Referat
Seniorrådet tirsdag den 21. maj 2024 kl. 10.00
Mødelokalet Kæmpen, Ishøj Rådhus 2. sal
Sagsfremstilling
Mødets deltagere:
Afbud:
HUSK at melde afbud hvis man er ikke deltager.
Gæst:
Referant: Gitte Sørensen
Beslutning
Deltager: Formand Birgit Nielsen, Per Mørskov, Bjarne Boje, Finn Andersen og Bjarne Gosvig
Afbud: Ellis Andersen, Leif Christoffersen
Referent: Bjarne Gosvig
Sagsfremstilling
Godkendelse af dagsorden
Beslutning
Dagsorden er godkendt.
Sagsfremstilling
Godkendelse af referat fra d. 16. april 2024
Beslutning
Referat af 16. april 2024 er godkendt.
Sagsfremstilling
Årligt møde med demenskoordinator Dorte Ø. Jensen
- Dorte deltager fra kl. 10.15 til ca. kl. 11
Beslutning
Demenskoordinator Dorte Østergaard gav en orientering om sin baggrund (cv) for ansættelsen som demenskoordinator.
Dorte har været ansat i Ishøj Kommune siden 2. januar 2024.
Herefter fortalte Dorte lidt om baggrunden for at få stillet diagnosen demens.
Demens er en paraply betegnelse for demens. Denne betegnelse, svarer til at man siger navnet sodavand, men ikke hvilken type sodavand der tales om.
Der findes over 50 forskellige former for demens, hvor den mest kendte er Alzheimer, der udgør over 60% af alle med demens, som oftest startes med at lugtesansen bliver dårligere.
Demens kan typisk skyldes en hjerneblødning, men ikke nødvendigvis altid. Infektioner og usund kost kan også medføre demens. Generelt bliver alle dårligere til at huske. Motionere og holde hjernen i gang er vigtigt, eksempelvis med kryds og tværs.
Demens kan ikke helbredes, men kan udsætte graden af demens.
Det er vigtigt at være social, der ligeledes holder hjernen i gang.
Ved mistanke om demens er det vigtigt at blive hirtigt undersøgt for mulig hjælp af lægefagligt personale.
Der er 3 stadier af demens, let demens hvor der er brug for lidt hjæp, moderat demens hvor der er brug for en del hjælp, og svær demens hvor der er brug for hjælp til alt (plejehjems krævende).
Der er 10 tegn på demens, med en vifte af symptomer (se udleveret materiale).
Dorte satte Seniorrådsmedlemmerne til en lille praktisk prøve, for at de kunne få en opfattelse af hvor svært der er at være ramt af demens. Denne øvelse var ret illustrativ.
I Ishøj er der registreret næsten 3.900 personer over 60 år. Heraf er der i Ishøj 125 personer med sygedommen demens i 2023. Der er et stort ukendt mørketal. På landsplan er der registreret over 40.000 personer over 60 år med demens.
Demenskoordinatorens grundlæggende opgave er af følge den demente og familien fra man får diagnosen til man kommer på plejehjem. Der laves hjemmebesøg, når der opstår mistanke om demens. 19 ud af 20 borgere der tilbydes indledende hjemmebesøg siger ja til disse besøg.
Generelt stilles der for store krav til en dement person. Det kræver stor tålmodighed at kommunikere med en dement person, og der skal gives god tid til den demente kan svare på spørgsmål.
I Ishøj arbejder man med 2 forskellige pårørende grupper, en gruppe for ægtefæller, og en anden gruppe for den dementes voksne børn.
Sagsfremstilling
Årligt møde med Frivilligkoordinator Maja Aller
- Maja deltager fra kl. 11 til ca. kl. 11.45
- Hvordan kan Seniorrådet hjælpe med reklame for kommunens julefrokost ?
Beslutning
Maja Aller orienterede om omfanget af hendes arbejdsopgaver, der kan sammenskrives til alt, der vedrører frivilligt arbejde i kommunen.
Dette gav anledning til nogen debat, om hvorvidt det er rimeligt, at ikke alle frivillige inviteres til den årlige sammenkomst.
Det er den eneste belønning en frivillig får for deres indsats.
Kommunen baserer megen arbejdsindsats på frivillig arbejdskraft. Mange frivillige ser hen til den årlige sammenkomst, hvorfor der ikke spares penge på dette område.
Ishøj har rigtig mange frivillige, der udfører et stort ulønnet arbejde. Gruppen af frivillige kommer mest via det etablerede foreningsarbejde. Men der er en stor gruppe frivillige, der ikke er organiseret via foreningslivet, herunder den store gruppe af frivillige, der hjælper til med borgerne på plejehjemmene Kærbo og Torsbo. Denne gruppe er ikke alle pårørende, men almindelige borger uden tilknytning til de 2 plejehjem. Denne gruppe er totalt overset, og bliver ikke inviteret med til den årlige frivillighedsfest.
Alle frivillige i kommunen, uanset om de findes via foreningslivet eller selv melder sig som frivillig, skal alle behandles lige, og alle bør inviteres med til festen.
