Referat
Seniorrådet tirsdag den 27. juni 2023 kl. 10.00
Ishøj Rådhus 2. sal - Kæmpen
Sagsfremstilling
Mødets deltagere:
Afbud: Ellis Andersen
HUSK at melde afbud hvis man er ikke deltager.
Gæst: Dina Munk
Referant: Gitte Sørensen
Beslutning
Deltager: Formand Birgit Nielsen, Bjarne Boje, Per Nørskov, Finn Andersen, Bjarne Gosvig og Leif Christoffersen
Afbud: Ellis Andersen
Gæst: Dina Munk
Referant: Gitte Sørensen
Sagsfremstilling
Godkendelse af dagsorden
Beslutning
Dagsorden er godkendt.
Sagsfremstilling
Godkendelse af referat fra d. 23. maj 2023
Beslutning
Referat af 23. maj 2023 er godkendt.
Sagsfremstilling
Orientering fra formanden
- Regionsråds møde d. 9/6-23 - Emnet var hospice.
- Intet nyt om IT-udstyr til Seniorrådet.
- Budgetmøde med formændene, har alle 3 formænd accepteret mødet som foregår d. 22/8-23 kl. 16-18.
Samme dag er der Seniorrådsmøde fra kl. 10-12.30, dette vil foreslås at flyttes til kl. 14-16 - inden mødet med formændene.
Beslutning
- Birgit informerer om Regionsrådsmøde som handlede om hospice - Referat er sendt ud til Seniorrådet.
- Birgit informerer om at hun stadig intet har hørt vedr. it-udstyr. Birgit vil sende mail til Anne Kirstine og Alberte med påmindelse.
- Seniorrådsmøde d. 22/8-23 flyttes til kl. 14-16 så der er lige før møde med Formændene for de indbudte Råd.
- Møde vedr. budgetudtalelse bliver d. 23. august 2023 kl. 9.30 til 11.30
Formands spørgsmål til budgetmøde d. 22. august 2023 - lokale bookning - Seniorrådet ønsker at se proceduren for lokale bookning i Ishøj.
Sagsfremstilling
Besøg af Hjemmepleje og Hjemmesygeplejens leder Dina Munk kl. 12 til ca. 12.45
Beslutning
Formand Birgit Nielsen byder velkommen til Ishøj Hjemmepleje og Hjemmesygeplejes leder Dina Munk.
Dina får udleveret et skriv med nogen spørgsmål - Spørgsmålene var sendt forkert derfor havde Dina ikke set spørgsmålene inden mødet.
På spørgsmål vedr. længere tid på arbejdsmarked svare Dina at Ishøj ikke har en overordnet fastholdelses politik for at holde ældre i job. Dog fortæller Dina, at hun som leder prøver at tilbyde ingen lange arbejdsdage og et timetal den enkelte medarbejder kan overkomme.
På spørgsmålet om demente borger svarer Dina, at hun ikke kan fortælle hvor mange demente borger der er i Ishøj. Lovgivningen siger at man ikke må registrere borger på diagnoser.
Dina fortæller at Hjemmeplejen har i foråret uddannet ca. 15 medarbejder, så de er bedre klædt på til de demente borger og har nogen værktøjer de kan bruge.
Spørgsmål vedr. syge fravær kan og vil Dina ikke svarer på. Dette er indenfor det personlige imellem en leder og medarbejderen.
Der bliver spurgt om Hjemmeplejen kan mærke på mængden af borger om den falder eller stiger i sommerferien. Dina svarer, at det er der ingen tal på og det er måske "kun" et par stykker der rejser/kommer til. Men intet af nogen betydning.
Der bliver spurgt til hvor mange besøg der er på en liste om aftenen. Dina svarer, at der et sted imellem 25 og ca. 30 på en social- og sundhedshjælper liste om aftenen. Listerne kan dog variere afhængig af tyngden af borger.
På spørgsmålet vedr. arbejdstid for medarbejder, svarer Dina, at alle medarbejder som udgangs punkt er ansat enten i dag, aften eller nattevagt. Der er ingen der har skiftende arbejdstider hen over en arbejdsplan.
Spørgsmål om alders gruppen borgerne er i, i Hjemmeplejen, svarer Dina at Hjemmepleje og Hjemmesygeplejen servicer alle alders grupper alt fra 0 år til 110 år og gerne ældre.
Seniorrådet spørger indtil om der er etableret transport modul i måden der planlægges kørelister efter. Dina fortæller, at transport modulet er købt, men ikke etableret endnu.
Seniorrådet spørger til selvstyrende teams, Dina fortæller at projektet har været sat lidt i baggrunden i foråret, men der tages hul på projektet efter sommerferie/efteråret. Men det kræver mere af lederne og medarbejderne end "bare" at lige sætte sådanne noget i værk.
