater til prisen.
I forbindelse med behandlingen af det reviderede kommissorium i oktober 2022 valgte udvalget at sende det nye forslag til kommissorium tilbage til fornyet behandling og gennemskrivning.
Administrationen har nu, i samarbejde med en arbejdsgruppe under Grønt Råd, gennemgået og tilpasset kommissoriet for Klima- og Miljøprisen. Der har i revideringen af retningslinjerne været fokus på at skabe større klarhed over processer og beslutningskompetencer. Som noget nyt foreslås det også, at en repræsentant fra Grønt Råd kan søge at foretræde for Klima- og Miljøudvalget for mundtligt at motivere rådets indstilling til prisen, når sagen behandles i udvalget. Endvidere er kommissoriet omdøbt til "retningslinjer" fremfor kommissorium.
Grønt Råd har godkendt de nye retningslinjer på mødet den 26. april 2023.
Lovgrundlag
Ingen.
Økonomi
Prisen er på 5.000 kr. og afholdes indenfor det eksisterende budget.
Indstilling
at de reviderede retningslinjer godkendes.
Beslutning fra Klima- og Miljøudvalget, 16. maj 2023, pkt. 33:
Tiltrådt.
Beslutning
Tiltrådt.
Beslutningskompetence
Byrådet.
Beslutningstema
I oktober 2022 sendte udvalget det reviderede kommissorium for Klima- og Miljøprisen tilbage til fornyet behandling med ønske om, at der skulle være mere klarhed over proces, herunder hvem der indstiller, og hvem der beslutter. Der fremlægges nu en revideret version til politisk godkendelse.
Bilag
Sagsfremstilling
Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.
Beslutning
Godkendt.