Endvidere blev der drøftet, hvorfor tilslutningen til den årlige pensionist julefrokost bliver mindre år for år.
For få år siden deltog over 1.000 borger i julefrokosten. I 2023 deltog knapt 400 borger. Derfor skal der gøres en indsats for at få borgerne tilbage til julefrokosten.
Som mulig årsag til den dalende deltagelse, blev der drøftet, borgerne bliver ældre og svagere. Der må ikke slækkes på kvaliteten af mad, og det skal være traditionel julemad.
Der skal orienteres i indbydelsen om, at der serveres en gratis halv liter øl (tidligere fik man 2 gratis øl). Det kan selvfølgelig også være et glas vin eller sodavand. Betalingen må ikke stige. Man skal være mere på mærkerne ved omtalen af julearrangementet i god tid. Underholdningen skal have en god kvalitet.
Maja orienterede om der inden månedens udgang sker forskellige omrokeringer af personalet. En del personale flyttes fra Brohuset til rådhusets 6. etage.
Sagsfremstilling
- Evaluering af Danske Ældreråds årsmøde 6+7 maj 2024
- Byrådets workshop d. 29. maj 2024 om: fælles om mulighedernes Ishøj - Birgit, Finn og Boje deltager
- Henvendelse til Byrådet ang. vores budget 2024 - Brev afsendt d. 9. april og der er efterfølgende sendt Vestegnens årsbudget 2024 dette er afsendt d. 17. april 2024 - ingen tilbagemelding endnu
- Udbudsmateriale vedr. vaskeri ordning for hjemmeboende borger, da der ikke er nogen ændringer er dette taget med som et orienteringspunkt - se bilag
Beslutning
1. Det var 2 inspirerende dage, med mange gode oplæg.
3. Formanden rykker for et svar på vores skriftlige henvendelse vedr. Seniorrådets budget. Efterfølgende er Birgit blevet kontaktet af økonomi afdelingen, som er ved at udarbejde et svar.
Beslutningstema
Orientering fra formanden
Bilag
Sagsfremstilling
Kvartalsbudget - Maj 2024
Beslutning
Medlemmernes cpr numre skal fjernes fra bilag på budgettet.
På nuværende tidspunkt har Seniorrådet brugt mere end 30.000 kr. som udelukkende er brugt til diæter og kursusvirksomhed på Danske Ældreråds arrangementer.
Det kan således konstateres, at der ikke er penge til Rådets andre opgaver i det resterende år.
Der er en fejlpostering på budgettet på kr. 4.000 som bliver rettet.
Bilag
Sagsfremstilling
Præsentation af nyt valgsystem for ældre- og seniorrådsvalg fra firmaet Netcompany
Beslutning
Der bør nedsættes en arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra SEniorrådet, og en ansvarlig person fra kommunen, der skal udarbejde en drejebog for proceduren for valget til Seniorrådet i 2025.
De fejl som blev begået ved sidste fremmødevalg til Seniorrådet skal ikke gentages.
Da valgproceduren overordnet ændres på landsplan, bør der afholdes et fælles møde med Netcompany, Seniorrådet og ledelsen fra Voksen og Velfærd, samt evt. andre relevante personer for at finde den kommende metode for valg til Seniorrådet 2025.
Bilag
Sagsfremstilling
Er der orienteringer fra udvalgene, der skal deles?
Beslutning
På Tekninsk udvalgs dagsorden af 14. maj 2024, fremgår det at der er ændringer af busruter som er ret omfattende. Der tales her om busruter til Torslunde, Reerslev og Hedehusene.
Birgit har kontaktet Henrik Olsen om hvornår Seniorrådet eller Tilgængelighedsudvalget får sagen i hørring.
Sagsfremstilling
Er der orientering fra udvalgene der skal deles?
Beslutning
Bjarne Gosvig har deltaget i Plejehjemsbestyrelsesmøde.
Referatet er endnu ikke udsendt. Dette vil blive fremsendt til Seniorrådet medlemmer.
Fra mødet kan fremhæves
Besstyrelsens sekretær er flyttet fra plejehjemmene til anden stilling i Voksne og Velfærd.
Leder af Voksne og Velfærd Anne Kirstine Svanholt deltog i mødet.
Ombygningen af Torsbo er påbegyndt og følger den vedtagne tidsplam for ombygningen.
Bjarne Gosvig har deltaget i Danske Ældreråds arrangement om samarbejde i Senior- og Ældrerådene. Alt udleveret materiale er fremsendt til Seniorrådets medlemmer.
Sagsfremstilling
Eventuelt
Beslutning
Seniorrådets vedtægter blev drøftet.
Det er konstateret af vedtægternes §8, nødvendigvis skal tydeliggøres, i det der er mulighed for at indholdet kan fejlfortolkes.
Formand Birgit Nielsen, Bjarne Gosvig og Finn Andersen udarbejder forslag til nødvendige ændringer af Rådets vedtægter. Vi ser på Danske Ældreråds kommuner og nogle vedtægter fra Vestegnens kommuner, herefter vil arbejdsgruppen fremlægge nye forslag til vedtægter.