Der bliver debatteret Hjemmeplejens biler.
Dina fortæller om nye tiltag i Hjemmeplejen og Hjemmesygeplejen
- Faste teams som kommer til at "fylde" en del i hele Hjemmeplejen
- Dina informerer, om at der bliver etableret en "leder" telefon, som vil være bemandet af en leder 1 gang om ugen i 1 time om torsdagen fra kl. 15 til 16 - der vil blive gjort "reklame" for telefonen inden opstart.
Sagsfremstilling
På Social- og Sundhedsudvalgets møde i maj 2020 blev den nuværende kvalitetsstandard for forebyggende hjemmebesøg godkendt. Sidenhen har de forebyggende koordinatorer påbegyndt arbejdet med screeningsværktøjet/spørgeskemaet WIPP 360, der giver mulighed for at prioritere og målrette besøgene til de mest sårbare borgere med størst behov for et forebyggende hjemmebesøg. Der er derfor ikke tale om en ændring af serviceniveauet på området, men en mere fokuseret indsats på baggrund af triagering.
På den baggrund fremlægges forslag til revideret kvalitetsstand med følgende ændringer:
- Det tilføjes, at borgere over 65 år, som flytter til Ishøj Kommune tilbydes et besøg, medmindre de flytter i plejebolig. Det er ikke nyt at denne målgruppe tilbydes besøg, men det er nu skrevet eksplicit frem i kvalitetsstandarden. Ishøj Kommune er forpligtet til at besøge sårbare borgere over 65 år, men det er op til kommunerne at definere målgruppen yderligere. I Ishøj er borgere, der har mistet en ægtefælde samt tilflyttere blevet udvalgt. Gruppen af tilflyttere er en lille gruppe, men de forebyggende medarbejdere erfarer at det skaber stor værdi for målgruppen, da det er med til at give dem kendskab til kommunen, dens tilbud mm.
- Borgere over 65 år, der har mistet en ægtefælde eller samlever, vil som hidtil modtage et brev med dato for besøg cirka tre måneder efter dødsfaldet. Tilføjelsen ligger i, at de nu modtager et brev cirka 3 måneder efter.
- Borgere der er tilmeldt digitalt post får tilsendt et spørgeskema (WIPP 360) sammen med tilbud om besøg i deres fyldte 70., 75. og 80. år. På baggrund af borgerens besvarelse af spørgeskemaet vurderes og prioriteres deres helhedstilstand indenfor kategorierne rød, gul og grøn. De borgere, der triageres rød, får efterfølgende tilsendt et brev med dato for et forebyggende hjemmebesøg. De borgere der triageres gul, modtager et brev med information om muligheden for at få et besøg eller en telefonsamtale. Hvis de takker nej, får de tilsendt et brev med dato for et besøg efter et år. De borgere, der triageres grøn, vil følge det lovpligtige interval for tilbud om næste besøg.
- Borgere i deres fyldte 80. år modtager fremadrettet et åbent brev fremfor et brev med en dato, da de forebyggende medarbejdere erfarer, at størstedelen i målgruppen har et højt funktionsniveau. Det foreslås at gøre det samme for de 82 årige, da de samme erfaringer gælder for denne målgruppe.
- Sårbare borgere over 65 år vil altid tilbydes besøg på baggrund af en konkret individuel vurdering uanset alder.
- Tidligere blev der sendt et samlet brev til ægtepar i deres fyldte 75. og 80. år uden dato for besøg. Fremadrettet vil borgerne modtage et individuelt brev, da det ikke kan administreres effektivt i omsorgssystemet.
Forslag til revideret kvalitetsstandard for forebyggende hjemmebesøg er vedlagt som bilag. Ændringer er markeret med rød.
Lovgrundlag
Servicelovens § 79a.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.
Indstilling
Administrationen indstiller, 15. maj 2023, pkt. 52:
at den reviderede kvalitetsstandard for forebyggende hjemmebesøg godkendes og sendes i høring i Seniorrådet.
Beslutning fra Social- og Sundhedsudvalget, 15. maj 2023, pkt. 52:
Tiltrådt.
Beslutning
Seniorrådet debaterede om at der ikke står noget vedr. svarprocent - både resultatet for dem som svarede og resultatet for dem som ikke svarede.
Beslutningskompetence
Social- og Sundhedsudvalget.
Beslutningstema
Forslag til revideret kvalitetsstandard for forebyggende hjemmebesøg fremlægges til godkendelse. Sagen sendes i høring i Seniorrådet.
