Referat
Seniorrådet tirsdag den 1. oktober 2024 kl. 09.30
Demensbyen - Svendborg
Sagsfremstilling
Mødets deltagere:
Afbud:
HUSK at melde afbud hvis man er ikke deltager.
Gæst:
Referant: Gitte Sørensen
Beslutning
Deltager: Bjarne Gosvig, Finn Andersen, Per Nørskov, Ellis Andersen
Afbud: Birgit Nielsen, Bjarne Boje og Leif Christoffersen
Gæst: Demenskoordinator Dorte Ø. Jensen
Sagsfremstilling
Besøg i Demensbyen i Svendborg
Beslutning
Seniorrådet blev budt velkommen til Demensbyen i Svendborg af ledende demenskoordinator Annette Søby.
Indledningsvis fik Seniorrådet en bred og god orientering om Demensbyen, der er indrettet på Svendborgs gamle bryghus.
Svendborg har 60.000 indbyggere og flere plejehjem i byen. Svendborg har 3 demenskonsulenter og 1 overordnet ledende demenskoordinator ansat.
Svendborg kommune har ca. 1.100 diagnosticerede borger med demens. Kommunen bruger årligt 650 mio. kr. til drift af kommunens plejehjem mv.
Svendborg kommune har ladet sig inspirere af demensbyen "De Hogeweyk" i Holland som er væsentlig større og en virkelig by.
Svendborgs Demensby blev indviet i 2016 på et allerede eksisterende plejehjem. Demensbyen blev hurtigt etableret efter besøget i Holland i 2014, da det fra start havde Byrådets store bevågenhed.
Ombygningen til demensbyen kostede 7,5 mio. kr. idet man havde bygninger på arealet der var indrettet som plejehjem.
Demensbyen er et stort velfungerende plejecenter centralt beliggende i Svendborg by - udelukkende for borger med demens, hvor der også er lagt vægt på træningsindsatser for let til moderat demente. Centret er demensvenlig indrettet og med tydelig skiltnong.
Demensbyen har 125 lejligheder/beboer. Der er 66 demensboliger fordelt på 8 afdelinger, 43 ældreboliger, 7 gæsteboliger, kaldes andre steder for akutpladser eller aflastningspladser. Pårørende kan leje en af disse boliger hvis der er plads, som en overnatningslejlighed. Endvidere er der 9 boliger til yngre borger med fysisk/psykisk funktionsnedsættelse. Herudover et stort demensdagcenter.
Lejlighederne består af 1 eller 2 værelser, der varierer i størrelsen 55-90m2, der er fælles vaskerum, gæsteboligerne er møbleret, samt med køkkenfaciliteter og stort badeværelse samt adgang til terrasse.
Landsbyen har frisør, fodterapeut, egen butik der er åben hver dag fra kl. 10.30 til 14, hvor der sælges genbrugsvarer, slik, drikkevarer og øvrige kioskvarer. Endvidere stort demens aktivitetsdagcenter, der er åben hver dag fra kl. 10 til 15, dog tirsdage fra kl. 10 til 19.
For at komme ud/ind af døren i bygningerne skal der trykkes på 2 knapper samtidig. Landsbyen har herudover 2 spisesteder, restaurant Humle og cafeteria Madam Blåcafeteriaer, hvor den ene er åben for borger der også kan komme udefra.
Stedet er godt normeret med 110 medarbejdere, der er fordelt med sygeplejersker i dagtimerne, i aften- og nattetimerne er det hjemmeplejens sygeplejersker der anvendes hvis der opstår behov.
Den øvrige bemanding er SoSu-hjælper og assistenter, ligesom der er tilknyttet øvrigt personale fra sundhedssektoren. Der er altid døgnbemanding, og altid med flere personer på arbejde. Intet personale må arbejde alene på stedet.
Ansatte bliver løbende undervist i behandling af de demente borgere, og nyansatte gennemgår grundkursus 1, 2 og 3 samt bliver løbende efteruddannet, bl.a. i Marte Meo. Der holdes beboerkonferencer, samt undervises i demens i praksis (omsorgsfilosofi). Der er også demens nøglepersoner til hjælp og supervision til hjælp for personalet.
Herudover har stedet 40 frivillige hjælper, der påtager sig rigtig mange opgaver til gavn for stedets beboere mv.
Der er meget store udendørsarealer, fordelt med en stor indre gård, med flere hyggekroge, samt yderligere et meget stort udeareal (en park). Hele området er enten afgrænset af bygninger eller hegn. Der er kun 1 ind/udgang.
Det giver et stort skønt areal, hvor man kan færdes frit og trygt. Der er en skøn have med pavilon, bålsted, campingvogn, drivhus, køkkenhave, hønsegård, kaniner, sø og mange stisystemer. Man har sågar en pølsevogn som benyttes ved festlige lejligheder. Der er mulighed for mange skønne korte eller lange gåture, hvortil man har 20 frivillige cykelchauffører/cykelvenner, samt en golfbil man kan blive kørt rundt i hvis man er dårlig gående.
Der satses på at få de pårørende til at deltage mest muligt i pasning og pleje af deres pårørende i centret. De pårørende opfordres til at deltage i alle arrangementer og spise sammen med deres pårørende og også deltage i aktivitetscentret, hvis de har mulighed for dette. Tillige er der oprettet flere netværksgrupper for familier og venner. Sidstnævnte inddrages sjældent på andre plejehjem.
For at udbrede kendskabet til mennesker med demens, forsøger man at inddrage civilsamfundet ved orienteringsmøder og kurser, således at borgerne har kendskab til hvordan en person med demens adfærd kan vise sig.
Plejecentret har et plejecenterråd, der ligner meget Ishøj Kommunes Plejehjemsbestyrelsen, men man har valgt at kalde det et råd i stedet for bestyelse, da dette er mere korrekt. Svendborg kommune har defineret en pårørende ret bredt. Først og fremmest er det den nært beslægtede familie. Men en pårørende kan også være en tæt ven, som den demente har kendt i nogen tid, og er en person, der tit kommer og besøger den demente borger. Denne "pårørende" kan derfor vælges ind i rådet som pårørende.
Svendborg kommune driver Demensbyen. Lejlighederne udlejes af boligselskabet Sydfyn, Svendborg.