Bilag
Sagsfremstilling
Demens kan ses som en fællesbetegnelsen for over 200 forskellige sygdomme, der alle er karakteriseret af vedvarende svækkelse af mentale funktioner, der udvikles i voksenalderen. Det estimeres, at cirka 240 borgere i Ishøj er ramt af demens, og dermed er der cirka 1.000 pårørende, som har demens inde på livet i Ishøj. Størstedelen af borgere med en demenssygdom er over 65 år. På baggrund af den demografiske udvikling i Ishøj må det forventes, at antallet af borgere med demens vil stige fremover. I vedhæftede notat (bilag 4) ses en beskrivelse af demenssygdomme og prognoser på området.
Som kommune er vi forpligtede til at sikre en demenskoordinatorfunktion, der tilbyder rådgivning, sparring, koordination og støtte til borgere med demens og deres pårørende. Kommunen skal have indsatser, som kan støtte borgere og pårørende, og som sigter mod - så vidt muligt - at fastholde funktionsevne samt bidrage til øget livskvalitet og selvstændighed hos både borgerne med demens og deres pårørende. Derudover er der i de senere år iværksat en række initiativer på demensområdet i Ishøj Kommune. Med denne sag gives en status på de igangsatte initiativer. For uddybning af de enkelte initiativer og resultater henvises til bilag 1.
Demensalliancen og Den fælles Demensvej
Demensalliancen er et samarbejde mellem Ældre Sagen, FOA, Dansk Sygeplejeråd & Ergoterapeutforeningen med en fælles vision om et demensvenligt Danmark, hvor ingen er alene med demens. På Social- og Sundhedsudvalgets møde i juni 2020 blev det besluttet, at Ishøj Kommune indtrådte i Demensalliancen og arbejder henimod at blive en demensvenlig kommune. I forlængelse herfra blev det besluttet at fokusere på tre indsatsområder som en del af ’Den fælles Demensvej’, der er overskriften for Ishøj Kommunes demensindsatser.
De tre indsatser under demensalliancen i Ishøj er:
- Organisering på demensområdet
- Opkvalificering af alle medarbejdere i Ishøj Kommune
- Styrke samarbejdet med civilsamfundet
Arbejdet indenfor de tre indsatsområder udvikler sig løbende og kræver en vedholdende indsats. På nuværende tidspunkt er der skabt en organisering som styrker demenskonsulenten og som sikrer sammenhæng mellem konsulent, hjemmepleje og plejecentre gennem styregruppe og demensnetværk. Ishøj Kommune er godt igang med opkvalificering af medarbejderne, og der er uddannet 15 demensvejledere i hjemmeplejen og på plejecentrene, som understøtter, at personalet på områderne opkvalificeres. Derudover har 70 medarbejdere gennemført en uddannelse inden for demens. Derudover er der igangsat forskellige tiltag for at styrke samarbejdet med civilsamfundet, som f.eks. samarbejde med Folkebevægelsen for et demensvenligt Danmark, Roklubben i Ishøj og etablering af en gruppe af demensfrivillige, som f.eks. tilbyder værtskab i café for pårørende og borgere med demens samt gågruppe. I vedhæftede notat (bilag 1) ses en mere uddybet beskrivelse af arbejdet med de tre indsatsområder.
Forløbsprogrammet
Sundhedsstyrelsens forløbsprogram for demens har fokus på udvikling og opkvalificering inden for demensområdet og er organisatorisk forankret hos Ishøj Kommunes demenskonsulent. Forløbsprogrammet medvirker til at kommunen omsætter forløbsprogrammer og vejledninger til lokale arbejdsgange og tilbud, som vi er forpligtet til at tilbyde, og hvis indhold defineres lokalt. Forløbsprogrammet har medvirket til en mere ensartet og systematisk tilgang i arbejdet med demens, som f.eks. brug af triagering og styrket samarbejde med egen læge og hospital. Se vedhæftede bilag med flowdiagram samt overblik over kommunens ansvarsområder i demensforløbet (bilag 3).
Puljeprojekt med pårørendehøjskole
Ishøj Kommune fik i november 2020 tildelt puljemidler til et tre-årigt projekt omkring pårørende højskole fra Sundhedsstyrelsen. Projektet har til formål at skabe et mentalt frirum for de pårørende, således at de aflastes i hverdagen. Indtil videre har der været afholdt daghøjskole for 40 pårørende og 28 borgere med demens. I efteråret afholdes den sidste daghøjskole som en del af puljemidler. Hovedparten af de pårørende, som har gennemført højskolen, har tilkendegivet, at de er tilfredse eller meget tilfredse med indholdet og udbyttet af daghøjskolen. De pårørende fremhæver dels netværket og dialogen med ligesindede omkring deres udfordrende livssituation, og dels den viden og de værktøjer, som de har fået til at håndtere hverdagen som pårørende til et menneske med demens.
Der ses pt. på, om det er muligt, at daghøjskolen kan forankres i et mindre format efter endt projektperiode for på den måde fortsat at understøtte pårørende til mennesker med demens. Projektet evalueres og evalueringen fremlægges for Social- og Sundhedsudvalget i foråret 2024.
Strategiproces
Social- og Sundhedsudvalget besluttede i marts 2020 at igangsætte en proces med henblik på udvikling af en demensstrategi, hvilken efterfølgende blev forsinket på grund af covid-19 og på baggrund af Ishøj Kommunes indtræden i demensalliancen. Med udgangspunkt i Byrådets beslutning den 2. maj 2023 vil administrationen anbefale, at der ikke nu udarbejdes en selvstændig demensstrategi. Til gengæld vil administrationen fremlægge oplæg til samlet strategiproces for området under Social- og Sundhedsudvalget i efteråret 2023.
Lovgrundlag
Sundhedslovens §119, stk. 2.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.
Puljetilskuddet til projektet med daghøjskole for pårørende ophører ved udgangen af november 2023.
Indstilling
Administrationen indstiller, 15. maj 2023, pkt. 47:
at orienteringen tages til efterretning og sendes til orientering i Seniorrådet.
Beslutning fra Social- og Sundhedsudvalget, 15. maj 2023, pkt. 47:
Taget til efterretning
Beslutning
Seniorrådet følger sagen og imødeser evalueringen på området og der bliver vendt tilbage med det manglende økonomiske grundlag når vi laver vores budget udtalelse.
Beslutningskompetence
Social- og Sundhedsudvalget.
Beslutningstema
På baggrund af de seneste års udvikling på demensområdet, fremlægges der hermed en status på de opgaver og indsatser, som har udmøntet de politiske beslutninger på demensområdet i Ishøj Kommune. Sagen sendes til orientering i Seniorrådet.
Bilag
Sagsfremstilling
Møde med Kiropraktisk klinik, Seniorrådet og Ældresagen
- Seniorrådet og Ældresagen har trukket sig for sagen og mødet.
Beslutning
Birgit informerer vedr. mødet med Kiropraktisk klinik.
Birgit og Per traf en beslutning om, at Seniorrådet trækker sig fra samarbejdet pga. uoverensstemmelser om hvad arrangementet skal gå ud på.
Sagsfremstilling
Seniorråds blad/pjece 2024 - hvordan?
Beslutning
Der bliver debatteret om Seniorrådsbladet 2024.
Bjarne Gosvig ønsker der skal være et eksternt firma med til at lave bladet.
Der bliver nedsat en arbejdsgruppe bestående af Bjarne Boje og Bjarne Gosvig, som skal indsamle materiale og et økonomisk overblik for hvad bladet kan laves for og hvilket firma der evt. skal være med til at lave bladet. Arbejdsgruppen vender tilbage med et foreslag til Seniorrådsmødet i august 2023.
Sagsfremstilling
Planlægge møde om testamente, fremtidsfuldmagt og organdonation
Beslutning
Birgit og Per bliver en arbejdsgruppe for, at planlægge et møde på ca. 2 timer - Birgit og Per vender tilbage med forslag til næste møde i august
Sagsfremstilling
Er der orienteringer fra udvalgene, der skal deles?
Beslutning
Intet at dele.
Sagsfremstilling
Er der orientering fra udvalgene der skal deles?
Beslutning
Finn informerer fra Handicaprådet fra deres møde d. 14. juni 2023.
Der har været tilsyn på Ældreområdet og alle borger er tilfredse, både på Plejehjem og Hjemmeplejen. Tilsynet har ikke udstedt nogen påbud eller andet. - Referatet bliver sendt ud til Seniorrådet.
Finn informerer fra Medborgerforums møde d. 30. maj 2023 - Referat bliver sendt ud til Seniorrådet.
Bjarne Boje informerer fra Folo: Der har været et besigtigelses møde vedr. Ishøjs Idræts anlæg.
Bjarne Boje informerer fra Tilgængelighedspanelet: Der har været møde vedr. Ishøj Skole hvor der skal udvides.
Bjarne Boje informerer yderligere fra Tilgængelighedspanelet om at der er sammensat en lille gruppe der skal være med i byggeface 3 i Brohuset - Bjarne Boje bliver Seniorrådets medlem af arbejdsgruppen.
Sagsfremstilling
Eventuelt
Beslutning
Bjarne Gosvig spørger ind til om der er kommet svar på hvor mange tilskudsmidler Seniorrådet får tildelt - Birgit svarede, at det er der ikke kommet svar på endnu.
Bjarne Gosvig informerer om en borgerhenvendelse som han har afvist, men har henvist borger til borgerrådgiveren i Kommunen.